你額有朝天骨,眼中有靈光,仙人托世,神仙下凡,終於都比我等到你。咪郁!雖然我洩露天機,災劫難免…但我命中注定,就算我冒再大既危險,我都要同你睇個全相呀。無錯!我今晚啅硬你呀!咪住…其實都係講緊「Season Plus」入面D生蠔姐,整返一打半打,今晚好腰好腎好男人,嘿!👇📌OYSTER · COLLECTION - ▪ Cornerstone · Sauvignon Blanc - $198/Bottle  ▪ Daily Selected · Oyster - $50/dz▫ 一坐低第一件事一定係同staff嗌返一打是日精選生蠔先,不過識嗌一定係佢地wine list揀返一支酒,咁之後每隻精選生蠔只係需要9蚊就有一隻,性價比極高。而今日餐廳精選係「南非No.4生蠔」,相當容易入口,佢無歐洲蠔果種重口味,但有淡淡既海水味,後勁帶點鮮甜味,唔錯;而配搭2019年既「Sauvignon Blanc」,口感帶點輕盈果甜,作為餐酒黎講,係幾適合既。📌MAIN COURSE - ▪ Spaghetti · Salted Egg Yolk · Prawns - $148▫ 而主菜方面建議可以試下餐

📌OYSTER · COLLECTION -

Daily Selected · Oyster

作為餐酒黎講,係幾適合既。

📌MAIN COURSE -

▫ 而主菜方面建議可以試下餐廳新推出既「黃金大蝦·意粉」,
大廚用左大量鹹蛋黃做主角,令每條麵條掛滿鹹香味道;

加埋大蝦煎得脆卜卜,食落裡面肉質爽彈,幾好食。

French Roasted · Original Spring Chicken - $168

▫ 我朋友就叫左呢個「法國燒·原隻春雞」,燒春雞外皮烤得夠哂香脆,
而肉質同時保留到嫩滑多汁,完全唔乾,呢種口感啖啖肉,

旁邊仲有配埋薯角比你,誠意十足。
2021-08-25
Cornerstone · Sauvignon Blanc
去完摩羅街打卡 行上小小就見到season plus上次同呀囡喺天后食過 今次同老公再食多次 好耐無食蠔😛🦪🦪先嚟半打蠔 好有海水味同好脆 $9隻(半打起)CP值超高 ,再嚟一個芝士黑松露焗PORTOBELLO 😌個芝士系拉絲咖個大蘑菇好Juicy店員介紹左黑松露雜菌意大利飯🍲果然冇介紹錯真係好好食😋好creamy好軟滑 risotto食落好煙韌.我好小食咁多飯但系呢個我清左2/3😂😂😂再嚟多個Main! 🥩 RIB EYE (medium rare)就啱啱好 肉質呈現粉紅色 外層crispy ,最鍾意食佢油脂焦香😍😍😍😍比起天后分店 上環呢到更加有feel!拍拖👩🏻‍🤝‍👨🏼或者慶祝生日🎂或者chill下飲二杯🥂🍷就啱曬😁😁

店員介紹左
再嚟多個Main!

2021-08-19 43 瀏覽
今日去上環西街巷入面既Seasons Plus歎晚餐。餐廳門面好正,如果唔係咁熱都想坐門外。呢度有生蠔食,我地叫左三款生蠔,美國、南非、法國,鮮甜肥美,法國生蠔仲成隻手掌咁大。其實呢度叫枝酒再叫生蠔仲抵,最平叫枝148既酒,就加$50就有1打。不過我唔飲酒,所以就散叫。我唔飲酒,就叫左咖啡,咖啡好精緻,由濾網到壼,再可以選擇飲齋啡定加奶,好有情調。鵝肝西多士,有4件咁多秘制醬汁焗豬肋骨,脆肉瓜,蕃茄,椰菜加薯菜。呢個擺盤幾靚,豬肋骨肉質又嫩又腍,咿拼菜吸左啲肉汁,啲菜都好正。係度食野,心情都靚哂。

鵝肝西多士,有4件咁多

係度食野,心情都靚哂。

2021-08-19 771 瀏覽
🔻 Season Plus係咪似曾相識呢?係呀,我又黎幫襯啦,自從上次食完,覺得個氣氛同環境都好好,今次黎發現menu 多阻好多新菜式,上次黎係冇既😯😯新鮮感又up⬆️🔻吉列芝士巴馬火腿雞卷($88)雞皮連炸粉已經睇得出好薄身同冇肥膏,雞肉肉質嫩,包埋巴馬火腿同溶溶既芝士,咸咸香香外脆內軟,好正😋🔻肉醬芝士脆片($88)呢個好適合飲酒果陣食,本身粟米片已經好似粟米忌廉湯薯片味,再加埋肉醬芝士仲惹味,不過食完面頭果層個底就冇晒d 醬,呢到有待改進~不過已經可以一塊接一塊😂🔻白酒忌廉煮藍貝個汁食得出有酒香味,青口好飽滿,冇沙,我本身唔中意食青口都對佢有d 改觀。🔻法國燒原隻春雞($168)平時好怕係街食春雞,好怕麻煩,但呢到既春雞上枱開一半比你,同埋佢d 肉好嫩,一切就分開,底下有少少炒菜同埋炸薯角都好好味😊🔻蟹肉香辣蒜片欖油意粉($128)蟹肉係同蟹腿肉,蟹肉份量都唔少,唔係好覺有辣味,但個意粉汁幾香,同埋個意粉口感偏爽身,唔係軟淋淋,我幾中意呢個口感。✨總結:我覺得比上次黎,食物既款式多阻之餘,每樣野都好好味,比上次黎更加好味😍下次又可以再黎啦❤️
🔻 Season Plus

🔻吉列芝士巴馬火腿雞卷($88)

🔻肉醬芝士脆片($88)

🔻白酒忌廉煮藍貝

🔻法國燒原隻春雞($168)

🔻蟹肉香辣蒜片欖油意粉($128)

• 吉列芝士巴馬火腿雞卷
2021-08-19 39 瀏覽
近排開始鍾意咗飲酒🍷🍾,以前飲酒會敏感,唔知點解而家飲冇事🤣🤭今晚好爽,飲咗兩杯酒,🥂意大利白酒Tini Vino Bianco 配生蠔,法國🍷紅酒 chateau de Lauagnaw配美國安格斯肉眼。🍴生蠔🦪必叫,價錢抵食,仲好新鮮😋NO. 0法國生蠔 ($39/隻) 超巨型,手掌甘大隻,肥美又鮮甜。南非生蠔 ($29/隻)肉質結實有彈性,帶點脆口。另外再點咗兩隻美國中碼生蠔($18/隻)試下, 入口飽滿多汁。蘋果藜麥沙律 $78 蘋果爽脆鮮甜,沙律菜新鮮 美國安格斯肉眼 $268叫咗五成熟,啱啱好,肉眼扒成座山咁好震撼,有成四塊超抵食。

生蠔🦪必叫,價錢抵食,仲好新鮮😋

NO. 0法國生蠔 ($39/隻)

超巨型,手掌甘大隻,肥美又鮮甜。

南非生蠔 ($29/隻)

肉質結實有彈性,帶點脆口。

蘋果藜麥沙律 $78
蘋果爽脆鮮甜,沙律菜新鮮

美國安格斯肉眼 $268

叫咗五成熟,啱啱好,肉眼扒成座山咁好震撼,有成四塊超抵食。

2021-08-18
  • 生蠔
門口勁靚 ❤️入面勁chill芝士黑松露焗大磨菇果pat黑松露其實好大督好厚身👍🏻點會唔好食.炸雞軟骨呢個普通.白酒忌廉煮藍貝果陣想叫侍應比個碗匙黎飲左個湯佢😂好好味 酒冇煮到揮發晒加埋奶香☺️👍🏻.蟹肉香辣蒜片欖油意粉呢個冇得輸😩個名唔夠精神其實係驚唔夠飽先叫粉麵呢個小小辣!蟹肉!蒜片!全部係夾!100分!❤️❤️西班牙厚切黑毛豬鞍扒見佢有手指公就試下救命🆘好彩有食!唔un多汁豬味唔so一定要食!!肉醬芝士脆片人多一定要叫! 拉絲拉到勁濃芝士!!❤️精選生蠔抵到嘔叫酒+$50有12隻😂質素唔錯!有一種金屬味道停留係脷上係平價版既Bélon 法國銅蠔❤️烤焗海鮮拼盤新解海鮮不會輸匈牙利鵝肝多士啖啖鵝油圍繞住$88仲要有4塊愛好者一定叫黎止癮
門口勁靚 ❤️入面勁chill

其實係驚唔夠飽先叫粉麵
呢個小小辣!
蟹肉!
蒜片!
全部係夾!100分!

❤️❤️西班牙厚切黑毛豬鞍扒
見佢有手指公就試下
救命🆘好彩有食!
唔un多汁豬味唔so

匈牙利鵝肝多士
啖啖鵝油圍繞住
$88仲要有4塊
愛好者一定叫黎止癮
今日同咗兩個朋友去上環食西餐餐廳門口勁靚勁適合打卡 裏面裝修好有氣派 氣氛寧靜舒適合傾計慢慢食我哋實在太餓 嗌咗勁多嘢食 但係職員完全唔需要用筆落單 講一次就記得曬 而且態度好好 我畀滿分我地嗌咗以下呢幾樣嘢食芝士黑松露焗大蘑菇超級多芝士 配黑松露 蘑菇勁juicy 芝士咬開可以拖成30cm長  非常足料炸雞軟骨鍾意食熱氣嘢一定唔可以錯過一粒又一粒 送酒一流肉醬芝士脆片又係芝士愛好者一定要食 吹水最啱食呢啲芝士同肉醬一啲都唔吝嗇 足料好味白酒忌廉煮藍青口店員介紹我哋食 藍青口一路食一路畢佢啲湯嚟飲 好香白酒蒜蓉味值得一試蟹肉香辣蒜片欖油意粉意粉外表雖然平平  但非常好食同朋友五分鐘已經ko曬成碟意粉蟹肉香蒜配搭意粉 好開胃西班牙厚切黑毛豬鞍扒呢個肉質好鮮嫩 唔會過熟過嚡 食落去有豬嘅肉香味薯條即炸 好熱好脆烤焗海鮮拼盤呢個賣相正 三個人食啱啱好 我覺得佢個蝦同龍蝦最好味 啲蝦新鮮到爆汁 打卡一流精選生蠔餐廳飲酒食生蠔特價50蚊一打超抵啲蠔非常新鮮 好耐無食過有殼蠔好chill匈牙利鵝肝多士鵝肝多士加上醋 中和油膩感 多士烤焗非常脆口配上特製嘅醋 好好食叫咗咁多嘢 服務員都可以一次記曬
今日同咗兩個朋友去上環食西餐

餐廳飲酒食生蠔特價50蚊一打超抵
啲蠔非常新鮮 好耐無食過有殼蠔
好chill

匈牙利鵝肝多士

叫咗咁多嘢 服務員都可以一次記曬 呢點真係要再次讚揚 食物服務環境都令我好滿意
會再黎

2021-08-09 89 瀏覽
星期日想同狗仔一齊坐,呢間位於上環西街、一條幾寧靜嘅街上,坐門外有風扇。叫咗個$108午餐蟹肉炒意粉跟餐有一個小沙律同湯,見有$48蚊free flow咁平又叫咪啦! 如果沙律凍少少就好食好多,湯無咩特別,意粉好彈牙味道都唔錯。老板娘見我食海鮮幫我來咗杯prosecco,易入口,坐外面飲啲凍飲又幾舒服。我最後飲咗3杯先走。😛加完一比咗啲碎銀tips,買單$175。
2021-08-08
2021-07-30 545 瀏覽
{上環小巷醒餐廳🥂}依家餐廳想試好耐,佢有幾間分店,本身想去尖沙咀分店,但同朋友約咗喺港島區,見到都有分店就去咗上環個間先!上環嗰間冇尖沙咀嗰間咁大,而且位置會比較狹窄,如果一大班人建議去尖沙咀嗰邊!.❣️Tini Rosso 易入口紅酒 $148呢隻紅酒係幾易入口👍🏻我同朋友平時冇乜飲酒都OK!嗌咗紅酒就可以以優惠價叫生蠔!不過我同朋友都唔食!可惜!.❣️卡邦尼意粉 $128女仔份量,多汁,creamy!而且有啲煙肉絲添!幾好味嘅!.❣️芝士黑松露大啡菇 $58芝士份量非常慷慨,不過黑松露味就比較淡!保留到菇汁,整體上唔錯!.❣️炸雞軟骨$68大約有20粒,炸得好香!.❣️美國特級安格斯西冷$198份量略為較少,唔算抵食!勝在有少少配菜先夠飽飽☺️.📝總結雖然呢間地方冇尖沙咀咁闊落,但係有佢嘅好處,想安靜啲嘅或者坐耐啲嘅話可以揀呢間!價錢方面性價比幾高!味道唔錯!可以一試!.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 8/10🌟環境: 7/10🌟服務: 7/10🌟打卡: 8/10🌟推介: 8/10
{上環小巷醒餐廳🥂}

❣️Tini Rosso 易入口紅酒 $148
❣️卡邦尼意粉 $128
女仔份量,多汁,creamy!
而且有啲煙肉絲添!幾好味嘅!
❣️芝士黑松露大啡菇 $58
芝士份量非常慷慨,不過黑松露味就比較淡!
保留到菇汁,整體上唔錯!
❣️炸雞軟骨$68
大約有20粒,炸得好香!
❣️美國特級安格斯西冷$198
份量略為較少,唔算抵食!勝在有少少配菜先夠飽飽☺️
📝總結
價錢方面性價比幾高!味道唔錯!可以一試!
❣️食完俾分時間❣️
🌟食物: 8/10
🌟環境: 7/10
🌟服務: 7/10
🌟打卡: 8/10
🌟推介: 8/10

2021-07-07
2021-07-24 66 瀏覽
烤焗海鮮拼盤,包括有1隻芝士焗原隻龍蝦、2隻巴馬臣芝士焗扇貝、2隻牛油焗虎蝦 、4隻蒜蓉翡翠螺、1隻芝士黑松露焗大蘑菇;芝士龍蝦味道咸香;扇貝肉質厚肉,芝士拉絲效果突出;虎蝦味道鮮甜;翡翠螺肉質爽口,蒜蓉味道濃厚,食落好香口;大蘑菇食落好Juicy。12隻精選生蠔,肉質鮮嫩,食落鮮味十足。4隻美國中碼生蠔,肉質肥美,食落好Creamy,配以檸檬汁、Cocktail Sauce,味道更佳。6隻吉列炸大蝦,口感香脆,大蝦肉質彈牙,配以美乃滋食用,味道更佳。田園沙律配意大利黑醋,沙律菜食落好新鮮,配以意大利黑醋食用,食落好清爽。

12隻精選生蠔,肉質鮮嫩,食落鮮味十足。

• 生蠔
  • 烤焗海鮮拼盤
2021-07-22 58 瀏覽
朋友知我愛食生蠔🦪就帶我嚟呢度食慶生飯!間鋪細細地,環境寧靜所以好舒服,雖然座近門口張枱,但一樣舒適!我地叫左枝白酒,就可以優惠價食精選蠔,重有美國,法國蠔。。。我朋友話精選同美國一樣🙄但美國個款係鮮d最後我想再叫法國都無了。。。其中一隻貴d個隻法國蠔就海水🌊味好勁,我個人唔太好!因為唔記得曬d名🤪佢哋推介食羊,我就覺得一般無咩好食唔好食,可能我哋兩個最鍾意食牛多d,下次要試牛!大啡茹都好味😋最後呢左炸薯條🍟配黑松露沙律醬。
朋友知我愛食生蠔🦪就帶我嚟呢度食慶生飯!

大啡茹都好味😋最後呢左炸薯條🍟配黑松露沙律醬。

2021-06-27
2021-07-20 62 瀏覽
今次試這間上環新開的蠔酒吧,紅酒、白酒、汽酒都有,配上新鮮的生蠔,非常適合happy hour 輕食,飲幾杯靚酒,生蠔非常鮮甜,新鮮,推介大家一定要叫一兩隻試試,我就試左佢地嘅法國蠔同南非蠔,$9隻嘅生蠔就無點到,留比大家發掘下,如果唔夠飽,推介大家叫牛扒食,熟度剛好,同餐廳職員傾開計,佢地遲d餐廳將會轉menu ,牛扒都會係保留的其中一道菜,之後的晚市仲會走fine dine路線,就睇睇下一次轉menu之會唔會有更多驚喜
2021-07-17
2021-07-18 58 瀏覽
今日收工同男朋友去上環食晚飯,揀咗呢間位於西街叫Season Plus嘅西餐廳開餐 😋餐廳外面有啲室外位,如果天氣唔太熱坐出面都幾chill~我哋叫咗以下幾樣嘢,價錢都好親民:挪威煙三文魚沙律($58):個煙三文魚花砌得好有心機!打卡一流!美國中碼生蠔($18/隻):男朋友揀咗嚟自美國嘅中碼生蠔,其實仲有另外6款可以揀,逐隻叫逐隻試都得!香酒煮馬尼拉蜆($78):啲蜆完全冇沙,值得一讚!威爾斯羊仔架($188):我哋叫咗5成熟,啱啱好,羊仔架有成4支咁多!意式巴馬火腿意粉($128):個意粉好creamy!嘢飲我哋淨係叫咗杯橙汁:

餐廳外面有啲室外位,如果天氣唔太熱坐出面都幾chill~

我哋叫咗以下幾樣嘢,價錢都好親民:

香酒煮馬尼拉蜆($78):啲蜆完全冇沙,值得一讚!

意式巴馬火腿意粉($128):個意粉好creamy!

嘢飲我哋淨係叫咗杯橙汁:

2021-07-17 50 瀏覽
想靜靜地同朋友食餐飯傾下計,會揀上環一帶,遠離少少鬧市但又唔會好難去。今日想食西就揀呢間餐廳,最主要目標係佢嘅生蠔呀!餐廳位於寧靜嘅西街,但由於店子小小,平日都full house。餐廳氣氛好似外國小酒館,相當relex。店員仲好友善,而且耐心解答問題,仲會主動推薦菜式。清爽易入口,係屬於易入口嘅酒。最重要係只要叫一支酒,就可以用優惠價享用生蠔。Medium Size Oyster $50/6隻優惠價$50有6隻好抵食,生蠔睇落好新鮮,食落好鮮甜,仲有陣陣海水味。英國生蠔 $39@好厚肉,又唔會太大隻無咩味,入口creamy好rich。Daily Selected Oyster $9@ 每日新鮮到港,所以都叫半打試下,相對下係比其他兩款鹹少少,不過配酒一流。英國特級安格斯肉眼 $248叫medium,嚟到都剛剛好,無太熟。安格斯肉眼肉味當然好濃,而且油花多,入口肉質又嫩又juicy,食落有驚喜!挪威煙三文魚沙律 $58有機沙律菜、煙三文魚、番茄配意大利黑醋,fresh得嚟有黑醋嘅酸加持,好開胃。

Medium Size Oyster $50/6隻

英國生蠔 $39@
好厚肉,又唔會太大隻無咩味,入口creamy好rich。

Daily Selected Oyster $9@

英國特級安格斯肉眼
挪威煙三文魚沙律
1K
2021-07-17 41 瀏覽
上次去「Season Plus」摸門釘,今次嚟到梗係要chill住吹下水啦💬.黑松露雜菌意大利飯🍚黑松露味唔算好濃🥺雜菌多又大粒🍄飯粒煮得軟硬適中👍🏻而且每粒飯都俾醬汁包住😋幾高質.日本一口和牛粒🐮有咬口,肉味重😗.白酒煮馬尼拉硯🥢蜆肉肥美鮮甜,白酒味重🍶.芝士牛油焗日本元貝🇯🇵芝士味香濃拉線煙韌🧀元貝新鮮但偏細粒🤤.易飲果甜南非白酒🥂主要係花果味道🥰算係幾易入口😌
日本一口和牛粒🐮有咬口,肉味重😗
白酒煮馬尼拉硯🥢蜆肉肥美鮮甜,白酒味重🍶
易飲果甜南非白酒🥂主要係花果味道🥰算係幾易入口😌