ROYAL INN

餐廳: ROYAL INN
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-08-01 667 瀏覽
Royal Inn,出名既打卡餐廳,尖沙咀店,非常優雅既英式感覺裝修,啲花既裝飾好靚好似啲Garden Cafe咁💐打完卡就到食好西時間,真係西餐個西🍽️海鮮、Pasta、牛扒、甜品等都有,餐牌都影得好靚😍洋蔥湯,加埋麵包係湯入面,芝士就係面燒溶,味道唔錯洋蔥炒到出晒味,幾甜幾濃味👍🏻前菜搵左星期三特價:鮮牛肉他他配燒牛骨髓🈹好抵每晚有⼀個唔同既優惠,$68就食到原價$198🥳他他幾鮮味,加埋蛋黃好味,燒牛骨髓幾重焦香,加少少脆片食仲夾😗燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉🍝三文魚非常大塊,個皮燒到好香好脆,正😋魚肉嫩滑,戒指意粉幾特別,好掛汁😌炭燒12oz安格斯西冷牛扒,上枱好香,⼀切就知肉質粉嫩,粉紅色既肉加埋好多肉汁,火候控制得好好👍🏻配埋炒菠菜燒烤菇,高質Side dish🥗飲埋Signature cocktail Royal Inn🍹賣相特別,有啲Halloween feel,以莓味為主,幾refreshing🤩睇得又食得既高貴打卡西餐廳🌟

洋蔥湯

燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉
炒菠菜烤蘑菇
Royal  INN
2024-08-01 303 瀏覽
🩷超級推薦!又靚又高質❤️餐廳角落滿佈植物鮮花💐🌳,令進餐嘅心情十分愉快🧡服務都好滿意👍🏻會定期添水,每道菜都會幫你換乾淨碟餐具🍽️,唔會催人走,又有微笑同禮貌,好舒服💛最鍾意招牌威靈頓羊架🐑,配薑汁,五成熟嫩而不柴,唔騷又有肉汁💚松露蒜香意粉有成五隻大蝦🦐🦐🦐🦐🦐!份量好足,唯覺得松露味可以更加突出🩵法式煙三文魚🐟他他作為前菜都好出色!清爽又開啟味蕾,擺盤精緻,三文魚🍣嘅鮮美融合了煙燻味,配搭牛油果🥑蓉同dill cream cheese,層次豐富

🩷超級推薦!又靚又高質
❤️餐廳角落滿佈植物鮮花💐🌳,令進餐嘅心情十分愉快

2024-07-31 307 瀏覽
有次The One行街街經過見到呢間餐廳滿滿花花,真係好靚好吸引,今日就特登約左黎食。好,坐低睇下有咩好食先。手工牛油香煎蟹餅,個蟹餅好靚,擺盤用上的花花完全附合餐廳主題擺設。蟹餅外脆內軟,蟹味牛油味濃郁。意式甜椒蕃茄燴魚柳伴蕃紅花忌廉汁,特別既presentation,上面有兩片脆蓮藕餅,一層魚柳一層配菜,個魚香煎,肉質結實。最底仲有薯蓉、甜椒、小椰菜配醬汁,好好味!茄子辣肉醬意式小雲吞,用醬汁幫隻碟化妝,茄子辣肉醬微微辣,伴有洋蔥粒、甘荀粒、蕃茄粒,個汁好惹味,小雲吞餡料豐富。

好,坐低睇下有咩好食先。

2024-07-30 364 瀏覽
今次黎到k11享受一餐豐富晚餐,除左食物美味之外,環境亦好舒適,侍應亦會細心講解食物,值得黎感受下呢!西班牙黑毛豬鞍架,豬肉質地紮實鮮嫩,經過慢煮後入口即融,淋上餐廳特製嘅調味汁,香氣四溢,瞬間勾起味蕾嘅強烈反應。豬肉嘅肥瘦比例恰到好處,肉汁鮮甜可口。香蒜白酒鮮大蜆扁意粉,可謂是一道充滿地中海風情嘅意式經典。麵身Q彈爽口,完全浸泡在由蒜茸、白酒同大蜆熬煮而成嘅濃郁湯汁之中,令人一口接一口。蜆肉肥美鮮香,與麵條完美融合,口感層次豐富。餐後甜品焦糖香蕉榛子朱古力班戟,餅皮酥脆,內餡濃郁香滑,香蕉嘅甜味與朱古力嘅苦香交織,加上榛子嘅濃郁口感,層次豐富。仲有一杯清新爽口嘅西柚檸檬梳打,飲品酸甜適中,消暑解渴,留下一抹清新爽朗嘅餘韻。

• 西班牙黑毛豬鞍架
2024-07-29 222 瀏覽
The one入面有唔少精緻餐廳,想放工食好啲嘅話就會來覓食!今次試嘅依間係法國菜,咁樣依排巴黎奧運如火如荼又好似幾應景😂😂餐廳嘅裝修風格非常fancy,係行法式宮廷花園風格,非常適合同朋友過來打卡。服務都非常貼心同及時。餐點方面可以食到經典法國料理,味道亦都同之前去法國旅行食嘅相差無幾,應該係比較正宗嘅法國菜。我地兩個人叫咗一個前菜同埋一個主菜,埋單大約$600,以法國菜來講係合理價錢,餐廳仲有二人set menu。油封鴨腿我非常喜歡嘅一道法國菜,喺香港食到回憶嘅味道很開心!比較驚喜嘅位係薯蓉入面加咗香腸同豬肉,令到口感更加豐富香煎北海道帶子番紅花義大利飯帶子質素唔錯,食落非常之香甜,義大利飯嘅醬汁唔會太油膩香草牛油焗田螺蒜香味十足,田螺唔算太肥美但勝在都夠入味,牛油烤脆嘅麵包同佢非常合襯!

油封鴨腿

香煎北海道帶子番紅花義大利飯
帶子質素唔錯,食落非常之香甜,義大利飯嘅醬汁唔會太油膩

• 法式油封鴨髀
2024-07-28 12639 瀏覽
四年一度的奧運今次在法國巴黎展開,法國地標凱旋門,又令我想起這間凱旋門,今天相約朋友來吃午餐,就當作去了一趙法國看奧運。今天的午餐有五款主菜,我和朋友各選一份。前菜要了煙燻三文魚沙律,沙律份量多,蔬菜的種類也多,口惑十分清新,酸甜的醬汁開了胃口,接下來吃主菜更津津有味。意大利煙腩肉野菌芝士通粉。一長碟內分別放了通粉,沙律菜和多士,擺盤精美。通粉的圓盆十分熱,待應提醒別用手觸碰,以免燙傷。通粉面層佈滿已溶化的芝士,每吃一口通粉都能感受到滿滿的芝味。細碎的煙腩和野菌又均衡地分散不同的通粉四周,味道鹹鹹香香,好吃而不會膩。沙律菜就是前菜的那款,入口依然好清新。較失色是那幾片多士雖然脆口但油糠味較重。脆焗杏仁盲曹魚伴香辣甜椒汁,這菜式也是份量十足,初看以為只有一件的盲曹魚,原來下層仍有一塊,再下層是薯蓉和甜椒汁。魚身厚度剛好,肉質嫩滑,一梳一梳的,容易切開又容易吃,魚皮上的杏仁和綠色的面包糠十分脆口,又帶點鹹味,為淡口的魚肉增添一些味道。薯蓉的份量也十分多,口感綿密像吃雪糕一樣。甜椒汁帶甜味多些,香辣感較少。餐後當然要來一杯咖啡和友人聊聊天,這個凱旋門之行也在喝畢咖啡後結束。

沙律菜
意大利煙腩肉野菌芝士通粉
脆焗杏仁盲曹魚伴香辣甜椒汁
2024-07-25
沙律菜
脆焗杏仁盲曹魚伴香辣甜椒汁
2024-07-28 317 瀏覽
🍽️食物方面:🦪時令生蠔💲58/1 新鮮 當日係法國蠔🐟法式煙三文魚他他💲168夏日之選 有牛油果+cream cheese🐤法式大蒜蘑菇忌廉烤雞💲258量多 配菜都好食 醬汁點麵包一流📷打卡方面:採光好 宮廷feel 場地多花花🔈環境方面:坐得舒服 有得租尿袋💬其他資訊:📍ROYAL INN @royalinn #royalinn尖沙咀彌敦道100號The ONE 1樓L121號舖💰收+1, 人均💲300
🍽️食物方面:

坐得舒服 有得租尿袋

💬其他資訊:
💰收+1, 人均💲300
2024-07-27 426 瀏覽
見到餐廳環境幾靚,兩大一細去食生日晚餐,預先訂檯唔洗等位。門口一大片花海影相打卡,地下黑白格仔好搶鏡。頭盤焗蠔好多煙肉,好足料,味道算鮮甜。脆法包薯蓉焗田螺,味道幾好味,但個包好多油,田螺又多油,個薯蓉最好食😆仲配埋夾田螺工具好貼心!西冷牛扒不過不失。蝦意粉比較普通,個麵質偏乾身,無咩汁,鍾意乾身意粉可以試下。生日甜品可以寫字,我哋揀咗個香蕉朱古力pancake配雪糕,影相好靚!個pancake好薄,朱古力同焦糖香蕉偏甜,阿仔就好鍾意食。整體感覺良好,不停會有人加水同收碟,環境好靚,可以同朋友去食飯傾計。
頭盤焗蠔好多煙肉,好足料,味道算鮮甜。
西冷牛扒不過不失。
2024-06-30
2024-07-27 347 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀The ONE嘅Royal Inn食lunch。一入到去,即刻feel到好似去咗歐洲嘅宮廷餐廳咁。呢度嘅裝修真係好有格調,黑白格仔地板配搭埋華麗嘅水晶吊燈,仲有啲復古嘅壁畫,成個feel好似置身喺法國宮殿內!我哋揀咗午市套餐,有主菜、餐湯同飲品。主菜我揀咗香煎三文魚伴三文魚籽忌廉汁,個魚煎得外脆內嫩,三文魚籽爆喺口裡面好過癮,忌廉汁又香又滑,配埋啲新鮮蔬菜,真係好豐富。餐湯係南瓜湯,好香滑,南瓜味香濃但又唔會太甜,啱啱好。飲品我揀咗檸檬水,清新解膩,仲唔使加錢。Royal Inn嘅食物質素同環境都幾高,價錢都算合理。下次搵幾個fd過嚟食飯影靚相打卡!

2024-07-26 565 瀏覽
今日嚟到充滿法國氣氛嘅餐廳,店內佈滿咗花花草草,而且牆壁上邊都有精緻嘅雕刻,十分之浪漫😳香草牛油焗田螺 $118呢個認真嘅試吓,滿滿既薯蓉🥔同六粒田螺,散發住香草牛油味同少少蒜香味,唔好睇落以為好油,其實撈勻個薯蓉啱啱好😍仲有少少調味粉係上面。田螺好新鮮,配搭埋脆麵包同薯蓉一流鮮牛肉他他配燒牛骨髓 $198牛骨髓嘅菜式比較少見,聽講十分之有營養,一見到即刻叫黎試吓先,充滿期待感😳半開嘅牛骨髓超級搶鏡頭😱😱充滿肉香嘅牛肉他他加埋牛骨髓,肉香味同油香味一齊散發出嚟👍🏼香煎北海道帶子番紅花意大利飯 $208見到三粒帶子都好厚身,表面煎香少少令到帶子更有味道,飯粒依然保持煙靭,算係粒粒分明但係又唔會太過濕,醬汁方面食到有芝士🧀味同番紅花忌廉汁味,都幾夾,食食下就食完成碟焦糖香蕉榛子朱古力班戟 $88甜品上枱已經覺得非常之吸引同埋豐富,份量亦都比一般大,就咁睇已經見到燒嘅香蕉🍌原來班戟入邊仲有榛子醬同埋香蕉,增加咗層次感💪ROYAL INN (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 1樓L121號舖

香草牛油焗田螺 $118

鮮牛肉他他配燒牛骨髓 $198

香煎北海道帶子番紅花意大利飯 $208

焦糖香蕉榛子朱古力班戟 $88

ROYAL INN (尖沙咀)
香煎北海道帶子番紅花意大利飯

焦糖香蕉榛子朱古力班戟

香煎北海道帶子番紅花意大利飯
焦糖香蕉榛子朱古力班戟
2024-07-24 325 瀏覽
ROYAL INN尖沙咀彌敦道100號The ONE 1樓L121號舖餐廳門面幾特別,整咗個巴黎凱旋門分隔內外兩個area,內面燈光偏暗、黃色調,比較浪漫;外面明亮優雅,散發出法國花都氣息。鮮海膽意粉伴10年海博瑞鱘魚子醬$288意粉扁身,口感軟硬適中,海膽creamy無臭味,鹹鹹哋幾好食😋西班牙黑毛豬鞍架$268黑毛豬鞍偏肥,幾大舊好厚身,肉質偏腍,醬汁整得幾好。薯仔好入味,唔錯。鮮牛肉他他配燒牛骨髓$198第一次食牛骨髓,將牛肉他他撈勻後連埋牛骨髓同脆片一齊食好好食😋脆片好薄好脆。焦糖香蕉榛子朱古力班戟$88皮煎得幾好,唔厚身,包住榛子朱古力醬同香蕉。另外有半條香蕉上面燒咗層焦糖😋Lychee Martini$108甜甜哋好易入口,酒味唔算好強烈,簡而美。
ROYAL INN

鮮海膽意粉伴10年海博瑞鱘魚子醬$288

西班牙黑毛豬鞍架$268

鮮牛肉他他配燒牛骨髓$198

焦糖香蕉榛子朱古力班戟$88

Lychee Martini$108
甜甜哋好易入口,酒味唔算好強烈,簡而美。
2K
喺呢個商場🏬同朋友👧🏻一齊嚟咗呢間好似好多人打卡嘅餐廳食晚餐🤣$268「西班牙🇪🇸黑毛豬鞍架 Iberico Pork Rack」:西班牙🇪🇸黑毛豬鞍🐷油脂充足肉質爽滑非常甘香,呢隻西班牙🇪🇸黑毛豬🐷應該喺西班牙🇪🇸生活得幾愉快所以咁鮮味🤣;配菜都好好食,有炸得脆脆哋嘅芥蘭葉😋,仲有 broccolini,broccolini 係 broccoli 同埋 芥蘭菜 嘅 hybrid 混種,依家嘅西餐越來越多用,呢間餐廳亦都煮得幾好食😋,sautéed potato 細細個可以一啖一個或半個好有薯仔味😋$298「檸檬🍋鹽燒原條海鱸魚 Lemon Salt Roasted Whole Sea Bass」:海鱸魚幾好肉,肉質鮮甜,旁邊仲有成個檸檬🍋,檸檬🍋切開咗同埋應該烤焗過所以暖暖哋,咁我哋將啲檸檬汁揸落條海鱸魚度,食落再鮮味啲啲😋🤣,仲有一小兜有少少邪惡嘅 lemon butter sauce 要嚟沾海鱸魚食就更加好味🤣😋
2024-07-18 367 瀏覽
💖 ROYAL INN (尖沙咀)✨尖沙咀彌敦道100號The ONE 1樓L121號鋪〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢一間餐廳夠唔夠都會換新嘅花藝設計,今個月就系繡毬花,俾人嘅感覺系夏天蒞臨,大地充滿氣息~配搭埋佢哋嘅法式裝修風格,真系好適合打卡☺️-牛油烤酸種麵包🥖 $38麵包表面金黃酥脆,兩片合埋仲系心形😆😆,咬下去熟系到酸味😋,麵包焗到蓬松柔軟,配上濃郁嘅牛油香,口感十分豐富。-香草牛油焗田螺🧆 $118田螺大大粒,食落鮮嫩又多汁,用左香草同牛油去一同焗制,香醇味道,令人食指大動😍。共有6大粒+4片酸種麵包,下面再配埋香滑薯蓉🥔,系一個相當抵食嘅前菜🥳-菠菜酥皮批🥧 $88Side可以單點,唔一定配牛扒‼️ 酥脆嘅外皮包裹著鮮嫩多汁嘅菠菜餡料💚,邪惡得黎又健康😌。旁邊去買黑醋沙律菜,酸酸地夾埋菠菜批一齊食冇咁膩😋-香蒜白酒鮮大蜆扁意粉🍝 $168意粉煮得恰到好處,份量適中,麵條入口有彈牙感,配埋鮮美嘅大蜆肉同香蒜白酒汁🍶,好惹味。-焗蘋果金寶配雲呢拿醬🍎 $78蘋果金寶真系唔算好多地方有得食,通常呢個我見到餐牌有嘅話都一定會點🤩,今次佢哋就配搭埋雲呢拿醬,食落會甜少少🤏🏻。內裡

💖 ROYAL INN (尖沙咀)
✨尖沙咀彌敦道100號The ONE 1樓L121號鋪

-牛油烤酸種麵包🥖 $38

-香草牛油焗田螺🧆 $118

-菠菜酥皮批🥧 $88

-香蒜白酒鮮大蜆扁意粉🍝 $168

-焗蘋果金寶配雲呢拿醬🍎 $78
蘋果金寶真系唔算好多地方有得食,通常呢個我見到餐牌有嘅話都一定會點🤩,今次佢哋就配搭埋雲呢拿醬,食落會甜少少🤏🏻。內裡仲加入左杏仁片,令到口感更加豐富😉

-Espresso Tonic☕️ $50
最後老公叫左杯Espresso Tonic,清新爽口,回甘順滑😏

另外佢哋仲有酒精飲品詳情可以同店員查詢!

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-07-16
5 分鐘 (堂食)
  • 香草牛油焗田螺
  • 菠菜酥皮批
  • 香蒜鮮大蜆扁意粉
2024-07-17 331 瀏覽
步入這家餐廳,首先映入眼簾的是令人驚艷的室內裝潢。精緻的白色雕花牆面與拱形門框交相輝映,營造出優雅而溫馨的氛圍。天花板上懸掛著一串串溫暖的燈泡,為整個空間增添了柔和的光線。最引人注目的是餐廳內隨處可見的鮮花裝飾 - 藍色繡球花、白色菊花和淺綠色繡球花精心搭配,為這個空間增添了生機與色彩。這些花卉不僅美化了環境,更為餐廳帶來了清新宜人的香氣,讓人一進門就感受到春天般的愉悅。餐廳的另一個亮點是那個令人印象深刻的酒吧區。拱形的展示櫃內陳列著琳琅滿目的酒瓶,在柔和的LED燈帶照耀下閃閃發光。在如此優雅的環境中,首先上桌的是燒三文魚配香草忌廉手工戒指意粉。這道菜的賣相極為吸引,金黃色的三文魚表面烤得恰到好處,散發出誘人的香氣。切開三文魚,內裡粉嫩多汁,完美地保留了魚肉的鮮美。搭配的戒指意粉口感彈牙,每一口都能感受到香草的清新與忌廉的濃郁,與三文魚的鮮美相得益彰。接著是法式大蒜蘑菇忌廉烤雞。這道菜的香氣撲鼻而來,烤雞外皮金黃酥脆,內裡卻依然保持著多汁鮮嫩。雞肉浸泡在濃郁的蘑菇忌廉醬汁中,每一口都充滿了濃郁的奶香和蘑菇的鮮美。最讓人驚喜的是頂部的炸蒜絲,不僅增添了視覺上的層次感,更為整道菜帶來了令人

接著是法式大蒜蘑菇忌廉烤雞。這道菜的香氣撲鼻而來,烤雞外皮金黃酥脆,內裡卻依然保持著多汁鮮嫩。雞肉浸泡在濃郁的蘑菇忌廉醬汁中,每一口都充滿了濃郁的奶香和蘑菇的鮮美。最讓人驚喜的是頂部的炸蒜絲,不僅增添了視覺上的層次感,更為整道菜帶來了令人難忘的香脆口感。

最後登場的甜點是開心果蘋果肉桂班戟。金黃的班戟外皮薄而有韌性,上面是香甜的蘋果餡料,肉桂的溫暖香氣與開心果的清香完美融合。班戟表面灑上了一層細緻的糖粉,搭配新鮮的薄荷葉和一片柑橘,增添了視覺美感。

這家餐廳不僅在視覺上給人以愉悅,其精心準備的菜品更是一場味覺的盛宴。從裝潢到餐點,每一個細節都彰顯了餐廳對品質的追求。
2024-07-16 266 瀏覽
屋企人好鍾意食西餐,特別係法國菜,所以今日特登去Royal Inn食法式set lunch。餐廳裝修佈置好用心,有水晶燈,環境好似宮廷,餐具都用白色,簡約得嚟又高雅。頭盤:是日餐湯 - 係蘑菇忌廉湯,味道濃郁,入口順滑。凱撒沙律 - 好清新嘅一道頭盤,有芝士、麵包粒、脆煙肉同沙律菜,用料好新鮮。主菜:法式寶雲酥羊架$178 羊架同平時食嘅相比,多咗一層酥脆嘅表面,咬落除咗肉嘅口感之外,仲有輕微脆脆,點埋意大利黑醋,一啲都唔油膩。伴碟有整個蒜頭、仲有串茄、蘆筍。香煎三文魚伴香橙忌廉汁$168 三文魚份量十足,嫩滑唔嚡口,香橙忌廉汁好清新。底層仲有薯蓉,伴碟嘅蘆筍、串茄都好新鮮。飲品:熱朱古力 - 有好靚嘅拉花,飲落可可嘅味道好濃。凍Cappuccino - 又係好好飲,喉嚨好香嘅咖啡豆味,上層有厚厚嘅奶泡,層次感好豐富。

頭盤:
是日餐湯 - 係蘑菇忌廉湯,味道濃郁,入口順滑。

主菜:
法式寶雲酥羊架$178

香煎三文魚伴香橙忌廉汁$168

飲品:
熱朱古力 - 有好靚嘅拉花,飲落可可嘅味道好濃。
午餐