2021-09-20 68 瀏覽
[尖沙咀]Playa de Papagayo .又食西班牙菜~.滑蛋毛蟹肉蟹膏炒飯食剩指數:0/100無諗過呢間西班牙Restarant & Bar會有炒飯食~炒飯好香蟹味啖啖都食到蟹肉都係100$左右好抵食既Brunch Menu!.Fish & Chips食剩指數:10/100炸魚薯條呢啲share plate就基本啦炸魚好香脆唔會有油益味薯條都幾多幾香.焗西班牙蛋餅食剩指數:0/100Tapas就叫左蛋餅同乳豬蛋餅外層既蛋好香入面薯仔係一片片好厚身加左芝士同蛋好creamy.西班牙烤乳豬件配自家制酸椰菜,薯蓉食剩指數:0/100乳豬可以揀1件/4件乳豬既皮好脆咬落去都聽到聲肉質都幾嫩滑椰菜酸酸地可以減膩底仲有薯蓉唔怕唔夠飽.Sangria食剩指數:0/100Sangria叫左紅酒入口好順滑佢既攪棒係肉桂攪幾下肉桂香味更出加左水果浸泡唔錯
[尖沙咀]Playa de Papagayo
又食西班牙菜~
滑蛋毛蟹肉蟹膏炒飯
無諗過呢間西班牙Restarant & Bar
會有炒飯食~
炒飯好香蟹味
啖啖都食到蟹肉
都係100$左右
好抵食既Brunch Menu!
Fish & Chips
Tapas就叫左蛋餅同乳豬
蛋餅外層既蛋好香
入面薯仔係一片片好厚身
加左芝士同蛋好creamy
西班牙烤乳豬件配自家制酸椰菜,薯蓉
乳豬可以揀1件/4件
佢既攪棒係肉桂
攪幾下肉桂香味更出
加左水果浸泡唔錯
2021-09-12 143 瀏覽
尖沙咀除了諾士佛臺之外,K11廣場對面的河內道也有很多酒吧。這次決定一試這一帶的酒吧,選擇了這間人流比較多的。想不到有意想不到的驚喜,酒吧的食物質素竟也那麼高。黑松露野菌意大利扁麵 Italian Linguine w/ Wild Mushrooms & Truffle Sauce - $138意大利扁麵掛滿濃郁的黑松露汁,充滿松露的飄香和忌廉的順滑感,麵條彈牙有口感,也有很多不同的野菌增添層次之餘,又更有咬口。慢煮鮮鮑魚海鮮薄餅 Slow Cooked Abalone & Seafood Pizza - $168即叫即製的PIZZA,薄批富韌性而不糊,邊位特別爽脆。鮮鮑魚切粒略帶韌脆有嚼頭;魷魚圈彈牙富水份;厚大的青口嫩滑而不腥;鮮蝦紮實彈牙;批底塗上莫薩里拉芝士及千島醬那鮮明的酸甜風味好惹味。烤焗香辣豬小脾 Baked Spicy Baby Pork Rib - $88三件豬仔脾肉質好鮮嫩,焗得好酥脆,有點香辣粉更惹味,底部墊著意大利黑醋沙律。Rose Sangria (with rose and cranberry) - $68酒底是西班牙的Sangria汽酒,口質稍甜,裡面有多

Rose Sangria

酒底是西班牙的Sangria汽酒,口質稍甜,裡面有多數的水果切粒,充滿清爽的水果香氣。
2021-09-12
2021-09-09 90 瀏覽
朋友介紹呢間Sangria好有名,果然好介紹。我order咗GLS-Royal Sangria,係Sherry Wine +Cava~飲落酒味吾算好濃,可能係因為加左氣泡酒,飲落幾輕盈,似水果味Champaign,少少酸,非常開胃!女仔飲都吾會咁快醉!🤪一睇Menu就比焦糖無花果鵝肝醬脆米餅張相吸引,憑賣相已經深得我心!可惜脆米餅今日sold out,轉左多士…但無花果和鵝肝嘅配搭係幾清新!入口即溶,無花果的香、甜又吾會蓋過鵝肝,非常好吃!波士頓龍蝦意大利扁麵一上枱就看到半隻龍蝦,很浮誇!我只需輕輕一挖,就可以食到Q彈、鮮甜的龍蝦肉!扁麵吸附曬特製的蕃茄海鮮汁,很濕潤!呢間以西班牙菜式為主的餐廳地理位置又方便,係地鐵站旁邊。Menu上的飲品、食物款式眾多,仲有大電視可以睇球賽,大家一定要到來Chill下!

2021-08-31 79 瀏覽
開左好多年,經過左門口無數次,以為係酒吧無好嘢食,今次入去先發現相逢恨晚🤣——————————————————🔻Abalone and seafood pizza $168Pizza 超多料 多醬 多芝士🤣配料有鮮鮑魚 蝦 大粒青口 魷魚每啖都咬到海鮮 好開心🤣千島醬多到流晒出嚟 但餅底仍然很酥脆 讚👍🏻😋*🔻Risotto with Bay lobster in lobster sauce $198琵琶蝦真係龍蝦咁大隻😂Risotto 索曬龍蝦汁 香濃 creamy 👍🏻份量重多到要2人share——————————————————by C **#sissyfoodie
——————————————————

——————————————————
by C
#sissyfoodie
  • Abalone and seafood pizza
  • Risotto with Bay lobster in lobster sauce
2021-08-31 1943 瀏覽
🍕AVOCADO & SMOKED SALMON PIZZA $98 🥗SPANISH ALL DAY BREAKFAST $98 🦐PENNE W/ PRAWN & LOBSTER SAUCE $128 🍹PPO $42 🫖Lemon Verbena Tea $15 (跟餐) 嚟到呢間喺K11出口對面嘅酒吧,但係嚟食branch,佢嘅brunch由12點至5點,對比起正價來講平好多,而且冇加一,算係抵食👍。 Papagayo其實係西班牙有個地方🇪🇸,餐廳嘅全名就係指緊個海灘🏖,呢度食嘅都係西班牙菜。 煙三文魚幾香同幾大塊,不過牛油果醬如果多啲就更佳,而薄餅餅底都幾脆係唔錯。至於全日早餐相當豐富,我鍾意食佢個蛋同腸🌭,整體來講都做得唔錯。仲有一碟通粉,大蝦幾好食幾彈牙,係通粉我覺得有少少鹹。 PPO係有蜜桃🍑、熱情果🍋、檸檬執梳打嘅mocktail,我覺得偏酸咗啲,另一杯嘅茶味道幾特別,似飲涼茶,有種清新嘅草香味🌿。 當日星期日K11都幾多人,但呢間出邊嘅酒吧就人流較少,所以座位都幾舒服。仲有兩台高清嘅電視睇住奧運直播📺,一邊食嘢,一流享受。 📍Playa de Pap

🍹PPO $42
🫖Lemon Verbena Tea $15 (跟餐)

📍Playa de Papagayo - 尖沙咀普基商業中心地下N3號舖

2021-08-04
午餐
2021-08-29 60 瀏覽
星期五晚happy Friday 就會放鬆心情,朋友介紹這間位置尖沙咀的西班牙🇪🇸酒吧餐廳🍴幾好食,所以就決定去試試看去到服務員安排座位,服務態度很好,看看餐牌就點了幾款野食Crab & avocado roll salmon caviar這款小食整得好靚又精緻,蟹肉+牛油果🥑很配搭上面還加上三文魚子,很有層次感Wild mushroom & truffle W/ linguine 十分香濃的黑松露配雜菌,味道相當濃郁可口,麵條質感剛剛好當有彈性很有口感Mozzarella dippers炸得很香脆的外表,內裡是熱辣辣的芝士,十分美味可口Sangria 嘆西班牙菜🇪🇸當然不忘配番杯Sangria ,調得美味香口,陣陣水果味🥰

去到服務員安排座位,服務態度很好,看看餐牌就點了幾款野食

Mozzarella dippers
炸得很香脆的外表,內裡是熱辣辣的芝士,十分美味可口

Sangria
2021-08-13
2021-08-27 75 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今次呢間餐廳啱晒三五知己坐低飲杯嘢傾吓計🍹除咗地理位置便利之外📍飲品、主食嘅款式相當多 總有一款啱你心水🧫❶原隻琵琶蝦龍蝦汁意大利飯 $198呢個飯嘅size簡直係大得驚人😱岩晒一堆fd一齊share嚟食👯‍♀️原隻嘅琵琶蝦切沿邊𠝹開 放咗喺意大利飯面🍤啖淡鮮味 而且肉質緊緻嫩滑🦐而意大利飯就用咗龍蝦汁炮製🍚再加上小小嘅辣味 惹味十足😋❷四色芝士薄餅 $128呢個薄餅雖然冇乜拉絲嘅效果🧀但個人都超推介👍🏻因為佢同平時食到嘅薄餅好唔同🍕係用咗四款芝士來製造🧀食得出四款唔同嘅芝士味🫕令到口感同層次都有所昇華🤭芝士控一定唔可以錯過呢個Pizza😋❸西班牙小油條配朱古力醬 $78嚟到西班牙餐廳又點可以唔食呢一個小食呢🇪🇸西班牙油條食落似炸左嘅麵包🥯在喺表面灑上玉桂粉 噴起上嚟有淡淡的玉桂味再沾埋旁邊嘅朱古力醬一齊食🍫簡直冇得輸😚❹Sinlandia $58呢杯飲品係用咗多款唔同嘅酒同生果混合而成🍓當中包括:Vodka, Red Wine, Triple Sec, Fresh Passion Fruit, Strawberry, Peach, Soda冇諗過咁多配料同時都仍然飲得出
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

今次呢間餐廳啱晒三五知己坐低飲杯嘢傾吓計🍹
除咗地理位置便利之外📍
飲品、主食嘅款式相當多 總有一款啱你心水🧫

❶原隻琵琶蝦龍蝦汁意大利飯 $198

冇諗過咁多配料同時都仍然飲得出酒味既香醇 🍷

❺PPQ $42
呢杯就係冇酒精嘅飲品🍹
用左梳打同三款水果混合製成🍑
呢三款水果包括:Peach, Passion Fruit, Lemon Juice 🍋
飲起上嚟比較清新☀️
而且仲會飲到熱情果嘅果籽 口感即刻upgrade🤭

1K
放工飲番杯冰凍🧊Sangria 配多款Tapas 就最正🥰餐廳喺K11 對面,環境開陽,予人輕鬆嘅感覺。Regular Sangria $68水果同red wine 嘅配合,賣相吸引,冰涼爽快,水果芳香,甜味適中西班牙燒乳豬件配自家制醃椰菜,薯蓉 $88燒乳豬皮極脆口,中間夾住一層油脂,肉質嫩滑,配醃椰菜,可減乳豬嘅膩。 薯蓉牛油味香濃順滑。焗西班牙蛋餅 $78蛋餅外面金黃色,入面有一塊塊好腍嘅薯仔片,配合軟滑流心嘅芝士,加上滑蛋,真係好味😋。 西班牙辣肉腸炒八爪魚🐙 $88八爪魚🐙爽口鮮甜。 辣肉腸辣得惹味,亦可提升八爪魚嘅鮮。脆糖杏仁芝士蛋糕配紅莓雪葩 $65甜品唔少得🤣 香濃嘅芝士蛋糕上,放上用果肉制成嘅紅莓雪葩,果肉酸酸甜甜有口感,配合蛋糕食一流😍PPQ $58Peach passion fruit lemon juice soda

放工飲番杯冰凍🧊Sangria 配多款Tapas 就最正🥰

餐廳喺K11 對面,環境開陽,予人輕鬆嘅感覺。
Regular Sangria $68

西班牙燒乳豬件配自家制醃椰菜,薯蓉 $88

焗西班牙蛋餅 $78

西班牙辣肉腸炒八爪魚🐙 $88
八爪魚🐙爽口鮮甜。 辣肉腸辣得惹味,亦可提升八爪魚嘅鮮。

脆糖杏仁芝士蛋糕配紅莓雪葩 $65

PPQ $58
  • Regular Sangria
  • 脆烤乳豬件配自家製酸椰菜及薯蓉
  • 西班牙辣肉腸炒八爪魚
  • 脆糖杏仁芝士蛋糕配紅莓雪葩
  • 焗西班牙蛋餅
好耐冇見既舊同事,諗住搵間可以慢慢飲野傾計既餐廳,搵到呢間係尖沙咀既餐廳酒吧,食西班牙菜西班牙餐廳,當然要嗌sangria! 我地一人嗌左一杯,rose sangria $78white sangria $68rose sangria 有甜味,不過入面生果得好少,唔夠多果肉食另外嗌左tapas, 8款唔同既tapas Dexule Toasty Platter $128每款都好好味,有黑松露炒蛋,有pama ham,有蟹子沙律,鵝肝醬,柚子蝦等等crab and avocado roll with salmon caviar $88十分有驚喜,外皮爽口,有少少似芒果腸粉既皮,但再爽口d入面係蟹肉撈埋牛油果,無論口感定味道都十分出色Risotto Bay Lobster $198外貌已經係100分,龍蝦好新鮮,肉質好爽嫩鮮甜上面有芝士絲,上菜時夠熱,我學影完相打完卡都仲熱第2round,嗌左regulr sangria $68今次紅酒味好出,冇咁重甜味最後食到11點半,餐廳有廁所,不過所有枱都係高枱,如果想坐得舒服d就要book定梳化枱

西班牙餐廳,當然要嗌sangria! 我地一人嗌左一杯,
rose sangria $78
white sangria $68

另外嗌左tapas, 8款唔同既tapas

Dexule Toasty Platter $128

十分有驚喜,外皮爽口,有少少似芒果腸粉既皮,但再爽口d
入面係蟹肉撈埋牛油果,無論口感定味道都十分出色

Risotto Bay Lobster $198
外貌已經係100分,龍蝦好新鮮,肉質好爽嫩
鮮甜
上面有芝士絲,上菜時夠熱,我學影完相打完卡都仲熱

第2round,嗌左regulr sangria $68
今次紅酒味好出,冇咁重甜味

• crab  and  avocado  roll  with  salmon  caviar
  • risotto  bay  lobster
  • duxule  toasted  platter
2021-08-20 58 瀏覽
平時放假得閒都會黎呢間Restaurant & Bar食飯➕飲嘢除咗鍾意呢度嘅環境之外,食物質素都唔錯💕佢嘅lunch set仲好抵食👍🏻100%澳洲和牛漢堡配薯條$108和牛漢堡牛味濃郁,個包軟硬適中,加埋蕃茄,火箭菜同埋芝士一齊食,好香好juicy 跟餐加$15叫左個 Lavender Earl Gray tea,一黎就聞到好香薰衣草味,不過大家記得浸一陣就好拎起個隔茶器,如果唔係就會太濃🙈滋味拼盤$188呢個小食拼盤🈶黑松露雞茸脆卷,慢煮鮮飽魚,黑豚肉釀軟蓋蟹脚,脆小菇➕香草油炆八爪魚🐙最有驚喜就係脆小菇,食落甜甜哋,外層係好薄嘅蛋卷飽魚都唔錯,個汁有少許微辣,質感唔會太韌焗釀毛蟹蓋$88初頭以為係連埋蟹蓋一齊上菜,但原來外型係蟹餅,裡面都多蟹肉,外層香脆Iindemans Apple Beer$58飲落有蘋果香,好易入口,啱晒女仔飲
除咗鍾意呢度嘅環境之外,食物質素都唔錯💕
佢嘅lunch set仲好抵食👍🏻

100%澳洲和牛漢堡配薯條$108

滋味拼盤$188
飽魚都唔錯,個汁有少許微辣,質感唔會太韌

焗釀毛蟹蓋$88

Iindemans Apple Beer$58
飲落有蘋果香,好易入口,啱晒女仔飲

📍𝗣𝗹𝗮𝘆𝗮 𝗱𝗲 𝗣𝗮𝗽𝗮𝗴𝗮𝘆𝗼 (尖沙咀) 再次到訪呢間充滿氣氛既西班牙酒吧式餐廳🇪🇸!今次同樣都係冇令我失望~ 💕 呢度仲有高清電視可以比客人一路用餐一路欣賞賽事,啱哂大家呢排聚埋一齊睇奧運,一齊撐港隊!! 🇭🇰𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️烤焗香辣豬小髀 𝙱𝚊𝚔𝚎𝚍 𝚂𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙱𝚊𝚋𝚢 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚁𝚒𝚋 ($88) 豬小髀一共有3條,份量適中。🍗佢烤焗得好香口,肉質非常爽滑。調味既控制亦都好好,食落好香好惹味,仲有少少辣辣地咁幾過癮~ ▪️法國鵝肝雞肉意大利飯 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚎 𝚠/ 𝙿𝚊𝚗-𝚜𝚎𝚊𝚛𝚎𝚍 𝙵𝚘𝚒𝚎 𝙶𝚛𝚊𝚜 𝚊𝚗𝚍 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 ($178)上次試完呢個飯實在太好食所以決定要encore!!! 🥰佢地既risotto口感超級creamy,入面材料好豐富,有超多菇菇,成個飯食落好有口感。🤤上面既鵝肝同樣係咁令我難以忘懷,油脂味超香,不過雞肉就都係偏乾左少少~▪️黑松露野菌薄餅𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚃𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎 & 𝚆𝚒𝚕𝚍 𝙵𝚘𝚛𝚎𝚜𝚝 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖𝚜 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 ($138)Pizza既餅底好薄身既,🍕食落非常脆口,上面就佈滿左黑松露醬、野菌同芝士,睇落好豐富!🧀
📍𝗣𝗹𝗮𝘆𝗮 𝗱𝗲 𝗣𝗮𝗽𝗮𝗴𝗮𝘆𝗼 (尖沙咀)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:

Pizza既餅底好薄身既,🍕食落非常脆口,上面就佈滿左黑松露醬、野菌同芝士,睇落好豐富!🧀芝士既份量好多好正,但係略嫌有啲搶過咗黑松露嘅風頭,令到黑松露味顯得冇咁突出~

▪️𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝚂𝚊𝚗𝚐𝚛𝚒𝚊 ($68)
今次同樣都試左一杯西班牙果酒,但係就試左第二款 - White Sangria啦。🍸呢杯同樣咁靚咁適合打卡,入面今次係以白酒作為基底,再配上Green Apple Schnapps,飲落味道偏甜,仲會有淡淡既肉桂香味。🥂佢既酒味唔會好突出,好易入口,女仔應該會幾啱飲呢杯~

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3號舖
Shop N3, G/F, Podium Plaza, 5 Hanoi Road, Tsim Sha Tsui
2021-08-13 67 瀏覽
今日同fd 去咗食呢間lunch午餐來講佢價位都算中上我哋12:30去到,得兩台客環境都算幾舒適我哋叫左兩樣嘢食✨✨✨✨✨✨1)龍蝦汁虎蝦長通粉$78一上枱聞都幾香虎蝦食落爽口彈牙長通粉質地亦都煮得啱啱好不過個汁就唔似龍蝦汁似蕃茄汁多d總括嚟講都幾好食✨✨✨✨✨✨2)西班牙海鮮飯$88呢個飯賣相一流不過食落就有d失望感覺都係茄汁撈飯魷魚好韌,唔係太食到青口帶子都普通虎蝦質素一樣keep到Set lunch配餐湯麵包或者沙律沙律係柚子沙律,新鮮好味個麵包一睇就知啱啱叮完縮晒水咁,味道都正常蘑菇湯就唔夠熱但係都算好飲✨✨✨✨✨✨最特別係店舖兩位員工態度都幾差講嘢完全冇尾音放低食物果陣求其放低就即刻轉身走亦都冇主動加水到我哋舉手叫加水佢都完全冇回應但過咗一陣就有過嚟加水比我地態度咁差都幾失望所以應該唔會再去啦
今日同fd 去咗食呢間lunch

2)西班牙海鮮飯$88
呢個飯賣相一流
不過食落就有d失望
感覺都係茄汁撈飯
魷魚好韌,唔係太食到
青口帶子都普通
虎蝦質素一樣keep到
Set lunch配餐湯麵包或者沙律
沙律係柚子沙律,新鮮好味
個麵包一睇就知啱啱叮完
縮晒水咁,味道都正常
蘑菇湯就唔夠熱
但過咗一陣就有過嚟加水比我地
態度咁差都幾失望
所以應該唔會再去啦
2021-08-13 60 瀏覽
嚟到星期四,最啱就係約朋友食下飯傾吓計,今日去咗尖沙咀呢間食西班牙嘢嘅酒吧,感覺好chill~ 呢度食物選擇好多,價錢亦都唔貴,tapas亦都幾大碟,性價比好高!一坐低梗係先嗌酒飲啦,今晚要咗一杯普通sangria,一杯white sangria;味道來講Standard嗰杯好飲啲,紅酒同啲水果味比較襯。之後揀咗幾款tapas:Tasting platter - 乜都有啲,啱晒選擇困難症嘅朋友Deluxe toasty platter - 呢個正,每件toast都唔同topping,每件都幾好食,最鍾意蟹肉三文魚子嗰件Shrimp in garlic & olive oil - 幾好食,蝦肉爽口,調味幾濃Papagayo Sauteed Spiced Octopus - 呢件好惹味,唔算好辣,輕輕刺激味蕾Suckling pig - 大大份,啱晒食肉獸,不過稍為唔夠香脆熱辣辣呢度真係好適合食飯傾偈,唔鍾意tapas亦都有好多main course嘅選擇,下次可以多幾個朋友一齊嚟chill下😬

之後揀咗幾款tapas:

2021-08-12
  • Regular Sangria
  • 橄欖油蒜片蝦
  • Tasting Platter
2021-08-13 52 瀏覽
早幾日💁🏽‍♂️放假 行完街就提早嚟個「歡樂時光」飲返杯 chill一chill~哩間餐廳晌尖沙咀K11對面 好易搵空間大 座位闊 同埋店員都好nice👍🏻 (哩樣好緊要!)食物選擇又多 淨係小食都有30幾款今次我哋唔太餓 所以只係叫小食同啤酒~.🔸脆炸香料薯條($68)又大盤又香又脆,薯條係粗身有咬口,薯仔味幾濃,香料就係BBQ風味,微辣,少少似熱浪。.🔸炸魷魚圈($78)魷魚又大又厚身,好彈牙!外層炸漿好脆,再加少少檸檬汁,好好食!😋.🔸西班牙小油條配朱古力醬(吉拿棒)($78)大愛!熱辣辣脆卜卜!又唔會好甜,朱古力醬好濃、味道甘甘地,唔係好奶好甜個種,好味❤️!如果再灑多少少沙砂糖會仲正。.🔸燒魷魚柚子橄欖沙律($98)同炸魷魚圈嘅魷魚一樣,都係厚身彈牙,加左啲辣粉幾惹味,配清甜柚子同新鮮蔬菜,清爽開胃。.🔸Whitsable Bay(*happy hour $55)味道幾似手工啤,好香果味,清新易入口。
早幾日💁🏽‍♂️放假
行完街就提早嚟個「歡樂時光」
飲返杯 chill一chill~
哩間餐廳晌尖沙咀K11對面 好易搵
空間大 座位闊
同埋店員都好nice👍🏻 (哩樣好緊要!)
食物選擇又多 淨係小食都有30幾款
今次我哋唔太餓 所以只係叫小食同啤酒~
🔸脆炸香料薯條($68)
🔸炸魷魚圈($78)
🔸西班牙小油條配朱古力醬(吉拿棒)($78)
🔸燒魷魚柚子橄欖沙律($98)
味道幾似手工啤,好香果味,清新易入口。
2021-08-05 76 瀏覽
My friend picked this restaurant for us to meet up as we love Spain, we studied Spanish and we enjoy our time in Spain.They have lunch set menus and we ordered white wine and champagne for the meal.Food was so so, the snacks are sweet. The location is convenient, close to MTR.Staff is friendly and the atmosphere is relaxing.

蝦意粉、沙拉
豬扒