2021-09-10 215 瀏覽
🍽樣樣都好唔錯~🍴晚市咁多人,💁‍♀️人手少佢地辛苦law🦞龍蝦湯好多蟹肉🐑羊扒好正仲有4塊🐟比目魚好嫩🍝南瓜pasta好夠rich,好香甜南瓜味🍶蒜蓉白酒煮蜆個汁咸左少少,著重響白酒清甜味會好d🍟薯條熱㷫㷫加truffle 醬正🍕pizza 好多料🍗buffalo wings 剛炸起好脆,但始終雞翼會有陣雪味🥗caesar salad 點都唔會輸🍮dessert 心太軟同d雪糕都好好味🍹飲品可以$豐儉由人下次我要幫襯lunch 呀~
🍽樣樣都好唔錯~
🍴晚市咁多人,💁‍♀️人手少佢地辛苦law

🦞
龍蝦湯好多蟹肉

🐑
羊扒好正仲有4塊
🐟
比目魚好嫩
🍝
南瓜pasta好夠rich,好香甜南瓜味
🍶
蒜蓉白酒煮蜆個汁咸左少少,著重響白酒清甜味會好d
🍟
dessert 心太軟同d雪糕都好好味
🍹
飲品可以

$豐儉由人

下次我要幫襯lunch 呀~
  • 南瓜忌廉汁帶子扁意粉
  • 香煎比目魚
2021-09-07 255 瀏覽
香煎蒜香 Rosemary 羊架(可配飯/意粉/薯菜/雜菜)$95 日本咖喱吉列豬扒 $78(午餐包湯+飲品, +$18 轉龍蝦湯)👍 羊架好淋但又唔算太肥,調味都唔錯,都幾入味又唔太咸👌 豬扒不過不失啦,咖喱都算香濃👎 龍蝦湯都ok嘅,但無龍蝦又唔算好濃郁,下次我未必會再加錢飲👎 點解啲菜九成都係豆角架 😭整體正常表現啦,去開佐敦又想搵間💛西餐都唔錯嘅。
日本咖喱吉列豬扒 $78
(午餐包湯+飲品, +$18 轉龍蝦湯)

👍 羊架好淋但又唔算太肥,調味都唔錯,都幾入味又唔太咸

👌 豬扒不過不失啦,咖喱都算香濃

👎 點解啲菜九成都係豆角架 😭

整體正常表現啦,去開佐敦又想搵間💛西餐都唔錯嘅。
龍蝦湯
香煎蒜香露絲瑪莉羊架
日式咖喱吉列豬扒
香煎蒜香露絲瑪莉羊架
2021-08-23 323 瀏覽
五月份時第一次去,喜出望外,之後也再次幫襯但水準己開始下降,先是咖啡己没有第一次去的好飲,但食物keep到好好味,再去餐湯已不再是自家磨的蘑菇湯了,有點失望;但仍再幫襯。今次非常失望,並沒完成午餐便走了!先說點了鱈魚漢堡薯條午餐,先來餐湯,完全没味道的白湯,不知道是蘑菇還是鯛打魚,反正不好喝。再來漢堡薯條,如價格是70元過得去吧,但成90多就不值。件魚之前是像英國fish and chip的鳕魚,今次再叫變成了炸魚手指的味道,没了鲜味,而薯條也不再外脆內軟,而是成條軟腍腍的不好吃!最失望的是餐飲,因為前幾次咖啡都失準,看到餐牌上除了寫着咖啡,奶茶外有寫冷壓烏龍雪梨茶,心想试一下吧,幾特別又跟餐。因不太喝凍飲特意問有冇冰,個待應話有,所以叫佢少冰。點知原來要加4元因為係凍飲(但餐牌有誤導成份的),而杯野到咗竟然成杯(強調係成杯)都係冰,飲落同餐湯一樣冇味,冇茶味,也冇雪梨味。Sorry冇下次了!後话:之前每次食完都好多人在門口排隊,今次場內仲有吉位,門口一個人都冇,相信都。。。。
。Sorry冇下次了!
2021-08-23 236 瀏覽
芝士安格斯牛肉漢堡 +飲品 $98+10% 味道可以,牛肉餅唔乾,薯條炸得脆香煎蒜香露絲瑪莉羊架配雜菜+飲品($95+10%)羊扒是可選之菜,但雜菜扣哂分,明明叫雜菜,網上睇食評都係菜黎,點知黎到全部都係頭角,配小小菇同幾條翠肉瓜絲及紅蘿蔔絲
芝士安格斯牛肉漢堡 +飲品 $98+10%

味道可以,牛肉餅唔乾,薯條炸得脆

香煎蒜香露絲瑪莉羊架配雜菜+飲品($95+10%)

2021-08-12
  • 安格斯芝士漢堡配薯條
2021-08-09 389 瀏覽
佐敦好多餐廳好多選擇但中午時間都比較多人放飯 間間都大排長龍 估唔到呢間樓上Cafe都要排隊 當日等咗大約10分鐘左右 舖頭門口已經寫咗午餐用餐時間限制45分鐘Set lunch 好多選擇 有雞/豬/魚/羊架 再自行揀選飯/意粉/薯菜/雜菜有集採呢個選擇實在啱晒我呢啲減少吸收澱粉質嘅人薯菜絕對唔Hea 係有一兜薯條 🍟餐湯係蘑菇湯 有蘑菇粒質感 而我今日就揀咗香煎鱸魚 配雜菜🥒🥕🌽魚煎得好香 仲配上半舊檸檬加上檸檬汁落去 食落更加開胃味道正正常常但朋友食咗個黑松露大蝦意粉佢哋話聞落去就好香黑松露味 食落就唔係好夠味凍飲加$4 再加一人均消費都要大約$100午餐來講我覺得就唔平啦
佐敦好多餐廳好多選擇

凍飲加$4 再加一
人均消費都要大約$100
午餐來講我覺得就唔平啦
2021-07-25 555 瀏覽
一開lift個feature wall 好靚,店舖名係綠色植物內,很有格調店內的裝修亦貫徹始終,有留意到有Pepe 在窗邊的枱中做裝飾,feel good 叫咗個比目魚同安格斯牛扒晚餐,另加炸洋蔥圈比目魚好滑,皮脆,配菜亦都新鮮,底下放有薯蓉。安格斯牛扒好大塊,而且夠牛味,值得一試炸洋蔥圈就冇乜特別。餐湯係蘑菇湯配以凱撒沙律有炸脆麵包粒,好味😋食品同環境都算好好👍但唔知係咪夜了,大概8:30後入座,唔記得9:00定9:15就last order ,而且一見你食完就即刻收碟,好有效率,但比客人感覺不好呢

叫咗個比目魚同安格斯牛扒晚餐,另加炸洋蔥圈
蘑菇湯
凱撒沙律
香煎比目魚
安格斯牛扒
2021-07-23
凱撒沙律
香煎比目魚
安格斯牛扒
當地有名的cafe🌿好多上班人士lunch最愛之選💼‼️平日午餐好多人排隊👫👨🏻‍🤝‍👨🏾👭▪️香煎蒜香露絲瑪麗羊架 $95肥肉不少🤩喜歡燒羊架的油脂香🤤有鎖住肉汁,不錯吃🤤🤤🤤旁邊綠綠的醬有點酸甜酸甜,覺得單吃已經夠好吃!可以選陪意粉/白飯/薯條/蔬菜▪️明太子忌廉扁意粉 $78看起來不多醬,但口味也是蠻重的意粉!這個意粉比平常吃的明太子再鹹多一點點~木魚也超級多的!▪️鐵板布朗尼陪雪糕 $68哇 這個蠻出色的🤤🤤🤤🤤它brownie裡面有不少果仁,除了不會那麼膩外,也更有口感!淋上的應該是花奶,奶和cream味都蠻香的,而且很夠燙XD很喜歡甜品一口裡面吃得到冰和熱的🧊🔥!這個不錯吃嘻嘻🥰▪️熱情果果茶 (套餐附送)果茶很濃郁,是我喜歡的濃縮感覺😋💕

▪️香煎蒜香露絲瑪麗羊架 $95
肥肉不少🤩喜歡燒羊架的油脂香🤤
有鎖住肉汁,不錯吃🤤🤤🤤

▪️明太子忌廉扁意粉 $78
看起來不多醬,但口味也是蠻重的意粉!
這個意粉比平常吃的明太子再鹹多一點點~
木魚也超級多的!

▪️鐵板布朗尼陪雪糕 $68
哇 這個蠻出色的🤤🤤🤤🤤

▪️熱情果果茶 (套餐附送)
果茶很濃郁,是我喜歡的濃縮感覺😋💕

• 鐵板布朗尼配雲尼拿雪糕
呢間位於澳牛對面的一間上樓餐廳,朋友極力推薦,其實呢幾條街的食肆,都有翻咁上下質素嘅!上到去,餐廳面積不算好大,不過坐位都是舒適嘅四人卡座,環境燈光都很有氣氛,感覺好專業。🤭🤭😋😋😋我們四人先點一個兩人套餐,是晚餐湯係甘笋湯,湯沒有🥕🥕嘅怪味,甜甜的很creamy 易入口。跟餐的煙三文魚田園沙律🥗,煙三文魚不會過咸,份量充足,整體新鮮好味。炸魷魚鬚魷魚條及焗芝士蟹肉釀蘑菇,亦係跟餐的自選兩款小食。味度口感不過失,雖然不是太驚喜,但都算惹味。不得不讚嘅主菜,香煎安格斯西冷肉眼扒,超大塊重量十足,五成熟剛剛好,外面煎得香噴噴,內裡肉汁豐富,少許肥肉都煎得甘香惹味,入口即溶。🤤🤤🤤二人餐還包括意粉,我們點了黑松露牛肝菌扁意粉,菌香包着整個味蕾,醬汁不糊口,超滿足!🥰食物實在太吸引,我們追加一客晚餐,主食點了美國極黑豬鞍,同塊肉眼扒簡直是一對!同樣係超厚超大塊,切開粉嫰令人垂涎,肉質鬆軟嫩滑,令人欲罷不能。🐮💯🐷💯最後點都要試埋甜品,總共點咗三款甜品,鐵板布朗尼配雪糕最好食,因為又要襯熱食Brownie, 又要襯凍食雪糕,心情太矛盾,忘記了影相!🤣🤣🤣其餘兩款都係水準之作,冇得彈!👏👏👏👏👏

其餘兩款都係水準之作,冇得彈!👏👏👏👏👏

是晚四人消費合共$966(已包括加一)
除咗👏👏👏👏👏💯💯💯💯💯唔知講乜好!太開心!🤣🤣🤣

2021-07-07
$241.5 (晚餐)
  • 黑松露牛肝菌扁意粉
  • 美國極黑豬鞍
  • 香煎安格斯西冷肉眼扒
  • 熱情果茶
  • 鐵板布朗尼配雲尼拿雪糕
2021-07-07 312 瀏覽
1/f floor cafe with beautiful sunlight in the afternoon. Especially like their thick pick chop and Angus steak. Thai style roasted chicken is a good option too. Their set come with drink abs I like the hot passion fruit tea a lot. This is a nice fusion cuisine.
Beef  burger
Beef  burger
2021-07-06 337 瀏覽
舊師生聚會,去左呢間黃店💛我地叫左兩個DINNER SET,每個SET都有是日餐湯 (+$18可以轉龍蝦濃湯)、沙律、主食、飲品,非常豐富。主食我地就嗌左:- 香煎比目魚 $168- 香煎美國安格斯肉眼扒 $198比目魚好大塊好厚肉,魚肉好JUICY,皮脆內軟,食落口一啲都唔乾。至於肉眼扒,一上檯果刻聞到勁香,表面煎到少少燶,肉質鮮嫩,好出色。不得不提既就係啲配菜,有焗蕃茄、烤南瓜、烤茄子、烤脆肉瓜、薯蓉,份量算多,好味又夠飽。食完正餐,當然唔少得甜品啦!我地嗌左鐵板布朗尼配蜜糖雪糕,暖暖既BROWNIE配上雪糕,係冰火兩重天既感覺。開頭會驚太甜,但其實味道好夾,口感超正!去開佐敦,不妨試下呢間樓上黃色CAFE:)
舊師生聚會,去左呢間黃店💛

- 香煎比目魚 $168
- 香煎美國安格斯肉眼扒 $198

去開佐敦,不妨試下呢間樓上黃色CAFE:)
2021-07-05
2021-07-02 342 瀏覽
行到邊食到邊,午餐時段睇到Li間西餐廳上樓試下。中午十二時開門,上到去12:05分已有3枱 客,再過10分鐘入坐率已滿。餐廳環境優雅,侍應服務良好。看看四周客人有很多都是看著手機的一些推介而到餐廳及看著推介點茱。看到此情境已覺得没有選錯地方。看見餐牌點了個sea bass lunch set跟薯條, 包餐湯,餐飲,$82,價格很合理。餐湯是手磨的蘑菇湯,魚的鮮味還可,烹調手法很好,煎得香口,亦把骨全去掉,點上配撘好的一個汁很好吃。最後點了咖啡,愛咖啡的我本想咖啡與其它餐廳的應差不多,但想不到很濃郁,很香,聞到香濃豆味,為整餐劃上完美的句點,下次再去一定要點咖啡
2021-06-28 3298 瀏覽
餐廳係樓上舖,如果唔係朋友介紹平時我應該唔會留意到😅一出電梯就見到門口一大幅裝飾牆,好靚啊~如果擺係大廈外牆一定好eye catching店內面積唔算好大,但枱與枱之間都有適當既距離,令人坐得幾舒服,又冇限時逼人走是日精選餐湯+沙律。 9/10好欣賞佢哋既餐湯同沙律!餐湯係忌廉磨菇湯,粒粒磨菇蓉非常有口感~ 而沙律既份量亦好有誠意,沙律菜好新鮮,一啲都唔hea南瓜忌廉汁帶子扁意粉。 8.5/10南瓜忌廉汁好出色,甜甜地幾清新,帶子亦冇雪味,仲有香煎過~ 但始終係忌廉汁,食到尾係會有啲膩既感覺。鵝肝黑松露意大利飯。 8/10大大塊鵝肝而且唔止一塊,黑松露醬好濃郁~但成個組合出嚟係好易令人覺得膩朋友食咗幾啖已經飽左😅打包剩低既做聽日既午餐即磨咖啡。 8/10咖啡味道正常,令人加分既係佢另些既淡奶會係奶泡冷泡雪梨烏龍茶。 8.5/10良心小店!尼款跟餐飲品居然唔使加錢~~但其他凍飲要加$4重點係幾好飲,唔太甜,真係有啲雪梨粒!仲要用環保飲管!!

是日精選餐湯+沙律。 9/10

南瓜忌廉汁帶子扁意粉。 8.5/10

鵝肝黑松露意大利飯。 8/10
朋友食咗幾啖已經飽左😅打包剩低既做聽日既午餐

即磨咖啡。 8/10
咖啡味道正常,令人加分既係佢另些既淡奶會係奶泡

冷泡雪梨烏龍茶。 8.5/10
良心小店!尼款跟餐飲品居然唔使加錢~~但其他凍飲要加$4
重點係幾好飲,唔太甜,真係有啲雪梨粒!仲要用環保飲管!!
磨菇忌廉湯(是日餐湯)
跟餐沙律
鵝肝黑松露意大利飯
南瓜忌廉汁帶子扁意粉
冷泡雪梨烏龍茶
即磨咖啡
磨菇忌廉湯(是日餐湯)
跟餐沙律
鵝肝黑松露意大利飯
南瓜忌廉汁帶子扁意粉
冷泡雪梨烏龍茶
即磨咖啡
2021-06-24 290 瀏覽
佐敦又有驚喜,準備離開呢區之際,原來已經就嚟六點,所以決定喺度食埋個較早嘅晚餐。係OpenRice搵到間西餐響上樓嘅商業大廈喥,啲食評都唔差所以決定一試🧐🧐🧐一路睇緊佢嘅下午茶餐牌,叫咗個煙肉蛋黃汁扁意粉,一份蜜糖雞翼拼薯條,之後發現午餐餐牌有個更吸引蒜香虎蝦黑松露意粉,於是乎叫埋佢。呢排鍾意咗食白汁意粉,蛋黃汁唔錯都幾香口👌🏻👌🏻蜜糖雞翼冇乜特別☺️☺️黑松露意粉有啲驚喜炒得好香😋😋成餐飯來講都係唔錯,最大驚喜嘅係兩個甜品。叫咗個鐵板布朗尼配雪糕+原味pancake配雪糕,兩個都係用煎pan出熱辣辣,個人喜歡個布朗尼多啲,不過個pancake都幾有特色,兩個都超出期望👏🏻👏🏻👏🏻下次再嚟開呢頭,可以再試其他嘢👍🏻👍🏻

呢排鍾意咗食白汁意粉,蛋黃汁唔錯都幾香口👌🏻👌🏻
蜜糖雞翼冇乜特別☺️☺️
黑松露意粉有啲驚喜炒得好香😋😋

下次再嚟開呢頭,可以再試其他嘢👍🏻👍🏻
2021-06-10
下午茶
i've been to this restaurant once back when it was still located on bowring street, but today i decided to come here because why not, i've missed it anyway. i ordered lamb chops with mixed vegetables which was a lunch set, so soup and a drink were included. i'm not a fan of mushrooms, so i'm not one to judge their mushroom soup, but my brother who's a mushroom lover really liked the soup, so it ought to be good. next up, the star of the meal, the lamb chops. the mixed vegetables were delicious, i was given green beans, zucchini, carrots and mushrooms (which i gave my brother), and i loved the veggies. i didn't get to choose how well cooked i wanted my lamb chops, so they were a bit overcooked to me. however, i still liked them so i'm not complaining. the meat was still tender and juicy, but there was quite a lot of fat. the sauce (gravy?) was alright, nothing special, but not bad. for $95, i'd say this was an excellent meal. will definitely come back for more 😋
side note: it took quite some time for the food to arrive, but you gotta wait for good food 🤷🏻‍♀️ and the waiter looked shocked when i asked for mixed vegetables as the side but well that happens 😂
mushroom soup
lamb chops
2021-06-18
lamb chops
2021-06-06 393 瀏覽
跟友人吃飯,大家都是愛吃甜品的人,第一時間諗起很久没來的Sense Cafe. 經歷武漢肺炎封區後,佐敦人流明顯少了,這晚還有吉枱。Dinner set選擇不少,包湯、沙律、飲品,價錢實惠。蘑菇湯是日餐湯是我愛的蘑菇湯,非常足料、厚身,每口喝到蘑菇粒。跟餐的caesar salad也很新鮮、爽脆。香煎比目魚 $168主菜份量比想像中大,女生未必食得晒。比目魚外脆內嫩滑,魚味蠻香,配菜也經過用心處理,絕不欺場。鵝肝黑松露意大利飯 $128坊間的risotto飯粒偏水、漿口,這裡是我喜歡的偏硬口感。粒粒沾滿creamy醬汁,啖啖都有黑松露香又不覺膩。綠茶心太軟 $78 來到Sense cafe當然要食甜品。綠茶心太軟超流心,綠茶味也很濃郁。肚皮位置不夠,不能多吃一個甜品。下次要取捨,吃少個main course, 食多個甜品 餐廳資料:Sense Cafe    地址: 佐敦白加士街56號凱豪商業大廈1樓電話: 28860949

Dinner set選擇不少,包湯、沙律、飲品,價錢實惠。

蘑菇湯
是日餐湯是我愛的蘑菇湯,非常足料、厚身,每口喝到蘑菇粒。

跟餐的caesar salad也很新鮮、爽脆。

香煎比目魚 $168

主菜份量比想像中大,女生未必食得晒。
比目魚外脆內嫩滑,魚味蠻香,配菜也經過用心處理,絕不欺場。

鵝肝黑松露意大利飯 $128

綠茶心太軟 $78