2017-05-04 745 瀏覽
細細個已經睇文生哥哥主持的兒童節目,今日經過呢間佢開的小店緊係要入去試一試啦店面不大,只有大約10個座位,食物選擇比較少,以三文治和蛋包飯為主。由於咁啱係下午茶時間,友人點了一份下午茶餐a5,迷你蛋牛治配雞堡,配熱飲$28,友人說雞堡味道不錯,配酸辣醬食好夾。至於我就單叫咗一份招牌蛋牛治 $24,烘底要加$2,份量不是很多,但算足料,很多牛肉,與蛋配搭得很好,牛肉加上蛋汁味道一流。

2017-05-04
2017-03-05 579 瀏覽
之前食過幾次,都不過不失,但今日再來,叫了一個牛肉咖哩蛋包飯,一個雞扒燒汁蛋包飯,全完不是咖喱味道,牛肉無味汁又(杰),雞扒完全無味,連飲品都唔得唔怪得繁忙時間只有一個客!!!
唔怪得繁忙時間只有一個客!!!
2017-03-05
2016-12-09 820 瀏覽
黎到葵芳,好食嘅小食多不勝數。友人提議食呢間,話出名蛋牛治,好似仲係藝人開😂黎到間舖,發現舖頭細細,但係都好多人叫外賣。我地叫左蛋牛治加雞翼同薯角,仲連野飲。下午茶黎講又幾抵食喎😚烘底嘅蛋牛治令到成件事更正,牛油味重但唔會太多,碎肉都算多肉汁,整體黎講都抵食。

2016-11-27 656 瀏覽
店鋪雖小,但終於不用跑到深水埗才能吃到堅記的蛋牛治。必點的是招牌蛋牛治,它的蛋牛治和堅記的一樣用上鮮牛碎而不是罐頭咸牛肉,所以吃起來口感更好,但份量上似乎比堅記少了一點。還點了個燒汁魚柳蛋包飯,燒汁魚柳味道正常,沒有什麼驚喜,反而蛋包飯味道不錯,雖然不是厚厚的滑蛋,但也絶不是一塊蛋皮,更驚喜的是配上西炒飯,讓人一口接一口把飯吃完。
店鋪雖小,但終於不用跑到深水埗才能吃到堅記的蛋牛治。
  • 蛋牛治
  • 蛋包飯
2016-11-21 456 瀏覽
招牌蛋牛餐 $28 (烘底+$2)Signature Scrambled Egg & Beef Sandwishes無想像中好味. 牛肉香味不足, 炒蛋偏少唔夠滑. toast 唔夠脆又乾另外order 奶茶唔比糖, 問左店員n 次試比呢個價錢唔平, 試一次咩都夠哂
招牌蛋牛餐 $28 (烘底+$2)

另外order 奶茶唔比糖, 問左店員n 次試比

呢個價錢唔平, 試一次咩都夠哂
2016-09-25 913 瀏覽
俾蛋牛治吸引下 去了葵芳覓食!為了滿足吃貨既肚量,點了超級蛋牛治$33,有厚厚午餐肉、蛋牛治加芝士,仲要烘底。即叫即制,熱辣辣的,真系無得輸食完飽足滿足,下次可以再番兜
俾蛋牛治吸引下 去了葵芳覓食!
食完飽足滿足,下次可以再番兜
外賣自取
  • 超級蛋牛治
2016-09-22 578 瀏覽
早前於大角咀分店吃過招牌蛋牛治,是次到葵芳店堂食“超級蛋牛治”及“鮮牛治”,而鮮牛治的牛肉如果能多一點肉汁會更好哦……超級治吃過後,真的有點飽呀……(份量超足)還是蛋牛治最好。
還是蛋牛治最好。
2016-09-22
2016-09-16 540 瀏覽
好鍾意食蛋包飯,有名嘅蛋包飯店都差不多試過晒,仲有呢間未試。今日要過嚟葵芳,於是就試吓先蛋牛治烘底烘得脆脆嘅麵包夾住厚厚嘅鮮牛肉煎蛋,賣相非常吸引,當其他地方都係用罐頭牛肉嘅時候,呢度用牛肉絲又真係幾吸引嘅!肉汁豐富加埋條邊好脆嘅煎蛋,口感真係非常好燒雞扒蛋包飯 ($39)好大個蛋包飯呀!旁邊有沾滿燒汁嘅雞扒,雞扒比較薄而且冇乜味,其實都係靠點燒汁先有味道,不過燒汁好杰,點完都覺得係普普通通咁;反而蛋包飯比較出色,半熟嘅蛋皮非常滑溜,充滿蛋香,入面包住嘅係粒粒分明嘅西炒飯,不過入面冇其他配料喎,得好少磨菇,如果有腸仔、洋蔥等會更加可口。不過咁嘅價錢有咁大碟,可以接受啦!紅豆冰唔算好甜,而且紅豆量多,蛋包飯配紅豆冰,有趣嘅配搭
蛋牛治烘底
蛋牛治
燒雞扒蛋包飯 ($39)
燒雞扒蛋包飯
燒雞扒蛋包飯
紅豆冰
唔算好甜,而且紅豆量多,蛋包飯配紅豆冰,有趣嘅配搭
紅豆冰
2016-09-16
2016-08-26 317 瀏覽
琴日去左葵芳掃街,亦順道去埋呢間我想試下的蛋牛治餐廳。 超級蛋牛治 $33好 大 份 呀!揀左烘底,入面夾有芝士,餐肉,仲有厚厚的滑蛋牛肉!好多牛肉,都幾嫩滑,仲有肉汁的!幾層咬落去口感好豐富,值得一試!👍🏼 估吾到仲有蛋包飯!$40 好抵食呀!!有五款揀我揀左A.美式牛扒蛋包飯 (配牛扒汁),原來有得揀幾成熟🤔我揀左六成熟啦,肉質比想像中嫩,(價錢咁平要求吾到咁多)都吾細塊,個蛋幾滑,好食呀!個飯可以揀醬汁,我揀左燒汁,味道幾好,吾會太咸,份量夠飽😁店內得12 個座位,比較細🙈
琴日去左葵芳掃街,亦順道去埋呢間我想試下的蛋牛治餐廳。

超級蛋牛治 $33

估吾到仲有蛋包飯!$40 好抵食呀!!有五款揀

店內得12 個座位,比較細🙈
2016-07-19 402 瀏覽
平日小妹都好喜愛食哩間有名既蛋牛治,雖然真係唔係好近我公司,但我都會特登去買黎當早餐食,係我等外賣早餐既時候,比我發現原來有做埋中午套餐,仲要係我至愛既蛋包飯,所以第日我就決定黎試下佢有好幾款蛋包飯選擇,我揀左雞扒配照燒汁既蛋包飯,等左五至十分鐘左右就到啦,賣相好吸引,但塊雞扒好似比起想像中細塊切完食兩啖就無左,雞扒薄同好似煎得乾左D,無乜肉汁,真係要靠個汁黎調味。個蛋整得好滑,蛋內係配西炒飯,估唔到噤足料,有腸仔,蛋碎,火腿,洋蔥粒同埋飯既份量都幾多,真係唔洗食個雞扒,淨食蛋包飯都飽左。整體上味道都可以,如果雞扒厚D就更好啦

整體上味道都可以,如果雞扒厚D就更好啦
照燒汁雞扒蛋包飯
照燒汁雞扒蛋包飯
2016-05-19
2016-06-15 734 瀏覽
葵芳區一直都是有數之不盡吃不完的食店,加上愈開愈多,包括人氣文青Cafe,馳名蛋牛治等等。幸好我上班就係此區,只係每天諗食咩都已經諗到頭都爆 最近食午飯經過哩間蛋牛治店,竟然比我發現係深水埗非常有名既蛋牛治新店,我已決定做我聽日既早餐。本人上班時間比較晏,所以早上去到店鋪完全係無人等,可能開門無耐,噤早無咩客都好正常早餐有套餐連飲品,二話不說叫左份蛋牛治烘底同凍咖啡外賣,等左十分鐘左右,係我等既時候,店員告知我原來可以預先打電話到店鋪或What's app形式落單,噤黎到店就可以比錢即刻拎走,果然唔錯,下次我都會醒D外賣拎返公司食,首先飲啖凍咖啡,飲落幾似咖啡店個種味道,唔似一般茶餐廳既咖啡,我都幾鍾意,而蛋牛治一打開包裝紙,好厚既蛋牛碎配埋烘底,正!早餐黎講都幾大份同真係好飽,值得既。

早餐黎講都幾大份同真係好飽,值得既。
2016-05-06
10 分鐘 (外賣自取)
$30 (早餐)
2016-06-14 1549 瀏覽
印象中在大角咀見過SHY Xpress,但在博文街食店眾多,對其並沒特別留思。原來在葵芳開了分店,試過附近的食臺,友人試了旁邊的Toolss,是時候拜訪SHY Xpress。小店只有10來個座位,不到1時坐得滿滿的,門外還有等位的隊,頗受歡迎。兩頁餐牌有三文治、蛋包飯、飲品和小食。谷古可可粉濃如家裡用100%可可粉沖製一樣,下得慷慨。自行下糖,甜度高低,悉隨尊便。超級蛋牛治不甘於蛋牛治的友人選了添加芝士和餐肉的超級蛋牛治。蛋牛治多士烘成淡淡的金黃,夾著厚厚的餡料,有新鮮牛肉碎煎蛋、半溶的芝士和煎香的餐肉,賣相無懈可擊。只見友人由第一口開始,便讚口不絕。邊吃邊滴出肉汁,狀甚美味。從$33的蛋牛治裡所得到的滿足感,可以媲美近百元的和牛漢堡,性價比極高。瑞士煙鴨胸蛋包飯 咖喱汁看著他吃得如此滋味,終於等到我的蛋包飯。可選燒汁或咖喱汁。鴨胸是普通貨色,蛋包飯才是焦點所在。即使擠了茄汁,也清楚見到蛋濕潤得帶光澤。煎得如此薄又同時半熟。店員看起來年輕得只有20來歲的,深藏不露的抺巧實在值得佩服。蛋包著茄汁炒飯,飯濕潤而沒有變腍,保持一粒一粒的,帶茄汁的甜和微酸。蛋汁跟咖喱汁混在一起,再伴著飯起,口

兩頁餐牌有三文治、蛋包飯、飲品和小食。
谷古
瑞士煙鴨胸蛋包飯 咖喱汁
看著他吃得如此滋味,終於等到我的蛋包飯。可選燒汁或咖喱汁。鴨胸是普通貨色,蛋包飯才是焦點所在。即使擠了茄汁,也清楚見到蛋濕潤得帶光澤。煎得如此薄又同時半熟。店員看起來年輕得只有20來歲的,深藏不露的抺巧實在值得佩服。蛋包著茄汁炒飯,飯濕潤而沒有變腍,保持一粒一粒的,帶茄汁的甜和微酸。蛋汁跟咖喱汁混在一起,再伴著飯起,口裡有齊各種味道。蛋香、咖喱味、茄汁飯,各都明顯,互相襯托,十分匹配。咖喱汁雖然沒甚特別,但味道不俗。份量夠大,也不過$39,實在抵食。
性價比奇高的小店,難怪人氣度高。唯一問題是,炎炎夏日之下,室內溫度偏高,冷氣有待改善。
2016-06-14
2016-06-03 565 瀏覽
好味呀!特意來找吱吱鼠的 可惜吱吱鼠不在😅試了蛋牛治和雞扒蛋包飯 好味👍🏼👍🏼😋奶茶和咖啡也算不錯👍🏼雖然店面比較迷你 坐位較小但如果食物好味 還是選擇支持小店! 🙌🏼🙌🏼
好味呀!

雞扒蛋包飯
2016-06-03
雞扒蛋包飯
2016-05-22 430 瀏覽
同個friend去食下午茶,試左呢間新開既小食店,叫左個招牌蛋牛治,同超級蛋牛治,超級原來係加左芝士同餐肉。先試左超級蛋牛治先,好多肉,亦夠汁,食落芝士味同免治牛肉味幾突出,但不會覺得“漏”。另一款普通蛋牛治都ok,兩款都值得試下。仲有兩款三文治,下次再搵埋friend去試。
2016-05-18 405 瀏覽
今朝去食早餐,知道屋企附近開咗新版「新香園」,所以去試下佢地嘅「蛋牛治」。點知食落去真係麻麻地,d牛肉好似用梳打粉醃過,食落去用好涸喉,一d都唔似新鮮牛肉,又無乜汁。。。唉不過好在杯咖啡還可以,真的好似大排檔咖啡咁。

不過好在杯咖啡還可以,真的好似大排檔咖啡咁。
招牌蛋牛治