這間位於海洋公園萬豪酒店的美式風格牛排館對我來說是一個完美的組合。正如許多人所知,我喜歡在美麗的地方用餐,這裡的氣氛確實增強了整個體驗。這裡的行政總廚是一位本地香港人,同時在中環經營Beefbar,顯然對牛排了如指掌,因為這兩家餐廳都供應優質的肉類。在我午餐造訪期間,我對那個豐盛的自助Salad吧印象深刻,那裡擺滿了新鮮和充滿活力的選擇。對我來說,想要嘗試自助Salad吧上的所有菜式是罕見的,但這個地方吸引了我。然而,我必須為這次的焦點節目事先留位:牛排。經過烹調和調味的完美,它如此美味,以至於我可以輕鬆地每天都食用。總的來說,這家牛排館是一個令人愉快的發現,結合了美味的食物和令人驚艷的環境。
2024-01-11
2024-09-09 689 瀏覽
今日來黃竹坑同男朋友拍拖,我們去完海洋公園後,原來細心嘅佢原來靜雞雞訂好了間靚餐廳食晚飯!呢間主打食扒🤩一到步,餐廳好開揚,仲靚靚哋💓裝修及燈光充滿情調,勁好氣氛!經過職員一番介紹菜單後,我們二人已決定好菜式了🤩首先❇️澳洲草飼西冷🥰12安士分量❇️講吓個西冷先😚肉味香濃,超有肉汁!結實帶少少咬口,調味亦好適中。讚👍🏻男朋友十級鍾意❤️,食埋我嗰份咁濟😀❇️龍蝦芝士通粉🤞🏻my favourite❤️ ❇️金黃色芝士覆蓋係上面,芝士醬相當咁濃郁,與通粉簡直係完美融合😛每一啖可以完感受到芝士香滑和龍蝦的鮮甜。龍蝦肉質鮮嫩,多汁且富有彈性~通粉亦煮得恰到好處,保留了一點咬勁!👄整體黎講,餐廳食物質素同賣相味道都十分好。食材品質好好,所有煮出黎既嘢食都好好食,座位相當闊落及坐得舒適!職員服務真的要讚一下👍🏻真的好值得一試,享受了一頓非常豐富的晚餐呢🤩

經過職員一番介紹菜單後,我們二人已決定好菜式了🤩

首先❇️澳洲草飼西冷🥰12安士分量❇️
講吓個西冷先😚肉味香濃,超有肉汁!
結實帶少少咬口,調味亦好適中。讚👍🏻
男朋友十級鍾意❤️,食埋我嗰份咁濟😀

❇️龍蝦芝士通粉🤞🏻my favourite❤️ ❇️
每一啖可以完感受到芝士香滑和龍蝦的鮮甜。
龍蝦肉質鮮嫩,多汁且富有彈性~
通粉亦煮得恰到好處,保留了一點咬勁!

多謝朋友安排咗依一餐生日飯俾我🌈🌈餐廳走西式風格,紅磚牆同黃銅玻璃吊燈,依個氣氛非常好呢💡🛎️生牛肉他他烤酸種麵包⋯麵包烤得香脆,配合口感soft嘅生牛肉他他,果然係最佳開胃菜🛎️燒海鮮拼盤⋯賣相極佳,海鮮夠新鮮彈牙,沾上蕃茜他他醬更能提出海鮮嘅鮮味✨🛎️澳洲草飼西冷 12安士⋯西冷牛味濃郁,比較有嚼勁,啱哂我唔鍾意食太肥嘅人🙈🛎️龍蝦芝士通粉⋯龍蝦汁滲入每粒通粉,再加上大量芝士烤焗,邪惡啲但都要照食🤟🏻最後朋友仲預備咗一份生日甜點俾我,好sweet✨✨今餐birthday dinner我會俾200分,thank you my friend ❤️

2024-09-06 5911 瀏覽
今日結婚周年一於食好啲,於是就帶老公嚟呢間酒店,真係可以大飽口福!😝裝修情調十足,增加不少氣氛🤓 🔥 生牛肉他他 烤酸種麵包 🔥係生牛肉他他啊!嚟嚟嚟嚟,快啲食生牛他他!💪🏾酸種麵包勁脆喎!咬落脆卜卜!好正好正!軟綿綿😌,簡直係Perfect match !生牛他他肉質亦都保持Juice超鮮嫩!🤓,認真開胃!同時生牛他他都唔會太肥膩!😍💜 燒海鮮拼盤 💜吓?!呢個燒海鮮拼盤咁大份?是什麼玩法,得嘅咩!呢個真係超大食夾大件🤪🤪!所有海鮮超新鮮,龍蝦啖啖肉!大蝦帶子,肉質鮮嫩!食材上成!😍😗😗好食到不得之了!值得一堤嘅係新奧爾良蟹餅!超新鮮配埋返西他醬酸甜開胃!🤪🤪🤪同時又有辣辣地嘅感覺!帶子超大粒,彈牙新鮮!都幾好食!😚😚🔥 西班牙伊比利亞黑毛豬鞍架 焦糖燴蘋果 🔥嘩,呢個就係16安士嘅豬鞍!係火焰啊!豬嘅外皮個煎到勁香勁脆😍配埋焦糖會蘋果,酸酸甜甜又鹹又甜,好鬼正😚😍 16安士真係唔講得少,食完超飽,但係又唔會好滯😎主菜配埋燒青蘆筍😗 主菜配埋呢個燒青蘆筍,食返啲青菜中和!非常清新,燒完都仲好脆綠色賣相超靚!食落去超新鮮,唔會燒到乾!😚既然係同老公結婚周年紀念,點可以唔嗌個甜品?慶祝一

🔥 生牛肉他他 烤酸種麵包 🔥

💜 燒海鮮拼盤 💜

🔥 西班牙伊比利亞黑毛豬鞍架 焦糖燴蘋果 🔥

主菜配埋燒青蘆筍😗

既然係同老公結婚周年紀念,點可以唔嗌個甜品?慶祝一下!Trio草莓三重奏!!

超正超正,裏面有 草莓啫喱,香草雪糕,馬斯卡邦慕絲及芝士泡沫!超正享受多謝😙
2024-09-05 784 瀏覽
誠意推薦黃竹坑萬豪酒店依間扒房💖💖有靚牛扒&靚沙律吧&靚酒,價錢仲好合理,絕對值得encore再encore!!!我嘅最愛💖USDA black Angus ribeye 💖雖然要加$128,但係物超所值!! 肉眼扒油分充足,一切落去好柔軟好多汁,食到咁高質素嘅牛扒真係好滿足!!!自助區有唔同種類嘅salad,我幾鍾意Watermelon Radish & Garlic & Bitter Melon💖依3種配菜同肉眼扒好夾!!!另外仲叫咗杯mocktail 💖Lychee cooler 味道清甜,有荔枝肉同菠蘿汁,酸酸甜甜可以中和返肉眼扒嘅油脂,真不錯!!!和返肉眼扒嘅油脂,真不錯!!!
和返肉眼扒嘅油脂,真不錯!!!
2024-09-02 732 瀏覽
想靜靜地傾下計。呢度的確係一個好地方。 環境又舒服。又靜。食物質素又好。我地叫左幾款小食~~~生牛肉他他。 好鍾意食生嘢嘅我。覺得佢個牛肉好新鮮好有口感。 配酸種麵包一齊食。仲要包包係脆既,好正。西西里生紅蝦他他配蒜蓉包。這個更好食。紅蝦好鮮味。同牛油果係朋友太夾了。仲加左紅蝦油勁香,柚子汁so fresh。呢個推介要食。廚師沙律。有機蔬菜 ,2隻色蕃茄,蓮霧,牛油果。 沙律個汁係靈魂,最重要。呢個自家製醋汁掂啊。

我地叫左幾款小食~~~

生牛肉他他。
西西里生紅蝦他他
脆炸雞塊&啤酒薯塊
  • 西西里生紅蝦他
2024-08-27 614 瀏覽
海洋公園去過唔少次,不過今次係同朋友仔專誠嚟食呢間餐廳👍我哋兩個人都係食佢嘅lunch set,呢度嘅lunch set好吸引嘅地方係前菜可以去沙律吧度拎🤩,包咗有幾十款前菜同小食,有Wild mushroom,poultry terrine with tarragon,Mini Salami等等。前菜好食又多選擇,淨係前菜都可以食飽😆主菜叫左Madagascar King Prawn同USDA black Angus ribeye。大蝦烤完有焦香😙,配埋醬汁同紫薑口感非常獨特😝,賣相同味道都高質。ribeye牛味濃厚😳,皮脆肉嫩,食完仲想再食一次😎總體嚟講呢度食物好食又坐得舒服,服務員都好好禮貌,推薦
海洋公園去過唔少次,不過今次係同朋友仔專誠嚟食呢間餐廳👍
總體嚟講呢度食物好食又坐得舒服,服務員都好好禮貌,推薦
2024-08-16
午餐
2024-08-27 648 瀏覽
今次去試一間西餐係位於黃竹坑既海洋公園旁邊既萬豪酒店,環境擺設超靚又舒適💯🥃Prohibition Grill house & Cocktail bar🥃食物飲品都好精美,睇相片已經極之吸引🤤最吸引係有bar枱,可以飲轉cocktail傾下計先🥂📌《Barrel-Aged Negroni 》:飲落味道香醇,首調帶少少清新,回味帶微辣,有Gin. Campari. Vermouth. Citrus,清香既柑橘味,令人流晒口水👀,難以抗拒啊🤩📌《日本靜岡縣蕃茄沙律 》:賣相靚!有火箭菜.水牛芝士.意大利黑醋汁配清甜可口既蕃茄,酸甜開胃又清新!無論打卡定係品嚐都100分👍🏻💯📌《燒海鮮拼盤-配蕃茜他他醬》:超級喜愛呢個拼盤!當中有龍蝦.珍寶大蝦.北海道帶子.新奥爾良蟹餅.,每一款都有驚喜,新鮮好味,啖啖海鮮肉質流岀,再配上蕃茜他他醬,清新可口,流哂口水呀💋📌《澳洲草飼西冷》:如果鍾意食牛既你絕對不能錯過。肉質細嫩,當一口咬落去時,牛肉汁流晒岀嚟,香口既牛油滲入每一寸味蕾,而且肉味非常香濃,係不能錯過既美食😍最愛bar枱設計,酒、菜式賣相又靚又好味,環境佈置設計完美,已收藏10大必食名單📄

2024-08-25 572 瀏覽
海洋公園萬豪酒店的餐廳出名性價比高之前食過另一間午餐 今次就食Prohibition 適逢週年紀念當然揀間浪漫餐廳食晚餐💕Main course menu入面有好多選擇!搞到我哋花多眼亂我們選了以下幾款:主菜༯ 原條深海龍脷18安士 配 檸檬牛油汁外觀上擺盤非常精緻龍脷魚色澤金黃色 表面略帶微焦 煎得剛剛好檸檬牛油汁簡直係這道菜的靈魂🤤係魚身上即時增添視覺上吸引力 酸酸檸檬味與香濃牛油完美結合 既不搶魚鮮又能提升整體味道層次 牛油濃郁與檸檬清爽形成完美平衡 令人忍不住一口接一口༯ 西班牙伊比利亞黑毛豬鞍架16安士 配 焦糖燴蘋果 豬鞍架肉質細嫩多汁外皮煎得很酥脆 內裡保持柔軟多汁口感每口都充滿豐富肉香焦糖燴蘋果口感柔軟 入口即化 帶有淡淡甜味和焦糖香 與豬鞍的風味好搭配 而焦糖燴蘋果的甜和酸度恰好中和豬的油膩 亦提升整體味道甜品時間嚟啦😍༯ D24榴槤奶凍入面有芒果汁、菠蘿粒和貓山王榴槤肉 賣相好靚 令人食慾大增~榴槤獨特氣味和奶凍奶香完美結合 奶凍口感十分細膩 非常滑嫩 榴槤果肉完全為奶凍增添額外質感和層次甜度十分適中 奶凍的甜味能中和榴槤的微苦
海洋公園萬豪酒店的餐廳出名性價比高

中和豬的油膩 亦提升整體味道
西班牙伊比利亞黑毛豬鞍架16安士 配 焦糖燴蘋果

甜品時間嚟啦😍
༯ D24榴槤奶凍
入面有芒果汁、菠蘿粒和貓山王榴槤肉
賣相好靚 令人食慾大增~
榴槤獨特氣味和奶凍奶香完美結合
奶凍口感十分細膩 非常滑嫩
榴槤果肉完全為奶凍增添額外質感和層次
甜度十分適中 奶凍的甜味能中和榴槤的微苦
D24榴槤奶凍
原條深海龍脷18安士 配 檸檬牛油汁
西班牙伊比利亞黑毛豬鞍架16安士 配 焦糖燴蘋果
D24榴槤奶凍
今日同男朋友去完海洋公園玩,佢就帶咗我嚟呢間位於萬豪酒店嘅餐廳,一入到去已經畀餐廳嘅環境吸引咗😍酒櫃擺滿唔同嘅酒,梳化坐落好舒服👍🔷原條深海龍脷(18安士)魚肉嫩口,熟度啱啱好夾起亦唔會散,完美演繹咩叫鮮味,配上檸檬牛油汁,微酸之下亦有牛油嘅香味,食完想再食啊!😘🔷生牛肉他他配烤酸種麵包牛肉熟度合格,唔會太生亦唔會太韌,亦食唔到有筋,比讚👍酸種麵包風味複雜,從微酸到深厚的麥香,每一口都能感受到不同的味道層次😋🔷澳洲草飼西冷(12安士)牛扒非常之咁高質,一刀切開見到入面係完美嘅粉紅色🩷,反映就知廚師非常專業😎配上紅酒醃洋蔥,食到肉質嘅風味又唔係太膩, 簡直升左幾個層次🥳🥳我哋去食都見到好多人排隊,大家記得book位呀!

🔷原條深海龍脷(18安士)

🔷生牛肉他他配烤酸種麵包

🔷澳洲草飼西冷(12安士)

我哋去食都見到好多人排隊,大家記得book位呀!
2024-08-16 869 瀏覽
同男朋友食完呢間「Prohibition」,立即記錄🔖,下次會再黎食。首先,餐廳環境精美,座位舒適,而且私隱度夠高,最重要好鍾意店舖嘅木色色調設計🌼🐮生牛肉他他+烤酸種麵包🥯極之美味!酸種麵包配上開胃既生牛肉他他,令人非常開胃。牛肉咬落係一大享受,大量牛汁溢岀,香口既酸種麵包令人極度回味。開胃又好味,流哂口水,令人回味無窮😚!🐂 斧頭扒🥩好大塊黑安格斯,仲要係粟米餵飼,當我地大讚緊既時候,店員仲話係美國農業部認可頂級,能夠有幸試到真係好開心,又開眼界同口福!肉質鮮嫩,味道濃郁,啖啖多汁,唔試真係走寶👍🏻🍓Trio草莓三重奏🫙意外驚喜,估唔到有anniversary 既甜品,草莓啫喱+香草雪糕+馬斯卡邦慕絲同芝士泡沫蛋,材料十足,賣相吸引。芝士泡沫蛋質幼滑可口,令人愛不釋手,好食到停唔到口!必食之。選☝🏻私隱度極高,食物賣相同味道都好優秀,下次anniversary 都要再嚟😍

🐮生牛肉他他+烤酸種麵包🥯

🐂 斧頭扒🥩

🍓Trio草莓三重奏🫙

2024-08-15 871 瀏覽
我最中意食扒房🥰 襯住五一黃金週假期,先生特意安排呢間位於港島海洋公園隔離萬豪酒店嘅扒房,享受一個寧靜嘅午餐😛嚟之前我有睇過網上評語,個個都讚不絕口,搞到我又興奮又期待!😎餐廳主打傳統扒房風格,裝修超靚,適合一眾喜愛打卡的女士們呢~因有訂座的緣故,職員已經悉心安排窗邊的座位給我們🤩我哋今次係Set Lunch 🥗 菜式,set入面包自助沙律吧,所以只需要揀主菜就可以了。其實主菜都好多選擇,心大心細嘅我決定試職員極力推薦的~Madagascar King Prawn🦐~選好後,到沙律🥗吧巡視一番☺️唔好睇小佢,有各式各樣的小食,就咁食沙律吧都夠哂其實👀我揀了幾款~Black Pepper Salami, BBQ Sausage 同 Watermelon Radish~Woo!火腿吃下口感柔細肉質嫩不會乾柴質素不俗呢~食緊中途,職員就上咗main course比我哋啦🤩燒大蝦個Size好驚喜!除了大隻之外,那焦香的味道亦誘惑不已!啖啖肉!蝦肉爽彈迷人味道甜美實在吸引☺️那美味程度超驚豔!總括來說,餐廳款式非常齊全同埋十分精緻,比一般酒店水平還高啊🥰裝修非常有格調,我地坐係全落地玻璃area,望

因有訂座的緣故,職員已經悉心安排窗邊的座位給我們🤩

選好後,到沙律🥗吧巡視一番☺️
唔好睇小佢,有各式各樣的小食,就咁食沙律吧都夠哂其實👀

Woo!火腿吃下口感柔細肉質嫩不會乾柴質素不俗呢~

食緊中途,職員就上咗main course比我哋啦🤩
啖啖肉!蝦肉爽彈迷人味道甜美實在吸引☺️
那美味程度超驚豔!

裝修非常有格調,我地坐係全落地玻璃area,望出去嘅係酒店泳池,好有池伴餐廳嘅感覺🥹
位置坐得非常舒適,空間感十分好!
2024-08-14
午餐
2024-07-11 1546 瀏覽
星期二至四限定Menu,每道菜都可以無限添食🐻呢個係6月份Menu,7月份有改動。⭐️4 course set dinner $688 (每人)✿餐包🍞Sourdough同Onion soft bread熱辣辣夠軟熟。✿傳統凱撒沙律配脆炸雞塊🥗🍗沙律菜新鮮爽脆。炸雞塊外皮薄而香脆,雞肉幾滑同juicy。🐻忍唔住添食左一次🤭✿迷你芝士碎牛肉三文治🥪麵包鬆軟,碎牛肉牛味幾濃,配埋芝士🧀同洋蔥🧅味道更豐富,麵包細個d會仲好。✿澳洲草飼牛腹肉🥩雖然望落成舊炭黑蚊蚊,其實只係外層燒至焦脆,肉既熟度medium rare,肉質軟腍同有肉汁,但冇乜牛味。跟左d生洋蔥同酸瓜,好酸好岩🐻。芥末方面餐廳自家製左兩款:🌶️同🧄,🧄味太濃蓋左芥末味,都係原味好。✿Side dish係Macaroni & cheese🧀口感creamy,芝士味香濃,份量都幾多會有d膩。✿是日精選甜品☕️Bailey moouse賣相精緻,口感輕盈,配埋脆脆增加口感更豐富。⭐️Old fashioned $138酒感較濃,整體平衡感幾好。⭐️Red Cup $148成個包包咁👜酒感輕,🐻覺得係藥水味。💬店員服務專業同貼心,特別係Vito。

✿餐包🍞

✿傳統凱撒沙律配脆炸雞塊🥗🍗

✿迷你芝士碎牛肉三文治🥪

✿澳洲草飼牛腹肉🥩

✿Side dish係Macaroni & cheese🧀
口感creamy,芝士味香濃,份量都幾多會有d膩。

✿是日精選甜品☕️

⭐️Old fashioned $138
酒感較濃,整體平衡感幾好。

⭐️Red Cup $148
成個包包咁👜酒感輕,🐻覺得係藥水味。

💬店員服務專業同貼心,特別係Vito。
2024-04-21 1911 瀏覽
came to this restaurant with a party of 12 people to celebrate the birthday of two friends. we ordered a 20kg usda prime ribs in advance and it is one of the best grills that i have ever had. the dining room of the restaurant is very cozy and suitable for big parties or dates, theres even a private room for events and privacy. overall, the prime rib was the highlight and it was cooked to perfection, with amazing sides such as lobster bisque macaroni and sweet corn etc. the dessert was also brilliant it was a classic alaska
2024-02-09 2151 瀏覽
走進這家餐廳,首先被那款芝士沙律吸引住咗眼球,芝士粒粒分明,配上新鮮嘅生菜,舌尖上嘅清新同濃郁撞擊出一股「嘩」嘅感覺。烤菠蘿片意外咁好食,燒焦嘅邊帶出甜味,正!🍍繼續嘆湯,個野菌湯令我驚喜,湯濃而唔膩,每一啖都食到蘑菇嘅鮮美,好夠味。再來主角,平底鍋香煎嘅韓國比目魚,外皮煎得金黃酥脆,入口即化,若隱若現地透露出海洋嘅味道,實在係「正」!至於澳洲草飼西冷牛扒,就簡直係一場味蕾嘅狂歡派對。微微焦香嘅表皮下,肉質鮮嫩多汁,每一口都嚼勁足,肉香四溢,食咗仲想食,真係得意極!🥩最後甜品,係雲呢拿馬卡龍夾着荔枝慕斯,微微酸甜,輕盈得嚟又唔失滋味,正中下懷。坐擁戶外泳池景緻嘅窗邊,享受這一刻,感覺生活就應該係這麼回事嘅,整體嚟講,環境、服務、食物都係上上之選,想搵個地方好好慶祝或者聚會,咁就真係要嚟試吓啦!🎉