見到好多人推介 + 裝修好靚, 所以 我哋就嚟試吓~ 我地 都好鍾意呢間米之蓮必比登推介泰菜好氣氛 好味道 最正係 staff 都好 warm, 暖心笑咪咪的! 默默配合大家嘅用餐進度 / 需要, 食得輕鬆自在~辣椒膏炒花甲 $128粒粒蜆肉都飽滿鮮甜, 微辣 惹味過癮, 好開胃! 沙爹雞串 $88牛肉炒寬河粉 $138寬粉煙靭有咬口, 味道調得啱啱好, 我哋都非常鍾意!炭火燒牛肉 $208芒果糯米飯 - 生日版 S $128超級有儀式感!我地勁 enjoy 甜甜芒果自由~ btw,我地後尾發現…無食到唔少人推介嘅心水嘢呀…魚露浸花甲 / 鮑魚仔 檸檬葉燒雞爆蒜滑蛋奄利海鮮飯 好啦 下次要試~ p.s.記得 早啲去 / 訂位啊!我地坐低無耐, 就滿坐了~
見到好多人推介 + 裝修好靚, 所以
我哋就嚟試吓~

我地 都好鍾意呢間
米之蓮必比登推介泰菜

好氣氛 好味道
最正係 staff 都好 warm, 暖心笑咪咪的!
默默配合大家嘅用餐進度 / 需要, 食得輕鬆自在~

辣椒膏炒花甲 $128

粒粒蜆肉都飽滿鮮甜, 微辣 惹味過癮, 好開胃!

沙爹雞串 $88

牛肉炒寬河粉 $138

寬粉煙靭有咬口, 味道調得啱啱好, 我哋都非常鍾意!

炭火燒牛肉 $208

芒果糯米飯 - 生日版 S $128

超級有儀式感!
我地勁 enjoy 甜甜芒果自由~

btw,
我地後尾發現…
無食到唔少人推介嘅心水嘢呀…
魚露浸花甲 / 鮑魚仔
檸檬葉燒雞
爆蒜滑蛋奄利海鮮飯
好啦 下次要試~

p.s.
記得 早啲去 / 訂位啊!
我地坐低無耐, 就滿坐了~
2025-04-04 110 瀏覽
位於大角咀連續三年米芝蓮嘅泰國餐廳🇹🇭,環境裝修唔錯,主要以湖水綠作為背景,再配搭唔同擺設,突顯出泰國風情👍🏻。主食🦀——蟹肉奄列 $178奄列口感柔滑,蟹肉新鮮🦀,再配埋特製嘅辣椒醬,啖啖都係蟹肉,兩個人先食得曬🤣。蔬菜🥬——飛天炒通菜 $88用特製嘅醬汁炒通菜,配埋蒜蓉一齊,味道好豐富🤩。小炒🌶️——辣椒膏炒花甲 $128新鮮嘅花甲再配埋辣椒膏一齊炒🌶️,可以突出花甲嘅鮮甜,好適合鍾意食辣嘅朋友仔👍🏻。烤肉🥩——炭燒豬頸肉 $138豬頸肉烤得外焦內嫩🥩,肉質多汁,再淋上特製醬料。小食🍢——沙嗲雞串3串 $88雞肉串味道濃郁,包裹住沙嗲醬,再加埋法包一齊食,味道真係唔錯‼️飲品🥤——班蘭椰林飄香 $88椰子香味十足,班蘭嘅清甜,再加埋少量酒精,感覺好清爽🥳。飲品🥤——凍泰式奶茶 $38奶香濃郁,茶味適中,最岩我呢啲鍾意飲奶茶嘅人🤣。Restoran SAYA📍:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖

主食🦀——蟹肉奄列 $178
蔬菜🥬——飛天炒通菜 $88
用特製嘅醬汁炒通菜,配埋蒜蓉一齊,味道好豐富🤩。
小炒🌶️——辣椒膏炒花甲 $128
烤肉🥩——炭燒豬頸肉 $138
豬頸肉烤得外焦內嫩🥩,肉質多汁,再淋上特製醬料。
小食🍢——沙嗲雞串3串 $88
飲品🥤——班蘭椰林飄香 $88
椰子香味十足,班蘭嘅清甜,再加埋少量酒精,感覺好清爽🥳。
飲品🥤——凍泰式奶茶 $38
奶香濃郁,茶味適中,最岩我呢啲鍾意飲奶茶嘅人🤣。

Restoran SAYA
📍:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖
2025-04-04 136 瀏覽
网上随手搜到的米其林推荐,抱着试试的心态,没想到挺惊艳的。店里装饰与其他泰餐不同,很精致、复古,适合与朋友吃饭谈心虽然菜单小小的,选择不是很多,但每样菜都很美味。上一次吃船面还是在清迈,店里的船面味道不错,很泰国🤣泰式河粉软软糯糯的,超级喜欢,是还会再来的一家店

2053 瀏覽
2025-04-02 243 瀏覽
同朋友嚟到大角咀食米芝蓮之一泰菜~ 試咗幾款都覺得真係啱口味😋 幾滿足呢🥢泰式煎蠔仔餅外皮脆卜卜,蠔仔大大隻得黎鮮味爆棚~ 加埋個酸甜辣醬汁,係好傳統經典嘅好味道👍 🥢炸魚露豬頸肉條豬頸肉厚切成粗條形狀,外層炸到少許香脆,再配埋魚露嘅鹹香,味道滲入肉入面,夠晒惹味🥢泰式咖喱蟹汁軟殼蟹同朋友都覺得係驚喜之作❤️ 軟殼蟹大隻又炸得啱啱好,外脆內嫩,咖喱蟹汁香濃黏口得嚟又唔會太辣,好似番咗泰國食咁🥢印度飛餅+意大利香草蒜蓉包外皮香脆,用黎沾咖喱汁就啱晒啦🥢蟹肉奄列用「厚實」嚟形容就啱晒喇。餡料份量十足!入口真係好滿足😌🥤芒果熱情果沙冰芒果嘅甜同熱情果嘅酸完美結合,解膩又開胃

🥢泰式煎蠔仔餅

🥢炸魚露豬頸肉條

🥢泰式咖喱蟹汁軟殼蟹

🥢印度飛餅+意大利香草蒜蓉包
外皮香脆,用黎沾咖喱汁就啱晒啦

🥢蟹肉奄列
用「厚實」嚟形容就啱晒喇。餡料份量十足!入口真係好滿足😌

🥤芒果熱情果沙冰
芒果嘅甜同熱情果嘅酸完美結合,解膩又開胃
2025-03-21
K之蓮朝拜大角咀米芝蓮推介餐廳 —— 「Restoran SAYA」泰國菜。之前已經bookmark 左好耐,終於可以親身體驗🇹🇭 โมเลกุลที่รู้จักกันเป็นอาหาร +驗證佢哋個米芝蓮🎖️。餐廳主打泰國傳統東北菜,由泰國廚師👨🏻‍🍳親自主理。今次特登試左唔係signature既菜式,味道果然有驚喜🤩,金玉其外美味其中,唔係浪得虛名👍🏻。平日放工去都座無虛席,好熱鬧+好有氣氛‼️裝潢以湖水綠為主調,走泰式復古民族風,掛滿復古海報+傳統泰式壁畫,精緻藤櫈配上民族風坐墊,好似去左泰國🇹🇭一樣,打卡📸一流👍🏻。當中比較推薦:🥢瑪莎文咖哩牛肋條🥢印度飛餅🥢小食拼盤 (沙婆雞串、豬頸肉條、炸圖魚餅、炸雞環)🥢泰式芒果柚子沙律🥢椰汁沙冰🥢巨峰提子梳打黎緊仲有幾款新菜式上架:🥢魚露浸花甲/鮑魚仔 (熟)- 惹味前菜冷盤🥢檸檬葉燒雞(全隻)- 製作需時,三黃雞內塞滿檸檬茶即燒🥢爆蒜滑蛋奄利海鮮飯 - 新派泰國日常飽肚飯食

當中比較推薦:
🥢瑪莎文咖哩牛肋條
🥢印度飛餅
🥢小食拼盤 (沙婆雞串、豬頸肉條、炸圖魚餅、炸雞環)
🥢泰式芒果柚子沙律
🥢椰汁沙冰
🥢巨峰提子梳打

黎緊仲有幾款新菜式上架:
🥢魚露浸花甲/鮑魚仔 (熟)- 惹味前菜冷盤
🥢檸檬葉燒雞(全隻)- 製作需時,三黃雞內塞滿檸檬茶即燒
🥢爆蒜滑蛋奄利海鮮飯 - 新派泰國日常飽肚飯食
2025-03-27
2025-04-01 127 瀏覽
今日帶大家去大角咀食米芝連泰菜餐廳😻環境很有東南亞風味!食物都很好味!大推薦😗1️⃣泰式青咖哩雞微辣的青咖喱配上香濃的蒜蓉包,沾咖哩吃很美味😋而雞肉很嫩滑又多件🐔最後忍不住叫白飯撈咖哩食🍛2️⃣炭燒豬頸肉肉質結實且香口又惹味,再配上泰式醬汁,風味絕佳😋3️⃣泰式炸墨魚餅職員每日新鮮整墨魚餅餅!難怪口感爽口彈牙!點上泰式辣醬近惹味!每次食泰菜都必點😋4️⃣蟹肉奄列第一次見到有地道特色菜!每一枱都有點😎沒想過是一個巨型大奄列😂切開後有滿滿的蟹肉!非常適合愛蛋白質的人士食用😁配上是拉差辣醬挺不錯的!5️⃣芒果糯米飯玫瑰花擺盤很漂亮,而糯米花口感很軟糯,配上椰漿一起吃風味十足😗而且還有慶祝生日版🎂6️⃣熱菠蘿青檸蜜冬天飲下去便暖笠笠味道很清爽7️⃣芒果熱情果沙冰兩種熱帶水果配搭一起味道更濃郁,味道有雙倍甜😻

1️⃣泰式青咖哩雞

2️⃣炭燒豬頸肉
肉質結實且香口又惹味,再配上泰式醬汁,風味絕佳😋

3️⃣泰式炸墨魚餅

4️⃣蟹肉奄列

5️⃣芒果糯米飯

6️⃣熱菠蘿青檸蜜
冬天飲下去便暖笠笠味道很清爽

7️⃣芒果熱情果沙冰
兩種熱帶水果配搭一起味道更濃郁,味道有雙倍甜😻

1K
❣️聽過呢間平民價泰菜米芝蓮一段時間,最近終於約朋友去食,估唔到都幾多人去,仲有$148 free flow 紅白酒❣️餐廳燈光舒服 ,好似去左泰國陽光下❣️而家經openrice 訂座仲有8折!最最最推介係蟹肉奄列,入面勁多蟹肉🦀蟹肉奄列$178- 入面爆滿蟹肉,基本上啖啖都係蟹肉,配上炒蛋香,口感豐富,好食又大🈵足,正!🥘泰式咖喱蟹汁軟殼蟹$188- 同樣真材實料入面滿滿蟹肉,好足料!咖喱椰香味濃,微辣,入面仲好多紅椒黃椒、洋蔥🥚泰式煎蠔仔餅$128- 大大塊配上超多蠔,隻隻大大隻肥美🍸冬陰$88- 滿滿冬陰公香嘅cocktail,幾特別- 另外仲可以飲泰式椰青,配合泰國風情🥗飛天炒通菜$88- 難得係通菜好嫩,味道惹味又唔油膩ps 食野時必點沙茶醬,清新香茅味,係靈魂醬料

❣️餐廳燈光舒服 ,好似去左泰國陽光下

🦀蟹肉奄列$178

🥘泰式咖喱蟹汁軟殼蟹$188
泰式咖喱蟹汁軟殼蟹

🥚泰式煎蠔仔餅$128
泰式煎蠔仔餅

- 大大塊配上超多蠔,隻隻大大隻肥美

🍸冬陰$88

- 滿滿冬陰公香嘅cocktail,幾特別
- 另外仲可以飲泰式椰青,配合泰國風情

🥗飛天炒通菜$88

- 難得係通菜好嫩,味道惹味又唔油膩

ps 食野時必點沙茶醬,清新香茅味,係靈魂醬料

泰式咖喱蟹汁軟殼蟹
泰式煎蠔仔餅
呢間小店位於大角咀嘅利奧坊,主打fusion菜,其實見到個Menu主要都係泰菜,但係都有撈到一啲西式菜嘅特點落去,環境chill到爆.🐷椰青一上枱就知冇伏!椰青水清甜到爆,仲要係原個上,飲完可以刮埋啲椰肉食,爽呀~.🐷蟹肉奄列🦀真係「啖啖蟹肉」冇花假,仲要係靚蟹肉唔係溝粉嗰啲,切開入面勁多「煙」!外面啲蛋煎到微微脆,點埋佢個秘製醬汁都幾香.🐷意式香草蒜蓉麵包蒜蓉味超香濃,麵包外脆內軟,仲要係熱辣辣上枱,份量亦都係嚇親人咁多.🐷炭火燒牛肉炭火味真係都幾出,肉質唔會韌,偏鹹但鹹得嚟好香口,不過食得多可能會口渴!.🐷飛天炒通菜鑊氣十足!通菜炒到翠綠爽脆,仲要冇渣,懷疑落咗幾斤菜落去,自己煮飯都唔捨得落咁多菜.🐷芒果糯米飯打卡必點!芒果砌成玫瑰花形,靚到唔捨得食~糯米飯軟硬適中,椰漿甜度剛好,食完飽飽都忍唔住清晒!.Restoran SAYA📍大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖.#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #西餐 #泰國菜 #堂食 #好西 #大角咀 #大角咀好去處 #大角咀美食 #hkfoodie #foodiehk
🐷椰青
🐷蟹肉奄列🦀
外面啲蛋煎到微微脆,點埋佢個秘製醬汁都幾香
🐷意式香草蒜蓉麵包
🐷炭火燒牛肉
🐷飛天炒通菜
🐷芒果糯米飯
Restoran SAYA
📍大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖
2025-03-27 253 瀏覽
大角咀一向臥虎藏龍,有唔少隱世美食。今次搵到呢間連續三年米芝蓮推介嘅泰國菜餐廳。由來自泰國嘅廚師團隊主理,主力提供泰國東北部嘅依善傳統美食。✨泰北咖喱金麵配燒雞必試菜式,係泰北菜最出名而獨特嘅麵食。咖喱汁香而不辣,帶有椰漿嘅香味。兩種不同口感嘅全蛋粗麵,同咖哩汁及其他配料(如乾蔥,青檸汁去等)撈勻一齊食~燒雞亦皮脆肉嫩。✨辣椒膏炒花甲以三色椒、洋蔥、蔥,加上蒜蓉及辣椒膏炒花甲,辣度唔會太誇張,非常惹味。✨炭火燒牛肉約七成熟,火喉控制不錯。外層帶有焦香,咬落仍保持牛香,表面仲撒上少許椒鹽,更可選擇蘸上秘製醬汁。最後再來一個飛天炒通菜,滿足了~
大角咀一向臥虎藏龍,有唔少隱世美食。
今次搵到呢間連續三年米芝蓮推介嘅泰國菜餐廳。

✨泰北咖喱金麵配燒雞

✨辣椒膏炒花甲

✨炭火燒牛肉

最後再來一個飛天炒通菜,滿足了~
2025-03-26 666 瀏覽
專誠來一趟,米之蓮必比登推介的 Restoran SAYA,裝潢採用湖水綠色背景,配搭藤製傢具和壁畫,充滿泰國風情!我們選擇落地玻璃窗邊位用餐,忙裏偷閑之感強!🍹斑蘭椰林飄香 $88顏色漂亮,斑蘭味香,薄荷般冰涼,可口!🌶️辣椒膏炒花甲 $128辣椒膏香濃惹味,厚厚地貼在花甲身上,為鮮嫩以外增香辛層次,令人欲罷不能,佐酒一流。🦀蟹肉奄列 $178期望落實,奄列飽滿富蛋向,蟹肉新鮮足料,淡淡滋味!🥩炭火燒牛肉 $208燒得好,牛肉充滿炭火香,鬆軟粉嫩。🍜🐓泰北咖喱金麵配燒雞 $128有特色,咖喱汁濃郁,鴛鴦麵條原味及脆麵共存,燒雞皮脆肉嫩,泰北招牌麵,果然唔錯,值得一試!整體來說,食物水準不俗,價錢合理,運作暢順,怪不得客似雲來。
我們選擇落地玻璃窗邊位用餐,忙裏偷閑之感強!
🍹斑蘭椰林飄香 $88
顏色漂亮,斑蘭味香,薄荷般冰涼,可口!
斑蘭椰林飄香
🌶️辣椒膏炒花甲 $128
🦀蟹肉奄列 $178
蟹肉奄列
期望落實,奄列飽滿富蛋向,蟹肉新鮮足料,淡淡滋味!
🥩炭火燒牛肉 $208
炭火燒牛肉
燒得好,牛肉充滿炭火香,鬆軟粉嫩。
炭火燒牛肉
🍜🐓泰北咖喱金麵配燒雞 $128
2025-03-20
2025-03-24 332 瀏覽
特別日子特登搵左間米芝蓮餐廳慶祝,嚟到大角咀SAYA,裝修幾有氣氛,營造出泰國街頭風味🤭menu勁多都想食,但得兩個人今次叫住一部分先😛✨小食拼盤 - 全晚最有驚喜嘅item,炸墨魚餅厚身彈牙;炸雞棗裡面有粉絲夠特別,沙嗲雞肉串嫩滑juicy,炸魚露豬頸肉條爽口,每樣都above average 🤤👍🏽✨炭火燒牛肉 - 賣相唔錯,肉質粉嫩,食到牛肉淡香🧡✨瑪莎文咖哩。牛肋條 - 配左三塊意大利香草蒜蓉麵包,沾咖哩食一流!牛肋條好夠腍好入味~🥘✨牛肉炒寬河粉 - 每次去到泰國餐廳必叫嘅炒寬粉,有著水晶粉嘅煙韌,面頭仲加左d鹹蛋黃碎,好鬼惹味😋✨泰式奶茶 - 都幾正宗,好夠甜,記得要叫少甜🥤

✨炭火燒牛肉 - 賣相唔錯,肉質粉嫩,食到牛肉淡香🧡

✨泰式奶茶 - 都幾正宗,好夠甜,記得要叫少甜🥤

2025-03-24 503 瀏覽
上網見到呢間泰菜裝修好特別,特登約朋友嚟呢度食晚飯❣️最令我驚喜嘅係,除咗打卡靚之外食物都係勁高質,可以話係極滿足嘅一個晚上‼️依善辣豬肉碎生菜包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️原來依善即係泰國東北嗰邊,而依善嘅口味係比較濃烈,咁樣就啱晒我啦😍我平時都好鍾意食辣嘢,所以呢度嘅生菜包應付有餘!辣肉碎炒得又香又辣,用爽脆嘅生菜包住食,入口後feel到強烈嘅泰國味爆發出嚟‼️辣椒膏炒花甲 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️辣椒膏味道勁濃而且辛辣感夠,伴隨強烈嘅金不換味道👍🏻花甲雖然唔算大隻,但係花甲肉算幾肥厚,鍾意食海鮮嘅可以試吓❣️蟹肉奄列 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蟹肉奄列其實喺泰菜嚟講都幾常見,估唔到呢度用唔係太高嘅價錢已經可以試到!切開見到啲煙已經覺得好正,奄列包裹住好多蟹肉,而且食得出蟹肉好新鮮🦀伴隨嘅辣醬一定要點,佢係辣味中帶少少酸味,對我嚟講唔算好辣😁牛肉炒寬河粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️平時好少食寬河粉,原來寬河粉除咗比較大塊之外,仲比一般河粉多咗一種煙靭感👍🏻其實食泰菜就係要食佢強烈嘅口味,呢個寬河粉完全滿足我嘅要求,牛肉份量多肉質有咬口,建議食之前一定要落青檸汁,少少嘅酸味會令到整體味道提升不少!芒果糯米飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️見到芒果糯米飯有生日版,以為要生日
上網見到呢間泰菜裝修好特別,
特登約朋友嚟呢度食晚飯❣️
最令我驚喜嘅係,
除咗打卡靚之外食物都係勁高質,
可以話係極滿足嘅一個晚上‼️

依善辣豬肉碎生菜包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
原來依善即係泰國東北嗰邊,
而依善嘅口味係比較濃烈,
咁樣就啱晒我啦😍
我平時都好鍾意食辣嘢,
所以呢度嘅生菜包應付有餘!
辣肉碎炒得又香又辣,
用爽脆嘅生菜包住食,
入口後feel到強烈嘅泰國味爆發出嚟‼️

辣椒膏炒花甲 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
辣椒膏味道勁濃而且辛辣感夠,
伴隨強烈嘅金不換味道👍🏻
花甲雖然唔算大隻,
但係花甲肉算幾肥厚,
鍾意食海鮮嘅可以試吓❣️

蟹肉奄列 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蟹肉奄列其實喺泰菜嚟講都幾常見,
估唔到呢度用唔係太高嘅價錢已經可以試到!
切開見到啲煙已經覺得好正,
奄列包裹住好多蟹肉,
而且食得出蟹肉好新鮮🦀
伴隨嘅辣醬一定要點,
佢係辣味中帶少少酸味,
對我嚟講唔算好辣😁

牛肉炒寬河粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
平時好少食寬河粉,
原來寬河粉除咗比較大塊之外,
仲比一般河粉多咗一種煙靭感👍🏻
其實食泰菜就係要食佢強烈嘅口味,
呢個寬河粉完全滿足我嘅要求,
牛肉份量多肉質有咬口,
建議食之前一定要落青檸汁,
少少嘅酸味會令到整體味道提升不少!

芒果糯米飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
見到芒果糯米飯有生日版,
以為要生日版先至有咁靚嘅擺盤,
估唔到原來普通版本都會砌到咁靚嘅玫瑰花🌹
而家冬天唔係芒果嘅季節,
但係芒果嘅酸甜度竟然出奇地好,
暖暖哋嘅糯米飯煮得煙靭,
軟硬度perfect,
平時喺泰店買嘅外賣芒果糯米飯,
同佢真係冇得比😎

依善辣豬肉碎生菜包
牛肉炒寬河粉
芒果糯米飯
依善辣豬肉碎生菜包
牛肉炒寬河粉
芒果糯米飯
2025-03-24 237 瀏覽
🍊 餐廳名稱:Restoran SAYA (大角咀)🐝 味道:8.5/10環境:8/10整體分數:8.5/10💰人均:$400+———————————————————泰式芒果柚子沙律💰98有齊酸辣甜三種味道,好開胃。而且柚子份量好足!瑪莎文咖哩。牛助條💰158馬沙文咖哩係其中一款泰式咖喱。興別不同之處在於食落有淡淡嘅焦糖味,又帶點花生堅果風味。牛助條煮到好淋,完全唔難咬。撈飯/點麵包食都好正。炭燒豬頸肉 💰138食到加左魚露去炭燒,外脆內軟,好惹味。蟹肉奄列💰178係呢到嘅招牌菜,滿滿嘅蟹肉,一切開出晒煙,鮮味撲鼻。奄列應該係半煎炸,所以外面好脆,酸埋甜酸泰式醬,必叫!飛天通菜💰88好喜歡呢種偏乾身嘅炒法,食落特別惹味。芒果糯米飯💰78玫瑰造型打卡一流,芒果好甜,糯米飯係好特別嘅班蘭口味。
🍊 餐廳名稱:Restoran SAYA (大角咀)🐝

味道:8.5/10
環境:8/10
整體分數:8.5/10

💰人均:$400+
———————————————————
泰式芒果柚子沙律💰98
有齊酸辣甜三種味道,好開胃。而且柚子份量好足!

瑪莎文咖哩。牛助條💰158

炭燒豬頸肉 💰138
食到加左魚露去炭燒,外脆內軟,好惹味。

蟹肉奄列💰178

飛天通菜💰88
好喜歡呢種偏乾身嘅炒法,食落特別惹味。

芒果糯米飯💰78
玫瑰造型打卡一流,芒果好甜,糯米飯係好特別嘅班蘭口味。

2025-03-20 319 瀏覽
今日繼續係大角咀搵食,今晚去咗間2023及 2024年獲得米芝蓮必比登推介🎖嘅Restoran SAYA,餐廳環境舒適,裝修帶東南亞風😍。炭火燒牛肉 $208牛肉燒至焦香,5️⃣成熟成度剛好,肉味濃厚帶微微油香,口感十分軟嫩多汁😋。辣椒膏炒花甲 $128花甲即日入貨保証新鮮,配上大量洋蔥、蔥段、青紅椒及秘製甜辣醬一齊炒,非常香辣惹味又鮮甜😍。泰式炭火鹽燒魚 $288燒魚🐟連鱗一齊燒,保持肉質嫩滑多汁,用生菜、幼身米粉及甜醬包住魚肉一齊,鮮味香甜,口更豐富,令人回味🤤。蟹肉奄列 $178圓滾滾的奄列包住勁多蟹肉🦀,混入蔥花加上蛋香又熱辣辣,味道極其鮮香😋。牛肉炒寬河粉 $138牛肉🐂十分軟滑鮮香,薄身寬河粉非常掛汁🥰,粟米仔、甘筍絲及芥蘭炒得好入味,整體香口又惹味😋。小食拼盤 $188沙爹雞串 - 雞肉嫩滑juicy,輕輕的一層沙爹醬汁,增添香味,令雞肉的鮮甜味更突出。豬頸肉條 - 豬勁肉口感彈力,肉味香濃惹味。炸墨魚餅 - 墨魚鮮香,外層非常香脆,口感爽滑彈牙。炸雞棗 - 雞棗肉嫩多汁,炸得十分香口惹味。炸蝦片芒果糯米飯(生日版-細) $128生日版🎂芒果糯米飯一上枱已經非常

炭火燒牛肉 $208

辣椒膏炒花甲 $128

泰式炭火鹽燒魚 $288

蟹肉奄列 $178

牛肉炒寬河粉 $138

小食拼盤 $188
豬頸肉條 - 豬勁肉口感彈力,肉味香濃惹味。
炸墨魚餅 - 墨魚鮮香,外層非常香脆,口感爽滑彈牙。
炸雞棗 - 雞棗肉嫩多汁,炸得十分香口惹味。
炸蝦片

芒果糯米飯(生日版-細) $128
生日版🎂芒果糯米飯一上枱已經非常吸睛,金黃色的芒果鋪得滿滿的。芒果🥭清甜多汁,果肉嫩滑細緻,糯米口感軟糯,加埋甜甜的椰醬,味道更香甜🥰。

新鮮椰青 $58
巨峰提子梳打 $38
泰式奶茶 $38
薑味菠蘿沙冰 $38

位於大角咀的 Restoran SAYA連續2年獲得米芝蓮指南,及獲得泰國🇹🇭商務部頒發給海外餐廳「Thai Select Signature」認可,食物質素非常高質😍無須搭飛機去泰國就可以享受到那麽地道的菜式。餐廳環境裝修色調採用湖水綠色背景,配搭藤製傢具和壁畫,仿佛置身於海外,感受濃厚的東南亞風情。最欣賞他們上菜的速度是應客人就餐的快慢,再將下一道菜端上,讓人可以品嘗到新鮮的食物,這點值得大讚!炭火燒牛肉🥩牛肉燒得呈粉色的狀態,炭火慢燒的方式,鎖住了牛肉的肉汁,香氣四溢。小食拼盤🍢(沙爹鷄串🐔、豬頸肉條🐷、炸墨魚餅🦑、炸鷄棗🐓)沙爹鷄串🐔味道正宗,鷄肉配上泰式沙爹風味,味道甜甜的。豬頸肉條🐷切成條狀,乍看有點像蜜汁豬肉條,口感爽口,配上炸蒜,香味十足。炸墨魚餅🦑外皮酥脆金黃,裹著滿滿的墨魚肉,口感爽口彈牙。炸鷄棗🐓泰式傳統小食,用鷄肉、不同蔬菜混合在一起,吃起來口感豐富,味道獨特。印度飛餅🫓餅皮薄脆,内層綿軟,嚼起來層次分明。蟹肉奄列🦀第一次吃蟹肉奄列,將蟹肉和鷄蛋捲起來,外層微脆,蟹肉的分量十足。芒果糯米飯🥭🍚獨特的Q彈,帶糯米的黏性口感,淋上椰漿和新鮮的芒果,作爲飯後甜品,嘴裡

炭火燒牛肉🥩

小食拼盤🍢
(沙爹鷄串🐔、豬頸肉條🐷、炸墨魚餅🦑、炸鷄棗🐓)

沙爹鷄串🐔味道正宗,鷄肉配上泰式沙爹風味,味道甜甜的。

炸墨魚餅🦑外皮酥脆金黃,裹著滿滿的墨魚肉,口感爽口彈牙。

印度飛餅🫓
餅皮薄脆,内層綿軟,嚼起來層次分明。

蟹肉奄列🦀

芒果糯米飯🥭🍚
獨特的Q彈,帶糯米的黏性口感,淋上椰漿和新鮮的芒果,作爲飯後甜品,嘴裡咀嚼後濃郁的椰奶香氣不斷擴散開來。

凍泰式檸茶🍹
紅茶的味道很香,味道帶酸酸甜甜的。