2023-06-10
之前一直都無機會試,估唔到今次行過尖沙咀終於食到。南乳炸豬扒 大滿足早餐 $158上枱時一眼望見就理解大滿足係咩意思,真係好大碟,而隻大碟仲要係堆滿各種食物。我亦無諗過有乳酪食,而且果醬係一樽上,我叫餐時仲以為係俾一少pat係多士上面。見到咁多野食真係勁興奮😆塊豬扒真係超正,好好食,好耐無食過一塊令我咁鍾意的豬扒。豬扒比我想像中大塊,雖然有骨,但條骨唔大,亦好易切。一切開就覺得好鬆軟,唔會太乾,咬落好juicy,個面仲炸得有少少香脆。南乳醃得好入味,但又唔會蓋過豬本身的肉味,鍾意食南乳的朋友唔好錯過😋煙肉煎到少少乾,但又未去到柴。薯餅炸得好脆,裡面的薯肉好大粒。炒蛋同茄汁豆都係正常發揮。沙律菜比想像中多,成個底都係菜,仲有車厘茄,亦都因為菜多,所以成個餐唔算好油膩。點餐時我仲驚菜少,所以加$10叫左個沙律🤣沙律菜食落都好新鮮。貓貓多士單係造型都贏哂啦🤣兩面都烘到脆脆地,但個邊又唔會好硬,而個心好軟熟。果醬叫左士多啤梨玫瑰醬,個醬食左一少匙就覺得不得了,好好食,士多啤梨同玫瑰好夾,兩隻味都好清楚食得出,唔會搶左對方的味,反而成個味道顯得好有層次。用匙羹搞一搞時潷到好多同好大舊的士多啤梨,
南乳炸豬扒 大滿足早餐 $158
貓貓多士單係造型都贏哂啦🤣兩面都烘到脆脆地,但個邊又唔會好硬,而個心好軟熟。果醬叫左士多啤梨玫瑰醬,個醬食左一少匙就覺得不得了,好好食,士多啤梨同玫瑰好夾,兩隻味都好清楚食得出,唔會搶左對方的味,反而成個味道顯得好有層次。用匙羹搞一搞時潷到好多同好大舊的士多啤梨,本來都無諗住食咁多果醬,我怕肥,但都忍唔到成樽果醬落哂🤣見到塊多士鋪滿好食的果醬就覺得勁滿足,肥就肥啦!
乳酪鋪滿燕麥片同提子乾,乳酪本身無乜甜味,應該係無糖乳酪,搞勻左同燕麥果乾一齊食酸酸甜甜,感覺好fresh,亦好有咬口,我都幾鍾意佢的提子乾。
最後食燒菠蘿做埋尾,我當塊菠蘿係飯後果。菠蘿的面燒得唔算好脆,切開都係軟,食落好甜好多汁,正!
sensory ZERO (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3號海港城馬哥孛羅香港酒店G樓連卡佛
*上述文章只供參考及以當時價格為準