2008-08-19 18 瀏覽
星期六早上,做完個簡單的body-check,逛了一會街,已接近午飯時間(一點)。橫豎已來到中環,記得明報這篇報導,想看看這裡是否真的咁有「女人味」,食物是否已「被迫遷就港式」,就上樓試試 。http://ol.mingpao.com/cfm/Archive1.cfm?File=20080815/prc01/waa1h.txt上到去,原來剛開門不久,只有一位後生哥哥(廚師嘉俊?),未見店主Josephine或其他客人。 店子小小的,一眼望晒,牆身白雪雪,除了那幅小忌廉及窗簾之外,都不是好女性化啫 。 雖然是優閒café,但座位不很舒適,望出去可以見到大半個中環街市頂。唔,試些意大利菜,叫了Lunch set (B):~ 西湯:用杯裝,一看仲以為餐茶來,不是「生油食鹽的奶粉水」,但味道淡了點;~ 鮮蝦西蘭花意大利飯(Shrimp & Broccoli Risotto with Cream Sauce):如果沒有先看上述報導,我也覺得『點食呀,都唔熟』,因為那些飯嚼下去,中間真的有點生,確要有點嚼勁。但現在知道背景,就欣賞廚師的堅持;~ 餐茶(焦糖咖啡Caramel Coffee):幾好,

[小甜甜樓上開Café 白領轉戰食界]

唔,試些意大利菜,叫了Lunch set (B):
~ 鮮蝦西蘭花意大利飯
~ 餐茶(焦糖咖啡Caramel Coffee):幾好,甜了點… 大大個士多啤梨(糖罐)好得意
,雖然用不著。

差不多走時,才有其他食客來到。 見其他食評說食lunch食到一吐氣,我不覺呀,可能星期六少人啦! 不過也沒有再跟廚師詳談了,因見他很忙的準備食物。

其實50多元食個lunch,對我來說算是貴
。
不過都…可以再來既… 晚上的情調會否浪漫點呢?

具爭議性的小忌廉
中環街市
2008-08-18 14 瀏覽
18/8 lunch事源上星期見報紙介紹,話呢間野幾有少女feel,d窗簾係用lace,牆上有店主手畫既小忌廉,又有小甜甜掛畫,我呢個小甜甜迷又點可以錯過呢?即刻book枱同honey食lunch先.準時上到佢,半滿,話book咗位,但搵唔到我個booking,唔知係漏咗定落錯booking,anyway,都有枱比我.坐抵啦,望勻成間野都唔見小甜甜(好失望),之後落order問個姐姐,佢話d客投訴太幼稚所以拆咗...(其實我真係好幼稚架,原來坐我地隔離枱個姐姐都係同我地同1個目地架)honey問我:咁幅小忌廉仲乜仲响度?我答睇報紙講)因為幅野係店主自己畫,所以咪有得留底囉.先嚟個湯: 洋蔥薯仔湯,稀稀地,無乜洋蔥味,味道普通.我要咗龍脷柳配薯蓉(淡咖哩汁),份量比想像中少,一睇就知實唔夠飽...味道ok啦.honey要咗煙鴨胸沙律,賣相幾靚,配黑醋汁,睇落幾清新,又係衰在份量少囉.由於份量太少,honey忍唔住+$10要件芝士餅啦,點知佢話無喎....(又1次失望)最差既一幕終於上演...食完野都未上餐茶,追咗佢n次終於有得飲喇,由食完野果刻開始等,等咗20mins至有,簡直不能接受.
18/8 lunch

,anyway,都有枱比我.

honey問我:咁幅小忌廉仲乜仲响度?
我答
睇報紙講)因為幅野係店主自己畫,所以咪有得留底囉.

先嚟個湯: 洋蔥薯仔湯,稀稀地,無乜洋蔥味,味道普通.

最差既一幕終於上演...
.(事實並唔係佢漏單or上錯單,而係佢根本無出過飲品,唔係好明:出飲品有幾難囉)
我杯凍榛子朱古力普通啦,講真,等咗咁耐,幾好飲都係假.
honey要咗杯熱mint朱古力咖啡,唔太熱,1放底唔駛攤凍就可以飲晒...

埋單$110,問要唔要印花卡,我話唔駛...(差在未講:我地唔會再嚟囉)

講真,d侍者姐姐服務都ok既,係唔得醒目囉.

其實佢呢幢大廈都有好幾間食set lunch既餐廳(我都有去過其他),但人地d set約4x(連飲品),佢就$5x(但多個湯囉),值唔值就見人見智啦.

不過以佢地既上菜速度,首先要明白中環區返工既人,除咗食物質素之外,時間都好重要囉.
同同事今日黎呢度食 lunch,姐姐都幾好人!但有心食必要訂位,因地方太細!我自己食左煎鱸魚雜菜莎莎 ($56),莎莎即係將薯仔刨絲再炸,不過我唔想食炸野,轉左意粉,但鱸魚應該係煎定,過老,乾同硬,整左意粉再夾舊魚上去,所以不太好味,同埋唔夠熱,中等偏下!同事食左鮮魷魚意大利飯配菠菜忌簾汁,姐姐會問 d 飯要硬唔硬,皆因正中意大利飯係無中國飯咁軟,叫左8成,個同事話好好味,我都覺,因為個飯黎到出哂煙!反而個是日餐湯 - 西蘭花忌簾湯幾好飲總括黎講食物都幾清,但唔係無味果隻,$50 幾算係咁,唔駛加1,係環境細 d,不過唔太嘈,總好過去食又炸又肥 o既貴價麥記!
同同事今日黎呢度食 lunch,姐姐都幾好人!
但有心食必要訂位,因地方太細!

所以不太好味,同埋唔夠熱,中等偏下!

皆因正中意大利飯係無中國飯咁軟,叫左8成,個同事話好好味,
我都覺,因為個飯黎到出哂煙!

反而個是日餐湯 - 西蘭花忌簾湯幾好飲
最终回, 上次因為9樓裝修, 令到今天才上來一試. 冇得比較了, 餐牌沒有鴨胸, 同事笑道"唔係一定要食鴨胸先識寫呢度嘛"一個叫海鮮飯, 我叫了一個比較漏的Lasagna, 可能係個碟問題, 大食同事以為份量好少. 食完後他說適中, 但我食剩的1/4 Lasagna佢亦全數照收.是日湯是南瓜湯, 用了一個杯盛載, 起初我仲以為上咖啡.食物質數可以, 我個Lasagna又幾好食. 新開張, 肥妹Waitress服務100分. 像是老闆娘的一個阿姐又送上$10晚餐Coupon, 睇黎好有心咁做旺佢.返公司打開佢地俾既Menu, 之後幾個星期的餐牌都有齊. 總結避世勝地, 3間笑1個喊.
最终回, 上次因為9樓裝修, 令到今天才上來一試.

是日湯是南瓜湯, 用了一個杯盛載, 起初我仲以為上咖啡.

返公司打開佢地俾既Menu, 之後幾個星期的餐牌都有齊.

總結避世勝地, 3間笑1個喊.