今日約左女朋友去沙田行街,大家都知沙田新城市廣場有幾大,真係行到腳仔攰,行左幾個鐘又攰又肚餓,就梗係要搵間餐廳醫下肚啦。通常啲女仔要求好高,不但要食物質素高,環境又要靚,最緊要仲要有得打卡影相,相信好多男仔都同我一樣經常遇到裡的搵餐廳既煩惱。今次就介紹位於沙田新城市廣場嘅SENSU俾大家,真係滿足到女朋友嘅三個願望,餐廳環境有好多花既裝飾,食物又整得精緻,賣相非常吸引,如果你女朋友都好鍾意打卡,就一定滿足到佢地既要求啦。今次我就試左以下幾款食野,有特色之餘,味道都相當唔錯,份量都足夠。蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯 $168燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168水牛芝士黑松露雜菌意大利飯青森蘋果濃縮咖啡 $58
燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168
水牛芝士黑松露雜菌意大利飯
青森蘋果濃縮咖啡 $58
2023-03-17 257 瀏覽
之前小編已經吃過荃灣分店的SENSU,不過是「high tea」,餐廳裝修以森林為題,以藍調花草作裝飾,木色餐桌,顯得額外休閒👍🏻蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯 $168賣相好吸引😍大大條蒲燒鰻魚,肉質Q彈緊緻,醬汁味道剛剛好,不會太咸。蛋口感滑溜,是半熟蛋。飯的份量多,將鰻魚和蛋一起吃很美味😋水牛芝士黑松露雜菌意大利飯 $148份量多,非常足料👍🏻濃濃的芝士配上黑松露,味道相當地夾,更以食用花作點綴,增添色彩。

水牛芝士黑松露雜菌意大利飯 $148
2023-03-10 457 瀏覽
去沙田 假日周圍都多人 食肆都係排長龍 見到依間唔駛排 入面又勁多位就試下啦 諗住好快可以就座 點知前面有個女人嗌外賣又要用優惠券又要掃會員 搞勁耐 個侍應又好“有耐性”咁去等佢下載個app 又要計優惠券 完全唔識轉彎請人入店先 叫我哋喺度等佢服務完個女人先邀請我哋就座 明明勁多吉位 我唔明點解要咁樣安排囉 。。。 嘢食方面都係低於標準 依個價錢一定唔會有下次 1).雜錦海鮮旋風蛋包飯配忌廉汁-118元樣子精緻 汁似湯咁鋪滿成隻碟 啲蛋好滑 雜錦海鮮飯嘅用料普通 撈埋啲汁味道叫不過不失無驚喜2).羽衣金藍柚子大蝦沙律-98元沙律份量適中 整體材料都係新鮮 不過沙律汁唔夠多3).章魚燒-58元 依個好失望 外面唔脆入面又一pat漿咁 只係暖暖地 相信普通小食店亦比佢出色4).伯爵奶茶配黑糖寒天-48元依杯嘢飲好似水咁 無伯爵茶味 又唔奶茶 係黑糖寒天質地煙韌滑溜 不過成杯嘢都係唔夾 因為似水溝寒天咁整體而言 依間連鎖店就係普普通通 環境舒服乾淨係賣點 座落商場內 不過喱個價錢同食物質素 就算行到攰我都唔會再選擇嚟食

點知前面有個女人嗌外賣又要用優惠券又要掃會員 搞勁耐

叫我哋喺度等佢服務完個女人先邀請我哋就座
明明勁多吉位 我唔明點解要咁樣安排囉 。。。

嘢食方面都係低於標準 依個價錢一定唔會有下次

章魚燒

4).伯爵奶茶配黑糖寒天-48元

伯爵奶茶配黑糖寒天

2023-03-09 253 瀏覽
香港都有不少媲美外國靚靚打卡Café裝潢的餐廳打卡好去處,讓大家重拾些許旅遊的感覺,就好似小編以下推介的這間日系Café Sensu打卡,森系MUJI風超治癒,仲要主打精緻輕食,幫你洗滌心靈兼肚皮,遠離城市煩囂🥰🍝北海道帶子櫻花蝦明太子意粉 🍞大啡菇黑松露水波蛋吐司 🦑燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 🍹蜜香雪梨葡萄烏龍果茶 ( 熱 ) 無論是坐下享受餐點還是打卡,環境都非常怡人,喜歡休閒、享受的人絕對不能錯過。

🍝北海道帶子櫻花蝦明太子意粉
🍞大啡菇黑松露水波蛋吐司
🦑燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料
🍹蜜香雪梨葡萄烏龍果茶 ( 熱 )

2023-03-07 221 瀏覽
SENSU無論是坐下享受餐點還是打卡,環境都非常怡人,喜歡休閒、享受的人絕對不能錯過今日同閨蜜慢活一陣子,呢度傾偈真係一個好地方,食物精緻好味又靚,唔覺唔覺坐咗2個幾鐘都冇為意😂北海道帶子櫻花蝦明太子意粉 $138意粉質感恰到好處,帶子煎得好香👍🏻蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯 $168呢個誠意推介,真係好大條鰻魚🤩燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168青森蘋果濃縮咖啡 $58草莓白桃烏龍果茶 ( 冷 ) $48蜜香雪梨葡萄烏龍果茶 ( 熱 ) $42

北海道帶子櫻花蝦明太子意粉 $138
意粉質感恰到好處,帶子煎得好香👍🏻
蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯 $168
呢個誠意推介,真係好大條鰻魚🤩
燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168
青森蘋果濃縮咖啡 $58
草莓白桃烏龍果茶 ( 冷 ) $48
蜜香雪梨葡萄烏龍果茶 ( 熱 ) $42
2023-03-07 203 瀏覽
假日和朋友來到沙田這間打卡cafe,日系木裝飾加花系佈置,優雅舒適。我和朋友各叫一個主食和一個飲品,坐了大半天也傾了大半天。食物質素不錯,我叫了這兒最出名的蛋包飯,配料是用甲拋醬煮大蝦和肉碎,香香辣辣,東南亞風味加日式蛋包飯,好味之餘甚有驚喜。朋友愛菇菌,他的大啡菇黑松露水波蛋吐司也不錯,啡菇鮮嫩多汁,水波蛋加上黑松露醬無得輸,吐司厚切香脆。另外兩杯飲品也有特色。香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 $128大啡菇黑松露水波蛋吐司 $118白桃烏龍鮮奶 $48​青森蘋果濃縮咖啡 $58

另外兩杯飲品也有特色。

香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 $128
大啡菇黑松露水波蛋吐司 $118
白桃烏龍鮮奶 $48
​青森蘋果濃縮咖啡 $58

2023-03-07 153 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕前排Sensu 覺得佢哋嘅質素唔錯,😛估唔到今日喺沙田新城市廣場都見到佢哋嘅蹤影!🤓呢度嘅環境似乎更加適合打卡,🤭唔知道食物質素又係點呢?🤤今次我哋3仲就食咗北海道帶子櫻花蝦明太子意粉,🤩同埋燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料,😳下午茶嘅時間就唔使食咁多啦!簡簡單單一個意粉,再加一個魷魚都幾足夠!🤓呢個明太子意粉真係幾啱我心意,😍佢嘅調味幾好,唔會太鹹,🥰而且帶子都係大大粒!😚另外原條魷魚份量都好足夠,😛煮得啱啱好唔會太韌,都幾容易切開同埋入口!我哋另外用一人一杯飲品,😎三杯飲品,分別係迷霧白桃烏龍氣泡茶,白桃烏龍鮮奶,蜜香雪梨葡萄烏龍果茶,😏我自己飲咗白桃烏龍鮮奶,😍清甜嘅味道仲有奶香真係唔錯!🥰🌕最後MoonMoon都真係幾滿意,依間餐廳,打卡之餘味道都仲有質素!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

2023-02-06 768 瀏覽
有儲開呢個集團積分 見到積分就到期🤫 發現原來沙田都有餐廳 未食過就去試吓😆 平日夜晚都好多人排隊!餐廳係日式西餐 主打好似係蛋包飯~ 不過overall 覺得價錢偏貴 因為份量唔算太多🥲【原條蒲燒鰻魚旋風蛋包飯】$158旋風蛋包飯應該係舖頭嘅招牌!個飯炒過幾好食🤤 而蛋都好嫩滑🤩 大大條鰻魚放上面 啖啖肉!【焗黑松露野菌薄餅麵包】$88半份麵包配沙律菜 雖然份量小 但勁香松露味!焗出嚟芝士亦都有拉絲效果~ 味道不錯【味噌牛肉醬溫泉蛋扁意粉】$128無乜味噌味 成碟意粉都好多牛肉醬~ 比較上普通 同正常肉醬意粉無差別🤫【明太子秋葵】$38本身都好鍾意食秋葵!麻醬+明太子+秋葵 呢個配搭真係冇得輸🤩 作為前菜嚟講 絕對係開胃之選!

【原條蒲燒鰻魚旋風蛋包飯】$158

【焗黑松露野菌薄餅麵包】$88

【味噌牛肉醬溫泉蛋扁意粉】$128

【明太子秋葵】$38
新年期間,朋友生日在OpenRice預約了這間餐廳寫明會order甜品,並且寫上生日快樂到達餐廳後我問一下店員說沒有寫生日快樂的服務然後說他們今天沒有甜品供應商運不到下來 那沒辦法眼看其他餐廳也排長龍只好在這裏食吧 朋友生日沒有蛋糕新年期間可能人手不足 外面排隊裏面卻很多沒有收拾的台這間看似優雅的餐廳 看下去像打仗一樣亂如果不是訂位了 我經過不會想進去吃但是所有服務員在非常非常忙的情況下完全沒有態度差 完全沒有躁底這個很加分👍🏻👍🏻👍🏻 Set lunch 叫了2款食物挺有水準是日餐湯是蘑菇湯正常的但是沒有很濃的蘑菇故味個人認為可以更好海鮮蛋包飯蛋包飯的醬汁錦上添花了這裏的蛋包飯雖然不能和日本蛋包飯播放專門店相比但是很好吃 蝦這個顏色 就是業務用雪蝦但是炸得很脆口 好食😋 味道很日本海鮮蛋包飯裏面有章魚唯一覺得需要改善的是蛋 如果更滑會更好南瓜意大利飯非常好食,醬汁很多充滿了南瓜味 意大利飯不會太硬軟硬度適中 配合上來很好吃
新年期間,朋友生日
在OpenRice預約了這間餐廳
寫明會order甜品,並且寫上生日快樂

到達餐廳後我問一下

充滿了南瓜味 意大利飯不會太硬
軟硬度適中 配合上來很好吃

• 旋風蛋包飯
2023-01-22 522 瀏覽
好少嚟新城市廣場食嘢,呢日下晝外勤,於是約埋兩位同事一齊過嚟呢間日式西餐廳。估唔到呢度環境咁舒適,食物十分有驚喜!行入呢間餐廳,感覺裝修十分和諧溫暖,令人有一種小確幸的感覺!望一望餐牌,感覺每道菜都別有心思,選擇亦十分多元化。呢日我哋一行三人都叫咗招牌旋風蛋包飯配蒲燒鰻魚。蛋包飯個蛋新鮮嫩滑,蒲燒鰻魚燒得十分惹味,而且份量十分充足,既滿足,又飽肚美味!當日我仲叫咗杯藍蝶花香芋奶茶配寒天,呢杯飲品奶味濃郁,藍蝶花又有少少甜甜地,值得一試!

2023-01-02 739 瀏覽
比個吉列豬扒盛盒吸引左入黎,入之前當然問清楚重有冇先啦,佢寫明限量喎。好彩佢話重有,如果唔係我又唔知要同仔係商場度遊幾耐先搵到食。Set Lunch由70幾到100幾200蚊,講真,如果日日食真係勁貴,但係偶然一次出街Lunch,就OK啦。不過其實成個menu都唔算好吸引我。最後我點左意大利豬肉腸蘑菇薄餅麵包,而仔仔就點左佢一眼睇中的脆脆吉列豬扒盛盒。餐飲是日餐湯及沙律;個沙律太多醋,少D醋或者佢裝出黎比人自己加會好D。意大利豬肉腸蘑菇薄餅麵包,如果早知佢有跟沙律,我就唔叫沙律叫多個湯啦。唉~依個個包係好好味,芝士係拉到絲的,整體黎講都好味。脆脆吉列豬扒盛盒,豬扒勁厚身,但係炸得好好味,唔油,唔係全部肥膏或食到成口粉的。其他炸蠔同炸雞,應該係急凍來貨,完全冇特別。但係依個炸豬扒真係好掂。
餐飲
依個個包係好好味,芝士係拉到絲的,整體黎講都好味。
2022-08-22
  • 脆脆吉列豬扒盛
2023-01-01 456 瀏覽
🤑價錢約 $100-200🪑星期五去嘆下午茶 唔多人 幾啱靜靜地傾吓計🤪 📝自己scan QR Code 落單 幾方便Ⓙ 自選小食拼盤 $68 小食可以三選二 有章魚燒🐙/黑松露薯條🍟/水牛城雞翼 今次試左頭兩款 都好高質同香口 薯條個黑松露醬好味 食到停唔到口 最後唔夠仲再叫佢加多碟醬 而且薯條都好新鮮 脆卜卜 Ⓙ 青口扁意粉🍝 $78呢個無小食拼盤gum好 意粉較乾 青口亦較細粒 Ⓙ So good 特飲 $29 🍸跟餐可半價配特飲 呢個主要係coconut water 味 好似係沙灘旁飲嘅 感覺好chill🏖️Ⓙ So strong特飲 $29 🍹跟餐可半價配特飲 好似無咩味 飲緊汽水ge感覺 主要有d Yuzu jam

🤑價錢約 $100-200

呢個無小食拼盤gum好 意粉較乾 青口亦較細粒

Ⓙ So good 特飲 $29 🍸

Ⓙ So strong特飲 $29 🍹
2022-12-13 474 瀏覽
因為要清左d大假,所以同朋友一齊放閒日,食下野行下街chill下👭🏻 我之前已經bookmark左呢間SENSU想去食😛 所以今日就趁住放假去試試佢。餐廳行花鳥園林風,而配色主要為藍色調,牆身同天花都有啲藍色既乾花做襯托,環境好舒適優雅。沙律🥗沙律由羽衣甘藍、車厘茄、火箭菜、柚子醋組成。口感偏硬同埋菜既味道都偏重,如果唔中意咁重口味,或者叫餐湯會適合d。招牌旋風蛋包飯配忌廉汁雜錦海鮮吉列炸蝦 ($128)蛋包飯個螺旋做得好靚,唔會太生或太熟,火候控制得唔錯👍🏻 同埋好欣賞佢唔係白飯而係炒飯,另外炒飯既汁甜甜地,好易入口,味道都濃,而且入面仲有海鮮一齊炒🤤 而吉列炸蝦好粗壯,蝦肉都算有咬口,不過最好都係趁熱食😛日本帶子南瓜柚子味噌意大利飯 ($128)朋友點左呢個set,我試左兩啖😋 個汁好creamy,味道好好。Risotto煮到好淋,唔係正宗Al dente既口感,不過味道好好👍🏻So Strong ($58)紫色mocktail,飲品既紫色相信係由蝶豆花而成,IG-able。有玫瑰同柚子味、有氣梳打,酸酸甜甜,幾好飲👍🏻Orange · Yuzu Squash ($48)我無飲到我

沙律🥗

招牌旋風蛋包飯配忌廉汁雜錦海鮮吉列炸蝦 ($128)

日本帶子南瓜柚子味噌意大利飯 ($128)

So Strong ($58)

Orange · Yuzu Squash ($48)
我無飲到我朋友杯飲品,但我估計橙+柚子味都唔會太差。
2022-12-11 277 瀏覽
黎到沙田呢邊見到呢間幾出名 環境都幾靚裝修好有心思 當日餐廳都坐滿晒人 食物質素的確唔錯 不過份量偏小 有點失望可能岩細食嘅你地😛🍛和風照燒雞肉旋風蛋包飯配茄汁 $108賣相的確大大加分 醬汁好甜 雞肉好腍身配料仲有蘑菇 一啖滑蛋一啖飯真係💯可惜食左幾啖已經食晒 份量唔係好足夠🥹🍝味噌牛肉醬溫泉蛋扁意粉$128醬汁非常多 牛味好香濃😍而且好掛汁 撈埋溫泉蛋就另有層次如果份量再多啲更吸引🥐玉桂香桃可頌 $78造型好吸引 最後係冇食到原因係入座冇人同我哋講蜜桃唔當造擺落口 竟然係雪梨 但我覺得好唔夾同職員反映後願意退款最後我哋都冇叫到甜品 🤢焦糖啫喱Latte $48比個杯造型吸引咗 彎彎地腰果形都值得一試🙌🏻離開餐廳覺得自己無食過野 🥴整體黎講 食物質素唔差 可惜份量小

黎到沙田呢邊見到呢間幾出名 環境都幾靚

都值得一試🙌🏻

離開餐廳覺得自己無食過野 🥴
整體黎講 食物質素唔差 可惜份量小
2022-12-08 256 瀏覽
The food story 集團旗下嘅其中一間餐廳走西日式系路線嘅sensu ,食物味道高質之餘賣相都好吸睛👀,今日叫咗個二人套餐(沙田店限定)原價$538,會員只需$388就可食到,個餐有頭盤、湯、飯或意粉、主菜同埋飲品,我自己覺得就真係幾抵下,仲要食物味道賣相份量也絕不欺場,招牌菜旋風蛋包飯,賣相真係好似旋風咁包住啲飯,蛋厚薄適中,熟得嚟仲有少少蛋汁,有光澤,其他食物飲品都幾好味,生日叫甜品會有個生日牌同蠟燭,增添儀式感,服務也不錯,整體來講確係不錯,下次會再幫襯,試吓其他食物.#沙田#thefoodstory#蛋#egg##たまご#🥚#蛋包飯#オムライス#dinner#性價比高