2021-09-14 67 瀏覽
放工路過厚福街,諗住搵啲小食醫下肚。結果行行下就見到Ricco,比佢啲香味吸引住,就順便睇下有咩食。一見到炸燒賣就二話不說咁決定要食呢間野。佢係即叫即炸,所以係附近行一陣再返去拎就岩岩好。佢個炸燒賣好脆好好食,上面有仲落咗少少鹽,令成樣野無咁單調。如果路過厚福街又有少少肚餓,搵呢間小食店醫下肚絕對係一個好選擇。

2021-07-07 225 瀏覽
呢度只可以叫外賣 價錢相宜 很美味 值得一試 輪候時間唔算好耐 可以接受👍👍👍👍👍有多款唔同種類牛角包 最鍾意食蛋三文魚牛角包 好好味 牛角包皮好脆👍👍👍另外,今次仲試左黑松露薯條同炸燒賣 都好好食 但沙律醬比得太少 基本唔夠食 薯條醫汁都比得比較少🤣🤣🤣🤣如果可以作出改善就更加好🥲🥲🥲平時想食小食 呢度係一個唔錯既選擇👍👍👍👍餐具基本上只會提供竹籤 如需要其他 可能要另外再同職員溝通🤭🤭

如果可以作出改善就更加好🥲🥲🥲

外賣自取
2021-07-05 153 瀏覽
未夠鐘食晚飯,但又有啲餓,就黎厚福街轉角小店買少少野食即炸香芋地瓜球 $18 (9/10)已經係第三次買黎食,因為真係好好味!因為即炸,所以等左十分鐘左右先有天氣太熱,忍唔住去隔離賣衫既鋪頭涼住冷氣睇住衫等!真心佩服小店員工大熱天時,冇冷氣咁對住幾個爐煮野!個地瓜球整出黎同佢地宣傳照係一樣既,無論外型大小份量都一樣明明呢樣係好基本既野,但家下太多鋪頭圖片與實物不乎!所以見到啲同圖片一樣既產品已經好開心!個地瓜球唔會太油,外脆內軟,亦都唔會炸唔起淋淋地咁!每粒都炸到金黃色圓碌碌好靚仔!食落有微微既甜味,但絕對唔係好假個種合成品味!食過第二間有陣假芋頭味,伏到喊!食過咁滿意既,係得呢間同深水涉一間小店,但後者已經執左笠~美中不足係一次過食咁多粒地瓜球好Dry好悶如果可以雙併(例如3粒地瓜球+3粒炸燒賣)咁買就完美!之前2次分別加配過炸燒賣同炸鮮奶,但印想中唔驚豔,所以都冇再買黎食~同埋食過炒意粉都好味!仲要勁抵食!但冇堂食有啲唔方便,比較適合附近打工仔買外賣Lunch!
未夠鐘食晚飯,但又有啲餓,就黎厚福街轉角小店買少少野食

即炸香芋地瓜球 $18 (9/10)

已經係第三次買黎食,因為真係好好味!
因為即炸,所以等左十分鐘左右先有
天氣太熱,忍唔住去隔離賣衫既鋪頭涼住冷氣睇住衫等!
真心佩服小店員工大熱天時,冇冷氣咁對住幾個爐煮野!

個地瓜球整出黎同佢地宣傳照係一樣既,無論外型大小份量都一樣
明明呢樣係好基本既野,但家下太多鋪頭圖片與實物不乎!
所以見到啲同圖片一樣既產品已經好開心!

個地瓜球唔會太油,外脆內軟,亦都唔會炸唔起淋淋地咁!
每粒都炸到金黃色圓碌碌好靚仔!
食落有微微既甜味,但絕對唔係好假個種合成品味!
食過第二間有陣假芋頭味,伏到喊!

食過咁滿意既,係得呢間同深水涉一間小店,但後者已經執左笠~

美中不足係一次過食咁多粒地瓜球好Dry好悶
如果可以雙併(例如3粒地瓜球+3粒炸燒賣)咁買就完美!

2021-06-29
10 分鐘 (外賣自取)
  • 即炸香芋地瓜球
晚上10點多,沒有堂食了,只好掃街。看到這間門面不錯就試試。點了招牌鐵板肥牛炒腸粉同黑松露炸薯角。份量算多,即叫即炒,野味香口,好食!黑松露醬好多,薯角就不算多,但味道不錯。總括而言,行過路過可以一試,小店還有很多其他意粉焗飯或炸物,價格大概50幾蚊,可以試試呀~
晚上10點多,沒有堂食了,只好掃街。
看到這間門面不錯就試試。
點了招牌鐵板肥牛炒腸粉同黑松露炸薯角。
鐵板肥牛炒腸粉

份量算多,即叫即炒,野味香口,好食!
黑松露薯角

黑松露醬好多,薯角就不算多,但味道不錯。

鐵板肥牛炒腸粉
👁‍🗨Ricco📍尖沙咀厚福街9A號地舖@————————————————Working day lunch 要諗食咩真喺頭都爆,經過見到厚福街開咗新店專賣外賣雖然主打外賣,鋪面裝修一點都唔馬虎,用深孔雀綠配上奢華金色,喺小食街都份外搶眼Menu上有各款炒焗粉麵及小食,見佢小廚房有2-3個師傅炒得興興含含,我就試試佢個鐵板炒➰ 鐵板肥牛炒腸粉 $42好味度:✔️✔️✔️✔️外賣盒一拎上手熱辣辣,沒有用一般嘅發泡膠盒,用似乎喺環保飯盒,一打開一股熱氣升上嚟,飯盒內裡面都佈滿水蒸氣,由我拎外賣回到公司需時10分鐘,證明炒得非常熱! 腸粉份量十足,條條腸粉炒得令笠笠又夠啡黃,夠粗碌唔會碎濕濕,曬上芝麻同香草,賣相都令人流晒口水🤤鐵板炒果然夠鑊氣,但食落比較油膩,驟眼睇只見到椰菜、芽菜、紅蘿蔔絲,原來肥牛喺晒底度,肥牛大大塊份量都多,食落唔乾(因為夠油😂)💬 外邊都難食到夠鑊氣炒腸粉,抱住一試嘅心態,依間外賣店表現比我想像有質素,雖然lunch $42單點又無包飲品的確少貴,份量女士食就夠晒飽,男士應該勉勉強強,但味道不錯都值得一試👍🏻••#laisik_tsimshatsui#laisik_loca
👁‍🗨Ricco

#laisik_tsimshatsui
#laisik_local
#laisik_lunch
#laisik_takeaway

#foodie #foodblogger #foodstragram #foodieofinstagram #instafoodporn #foodporn #foodshare #foodofinstagram #foodlover #foodiehk #hkfoodie #hongkongfoodie #hkigfood #hkeats #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfood #hkfoodblogger #香港美食

#外賣 #港式 #炒腸粉

2021-04-16
15 分鐘 (外賣自取)
2020-12-25 1053 瀏覽
晚上正在猶豫吃什么,走到厚福街看到这家小店,不少人在等候食物。店不设堂食,全部都是外卖。菜单上有不少东西,主要是主食为主,饭和意大利粉类有不少选择。此外,还有一些小吃和三文治,真的佩服这么小的厨房能提供那么多食物品种。由于白天已经吃了不少东西,感觉不太肚饿,最终买了一份鸡扒照烧汁牛角包三文治。店员告诉我是即叫即做的,应该是煎鸡扒吧,站在一边等了5分钟就拿到。到家后打开合子还是暖暖的,里面有三条粗薯条,质地是软软的,如果换成炸薯条会更喜欢。主菜的三文治还可以,牛角包中间放了鸡扒口感可以,汁液沾到包上会更好味。虽然份量不大,但食量不大的人是刚刚好。

虽然份量不大,但食量不大的人是刚刚好。
照烧鸡扒汁牛角包
2020-12-25
5 分鐘 (外賣自取)
照烧鸡扒汁牛角包
2020-12-20 623 瀏覽
今日係公司做哂d野時,到feel到肚餓的時候,發覺已經過了下午茶時段,見有少少空檔時間,一於落街買外賣先。公司樓下新開的意粉店,一於又做自費試食員,睇吓係龍定係蛇先。整體來講有質素嘅,意粉掛汁好平均;蒜蓉飽比較硬咗少少,但沾湯一流,睇得出蒜頭係自制;羅宋湯既胡椒味就重手咗少少,飲後有d口渴。係尖咀$50~70食到有質素既意粉,這價錢尚算合理的,現在有9折優惠,所以會出現有毫子的狀況,但會採用的士佬找續方式,只會收多,就算係小於$0.5的數都會當$1的。
今日係公司做哂d野時,
到feel到肚餓的時候,
發覺已經過了下午茶時段,
見有少少空檔時間,
一於落街買外賣先。
公司樓下新開的意粉店,
一於又做自費試食員,
睇吓係龍定係蛇先。

整體來講有質素嘅,
意粉掛汁好平均;
蒜蓉飽比較硬咗少少,但沾湯一流,睇得出蒜頭係自制;
羅宋湯既胡椒味就重手咗少少,飲後有d口渴。

2020-12-20
20 分鐘 (外賣自取)
2020-11-20 753 瀏覽
今日食下午經過,見到間鋪頭新開,門面靚仔價錢又唔貴。就買一些試吓。雞髀炸得好好食,又多汁而且大隻。完全抵食又好味😋。是近幾年食過最好食的炸髀。個卡邦尼意粉熱辣辣,賣相十分吸引。但可惜無堂食,唔係可以慢慢歎。價錢在尖沙咀都算平👍見到其他野賣相都好好食,下次行過再去買先。

見到其他野賣相都好好食,下次行過再去買先。
2020-11-20
1 分鐘 (外賣自取)