餐廳:SENSU (荃灣)地址:荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓78號舖@hksensu 以全新面貌喺荃灣荃新天地一期同大家見面,雖然銅鑼灣店已經結業,不過新開嘅呢間荃灣店開咗唔夠兩個月就已經每日大排長龍等食下午茶🍽,因為佢哋餐廳一嚟超適合打卡📸,二嚟下午茶set好平🤑,三嚟食物質素唔差,性價比都算幾高👍下午茶時間嚟到食佢哋嘅tea set,3點左右門外已經排咗10幾個人,好在本身有book位所以唔需要等🤪。成間餐廳有唔少嘅植物佈置,中間仲有一棵雪白嘅樹,猶如置身喺冰天雪地森林,勁有feel❄️🌲綠野仙蹤Tea set($188):✝️法式檸檬撻✝️蘋果撻✝️明太子玉子燒✝️意式蕃茄蝦多士✝️芝士年糕✝️鬆餅✝️朱古力布朗尼✝️香芋雲卷加$58可以另外有多3款甜點或鹹點,而加$88就可以加配6款,我哋就加咗3款分別喺春卷、炸雞同紅豆抹茶布甸;飲品就送兩杯冷泡茶或者可以用半價升級至無酒精飲品🍹,我同朋友就升級叫咗兩杯Outside In Collection嘅特式飲品Golden Mist(+$44)同Mystery Garden(+$44)四層高嘅木架,盛載住分佈喺每一層嘅精緻食物,大部分都有一式兩件,
餐廳:SENSU (荃灣)
地址:荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓78號舖

✝️朱古力布朗尼
✝️香芋雲卷

我哋就加咗3款分別喺春卷、炸雞同紅豆抹茶布甸;

四層高嘅木架,
盛載住分佈喺每一層嘅精緻食物,大部分都有一式兩件,店員將水注入放喺底層嘅乾冰🧊,煙霧就咁飄散出嚟💨,彷彿帶你走入綠野仙蹤🌴(不過我嗰邊啲煙唔係好掂,見隔離枱啲煙真係飄到成個架都係勁靚🥲)

最帶到驚喜比我嘅係香芋雲卷,雖然得一舊要兩個人分,但係佢天藍色卷蛋配上粉紫色嘅香芋泥同白色嘅忌廉,真係好有夢幻嘅感覺🥰;用嚟蘸clotted cream同果醬嘅英式鬆餅堅鬆脆大件,當中仲加入咗粒粒提子乾,呢個真係可以encore食多幾舊;
one-bite size嘅法式檸檬撻同蘋果撻清新香甜🍋,酥脆嘅餅皮百吃不厭

而兩杯叫嘅飲品顏值指數爆燈💥,朋友飲嘅Golen Mist喺以菠蘿同芒果果香為主嘅無酒精飲品,
而我飲嘅Mystery Garden就喺以抹茶同蘋果香突出嘅vodka飲料🍸,係咪望見都覺得好吸引呢🤤
2021-04-09
10 分鐘 (堂食)
2021-04-17 53 瀏覽
< SENSU >📍荃灣呢日同男朋友行荃新天地見到一間好靚嘅森系cafe 就入去食tea😋 餐廳正中間放有一棵藍色大樹🌳感覺好華麗😍😍 店內仲有一個打卡位 入面有唔同嘅藍色燈飾 打卡一流👍🏻💚綠野仙蹤下午茶 $188 呢個下午茶設有8款點心 分別有明太子玉子燒、蕃茄蝦多士、芝士年糕、鬆餅、朱古力布朗尼、檸檬撻、雲卷和蘋果撻等等😛 另外可以加$58或$88 加配3至6款鹹甜點心 我同男朋友就加咗3款鹹食 炸雞、炸蝦同春卷🤣等咗一陣就有3款鹹食 炸雞口感嫩滑 調味較似台式鹽酥雞好味😋 炸蝦🍤 有兩大條 幾香脆 春卷係泰式嗰隻 入面有蟹肉 有驚喜❣️甜品之中 我最鍾意香芋雲卷💜 入面有好多芋泥 唔太甜 充滿芋香😆 鬆餅口感鬆軟 充滿牛油香 配埋clotted cream 同果jam好夾🥰 檸檬撻一口一個 酸酸甜甜 相當開胃😛鹹點方面 我最鍾意芝士年糕 年糕相當煙韌 而且芝士好軟心 好香芝士味😛 蝦多士上面有好多蕃茄同蝦肉 多士好香脆 唔錯👍🏻💖Marble Florals $88(下午茶半價加配) 呢杯沙冰有番茄、紅菜頭、蜜桃汁、椰子水同埋熱情果醬 造型好吸引😍 清甜解膩
< SENSU >📍荃灣

💚綠野仙蹤下午茶 $188

💖Marble Florals $88(下午茶半價加配)
呢杯沙冰有番茄、紅菜頭、蜜桃汁、椰子水同埋熱情果醬 造型好吸引😍 清甜解膩 👍🏻
2021-04-17 50 瀏覽
位於荃灣荃新天地UG樓< 𝓢𝓮𝓷𝓼𝓾 >, 以藍調夢幻仙境為主題🧙‍♂️🧙‍♀️而且身旁更有大量藍色樹木💙💙感覺置身於森林之中🌴☘️環境打卡一流📸ᵀʰᵉ ᵂⁱᶻᵃʳᵈ ᴼᶠ ᴼᶻ $¹⁸⁸Tea Set名為綠野仙蹤, 包括有8款鹹甜食物以及2杯冷泡茶(半價升級至無酒精飲品)ˢʷᵉᵉᵗ:ᴸᵉᵐᵒⁿ ᵀᵃʳᵗ ᵂⁱᵗʰ ᴹᵉʳⁱⁿᵍᵘᵉ法式檸檬撻清新開胃🍋ᴬᵖᵖˡᵉ ᵀᵃʳᵗ蘋果撻上層為蘋果乾, 下層再以蘋果肉襯托,口感清新🍎ˢᶜᵒⁿᵉᵂⁱᵗʰ ᶜˡᵒᵗᵗᵉᵈ ᶜʳᵉᵃᵐ & ᴶᵃᵐ提子鬆餅額外提供奶油🍶士多啤梨果醬🍓ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ ᴮʳᵒʷⁿⁱᵉ朱古力布朗尼略為偏甜🍫如果可以減至半糖會更好💕ᵀᵃʳᵒ ˢᵒᶠᵗ ᴿᵒˡˡ香芋雲卷外層為天藍色卷蛋, 內層放有芋泥, 個人覺得多款甜點之中味道最為突出👍ˢᵃᵛᵒᵘʳʸ:ᴹᵉⁿᵗᵃⁱᵏᵒ ᴱᵍᵍʳᵒˡˡ明太子玉子燒都算幾新鮮🥚ᵀᵒᵐᵃᵗᵒ ˢʰʳⁱᵐᵖ ᵀᵒᵃˢᵗ意式蕃茄蝦多士都幾脆身🍞上層放有蝦肉🦐再配上洋蔥以及特製醬汁🌰ᶜʰᵉᵉˢᵉ ᴿⁱᶜᵉ ᶜᵃᵏᵉ芝士年糕香脆再帶點芝味🧀ᴼᵘᵗˢⁱᵈᵉ ᴵⁿ ᶜᵒˡˡᵉᶜᵗⁱᵒⁿ:ᴹᵃʳᵇˡᵉ

ᵀʰᵉ ᵂⁱᶻᵃʳᵈ ᴼᶠ ᴼᶻ $¹⁸⁸

ᵀʰᵉ ᵂⁱᶻᵃʳᵈ ᴼᶠ ᴼᶻ

ˢʷᵉᵉᵗ:
ᴸᵉᵐᵒⁿ ᵀᵃʳᵗ ᵂⁱᵗʰ ᴹᵉʳⁱⁿᵍᵘᵉ
法式檸檬撻清新開胃🍋

ᴬᵖᵖˡᵉ ᵀᵃʳᵗ
蘋果撻上層為蘋果乾, 下層再以蘋果肉襯托,口感清新🍎

ˢᶜᵒⁿᵉᵂⁱᵗʰ ᶜˡᵒᵗᵗᵉᵈ ᶜʳᵉᵃᵐ & ᴶᵃᵐ

ᶜʰᵉᵉˢᵉ ᴿⁱᶜᵉ ᶜᵃᵏᵉ
芝士年糕香脆再帶點芝味🧀

ᴼᵘᵗˢⁱᵈᵉ ᴵⁿ ᶜᵒˡˡᵉᶜᵗⁱᵒⁿ:
ᴹᵃʳᵇˡᵉ ᶠˡᵒʳᵃˡˢ ⁽⁺$⁴⁴⁾
以蕃茄🍅紅菜頭❤️桃子🍑椰子水🥥熱情果糖漿混合而成, 每一啖散發出不同味道, 酸酸甜甜, 非常特別🤩

ᴳᵒˡᵈᵉⁿ ᴹⁱˢᵗ ⁽⁺$⁴⁴⁾
以粟米蓉🌽桂花🌻茉莉花茶🌼🍃玄米茶🍂菠蘿汁🍍青檸汁🍋芒果汁🥭熱情果糖漿多種配搭而成, 而花香青檸味道比較突出, 整體清新🌿

2021-04-09
ᵀʰᵉ ᵂⁱᶻᵃʳᵈ ᴼᶠ ᴼᶻ
  • ᵀʰᵉᵂⁱᶻᵃʳᵈᴼᶠᴼᶻ
2021-04-16 90 瀏覽
呢個位有TEA SET食認真佔盡地利,行到攰可以坐低休息下,可惜限時個半鐘以食TEA嚟講就無得坐耐啲傾下計慢慢嘆茶 一開始係比價錢吸引入去,加埋一$204埋單包兩杯飲品相當抵,以為MENU上面嘅食物有齊,但留意返個SET包嘅只係上面嗰行小字提到嘅食物,圖片show出嚟嗰啲,部份要加配先食到 **睇清楚餐牌** 5款甜3款鹹,兩杯跟餐指定冷泡茉莉花茶 提子鬆餅:上枱嗰陣仲暖暖地,略欠牛油香,但算係最好食嘅一樣 香芋雲卷:卷蛋裡面包忌廉同雪糕,口感幾特別 蘋果撻/檸檬撻:味道正常但撻皮雪到硬曬 蕃茄蝦多士:蝦尚算彈牙,味道唔錯,但材料分配懸殊,兩塊裡面一塊多洋蔥另一塊無洋蔥 芝士年糕:值得一讚,炸皮裡面係熱辣辣,濃香嘅軟芝士 其他嘢就十分普通 以環境嚟講睇得出餐廳有精心佈置過,卡位闊落好坐,唔太嘈雜坐對面都傾到計,不過就唔好對tea set嘅食材、味道、份量太高期望,畢竟只係畀呢個價錢個人仲覺得餐牌有少少詭,當然食客點餐前有責任要睇清楚先嗌,但餐牌上嘅內容同表達上有冇試圖誤導呢,就真係留待各位自行判斷
5款甜3款鹹,兩杯跟餐指定冷泡茉莉花茶

提子鬆餅:上枱嗰陣仲暖暖地,略欠牛油香,但算係最好食嘅一樣

香芋雲卷:卷蛋裡面包忌廉同雪糕,口感幾特別
蘋果撻/檸檬撻:味道正常但撻皮雪到硬曬

芝士年糕:值得一讚,炸皮裡面係熱辣辣,濃香嘅軟芝士
其他嘢就十分普通

2021-04-16 52 瀏覽
#荃灣 ‼️ 抵食 夢幻森林系下午茶 ‼️≡荃灣最近新開咗間餐廳SENSU😆 成間餐廳以藍色森林系為主題,啱哂大家影相打卡☁️最吸引我嘅係佢哋 The Wizard of Oz 下午茶🫖 $188 for 2,包8款鹹甜點 + 2杯飲品❤️長期滿座㗎~≡如果想特別食多啲鹹點或甜點仲可以加$58 (加3款)/ 加$88 (加6款)✨≡鹹點明太子玉子燒 / 意式蕃茄蝦多士 / 芝士年糕 每款味道都正正常常,身為玉子控,見到有玉子燒好驚喜~≡甜點鬆餅 / 法式檸檬撻 / 蘋果撻 / 朱古力布朗尼 / 香芋雲卷 特別推介個雲卷,估唔到佢夠濕潤,配上入面嘅芋泥同忌廉好香☺️全部甜點嘅甜度啱啱好,唔會太甜♡︎Marble Florals 雖然係 蕃茄、紅菜頭、桃、椰子水、熱情果糖漿,但完全唔會係蔬菜味,飲落口酸酸甜甜咁~≡Sweet Holiday 佢哋仲有crossover Hello Kitty 嘅甜品,超cute,啱晒鐘意食士多啤梨🍓嘅朋友~ ————————————#SENSU 〰️ SENSU (Tsuen Wan)〰️Shop 78, UG/F, City Walk 1, 1 Yeung Uk Roa
#荃灣

‼️ 抵食 夢幻森林系下午茶 ‼️

長期滿座㗎~

鹹點
明太子玉子燒 / 意式蕃茄蝦多士 / 芝士年糕

每款味道都正正常常,身為玉子控,見到有玉子燒好驚喜~

甜點

全部甜點嘅甜度啱啱好,唔會太甜♡︎

Marble Florals

Sweet Holiday

————————————
#SENSU
〰️ SENSU (Tsuen Wan)〰️
Shop 78, UG/F, City Walk 1, 1 Yeung Uk Road, Tsuen Wan
————————————
2021-04-11 217 瀏覽
最近很多人去吃Sensu的下午茶,所以也決定前來試試😋這間分店以木系作主調,周圍掛滿藍色花和樹木為裝飾,充滿夢幻森林的感覺,十分浪漫。他們主打的下午茶主題為「綠野仙蹤」,上桌時底層更有乾冰營造「仙」氣,打卡一流。而且擺盤和餐具都很別緻!🌸📷套餐本身有8款茶點:明太子玉子燒、蕃茄蝦多士、芝士年糕、鬆餅、布朗尼、香芋雲卷、檸檬撻和蘋果撻。甜點相對較多,每件小巧精緻,就算多吃幾件也不怕膩。我自己最喜歡頂層右邊的蘋果撻🍎撻皮鬆脆,裡面是甜甜的蘋果粒,帶柔和的肉桂香氣。招牌的香芋雲卷也很出色,賣相漂亮,芋頭忌廉幼滑不膩,感覺清新。加了$55可以多選3款茶點,本身想選士多啤梨乳酪杯,但那天剛好賣完😔所以選了其他幾款原本Tea Set沒有的item:炸雞熱辣辣很香脆,推薦!👍日式蕨餅也很煙韌;綠茶紅豆布甸很滑溜,但紅豆蓉略甜,綠茶味道可再突出一點。看到Menu就被這杯紅色的Marble Florals吸引!這款冰沙裡面加了蕃茄和紅菜頭,加上清甜的椰子水,本以為味道會怪怪的,但想不到味道也不錯!不過這款很受歡迎,我那天幸好在售罄前點到最後一杯😆想喝記得趁早order了!🍅以價錢來說($188/2人se

甜點相對較多,每件小巧精緻,就算多吃幾件也不怕膩。

雲卷

Marble  Florals

以價錢來說($188/2人set)真的頗實惠,食物或服務都不錯,美麗的環境很適合喜歡打卡的朋友!

不過這裡真的人很多,一定要預留時間排隊~
Golden  Mist
Marble  Florals
Golden  Mist
  • 綠野仙蹤
  • Marble Florals
❣ 荃灣打卡熱點 • 夢幻西日式下午茶 ❣▫️❆綠野仙踪Afternoon Tea Set (HK$188/2位)𝑻𝒉𝒆 𝑾𝒊𝒛𝒂𝒓𝒅 𝒐𝒇 𝑶𝒛 | 每天限量發售 👣(底層) 法式檸檬撻🍋芝士年糕🧀(一層) 意式蕃茄蝦多士🍞明太子玉子燒🍳(二層) 鬆餅🥯(上層) 香芋雲卷🌨️布朗尼🍫蘋果撻🍎▫️❆額外+HK$58 可追加3款自選食物 (鹹食/甜品都得) 我揀咗炸雞。炸蝦。炸春卷。炸物質素堅唔錯🍤 稱職和食料理餐廳👍🏼 炸漿厚薄均勻,酥脆得嚟又唔太油膩👅▫️❆Marble Florals (半價加配)超 靚 😍由番茄🍅紅菜頭、桃同椰子水調配而成🥥味道酸酸甜甜~ 打卡必叫📸▫️❆Butterfly Pea Fruit Tea (半價加配)夢幻 紫 色💜 藍蝶豆花茶配上新鮮蘋果🍎草莓🍓荔枝!荔枝香甜味融入咗喺花茶裏面,原來幾夾㗎喎!▫️❆日式照燒雞肉薄餅 (單叫 HK$118)可以拉絲㗎🧀 上面鋪滿木魚絲!如果焗耐少少,餅底脆少少就仲正d啦!▫️❆雞軟骨半乳酪汁 (單叫 HK$58)新鮮炸出嚟😈邪惡小食~ 配上乳酪汁感覺refreshing🤗
❣ 荃灣打卡熱點 • 夢幻西日式下午茶 ❣
𝑻𝒉𝒆 𝑾𝒊𝒛𝒂𝒓𝒅 𝒐𝒇 𝑶𝒛 | 每天限量發售 👣
(底層) 法式檸檬撻🍋芝士年糕🧀
(一層) 意式蕃茄蝦多士🍞明太子玉子燒🍳
(二層) 鬆餅🥯
(上層) 香芋雲卷🌨️布朗尼🍫蘋果撻🍎
▫️
❆額外+HK$58 可追加3款自選食物 (鹹食/甜品都得)
我揀咗炸雞。炸蝦。炸春卷。
▫️
❆Marble Florals (半價加配)
Butterfly Pea Fruit Tea
▫️
❆日式照燒雞肉薄餅 (單叫 HK$118)

▫️
❆雞軟骨半乳酪汁 (單叫 HK$58)
2021-04-07
Butterfly Pea Fruit Tea
  • ButterflyPeaFruitTea
2021-04-11 106 瀏覽
荃新天地 都幾多唔同嘅嘢食同朋友約左去荃灣行街 行行吓有啲肚餓見到呢間好靚喎 成個theme都係藍色嘅花草樹木望入去差不多每台食客都有叫TeaSet 😜八婆下午茶 😂😂我哋都唔執輸入去叫番個打個卡先The Wizard of ox $188/For Two成個Tea set有八款唔同嘅嘢食蘋果撻、法式檸檬撻、朱古力布朗尼、香芋雲卷芝士年糕、明太子玉子燒、意式番茄蝦多士、鬆餅另外我哋仲加多左$58 叫多咗三款香芋雲卷(圖片上得一個 就加多咗個🤩)、士多啤梨乳酪杯、日式蕨餅全部都細細件味道都唔錯 呢個價錢算系抵食👍🏼香芋卷 個人最中意🙋🏻‍♀️好彩叫多咗一個唔使同朋友share😆咁就可以自己獨食一件🍋檸檬撻 好fresh 酸酸地好開胃🍫brownie對我來講甜得滯😬真係要慢慢一小啖一小啖咁食鬆餅 有少少偏乾 配埋士多啤梨醬同埋cream一齊就balance番玉子燒 比較硬身 甜甜的 上面放少少沙律醬同蟹子吊味另外跟餐半價叫左兩杯好特別既飲品🍹🥤Marble Forest (Tomato, Beetroot, Peach, Coconut Water, Passion Syrup)Blue T

荃新天地 都幾多唔同嘅嘢食
同朋友約左去荃灣行街 行行吓有啲肚餓
見到呢間好靚喎 成個theme都係藍色嘅花草樹木
望入去差不多每台食客都有叫TeaSet 😜八婆下午茶 😂😂
我哋都唔執輸入去叫番個打個卡先

The Wizard of ox $188/For Two
成個Tea set有八款唔同嘅嘢食
蘋果撻、法式檸檬撻、朱古力布朗尼、香芋雲卷
芝士年糕、明太子玉子燒、意式番茄蝦多士、鬆餅
另外我哋仲加多左$58 叫多咗三款

全部都細細件味道都唔錯 呢個價錢算系抵食👍🏼

咁就可以自己獨食一件

🍋檸檬撻 好fresh 酸酸地好開胃
🍫brownie對我來講甜得滯😬真係要慢慢一小啖一小啖咁食

玉子燒 比較硬身 甜甜的 上面放少少沙律醬同蟹子吊味

另外跟餐半價叫左兩杯好特別既飲品🍹🥤
Blue Taro Matcha Milk Tea with Agar Jelly
藍碟花香芋奶茶配寒天

• 綠野仙蹤
  • 香芋雲卷
2021-04-11 107 瀏覽
餐廳佈置充滿田園氣息, 窗邊掛滿藍色小燈泡, 仿似飛舞中 螢火蟲, 如置身於綠野仙蹤的童話世界。 餐廳旁邊的冰藍色的吊燈,營造了夢幻氣氛 , 是少女們靚靚的打卡熱點。綠野仙蹤 afternoon tea set 188/兩人下午茶以4層木架盛載,每層的美點精緻漂亮, 加上飄逸的乾冰點綴,一邊吃蛋糕,一邊沉澱在仙境中,在悠揚音樂下, 揭開令人期待的下午茶序章!綠野仙蹤 afternoon tea set 十分豐富, 有法式檸檬撻 、蘋果撻 、明太子玉子燒、意式蕃茄蝦多士 、芝士年糕、鬆餅、朱古力布朗尼及香芋雲卷, 每件造型賣相吸引, 令人心心眼。甜點最喜歡蘋果撻、香芋雲卷 及英式鬆餅。 蘋果撻, 填滿爽甜蘋果粒粒,加上玉桂粉昇華, 更加香甜吸引。 英式鬆餅,酥脆可口,塗上滑溜忌廉及果醬一起吃, 滋味迷人。鹹點最喜歡芝士年糕及明太子玉子燒芝士年糕,外皮薄脆, 炸至金黃色,中心填滿半溶芝士,外脆內軟, 美味又邪惡。 明太子玉子燒 ,玉子綿密豐厚,細緻的口感,配上鹹鮮明太子 ,簡單而滋味。炸蝦、炸雞、日式蕨餅(追加$58)炸蝦外皮金黃香脆,熱呼呼 ,香噴噴 ,蝦肉鮮味爽彈,卻不油膩。 炸雞外脆

綠野仙蹤 afternoon tea set 188/兩人

鹹點最喜歡芝士年糕及明太子玉子燒

炸蝦、炸雞、日式蕨餅(追加$58)
炸蝦外皮金黃香脆,熱呼呼 ,香噴噴 ,蝦肉鮮味爽彈,卻不油膩。 炸雞外脆內軟, 雞肉十分嫩滑。 日式蕨餅煙煙靭靭, 甜度適中,口感一流。

甜蜜假期 $98
芭菲有可愛Hello Kitty 點綴,絕對係相機食先,牛奶雪糕奶香濃郁,杯面鋪滿漂亮切片新鮮草莓、馬卡龍,十分精緻, 仲配上滑溜草莓啫喱,夾層脆脆,滋味吸引。

甜蜜時光 $98
千層酥共三層,每層夾滿幼滑吉士醬,及香甜草莓, Kitty朱古力造型, 令人吾捨得咬下去, 千層酥入口鬆脆, 滿滿牛油香氣,讓人陶醉其中。

Fluffy Cloud $88
天藍色的Fluffy Cloud 造型吸引, 呷一口, 充滿椰奶香甜,慢慢滲出淡淡的酒香, 冰爽吸引。

Golden Mist $88
冒著輕煙的Golden Mist ,用上茉莉花茶、菠蘿汁、芒果汁、橙汁及熱情果等結合而成, 一同譜出迷人的樂章,入口帶淡淡的茉莉幽香, 及芬芳果香, 教人深深愛上。

2021-04-10 95 瀏覽
SENSU在荃灣開咗新店,店舖裝潢以森林為主題, 有好多植物加夢幻波波燈佈置, 門口附近仲有靚靚打卡位影相🥰 最近佢哋推出The Wizard of Oz - 綠野仙蹤下午茶Set🍰☕, $188 for 2 包了8款食物,2杯冷泡茶/半價升級至無酒精飲品! 另可加$58(加3款)或 $88(加6款), 價錢親民😍😍😍8款食物有咸點同甜點:蘋果撻🍎檸檬撻🍋 酸酸甜甜好好食明太子玉子燒🥚番茄蝦多士🍞芝士年糕🧀 較油膩,好濃芝士🤤 煙韌可口鬆餅🥞朱古力布朗尼🍫香芋雲卷🍰 藍色卷蛋包著紫色芋泥,蛋糕做得濕潤軟綿忌廉幼滑芝士年糕 另外紅豆抹茶布甸🍮食到好濃抹茶味,布甸好滑👍🏻👍🏻 日式蕨餅🍵幾煙韌同唔太甜 Marble Floral顏色好靚, 唔會太甜好特別!有番茄🍅桃🍑紅菜頭,  感覺較健康!👍🏻Golden Mist菠蘿為主🍍,非常香甜清新😍直得一試!

8款食物有咸點同甜點:
蘋果撻🍎
檸檬撻🍋 酸酸甜甜好好食
明太子玉子燒🥚
番茄蝦多士🍞
芝士年糕🧀 較油膩,好濃芝士🤤 煙韌可口
鬆餅🥞
朱古力布朗尼🍫
香芋雲卷🍰 藍色卷蛋包著紫色芋泥,蛋糕做得濕潤軟綿忌廉幼滑
芝士年糕

Marble Floral

Golden Mist
菠蘿為主🍍,非常香甜清新😍直得一試!

2021-04-10 64 瀏覽
見呢度好多唔錯嘅食評,今日就去左試佢地嘅綠野仙蹤high tea (2人份)。不過佢地嘅high tea 係不能book位嘅,要walk in 排隊。我地3個女仔,原本諗住order 2份high tea sets (即4人份), 但餐廳話每枱限叫1份 high tea set, 即是無論你幾多人嚟都只能叫1份!! 呢個安排真係聞所未聞,侍應話係每日限售xx份(唔記得)喎....另外,呢度地方原來係好細,一眼睇哂,之前見嗰d 食評相,以為地方好靚好大好舒服。(我相信之前嗰d係職業食評相,幫餐廳宣傳,角度影得好靚,令人錯覺以為呢度地方大,多打卡位)講到食物,都算中規中矩嘅,因為佢定嘅價錢又真係唔貴($188 for 2 ppl)。不過如果真係諗住同d 姊妹嚟食下high tea, hea 下,吹下水,可能會有d 失望, 因為我個人認為環境都好重要。

2021-04-08 114 瀏覽
這服務費我給的心甘情願👏🏻🍴Dinner set for 2🍴$368 HKD+10% service charge ✿ 藍蝶花香芋奶茶配寒天 原價$45/套餐$22.5HKD✿ 香橙乳酸梳打原價$48/套餐$24HKD覺得今天最雷的就是這杯香芋奶茶&甜點了😕香芋奶茶整個就是味道太淡不知道自己在喝什麼甜點(芒果雪葩)都不算甜點是酸點吧😂酸到不行服務態度是真的很好好到我感到無比壓力😂吃完秒收盤🍽然後拍照很尷尬😅因為服務人員都集中在我對面(我剛好面對出餐櫃檯)🔅份量有點少,男生會吃不飽整體而言是很值得推薦的餐廳👏🏻
這服務費我給的心甘情願👏🏻

好到我感到無比壓力😂
吃完秒收盤🍽
然後拍照很尷尬😅
因為服務人員都集中在我對面
(我剛好面對出餐櫃檯)

🔅份量有點少,男生會吃不飽
整體而言是很值得推薦的餐廳👏🏻
2021-04-08
香烤大啡菇沙律
是日餐湯
松露芝士蘑菇燴飯
慢煮香草雞胸
香橙乳酸梳打
🌿綠野仙蹤🌿~ The Wizard of Oz🧙‍♂️ $188/2位~包2杯冷泡茶/半價升級至無酒精飲品🍹🍋法式檸檬撻🍎蘋果撻🍳明太子玉子燒🍅意式蕃茄蝦多士🧀芝士年糕🥧鬆餅🌰朱古力布朗尼🍰香芋雲卷🍹Marble Florals ~ 蕃茄🍅、紅菜頭、椰子水🥥 加埋啲沙冰🧊,味道酸酸甜甜,蕃茄沒有腥味,味道幾清新冰涼🍸So Hot ~ Pineapple 🍍mint☘️, Tea Syrup, Rose🌹, Raspberry 飲品好靚,味道都幾清新特別,食物方面沒有太大驚喜,味道一般,反而盛載器皿都幾別緻,似梯級,可以清楚影晒所有食物。餐廳打卡一流,夢幻藍色大樹,影出來既效果好靚,猶如置身童話世界般,門口還有一間都係以藍色🔹為主的房配以藍燈泡💡及吊飾🔵,供客人拍照📷,幾有心思同幾特別🥶用膳90分鐘,門外早已有一大堆客人在輪候,因下午茶不設訂座😌
🌿綠野仙蹤🌿~ The Wizard of Oz🧙‍♂️

🥧鬆餅
🌰朱古力布朗尼
🍰香芋雲卷

2021-03-26
45 分鐘 (堂食)
2021-04-04 80 瀏覽
本來為咗Hello Kitty甜品而嚟!食滿$300只要其中有一樣嘢係Hello Kitty甜品,就會有一個Hello Kitty襟章送。好彩落單之前問吓,原來已經送完了🥲改變策略,食《綠野仙蹤》Tea Set,佢個環境都舒服,座位唔會太迫,餐廳中間位置有一棵大樹🌴點綴一下$188 for 2價錢好合理,送兩杯冷泡茶。如果要其他特飲,可以有半價優惠👍🏻亦可以加多$58加配三款甜品。Tea Set 出場介紹返個Tea Set,由下至左開始。芝士年糕:新鮮炸起,外脆內軟少少甜。法式檸檬撻:撻底比較硬,裡面有檸檬醬餡,面頭脆脆糖霜。意式番茄蝦多士:多士唔夠脆,蝦唔算多,但洋蔥粒好多😂明太子玉子燒:食嘅時候仲微暖,蛋唔會太死實實,都唔錯。鬆餅:都算鬆嘅!呢個價錢可以接受。香芋雲卷:蛋糕鬆軟,裏便個cream好creamy,好香紫薯味。朱古力布朗尼:朱古力味算香濃。蘋果撻:撻底同法式檸檬撻一樣,所以都係硬😂但係裏面有蘋果粒粒果肉搭救返個撻底。整體來講比想像中好食😋呢個係我當日食嘅tea set 有嘅嘢!我見之前食評啲款式有時會唔同!以半價$24加咗杯香桃蘋果梳打,好飲👍🏻
Tea Set 出場
介紹返個Tea Set,由下至左開始。
芝士年糕:新鮮炸起,外脆內軟少少甜。
法式檸檬撻:撻底比較硬,裡面有檸檬醬餡,面頭脆脆糖霜。
意式番茄蝦多士:多士唔夠脆,蝦唔算多,但洋蔥粒好多😂
明太子玉子燒:食嘅時候仲微暖,蛋唔會太死實實,都唔錯。
鬆餅:都算鬆嘅!呢個價錢可以接受。
朱古力布朗尼:朱古力味算香濃。
整體來講比想像中好食😋
以半價$24加咗杯香桃蘋果梳打,好飲👍🏻
2021-03-29
2021-04-03 142 瀏覽
突如其來的一天假期,睡了個自然醒,相約同一天放假的朋友去荃灣食個下午茶。去了一間我想試好耐的餐廳Sensu,這是一家森林系主題的 餐廳,全店以藍色作主調,配上藍色主題的花草,恍如置身一個藍色的森林。最搶眼的莫過於在餐廳中間的藍葉大樹,令人有置身城市森林的感覺。今天主要來是為了是這裏的綠野仙蹤下午茶。基本上這裏每個食客都點這個作下午茶。落單過一陣食物就送上,店員仲會即席在乾冰上倒入水,令這個Tea set有煙霧迷漫的感覺,仙氣十足,打卡一流!下午茶的食物以輕盈為主,分別有日式炸豆腐、芝士年糕、鬆餅、布朗尼、乳酪杯、雲卷和蘋果撻等等,我地加左$58加多三樣茶點,分別係炸蝦、蕨餅和乳酪。先講咸點,這裏的咸點味道真不差,尤其炸蝦,好彈牙脆口,仲食到粒粒蝦肉。芝士年糕外脆肉爆芝士,好食!甜點各樣水準都好平均,而且甜度適中!尤其鍾意雲卷,口感輕盈棉密!鬆餅和乳酪杯等都感覺輕怡健康! 飲品選擇很多,而且每杯造型都精美,朋友揀了Marble Florals,鮮紅潮層的造型的確打卡一流,而且都是健康食材,靚得黎又養生!我的藍蝶花香芋奶茶配寒天,甜度適中,奶味香濃,配下午茶正好!仲食到粒粒煙韌塞天。美美的

美美的食物加上美美的環境,難怪閒日的下午茶這裏都坐滿了客人!
2021-03-26