2025-06-06
📍#Restoran SAYA @sayahkg୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧朋友生日又鍾意食泰菜,先發現原來香港竟然有米芝連泰菜?!!即刻訂位,係連續獲得米芝連必比登推介嘅泰國菜,滿心期待的晚上,餐廳裝修以東南亞風為主題,湖水綠牆身再加藤製桌椅,充滿泰國風情。因見餐牌定價不算太高,就黎同朋友慶祝生日🎂✿ Fried Fishsauce Pork neck 魚露豬頸肉條 $88平時食泰式豬頸肉都係酸辣為住,今次食魚露味好特別,有小小脆口同咸香,原來當餐前小食都幾正,食唔停🤭✿ Miang Som 泰式芒果柚子沙律 $98哇😧呢個係我食過最好食嘅沙律,個沙律汁真係世一,酸甜辣集於一身,非常平衡不會搶味,配鮮甜柚子同芒果,真係好fresh好好食,份量都幾大兜添。✿ Larb Moo Isan 依善辣豬肉碎生菜包 $118香辣豬肉加多款配料有口感,味道層次,酸酸辣辣,再用生菜包住食,成碟多到食唔哂。✿ Massaman Curry Rib 瑪莎文咖喱配牛肋條 $158✿ ROTI 印度飛餅 $38初嚐瑪莎文咖喱,微辣濃郁,陣陣椰香,牛肋肉軟腍入味,帶點堅果香,為咗好好浪
📍#Restoran SAYA @sayahkg
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧
✿ Miang Som 泰式芒果柚子沙律 $98
✿ ROTI 印度飛餅 $38
初嚐瑪莎文咖喱,微辣濃郁,陣陣椰香,牛肋肉軟腍入味,帶點堅果香,為咗好好浪費個咖哩,額外點了印度飛餅,好掛汁好yummy !
✿ Kai Jiaw (Crab Omelette) 蟹肉奄列 $178
好大份奄列,蛋入面包住一層層蟹肉,蟹肉同蛋嘅比例幾乎係一比一,勁多蟹肉吃,加配秘製辣醬好惹味,係呢到嘅signature。
✿ Pad See Ew 牛肉炒寬河粉 $138
呢個河粉係餐廳上係推介,都係我食過最好食嘅炒河粉,一致覺得個牛肉勁好食,好淋但又有咬口,鮮牛肉味濃,炒河最緊要有鑊氣,河粉帶點煙韌口感,不會炒到好碎,真係米芝連級數!
✿ Small Bday Mango Sticky 芒果糯米飯(生日版) $128
朋友生日必點個生日甜品!芒果捲成花形好靚,打卡又好味,芒果真係用泰國芒果,非常清甜,糯米飯軟硬適中帶點微暖,仲要係斑斕味夠特別,不會太粘同太漏。
✿ Young Coconut $58
✿ Mango Passionfruit Smoothie $58
✿ Iced Thai Milk Tea $38
結論係 : 米芝連餐廳黎講性價比好高,簡直對泰菜有重新評價😳 大推呢間餐廳!!
*需另收加一服務費*
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧
📍 Restoran SAYA
🏠 嘉善街18號利奧坊地下G701號舖
#hkfoodstep
#hkfoodstep大角咀
#hkfoodstep泰式
#hkfood #hkfoodie #hkcouple
#旺角美食 #restotansaya #thaifood #michelin #hkmichelin #hongkongfood #streetfood #taikoktsui #taikoktsuifood #spicyfood
#tsuenwan #opmall #winetasting #nightlife