2008-07-19
好耐冇見既朋友約左我同小雞一同共進晚餐,選擇左近幾個月幾好評既simplylife。因為唔知幾耐冇去過太古城,完全唔識分辨一二三四期的分別...終於搵到喇...原來餐廳有一大部分係係出面,裝修簡約而舒服。一坐低就有服務生遞上餐牌同講解今日既soup and salad of the day,分別係菠蘿沙律同蘑菇湯,咁梗係揀cream of mushroom啦。餐牌上既菜式好多都標榜健康,有魚呀、糙米等等。唔係好多啱我既口味,於是就好快作出選擇,要個海鮮扁意粉。首先講個湯。碗好大,但湯其實好少。好多西餐都係咁,所以都唔太緊要。個湯好淡,不過都飲到微微既蘑菇香味,都OK。本人可能唔慣食太清淡既野,所以唔係太鐘意。最失望係個個跟湯既兩片法包。唔熱不特只,仲要好鬼死硬,一D都唔軟身,而且唔係咁香。身為一間"bakery cafe"連最基本既麵包都做唔好,就算其他野好都應該感到羞愧啦掛?但個問題就係佢其他野都唔係咁好...到個main course: 一上枱我爭D喊左出來。再望真D,冇望錯,唔係白汁,亦都唔係紅汁,係我最唔鐘意既清湯意粉。頭先碗湯已經淡如水,洗淨晒我D味蕾啦,唔駛main cou
但個問題就係佢其他野都唔係咁好...
到個main course: 一上枱我爭D喊左出來。再望真D,冇望錯,唔係白汁,亦都唔係紅汁,係我最唔鐘意既清湯意粉。頭先碗湯已經淡如水,洗淨晒我D味蕾啦,唔駛main course都咁對我掛? 唉,失望都要食既...扁意粉幾al dente,而個湯唔係完全「清」,係有一陣好熟悉既香草味,不過食極都諗唔到係咩。咁即係點? 咁即係好過白開水少少囉。海鮮有幾條魷魚鬚、兩隻蝦同一舊鱈魚,全部都係炭燒過,有微微既燶味。有D人未必接受到,不過我覺得OK,有少少炭味都好過咩味都冇嘛...魷魚幾爽口,蝦一般,最好味都係舊鱈魚。好滑好鮮甜,加上個少少脂肪同微微既燒烤味,唔錯,不過得個一舊仔...成碟野最濃味係個幾片紅蔥頭...有D格格不入既感覺。唯有一度流住淚一度食埋佢...
小雞既burger睇落應該好D(其實唔難比我個個好)。偷左幾條薯條來食,唔夠脆,麻麻地。
之後個服務生問我地要唔要甜品。因為已經太失望,廢事再受咩打擊,就話唔駛lu。
Simplylife, simple decor, simple design but simply disappointing.
如果這就是所謂既簡約健康生活,我寧願過多D複雜,不過可以食好野既生活。