2024-03-15 26 瀏覽
一句講哂啦:蛋牛治啲蛋老、咸牛肉無味,加埋杯咖啡要$38 完全唔值個袋外賣拎緊番office已經漏咗啲咖啡出黎,都算啦外賣經常有,少少唔驚啦,最多番上去快快手拎件治出黎唔好浸濕點知原來咖啡個杯蓋無撳實,一拎起個治郁到杯咖啡就成杯倒哂出黎,整到成條裙成件衫成張枱仲有成塊地氈都係咖啡😠😠😠 明白朝早多人買外賣忙,但唔係連個蓋都唔撳實呀?!本身見到其他食評話個治唔掂,以為係個別例子姐,試下可能唔係呢,原來真係要信人架,呢間無下次

蛋牛治
外賣自取
早餐
2023-04-03 635 瀏覽
見間野主打三文治咁,招牌哂咁,未試下囉。40幾蚊食份咁既野,真係哂錢哂心機。拿!有圖有真相,d蛋老到準備投胎,牛肉食兩三啖又有硬野(吐番出黎廢事影),細份唔緊要,但又唔係特別好食,咁你就打多隻蛋做大份d啦。招牌意思係未伏咁解😂蛋牛治加杯野飲,就你門口都有間檔仔都係收廿蚊鬆d。40幾蚊依份野真係唔抵食。或者我唔識嗌野食。其實你間野係未主力蛋包飯?我見隔離位個蛋包飯都好靚仔,望落你都識煮蛋,但點解蛋牛治d蛋老成咁。🤔
見間野主打三文治咁,招牌哂咁,未試下囉。
或者我唔識嗌野食。
其實你間野係未主力蛋包飯?
招牌蛋牛治
2021-04-16 2492 瀏覽
第一次食SHY XPRESS,叫左個雞扒蛋包飯,咖哩汁,配料蘑菇。午餐時間$55,飲品另加$2-$10。款式黎講算多選擇,但係好肚餓,所以揀左個最飽肚嘅餸。汁有四款選擇,咖哩汁、蘑菇汁、日式燒汁、番茄汁,配料也有四款,蘑菇、蔥、粟米、蕃茄。塊雞扒比較薄,同某D快餐店早餐果塊差不多,蛋包飯就係有滑蛋係白飯面,蛋算滑,飯比較軟,咖哩汁就比較淡,有D水咁,個人唔多喜歡。場入面其實有好多其他餐廳,都幾大競爭,如果唔進步嘅話就有D危險了。餐廳出左個COUPON優惠,個人認為除非真係好鍾意食蛋包飯,如果唔係都係行過散買好D。
2021-04-16
5 分鐘 (外賣自取)
2021-02-01 1743 瀏覽
本來想撐到在下午茶時段再吃飯,結果找了幾家餐廳仍未轉下午茶時段的特價餐,然後想起之前跟同事到過愛琴坊裡的food court,他選擇了蛋包飯,今次換我了因為限量關係,其實主要想推薦他們炮製的牛脷,當然蛋包飯也很好味:牛脷蛋包飯配蘑菇汁+香蔥($59)這份牛脷,我認為是吃過最正的牛脷:聞到燒香了的牛脷味道,每塊牛脷肉質十分嫩滑,肉汁依然豐富,加上蘑菇汁後更加正,令本身值100分的牛脷變成110分;蛋包飯的蛋很嫩滑,加上香蔥後亦十分合襯;不過可以少點蘑菇汁比較好,因為基本上所有飯都被汁蓋掉,而我想有無汁白飯吃。熱朱古力咖啡(跟餐加$5)適中的朱古力及咖啡味,沒有問題

限量:牛脷蛋包飯配蘑菇汁+香蔥

牛脷蛋包飯配蘑菇汁+香蔥($59)
熱朱古力咖啡(跟餐加$5)
適中的朱古力及咖啡味,沒有問題
2021-01-21
限量:牛脷蛋包飯配蘑菇汁+香蔥
2020-01-22 2382 瀏覽
經常聽說KT 有一個兒童節目明星開的滑蛋牛肉飯很好味!今日和朋友行街時經過,所以就決定一試!其實佢係位於一間類似foodcourt 內的餐廳,而這個food court 也有很多其他的選擇,所以也適不同要求的人士一起來來,牛肉滑蛋日式燒汁蘑菇飯外賣,包一罐可樂$57,價錢來講有點貴但在觀塘區來說也是可以接受!因為觀塘一般午餐的價錢大約是40至60不等!可能我是外賣份量不是廣告牌上那麼多🤪但牛肉滑嫩,炒蛋香滑可口!配上燒汁味道剛剛好!
2020-01-11 1409 瀏覽
不可一不可再蛋包飯😂.雖則呢個飯做埋個買幾送一既優惠之後計番先係$49一個包埋野飲😂😂😂一個咁平既一個蛋包飯又會係有咩比你食到呢?😏蛋加飯係有既🌝但唔好期待有啲咩滑蛋既出現👻然係成個飯係充滿住玻璃芡🤣完全係叫咩汁都冇個隻汁既味包括我叫既蘑菇汁同同事仔叫既蕃茄汁🤪係一啲有味但完全唔知係咩嚟既汁🧐.蛋配料簡左蘑菇但係又有啲蘑菇以外既菇菇親戚出現😂神奇😂個飯係淋到連我呢個食開軟飯既老人家都覺得淋😛加左既燕麥仲硬過啲飯......笑左
不可一不可再蛋包飯😂
2019-07-07 1879 瀏覽
其實我以前已經光顧過「SHY」系列餐廳,包括「SHY Dance Cafe」、「SHY Xpress」裡面的蛋包飯食品,跟招牌蛋牛治食品,位於觀塘「巧明街」的分店「SHY Xpress」我更幫襯過兩次。第一次光顧就是在我上手手提電話,和「開飯喇」戶口未報銷之前,在觀塘「巧明街」分店裡面度過。至於第二次光顧「巧明街」分店,亦就是我這次食評提及的用餐體驗。我第一次光顧巧明街分店「SHY Xpress」的時候,就選擇了「SHY Xpress」的招牌蛋牛治加烘底。至於我第二次光顧巧明街分店「SHY Xpress」,就沒有再選擇「招牌蛋牛治」加烘底了。相反地,我第二次光顧巧明街分店「SHY Xpress」,就選擇了「SHY Xpress」裡面的另一款招牌食品「蛋包飯」,只是我今次食到的「蛋包飯」,跟期望有點落差。因為我今次竟然忘記了,放棄了「SHY Xpress」的「牛肉蛋包飯」,反而選擇了另一款,我懷疑可能是牛肉食材的「漢堡扒蛋包飯」。至於「SHY Xpress」套餐裡面的飲品,我上次選擇了凍朱古力飲品,我今次都選擇了含提神成份的飲品,是「凍港式奶茶」,我覺得兩者的實際味道都是差不多,味道都是

至於「SHY Xpress」套餐裡面的飲品,我上次選擇了凍朱古力飲品,我今次都選擇了含提神成份的飲品,是「凍港式奶茶」,我覺得兩者的實際味道都是差不多,味道都是偏甜。

上次我在巧明街分店「SHY Xpress」裡面食的「招牌蛋牛治」,實際情況都已經忘記得快一乾二淨。反而我第二次光顧「SHY Xpress」,「漢堡扒蛋包飯」裡面的味道,我反而是記憶猶新。

因為我為我的「漢堡扒蛋包飯」,選擇了有別於以往的醬汁,今次選擇了甜味的日式燒汁,日式燒汁的甜味至少為我的「漢堡扒蛋包飯」確保了甜味味道的基礎,即使漢堡扒的口感只是一般我都已經沒有所謂。

回說巧明街「SHY Xpress」裡面的實際環境,由於巧明街「SHY Xpress」位處於牛頭角「鴻圖中心」的美食廣場裡面,「SHY Xpress」除了在地下廚房旁邊設置餐檯餐櫈,原來還在樓上有公共用餐區。

所以光顧巧明街「SHY Xpress」,領取了食品飲品之後,即使地下檯櫈已經坐滿了食客,食客仍然可以選擇了到三樓的公共用餐區用餐,只要用餐後懂得交回餐盤給「SHY Xpress」就可以了。

至於「SHY Xpress」的「漢堡扒蛋包飯」,「SHY Xpress」沒有在餐牌裡面,刻意標明「漢堡扒蛋包飯」裡面的漢堡扒,究竟是什麼肉類製造。

所以後來我一試食了第一口「漢堡扒蛋包飯」,就立刻知道「SHY Xpress」「漢堡扒蛋包飯」裡面的漢堡扒,很有可能是疑似豬肉跟牛肉製成。

「SHY Xpress」「漢堡扒蛋包飯」裡面的漢堡扒實際上的口感頗為彈牙,而且漢堡扒裡面的油脂不夠多,感覺跟傳統牛肉漢堡扒裡面,偏向有脂肪的油脂感覺不太相似。

反而淋灑了甜味燒汁的蛋包飯,蛋包飯的味道變得非常之甜美,儘管蛋包飯不像奄列飯,雞蛋包裹白飯的幅度,足以掩蓋了漢堡扒,漢堡扒裡面牛肉味道不太強烈的問題。

所以我憑我試食得到的口感與味道,覺得「漢堡扒蛋包飯」漢堡扒,不是我食過感覺最接近牛肉漢堡扒的「漢堡扒」,沒有完整「牛肉漢堡扒」感覺的漢堡扒。

漢堡扒蛋包飯

從整體的角度去評論巧明街「SHY Xpress」廚房製造的「漢堡扒蛋包飯」,甜味的燒汁份量實在太多,多得幾乎淹沒整份的漢堡扒和蛋包飯,甚至支配了「漢堡扒蛋包飯」的主要味道。

即是話,即使「漢堡扒蛋包飯」漢堡扒裡面的牛肉味道不算強烈,蛋包飯也不是正宗的奄列飯,但是燒汁裡面的甜味,已經足夠掩蓋蛋包飯裡面的不足。

至於「漢堡扒蛋包飯」裡面的蛋包飯構造與口感,我覺得「SHY Xpress」的蛋包飯,跟坊間大部分的蛋包飯十分相似,雞蛋沒有完全包裹白飯,只求食到雞蛋配飯的口感感覺就足夠了。
凍港式奶茶

至於「SHY Xpress」的套餐飲品凍奶茶,凍奶茶裡面的甜味,在冰塊未融化之前都還可以接受,相反冰塊融化之後,凍奶茶的甜味味道就被淡化。

所以,「漢堡扒蛋包飯」裡面的日式燒汁,已經成為了我在巧明街「SHY Xpress」裡面,得到的最大味道印象,只可惜「漢堡扒蛋包飯」的口感未如理想而已。
2019-06-25
凍港式奶茶
2019-06-08 912 瀏覽
今日lunch黎到食SHY XPRESS,原來佢係由曾經做過兒童節目主持人既伍文生開既😲😲喺眾多選擇中叫左咖喱牛脷蛋包飯。⬇️ 雖然係堂食,但都係用外賣餐盒裝住,略嫌唔夠環保🙈⬇️ 牛脷好香而且好淋身,最驚食到啲咬都咬唔開既牛脷😖⬇️ 咖喱汁同蛋好夾,不過汁都幾多,所以有少少咸,不過整體黎講係好惹味😋⬇️ 望落份量好似好少咁,食哂成個覺得岩岩好👍🏻觀塘lunch又有一個好選擇喇😋😋👍🏻👍🏻。

喺眾多選擇中叫左咖喱牛脷蛋包飯。

⬇️ 雖然係堂食,但都係用外賣餐盒裝住,略嫌唔夠環保🙈

⬇️ 牛脷好香而且好淋身,最驚食到啲咬都咬唔開既牛脷😖

⬇️ 望落份量好似好少咁,食哂成個覺得岩岩好👍🏻

觀塘lunch又有一個好選擇喇😋😋👍🏻👍🏻。
2019-06-03
中午時段點了L5 雞翼旦包飯 內含蘑菇 加蘑菇汁 跟熱飲$55 落單後大概5-8分鐘就出餐, 出餐時賣相....... 亂。 個汁同堆蔬菜敗筆未食已經覺得唔會吸引我返轉頭, 拎起餐具開餐啦!個汁, 第一下有超輕微哈迪斯feel, 再食就走左個feel, 變得難食。 個汁有少少味加少許蘑菇.... 係少許... 十片左右掛... 堆蔬菜軟如飯堂配菜... 味道都係飯堂味。 旦蓋做到半滑旦效果, 讚一讚先! 雞翼都唔錯, 入味既! 整體係正常午餐一個, 無要求食一餐既水平。 佢唔伏, 已經叫好好架啦!
中午時段點了L5 雞翼旦包飯 內含蘑菇 加蘑菇汁 跟熱飲

未食已經覺得唔會吸引我返轉頭, 拎起餐具開餐啦!

旦蓋做到半滑旦效果, 讚一讚先! 雞翼都唔錯, 入味既!

2019-06-05
2019-04-02 683 瀏覽
今日去左個好特別的地方,經過e條街,呢個係條街度然後有個入口,類似商場的物體,佢係喺地下一入到去原來係food court,但係佢就唔係類似大食代的food court 純粹係一D open area大家用的枱。有六七間餐廳咁我就係shyxpress買野食我就叫左牛肉蛋包飯 首先賣相好靚,特別係隻蛋。個飯係即叫即整,熱辣辣牛肉好香,唔肥好瘦,而且又唔韌好入味!!!雞蛋好滑身,好夠味飯係燕麥飯好健康,食落又唔會好硬好乾
咁我就係shyxpress買野食

我就叫左牛肉蛋包飯
首先賣相好靚,特別係隻蛋。個飯係即叫即整,熱辣辣
牛肉好香,唔肥好瘦,而且又唔韌好入味!!!
雞蛋好滑身,好夠味
飯係燕麥飯好健康,食落又唔會好硬好乾

2019-01-11 628 瀏覽
叫了下午茶三文治配熱檸檬茶, 坐了隔壁, 我唔鍾意催人做野, 所以我已經起身望左幾次睇佢地得未, 幾個女仔就傾計, 望一望下我又繼續傾計, 等左15分鐘, 我忍唔住問佢得未, 原來做起左就咁放係度, d女就答做起, 個男就一邊玩手機答整完啦, 食物質素OK但服務態度有待改善, 否則 no next time....
2019-01-04
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2018-11-26 529 瀏覽
午餐食到唔知食咩好 誤打誤撞入左去個food court到 見到shy express個蛋包飯好吸引 就同朋友忍唔住 即刻買來試試☺️點餐後好快就有得拎了 今次點左雞扒蛋包飯加咖哩汁!個蛋好滑好好味 而且佢加左飯素係個飯到 令到個飯無咁dry 配埋個蛋一流 咖喱汁味道唔算好濃烈 都係令到個飯無咁dry la. 雞扒醃得入味 大件 又juicy 而且個飯份量好大 岩曬我呢啲大食女生😂 套餐好似$55 有野飲 仲有印花卡可以儲 都係一個lunch ge好既選擇👍🏻👍🏻👍🏻可惜位置唔多 有啲難搵位~ 不過佢用外賣盒 有點唔環保 如果去食既話 可以自備飯盒 仲可以減一蚊添😊

2018-09-20 534 瀏覽
因為公司嚮附近所以經常都會到來吃SHY Xpress 的蛋牛牛冶,這間餐廳是由前tvb藝員開的, 因為好喜歡吃佢哋的蛋牛治, 所以今次亦吸引我到來試試佢哋的蛋包飯。點了漢堡扒蛋包飯 (咖哩汁) + 凍咖啡 $55, 首先講下佢哋嘅蛋, 其實有少少似滑蛋,而蛋只是蓋在飯的上面而不是蛋包飯, 漢堡扒沒有任何味道, 咖哩汁淡淡的完全沒有咖哩味, 伴菜少得可憐只有一兩條, 連我每日最需要飲的凍咖啡都好淡沒有任何咖啡味, 下次都是吃番佢哋的蛋牛治算了。

2018-09-19
一件火腿或午餐肉雞蛋三文治,主要是雞蛋不能太老,當然你不過要求茶餐廳煮得好,但如果shy xpress 主打是美味三文治,就真的言過其實。當然牠不是每次都很差,所以我每次下單時都會特別提醒,雞蛋不要太老,但今次又是亞婆蛋上枱,所以忍不主跟店員反映,以一間主打三文治,說自己煮得好好為食,這明顯不合格,希望能的要改善,不要求其煮出來,請對得住你們貼出來的單張
2018-07-13 402 瀏覽
最近在觀塘上班,為了每日充滿新鮮感,我在開飯發現了一間距離公司只有數分鐘路程的蛋包飯。一開始找不到門口,好彩開飯相片有分類別,最後我靠魚蛋店搵到愛琴軒入口。一進入愛琴軒,好似小朋友去了糖果店一樣,看到各式各樣,五花八門的食店。場內就如一般Foodcourt ,大部分食店只有店面及廚房,場內及3樓有不少食桌。今日目標明確,直接走到蛋包飯點餐。各款蛋包飯價錢大約 Hkd5*~6*。牛利蛋包飯(燒汁)+熱啡厚切牛利切4大件,入口十分軟腍多汁燒汁比咖哩汁遜色,咖喱汁偏向日式,與牛利更配合滑蛋呈半熟狀態,十分香滑炒飯加入了糙米,增加健康素材沙律,左上角有小量沙律,新鮮蛋包飯連熱飲大約$6*,飯盒份量看似中等,但因為用料豐富,以一般男生份量,一定夠飽!

今日目標明確,直接走到蛋包飯點餐。
各款蛋包飯價錢大約 Hkd5*~6*。

牛舌蛋包飯

牛利蛋包飯(燒汁)+熱啡

厚切牛利切4大件,入口十分軟腍多汁
燒汁比咖哩汁遜色,咖喱汁偏向日式,與牛利更配合
滑蛋呈半熟狀態,十分香滑
炒飯加入了糙米,增加健康素材
沙律,左上角有小量沙律,新鮮