2019-06-09 350 瀏覽
朋友幫我免費整燈,請食飯就一定唔少得,之前喺朋友個IG見到覺得個環境好靚,就搵埋佢一齊做白老鼠試吓啦!雖然店舖面積比想像中細,但係好明顯睇到店主係好用心設計間店,真係好靚,唔講仲以為自己去錯咗花店呢!我同朋友睇咗一陣餐牌,決定點兩個Set Dinner再加個甜品我個Set dinner就點咗牛肝菌帶子燴飯+芒果梳打;朋友就點咗和風照燒牛柳粒意粉+凍檸水(有無搞錯,喺呢到都點凍檸水!)先上咗朋友嗰個意粉,我偷食咗佢粒牛柳粒,熟得剛剛好,好多肉汁好淋到我嗰個牛肝菌帶子燴飯,一啖放入口,成個口都係牛肝菌嘅味道,超香!而帶子大大粒好香牛油味,好好味,食到一粒都無呢!最後上埋個甜品-朱古力脆脆班戟,好好味,呢餐飯超滿足!喺呢到除咗口福外,眼福都好夠😆

最後上埋個甜品-朱古力脆脆班戟,好好味,呢餐飯超滿足!

喺呢到除咗口福外,眼福都好夠😆
2019-06-05
2019-06-09 129 瀏覽
在附近約了剪頭髮,有約45分鐘吃個下午茶,進門問了店員pancake等15分鐘,算了一下還有30分鐘進食便下了單。結果等了30分鐘pancake還未完成,吃進食時間只剩10分鐘,實在吃不出味道。除非你非常有時間等候,不然不建議這間餐廳。
2019-06-06 118 瀏覽
之前食過覺得幾好味,今次又再黎我地今次坐左中間張兩人枱;點左兩個晚餐,煙三文魚磨菇漢堡及松露風乾火腿意粉,仲叫左個朱古力脆脆 Pancake先黎個番茄湯,好濃好多蕃茄,非常醒胃,等多陣個漢堡就到啦,黑媽媽咁,好得意,仲有啲薯片做配菜,個包同個汁好襯,配合埋煙三文魚鮮味同大啡菇口感,係一個好新鮮既配搭個意粉之後先到,兩塊大大塊既ham,食落好香蒜味,有淡淡黑松露味,啲汁又均衡分佈,個ham超好味,同埋呢度啲意粉熟成度剛剛好,會煙煙un un咁,好少餐廳會煮到剛剛好食完主菜侍應好識做,主動整個pancake,賣相超靚仲有真花花襯托,總共有三層,夾埋啲朱古力醬,忌廉一齊食,好好味,值得一讚,連塊pancake都係朱古力味~呢度裝修好韓風,又好唯美,仲會用好多花花做裝飾,胃食同花茶都好吸引,令人食得好開心,而且侍應都好有禮貌呀,下次都要再黎
之前食過覺得幾好味,今次又再黎
我地今次坐左中間張兩人枱;
點左兩個晚餐,
煙三文魚磨菇漢堡及松露風乾火腿意粉,
仲叫左個朱古力脆脆 Pancake

先黎個番茄湯,
好濃好多蕃茄,非常醒胃,

等多陣個漢堡就到啦,
黑媽媽咁,好得意,
仲有啲薯片做配菜,
個包同個汁好襯,
配合埋煙三文魚鮮味同大啡菇口感,
係一個好新鮮既配搭

個意粉之後先到,
兩塊大大塊既ham,食落好香蒜味,
有淡淡黑松露味,啲汁又均衡分佈,
個ham超好味,同埋呢度啲意粉熟成度剛剛好,
會煙煙un un咁,好少餐廳會煮到剛剛好

食完主菜侍應好識做,主動整個pancake,
賣相超靚仲有真花花襯托,總共有三層,
夾埋啲朱古力醬,忌廉一齊食,
好好味,值得一讚,
連塊pancake都係朱古力味~

呢度裝修好韓風,又好唯美,
仲會用好多花花做裝飾,
胃食同花茶都好吸引,令人食得好開心,
而且侍應都好有禮貌呀,下次都要再黎

2019-06-05 112 瀏覽
之前經過幾次Sean Cafe, 都比佢咁夢幻既裝修吸引左 今日終於的起心肝同朋友夜晚黎食~ 一入到去Waiter就即刻比張好靚既Set Dinner Menu我, 連張Menu都同成間舖既氣氛襯曬, 即時加分~~ 除左主打既甜品之外, 主食類都有唔少選擇, 最後揀左牛肝菌帶子燴飯~ 呢度既食物賣相完全係100分, 好用心既擺盤, 當然係相機食先啦, 哈哈!! 最先黎既係我叫既蝶豆花茶, 夠曬大壺, 同兩三個朋友Share都ok, 加兩滴檸檬汁, 仲會變色, 好玩又好飲~~壓軸登場既係最期待既玫瑰花Pancake, 果然無令我失望, 滿足左個人偏好既扎實口感, 而且唔會得個甜字, 有蛋香味, 賣相更不用多講啦~ 總括而言, 不枉此行~~~ ❤
之前經過幾次Sean Cafe, 都比佢咁夢幻既裝修吸引左
今日終於的起心肝同朋友夜晚黎食~

總括而言, 不枉此行~~~ ❤
2019-06-04
2019-06-04 117 瀏覽
以🌷🌹🌸🌺做主題, 好舒適的一家☕️Cafe, 食物也不錯🍝🥪🥗, 今日 Lunch 經過見到好吸引又有位, 於是我就就入左去, 幾好喎, 呢類靚靚cafe 好多時d set 都係價錢較貴, 仲要咩都要加錢咁, 但呢隻Lunch 有 set 也可以單點, 我叫左個 Lunch Set 先係$68 有主食外, 仲有是日餐湯 同咖啡/ 茶。我就叫左客香蒜牛柳粒炒扁意粉, 味道唔錯的。 我想特別提店主好有Heart, 湯匙型狀可以放入較窄的湯杯內, 都唔會卡住個種感覺, 好方便飲用, 是日餐湯係好好味的忌廉湯。雖然係小店, 地方細細, 但呢個 corner 真係整得好靚呀!

2019-05-31 240 瀏覽
This charming little place is a nicely decorated floral-themed cafe. The floral interior together with its visually appealing dessert made this place an Instaworthy spot!--Chocolate Banana Pancakes with Ice-Cream (HK$108)The dessert was constructed with three layers of pancakes with banana, chocolate and cream, topped with a scoop of blue icy ice cream. All the ingredients were melded together harmoniously!--Matcha Cheese Cake (HK$38/Tea Set)This little matcha treat was dense, but not dry. It ha

This little matcha treat was dense, but not dry. It had just the right amount of sweetness and bitterness from the matcha.

Fruit Tea (+HK$28/Tea Set)

The mixed fruit tea was refreshing and taste natural, full of fruity flavours and wonderful aromas.
Linguine Vongole (HK$48/Tea Set)

The linguine served with fresh clams. Simple as it may sound, however, the dish was flavourful and delicious!

Caffe Mocha (+HK$18/Tea Set)

A nice mocaccino with a piece of cookie!
🏠Sean Cafe
📍Shop 12A,G/F,Windsor Mansion, 29-31 Chatham Road, Tsim Sha Tsui

Store Front

Interior

Menu
2019-05-29
2019-05-30 224 瀏覽
同女生聚會當然要選擇一間裝潢夢幻和食物的賣相吸引的餐廳,網上發現這間以花花做主題的SEAN CAFÉ,決定一試。甫進餐廳,可看到整間餐廳均佈滿花花裝潢,十分夢幻,是女生最愛。不論是Bar檯還是卡座,每張檯都放有鮮花擺設,置身於如此夢幻少女風的花花CAFÉ,實在令人心情大好。我們一行三人預先make 左 appointment,可是去到只剩Bar檯位置,店員聲稱讓我先坐Bar檯位置,稍後才騰出其他空位給我們。可是,每當有walk in 客,店員都安排入座,完全沒有意欲為我們轉換座位。咁我地book 檯黎做咩呢? 應承左又唔幫我地轉檯,此乃令人失望之處。我地最後點左香蕉朱古力脆脆PANCAKE配雪糕,乳酪鮮果沙律($108),卡邦尼意粉($108),脆薯角配黑松露醬($48)。飲品我點左玫瑰鮮奶咖啡($42),同行朋友均點了茶類。來到如此夢幻的花花CAFÉ, 當然要點返杯玫瑰鮮奶咖啡啦。玫瑰鮮奶咖啡有玫瑰花瓣點綴,淡淡的玫瑰花香,仲有自家製曲奇,值得一試。香蕉朱古力脆脆PANCAKE配雪糕分量較細,味道一般。乳酪鮮果沙律($108)配上蜜糖,突出了乳酪和鮮果的香味,十分開胃。卡邦尼意粉($

玫瑰鮮奶咖啡

來到如此夢幻的花花CAFÉ, 當然要點返杯玫瑰鮮奶咖啡啦。

香蕉朱古力脆脆PANCAKE配雪糕

香蕉朱古力脆脆PANCAKE配雪糕
分量較細,味道一般。

乳酪鮮果沙律

乳酪鮮果沙律($108)
配上蜜糖,突出了乳酪和鮮果的香味,十分開胃。

卡邦尼意粉

卡邦尼意粉($108)
不過不失,淡淡芝士香菇味道。

脆薯角配黑松露醬

脆薯角配黑松露醬($48)
令人驚喜,脆薯角炸得相當脆,但又不油膩,配上黑松露醬,令人一試愛上。
2019-05-26
玫瑰鮮奶咖啡
乳酪鮮果沙律
脆薯角配黑松露醬
2019-05-30 101 瀏覽
上個月同朋友去開尖沙咀~見到呢間新開嘅Cafe,個裝修勁靚好有少女心入邊亦都好俾心機,周圍都係花同埋氣球等等嘅擺設用嚟影相打卡真係一流。坐低左之後店員就拎咗iPad俾我哋睇Menu,啲嘢食好抵食set dinner都唔過$200我哋叫咗兩個set,首先有餐湯,係好好味嘅蘑菇湯佢用嘅碟同碗都好靚,好新淨,食落令人更加開心啦,我哋叫咗個明太子三文魚意粉,估唔到真係有大塊嘅煙三文魚仲有好多塊添,個意粉配埋明太子汁好好味好好食。跟住仲有個洛神花吉列黑豚肉竹炭漢堡,成個都係黑色嘅漢堡配埋新鮮炸嘅吉列豚肉,好好食而且啲醬汁啱啱好,比較特別嘅係佢唔係配沙律或薯條而係配粟米片,好脆好好食野飲方面都有好多唔同嘅選擇有女仔最愛嘅花茶同埋養生嘅薑茶等等,最後我哋仲叫咗個Pancake添呢個玫瑰pancake淨係個賣相已經好靚啦,味道都唔錯,配埋玫瑰汁同埋勁多cream好正呀,呢間坐落喺鬧市中嘅Cafe好抵食值得一試
上個月同朋友去開尖沙咀~見到呢間新開嘅Cafe,個裝修勁靚
好有少女心
入邊亦都好俾心機,周圍都係花同埋氣球等等嘅擺設
用嚟影相打卡真係一流。

我哋叫咗兩個set,首先有餐湯,係好好味嘅蘑菇湯
仲有好多塊添,個意粉配埋明太子汁好好味好好食。

野飲方面都有好多唔同嘅選擇

2019-05-30 151 瀏覽
約左朋友到尖沙咀最鐘意帶朋友來Sean cafe 花花做主題野食又好食就算唔食得都睇得同影得下先來忌廉粟米餐湯勁多粟米幾乎每飲一啖都有好多粟米簡直係非一般嘅粟米湯我哋揀咗個英式早餐分量剛剛好全部食材都好新鮮煮得都好出色最想講下係黑醋汁扒蕃茄個黑醋汁特別好食一啲都唔稀流好濃郁夠晒醋鍾意食酸嘅朋友不要錯過簡直係成份英式早餐嘅精髓主打pancake 好出名我哋揀咗個朱古力脆脆pancake 勁多朱古力醬總共有三層cake每層中間都有厚厚嘅忌廉相隔側面鋪滿朱古力脆脆令到口感非常之豐富叫左杯 朱古力latte 勁香朱古力味仲有個好香牛油味既迷你曲奇🍪婺源黃菊杞子茶去火清熱解毒作用配上杞子明目功效廣益最後跟餐加$28叫埋個甜品揀左抹茶芝士蛋糕抹茶味同芝士味都好出唔會是但一邊冇味道細細件過下口癮就啱晒啦

約左朋友到尖沙咀

細細件過下口癮
就啱晒啦
朱古力脆脆pancake
2019-05-29 136 瀏覽
唯唯媽以前好鐘意同朋友去cafe,因為鐘意唔同Cafe有特式裝修,可以同朋友影相打卡!但維尼b出世後無再去過,因大部分都要上樓,湊住維尼b好唔方便。有一日經過尖沙咀,搵緊地方食飯,行行下見到就係地下一個鋪位見到Sean Cafe,裡面佈置好精緻好靚,唯唯媽即刻入左去!餐廳環境好舒服,連枱面都有鮮花佈置,令媽媽少女心起呢!最後點左2個晚餐,蜜糖芥末燒春雞、黑松露風乾火腿意粉,餐飲加左錢點左玫瑰花Late,另點左一份 玫瑰花pancake !唯媽點評:蜜糖芥末燒春雞:半隻份量,都好夠食,皮都夠脆!黑松露風乾火腿意粉:係扁意粉,幾有口感,松露醬味道都ok,仲有維尼b最鐘意既雜菌菇菇!玫瑰花Late:打卡必點,好靚啊!拉花心型圖案,上面灑上乾玫瑰花碎,仲有塊曲奇,平日少飲咖啡既我,都幾鐘意飲!(唯唯爸點左檸檬水,無特別,唔多講喇!)甜品:玫瑰花pancake,又係靚到嘩一聲!兩塊pancake,中間同面層都有鮮忌廉,加上鮮花做裝飾!碟邊拌以玫瑰花果醬同玫瑰花碎!成功登上是晚最受維尼b歡迎菜式!靚裝修,靚食物,鐘意打卡既你,一定唔可以錯過!同閨蜜黎又好,同另一半黎都好,一定sweet sweet

餐廳環境好舒服,連枱面都有鮮花佈置,令媽媽少女心起呢!

唯媽點評:
蜜糖芥末燒春雞:半隻份量,都好夠食,皮都夠脆!

(唯唯爸點左檸檬水,無特別,唔多講喇!)

甜品:玫瑰花pancake,又係靚到嘩一聲!

靚裝修,靚食物,鐘意打卡既你,一定唔可以錯過!同閨蜜黎又好,同另一半黎都好,一定sweet sweet!
  • 玫瑰班戟
  • 玫瑰鮮奶咖啡
2019-05-28 2297 瀏覽
位於尖沙咀漆咸道南與赫德道左近這家Sean cafe ,小店形式,約莫有二十個座位,有不同時段套餐,也有單點主食,甜品和特式飲品咖啡等等,選擇也算多樣化!一進門已經給那花花裝飾吸引著,牆飾,餐枱上面的擺放,就連吧枱也放滿鮮花,充滿浪漫情調!我們避過中午下班繁忙時段才來這裡吃午餐,所以完全沒有人多擠迫的壓迫感!就是要那種自然舒適的感覺,看著那些像油畫一般鮮花擺設,也感謝店主的心思,讓我得到精神上的鬆弛愉悅!點了兩個午市套餐: 香蒜牛柳粒意粉 黑松露忌廉汁海蝦燴飯蒜香牛枊粒軟滑可口,而且肉味不錯,扁意粉甚有咬口,混和了橄欖油,香氣四溢,甚有水準!海蝦意大利飯、用料新鮮,蝦肉爽口,黑松露的香氣,混合忌廉汁的意大利米飯,香滑易入口!飲品點了熱的水果茶和玫瑰鮮奶凍咖啡水果茶有香橙,火龍果,提子等水果泡出的紅茶,酸酸甜甜的口感很開胃!玫瑰鮮奶咖啡加上幾顆玫瑰花粒,未喝咖啡已經先嗅到花香,視覺,嗅覺,味覺同時享受!意猶未盡再點了一個這𥚃著名的玫瑰班戟玫瑰花瓣放置在畫花的士多啤梨醬上面,顏色的配搭甚有心思,主角在中央那一個鮮忌廉班戟,上面一小朵玫瑰花,優雅而獨立的氣質,可愛極了!慢慢品嚐那入口鬆軟、甜

點了兩個午市套餐:
香蒜牛柳粒意粉
黑松露忌廉汁海蝦燴飯

飲品點了熱的水果茶和玫瑰鮮奶凍咖啡

意猶未盡再點了一個這𥚃著名的玫瑰班戟

玫瑰花瓣放置在畫花的士多啤梨醬上面,顏色的配搭甚有心思,主角在中央那一個鮮忌廉班戟,上面一小朵玫瑰花,優雅而獨立的氣質,可愛極了!慢慢品嚐那入口鬆軟、甜度適中的餅料,再看看週邊報置的花簇,自然和諧浪漫滿足!
2019-05-28
  • 玫瑰班戟
2019-05-25 147 瀏覽
差啲搵吾到既 @seancafehk 除左地方有啲細食物既份量都好細Haha 岩哂我呢啲眼闊肚窄既公主胃🤗#alldaybreakfast 小不免會點 內有牛角包、薯角、煙肉、炒蛋、蕃茄、蘑菇、茄汁豆、德國腸、乳酪超豐富🤠#玫瑰班戟 好香玫瑰味🌹好似食緊花咁😳#洛神花茶港女high tea唔可以唔叫杯花茶暖飲又岩女士,健康有益👍🏼如果下午茶時段黎仲有其他選擇~下次試下先🙋🏻‍♀️
差啲搵吾到既 @seancafehk
好香玫瑰味🌹
好似食緊花咁😳
#洛神花茶
港女high tea唔可以唔叫杯花茶
暖飲又岩女士,健康有益👍🏼
如果下午茶時段黎仲有其他選擇~
下次試下先🙋🏻‍♀️
玫瑰班戟
All  day  breakfast
洛神花茶
玫瑰班戟
All  day  breakfast
洛神花茶
2019-05-23 117 瀏覽
有朋友仔問有好食既cafe坐下傾下計所以今日講下cafe啦今日呢間價錢唔係平 份量一般但係尖沙咀旺區 唔算多人店面細細 店內好多花花主題 坐得幾舒服既(餐牌睇圖).講野食⭐️和風照燒牛柳粒意粉$128跟餐有個忌廉菇湯首先就唔太覺有和風既風味但個牛柳粒煮得好好食唔會過熟過硬 咬開軟 有肉汁意粉口感ok 汁既味道方面調味唔多 主要係黑椒粒既椒香味.⭐️牛肝菌帶子燴飯$138呢個一個人食哂 可能會有d濟因為佢個汁都做得幾結每粒飯都包左滿唔小既白汁旁邊有個酸酸甜甜既汁仲有檸檬 係上面 我就加左小小 增香‼️注意 加太多會好酸但重點係3粒帶子 鮮甜爽口如果比多2粒我就爽啦.特飲加$28健康d 叫左⭐️水果茶茶味同果味都唔錯當中特別在用紅火龍果天然調色幾靚.店面細細 少女花花主題價錢中上 但尖沙旺區合理既靜靜地坐下既好地方.#SéanCafe (尖沙咀)地址:尖沙咀漆咸道南29-31號溫莎大廈地下12A號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:4.5/5服務:4/5抵食:3/5
有朋友仔問有好食既cafe坐下傾下計
天然調色幾靚
店面細細 少女花花主題
價錢中上 但尖沙旺區合理既
靜靜地坐下既好地方
#SéanCafe (尖沙咀)
地址:尖沙咀漆咸道南29-31號溫莎大廈地下12A號舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:4.5/5
服務:4/5
抵食:3/5
2019-05-20 175 瀏覽
Lunch with sister.今日(20-5-2019)媽咪有事話冇時間煮lunch ,咁索性出街食啦,我帶sister黎到呢間café。環境:餐廳環境超靓,以粉紅色系花花布置,少女心爆发。研究一輪後,決定要:玫瑰花茶賣相超靚,花茶嘅顏色好夠,淡淡嘅玫瑰味味道:4.5分玫瑰花釀海蜆燴飯蜆的味道不錯  新鮮 而燴飯味道都夠淡淡玫瑰味  碟有玫瑰花瓣  份量多點仲好味道:4分經典拿破崙意粉($56)賣相麻麻地  ~新鮮嘅番茄,意粉唔硬身,岩岩好, 甜甜酸酸的味道。味道:4分整體四星  下次有機會來試下其他菜
Lunch with sister.
今日(20-5-2019)
環境:餐廳環境超靓,以粉紅色系花花布置,少女心爆发。
研究一輪後,決定要:
玫瑰花茶
賣相超靚,花茶嘅顏色好夠,淡淡嘅玫瑰味
味道:4.5分

玫瑰花釀海蜆燴飯

蜆的味道不錯  新鮮 而燴飯味道都夠
淡淡玫瑰味  碟有玫瑰花瓣  份量多點仲好
味道:4分

經典拿破崙意粉($56)
經典拿破崙意粉
賣相麻麻地  ~
新鮮嘅番茄,意粉唔硬身,岩岩好, 甜甜酸酸的味道。
味道:4分

整體四星  下次有機會來試下其他菜
2019-05-20
18 分鐘 (堂食)
經典拿破崙意粉
2019-05-20 527 瀏覽
#seancafe 暗藏於尖沙咀酒吧街附近,沒留意還以為是花店,感覺特別仙氣🌼🌼餐廳環境走少女公主風,大部分是鮮花佈置,置身浪漫的花花世界裡,我都像公主上身一樣,瘋狂打卡自拍,因為真係好夢幻好仙氣😍❤️❤️❤️❤️😍除了氣氛佈置美美外,食物特別是甜品飲品都超有心機,賣相實在太靚😁😁注意:記得充滿電來拍照,否則只有看著其他美美們拍照😜🔹玫瑰班戟 $78 打卡必點📸用鮮玫瑰花點綴,班戟都有玫瑰一起煮,配合更玫瑰花糖蜜,玫瑰花迷不能錯過🌹🌹🌹🌹👍🔹香蕉蜜糖班戟 $80 雙層班戟中有夾著cream, 香蕉,好滑滑啊!我喜歡是燕麥片蜂蜜,燕麥片有嚼爽脆口感,好味😋😋😋😋🔹朱古力心太軟雪糕 $56 心太軟是正常,但雪糕比軟特別是用玄米茶口味,好清新😊😊😊🔹蜜糖芥末燒春雞 $168 其實隻燒春雞都偏大隻,厚肉。好味程度是合格的😉😉🔹玫瑰咖啡 $28(跟餐價) 好靚啊🌹🌹rose rose coffee 😍😍🔹 ,杞子紅棗桂圓茶 $52 有花花伴隨著,杞子很大粒,很足料!👍👍👍🔹黑松露薯餅 $36 😃😃🔹脆脆雞 $52 有玫瑰花蜜作沾醬,雞肉滑😉😉Sean Cafe地址: 尖沙咀漆咸道南29-31號溫莎大

🔹黑松露薯餅 $36 😃😃

🔹脆脆雞 $52 有玫瑰花蜜作沾醬,雞肉滑😉😉

Sean Cafe
地址: 尖沙咀漆咸道南29-31號溫莎大廈地下12A號舖
電話: 66769679

#cafe #尖沙咀 #尖沙咀美食 #Rosecake #pancakes