2018-12-28 130 瀏覽
奧地利菜是什麼?我還真的沒吃過,不過這家餐廳的風格有點似西式小酒館,雖然在尖沙咀鬧市上,但坐得很舒服。餐牌上的選擇不多,我看著上面的介紹。。。怎麼都跟德國菜一樣呢?話說以前德國跟奧地利是同一個國家,所以即使分手了,現在她們還是相鄰的國家,所以菜色風格很相像。先上來的是匈牙利牛肉湯,一看就知道不得了,牛肉的份量跟薯仔也是超驚人的多,一看就知道是能量滿滿的湯!湯底也是超濃郁的薯仔味,喝完整個湯,吃完牛肉,已經飽得很!薯仔的份量多得根本吃不完。不得了的沙律,除了大量的青黃椒之外,還有青爪,生洋蔥跟雞蛋,吞拿魚的份量也是非常慷慨,沙律菜的份量反而不算多,還有百搭的:薯仔!一整個沙律大得比主菜還要大份,2個人吃完又是會很飽的菜色!我收回前言,這個真正主菜煙豬脊肉原來更大份,沒有醬汁,不過卻有超大份的煙豬肉跟煮薯仔和西蘭花,焗薯跟四季豆,

題外話/補充資料: 傳統高大的奧地利,德國的工人就是吃這些清淡的高能量餐提供一日能量所需,對住我們這些坐寫字樓的人們來說,份量好大啊!一個主菜2個人吃也夠了吧~CP值超高!
2018-12-28 107 瀏覽
Oh 地利@Prosit Bar and Restaurant 食奧地利, bee 我第一次試呢,萬分期待。 一入店似酒bar,來happy hour 都適合架,因在尖沙咀區。其實有點德國菜影子,因有腸仔及豬手,仲有好多啤酒。主菜肉類多配烤薯,很西方風格。先上法包加牛油,包微熱的,牛油抹上去就溶到啦雜豆湯,加了很多豆同腸仔,濃好濃杰身,大大碗飲完都飽啦吞拿魚沙律我最愛,仲有蛋同青瓜洋蔥三色椒薯仔粒,加油醋汁,簡單開胃。主菜德國豬手配酸椰菜及薯仔,切開了起了肉, 脆脆的皮鹹鹹又惹味,大大份。酸菜又夠,酸得來唔會搶喉。仲有水煮西蘭花同紅蘿蔔片,食得平衡點又健康點。基乎每道菜都一定配薯仔,外國人主食是麵的和薯仔。份量大真係外國人食量size,一人一主菜怕食唔曬,兩個人一沙律加主菜已夠飽。

食奧地利, bee 我第一次試呢,萬分期待。

先上法包加牛油,包微熱的,牛油抹上去就溶到啦

雜豆湯,加了很多豆同腸仔,濃好濃杰身,大大碗飲完都飽啦

基乎每道菜都一定配薯仔,外國人主食是麵的和薯仔。

2018-12-28 824 瀏覽
聖誕前夕當然要約啲朋友去gathering喇!!! 德國菜不嬲都係大學學會朋友仔至愛,聖誕老人嘅我為左滿足佢嘅願望,唔怕肥死都陪佢食德國菜!!! 上網見到Prosit bar裝修好有德國當地餐廳feel,一於同朋友仔去回味回味~餐廳位於大廈一樓,格局比較的骰,但都有吧枱位,裝修好有德國feel,好正呀!!!餐牌選擇都唔少~廚師推介除左必點嘅豬手,仲有奧地利菜牛仔肉等等,好吸引呢~啤酒當然唔少得!!! 單單支裝啤酒,都有好多選擇,而且品牌都比較少見。餐前小包揸上牛油好好味,如果熱啲會更好味!!!德國香腸拼盤(細)係朋友仔至愛,香腸好大條,而且腸衣好脆,香草豬肉腸好juicy,而且唔太咸,正呀!!!! 薯條唔好睇小,外脆內粉,差啲俾我食哂!!!!芝士腸非一般正,切開時,芝士流哂出黎,好好味呀!!!德國咸豬手份量非常多呀!!! 我同朋友仔個胃已經被香腸打敗了八成!!! 豬手嘅香氣都引到我地挑戰佢,豬手皮烤得香脆,完全唔油膩,而且仲可以補充骨膠原!!! 豬手肉又唔會太咸,所以我倆都食到唔少!!! 但最後都要店員幫我包起啲豬手,唔好嘥!!!蘋果批係朋友十分堅持下點的,好彩最後有點,真係好好味!!
聖誕前夕當然要約啲朋友去gathering喇
,一於同朋友仔去回味回味~

,好正呀!!!

餐牌選擇都唔少~

廚師推介除左必點嘅豬手,仲有奧地利菜牛仔肉等等,好吸引呢~

餐前小包揸上牛油好好味,如果熱啲會更好味!!!

芝士腸非一般正,切開時,芝士流哂出黎
,好好味呀!!!

德國咸豬手份量非常多呀
,唔好嘥!!!

蘋果批係朋友十分堅持下點的,好彩最後有點,真係好好味
!!!

蘋果批佢外面的酥皮烤到好香,好酥脆
,內裡嘅蘋果餡充滿玉桂嘅香氣,加埋凍冰冰嘅雪糕,冰火交融,超好味
!!!!

值得一提係德國西柚味啤酒好好飲
,酒精味道唔會太濃,西柚味好出,清清地,同豬手香腸好夾!!!
同朋友仔喺聖誕前食到非常飽,未到聖誕經已飲飽食醉了
!!
  • 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯
2018-12-17 319 瀏覽
德國是我喜歡的國家之一,除了欣賞當地的風土民情,德國菜亦是我喜歡的。德菜不是走浪漫驚喜/ 份子料理精雕細琢的路線。德國菜給我的印象是:幾乎每樣都是大大份!飽肚兼實際!所以和一些嚷要減肥/細胃女仔朋友出街食飯,很難要她們陪我吃德國菜呢。今晚約左黑洞朋友,提前慶祝聖誕節🎄。我們一起挑選了這間新開一段時間的餐廳-餐廳位於尖沙咀亞士厘道的樓上店,拉開木門,我和朋友不約而同頓時有種身處歐州旅行的感覺。餐廳面積不大,得數張枱,但小巧換來一種私房浪漫的氣氛。加上餐廳播著柔和音樂,添了聖誕裝飾,令人有種放鬆情懷好好享受一頓豐富的晚餐。-我們點了一份沙律、德國腸細拼盤及脆豬手。最後還點了一份特色甜品。餐廳先奉上餐前包及牛油-♥️Murzzuschlag Salad (Ham & Chicken )奧地利式煙肉火腿雞肉什菜沙律🥗這份沙律的配料相當豐富新鮮:有紅黃綠三色椒、青瓜絲、車釐茄、洋蔥絲及沙律菜。相當的清新健康,但味道不單調。秘製醬汁惹味,酸甜微辣味道偏濃。配上咸香、肉質結實有咬口的火雞肉,口感層次不錯。-♥️Roasted Pork Knucke with Sauerkraut & boiled po

餐廳先奉上餐前包及牛油

奧地利式煙肉火腿雞肉什菜沙律🥗

♥️Roasted Pork Knucke with Sauerkraut & boiled potatoes

德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯

當豬手上台的一刻,陣陣肉香滿溢,令人食指大動。脆豬皮一口咬下,「卜」一聲的清脆聲令人興奮,夠脆夠香但又帶點煙韌。粉紅色的嫩豬肉、肉質卻腍滑不乾身。外脆內嫩如吃乳豬般,停不了口。
德國菜雖然不賣花巧,但其實每道菜的配搭都是有心思及計算的。就像其中一款配菜:酸椰菜,它可減輕肉類的油膩感及洗滌味蕾。一口脆豬手一口啤酒地大快朵頤中度過最美好的時光。
♥️Mixed Sausage Platter (細)
雜錦腸拼盤

德國腸也是signature dish 之一。
香腸外皮烤得脆卜卜,好喜歡吃德國腸,個拼盤有豬肉腸及脆皮芝士腸
最愛脆皮芝士腸,味道濃郁鹹香,一口咬下芝士醬緩緩溢出,開胃刺激食慾,伴酒一流。
♥️Appel Strudel
德國式蘋果批

Appel Strudel

「Strudel」一字其實是德文,解作漩渦,用來形容多層的卷物最適合。
以雪糕伴碟的Apple Strudel表面看似甜膩, 但由於用了爽脆蘋果與酸甜提子乾製作,中和多層酥皮的油膩感。酸甜適中不會太飽滯,新鮮出爐熱辣辣吃更加倍可口,還有陣陣的玉桂香。
配上雲呢拿雪糕,口感冷熱交融,一道色香味俱全的甜品
Drinks
♥️Mojito & Stiegl

德國的啤酒亦很出名的
西柚味的Stiegl 果香味濃易入口,味道確實清新不錯
今晚飲飽食醉大滿足🍻
Appel Strudel
奧地利本身是一個位於的歐洲中部的內陸國家🌍,鄰近匈牙利🇭🇺及德國🇩🇪,飲食自然深受此兩國影響💥,從網路上得知尖沙咀有一家以奧地利菜作招徠的食店😳,一於就跟老公🍋來一個歐陸星期五之夜吧💃。小店位於大廈1樓📍,沿著樓梯緩緩爬升⬆,很快就找到了😊。推開木門甫進餐廳🚪,木系色彩盡入眼簾🌲,柔和的燈光配上了小木屋的設計🏡,感覺置身於異國酒館一樣😍。店內放滿了種種特色小擺設🕰,在等待食物的時候就先慢慢欣賞一下吧😌。🔹Deep Fried Mushrooms w/ Tartar Sauce🍄先來一個餐前小食是常識吧~ 薄薄的金黃炸漿,將磨菇緊緊包裹著,酥脆的外層加上脆嫩的磨菇,醒胃度十足!🔹Mixed Sausage Platter🌭奧地利由於處於內陸地區🏔,長期寒冷的天氣⛄,醃製食品成為其中的一樣主食🍴,香腸拼盤以6種不同的款式組成6⃣,加上了大量薯條🍟及水煮菜🥦作配菜🥗,陣容極其龐大✨,每種款式味道由微辣🌶到濃郁🧀各有不同🤩,絕對是一碟滿足了所有要求💖。🔹Roaster Pork Knuckle w/ Sauerkraut & Boiled Potatoes 🐽粗獷的咸豬手🐖,非常符合德國人『大塊

小店位於大廈1樓📍,沿著樓梯緩緩爬升⬆,很快就找到了😊。

🔹Mixed Sausage Platter🌭
什錦腸拼盤

粗獷的咸豬手🐖,非常符合德國人『大塊吃肉,大口喝酒』的性情🍻,柔軟的肉質與香脆的外皮形成強烈對比💥,加上入口酸甜的椰菜🥦,吃完整碟也絕不會有油膩感🤤。

🔹Erdinger Hefe🍺
德國以啤酒聞名就是眾所周知的🇩🇪,而在云云品牌中🌀,老公🍋就是鍾情擁有超過100年歷史👑、全球最大的麥啤生產商Erdinger🌏,而Hefe則是其中一款的招牌酒款🌟,麥香🌾與香草🌱形成獨特的氣味😋。

🔹Salitos Ice🍸
同樣來自德國🇩🇪,一半水果酒🍎和一半檸檬汁💦混合而成🔄,口感清爽🍃,容易入口🤤,蠻適合女生的💋。
左:Salitos Ice // 右:Erdinger Hefe

💭總結
店員親切的服務💓、整體舒適的環境😊、份量十足的菜式😲、再加上平民貼地的價錢👍,又多了一個聚腳點囉💘~
2018-12-07
2018-12-10 543 瀏覽
自從飲用過新鮮既德國啤酒之後,一試難忘。俾嗰一鼓香味深深吸引住。決定反轉香港都要搵佢出黎。今日就黎到尖沙咀。餐廳主打德國、奥地利菜。以木材為主既裝修、家私。作為酒吧,點少得張精緻既吧枱呢!仲有無限量既酒精供應,最怕係你唔飲得。他他汁炸磨菇 $105餐前小食,外層炸到非常脆,入面磨菇仍然好juicy。配埋他他汁既酸酸甜甜,香口得黎仲好開胃。什錦腸拼盤 $248唔知由幾時開始,德國腸變成咗德國菜必食菜式。由五款型狀大小、味道不一既德國腸,配以薯菜而成。個人習慣由淡色(味道較淡) 食到深色(味道較濃)。其實佢唔止係個主菜,用黎餸酒都認真一流!德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯 $243又一個德國菜必食之選。講係咁講,其實哩個餸好蝦人食,係香港好難搵到間真係煮得好食,哩度就係其中一間。佢既配菜非常非常之多,多到我食唔哂(唔知係好事定係....)。外皮爆脆,假如層皮薄少少就會變成薯片。肉質肥瘦好平均,味道香濃而且非常適中,食哂成隻都唔覺膩。必食!!左:Erdinger hefe $82 / 右:Salitos ice $64如果鐘意飲新鮮德國啤既朋友,揀Erdinger hefe就岩哂。如果唔太飲酒既

餐廳主打德國、奥地利菜。以木材為主既裝修、家私。

他他汁炸磨菇 $105

什錦腸拼盤 $248

德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯 $243

如果鐘意飲新鮮德國啤既朋友,揀Erdinger hefe就岩哂。如果唔太飲酒既就可以試吓Salitos ice, 似果汁味既伏特加。

黎個總結先(好耐無寫總結): 一間性價比、味道同樣高既德國餐廳。絕對會因為杯啤酒、豬手回頭既餐廳!
2018-11-20 361 瀏覽
朋友話要同我補足生日,但係要我諗食咩喎一向鬼主意多既我,想試吓呢奧地尼餐廳朋友異口同聲都話好呀去試吓!!我哋約咗六點半就食飯,上到嚟餐廳見到好多都係外國人,其實佢哋係點樣搵到呢嘅呢?因為我覺得餐廳位置雖然喺Ashley road,但係要上樓真係唔係人人知既呢度氣氛真係好好,一入到黎我仲以為自己去咗旅行,堅有旅行feel,重點係一個香港人都冇其實呢間餐廳真係好細一眼就可以望哂,打開餐牌發現都好多選擇,話晒喺奧地尼餐廳,梗係要食返啲地道菜式啦,原來奧地尼既style係會配埋薯仔架,有烚薯,炸薯條,炒薯,薯蓉我哋叫咗個奧地利式芝士豬扒,奧地利式煎羊架,再嗌左杯正常嘅lime 梳打同埋芒果汁🍹今晚上嚟食飯果然係長知識,原來奧地利方式整嘅豬扒係將豬扒包着芝士,然後拎去炸,炸到一個圓形⭕️既size,就可以上枱。。。我即刻拎左黎切,忍唔住要即刻食!芝士可是做出拉c嘅感覺,豬扒亦都炸得到好juicy ,配埋炒薯,又幾好味喎!!然後我哋再快咗個羊肩肉,呢碟羊好好味真係好好味唔好以為佢會好鞋口,廚師👩‍🍳煮啲嘅時間真係恰到好處保持到肉嘅肉汁,,真係好難得!至於兩杯嘢飲就冇乜特別,同朋友開開心心咁渡過左一餐
朋友話要同我補足生日,但係要我諗食咩喎
一向鬼主意多既我,想試吓呢奧地尼餐廳
唔好以為佢會好鞋口,廚師👩‍🍳煮啲嘅時間真係恰到好處
保持到肉嘅肉汁,,真係好難得!至於兩杯嘢飲就冇乜特別,同朋友開開心心咁渡過左一餐奧地尼🇦🇹晚飯🥳🥳🥳🥳🥳

2018-11-10 390 瀏覽
睇食評話呢間野好靜,滿心歡喜諗住同個朋友嚟飲下酒閒聊下。但呢間野俾想像中多人同嘈。環境比想像中細。可能啲相影出嚟好似好大咁。啲服務幾好,啲人幾nice。我地叫左兩樣野一:奥地利式釀芝士火腿豬脊肉睇樣好吸引。好期待佢會切出嚟可以拉(芝士)絲,但冇。一開始好好奇佢點樣釀個芝士火腿入去啲豬肉到。切開就會發現其實佢係兩塊豬扒夾住啲芝士同火腿,好新奇。味道方面就一般。我未食過奥地利菜,但呢佢俾我嘅感覺係冇咩調味。可能佢地都著重翻食物本身嘅味道。佢兩塊豬扒都冇調味,連咸味都冇,要靠芝士同火腿嘅味。肉質方面,覺得煎得較老,唔juicy了,同埋有啲「鞋」。火腿方面呢,唔係平時香港個啲一塊塊薄片嘅火腿,佢係個啲類似火腿扒,但唔係麥當勞個隻。佢係厚啲火腿。其實夾埋一齊食,講得難聽啲,就係三塊豬肉同啲芝士二:他他汁炸磨菇。同上面塊豬扒一樣,粒蘑菇都係冇味嘅。再講多次,我估奥地利野食可能就係好著重食物原有嘅味道掛。咁相比起上面個碟,我覺得呢碟較好食啦。佢入面係一大粒原粒蘑菇,出面炸左,入面啱啱好,都仲好juicy。你完全可以體會到真正嘅蘑菇味,因為除左蘑菇味之外,冇其他味到會distract都你。係幾有趣嘅。

我地叫左兩樣野
一:奥地利式釀芝士火腿豬脊肉
奥地利式釀芝士火腿豬脊肉

奥地利式釀芝士火腿豬脊肉

二:他他汁炸磨菇。

西柚啤酒

呢枝西柚啤正!得2%酒精。好似飲西柚梳打汽水咁。好味。個樣又靚。

2018-11-09
西柚啤酒
2018-09-26 764 瀏覽
如我沒記錯,這所主打奧地利 / 德國菜的樓上小舖,其前身名為"Weinstube",同樣是吃德奧菜的地方....不知其幕後掌舵人,又是否同一人呢....由於門面實在太不顯眼及隱蔽,所以要招倈生意,就要靠姨姨在樓下派傳單....但縱是如此,人客仍是十分疏落。坐了一陣子,店內就只得兩檯客而已....來得這一類主打德菜的餐廳,怎能不試試她的鹹豬手 ? 縱使現在是中午,吃豬手對自己的負擔可算是偏重的,而且價錢也不便宜,但還是冒險地點了它....主菜未到,湯與小片麵包就先端來....呈微偏黃的薯仔蓉湯,溫度不夠熱是致命傷,其次是不太夠creamy亦令人失望;麵包拿起上手時是冰冰的,同樣扣了大分數....到主菜鹹豬手,等它上桌,一等便是差不多十五分鐘....初時還以為份量挺多的,但食落又不盡然。皮雖脆但不見十分鬆化;肉偏嚡口略乾但不見得很鹹;伴碟的菜蔬大都是白烚的,其用意在於能去掉豬手的膩滯。相形之下,反而覺得有略經走油炸過的薯仔粒更為吸引,外皮脆口而內裡夠"粉",鹽度亦調較得剛剛好....不過我要強調一點,我是來吃豬手而非普通炸薯仔的....這碟東西,收費盛惠一六八。說實在,性價比真的甚低...

主菜未到,湯與小片麵包就先端來....

到主菜鹹豬手,等它上桌,一等便是差不多十五分鐘....

不過我要強調一點,我是來吃豬手而非普通炸薯仔的....

這碟東西,收費盛惠一六八。說實在,性價比真的甚低....
第一次去到呢間餐廳,才發現原來是行一條樓梯才到,間餐廳整體不大,但原來跟店員傾開計先知道間餐廳唔係新開的,已經係39年時間,裝修了!今晚叫了德國豬手丶Rib eye 丶德國腸雜錦拼盤丶薯仔沙律!每個Rib eye 都會跟一客大薯條🍟,份量都算唔錯!整體服務很好,店員好有禮貌!而呢度嘅啤酒嘅選擇都算OK,反而紅酒白酒選擇比較少!價錢平均$250至$300左右/位!
2018-09-08
Rib  eye
德國豬手
2018-08-16 858 瀏覽
試新小店要上一層小樓梯happy hour cocktail(前)white russian 上既時候有兩層,好香既咖啡同奶,溝埋好好飲,落足料酒精重,正,女仔必飲(後)long island 好正常既long island試左3樣野匈牙利牛肉湯 冇影到直接飲左,好溫柔既牛湯,牛肉粒好淋,唔錯他他炸磨菇切開會爆汁,磨菇控會鐘意白酒磨菇汁牛仔肉炒薯炒薯好味,好味過平時side個d薯條牛仔肉俾蛋脆漿包住左差d認佢唔到食入口即刻認到,牛味濃,肉軟滑,好味其實豬手先係德國名菜本人怕膠原既口感所以skip左偷望到隔離既點既豬手好多肉,好似好好味坐得好舒服,cocktail好飲,同朋友食飯傾計不限時,會再黎
試新小店
要上一層小樓梯
happy hour cocktail

(前)white russian
(後)long island
好正常既long island

試左3樣野
匈牙利牛肉湯
冇影到直接飲左,好溫柔既牛湯,牛肉粒好淋,唔錯

他他炸磨菇
切開會爆汁,磨菇控會鐘意

白酒磨菇汁牛仔肉炒薯
炒薯好味,好味過平時side個d薯條
牛仔肉俾蛋脆漿包住左差d認佢唔到
食入口即刻認到,牛味濃,肉軟滑,好味

其實豬手先係德國名菜
本人怕膠原既口感所以skip左
偷望到隔離既點既豬手好多肉,好似好好味

• 白酒磨菇汁牛仔肉炒薯