2008-11-17 1 瀏覽
食飽土耳其卡巴~過去對面的shelly cake express當晚冇咩選擇~我揀左朋友推介的豆腐芝士蛋糕味道淡淡的~芝士又唔搶味~但又有芝士味~難得~餅底亦很ok~只係價錢喺呢d地方~可能算貴了一點~$28 單點~ $38 有嘢飲~但清靜~舒服~的確唔錯~味道同環境配合~淡淡的味道~~
當晚冇咩選擇~
我揀左朋友推介的豆腐芝士蛋糕

味道淡淡的~芝士又唔搶味~但又有芝士味~難得~
餅底亦很ok~

只係價錢喺呢d地方~可能算貴了一點~
$28 單點~ $38 有嘢飲~

但清靜~舒服~的確唔錯~
味道同環境配合~淡淡的味道~~
$28 (其他)
  • 豆腐芝士蛋糕
食完串燒過對面鋪食甜品出面又熱又嘈 (因為修緊路)入到黎好似去左綠洲gum =P店舖細細但感覺cozy,台面放了大葵扇親愛的跟我都玩左陣呢 XD叫了件招牌豆腐芝士餅($30)比一般既cheese cake大件(因為貴d)淡淡既芝士味同豆腐味兩者味道十分相襯質感幼滑,加上薄薄而又不重牛油味既餅底感覺清新!! SO REFRESHING!老闆娘很友善樂於同客人閒談~明天再訪!
食完串燒過對面鋪食甜品
出面又熱又嘈 (因為修緊路)
入到黎好似去左綠洲gum =P

店舖細細但感覺cozy,台面放了大葵扇
親愛的跟我都玩左陣呢 XD

叫了件招牌豆腐芝士餅($30)
比一般既cheese cake大件(因為貴d)

淡淡既芝士味同豆腐味
兩者味道十分相襯
質感幼滑,加上薄薄而又不重牛油味既餅底
感覺清新!! SO REFRESHING!

老闆娘很友善
樂於同客人閒談~明天再訪!
$15 (其他)
2008-10-29 2 瀏覽
黎南丫島玩,好想試下呢度出名既 Shelly Cake,所以食完晚飯後買左 New York Cheese Cake外賣,真係超超好味,芝士味濃,硬度適中好香滑,我已唸住外賣個磅裝 size 既黎食,因為真係一試著迷!另外,我買埋今日既 home made肉桂提子cookies,味道較淡,好硬身。cookies我覺得還是 Jenny 的好味。
cookies我覺得還是 Jenny 的好味。
New York Cheese Cake ($38)
肉桂提子cookies ($30)
肉桂提子cookies ($30)
New York Cheese Cake ($38)
  • New York Cheese Cake
2008-10-07 6 瀏覽
昨晚留肚食食食, 食完晚餐仲去左買cheese cake, 下午已經想食, 不過個肚full晒...今晚就叫左豆腐(HK$30.00)同桂花(HK$32.00), 唔該take away...老闆娘好好人, 問我地係未share食, 如果係, 食左豆腐先, 因為比較淡, 仲幫我係個盒加左1同2, 先後次序豆腐好好味, 豆腐味好重, 冇咩cheese味, 比較清, 質感比較似mouse桂花的甜品我最like, 食落好有桂花味, 但赿食就赿冇桂花味, 得番cheese味, 中間有d桂花係到, 質感比較似cheese cake總結都好好味

總結都好好味
2008-10-01 10 瀏覽
生日前夕同男朋友仔南丫島遊,佢一早上openrice睇定有咩好食,帶我嚟咗shelly食cheesecake。豆腐同芒果乳酪買晒,要咗檸檬 & 薰衣草,未食過薰衣草cheesecake,味道好特別,俾想像中好味,檸檬cheesecake都幾好。鋪仔細細,但感覺好悠閒好舒服,每個位都有把葵扇好得意,間唔中一次忙裡愉閒的tea,感覺真好

2008-08-07 11 瀏覽
2-7-08 (三)天氣太熱了,一進店看見每張椅上都放了一把久違了的葵扇,真是非常好的主意。試了招牌豆腐芝士餅和紐約芝士餅。照店主的建議先吃味道較清淡的豆腐芝士餅,清香幼滑,芝士餅底則普通。紐約芝士餅則成強烈的對比,芝士味很濃郁,也較甜,吃完很滿足。不過價錢略貴,不算抵食。
2-7-08 (三)

試了招牌豆腐芝士餅和紐約芝士餅。
不過價錢略貴,不算抵食。
2008-08-05 5 瀏覽
A nicely decorated stop on the road to the beach, with a friendly lady serving with no hurry.Picked its signature and my personal favourite Tofu cheese cakeNot only the taste but the texture was tofu-like as well, a light refreshing bite of this supposedly heavy dessert.grapefruit cheese cakeEmbedded with loads of grapefruit bits, its sourness help compensate the heaviness of the cheese and yet too much sugar was added to balance it out, making it way too sweet as compared to its signatureA tea

Tofu cheese cake

grapefruit cheese cake

A tea is available at $40-42 with cake only costs $30 each, reasonably priced with dedicated service
At the front: Tofu cheesecake
Grapefruite cheesecake
At the front: Tofu cheesecake
(非會員)
2008-08-03 5 瀏覽
今天在離開南丫島前,點都想來嚐一嚐...佢門口寫住12點1才開門,但要趕船....所以等唔到啦~一開門就買拿走。買了個招牌豆腐cheese cake...有點細, 所以都覺有點貴($30/pc),但真係幾好食。(我個人是like較清淡口味的)提一提,堂食會好一點...我拿到去船上食, 件餅有0的位置已在烈日下弄暖了, 真係味道會差很多。不過質感ok, 有點似那檔著名的阿婆豆腐花...唔通這就是南丫島特有的口味?下次試下柚味先~
(我個人是like較清淡口味的)

下次試下柚味先~
食罷土耳其食物, 看到店舖大都開了, 每間也去逛逛,買了些小飾物等, 便又去到這間著名的芝士餅店吃cheesecake。閒日來的好處, 莫於過不需和其他人迫來迫去, 店內環境舒適寧願,播著樂器演奏的音樂。點了兩份cake sets, 一份招牌豆腐芝士餅, 一份是鮮芒果芝士餅,一杯菊花蜜及一杯紅茶, 凍的加三元。豆腐芝士餅, 豆腐味的確比較濃, 是意料之內, 否則怎算招牌呢?不過味道是較淡, 是正常的, 但我和朋友是濃芝士的支持者。鮮芒果芝士餅, 再吃這件, 味道濃得多, 正, 芒果不酸, 芝士及芒果的味道平衡, 是極好的配合相信大部分人也贊成。再者, 再和豆腐的作比較的話, 這個滑得很, 也實一點, 口感好。菊花蜜味道像盒裝菊花茶, 其實我預計自製的應該菊花香味重些,味道淡一點, 可中和芝士餅的膩, 但看來有點跌眼鏡。算是出色的, 最少我造不到這種質素, 環境加上音樂, 舒服得令我和朋友也想睡。
食罷土耳其食物, 看到店舖大都開了, 每間也去逛逛,

播著樂器演奏的音樂。

一杯菊花蜜及一杯紅茶, 凍的加三元。

不過味道是較淡, 是正常的, 但我和朋友是濃芝士的支持者。

鮮芒果芝士餅, 再吃這件, 味道濃得多, 正, 芒果不酸,
芝士及芒果的味道平衡, 是極好的配合相信大部分人也贊成。

味道淡一點, 可中和芝士餅的膩, 但看來有點跌眼鏡。

算是出色的, 最少我造不到這種質素,
環境加上音樂, 舒服得令我和朋友也想睡。
芒果芝士餅
菊花蜜及紅茶
桌子上的白花
芒果芝士餅
桌子上的白花
2008-07-16 23 瀏覽
聽過不少放棄工作,歸田園做喜歡的事的故事,聽聞這裡的店主也是其中一員。店子開往碼頭必經的路旁,就趁上船前有些時間,來吃件餅。餐牌上寫的芝士餅選擇,由濃至淡,上而下的列出,幾細心的。也想吃得清淡一點,就要了豆腐芝士餅及西柚芝士餅。先來豆腐芝士餅,吃起來很幼滑細緻,口感非常好。有淡淡的芝士味,亦有豆香,難得的是兩者皆不會搶過對方,恰到好處,果然是這裡的「招牌餅」,絕對值得一試;西柚芝士餅也很出色,有粒粒的西柚果肉,甜酸的味道有效的平衡芝士的濃膩感,是很不錯的配搭,感覺很清新。這一味我也做過幾次,但也沒有這裡的做得出色。值得一提這裡的餅底,有別於一般膩膩的牛油消化餅底,這裡的是薄薄脆脆的一層,跟味道清新的餅很是相配。問店主,原來是其自製的配方,個人而言,很喜歡。連咖啡或茶的飲品一杯,埋單80蚊,是來榕樹灣的話,一個值得一試的下午茶之選。

非常幼滑!
有粒粒果肉的西柚芝士餅
非常幼滑!
有粒粒果肉的西柚芝士餅
2008-03-31 6 瀏覽
吃完豆腐花, 馬上去下一站, 吃芝士餅. 三點到來到, 係全店爆滿, 又剛好比前面的人慢了半步, 結果要等好幾張臺先有得食.一路等一路望住塊板上面的蛋糕係一件件地售罄. 或許是日實在人太多, 店方預計不到, 三點幾已經無了不少蛋糕. 看來可以提早收工了. 心水選擇的綠茶同埋芝麻都先後賣光了, 唯有下次有機會再吃.鋪頭實在太細了, 唯有係門口加多張臺, 係一張咁大把. 剛好排到我地時係得而張, 當然照坐. 等了半個鐘仲等? 其實坐出面係仲好風味, 不過是日太多人, 人來人往, 加埋對面的泰式串燒傳來的味道, 又好似不太舒服, 沒有了乘露天位的感覺.要了兩個cake set, 一個$40, 轉了花草茶再加$5.招牌豆腐芝士餅: 9分, 淡淡然的豆腐味道, 吃落口像吃豆腐花一樣, 食落口係好滑, 豆味夠. 芝士同豆腐的配搭很好, 淡淡的豆腐正好中和了芝士餅的濃烈味道. 剛剛吃完亞婆的豆腐花, 再吃這個豆腐芝士餅, 幾有趣的對比. 唯一要扣分的係餅底比較薄, 也無乜質感, 感覺上係好似吃完一件走餅底的芝士餅.芒果乳酪芝士餅: 7分, 都係喜歡豆腐那一個多一點, 或許加了乳酪, 覺得這個係偏酸,

芒果乳酪芝士餅: 7分, 都係喜歡豆腐那一個多一點, 或許加了乳酪, 覺得這個係偏酸, 芒果味吃落口只有酸而沒有甜味. 不過這個的餅底反而比較厚.

洋金菊: 8分, 吃得那麼多, 要杯洋金菊, 清清地, 幾鬆弛的. 文迪飲的就係薰衣草, 沒有試了.

單單計個招牌豆腐芝士餅已經讓人心思思想再來吃. 服務態度也幾好的, 價位也不高, 兩個人消費係$90. 不過衛生一般, 臺面係幾多漬的.

下次來的話不管甚麼都要等張入面的臺了.
2008-03-25 11 瀏覽
知道呢度出名既係豆腐芝士蛋糕﹐所以就叫左一個連set。嗜濃芝士既人會覺得呢款既蛋糕冇來味道。可能本人比較喜歡重芝士味﹐所以唔係咁鐘意。鋪內既味道好香﹐充滿甜甜既蛋糕味﹐令人有一種開心既感覺。但係芝士蛋糕既份量就好細舊。

2008-03-23 5 瀏覽
2008/3/22小食2第二站就來吃連平時不喜歡吃芝士餅的我也愛上了的豆腐芝士餅。剛好快過一班十多人的客人的一步,如不是就要等位子了(哈)。入來前已決定吃什麼,不過年青男生侍應很賣力的介紹他們的餐單,就給他說吧^.^點了豆腐芝士餅(淨吃$30),因為我好口渴,就跟餐($40)要杯凍檸茶解解渴(再加$5轉花茶)。忌廉上有粒銀色珠珠硬糖,頓時覺得有些少貴氣;微微的豆腐味,芝士味比它更輕,十分清甜﹑清新;入口即溶;餅底很薄很薄(我喜歡),稍為林了點,脆底的話,就會有上軟下脆的雙重口感了。(嘻)坐在對正門口位子的我,在吃的途中有不少人在這門口拍照呢﹗
2008/3/22小食2

第二站就來吃連平時不喜歡吃芝士餅的我也愛上了的豆腐芝士餅。

坐在對正門口位子的我,在吃的途中有不少人在這門口拍照呢﹗
2008-03-12 18 瀏覽
終於試到喇!!好開心呀!!有約8款cheesecake 揀,第一次去當然食好評如潮的tofu cheesecake。都幾大件,餅底薄薄的,而且不是消化餅,所以很喜歡。cheeesecake味好light,light到唔覺得自己食緊cheesecake,所以唔鍾意食cheesecake既人都可以試。tofu味好香濃好正呀!好似食緊豆腐咁,唔捨得食晒呢,亦唔捨得同人分享(不過睇下邊個啦,所以都有同人分享)!!!下次黎南Y島一定會再幫襯shelly~~~~~~~~~~~~!!

2007-12-11 21 瀏覽
吃了午餐,主人與奴隸獸順道再去食Cheesecake。1. Tofu Cheesecake(HK$40):Cheesecake夠軟滑,豆腐與cream cheese,兩者味道清淡,但又互不搶味。2. Baked Banana Cheesecake(HK$40):香蕉味較淡,New York Cheesecake味道濃郁,結實而幼滑,但主人覺得有點兒『溜』。可惜兩款Cheesecake 的餅底唔夠均勻,厚薄不一,影響了口感。價錢亦略貴,唔抵食。
吃了午餐,主人與奴隸獸順道再去食Cheesecake。

Tofu Cheesecake
Baked Banana Cheesecake
Tofu Cheesecake & Baked Banana Cheesecake