餐廳: Rooot
資訊:

2021-12-14 189 瀏覽
聖誕節🎄,🐶🐶都要開party 我搵到間可以帶主子🐶🐱🐰去,又食得健康🌿,有歌聽🎼🎤,仲有好多打卡位😝😉嘅餐廳。 去到餐廳,真係好似入咗個森林咁🌲,周圍都放有植物🪴🎍🌵,好大自然☺️原來唔單止綠色環境, 連食物都係用上本地新鮮食材(farm to table),亦有好多素食🌿菜式選擇,健康又愛護環境。🍠藕片甜地瓜條炸物必點嘅小食😍 金黃色的,香脆又溫潤香甜, 但一啲都唔油膩㗎。 仲有唔同醬料點😍🍅蕃茄紅素菜意粉+雞肉 蕃茄醬汁酸酸甜甜,好醒胃。意粉軟硬適中,好有口感。 手打香草紫蘇葉醬青素菜意粉材料豐富,有手打香草醬、泰蘆筍、西蘭花🥦、西芹、青甜椒🫑, 味道有層次又健康港式素漢堡和風咖喱飯港式素漢堡好有驚喜🥰 漢堡用冬菇、豆腐、麵筋、紅腰豆、甜椒做成,食落口感豐富,配上香濃和風咖喱汁🍛,拌飯好正🥤🍵羽衣甘藍、青瓜、蘋果青檸接骨木花梳打鮮檸生薑茶飲品都好清新而且都唔太甜。另外仲有俾🐶🐶嘅餐單🤩

聖誕節🎄,🐶🐶都要開party

🍠藕片甜地瓜條炸物

🍅蕃茄紅素菜意粉+雞肉
蕃茄醬汁酸酸甜甜,好醒胃。意粉軟硬適中,好有口感。

手打香草紫蘇葉醬青素菜意粉

港式素漢堡和風咖喱飯

🥤🍵
羽衣甘藍、青瓜、蘋果
青檸接骨木花梳打
鮮檸生薑茶
飲品都好清新而且都唔太甜。

另外仲有俾🐶🐶嘅餐單🤩
  • 藕片甜地瓜條炸物
  • 蕃茄紅素菜意粉
  • 手打香草紫蘇葉醬青素菜意粉
  • 港式素漢堡和風咖喱飯
  • 青檸接骨木花梳打
  • 羽衣甘藍、青瓜、蘋果
餐廳:Rooot (荃灣)地址:荃灣白田壩街41號南豐紗廠119號舖「活在當下,樂在根本」,你喺當吓嘅處境,呢片嘅土地,搵到屬於你嘅快樂嗎?週末放假,周圍都喺人🙈,不過都難阻唔到我專登走去南豐紗廠 @themillshk 兜個圈,對上一次嚟已經喺幾個月前,今次喺一樓除咗見到一個小型市集之外,仲見到 Rooot @rooot.hk 呢間新開咗一個幾月嘅餐廳選擇揀呢間餐廳食lunch,除咗因為咁啱有《全民造星》嘅參加者喺現場唱歌🎤,更重要喺比佢嘅裝修同佈置吸引咗入去🌴。老闆好nice,同佢傾咗幾句先知原來佢哋呢間餐廳喺由3個有小朋友嘅家庭一齊去開,所以你會喺餐廳名「Rooot」見到3個「o」,代表住佢哋3個家。而「Root」喺解作植物嘅根,老闆希望將食物嘅根本原味道帶出嚟,同時營造一個大自然同生活融為一體嘅氣氛,好有心思🥰,喺到你會發現唔少本地手作、商品同音樂,切切實實咁融入咗我哋嘅生活裡面「Our world needs love🌏」「We’ve only got one Earth, treat her right」餐廳前身喺一間傢俬鋪,為咗支持環保♻️,令下一代有一個更好嘅生活環境,同
餐廳:Rooot (荃灣)
地址:荃灣白田壩街41號南豐紗廠119號舖

「Our world needs love🌏」

餐廳前身喺一間傢俬鋪,為咗支持環保♻️,令下一代有一個更好嘅生活環境,同時做到灌輸正確價值,所以選擇用返上手嘅物料作二次創作🎨,唔想浪費之餘亦希望用得其所。牆上嘅圖案同Drink menu都喺三個家庭一手一腳去設計同自己畫出嚟,希望比小朋友參與到之外仲能夠對呢間餐廳有更大親切感,打造第2個家比佢哋🏠

✝️本地豚肉梅菜丸·和風咖喱飯 $108
Rooot好著重食物質素,畢竟爸爸媽媽們都想自己嘅仔女可以食得健康咁成長💪,佢哋主要選用本地嘅蔬菜同材料,就連咖哩都喺大廚自己調製🍛。最surprise嘅喺咖喱香而唔重口味,唔會蓋過咗其他食物嘅鮮味,令客人喺食咖哩嘅同時都品嚐到食物原味。
以梅菜、紫菜、金菇、本地豬肉去搓呢款丸🧆,
食落香脆唔厚粉、唔油膩,無激素食得好放心,另外配上新鮮嘅時令水果沙律🥗,飯仲加入咗藜麥,認真健康

✝️藕片甜地瓜條炸物 $78
蓮藕片、番薯條都喺餐廳自己切片/切條再去煮同炸,
無添加亦唔似平時食開果啲咁鹹咁多鹽份🧂,最重要喺無咩油膩感,真喺一個人食晒成兜都得🤣,一邊聽住歌一邊食就最啱👍。
另外配上三色醬汁,同樣都喺餐廳自己調配,有香料咖哩醬、鮮青檸醬同蜂蜜芥末醬,自己整嘅工序雖然繁瑣,但喺就絕對食得出ROOOT對每一樣食物以致醬料嘅堅持同執著✊

✝️香蕉·菠蘿·芒果 $48
一般餐廳嘅果汁都加咗糖水去令飲品變得更甜同更好飲,但變相換嚟嘅喺唔健康同愈飲愈頸渴💦,呢杯香蕉·菠蘿·芒果就好飲得出三款水果嘅鮮香同鮮甜,完全無落糖水,仲食到啲果蓉,好足料啊😍,其實我平時唔太鍾意飲果汁,但呢杯絕對令我另眼相看😌
2021-12-12
8 分鐘 (堂食)
2021-12-09 134 瀏覽
這次去到南豐紗廠,這裡有家品和輕食的店舖,環境裝修充滿外國風格。店舖環境舒適挺大,用餐區有樹木裝飾,給人感覺挺舒適的🙈。午市套餐有數款選擇,便當有沙律和水果附送。套餐送清香花茶,轉其他飲品有半價優惠。-💥港式梅菜豚肉丸和風咖喱飯 HKD$88,肉丸用本地豬肉、梅菜、麵筋、紫菜及馬蹄製成,配和風咖喱汁。肉丸大大粒,味道不會太咸,口感煙韌豐富。咖哩是甜甜辣辣的,挺像日本咖哩的味道😋。-💥港式素漢堡和風咖喱飯 HKD$88,漢堡肉用冬菇、豆腐、麵筋、紅腰豆及甜椒手製的素漢堡,也是配和風咖喱汁。素食漢堡很厚身,賣相跟平常的分別不大。這個口感煙韌🤩,挺像肉肉的口感,跟餐的咖哩汁是同一款味道。-💥熱蜂蜜玉桂咖啡 HKD$18,這個組合挺特別的,熱飲咖啡有心心拉花😍。清甜的蜂蜜,配著香香的肉桂,味道挺特別的。咖啡味道濃郁,是杯既潤喉又提神的咖啡😋。-💥黑糖鮮奶咖啡 HKD$22.5,凍飲咖啡層次分明,面頭用了黑糖漿唧成的聖誕裝飾。飲品味道甜甜的,咖啡味道帶點甜,味道不會太重,點少糖應該會較好🤔。-

2021-12-08
10 分鐘 (堂食)
2021-12-09 56 瀏覽
建築物原本是一間紗廠,活化之後變成一間人氣打卡好去處,特別可以帶寵物毛孩入商場逛逛。Rooot餐廳佈置有特色,充滿民族色彩,假日還有歌手表演,提供娛樂。 餐廳還有好多特色的自家製產品、聖誕飾物、植物等,可以集合食、買、Shopping三個元素,和朋友輕輕鬆鬆,歡度悠閑一天的好去處。咖哩肉丸飯$108豬肉丸鮮美彈牙,咖哩香而不辣,每口米飯拌勻咖哩汁一起吃,香味瀰漫口腔,細膩迷人,拌飯一流。芒果菠蘿紅茶$38芒果菠蘿紅茶,入口冰爽解膩,甜度適中,散發著淡淡的果香,搭配清新柔和。

咖哩肉丸飯$108
芒果菠蘿紅茶$38
2021-12-08 77 瀏覽
之前聽朋友講南豐紗廠有好多特色嘅cafe, 今日黎到呢度揀左呢間新開嘅小店,本身以為係服裝用品店,原來係cafe黎🤣裝修好有特色,好色彩繽紛,一經過就俾佢吸引住,入面嘅座位好闊落,有分梳化位同普通座椅,呢度都係動物友善餐廳,可以俾寵物進入👍🏻👍🏻食物方面都幾特別,全部都用本地新鮮食材烹調,全部都係以健康為主,雖然選擇現時唔算多,但店主就話遲啲會再加多啲菜色✨Ping Pong “Mui Chor”梅菜肉餅就食得多,梅菜豬肉波真係未食過🙈店主用左本地豬肉、梅菜、麵筋、紫菜同埋馬蹄,再人手搓成波波再拎去炸,味道好似食緊肉餅咁😂不過加埋佢個檸檬葉沙律醬估唔到又幾清新喎TOMORROW TOMATO意粉係新鮮蕃茄汁底,再加左好多紅色嘅食材❤️有乾蕃茄、紅椒、車厘茄、洋蔥同紅蘿蔔,味道適中,食得出食材好新鮮✨DAYLILY (香蕉、菠蘿、芒果)RED CACTUS (紅菜頭、火龍果、利賓納)呢兩杯蔬果汁味道都唔錯,飲落唔覺有落糖,全部都係蔬果嘅清甜呢度好多打咭位,約埋朋友一齊黎食下飲下嘢chill下都幾開心,仲可以帶埋自己寵物黎🙈

Ping Pong “Mui Chor”
梅菜肉餅就食得多,梅菜豬肉波真係未食過🙈

TOMORROW TOMATO

DAYLILY (香蕉、菠蘿、芒果)
RED CACTUS (紅菜頭、火龍果、利賓納)
呢兩杯蔬果汁味道都唔錯,飲落唔覺有落糖,全部都係蔬果嘅清甜

2021-12-02
  • Ping  Pong  “Mui  Chor”
  • DAYLILY
  • RED  CACTUS
  • TOMORROW  TOMATO
💚荃灣新派fusion健康素食💚哥哥補習冇咁快放學📖所以就同家姐喺附近嘅南豐紗廠邊行邊等😎本身諗住去天台公園玩🏞途經發現到呢間新開嘅餐廳ROOOT!裝修好特別😍餐廳一部份係零售一部份係食嘢!仲有好大嘅空間可以休息同埋玩樂器🎸🥁家姐就係咁俾佢嘅樂器吸引咗行入去玩😆我就喺餐廳嗰度睇到流晒口水忍唔住就買咗份意粉同埋嘢飲坐低同家姐邊食邊玩😍店員話佢哋食物嘅蔬菜都係由佢地農場種既新鮮蔬菜水果🥗聽到心郁郁所以我就揀咗佢哋嘅招牌🌟Only Green意粉加雞肉😚手打香草醬、西蘭花、西芹、青甜椒、泰蘆筍、紫蘇豐富嘅材料所以食落去嘅口感都係多重滋味!意粉嘅份量好大!蔬菜嘅份量都係好多所以食多啲都唔怕肥🤣再配埋杯Fiddle Leaf💚羽衣甘藍、青瓜、蘋果!同樣都係以綠色為主調!感覺好新鮮!飲落去酸酸甜甜好好味😍最鍾意呢度有好大嘅空間俾我哋休憩!同埋呢度係自助式!自己取餐自己拎餐具同埋自己將食完嘅嘢放返喺指定嘅地方!所有嘅嘢都係自己安排店員唔會催趕我哋💗感覺好relax🥰
💚荃灣新派fusion健康素食💚

2021-12-06
2021-12-06 61 瀏覽
難得星期六放假 所以約左朋友土行下南豐紗廠 諗住Chill住過一個星期六每次行南豐紗廠都會有啲新發現今次就比我發現到呢間超靚打卡勝地餐廳餐廳超有心機去怖置 因為臨近聖誕 門口又放左棵聖誕機樹 加添左一點節日氣氛🎄睇得出餐廳係想帶出Go Green既訊息餐廳空間感好大 環境好舒服 遠望其實唔似一間餐廳 似一個play area多啲入到「餐廳」可以係左邊先點餐 Order位置都佈置得超有心思 好靚 好靚 好靚 因為真係好靚 所以要講三次😂Menu上既食物配搭都好特別 全部都係啲好健康既食材點完餐可以係餐廳內兜下 因為有勁多打卡位 又有啲手作可以買 將餐廳+店舖融為一體呢度仲要係pet friendly 歡迎客人有寵物一齊進餐 係一個寵物gathering既好地方野食方便 我地揀左個burger Jenga個餡有豆腐 紅腰豆 麵筋 冬菇 辣椒 甜酸汁職員好細心幫我地切開左一半 方便我地進食第一次食無肉既burger🤫雖然無肉 但佢個樣都呃到下人架 賣相同平時既漢堡一樣個burger 原來仲有菠蘿同紫洋蔥 咬入口勁juice加埋個甜酸汁 愈食愈開胃 一份burger仲會跟少量炸番薯條 仲自
每次行南豐紗廠都會有啲新發現

加埋個甜酸汁 愈食愈開胃
一份burger仲會跟少量炸番薯條 仲自帶兩款醬可以蘸
想健康啲 個炸番薯條就咁食已經好甜好好味

另外點左個tomorrow tomato 🍅 pasta
成碟都超番茄 加上扁身既麵條 每一條麵都加痴到好多醬汁 啖啖番茄味😋
不過份量唔多 好彩今日唔太餓 食完就岩岩好

飲品我地只係點左杯menu內最特別既一杯---青瓜菠蘿梳打

市面上除左五青汁會用青瓜作飲品材料 基本上都好似無第二款飲品會用青瓜🤔
難得遇上 係應該要試吓味既
我果然無揀錯😎😎
成杯個汁好fresh 淡淡既青瓜味 帶有少少清甜 復而菠蘿味唔太出
朋友開初好抗拒呢杯野 但試飲完都愛上左
青瓜味既野 聽落好奇怪 但通常都會為人帶來驚喜😋😋

放假想同朋友chill下 呢到真係一流👍🏻👍🏻
2021-12-05 44 瀏覽
放假去南豐紗廠,可以好chill的過一日,這個星期六,來到剛好地下有歌手表演,看了一會,上去逛逛。來到一間店舖外,見到有live band唱歌很有氣氛,這間店還有東西吃和飲品,那我們就在這吃午餐吧。咖喱肉丸飯$108大圓形食盤,中間放了米飯,旁邊有濃香日式咖喱,偏甜味不辣,四粒肉丸很有肉香,伴菜有粟米、沙律菜,少許柚子,風味不錯,唯份量比較少。Spice yellow $98黃薑香草忌廉南瓜意粉,椰菜花、黃甜椒,黃意瓜作材料,感覺健康,我再加了三文魚$15,感覺就更豐富,意粉軟硬適中,味道天然輕盈少油。香蕉菠蘿芒果$48很天然的生果香味,果香突出,三種生果味道也很夾,必試推介!山店內裝潢佈置很繽紛歡樂,令人在這彷彿逃離現實世界,可以盡情relax!

咖喱肉丸飯$108

Spice yellow $98

香蕉菠蘿芒果$48
很天然的生果香味,果香突出,三種生果味道也很夾,必試推介!

2021-11-18 182 瀏覽
行經南豐紗廠,走入去睇吓展覧。上樓上一層,見一間新開餐廳的裝潢設計幾特別,駐足觀賞,忽然一位店員前來講解餐牌上的食物,橫掂午飯時候,順道食完才回公司吧。午市套餐賣相有點似飯盒,一格格,整齊衛生。炸物是蓮藕,蕃薯,脆口惹味。時令沙律清新甜美。意粉有三款選擇,呢款黃薑南瓜意粉我覺得少有。材料有南瓜,薑,黃薑粉,香茅,黃甜椒,忌廉,黃意瓜,椰菜花,亞麻籽油,豐富。南瓜味不太顯著,反而薑的味道比較突出。半價點了一杯cappuccino ,熱度不夠,微暖,影響整杯質素。
行經南豐紗廠,走入去睇吓展覧。

午市套餐賣相有點似飯盒,一格格,整齊衛生。

炸物是蓮藕,蕃薯,脆口惹味。

時令沙律清新甜美。

意粉有三款選擇,呢款黃薑南瓜意粉我覺得少有。
南瓜味不太顯著,反而薑的味道比較突出。

2021-11-18
2021-11-17 107 瀏覽
今日得閒,約埋朋友帶毛孩一齊去屋企附近南豐紗廠 行一行,經過一間店舖,店舖裝修幾特別,有很多打卡位置,位置原來仲可以比毛孩一齊用餐的餐廳,店主站坐門外,原來餐廳食品以健康為主題,驟眼看似是素食餐廳,原來他們都有肉類食品。環境方面餐廳有一個沙發區域,不可讓毛孩進入,其他位置都可以進入的,這間店舖裝修應該大部份都係店主自己親手畫的,幾特別,現時應該比較少見有,環境幾chill 😍餐廳主打食物:本地豚肉波 $88用本地嘅豬肉自家波,再配檸檬葉沙律醬,嗰醬真係好好味👍🏻👍🏻Jenga 漢堡 $128呢個真係素漢堡,唔係用素肉,用紅腰豆豆腐自家製,我本身唔食素就即管一試,店主推介,個味道又真係幾好食配合埋菠蘿👌🏻他們是新開小店,食物種類暫時不多,但飲品方面都算不錯。當日我有三個朋友,一齊試下他們三杯Signature三色蔬果汁飲品紅菜頭、火龍果、利賓納 $48羽衣甘藍、青瓜、蘋果$48香蕉、菠蘿、芒果$48三隻顏色出嚟又真係幾靚,打卡一流,味道都不錯、健康😍總括嚟講環境幾chill , 同朋友傾偈不錯,價錢不算太貴又可以與毛孩一起進餐,同店主講如果之後有埋毛孩menu 更好🙏🏻一句講晒!正!極力

餐廳主打食物:
本地豚肉波 $88

Jenga 漢堡 $128
呢個真係素漢堡,唔係用素肉,

他們是新開小店,食物種類暫時不多,但飲品方面都算不錯。

紅菜頭、火龍果、利賓納 $48
羽衣甘藍、青瓜、蘋果$48
香蕉、菠蘿、芒果$48

三隻顏色出嚟又真係幾靚,打卡一流,味道都不錯、健康😍

一句講晒!正!極力推介😍😍😍👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
本地豚肉梅菜乒乓波