2015-12-14 1105 瀏覽
年青多好,人生的黃金時期,可有天馬行空的夢想,無拘無束的想像力,也許只是一些並不持久的小概念,亦能得到同輩的認同,最重要是飛甩老土,追上潮流。正因如此,在世界各地的大學區附近,皆有不少小店,無論是手作工藝,或是餐飲咖啡室,都會不甘平凡,與別不同,香港亦不例外,蚊型的舖仔,只要有話題,大學生就是會來,就是我們這些超齡的也來趁趁熱鬧。柚子咖啡、紫薯K爆米薄餅你試咗未?在西營盤第三街,一位年青韓藉師哥開了一家Seoulmate Cafe,已經一年有多,IG 上依然話題不少,除了刨冰甜點咸點外,還有店後的 Secret Garden  及俊朗老闆,同樣是吸引之處。早早約好周三這個晚上光顧,可惜天不造美,下起大雨來,我們無緣閒坐花園!晚上光顧,漆黑街頭上亮起點點光芒,就是咖啡店之所在。韓國人愛漫畫及趣緻小物,相信亦成功逗得客人歡喜,處處皆是小花園之圖案,年輕老闆有心思。自助開水 名片竟然附上糖果小吃 匙叉上刻有店之名字 Seoulmate付款處的別緻小碟 甜點小櫃檯 簡約設計,cafe 小店風格,室內大概可容十人,有黑板白字推介菜式。店後有露天祕密花園,可容十多人,相比室內更舒適。食物以飲料及甜

晚上光顧,漆黑街頭上亮起點點光芒,就是咖啡店之所在。
自助開水
名片竟然附上糖果小吃
匙叉上刻有店之名字 Seoulmate
付款處的別緻小碟
甜點小櫃檯
店後有露天祕密花園,可容十多人,相比室內更舒適。
食物以飲料及甜點為主,韓冰雪, 花茶, 壺果茶, 韓式涼茶, 亦有吃的鹹點七款
我們坐在室內倚窗的位置,看看黑夜雨景又何妨。而
自助形式的店子,點菜及付款後,等機嚮。

岩漿蛋拌飯配黑松露煙三文魚
是一道差不多每枱必點的菜式,圓柱型的食物塔,梅花間竹六層高,最漂亮的是頭頂的花朵,細緻的手工加心思,年青大廚有此概念定必是個細心的好伴侶,年青女生又多了個男神!
岩漿蛋拌飯配黑松露煙三文魚
以煙三文魚 黑松露醬及白芝麻拼合,形態活像一朵盛放丶顏色粉橙的花朵,接下來是一層飯丶甘筍絲丶又是一叢飯、然後金薯蓉丶底部又一層飯,內藏若干芽菜,旁邊有乾脆的紫菜,備以韓式Bibimbap 甜辣醬以作調味。

吃法是切開飯塔,弄穿流心蛋,全部材料混合一起,再加上韓式甜辣醬吃,是石頭飯的吃法。

取材無肉,反之以素菜為主,吃得健康安心,無需擔心卡路里。煙三文魚肉質軟嫩,少少鹹香,金薯甜甜的,因此味道很清,我就喜歡多加甜辣吃,話說過來,這個醬好像完全不辣,也許遷就港人口味減了辣,依我口味,還是是辣啲好味啲!

紫薯K爆米薄餅 -泡菜辣腸
紫薯K爆米薄餅 -泡菜辣腸
店員推薦,因為是比較新的菜式,薄餅底以米漿做而非麵粉,韓國人愛吃飯,難怪!
小型薄餅6吋左右直徑,相貌平平,特色在於米做的餅底及加了一層紫薯蓉饀料,大廚可真懂得紫薯的妙用。
入口豐富的辣腸香味,泡菜似乎染辣了香腸,肉腸微焦有嚼勁,雙層的半溶芝士非常黏稠,芝香四射,半溶增潤澤,而甜甜新鮮的紫薯有助減辣,亦可減少用芝士的份量,不影響我們一眾女生修身的終身目標,米做餅底比較煙韌,跟一般pizza底酥脆口感不同。

熱紫薯拿鐵
熱紫薯拿鐵
紫薯蓉混合奶,味如紫薯奶昔,相信凍飲會更似,面層灑上紫薯粉份外好看,不經意的藝術;首嚐紫薯口味,印象不俗,粒粒口感,紫色顏色討好,味道微甜。

阿朱媽年糕多士和雪糕大戰棉花糖及Oreo
脹卜的九宮格棉花糖舖滿在一片普通的多士上,大戰雲呢拿雪糕及Oreo 餅乾,餅乾碎及朱古力醬增添口感及紋理,見到已經垂涎欲滴。
橫切面可見層次,棉花糖的一層最厚,以下是年糕三文治,紅紅的一層疑似紫薯或是草莓醬,現在已經忘記了!

甜絲絲是最佳形容詞,煙韌甜美是主要印象,拉開棉花糖時藕斷絲連,簡直可以拉出一吋長,甜得入心,二人分享過份,也許選擇紫薯或綠茶口味更佳。

韓山雜莓心太軟配雪糕
韓山雜莓心太軟配雪糕
名字長長,其實是熟悉的心太軟,只是朱古力漿混以雜莓,再配以雜莓甜醬,倍增一份酸甜的香味。
切開就是流心的雜莓朱古力漿

最後多了一杯 韓國涼茶/安眠茶
韓國涼茶/安眠茶
韓國入口的茶包,成份是何首烏根,確實有首烏的藥味,淡淡的茶,沒有怎樣,似乎有些效用,晚上不久便入睡了。

小店風味,溫馨舒適,創意小點,並無驚為天人的廚藝,或深刻的回味菜式,但就是好奇要試,成功令人吃得滿意,感覺幸福,值得相約知己,到此一遊,hea 好一個半天。

附上其他菜單方便大家參考
2015-12-09
2015-12-13 435 瀏覽
週中下班後,與友人到西環區來個晚飯,跟老公不同,與女友人的晚飯的地點不需要太有情調,但要坐得舒適,可以久座而不被趕走才是重點.當然,食物也是要有質素呢今天來到SEOULMATE CAFE,正正合我倆的心意這兒最著名的一定是多士,我們點了一個紫薯雪糕多士,多士十分香脆,咬口一流.而且份量十足,2人吃也差點吃不完.雪糕也是相當香滑,配上多士一起吃超棒的柳州橙朱古力蛋糕是全日最令人激動的一個甜品,樣子十分可愛,第一眼已看上它,被濃厚朱古力包圍著的正是柳州橙蛋糕,朱古力外表看起來會是濃味的,但實際入口卻是淡身帶甜味的,絕對是女孩們的最愛.而柳州橙一口一口咬起來,軟滑之餘,味道也是十分香口愉快的一天又過去了

當然,食物也是要有質素呢

今天來到SEOULMATE CAFE,正正合我倆的心意

愉快的一天又過去了
2015-12-10 666 瀏覽
今日約咗朋友去對面海交收代購物品,拎完又係時候搵食,朋友知我一向都鍾意食啲新嘢,佢話最近佢發現在西營盤一間韓國年青人開嘅Cafe,入面重要係嘅嘢係好多都用紫薯整,啱晒我呢個紫色怪雖然店仔細細,但係都有一般Cafe有嘅玩樂工具,有棋類,亦都有為各位旅行人士而設嘅韓國旅遊資訊其實一入到小店,除咗細之外,唔覺有乜紫色之物,店員亦都同我地講,佢地重有戶外地方,可惜,當日未係開始涼,我同朋友梗係唔會走出去做焗爐入面嘅小豬喇~~叫完餐後,店員會俾一部機你,同去拉麵Champion咁,食物出得,部機就會響,方便店員通知你要拎食物喇,當然……呢個如果係For坐戶外嘅客人,真係好有需要雖然店仔細細,但係用嘅餐具都印晒自己店名架,真係好有Heart凍紫薯拿鐵 - 其實我一直以為,拿鐵係咖啡,點知……佢呢間Cafe嘅Latte竟然係奶類飲品,紫薯加奶,飲落口淡淡清甜紫薯味,好特別,我好鍾意~~夏威夷風味紫薯K爆米薄餅 - 夏威夷薄餅,係我食薄餅必食嘅薄餅之一,本身菠蘿焗好之後,會將佢原本酸味引發出黎,但係佢加埋啲香甜紫薯嚟焗,簡直無得頂,味道岩岩好,唔會紫薯味搶走菠蘿酸味,另外個餅底係米,但係又唔會話好硬,
夏威夷風味紫薯K爆米薄餅 - 夏威夷薄餅,係我食薄餅必食嘅薄餅之一,本身菠蘿焗好之後,會將佢原本酸味引發出黎,但係佢加埋啲香甜紫薯嚟焗,簡直無得頂,味道岩岩好,唔會紫薯味搶走菠蘿酸味,另外個餅底係米,但係又唔會話好硬,都重係淋淋地,好易咬,食落口啖啖薄餅餡料
紫薯亞朱媽年糕多士和雪糕大戰 - 呢個係超飽……因為有麵包,亦都有件糕,但係,我好鍾意食年糕,佢加埋落麵包度,無諗過好似麻薯,好特別,但係……我覺得唔要個雪糕就咁食呢件多士會比較好食,至少個麵包面會脆口好多,依家多咗個雪糕球,令到多士中間位置淋咗~
2015-12-02
  • 凍紫薯拿鐵
  • 夏威夷風味紫薯K爆米薄餅
亞朱🐖媽年糕多士和雪糕大戰:烤棉花糖和奧利奧($63) 🍨年糕多士好特別唔會似西多士咁乾幾有咬感再加上烤棉花糖同oreo同雪糕就好似西多咁甜😂所以下午餐去食就👌🏼👌🏼但我當左佢係lunch就😂😱其實味道上唔會好surprise到因為太甜但幾鐘意佢個年糕多士上面烤棉花糖☁️同埋佢個咁有創意嘅名👻仲有其他味:綠茶💚同紫薯💜(應該會冇咁甜)環境好舒服好適合couple同35知己去
亞朱🐖媽年糕多士和雪糕大戰:烤棉花糖和奧利奧($63) 🍨
仲有其他味:綠茶💚同紫薯💜(應該會冇咁甜)
環境好舒服好適合couple同35知己去
亞朱🐖媽年糕多士和雪糕大戰:烤棉花糖和奧利奧
2015-11-25
2015-12-08 452 瀏覽
去过两次seoulmate,一次是brunch,一次是afternoon tea,所以有幸尝了店里很多的特色甜点和饮品。最喜欢的还是各类芝士蛋糕,包括紫薯芝士和柚子芝士。饮品是平均水平,因为不喜欢不含咖啡的饮品,所以大热的紫薯拿铁朋友点了一杯尝试了一下,不是我的type of tea。冰饮里柚子茶和americano的配搭还挺新奇的。下一次要尝试toast,上面有棉花糖的那款,还有蛋糕卷。

• 柚子芝士蛋糕
2015-12-08 409 瀏覽
前幾日同朋友去左呢間位於西營盤既一間韓式cafe 環境同食物既質素都唔錯一開始以為店舖好細 原來CAFE絕對唔係咁簡單CAFE原來有「後園」 大概可以坐左4,5台!不過落雨就比較麻煩啦同朋友兩人行 叫左兩個甜品! 亦都係大家最愛既紫薯同綠茶!紫薯芝士蛋糕 (HKD 42)又係紫薯控發癲既時候😳 上面佈滿左紫薯蓉 中間就係芝士蛋糕 裡面加入左紫薯蓉同紫薯粒 芝士蛋糕硬度適中 但芝士味較重 有d蓋過紫薯味 如果上面加多d紫薯蓉就好啦綠茶多士大戰亞朱媽年糕和雪糕 (HKD 62)紫薯味好耐之前食過 決定今次試埋綠茶味😳 其實兩者比較之下綠茶既味道更加特出 香濃 而且呢個非一般既多士中間夾住煙韌既年糕 上面仲有一片片既杏仁片 食既時候 除左食到多士既香脆 仲有唔同既口感 🤗
前幾日同朋友去左呢間位於西營盤既一間韓式cafe
環境同食物既質素都唔錯
一開始以為店舖好細
原來CAFE絕對唔係咁簡單
CAFE原來有「後園」 大概可以坐左4,5台!
不過落雨就比較麻煩啦
同朋友兩人行 叫左兩個甜品!
亦都係大家最愛既紫薯同綠茶!

紫薯芝士蛋糕 (HKD 42)
紫薯芝士蛋糕
紫薯芝士蛋糕
又係紫薯控發癲既時候😳
上面佈滿左紫薯蓉 中間就係芝士蛋糕
裡面加入左紫薯蓉同紫薯粒
芝士蛋糕硬度適中
但芝士味較重 有d蓋過紫薯味
如果上面加多d紫薯蓉就好啦

綠茶多士大戰亞朱媽年糕和雪糕 (HKD 62)
紫薯味好耐之前食過 決定今次試埋綠茶味😳
其實兩者比較之下綠茶既味道更加特出 香濃
而且呢個非一般既多士中間夾住煙韌既年糕
上面仲有一片片既杏仁片
食既時候 除左食到多士既香脆
仲有唔同既口感 🤗
2015-11-30
2015-12-08 321 瀏覽
岩漿蛋黑松露煙三文魚雞肉拌飯 ($88)它們精緻特別的拌飯讓我想起了壽司蛋糕拌飯層次分明 色彩奪目有對比 顏色夠誘惑煙三文魚像一朵小花般扭得美美的放在飯面切開小山 滑蛋漿包裹珍珠米飯帶來一絲滑溜感 添上一分蛋香尚有很淡地滲出黑松露味 整體味道清新不太重口味芝士泡菜雞肉拌飯 ($82)這反而味道辣得恰好而惹味 溶化的芝士香濃但份量少微辣的雞粒嫩滑 只有表面一層感覺比例上比飯少紫薯芝士蛋糕 ($42)粉嫩的紫色略帶點粉紅的感覺 感覺好女仔好lady芝士蛋糕餡層夾雜紫薯蓉更兩者更為平衡難得地紫薯味沒被忌廉芝士味道的濃郁蓋去表面的紫薯蓉帶一點粗粒 不過質感同蛋糕形成對比單吃芝士蛋糕已很滿足也夠甜甜度稍高 如果少下一點糖可以令味道更為突出因為係紐約芝士蛋糕那偏向實在質感所以細細件已很滿足價錢少少貴 不過都幾實心足料又可以兩個人share都ok紫薯大戰阿珠媽年糕 ($68)小店一位阿珠媽自製年糕作兩塊多士的夾心層整份多士烘得香脆後撒上淡雅粉嫩的紫薯粉賣相精緻吸引 紫與白的顏色互相耀影形成對比多士暖粒粒的烘成漂亮的褐黃色 望落很是誘惑多士貼心地已經切成四件免去切破的機會咬下去香脆叫人滿足 中央被雪糕
岩漿蛋黑松露煙三文魚雞肉拌飯 ($88)
它們精緻特別的拌飯讓我想起了壽司蛋糕
拌飯層次分明 色彩奪目有對比 顏色夠誘惑
煙三文魚像一朵小花般扭得美美的放在飯面
切開小山 滑蛋漿包裹珍珠米飯
帶來一絲滑溜感 添上一分蛋香
尚有很淡地滲出黑松露味 整體味道清新不太重口味

芝士泡菜雞肉拌飯 ($82)
這反而味道辣得恰好而惹味 溶化的芝士香濃但份量少
微辣的雞粒嫩滑 只有表面一層感覺比例上比飯少

紫薯芝士蛋糕 ($42)
粉嫩的紫色略帶點粉紅的感覺 感覺好女仔好lady
芝士蛋糕餡層夾雜紫薯蓉更兩者更為平衡
難得地紫薯味沒被忌廉芝士味道的濃郁蓋去
表面的紫薯蓉帶一點粗粒 不過質感同蛋糕形成對比
單吃芝士蛋糕已很滿足也夠甜
甜度稍高 如果少下一點糖可以令味道更為突出
因為係紐約芝士蛋糕那偏向實在質感所以細細件已很滿足
價錢少少貴 不過都幾實心足料又可以兩個人share都ok

紫薯大戰阿珠媽年糕 ($68)
小店一位阿珠媽自製年糕作兩塊多士的夾心層
焦糖雪糕甜絲絲的焦香帶點軟曲奇般的脆脆
滑溜不冰的質感出色 不過只有一球實在不夠
整體味道更是豐富 配上雪糕令濕潤度提升
食完鹹點加成份的多士
還點上飲品之後實在係飽到傻了!
2015-12-07 292 瀏覽
來到西環, 發現有韓式CAFE! 平常韓食韓燒部隊鍋多, 韓式小CAFE真的不常見當然要去探個究竟哈哈入到去有份兩個區域, 而後面竟有一個如此精緻的小花園還有少女搖搖椅坐哈哈 不過下ORDER還是要到店內啦韓式CAFE小食多, 大部份也是女生喜愛的甜點!不得不提的是蠻多紫薯的ITEMS!還有韓式涼茶, 不知道美白茶的效果如何呢哈哈來張美食全景圖吧! 先說右下角的紫薯拿鐵, 凍/熱$48紫薯味道不算突出, 但飲落不做作不人工, 且入口順滑再來的是南瓜拿鐵, 凍/熱$46南瓜味比紫薯的較為突出, 且難得的是沒有了南瓜那種"悶悶"的味道, 整體不錯紫薯芝士蛋糕 $42蛋糕挺高身的, 紫薯與芝士也打得綿密, 整體不會太漏, 但芝士味稍蓋過了紫薯棉花糖奧利奧阿朱媽年糕多士雪糕大戰 $62好邪惡好邪惡噢 多士中間夾著煙煙韌韌的年糕多士上有烤過外脆內軟的甜甜棉花糖中間放了一球雪糕再加上oreo 大滿足也蜂蜜柚子芒果韓冰 $98 (季節限定)蜂蜜加柚子夠清新 唔會膩冰底不是雪花冰 而是傳統硬身粒粒冰 保留了一定的口感冰加入了奶 toppings方面則有芒果粒 椰果 蘆薈等等最頂層是一球雲尼拿雪糕 份量
當然要去探個究竟哈哈
入到去有份兩個區域, 而後面竟有一個如此精緻的小花園
還有少女搖搖椅坐哈哈 不過下ORDER還是要到店內啦
韓式CAFE小食多, 大部份也是女生喜愛的甜點!
不得不提的是蠻多紫薯的ITEMS!
還有韓式涼茶, 不知道美白茶的效果如何呢哈哈
來張美食全景圖吧! 先說右下角的紫薯拿鐵, 凍/熱$48
紫薯味道不算突出, 但飲落不做作不人工, 且入口順滑
再來的是南瓜拿鐵, 凍/熱$46
紫薯芝士蛋糕 $42
棉花糖奧利奧阿朱媽年糕多士雪糕大戰 $62
好邪惡好邪惡噢 多士中間夾著煙煙韌韌的年糕
多士上有烤過外脆內軟的甜甜棉花糖
中間放了一球雪糕再加上oreo 大滿足也
蜂蜜柚子芒果韓冰 $98 (季節限定)
蜂蜜加柚子夠清新 唔會膩
冰底不是雪花冰 而是傳統硬身粒粒冰 保留了一定的口感
冰加入了奶 toppings方面則有芒果粒 椰果 蘆薈等等
最頂層是一球雲尼拿雪糕 份量都蠻足的
這裡有不同的BOARDGAME, 還提供了韓國旅遊指南等等書籍供閱讀
來這裡消磨一天, 吃個甜點也是不錯的
  • 棉花糖奧利奧阿朱媽年糕多士雪糕大戰
  • 蜂蜜柚子芒果韓冰
2015-12-07 307 瀏覽
假日的晚上到西環探望朋友,卻不巧碰到綿綿細雨兼入冬後最冷的一天,沒有防備的我只穿上了小量的衣物,略嫌不足,而朋友的家凌亂不堪,結果便是要到街上的餐廳小聚一番,天氣關係,不容許我們慢慢選擇地方,結果在雨勢加大前來到SEOULMATE CAFE.星期6的傍晚,室內已坐滿了客人,只能到室外找位置結果坐到了這個SEOULMATE CAFE聞名而久的韆鞦,算是不枉此行吧雨落下,烏黑的天空令整個西環被黑暗下包圍著,餐廳的燈光稍嫌不足,但更有情調點了一個紫薯芝士蛋糕自私吃,紫薯味道十分濃郁,但卻不會蓋過芝士強糕的味道,2種味道相輔相承,咬起來蛋糕質感厚實,證明材料十足,在今天紫薯熱潮下,SEOULMATE CAFE做出來的蛋糕不只是單純追逐潮流,追求的更是食物的質素另一名甜點是韓式朱古力心太軟配雪糕,還以為這種普通CAFE的朱古力心太軟不會有什麼特別,想不到味道竟不下於高級西餐廳或是任何甜品專門店,朱古力心太軟外皮香脆,而內裡的朱古力溶岩可吃到香濃的朱古力味,感覺不錯雪糕雖然不是名牌雪糕,但作為配角味道尚算可以接受韓式熱柑桔,在寒冷天氣下,喝一杯熱飲,實在寫意.而這兒的熱柑桔,不會過酸或太甜,味道剛

星期6的傍晚,室內已坐滿了客人,只能到室外找位置
古力味,感覺不錯

雪糕雖然不是名牌雪糕,但作為配角味道尚算可以接受
韓式熱柑桔,在寒冷天氣下,喝一杯熱飲,實在寫意.而這兒的熱柑桔,不會過酸或太甜,味道剛剛好

就這樣,寫意的渡過了雨夜的傍晚,趁雨勢停頓下來後便離開了

2015-12-06 25 瀏覽
今次黎到seoulmate cafe食dinner~ 呢到紫薯product特別多,好期待岩漿蛋韓式拌飯配黑松露煙三文魚😆外型上已經係非常特別!而且佢有好多層,材料好多👍🏼 所以味道係非常豐富~ 首先有面頭既黑松露煙三文魚,不斷流出黎既瘋狂蛋漿,中間再有蘿蔔絲、青瓜絲、同埋我最中意既layer南瓜蓉🎃😚😚 非常清甜~ 仲有旁邊既紫菜,同埋辣椒倒落去一齊食😋 所有配料一齊食又鹹又甜又辣,味道都幾得意☺️ 流心芝士拌飯配泡菜雞柳🙆🏻除左煙三文魚岩漿蛋拌飯外,店內仲有呢一款拌飯~ 中間既layer係一樣既~ 但呢個就唔洗再撈辣醬🌶️ 因為面頭已經有芝士泡菜雞柳~ 呢個對比之下,更加惹味香口👍🏼 泡菜雞柳既份量都幾多,連埋流心芝士一齊食真係好好味😊 同行友人比較中意煙三文魚果個,但我就比較中意呢個😆 因為呢個既味道好出😋紫薯cheese cake🍠🍰 太中意紫薯所以見到有紫薯就會不自覺地好想試😋 Seoulmate仲要係特別多紫薯既product,岩曬紫薯迷😍😍 講番呢個紫薯cheese cake,個人真係好中意❤️ 好好味阿👍🏼 首先紫薯蛋糕上面有一層紫薯蓉,非常清甜,好天然既感覺😍 芝士蛋糕有淡
岩漿蛋韓式拌飯配黑松露煙三文魚😆
首先有面頭既黑松露煙三文魚,不斷流出黎既瘋狂蛋漿,
仲有旁邊既紫菜,同埋辣椒倒落去一齊食😋
所有配料一齊食又鹹又甜又辣,味道都幾得意☺️
流心芝士拌飯配泡菜雞柳🙆🏻
除左煙三文魚岩漿蛋拌飯外,店內仲有呢一款拌飯~
呢個對比之下,更加惹味香口👍🏼
泡菜雞柳既份量都幾多,連埋流心芝士一齊食真係好好味😊
紫薯cheese cake🍠🍰
太中意紫薯所以見到有紫薯就會不自覺地好想試😋
首先紫薯蛋糕上面有一層紫薯蓉,非常清甜,好天然既感覺😍
芝士蛋糕有淡淡清新既紫薯味,芝士濃郁但又唔會令人有過於飽濟既感覺☺️☺️
蛋糕texture都唔錯👍🏼
整體而言,呢個真係正正就係我杯茶阿🍵 哈哈😂
亞朱媽紫薯年糕多士🙆🏻
第二個呢到好中意既甜品😋 熱辣辣~
多士烘得香脆,最正係多士中間夾住好多紫薯蓉👍🏼👍🏼
仲有好多麻糬,口感好QQ😍 麻糬仲可以食到扯出黎😂
配上多士面大量果仁同埋雪糕,味道同口感都好豐富架😚
相信紫薯迷對於呢個多士係唔會失望既~ 😊
上次來嘅時候已經試過紫薯拿鐵,知道紫薯味係好清新好天然好rich,
今次不假思索就點翻,果然keep返住個水準👍🏼 都係咁好飲
!另外今次仲叫左南瓜拿鐵,呢個都不失為一個好選擇🙆🏻
同樣係有淡淡南瓜清甜、口感好滑、感覺天然非人工☺️☺️
中意南瓜既不妨試一試~
不過面頭既cream就有少少甜左D啦🙈
整體黎講真係唔錯😚 但身為紫薯迷既我都係比較鍾情於紫薯拿鐵🍠❤️
用餐優惠
試食活動
今日中午同朋友來到西營盤交收文件,到了中午時間,決定一齊吃個午餐😊 阿元人客太多,轉戰Seoulmate享用一個韓式午餐。室內座位已滿,我們唯有到室外坐。兩個人一望餐牌,已被甜品所吸引。兩個叫了一個主菜、兩個甜品。紫薯薄餅 夏威夷口味。紫薯蓉滿滿鋪底,入口紫薯濃香幼滑,芝士咸香惹味,味道竟如此配合。每件都有火腿和菠蘿,口感豐富香口👍🏻👍🏻紫薯芝士蛋糕/綠菜瑞士卷。紫薯芝士蛋糕。紫薯味極為濃郁,紫薯迷必定喜歡😀 芝士味道輕,紫薯已把芝士味道蓋過。瑞士卷鬆軟,綠茶味道濃香突出。忌廉幼滑,入口甜而不膩。年糕多士大戰綠茶雪糕。我們超級喜歡的甜品😊😊香脆的多士,夾著香軟年糕。外層有大量香口的果仁,每一口的口感極為豐富。綠茶醬+綠茶雪糕,整體味道極為濃郁。我和友人都大讚這裡的甜品👍🏻👍🏻👍🏻
室內座位已滿,我們唯有到室外坐。
兩個人一望餐牌,已被甜品所吸引。兩個叫了一個主菜、兩個甜品

紫薯薄餅 夏威夷口味。

紫薯芝士蛋糕/綠菜瑞士卷。
瑞士卷鬆軟,綠茶味道濃香突出。忌廉幼滑,入口甜而不膩。

年糕多士大戰綠茶雪糕。
我們超級喜歡的甜品😊😊
我和友人都大讚這裡的甜品👍🏻👍🏻👍🏻
2015-12-06 219 瀏覽
係西環第三街附近有間韓式Cafe,身為韓迷既我就決定同朋友過黎食,我地坐左係室外花園,日光影相比較靚,而且天氣開始凍可以唔洗坐冷氣地方,同埋出面仲有搖搖椅坐添!!!飲品就叫左南瓜拿鐵(HK$46),紫薯拿鐵(HK$46),兩者味道突出不過甜左小小!甜品方面,係menu 見到有紫薯,諗都唔洗諗一定要order😳😳!紫薯芝士蛋糕 (hk$42)賣相好靚,係粉紫色,不過紫薯味唔夠濃,芝士味較重,幸好紫薯味夠天然唔人工!另一款係亞朱媽年糕多士🍞🍞 烤棉花糖和奧利奧 (hk$62) ,棉花糖燒過後更加軟棉,好似bbq咁,面頭加左Oreo,另外,多士同多士之間係夾左好多年糕,夠曬煙韌!😋😋季節限定既蜂蜜柚子芒果韓冰(hk$98)蜂蜜加柚子既配搭好清新,最後食哩個甜品唔會覺得膩,佢地既韓冰唔似雪花冰,係比較傳統硬身,較大粒既冰,面層加左奶,仲有好多鮮甜既芒果粒椰果粒等等,而雪糕係雲呢拿口味!
2015-12-06 162 瀏覽
又過來這間CAFE仔, 上次來的時候沒有坐過外面, 因為實在太熱, 今天終於有機會了外面的木椅很有外國CAFE的氣氛啊! 在這半露天的地方, 吸收新鮮空氣比冷氣好得多呢桌子上還有一些小擺設, 小小的燈按一按就會亮, 好可愛啊! 不過越接近晚上, 外面就越暗...看MENU也有點困難這次只來吃個甜品就算了, 點了大熱的紫薯LATTE, 又濃又香紫薯味, 非常小冰所以不會希, 對於不會凍的香港一年4季都可以喝呢這個綠茶雪糕脆餅的棉花糖都黏在一起了, 很難切啊! 但就做到一些像芝士拉絲的動作, 好像平時吃PIZZA一樣, 也蠻搞鬼的底層脆脆, 上面綿軟的口感配合得很出色, 就像去吃正宗意式薄底PIZZA一樣, 不過是甜的, 加上一球澀澀的綠茶雪糕, 很幸福~
桌子上還有一些小擺設, 小小的燈按一按就會亮, 好可愛啊!
不過越接近晚上, 外面就越暗...看MENU也有點困難
2015-12-05 163 瀏覽
同朋友星期六中午12點就來等開門,做左第一批客人。紫薯芝士蛋糕($42)賣相好靚,上面係紫薯蓉,芝士蛋糕入面仲夾住D紫薯,食落去紫薯味都幾濃,唔會滯,好唔錯!亞朱媽多士年糕和雪糕大戰綠茶($62)個名真係好長,其實係多士上面有果仁粒同抹茶雪糕,多士入面夾住年糕,下面仲有抹茶醬,口感好煙韌,抹茶味唔會好濃,整體比較甜。紫薯K爆米泡菜肉腸($56)餅底比較薄,好脆,泡菜有D酸,入面仲有芝士同紫薯,甜甜地葛,夾住一起食口感都幾特別。燒牛肉韓哥飯捲 ($62)一份有兩件,都幾大份,牛肉分量足夠,肉質幾嫩,D汁幾野味。整體來講味道都好唔錯,不過多人上菜就慢D啦。
同朋友星期六中午12點就來等開門,做左第一批客人。

整體來講味道都好唔錯,不過多人上菜就慢D啦。
亞朱媽多士年糕和雪糕大戰綠茶
燒牛肉韓哥飯捲
紫薯K爆米薄餅泡菜肉腸
亞朱媽多士年糕和雪糕大戰綠茶
燒牛肉韓哥飯捲
紫薯K爆米薄餅泡菜肉腸
  • 燒牛肉韓哥飯卷
  • K米紫薯薄餅
今日中午來到西環,特意光顧韓式溫馨小Cafe😉一入去,就給人一種溫馨親切的感覺。這來自店員的笑容、店員的親切態度和友善的對話。餐廳室內座位不多,燈光柔和。中午來到已滿座,立即去到室外的韆秋座位。幸好天氣尚好,有絲絲陽光,室外溫暖清涼😄餐牌選擇很平均,有咸食、甜品、咖啡、果茶等供應,款款都非常吸引😉我和友人坐在韆秋上,影完相再慢慢安排食物,享受一個舒適的下午。凍紫薯拿鐵/熱南瓜拿鐵。紫薯味道突出,濃香的紫薯味,甜而不膩。入口香滑香甜,一解紫薯癮☺️流心芝士拌飯配泡菜雞柳。拌飯一層層,有青瓜絲、南瓜蓉、芽菜和紅蘿蔔。流心芝士的味道不太突出,但仍可吃到香濃泡菜的味道,味道尚算惹味☺️紫薯K爆米薄餅 夏威夷風味。我和友人都極度喜愛這個薄餅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻紫薯蓉香濃突出,薄餅有大量芝士,味道咸香惹味。每一件薄餅都有火腿、菠蘿,餅底香脆。紫薯味道沒有被咸香芝士蓋過,各自發揮自己的味道,卻出奇地配合☺️☺️甜品時間到🙆🏻來到這裡必定叫上多款甜品。紫薯芝士蛋糕/烤雜殻綠茶忌廉瑞士卷。紫薯味道非常濃郁突出,芝士味卻不見了。我就愛紫薯的味道,紫薯味道濃而不膩,十分出色👍🏻綠茶瑞士卷味道清甜,散出絲絲綠茶香,香甜清

凍紫薯拿鐵/熱南瓜拿鐵。

流心芝士拌飯配泡菜雞柳。

紫薯K爆米薄餅 夏威夷風味。
我和友人都極度喜愛這個薄餅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

甜品時間到🙆🏻來到這裡必定叫上多款甜品
紫薯芝士蛋糕/烤雜殻綠茶忌廉瑞士卷。
綠茶瑞士卷味道清甜,散出絲絲綠茶香,香甜清新👍🏻

亞朱媽年糕多士和雪糕大戰 抹茶口味。
香脆多士 中間夾著香軟年糕。外層是香脆果仁粒和冰凍抹茶雪糕, 底部有大量抹茶醬。
抹茶迷至愛😍 香濃的抹茶醬 配上多士和年糕, 吃前加一口抹茶雪糕, 抹茶味道濃郁。入口冷熱交融 香脆夾雜, 口感極其豐富。

我和友人吃得飽飽,兩個女生竟可完成所以食物☺️我們一邊食一邊享受韆秋下的快樂,舒適過了一個下午。
  • 烤雜殻綠茶忌廉瑞士卷
  • 紫薯K爆米薄餅