餐廳: Poke Go (漆咸道南)
資訊:

2022-11-24 60 瀏覽
巨蟹太宅🤫識啲雙子座朋友🥸 🤟🏻🤟🏻成日同我四圍食好西😌呢間幾好食開post介紹下佢好多餸揀仲可以一半飯一半菜建議揀全菜🥙唔夠先再嗌小食🍤因為勁大碗🥗我成日冇食野食左一半菜,加餸,已經食唔落飯食落仲好驚喜🤩因為每一羹都唔知𢳂到咩野食😝粒青檸仔細細粒但好檸味🍋食完好飽但飽得舒服飲品我最鍾意佢冇另外加糖😙🍍🥑要book位記得ig book
巨蟹太宅🤫

建議揀全菜🥙
唔夠先再嗌小食🍤
因為勁大碗🥗
我成日冇食野
食左一半菜,加餸,已經食唔落飯
食落仲好驚喜🤩
因為每一羹都唔知𢳂到咩野食😝
粒青檸仔細細粒但好檸味🍋
食完好飽
但飽得舒服

飲品我最鍾意佢冇另外加糖😙🍍🥑

要book位記得ig book
2022-11-24 518 瀏覽
放假晏左少少出去食野,係尖沙咀唔知食咩好,咁岩搵到呢間仲有lunch食 去到5點都仲有🤣 岩哂 記得之前係深水埗食過外賣都好食 NALU - 🌕🌕🌕🌕🌗 八爪魚+皇帝蟹柳+櫻桃蕃茄+ 粟米 + 辛味蛋黃醬揀呢款係因為個醬 少少辣 好惹味主食都唔差,八爪魚最怕好似擦膠咁,但呢到既係好爽口,而且份量超多,起碼有成2X粒,仲大大粒櫻桃蕃茄都有驚喜 好juice 有啲似食提子,甜甜地幾好味ONO - 🌕🌕🌕🌕🌘三文魚 + 皇帝蟹柳 + 雞蛋絲 + 青瓜+ 果仁芝麻醬個芝麻醬搭沙律菜好夾 食哂成碗都唔漏冷壓果汁 - 🌕🌕🌕🌗🌑set lunch跟野飲,果汁好fresh 都幾開胃最欣賞係用左雙層玻璃杯 食完飯杯果汁keep到凍👍P.S. Set可以轉沙律菜/糙米飯/壽司飯 (1 or 2), 不過餸同醬就fix左
放假晏左少少出去食野,係尖沙咀唔知食咩好,

NALU - 🌕🌕🌕🌕🌗
八爪魚+皇帝蟹柳+櫻桃蕃茄+ 粟米 + 辛味蛋黃醬
NALU

揀呢款係因為個醬 少少辣 好惹味
櫻桃蕃茄都有驚喜 好juice 有啲似食提子,甜甜地幾好味

ONO - 🌕🌕🌕🌕🌘
三文魚 + 皇帝蟹柳 + 雞蛋絲 + 青瓜+ 果仁芝麻醬
個芝麻醬搭沙律菜好夾 食哂成碗都唔漏

冷壓果汁 - 🌕🌕🌕🌗🌑
set lunch跟野飲,果汁好fresh 都幾開胃
最欣賞係用左雙層玻璃杯 食完飯杯果汁keep到凍👍
冷壓果汁

NALU
冷壓果汁
2022-11-22 63 瀏覽
尖沙咀一向都好多野食,但係最近食得太多燒肉、放題,就覺得要食返啲健康野🥗上網睇呢間Poke Go好似好出名,所以就同朋友試下❤️一入餐廳環境好舒服,有好多植物,坐位唔太多,但空間感都好足夠🌴🌱呢度有5款Signature Bowl唔洗自己揀,可以唔洗煩,另外仲可以自己自由配搭添,多心既我地就梗係自選啦第一碗揀咗三文魚配珍珠糙飯、配料揀咗麻醬豆腐、櫻桃番茄、蟹籽,最後調味加咗木魚絲、脆蒜、紫菜絲,醬汁揀蜜糖芥末醬第二碗揀三文魚配壽司飯及沙律菜、配料揀咗酸蘿蔔、紫洋蔥、芝麻海帶,最後調味加咗木魚絲、果仁、紫菜絲,醬汁揀果仁芝麻醬估唔到咁大碗,份量好豐富,三文魚又粒粒都大大粒,仲食得出所有配料都好新鮮每碗有塊蓮藕脆脆,勁脆卜卜,好好味,我同朋友都話如果有得追加就好最後仲有叫杯飲品-夏威夷賓治 Hawaiian Fruit punch🍍飲落去似係百香果味,酸酸甜甜,好清新,飲品上面仲有塊菠蘿果乾,職員好貼心叫我地方心食用添真係好滿足又健康既一餐,真係要介紹多啲FD試下

真係好滿足又健康既一餐,真係要介紹多啲FD試下
2022-11-17 72 瀏覽
呢排實行緊低碳飲食同朋友做完瑜伽,嚟咗Poke go食個健康好味又飽肚嘅poke bowl!首先主要分咗一係揀已經幫你安排晒所有食材Signature Bowl 或者自選食材嘅Build Your Own Bowl我同朋友都根據自己喜好而選擇配料-我就揀咗三文魚+沙律菜+蟹籽+芝麻海帶+甜粟米+牛油果©/+蜜糖芥末醬+ 木魚絲+紫菜絲+果仁份量比想像中大好多,不但每樣配料,連三文魚嘅量都唔少。每粒三文魚都沾上蜜糖芥末醬,估唔到都幾夾。每食一口都有唔同口感同香味,好推薦一定要加蟹籽,提升咗成碗Bowl嘅層次雖然我揀咗沙律菜,但食完都超級飽,相信男仔食都會夠飽。而我朋友揀嘅配料完全唔同,佢揀咗吞拿魚+壽司飯+枝仁豆+蟹籽+溫室青瓜+鮮蟹肉+鰹魚醬油+ 紫菜絲朋友話吞拿魚同蟹肉食材新鮮,青瓜都好爽脆,醬汁亦都唔會過鹹,反而可以突出咗食材嘅鮮味。壽司飯朋友最後食唔晒,如果女仔我覺得可以揀半份壽司飯半份沙律菜咁會更加好。lunch 時段某一啲特定Bowl 有免費飲品,性價比好高!
呢排實行緊低碳飲食

我同朋友都根據自己喜好而選擇配料-
雖然我揀咗沙律菜,但食完都超級飽,相信男仔食都會夠飽。

📍記得以前返工 Lunch成日同朋友食Poke Bowl🙆🏻‍♀️自從轉咗工之後 就食少咗呢個健康夏威夷飯~行經尖東 見到Poke Go竟然開咗分店 即刻決定健康下!🌀 Build Your Own Bowl除咗餐廳已經配搭好-Signature Bowl 仲可以自選組合 根據自己喜好而選擇配料! 望住顏色鮮豔嘅toppings 心情都好d🙈我就揀咗八爪魚🐙+ 壽司飯/沙律菜各半+ 麻醬豆腐/雞蛋絲/溫室青瓜+ 牛油果🥑+蜜糖芥末醬+ 木魚絲/紫菜絲 用木碗盛載嘅夏威夷飯份量十足✔️ 女仔一定食唔曬🤣 建議半份轉為沙律菜~ 食材相當新鮮 青瓜相當爽脆 而麻醬豆腐滑溜惹味 不同口感嘅食材放埋一齊 令到食慾大增 多咗重層次 🙆🏻‍♀️蜜糖芥末醬食到後期會有少許甜膩 反而幾推薦朋友揀嘅生葵乳酪醬🙋🏻‍♀️ 有淡淡的Wasabi嗆勁 但酸酸甜甜好開胃! 無論食材定醬汁都係我喜愛的味道 係我心目中排名頗高食落好清新無負擔 而且好飽肚 性價比高 值得再訪❤️
📍

自從轉咗工之後 就食少咗呢個健康夏威夷飯~
行經尖東 見到Poke Go竟然開咗分店 即刻決定健康下!

🌀 Build Your Own Bowl

無論食材定醬汁都係我喜愛的味道 係我心目中排名頗高
食落好清新無負擔 而且好飽肚 性價比高 值得再訪❤️

今日去尖沙咀食健康夏威夷蓋飯,Poke Go。餐廳位於漆咸道南,都算近地鐵站,想食健康美味蓋飯,行幾步路實在不為過。-ONO花多眼亂,有選擇困難症,不如就擇佢既招牌蓋飯。材料非常豐富,包括有,三文魚,壽司飯,溫室青瓜,雞蛋絲,皇帝蟹棒,果仁芝麻醬,芝麻。滿滿的一碗蓋飯,所有材料完全覆蓋整碗飯,果仁芝麻醬味道夠特別,三文魚新鮮,青瓜青新,一口三文一口青瓜,平衡了過膩的口感。皇帝蟹棒切得細細粒,伴飯實在一流。-808另一款蓋飯材料有,呑拿魚,壽司飯,沙律菜,和式青蔥,枝仁豆,三文魚籽,雜菌香菇,山葵乳酪醬,芝麻,木魚絲。竟然會有三文魚籽咁高級食材,非常驚喜,三文魚籽鮮味濃郁,原來配上木魚絲一齊食,額外增添一份煙燻味,呑拿魚魚油豐富,加左青檸汁,十分清新,雜菌香菇煮得夠入味軟身,出色的配菜-評分 : 8/10
評分 : 8/10
2022-11-06 62 瀏覽
想食得健康,呢間真係不二之選,平靚正,選擇多,可選不同配料。因我唔太食生野,所以個BASE就叫左MUSHROOM,壽司飯同沙律,配料跟蟹子、蟹肉、麻醬豆腐,每樣既份量都好多,跟埋鰹魚豉油。醬汁令我食落唔會太清淡,但又好健康。壽司飯同沙律各佔一半,咁就唔會太飽。TOPPINGS我仲選了紫菜,木魚碎等惹味之選,唔洗100蚊就可以係度CHILL一CHILL,真係唔錯!環境好舒服,岩見朋友,亦岩一人獨自快樂。
2022-11-05
2022-11-05 80 瀏覽
Lunch time 想食清啲又唔想食咁肥膩嘅朋友,除左食三文治之外,Bowl亦都係一個唔錯嘅選擇。Menu有已配搭好嘅 signature bowl,亦都有自己配搭嘅build your own bowl。Build your own bowl可以喺topping 到全選三款,但想選三文魚籽,牛油果等等就要加錢,所以最後係選擇咗 Signature bowl。Signature bowl要留意嘅係,入面有全壽司飯,半飯半菜同埋全沙律菜底。SHOYU AHI $108 壽司飯,吞拿魚,紫洋蔥,芝麻海帶,木魚絲,芝麻,鰹魚醬油808 $118 壽司飯+沙律菜底,吞拿魚,三文魚籽,雜菌香菇,枝仁豆,芝麻,木魚絲,山葵乳酪醬兩款食完都好夠飽,推介菜飯底各一半,吞拿魚切得大大粒不孤寒,三文籽都份量夠,好好食,808有枝仁豆同沙律菜,咬落夠爽又有咬口,而且兩款Bowl都有足夠汁,食落更開胃。 推薦

5 分鐘 (堂食)
今日cheat day 但諗唔到食咩 又唔想食澱粉 友人介紹一間沙律店 就去試下 黎到2大碗沙律 感覺自己好似大胃王 大碗到不敢想像 食極都仲有!真材實料 吞拿魚 同八爪魚d料仲多過飯同沙律菜 絕對對得起價錢!仲要好食!d飯仲要好食,有口感,炸雞熱辣辣!皮脆肉滑,拍得住韓國店炸雞!仲要店員好好,送上自製水果乾,有蘋果乾、火龍果乾、同菠蘿乾!服務 食物一流!終於明白點解沙律店點解會排隊!每個月2個cheat day唔洗再憂食咩呢間一定係減肥人士之選!希望可以繼續開分店!開到香港島就好了
自選沙律
2022-11-03
用餐優惠
試食活動
自選沙律
  • 風味炸雞
2022-10-24 1759 瀏覽
成日聽朋友講尼間野好好食,又大兜又健康,岩哂啲女仔食🤣聽到我心郁郁 難得放假緊係出去試吓啦😬如果有困難選擇性既朋友可以揀Signature Bowl唔洗煩,我就緊係想揀返自己想食既野啦😆✨吞拿魚、糙米+沙律菜🥗、雞蛋絲+甜粟米、蟹棒沙律(另外要加$12)、配蜜糖芥末醬.一上到枱望都真係幾大兜,好彩我揀左珍珠糙米+沙律菜,如果淨飯應該會太多食唔哂😂因為吞拿魚都幾多而且幾大粒,同普通日本餐廳比較,尼間性價比都算高👍🏻而且魚生都幾新鮮。配埋粟米、蟹棒沙律同蜜糖芥末醬食 甜甜地非常開胃😋✨三文魚、糙米+沙律菜🥗、櫻桃蕃茄+麻醬豆腐+蟹籽、配蜜糖芥末醬、而配料除辣椒碎全部都有要。食落去比上一碗味道甜中帶鹹,因為落左岩鹽周脆蒜,我個人就覺得還好,但男朋友就好鐘意😂 不過三魚文值得一讚,比起吞拿魚更新鮮好食👍🏻整體Poke Bowl 真係好開胃又健康,想減肥唔想食飯既可以食沙侓菜配埋魚生一定夠飽唔洗捱餓😎

2022-10-22
2022-10-23 96 瀏覽
依家興起食poke bowl , 佢係夏威夷既魚生飯,貪佢多款式得來又健康。呢間係深水埗已經聞名既poke go 終於尖沙咀都開左分店,之後唔洗去咁遠喇。剛開業無耐,夜晚來都已經大排長龍,號召力驚人。大約等咗10分鐘終於入得,新店嘅裝修環境都近深水埗店大同小異,都係走夏威夷風格。佢嘅款式選擇非常多,真係花多眼亂。有得自己DIY做不同嘅配搭又或者揀佢已經set好嘅Menu就唔需要煩。我就鍾意自己揀要咗個八爪魚同糙米飯做base 另一款要左三文魚。一上枱,真係嘩一聲,佢堆到成座山咁高,份量絕不吝嗇,人均都係$100一碗左右,絕對物超所值。食晒成碗都冇罪惡感零負擔。下次再回來
2022-10-21 106 瀏覽
Poke Bowl 並非一般的日本魚生飯,而是夏威夷蓋飯,是夏威夷人一種料理生魚的方法,將生魚切塊,然後用醬汁醃漬後蓋於米飯上。 今日行過尖東,見到開左間Poke Bowl嘅新店,試一試!有set亦有自選配料,2個人叫左兩碗自選嘅一碗係三文魚、蟹籽、溫室青瓜、雞蛋絲、蜜糖芥末醬、紫菜絲,配普通壽司飯 $108D料多到滿瀉,一唔小心跌左d蟹籽落枱🙈三文魚粒夠大夠厚又夠多,將配料撈勻食,夠晒滋味另一碗就係呑拿魚、青瓜、枝豆、麻醬豆腐、辛味蛋黃醬、紫菜絲,配珍珠糙飯 $108朋友的,就咁試左幾啖。辛味蛋黃醬!好夾同好惹味,下次再選,我一定會選佢!份量一樣大大碗,滿瀉咁濟。勁多枝豆,但朋友麻麻地太粉。豆腐嘅質感好特別,比平日嘅豆腐硬,帶麻香。埋單免加一,份量夠,值得一試

有set亦有自選配料,2個人叫左兩碗自選嘅

D料多到滿瀉,一唔小心跌左d蟹籽落枱🙈
三文魚粒夠大夠厚又夠多,將配料撈勻食,夠晒滋味

埋單免加一,份量夠,值得一試
2022-10-20 78 瀏覽
原來魚生飯都可以同健康融合在一起😛😛大大碗一定夠飽😚-Shoyu ahi 有吞拿魚 芝麻海帶 木魚絲 呢個就會似食緊壽司丼飯🤣吞拿魚一D都唔孤寒 切到大大粒😳食完好滿足同埋加左蟹肉🦀口感好豐富😋😋-Nalu 呢個有八爪魚番茄🍅蟹柳 仲有辣辣地既辛味🌶蛋黃醬 即刻味道提升食食緊沙律😆不過就會有少少辣啊🥵-仲有天然椰皇(呢度叫100%🥥🥥椰青水)唔洗係屋企自己開 即刻勁fresh~ cool❄️😌地點|尖沙咀 Poke Go
原來魚生飯都可以同健康融合在一起😛😛大大碗一定夠飽😚

地點|尖沙咀 Poke Go
2022-10-18 83 瀏覽
之前已經mark底左呢間餐廳「Poke Go」,難得今日去尖沙咀,當然要黎朝聖下🤣🤣門外有架單車作裝飾打卡吃飯時段已經坐滿人👭🏻👬🏻👫🏻808 $118一放上枱都忍不住哇了一聲🤣配料相當豐富😍😍幾乎要滿瀉了!配料有吞拿魚,壽司飯,沙律菜,和式青蔥,枝仁豆,三文魚籽,雜菌香菇,山葵乳酪醬,芝麻,木魚絲。三文魚籽和吞拿魚非常新鮮😍壽司飯和沙律菜各半,放在最底下。+$12 鮮蟹肉炸番薯條 $48即叫即炸,熱辣辣,脆卜卜😋配上醬料更美味Cold pressed apple juice $32味道濃郁,喝了三分一再加水味道也不會太啖😋把蘋果削成皮製作玫瑰花,可以食用😋吃完好滿足呀😍😍餐牌如下。

門外有架單車作裝飾打卡

吃飯時段已經坐滿人👭🏻👬🏻👫🏻

808 $118
三文魚籽和吞拿魚非常新鮮😍
壽司飯和沙律菜各半,放在最底下。

+$12 鮮蟹肉

炸番薯條 $48
即叫即炸,熱辣辣,脆卜卜😋

配上醬料更美味

Cold pressed apple juice $32

吃完好滿足呀😍😍

餐牌如下。

2022-10-13 224 瀏覽
近年香港開始興起夏威夷蓋飯Poke Bowl,魚生切角配上飯或沙律底,加上配料及醬汁,賣點是低脂低卡。餐廳有五款預設Signature Bowl(計落平少少)或者可以自選。① Build Your Own Bowl $78-108我這碗是三文魚 $108,Base是壽司飯加沙律菜,Toppings有蟹籽,芝麻海帶,麻醬豆腐,Dressing是山葵乳酪醬,Seasoning有果仁,辣椒碎,岩鹽,木魚絲,脆蒜,紫菜絲。另外Top up加$12點了牛油果。非常豐富的Poke Bowl,配料毫不吝嗇,份量幾多,賣相靚,又好食,山葵乳酪醬有陣淡淡的芥末味,清新但不嗆。② 和風炸雞 $68炸雞面層加了海苔粉,木魚絲及沙律醬,好似章魚小丸子咁。炸粉唔厚,肉嫩唔會乾,好食。③ 火山炸雞 $68醬汁比較濃味,有點似食韓式炸雞的感覺,香辣味正。餐廳有道牆邀請了美食插畫家繪畫,而近期幫襯左兩次,店內Playlist一次播林家謙,一次播Dear Jane ,聽住歌食得特別心情愉快。
Build  Your  Own  Bowl

① Build Your Own Bowl $78-108
和風炸雞

② 和風炸雞 $68
火山炸雞

③ 火山炸雞 $68
醬汁比較濃味,有點似食韓式炸雞的感覺,香辣味正。

午餐
Build  Your  Own  Bowl