被網上相片吸引左放係落口袋名單好耐💌✔️今日終於拉埋朋友去試下咖啡店走文青小清新風格枱與枱之間有一定距離空間感很大成個感覺好舒適☻呢度係scan QR code落單餐點以散叫模式·無套餐♡𝘽𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙧𝙩𝙤𝙗𝙚𝙡𝙡𝙤 𝙒𝙞𝙩𝙝 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙎𝙘𝙖𝙢𝙗𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜𝙨 𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧呢度最熱門既菜式一上枱瀑布般既炒蛋超級吸晴絕對係iGable📸炒蛋量好多而且好滑仲曬滿松露芝士粉黑松露味好濃烈自家製漢堡微微烘過包身好厚🥯好鬆軟大啡菇好厚身咬落好juicy🤤不得不讚佢地既蕃薯條🍠🍟蕃薯條幼身但唔會炸到乾哂脆身香口而甜甜地點埋個黑松露醬呢個食到停唔到😍♡𝙏𝙤𝙢 𝙔𝙪𝙢 𝙊𝙢𝙞𝙥𝙤𝙧𝙠 𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚 冬陰公味好濃郁·酸酸辣辣咁加埋用炒過既香葉豬肉碎每一啖都沾滿醬汁同肉碎超級好惹味♡𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙚𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 🍫個伯爵味同朱古力味好夾而且唔會太甜好少飲到伯爵茶味咁濃既朱古力♡𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚🌹☕️雖然咖啡味好重但玫瑰味濃左少少
被網上相片吸引左

但玫瑰味濃左少少
𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚

𝙏𝙤𝙢 𝙔𝙪𝙢 𝙊𝙢𝙞𝙥𝙤𝙧𝙠 𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚
𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙚𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚
  • Baked Portobello with Black Truffle Scrambled Eggs Burger
2021-11-14 72 瀏覽
星期六又係出動搵食既日子😋今日黎到尖東,諗住搵間cafe 食下野hea下🌝行過見到呢間reaction coffee roasters 人少少,環境又唔錯就入去試下😊見到每枱差唔多都係食burger 🍔賣相似乎唔錯!所以我地叫左兩款試下🤤分別係:1. Baked Portobello with black truffle scrambled egg burger $1052. Teriyaki spanish duroc pork belly burger $118飲品方面就叫左:1. Brown sugar latte $482. Thai cha latte $52首先講講Baked Portobello with black truffle scrambled egg burger🤗滑蛋加入左大量黑松露一齊炒,唔洗講都知一定好食🤤大啡菇肉厚多汁加左紅菜頭整嘅麵包,成個都係粉紅色!不過食落就無咩特別味道,不過麵包稍為烘過!食落十分香口👍🏻唯一缺點就是伴碟的番薯條唔夠熱!如果係熱辣辣即炸口感會更好!另一款Teriyaki spanish duroc pork belly burg
星期六又係出動搵食既日子😋
今日黎到尖東,諗住搵間cafe 食下野hea下🌝
見到每枱差唔多都係食burger 🍔賣相似乎唔錯!
所以我地叫左兩款試下🤤
分別係:
飲品方面就叫左:
1. Brown sugar latte $48
2. Thai cha latte $52

加左紅菜頭整嘅麵包,成個都係粉紅色!
不過食落就無咩特別味道,不過麵包稍為烘過!食落十分香口👍🏻

另一款Teriyaki spanish duroc pork belly burger 🌝
黑毛豬腩肉肥而不膩,五花肉層次分明!
漢堡內仲有啲用紅酒醃過酸酸地既洋蔥🧅
配合埋一齊食非常解膩🤗
唯一不足亦都係伴碟既番薯片唔夠熱,食落感覺有啲油膩🥲

另外飲品方面:

Brown sugar latte 奶泡非常幼滑
Thai cha latte 口味偏淡,茶香略嫌不足,比較普通少少

食物🥗:🌟🌟🌟 🌟
環境📷:🌟🌟🌟🌟
性價比💰:🌟🌟🌟
Menu 🧸 : Baked Portobello with Black Truffle Egg Burger $98Japanese Hida Beef Burger $158Portobello Egg Benedict $88Hand drip coffee $62upRose latte $44Creamy Black $38_______________________食物🧸 : 💯大啡菇黑松露炒蛋漢堡一睇到呢個賣相💯就想食,𥚃面有滿滿既半熟炒蛋,炒蛋好滑加埋香噴噴既黑松露,重有大啡菇🍄(juicy)同沙律菜🥬,一齊夾落去烘過(脆)既手工漢堡,食完第一啖就想繼續食落去🤤。重有漢堡旁邊既甜薯🍠炸得好脆重好甜。飛驒牛漢堡賣相又係💯,唔知點解我覺得個牛有少少鬆散,但係肉味夠濃好juicy,配上新鮮既紫洋蔥同羽衣甘藍,感覺唔會太多膩,都係要讚一讚個手工漢堡烘得好脆中間又好軟熟。加埋我食到停唔到既炸蓮藕片,痴線炸到好脆卜卜,加埋少少辣粉(好惹味),嘩 🤤好味丫。大啡菇配水波蛋(Juicy)既大啡菇配水波蛋(流心),配上合桃杏脯包(好軟熟),加埋南瓜鷹嘴豆泥,一開始睇到覺得好似有點怪,點
Menu 🧸 :

食物🧸 : 💯
大啡菇黑松露炒蛋漢堡

飛驒牛漢堡

大啡菇配水波蛋
(Juicy)既大啡菇配水波蛋(流心),配上合桃杏脯包(好軟熟),加埋南瓜鷹嘴豆泥,一開始睇到覺得好似有點怪,點知食落口覺得佢同個包好match,豆泥有微酸帶有南瓜既甜味同豆味,感覺呢個豆泥為個包點綴左唔少🤭。

Hand drip coffee☕️
因為係老公飲既,所以唔知味道係點。
本身佢不喜歡酸既咖啡,佢選擇左Myanmar(緬甸)咖啡豆。
但睇反menu餐廳都偏多fruity d既咖啡豆,但種類上都好多選擇,大家都不妨可以試下。
不過我見員工都好細心既,會介紹左咖啡豆同俾你聞下先繼續沖咖啡☕️,沖完重會介紹埋點飲,我見重分左凍飲同熱飲tim🥰。

*所有食物加左d花花草草咁,見到好開心。🍃🌼
另外我記得我睇過佢既漢堡唔係染色既係用水果色素去做。(唔知我有無記錯)🤫

環境🧸 :
全部都係用木枱,加埋落地玻璃,感覺好舒服,空間感好充足,影相都很不錯既地方,不過提提大家如果坐大枱就距離好遠,有點難傾偈,二人枱嗰d張枱都會細小小既,呢點就要留意返。

Address🧸 : 尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖

@reactioncoffeeroasters

#eatwithkankan
#tsimshatsui #reactioncoffeeroasters
#跟住勤勤食好西
#尖沙咀美食
#勤勤食盡尖沙咀系列
  • hand drip coffee
  • 飛驒牛漢堡
2021-10-29 232 瀏覽
早餐時段人數唔多,餐廳採取QR code嘅形式落單,非常方便,埋單就去counter埋,所以都冇收加一。早餐選擇大路,但份量偏細,大食嘅一定唔夠飽。*Salami ciabatta $58Salami/rocket/scrambled eggs/ciabattaCiabatta係意大利拖鞋麵包,含水量高,入面有大大個氣泡,質感煙韌,麵粉香撲鼻,而且烘到外皮少少香脆。炒蛋滑嫩,莎藥美腸切絲,味道偏鹹帶少少辣,份量俾得慷慨,所以令蛋香味冇咁強烈。火箭菜甘苦配搭滑蛋,令味道口感都有啲奇怪Veggie cheese dark malt flaxseed sourdough $56cherry tomato/kale/mini buffalo mozzarella/dark malt flaxseed sourdough黑麥芽亞麻酸麵包,麵包酸度低,麥芽味淡,外皮烘脆但麵包身太濕,強人差意。羽衣甘藍處理得好好,去除咗大部分硬嘅菜梗,菜葉嘅部分亦唔會太硬,橄欖油嘅加持令苦澀味大大降低。水牛芝士配番茄模仿caprese沙律,水牛芝士奶味淡,番茄酸,整體口感豐富且感覺輕盈健康。
Salami ciabatta $58
Salami  ciabatta

Veggie  cheese  dark  malt  flaxseed  sourdough
2021-10-21
$57 (早餐)
Salami  ciabatta
2021-10-27 156 瀏覽
見到有新餐廳就嚟試下,同事本來都好驚素食🌱唔夠飽☺️諗定要買下午茶結果食完之後。。。佢話諗唔到素食都可以食到好飽,仲話下次唔使叫飲品都得。。。實在太飽🤣Flat White $42🌷Hazelnut Chocolate $48第一次見獨角獸🦄️拉花,實在太靚😍Portobello Egg Benedict $90Baked Portobello with Black Truffle Scrambled Eggs Burger $105
結果食完之後。。。

Flat White $42
🌷

Hazelnut Chocolate $48
第一次見獨角獸🦄️拉花,實在太靚😍

Portobello Egg Benedict $90

2021-09-09
🌟Baked portobello with black truffle scrambled eggs burger 🍔 $98瀑布一樣份量嘅炒蛋 應該用咗兩三隻蛋好足料 因為加咗黑松露 聞落都幾香 但食落味道就唔太強 特別鍾意個包 做到好鬆軟 就算吸啲蛋汁都唔會變到好淋 大啡菇亦都好juicy 蕃薯條份量幾大但係就冇乜甜味OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)幾鍾意呢間Cafe嘅vibe 好高樓底 所以坐落幾舒服 裝修亦都幾時尚 食物嘅選擇都幾多 有漢堡 多士 意粉 下次想試下其他嘢🌟為推薦

OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)

🌟為推薦
Baked  portobello  with  black  truffle  scrambled  egg  burger
2021-10-21
2021-10-21 87 瀏覽
見好多人喺呢間Cafe打卡趁未夠鐘食飯同朋友一齊去咗飲杯嘢但試完整體覺得普普通通🤔Matcha Latte呢款抹茶拿鐵有三份一杯都係奶泡味道亦都比較普通啲 雖然唔算太苦 但係冇令我驚艷⋯Dirty朋友都覺得佢地既咖啡豆偏苦 不過都係純粹個人口味問題Rose Latte玫瑰花有種同平時唔同嘅感覺 偏苦澀亦都冇平時飲開玫瑰果種香味 反而要拎走啲花瓣Chocolate Croissant朱古力牛角包🥐朋友話夠熱 好脆口👍🏼 好味😋///

見好多人喺呢間Cafe打卡

亦都冇平時飲開玫瑰果種香味 反而要拎走啲花瓣

Chocolate Croissant
朱古力牛角包🥐朋友話夠熱 好脆口👍🏼 好味😋
2021-10-16 145 瀏覽
終於有機會來這裡一試。假期人較多,要登記拿籌號等位。還好餐廳裏面有座位讓客人坐著等👍。邊等邊影相,看看餐廳的擺設,看看咖啡師做咖啡,很快就到我了😊! 看到coffee menu 有tasting set,便叫店員來了解一下。 Tasting set 有两杯熱啡,分別是Espresso 及 Flat White。 我還以為有幾款咖啡可以試,得两款就不要了! 叫了杯Americano 。 食物叫了Baked Potatoe with Curry OmniPork 及 scone.後來見鄰枱客人scan QR code點菜才知要這樣點菜😛。 謝謝那店員幫我落單😁。咖啡先上,然後到scone。 最後才上焗薯。Americano 是SOE,酸甜算balance,味道okay。Baked Potatoe with Curry OmniPork,蛋的份量很多,可能我肚餓吃得急,吃了少少已覺得很飽濟。 Curry OmniPork 很有口感, 個人不覺得辣,份量也適中。焗薯軟硬度適中。Sour cream 好味,只是份量太少。等位的時候看見他的scone小小的,賣相看來不錯,便想試試。Scone鬆軟,
終於有機會來這裡一試。

假期人較多,要登記拿籌號等位。
還好餐廳裏面有座位讓客人坐著等👍。

咖啡先上,然後到scone。 最後才上焗薯。
Americano

Baked Potato with curry OmniPork

scone

Scone鬆軟,又沒有烘燶,還有cream跟。
scone

Cream 甜甜的,味道都okay。
這個scone不錯👍。

這裏大部分的員工都是男性。 他們都很有禮貌,有位男店員很細心,看見客人的茶壺沒有水,會主動拿茶壺去加水👍。

假日用餐時間是90分鐘,超時又有人等位時,店員會給你提示。 我就見到店員提了鄰枱兩次。

如果想靜一靜,就要揀人不多的時候來。

2021-10-14
7 分鐘 (堂食)
2021-10-06 126 瀏覽
想去尖沙咀嘆番個brunch嘅話,呢間Reaction Coffee Roasters就係唔錯嘅選擇。Cafe嘅裝修以歐陸風格為主,鋪面鋪滿左白磚同白色嘅玻璃窗;店內同樣非常有設計感,坐得亦幾舒適。✨Japanese Kagoshima Wagyu Burger ($158)成個burger望落已經非常吸引😋漢堡包加左紅菜頭汁製成,呈現出好靚嘅紫紅色;由上至下分別係紫洋蔥絲、鹿兒島和牛、芝士同羽衣甘藍,成個combination 味道都唔錯。旁邊嘅side dish係炸脆左嘅蓮藕片,食落非常香口。✨Spicy Shrimp Linguine ($102)扁意粉落左香濃嘅茄汁去炒,食落微酸再帶點辛辣味;除左蝦之外,仲加左車厘茄同蒜片等配料,都幾好味。✨Chocolate Yuzu Cake ($54)呢件蛋糕就稍為令我有啲失望,柚子嘅味道過於突出,味道偏酸,同朱古力味唔太balance. ✨Drip on the Rock ($57)我平時好少飲唔加奶嘅咖啡,但朋友同我講要飲black coffee先試到啲豆係咪靚,就叫左杯黎試下。呢杯Drip on the Rock就非常易入口,味道微

✨Spicy Shrimp Linguine ($102)

✨Chocolate Yuzu Cake ($54)

✨Drip on the Rock ($57)
我平時好少飲唔加奶嘅咖啡,但朋友同我講要飲black coffee先試到啲豆係咪靚,就叫左杯黎試下。呢杯Drip on the Rock就非常易入口,味道微酸帶點咖啡香。
2021-10-03 106 瀏覽
Came across this Aussie style cafe in TST recently, and reminded me of my holiday in Aus before!! Wasn’t too full so decided to go for some lighter bites! 𝘽𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙧𝙩𝙤𝙗𝙚𝙡𝙡𝙤 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙎𝙘𝙧𝙖𝙢𝙗𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜𝙨 𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧 ($128)Heard so much about their black truffle scrambled eggs burger (and read loads of good reviews on IG!) so I have to try it too! Look at how big the portion of scrambled eggs is!! Literally occupying a quarter of the plate! 😂 They come with sweet potato fries, pretty good vegetarian

Heard so much about their black truffle scrambled eggs burger (and read loads of good reviews on IG!) so I have to try it too! Look at how big the portion of scrambled eggs is!! Literally occupying a quarter of the plate! 😂 They come with sweet potato fries, pretty good vegetarian option!

𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 ($126)
Another veggie option for those on a diet - looking very salad-y! Avocado is a superfood with loads of nutrients and antioxidants 🥑 They also have a poached egg on top, adding to the protein level!
Avocado  Toast
Avocado  Toast
2021-09-29 132 瀏覽
今次收工又行到去尖沙咀搵嘢食,今次間舖頭係k11附近。.🔓Canadian Pork Rack 🍖 $188呢道菜擺碟🍽真係幾靚😍,幾條蘆筍係底,又有幾朵花🌺🌼。豬肉嘅面有啲酸酸甜甜嘅伴碟,有🍎同其他蔬果,幾開胃。不過略嫌🐖煮過火咗少少,切個陣有啲硬,如果切開係帶粉紅色咁就perfect池啦。.🔓Japanese Kagoshima Wagyu Burger 🍔 $158本身想叫好似爆布咁澎湃嘅黑松露炒蛋burger,不過今日想食多啲肉🐂。呢個和牛漢堡舊扒唔算係太實個種,又唔至於好散。Burger舊包有搽牛油🧈再烘過,勁香口🤤。啲炸蓮藕好正😍,食落勁似薯片,但佢係健康版😚.🔓 Ginger Latte ☕ $48又真係幾重薑味🤩,咖啡豆有2隻口味可以揀,我揀咗nutty,牛奶又可以揀skim milk🥛.🔓Pins and Needles Pasdinofruit Sour 🍺$68朋友叫嘅,佢話真係幾酸下😂.抵食🌕🌕🌕🌘🌑易搵🌕🌕🌕🌕🌖好味🌕🌕🌕🌖🌑環境🌕🌕🌕🌕🌕
今次收工又行到去尖沙咀搵嘢食,今次間舖頭係k11附近。
🔓Canadian Pork Rack 🍖 $188
Canadian Pork Rack

🔓 Ginger Latte ☕ $48
Ginger Latte

朋友叫嘅,佢話真係幾酸下😂
抵食🌕🌕🌕🌘🌑
易搵🌕🌕🌕🌕🌖
好味🌕🌕🌕🌖🌑
環境🌕🌕🌕🌕🌕
Ginger Latte
2021-09-28 120 瀏覽
☕️️Reaction Coffee Roasters🌶呢間高質黃店我Bookmark左好耐今 日 終 於 食 到 了成間餐廳都好文青好靚如果下次坐到窗邊就更加正去到既時侯好多人等緊位不過入面好大本身已經有出汗既心理準備但係原來有個Waiting Area 有凳坐立即心情勁靚(о´∀`о)慢慢等都得呀Spicy Shrimp Linguine蕃茄醬同個辣好夾又唔會突然食到一兩舊辣椒‘嗆’親好少有辣到咁好食既扁意粉好食到真係唔想同老細一人一半呀 W(`0`)W漸層靚靚Dirty 不過Sorry唔記得影影相既時候已經同流合污左味道正正常常啦Btw 得凍無熱既Dirty有冇人同我一樣明明知道Dirty得凍( ・∇・)但係落單都會講左要一杯凍既Dirty
☕️️Reaction Coffee Roasters🌶

去到既時侯好多人等緊位
不過入面好大
本身已經有出汗既心理準備
但係原來有個Waiting Area 有凳坐
立即心情勁靚(о´∀`о)
慢慢等都得呀

影相既時候已經同流合污左
味道正正常常啦
Btw 得凍無熱既Dirty
有冇人同我一樣
明明知道Dirty得凍( ・∇・)
但係落單都會講左要一杯凍既Dirty
2021-09-27 61 瀏覽
☆ 𝙍𝙚𝙖𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙧𝙨尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖✦ Mango Smoothiesmoothie打得好滑,味道酸酸甜甜咁好好飲(´▽`)✦ Baked Portobello With Black Truffle Scrambled Egg Burger雖然話係burger,但係其實唔會可以拎起黎食,因為黑松露炒蛋實在勁澎湃,一上到枱仲要勁香,炒蛋好滑,配埋大啡菇好好食,番薯條又係點整都咁好食,提埋個包先,十分之軟熟!雖然無肉但其實都好飽,成碟野都係我鍾意食嘅野,所以偏心咁比個100分佢(〃ω〃)餐廳環境本身舒服,當日咁岩坐到窗口位隔離,雖然只係街景,但有日光嘅感覺好好,而家店內播住宮崎駿動畫音樂嘅純音樂,如果我唔係之後有野做相信一定會坐好耐。
☆ 𝙍𝙚𝙖𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙧𝙨
尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖

✦ Mango Smoothie
smoothie打得好滑,味道酸酸甜甜咁好好飲(´▽`)

• Baked Portobello With Black Truffle Scrambled Egg Burger
𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘳𝘵𝘰𝘣𝘦𝘭𝘭𝘰 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘚𝘤𝘳𝘢𝘮𝘣𝘭𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨 𝘉𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 $128+10%🌱素食漢堡,份量超大,整體味道都不錯吃。特別喜歡炸蕃薯條,甜甜嘅蕃薯炸到好香脆💯手工漢堡包的顏色主要來自紅菜頭,不過味道跟一般麵包分別不大。海量炒蛋,松露味不算突出,相當軟滑,不過炒蛋有啲過稀,水份有點過多。不論咖啡同食物質素都很不錯,環境舒服,員工友善😊推介
🌱素食漢堡,份量超大,整體味道都不錯吃。
特別喜歡炸蕃薯條,甜甜嘅蕃薯炸到好香脆💯

不論咖啡同食物質素都很不錯,環境舒服,員工友善😊推介

Latte
Latte
2021-09-26 125 瀏覽
食過唔同CAFE ,呢一間係最差的CAFE。Avacado 個toast基本上一片果肉都冇,只是用牛油果醬和好多羽衣甘藍。個牛油果醬唔係特別出色,菜仲多過醬。同埋佢menu話係用醬,有D捉字蝨既感覺😀menu上所謂會有既芝士都唔見有,可能好似胡椒咁細粒,醬細到要用顯微鏡。如果用98蚊食菜,相信呢個價錢可以係超市買到一至兩包呢類生菜食幾日🙃🙂此外,個藍莓醬BAGEL,只可以用FAIR黎評價。個藍莓醬係唔錯,個包就😅😅😅。講真,出面大把BAGEL都好食過佢😀呢個價唔值囉😖飲左杯Dirty,係香既。可惜令我胃痛同想嘔成日。大家就自行判斷。講埋環境,唔知以為自己去左大排檔,嘈吵到不得了。平日都嘈到咁,可能weekend仲嘈。如果你係想搵個地方靜靜地chill下做下野,或者同朋友傾下計,呢個地方絕不適合。總結黎講,超差體驗,唔會有第二次。
食過唔同CAFE ,呢一間係最差的CAFE。

總結黎講,超差體驗,唔會有第二次。