2022-01-10 545 瀏覽
好少踏足上環區嘅餐廳 , 不過比佢哋嘅半價生蠔優惠吸引咗黎!每惠顧一支白酒/香檳汽酒 就可以半價叫生蠔分別有 $50 - 12隻精選生蠔 / 6隻美國中碼生蠔真係抵到傻 唔叫對唔住自己銀包🤣—————————————————————〰️ 美國中碼生蠔 6隻 x 意大利爽甜白酒 原價係$108 但因為餐廳做緊白酒優惠我哋叫咗一支白酒所以就可以用$50優惠價食到雖然價錢咁抵但係生蠔嘅質素都唔差 !食落鮮甜幾肥美 海水味都幾重 真心抵食🔥〰️ 烤焗海鮮拼盤 $298< 芝士焗原隻龍蝦 • 巴馬臣芝士焗扇貝 •焗蒜蓉翡翠螺 • 芝士黑松露焗大蘑菇 • 牛油蒜蓉焗虎蝦>海鮮拼盤係2人份量 有齊四款海鮮happy share岩哂!〰️ 煙三文魚沙律 $58煙三文魚好有心思咁切咗花形 份量都唔少沙律菜食落都好新鮮 配埋意大利黑醋夠哂fresh🤘🏿〰️ 酥炸鱈魚柳 呢個上枱個時真係俾佢個份量嚇咗一下明明餐牌上係小食個版 竟然係咁大份咁足料🤣魚柳新鮮炸起熱辣辣 唯一係炸皮薄啲就更好!〰️ 焗蠔釀龍蝦汁意大利飯本身仲以為侍應上菜菜式俾我哋明明冇叫焗蠔 但係佢嘅外型就好似芝士焗蠔咁再睇真啲先知原來係將

每惠顧一支白酒/香檳汽酒 就可以半價叫生蠔
分別有 $50 - 12隻精選生蠔 / 6隻美國中碼生蠔
真係抵到傻 唔叫對唔住自己銀包🤣

—————————————————————

〰️ 美國中碼生蠔 6隻 x 意大利爽甜白酒

原價係$108 但因為餐廳做緊白酒優惠
我哋叫咗一支白酒所以就可以用$50優惠價食到

雖然價錢咁抵但係生蠔嘅質素都唔差 !
食落鮮甜幾肥美 海水味都幾重 真心抵食🔥

沙律菜食落都好新鮮 配埋意大利黑醋夠哂fresh🤘🏿

〰️ 酥炸鱈魚柳

呢個上枱個時真係俾佢個份量嚇咗一下
明明餐牌上係小食個版 竟然係咁大份咁足料🤣
魚柳新鮮炸起熱辣辣 唯一係炸皮薄啲就更好!

〰️ 焗蠔釀龍蝦汁意大利飯

〰️ 美國特級安格斯肉眼

肉眼叫咗半成熟 煎得剛好中間依然好粉嫩
除咗牛扒 旁邊仲有薯條同菇類等蔬菜配搭

2021-12-22 200 瀏覽
上環半山隱世高質西餐 今日呢間係上環半山區 人流唔算多 寧靜舒適 門口有紅葉打卡位 入面環境氣氛浪漫 有格調 而且中環區價錢唔算貴 呢排做緊優惠 如果開枝酒 就可以以優惠價 加$50有12隻精選生蠔/6隻中碼生蠔 cp 值好高 岩哂朋友去飲酒 鋸扒 食生蠔傾下計.開始講講野食 今日點左好多芝士類🙈😋😋開左枝⭐️意大利白酒$148 有用冰桶上⭐️加6隻中碼生蠔 都係$50 勁抵🤔生蠔雖然細細隻👍🏻但每隻都飽滿肥美 夠新鮮.⭐️意大利芝士火腿拼盤$168有3款芝士 3款火腿 做到好似花球咁(帕爾馬火腿。伊比利火腿。莎樂美腸)夾埋威花餅一齊食 再細味白酒 一大享受.⭐️肉醬芝士脆片$88😋表面大量肉醬芝士 脆片好香口 有食唔停口感覺.⭐️烤焗海鮮拼盤$298 好豐富芝士焗原隻龍蝦 👌🏻啖啖肉 肉質ok 有膏巴馬臣芝士焗扇貝2隻 👍🏻厚肉蒜蓉翡翠螺4粒 👍🏻爽口芝士黑松露焗大蘑菇1隻👍🏻切開 爆汁juicy 爆芝士牛油蒜蓉焗虎蝦2隻 👌🏻一般 .⭐️美國特級安格斯肉眼 配薯角沙律$288點左3成熟 可以話肉質軟霖岩岩好👍🏻肉眼冇根 加分 👍🏻保持到有肉汁 👌🏻肥位唔多.⭐️焗醸生蠔龍蝦汁意大利飯$138表面
開始講講野食 今日點左好多芝士類🙈😋😋
開左枝⭐️意大利白酒$148 有用冰桶上
⭐️加6隻中碼生蠔 都係$50 勁抵
🤔生蠔雖然細細隻
👍🏻但每隻都飽滿肥美 夠新鮮
⭐️意大利芝士火腿拼盤$168
有3款芝士 3款火腿 做到好似花球咁
(帕爾馬火腿。伊比利火腿。莎樂美腸)
夾埋威花餅一齊食 再細味白酒 一大享受
醬汁同蠔汁 緊緊包住每粒飯粒
意大利飯粒口感偏有小小咬口
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_上環
#SeasonPlus (上環)
地址:上環西街44號地舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:3.5/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #上環美食 #聖誕大餐 #西餐
2021-10-21 254 瀏覽
唔知咁多位朋友仔有冇啲浪漫餐廳嘅口袋名單?如果無嘅話,等👦🏻同大家介紹下❤️餐廳位於上環,去到門口就覺得好浪漫嘅氣氛,餐廳佈置嘅主題係音樂,周圍都睇到好多音樂元素🎼入到去叫左白酒忌廉煮藍貝、挪威煙三文魚沙律、半打精選生蠔、兩隻美國中碼生蠔同埋西班牙厚切豬鞍扒先黎到嘅生蠔都幾新鮮,蠔味都幾濃,尤其係中碼生蠔,好肥美🤤而白酒忌廉煮藍貝一上檯就香氣撲鼻,揮發嘅白酒同忌廉香氣同青口好夾,加上少少辣椒帶出微辣嘅味道🔥 挪威煙三文魚沙律嘅沙律菜同車厘茄都好鮮甜,加埋鹹香嘅煙三文魚,勁度開胃;而最後登場嘅西班牙厚切豬鞍扒配上粗薯條,份量好大件,豬味都幾濃😋如果想搵個浪漫氣氛嘅地方,飲下酒、食下蠔、傾下計,呢間餐廳會係其中一個選擇😍評分:7 / 10

先黎到嘅生蠔都幾新鮮,蠔味都幾濃,尤其係中碼生蠔,好肥美🤤

評分:7 / 10
  • 精選生蠔
  • 美國中碼生蠔
2021-09-10 225 瀏覽
Season Plus有幾間分店我自己幾鍾意上環呢間係條寧靜嘅巷仔入面棟橙色嘅樹好搶眼好似去咗另一個空間咁食物方面:生蠔🦪如果飲酒嘅話開枝酒就可以$50加購一打精選生蠔或者半打中碼生蠔不過就算唔飲酒單叫都唔貴今次我揀咗半打美國中碼生蠔大細適中,都算鮮甜,$18隻都好抵!白汁忌廉煮藍貝白汁有少少酒香味青口分量都幾多每隻都幾大隻同飽滿沾滿忌廉汁,幾入味美國特級安格斯西冷擺盤好靚5成熟岩岩好,唔會煎過火配菜有盧荀同薯角薯角有驚喜,炸得好香脆,熱辣辣食好好食😋
Season Plus有幾間分店

開枝酒就可以$50加購一打精選生蠔
或者半打中碼生蠔
不過就算唔飲酒單叫都唔貴
今次我揀咗半打美國中碼生蠔
大細適中,都算鮮甜,$18隻都好抵!

白汁忌廉煮藍貝

美國特級安格斯西冷
擺盤好靚
5成熟岩岩好,唔會煎過火
配菜有盧荀同薯角
薯角有驚喜,炸得好香脆,熱辣辣食好好食😋

• 生蠔
  • 美國特級安格斯西冷
2021-09-07 204 瀏覽
<上環抵食別緻小餐館>💛黄店 · 中肯 · 獨到💛誠實金舌頭👅✅貼地掃街✅日常正餐✅高級餐廳✅麵包甜點✅自助餐情報✅StaycationSeason Plus上環分店新開張冇幾耐,環境比較寧靜,有外國風情,必食Gillardeau No.0生蠔同馬尼拉蜆!仲有各款酒比各位酒鬼品嚐😏🌟 Gillardeau No.0 $39/隻(9/10)🌟 美國中碼生蠔 $18/隻 (6/10)🌟 南非生蠔NO.1 $29/隻(7/10)先來說一下生蠔,我個人激推的當然是法國吉拉多Gillardeau💕No.0真的超大隻!比我的手還大Σ(・□・;)食落超鮮甜,蠔邊脆身,海水味適中,好新鮮呢,而且價錢相宜🥺💕美國中碼生蠔就比較細隻,蠔味也一般。南非生蠔NO.1個頭都頗大,食落蠔味中規中矩,蠔邊微脆,鐵銹味較重。🌟 威爾斯羊西冷 $198 (7/10)羊羶味濃🤤超級愛!擺盤也蠻精緻的,就是比較多肥膏位置(´;ω;`)🌟 吉列芝士巴馬火腿雞卷 $88 (7/10)有拉絲!很有創意的一道菜,食材配搭也得宜,口感豐富,值得一試的appetiser😊🌟 白酒煮馬尼拉蜆 $78 (8/10)抵食!好
<上環抵食別緻小餐館>

💛黄店 · 中肯 · 獨到💛誠實金舌頭👅
✅貼地掃街✅日常正餐✅高級餐廳
✅麵包甜點✅自助餐情報✅Staycation

🌟 Gillardeau No.0 $39/隻(9/10)
🌟 美國中碼生蠔 $18/隻 (6/10)
🌟 南非生蠔NO.1 $29/隻(7/10)

比我的手還大Σ(・□・;)

美國中碼生蠔就比較細隻,蠔味也一般。

🌟 威爾斯羊西冷 $198 (7/10)

🌟 吉列芝士巴馬火腿雞卷 $88 (7/10)

🌟 白酒煮馬尼拉蜆 $78 (8/10)

抵食!好抵食!$78大大兜😱 白酒煮汁好好味呢,酒味唔會淡,同蜆好夾!

📍Season Plus
地址: 上環西街44號地舖
  • 生蠔
  • 威爾斯羊西冷
2021-09-07 2474 瀏覽
上環這區的確有好多特色餐廳,最近發現原來上環這間season plus也是一個放工後chill住食好野,傾下計嘅好地方!這間有別於cwb分店是,環境比較寧靜,而且比較有格調。門外及店內佈置都有心思,而且食物亦超水準😍店內播著外國音樂,非常chill,還擺放了店員們的結他,幾特別~這間餐廳的蠔可以說是非常抵食,精選生蠔散叫只需$9隻,如果配一支紅白酒更可以$50食到1打!精選生蠔幾新鮮,亦頗鮮甜,絕對可以食個不停!想蠔肉鮮甜飽滿、多海水味一點的,可以點美國中碼生蠔,配酒的話$50半打~食蠔都已經好滿足😋非常值得讚的是這間餐廳的廚師廚藝非常好,尤其喜歡西班牙厚切黑毛豬鞍扒,上碟已聞到非常香,罕有地做到豬鞍扒表面脂肪香脆,肉質軟嫩烹調得剛剛好。可以食到他們的食材也相當講究。另一特別之處是,配了有薯仔皮的粗薯條😍非常難得!另外點了蟹肉香辣蒜片㰖油意粉,是比較辣和惹味的意粉,加了tobasco 和超多蒜頭的香辣味,還有超多鮮蟹肉,整得乾身,喜歡吃辣的可以一吃!這裡不但食物高質,service亦好好,下次要再來吃🦪😋

美國中碼生蠔
精選生蠔

精選生蠔幾新鮮,亦頗鮮甜,絕對可以食個不停!

西班牙厚切黑毛豬鞍扒

另一特別之處是,配了有薯仔皮的粗薯條😍非常難得!
蟹肉香辣蒜片㰖油意粉

超多鮮蟹肉,整得乾身,喜歡吃辣的可以一吃!

這裡不但食物高質,service亦好好,下次要再來吃🦪😋

美國中碼生蠔
2021-09-07 1067 瀏覽
今日嚟到上環,知道近排西街有間西餐廳好出名,於是就同老公嚟試下~明天設有戶外座位,入面亦都好有情調~每張枱都有乾花擺設,燈光營造浪漫氣氛西班牙厚切黑毛豬鞍扒 賣相好靚,仲有啲不同顏色的蔬菜伴碟,黑毛豬鞍的而且確非常厚身!切落不會太實,仲會有少少肉汁,食落唔會乾,大少少蜜汁和焦香的味道~ 蔬菜都煮得剛好不會太爛或太生炸雞軟骨 已經好耐冇食過這個小吃了,炸得非常香脆,每一粒的炸粉也很薄,食到脆卜卜的軟骨,是不可多得的小吃吉列芝士巴拿馬火腿雞卷這個比想像中特別,首先吉列炸粉很酥脆,外皮熱辣辣脆卜卜,包著入面非常嫩滑的雞肉捲,還有parma ham的鹹香和芝士的味道,令整體味道非常豐富,還可以點茄汁一齊食,消除油炸的油膩感~黃金大蝦意粉上菜的時候已經聞到非常濃烈的鹹蛋黃香味,煎香了的大蝦肉質結實爽口,和鹹蛋黃的味道非常配合!加上鹹蛋的味道經過廚師調製不會太鹹,食到淡淡的鹹香又不會覺得太膩或滯,意粉軟硬適中,唔覺唔覺就會食曬成碟!餐廳仲有做點餐酒可以用優惠價加配生蠔的優惠,都非常吸引~

炸雞軟骨

吉列芝士巴拿馬火腿雞卷

黃金大蝦意粉

餐廳仲有做點餐酒可以用優惠價加配生蠔的優惠,都非常吸引~
  • 西班牙厚切黑毛豬鞍扒
  • 黃金大蝦意粉
2021-09-06 87 瀏覽
一直都想試嘅餐廳,今次終於同女朋友仔去開上環可以試到佢!餐廳位於上環嘅西街,餐廳門面掛左啲橙紅樹葉同木枱,勁啱影相打卡!由於去到餐廳都係6點左右,唔洗等位就入得坐。餐廳雖然唔算大間,但坐得都幾舒服~~餐廳店員好細心咁介紹左餐廳有咩主打同埋有啲新菜單,超細心👍 最後同女朋友仔叫左一個沙律,意粉,生蠔同豬鞍~~🔻煙三文魚沙律味道:7.5/10價錢:$58沙律幾新鮮,三文魚都有4大片,份量都算多。而且餐廳用黑醋代替沙律醬,感覺上健康左,仲可以醬料獨立上,啱曬減肥嘅朋友仔~🔻蟹肉香辣蒜片意粉味道:8.5/10價錢:$128呢個係店員推介嘅新菜式,蟹肉鮮甜好味,加埋啲辣椒碎加香蒜片,令到口感層次提升。而意粉硬度都適中,好食~🔻西班牙厚切黑毛豬鞍味道:8/10價錢:248呢個豬鞍都係餐廳新出既菜式之一。未上枱已經聞到好香嘅味道~豬鞍雖然睇落唔大,但其實啖啖肉,食落去勁juicy,肉質嫩滑,好有豬味。餐廳另外有仲有薯菜做配菜~🔻法國吉拉多生蠔 3隻味道:8/10價錢:$117黎到呢到當然要試下佢哋嘅生蠔,今次叫左黎自法國嘅生蠔。3隻都大大舊,食落口係濃濃嘅海水鮮味,肉質都幾嫩滑,唔錯👍
餐廳雖然唔算大間,但坐得都幾舒服~~

餐廳店員好細心咁介紹左餐廳有咩主打同埋有啲新菜單,超細心👍
最後同女朋友仔叫左一個沙律,意粉,生蠔同豬鞍~~

🔻煙三文魚沙律

🔻法國吉拉多生蠔 3隻

味道:8/10
價錢:$117
2021-09-04 85 瀏覽
上環西街有間西餐廳佢有室內室外Area 仲可以帶自己嘅寵物黎添呢度主打嘅海鮮都好新鮮今日嘅生蠔亦好creamy 精選每隻只是$9半打起 雖然細細隻 但係好好食 平時仲可以嗌紅酒白酒一齊送 店主極力推介白酒忌廉煮藍貝 感覺好似青口 但係啲肉肥美多汁得多加埋洋蔥紅椒 可以辟走原有的腥味海鮮鮮味都好十足✅✅除此之外仲叫咗蟹肉香辣蒜片欖油意粉意粉比較乾身 加埋啲胡椒同小辣椒香辣味道更加惹味 而且成個意粉勁吸引有好多蟹肉、蒜片、翠玉瓜同小蕃茄辣得來帶點小清新 增加層次 翠玉瓜 大大塊 非常多汁鎖水 而且蕃茄亦好厚好Juicy 證明非常新鮮兩者都分別灑上黑椒粉令味道更出眾 香煎深海鱸魚有三大塊 全部都冇骨 薄切香煎 口感更加香口加埋蘆筍同埋粗薯條 成為完美的配菜👏🏻
上環西街有間西餐廳

除此之外仲叫咗蟹肉香辣蒜片欖油意粉
意粉比較乾身 加埋啲胡椒同小辣椒

香辣味道更加惹味
而且成個意粉勁吸引
有好多蟹肉、蒜片、翠玉瓜同小蕃茄
辣得來帶點小清新 增加層次

香煎深海鱸魚有三大塊 全部都冇骨
薄切香煎 口感更加香口
加埋蘆筍同埋粗薯條 成為完美的配菜👏🏻
2021-09-02
📍 Season Plus📍 上環 • 西街44號地舖-這天來到中上環 比荷李活道還要往上山走多一兩步的西街這邊不是商業/酒吧區域,所以相對人流少,環境安靜舒服-這邊的《Season Plus》主打平價生蠔還有紅白酒🥂最便宜的精選生蠔 $9 一隻,如果點了紅白酒的話更可以以$50優惠價吃到一打!多吃一點、多喝一點都不傷荷包🤪這晚吃了數隻生蠔、一道前菜、意粉、主菜,質素很高而且環境、情調都非常好絕對會回訪❣️-吸引眼球的有店外很有秋意的一棵樹🍁走進店內,看到兩把吉他沒有客人的時候,店主還在彈吉他呢😛店裡也有很多關於「音樂」的裝飾,想必店主們很愛音樂吧~-有空的時候,不妨留意一下牆上的裝飾好看又有意思-雖然餐廳小小的,但一位服務員其實不算很夠,可幸這位女生服務態度也十分好,盡力服務每一桌客人~-精選生蠔 ($9/pc)Daily oyster這晚點了半打「精選生蠔」,六隻只是$54,太划算了吧!店員跟我們介紹這天的精選生蠔為 { 南非 No. 4 }海水味蠻重的🌊•南非生蠔 No. 1 ($19/pc)South Africa No. 1肉質很滑,味道沒有精選的那麼鹹,甜
📍 Season Plus
📍 上環 • 西街44號地舖
這天來到中上環 比荷李活道還要往上山走多一兩步的西街
這邊不是商業/酒吧區域,所以相對人流少,環境安靜舒服
這邊的《Season Plus》主打平價生蠔還有紅白酒🥂
多吃一點、多喝一點都不傷荷包🤪
這晚吃了數隻生蠔、一道前菜、意粉、主菜,質素很高
而且環境、情調都非常好
絕對會回訪❣️
吸引眼球的有店外很有秋意的一棵樹🍁
走進店內,看到兩把吉他
沒有客人的時候,店主還在彈吉他呢😛
店裡也有很多關於「音樂」的裝飾,想必店主們很愛音樂吧~
有空的時候,不妨留意一下牆上的裝飾
好看又有意思
精選生蠔 ($9/pc)
Daily oyster
精選生蠔
這晚點了半打「精選生蠔」,六隻只是$54,太划算了吧!
店員跟我們介紹這天的精選生蠔為 { 南非 No. 4 }
海水味蠻重的🌊

南非生蠔 No. 1 ($19/pc)
South Africa No. 1
南非生蠔 No. 1 / 法國吉拉多生蠔
肉質很滑,味道沒有精選的那麼鹹,甜味比較重,味道適中
而尺寸足足有剛才那一款的兩倍!

法國吉拉多生蠔 ($39/pc)
France Gillardeau oyster
法國吉拉多生蠔
口感creamy,甜味比剛才的還更甜、海水味更淡
匈牙利鵝肝多士 ($88)
Hungary goose liver w/ toast
哇~~~有足足四件🤩
鵝肝油香滿溢,口感幼滑
配上香脆多士
太享受啦🤩

黃金大蝦意粉 ($148)
Spaghetti w/ salted egg yolk prawns
黃金大蝦意粉
鹹蛋黃配上意大利麵,意想不到的好吃
兩隻虎蝦也沾上了鹹蛋黃
帶來沙質口感還有鹹蛋獨特的味道

西班牙厚切黑毛豬鞍扒 ($248)
Spanish pork loin bone in thick cut
西班牙厚切黑毛豬鞍扒
連骨豬鞍扒,肉質蠻柔嫩,肉汁濃郁
伴上薯角、沙律菜、烤番茄、露筍。伴菜的質素也十分高哦!同行朋友特別喜歡其中的烤番茄~

Menu:
2021-09-01 92 瀏覽
Season Plus上環西街44號地舖今日難得過黎港島區,同左朋友黎呢間西餐廳試下,其實之前已經試過佢地係尖沙咀既分店,覺得質素唔錯,所以今次想再黎幫襯。。而港島區呢間分店位於上環,我地離遠已經見到有一棵紅葉,感覺好浪漫呀,而餐廳內部則以簡潔為主,坐得好舒服見到meun, 紅酒白酒既選擇好多,而家仲做緊promotion, 只要每檯點一支酒就可以以優惠價$50有一打精選生蠔,雖然我地唔飲酒,但一場黎到當然要叫D生蠔試下啦,我地分別試左最抵食既精選生蠔,雖然size較細,但比較重海水味,而另一隻美國中碼生蠔,食落口較為creamy, 各有特式美國特級安格斯肉眼---肉眼扒既份量都幾多,有成2大塊,食落非常嫩口,加上我哋叫咗5成熟,感覺岩岩好,唔會好韌鵝肝多士--- 餐廳將鵝肝煎得好香口,入口即溶口感一流,食落又唔會覺得太膩,估唔到一份有成4舊咁多,好正呢個意粉辣辣地,而且好香蒜味,食落非常惹味,而且加入好多蟹肉一齊炒,非非足料
Season Plus
上環西街44號地舖

2021-08-31 85 瀏覽
今日和朋友喺中環行街,行行吓決定喺附近食晚飯🥣見到呢間裝修唔錯,感覺都幾chill~就入去試吓😁佢主打生蠔紅酒優惠,只要買一支紅酒🍷, 就可以用優惠價$50享用生蠔一打🦪,性價比極高!但係我哋兩個晏少少又約咗朋友飲嘢,所以決定只係食晚餐就好了呢度晚餐都好多唔同選擇,西餐為主我哋簡單地叫咗以下呢幾樣😋煙三文魚沙律🥗簡簡單單嘅前菜,清新嘅沙律配上黑醋 同埋煙三文魚,打開食慾匈牙利鵝肝多士一客有4塊,鵝肝油脂充足, 食落去入口即溶超級美味!白酒忌廉煮藍貝白酒忌廉煮得香濃,配上飽滿嘅藍貝,肉質肥厚,完全唔會腥,非常好吃!煙三文魚明太子意粉🍝醬汁超級濃厚,鹹香嘅明太子,配上Al Dente嘅意粉,配合得啱啱好~西班牙好似黑毛豬鞍扒非常有誠意的一道菜!大大份,非常易切丶配上薯條丶沙律丶蕃茄等等,忍唔住一啖又一啖咁食😃呢度環境優美丶食物又唔錯,下次黎真係要試吓啲紅酒生蠔🦪!
今日和朋友喺中環行街,行行吓決定喺附近食晚飯🥣
見到呢間裝修唔錯,感覺都幾chill~就入去試吓😁

但係我哋兩個晏少少又約咗朋友飲嘢,所以決定只係食晚餐就好了

呢度晚餐都好多唔同選擇,西餐為主

我哋簡單地叫咗以下呢幾樣😋

煙三文魚沙律🥗
簡簡單單嘅前菜,清新嘅沙律配上黑醋 同埋煙三文魚,打開食慾

一客有4塊,鵝肝油脂充足, 食落去入口即溶
超級美味!

白酒忌廉煮藍貝

煙三文魚明太子意粉🍝

西班牙好似黑毛豬鞍扒

呢度環境優美丶食物又唔錯,下次黎真係要試吓啲紅酒生蠔🦪!
2021-08-28 74 瀏覽
早前同事同我去過上環season plus 食過生蠔同海鮮,好味又抵食,今日朋友生日,我請她去慶生。餐廳生蠔係每日到貨保證新鮮,其中一款精選生蠔只係9蚊一隻,無限任叫(如果配埋紅白酒叫更優惠)生蠔即叫即開,蠔肉新鮮有少許海水味。烤焗海鮮拼盤:芝士焗龍蝦、扇貝。龍蝦彈牙,扇貝夠大隻,金黃色嘅芝香噴噴好惹味,芝士焗大啡菇又香又爽口,虎蝦鮮味、翡翠螺爽口有蒜香味。威爾斯羊西冷:揀咗五成熟,威爾斯羊脂肪相對較少,羊腥味亦較淡,肉質軟綿,只要一放入口,成個口腔都充滿豐盈既肉汁。就好似食緊牛仔肉,嫩滑過其他產地既羊。橙汁

橙汁
2021-08-28 70 瀏覽
同事要搬去上環住,趁假期大家都幫手搬屋,之後一齊去咗同事家附近的Season Plus 食晚餐,大家都知餐廳嘅生蠔平靚正,配紅白酒更有優惠。首先來一盆特別價生蠔,美國中碼蠔,每隻只需$18,size都幾大隻,即叫即開,新鮮肥美又厚肉,食落仲有淡淡的海水味!白酒忌廉煮藍貝:呢款係餐廳最近新出品,藍青口肉質嫩滑,味道鮮甜,並非其他青口可媲美,用白酒煮帶有陣陣酒香,再加上香濃忌廉和新鮮的藍青口,味道十分配合,值得一試嘅香滑濃郁新菜式。法國燒原隻春雞:法國春雞燒得熟度剛剛好,而且非常入味,肉嫩鮮味,連雞胸也滑溜無比,能滿足大大啖肉的快感。澳洲紅酒酒色較豐厚且濃郁。

澳洲紅酒酒色較豐厚且濃郁。
2021-08-27 75 瀏覽
星期五放工,想揾人傾吓偈輕鬆吓,就約咗朋友喺佢office附近嘅餐廳見面。餐廳喺上環,門外有一棵好大嘅橙色楓樹,掛滿閃燈都幾吸睛,仲有幾個戶外座位可供吸煙者使用。入到去面積唔算大,約可以坐20多人,雖然店面小小,但係裝修好雅緻,播放懷舊英文情歌,感覺好溫馨浪漫。餐廳有生蠔食, 原本想飲酒,因為如果order酒的話可以以特價$50食生蠔,不過朋友揸咗車,所以唯有散叫半打生蠔,再食啲小食,傾傾下又有少少肚餓,就食埋晚飯喇。我哋要咗美國中碼生蠔,算大隻,好creamy,帶少少海水味,$18 /隻,一啲都唔貴。小食係匈牙利鵝肝多士,多士烘得好香脆,加上甘香鵝肝同少少意大利陳醋,好開胃。白酒忌廉煮藍貝, 藍貝即係青口,好新鮮,白酒味就唔多重,但忌廉好香滑,唔錯。黃金大蝦意粉,蝦雖然只係得兩隻,但size好大,最特別嘅係個意粉醬汁,creamy得嚟帶鹹香嘅咸蛋黃味,惹味得嚟竟然同啲忌廉汁好夾,中西合璧,啖啖意粉掛滿醬汁,令人非常滿足。法國燒原隻春雞,燒春雞好細隻,但勝在燒得皮脆肉嫩,一啲都唔乾,雞肉仍然好juicy, 最驚喜係薯條炸得唔油膩,連配菜都炒得好入味,我唔食椰菜嘅人都清埋碟。食完飲埋兩杯

食完飲埋兩杯香濃嘅咖啡,仲可以静静地傾下偈,令到我呢個約會好圓滿。