2016-05-27 1253 瀏覽
話說今日真係好冇精神,可能昨晚睡不好,所以無限甘釣魚,所以食左個晏後見到間咖啡鋪(真心我覺得自己好勁,因為出面乜招牌都冇,唔行入去都唔知係咖啡店),買左一杯espresso. 等既過程中,我就係店內坐低,但冷氣非常之凍,連換左幾個位都好凍,睇黎下次想長坐真係要著風褸. 等左一陣,就有咖啡飲,expresso好細份,一般來講都是一口的份量,我聞一聞,香氣濃郁,飲落去真的超濃,但絲毫不酸,飲落去人即刻醒神番. 講真,我就好少飲espresso,所以唔係好識點鑑定好定唔好,不過飲落幾順口,我都算滿意.

著風褸.

落去真的超濃,但絲毫不酸,飲落去人即刻醒神番.

2016-05-03 1022 瀏覽
係公司附近一直有間幾有格調既cafe,不過一直未有機會去嘗試,終於今日約到個同事去拜訪下,呢度lunch都有3款選擇,而且都係以意粉為主,不過就吾包飲品,如果以四、五十蚊一個意粉黎講其實一D都吾平,叫完餐之後就可以搵位坐低,侍應會將你order既食物送黎我地叫左叫雜菌忌廉扁意粉賣相不錯,面頭鋪左少少沙律菜,美觀之餘亦可以中和忌廉既油膩感覺,食落creamy又吾會太咸,意粉煮得岩岩好又不會過份稔身,口感煙韌彈牙,份量十足另外,仲有雞肉忌廉長通粉雞肉肉質不會太乾,而且啖啖肉,但長通粉只是微熱,配菜三色椒好似未煮過,完全無任何味道,加上忌廉汁十分少,整體味道只屬一般整體認為Cafe飲品方面可能會較出色,至於食物則可以抱住一試既心態

我地叫左叫雜菌忌廉扁意粉

另外,仲有雞肉忌廉長通粉

2016-04-22
2016-02-25 1046 瀏覽
我在附近返工,之前見佢裝潢既時候已經好好奇,因為佢喺呢區黎講已經算係好靚既cafe。終於搵到個時間同同事食, 但比我想像中唔係咁好...呢度係自助形式, 在counter叫完之後坐埋位等。叫左個黑松露野菇意粉,無乜黑松露味,整個意粉都係偏淡,只算是不過不失。野菌都唔多,40幾蚊(唔包野飲)都真係幾貴。 (可以見到圖中中間黑松露的分量不多)另外,朋友叫個個海鮮意粉都係不過不失,都係偏淡的,可能我食開濃味,我唔太喜歡。我明白依加食個lunch係要幫小店交租的道理,所以都比佢10分有6.5分吧如果計埋裝潢就有7分!可能我唔飲咖啡, 唔知佢咖啡係咪會加返分呢?
終於搵到個時間同同事食, 但比我想像中唔係咁好...

呢度係自助形式, 在counter叫完之後坐埋位等。

野菌都唔多,40幾蚊(唔包野飲)都真係幾貴。
黑松露野菇意粉

(可以見到圖中中間黑松露的分量不多)

如果計埋裝潢就有7分!
可能我唔飲咖啡, 唔知佢咖啡係咪會加返分呢?
2016-02-15
2016-02-16 782 瀏覽
見完客,諗住試下pinkcoffee半島這間分店,大約差不多4點,想嘆杯咖啡返去再努力工作,點知入到鋪,員工顧住禁電話,我企左6分鐘佢地先有意識我係度,諗住食個窩夫,有位女員工,長頭髮又唔紥邊,不特止,我件窩夫裡面有條頭髮,好失望!感覺員工沒有衛生意識。不會考慮再光顧
下午茶
2015-11-15 1401 瀏覽
呢間係我前份工成日都幫襯既咖啡店佢既裝修。味道同價錢都係唔成比例既。。bf仍然係荔枝角返工.接佢放工..所以再有機會幫襯沖咖啡既級數比起我飲開再講究咖啡好飲... 我叫既mocha..甜甜地..入口之餘香濃..落肚之外仲有一股芳香而且可以加多d cream..令我杯咖啡多一個層次..一飲再飲..而且裝修都好有格調完全俾人感覺可以放鬆..就算係到溫書溫成日..做成日野都唔好enjoy我記得坐左係到..幾個鐘..今日再幫襯既級數仍然咁高..但價錢竟然無乜點加好正...希望再有機會幫襯...
呢間係我前份工成日都幫襯既咖啡店
佢既裝修。味道同價錢都係唔成比例既。。
bf仍然係荔枝角返工.接佢放工..所以再有機會幫襯

沖咖啡既級數比起我飲開再講究
咖啡好飲...
而且可以加多d cream..令我杯咖啡多一個層次..
一飲再飲..

而且裝修都好有格調
我記得坐左係到..幾個鐘..

今日再幫襯既級數仍然咁高..但價錢竟然無乜點加
好正...
希望再有機會幫襯...
拿鐵
2015-11-17
拿鐵
2015-11-06 1391 瀏覽
係荔枝角返工有樣好就係成日可以試下唔同既工廈Cafe,之前係openrice search到呢間好似唔錯就趁lunch去試下.Lunch 時侯去,好多人, 個感覺有D似Oliva Super Sanwich,自助形式,幾寫意. 自已去排隊買野食, 順帶一提應該係冇水供應,所以你一係買支sparkling water or試下佢的手調飲品 (可以照價減$9, 一杯大約around $30~$40)有個好特別的大鐘,係真係REAL TIME嫁 (REMIND你就完啦個lunch hour /.\) 下次來如果坐到SOFA位就好啦, 可以係度大字位抖夠先返上樓做野LUNCH唔會有太多款有得簡, 岩曬我好難簡野食既性格! 果日望去,差唔多個個人都叫肉醬天使面,所以我都叫左,試下點解咁多人都叫呢一個( 我記得仲有2款可以簡, 一個係pumkin 意粉,另一個係忌廉菠菜意粉) 以價錢來講 ($45一大碟),性價比好高! 肉醬好多,蕃茄味都好夠,我朋友食完意粉仲剩左好多肉醬. 至於個天使面, 我鍾意佢唔淋身, 有小小彈牙, MIX埋個醬,係幾惹味~我會再ENCORE食呢間野,平靚正之選

2015-10-25 1259 瀏覽
減肥mode,什麼也不能多吃,連吃片麵包也怕了澱粉質 堅要 oat meal, miss a meal and no meal  好慘呢我只是平凡女仔一個,口淡淡,怎麼辦??有! 就是Yogurt一杯 (附設粟米片)!這間Pink Coffee有好多在外間coffee shop都不賣的yogurt!乳酪對身體很好的,又可以幫助消化,這杯乳酪是原味的奶酪味道純厚又杰身,酸酸地使我冇咁口淡淡,再加上一些附設的粟米片,咬口感增加了,又有固體食物吞入口中的美妙感覺,滿足感上升,上升!
減肥mode,什麼也不能多吃,連吃片麵包也怕了澱粉質
好慘呢

我只是平凡女仔一個,口淡淡,怎麼辦??

有!
就是Yogurt一杯 (附設粟米片)!
乳酪對身體很好的,又可以幫助消化,這杯乳酪是原味的
2015-08-23 1784 瀏覽
Pink Coffee去年才在荔枝角D2 Place開店,一年後又在同區再開多一間,位置在青山道的工廈地舖,更能做到上班族的生意。店舖就略嫌太低調,有時路過都不知在營業與否,尤其週末,真的比較靜,不過,靜也有好處,可以當作是一個私家的咖啡空間。內在裝修都在玩近年流行的工業風,這風格其實已興了幾年,現在看來並不怎樣特別,反而牆上的一個大鐘裝飾,就顯然成為了這店的標誌。開業幾個月,我亦幫襯過好幾次,最近發現他們的午餐價錢稍為便宜了,以往一客意粉賣$60至$80之間,現在竟然有$45,加一杯咖啡$11 (冷熱同價),才不過$56,這才合符同區的水平。吃了龍蝦汁墨魚仔意粉,賣相不錯,意粉煮得腍身軟滑,也有番茄及龍蝦仔的鮮味,墨魚仔亦見爽口,不過,缺點是兩者的溫度有明顯差異,意粉是熱騰騰的,但墨魚仔則半暖半冰,可能解凍得未充足,有點失手。這杯是有機滴漏咖啡(凍),完全沒有落奶和糖,味道帶微酸和陣陣甘味,未知是用什麼咖啡豆,我自己估可能是非洲的。咖啡雖好,但用膠杯似乎並不恰當,而且我不是買外賣。總結來說,這店環境不錯,但應該對食物和咖啡細心一點比較好。
龍蝦汁墨魚仔意粉
有機滴漏咖啡(凍)

總結來說,這店環境不錯,但應該對食物和咖啡細心一點比較好。
2015-08-22
Actually, I was thinking should I come here for attending the interview. Lai Chi Kok is kinda far for me! But I like the name of a movie "Yes Man", hoping that I could be him having a wonderful life. hohoSo I came and I met. I met this cafe. A bit similar in style from what I ususally go. Indeed I was attracted by the cool air and the smell when I walked by. "I should take a rest after coming back from the battlefield" That's what I thought at that moment.Really love this quote, kinda suits what
Really love this quote, kinda suits what I am facing. Decor was generally good and the quotes were really amusing.
Americano and toasts were included in this set, only $19! Yea, you heard me, this was the part different from the similar one I usually go. All things were at standard, the toast was cripsy and fresh while the coffee could be bitter. And I had spent nearly 2 hours at there, really a relaxing place especially listening to Beatles.
2015-06-30
$19 (早餐)
2015-07-05 2083 瀏覽
在這區待了半年之久,從未一嘗這裡的西餐廳,在OpenRice搜尋見這家餐廳位居此區的西餐之首,半個劣評都沒有,必然要來朝聖。此區餐廳一向門面異常低調,雖然曾經過門外,但對這裡沒有絲毫印象,按着地址找過來,往內一看全然是別有洞天的感覺,與外面的工廠區氣氛反差極大。裝修談上不很出色別緻,但燈光昏暗,配着垂吊的燈泡與木桌椅,休閒雅致的環境與室外的繁囂形成強烈對比,讓人一下子從工作的緊張放鬆下來。要數最深刻的擺設就是牆上這個巨型時鐘,並不只是一個單純裝飾,而是時間準確的時鐘,店主是不是怕來吃午飯的人過於放鬆忘記時間,為防他們誤了工作而貼心佈置第一次看到Coconut Latte,創新口味不得不試。打開蓋子看見綿密泡沫對它第一印像不錯,喝一口能嘗到鮮明的椰子味,當然不是清甜新鮮的椰子味,而是平常用於添加假裝椰子的人造味道。椰子味大大把咖啡的味道壓下去,喝起來失了咖啡的感覺,但兩者味道還算合得來。接着再多喝兩三口,開始感到不對勁,越喝越甜,實在受不了向店員要了熱開水,倒入半杯還是搶救無效,最終是2/3滿着的情況下放棄,實在甜死個人!餐廳食物選擇不多,只有三款意粉及麵包糕點之類,午飯吃麵包不夠飽,雖
第一次看到Coconut Latte,創新口味不得不試。
Coconut Latte - $40 (配餐可扣$9)
龍蝦汁墨魚仔意粉 - $45
餐廳食物選擇不多,只有三款意粉及麵包糕點之類,午飯吃麵包不夠飽,雖然意粉選擇不稱心,還是點了龍蝦汁墨魚仔意粉。先來一口墨魚仔,無味且冷冰冰的,再來一口菜,非常苦,最後意粉也無一幸免難吃到會爆炸!意粉味道非常淡,先不說做不做得出龍蝦汁的味道,但連最基本的鹽都遠遠沒放夠,那個所謂的龍蝦汁也說不出是什麼一回事,我不能說它難吃,因為它連個味道都欠奉!意粉粗身沒多少嚼頭,不見得比茶餐廳的意粉要好,這家店食物選擇已經少,只有三款意粉還做成這樣子,廚師敢不敢有一點自尊呢?!
沙樂尾腸意粉 - $45
朋友點的沙樂尾腸意粉,我嘗了一下,用上的意粉跟我的意粉一樣,自然同樣口感欠佳。稍微好些是蕃茄汁還算可以,吃得出一股蕃茄鮮味,使意粉不至於像我那盤一樣吃不下去。然而沙樂尾腸出的問題超大,朋友跟我說腥味極重讓我嘗嘗,我吃一口後那股腥味重得已經不能說是腥味而已,更像是生肉發臭,我實在受不了,寧可喝一口那個甜死人的咖啡去掉口中臭味,朋友也不敢吃下去怕得病。
咖啡 - $11 (配餐價錢)
朋友點了最普通的咖啡,這杯咖啡也是絕了,神奇是沒有咖啡味只有濃濃的苦味,加糖加奶都搞不定,他沒喝幾口就棄了。我們最終沒吃上一半就離開,環境休閒至此,對着滿桌"廢物"我們恨不得趕快走人,我只好在別的地方買點小吃填肚子。

餐廳人流不錯,午飯時間八九成滿座,網上評價又如此高,難吃到這地步實在百思不得其解。若網上評語不是用錢收買回來,我只能認為當天我們是見鬼了,不過我旁邊坐着的一桌男女,那男的也說食物難吃,所以也不是我們偏激吧。此外,這家餐廳在同一區還有另一家分店,那家分店倒是以負評為主,所以對於這家分店的好評不得不起疑。
題外話/補充資料: 真的好很難吃!真的好很難吃!真的好很難吃!重要的事情要說三遍!
2015-07-03
♥ 工廠區 Cafe ♥ 繁忙中的片刻寧靜@Pink Coffee大家有沒有在勁忙的情況下, 好想襯著 Lunch Time 出外透透氣?夏沫只想要片刻寧願, 整理思維幸運地公司附近找到了 PINK COFFEEPINK COFFER 入口處難找到不得了~沒門牌沒廣告, 很易走過頭 Miss 左~夏沫去的是這間 ~ 荔枝角青山道538號半島大廈地下G1-G2號舖原來 D2 都有分店啊~ D2 的比較好找呢~環境唔錯, 寬敞而且比較靜, 我喜歡其實看名字, 還以為會有杯粉紅色咖啡呢~哈哈~Cafe 內除了小食, 飲品種類繁多, 還有各種甜點, 正餐熱食都有啊~Pink Coffee 介紹大家喝「品酪冰」, 不過夏沫不喝乳酪什麼的, 所以就沒有試囉~同事說味道很不錯, 也不太甜, 冰涼感足夠抵擋炎夏, 有12款口味的啊~打頭陣的有「雞肉凱撒沙律」, 沙律菜很新鮮, 味道不錯先點了個「西西里海鮮意大利粉」(右圖)味道都算可以, 不太濃, 不過覺得乾身了點口感彈牙, 但夏沫喜歡比較軟身一點的~「松露雜菌扁意粉」(左圖)有松露又有雜菌, 都是夏沫至愛, 非點不可~總覺得有這個配搭就一定會很美味~
「千層闊條麵」不夠多層, 口感不夠, 但味道嘗可, 如果可以再多點芝士會更正
繁忙中的片刻寧靜@Pink Coffee
點了客「三式窩夫」, Cream 下分別有士多啤梨、藍莓及芒果
松露雜菌扁意粉
夏沫只想要片刻寧願, 整理思維
幸運地公司附近找到了 PINK COFFEE
原來 D2 都有分店啊~ D2 的比較好找呢~
環境唔錯, 寬敞而且比較靜, 我喜歡
其實看名字, 還以為會有杯粉紅色咖啡呢~哈哈~
打頭陣的有「雞肉凱撒沙律」, 沙律菜很新鮮, 味道不錯
先點了個「西西里海鮮意大利粉」(右圖)
味道都算可以, 不太濃, 不過覺得乾身了點
口感彈牙, 但夏沫喜歡比較軟身一點的~
「松露雜菌扁意粉」(左圖)
有松露又有雜菌, 都是夏沫至愛, 非點不可~
總覺得有這個配搭就一定會很美味~嘻嘻~
餓極時聞著淡淡松露香味, 剌激食慾啊~用上白汁, 所以夏沫只是淺嚐
味道是比較 Creamy 的那種, 夏沫不太吃白汁, 但同事就吃得津津有味~^^~
大家都說, 甜品是第二個胃, 沒錯~甜品可以吃得比正餐還要多~哈哈~
「硬身芝士蛋糕」入口散發著香濃芝士味, 正~
「Tiramisu」其實味道不錯, 面層如可以再多點濃朱古力粉會更美味~
同事都說吃 Cream 很肥, 卻同時將它送入口中~哈哈~
生果不是很甜, 窩夫也不脆, 這客甜品一般

2015-06-18
午餐
繁忙中的片刻寧靜@Pink Coffee
  • 硬身芝士蛋糕
2015-06-26 1464 瀏覽
今日lunch落超大雨, 仲要得我自己孤獨午餐, 咁就近近地起公司對面食, 呢間餐廳開咗半年都冇食過, 今日 決定幫襯下, 一入去見到裝潢幾好, 係一間半自助形式嘅餐廳, 自己買飛, 佢比個牌你, 就會有員工送上你點嘅餐, 但係野飲要自己先排隊拎.佢每日有3款set lunch, 我點左拿破侖煙肉墨魚圈蝴蝶粉, 再加咗11蚊配咗杯有機是日咖啡, 碟粉賣相吸引, 但係食落就一般, 因為墨魚圈冇味, 蝴蝶粉口感偏硬, 而且仲要50幾蚊唔包嘢飲, 我本人認為略貴.

題外話/補充資料: 餐廳環境係唔錯, 入到去忘記自己原來身處人多車多既荔枝角, 起荔枝角午餐黎講, 價錢偏貴.
2015-06-19 1347 瀏覽
近期荔枝角開了很多特色Café, 而其中一間 “Pink Coffee” 就開在公司附近, 所以今日約了同事到來一試, 環境尚算舒適, 裝修亦有格調,但略嫌昏暗, 如果增加些自然光就更好。是日特選午餐有3款, 我們均選了 “龍蝦汁墨魚仔意粉” $45, ,龍蝦汁好夠味, 咸淡適中, 個汁唔會太杰, 可以完全掛到上意粉, 意粉的口感都算彈牙, 份量都好夠, 唯一的敗筆是墨魚仔唔夠彈牙, 但整體味道沒有令我失望。跟餐加$11 有”有機本日咖啡” , 咖啡味較溫和, 唔太苦和酸, 而我同事跟餐加$15叫番石榴汁, 驚喜地好飲, 好夠味, 唔太酸, 令人好開胃。整體係Pink Coffe 用餐都算一次好的經驗, 可以暫時忘卻煩忙的公事,鬆一鬆, 可以值得再試!
是日特選午餐有3款,
2015-06-19
5 分鐘 (堂食)
龍蝦汁墨魚仔意粉
唔知大家知唔知有個【香港手作】創意概念實體店已經進駐荔枝角D2 PLACE!! 其實荔枝角除了『香工』外,還有其他值得閒逛的地方,我在此不作詳細介紹了。因為有朋友想籌辦有關事宜,去協助一群年青人追夢。當然我這個老朋友也要仗義幫忙啦,忙了一整天,朋友請我吃飯多謝我,順便再傾談部分細節上的問題。 朋友的office剛巧就在荔枝角的半島大廈,想係恬靜的地方喝杯咖啡,於是提議到地下這間Pink Coffee。 歇一歇,喝一杯〝回神啡〞。外面是車來攘往的街道,門面豪不起眼,驟眼看好似屏風的玻璃,隔著裏面原來是一間高格調的coffee shop。寛大的空間感,時尚簡約,不像大型咖啡連鎖店般,繁繞嘈吵。噢!不好意思,容許我在這裏補充少少吧!設於工廠大廈內的大排檔及熟食中心,甚至乎大型連鎖式快餐店,因為受著法律條件的限制,食堂之向街外牆不可懸掛任何招牌,及必須以不透明之固定物料作隔格。總知食店就是會被隱藏起來!所以如果找不到是很正常的事,最好依據門牌號碼去找會比較易找一點。進店後,我相信無一個不會被大鐘吸引著,彷彿要人停住時間,放慢腳步,停住了此刻的空間,讓人好好享受美食及咖啡。Pink Coffee

歇一歇,喝一杯〝回神啡〞。

Pink Coffee少不了咖啡副產品可供售賣。

先到收銀處點選食物,付款後自取飲品,食物由店員奉上。
咖啡嘛!平常來來去去都是喝那幾款,最多喝過玫瑰味咖啡已算得上較為特別。 在這裏有花香味: 紫羅蘭及櫻花味,還有橙香朱古力咖啡,就連近期大熱的甜薯系列也有。飲品種類繁多,不喝咖啡人士不怕無其他選擇。
其實我想選甜薯系列,奈何沒有咖啡口味,退而求其次,選了一杯熱的紫羅蘭咖啡。甫上桌已經傳來陣陣花香,雖知道不是紫羅蘭的香味,但香味已教人心曠神怡。就算我連半匙糖都無落,咖啡也能易於入口,很快已給我一飲而盡。
紫羅蘭鮮奶咖啡 (Tall)
近期我好像迷上了松露,什麼同松露有關的美食,都要點來慢慢品嚐,這個意粉茹素人士一定挺喜歡。

放在桌上,飄來松露之香,醬汁creamy濃郁細膩,初時覺得醬汁過多,攪拌後意粉繼續索取醬汁,每條意粉都沾取到;意粉煮得較為軟身,未必個個喜歡,而我卻特別鍾愛。
松露雜菌扁意粉
我承認我是貪心,所以點了三式窩夫,有芒果、藍莓及士多啤梨三款口味,窩夫面頭上的cream微酸,生果也是酸的,窩夫入口時有點暖意,沒有香脆的外層,內層亦不算煙韌,啖啖的蛋香,似吃著雞蛋仔般;幸好,還有伴著的生果,去中和甜膩。
三式窩夫
2015-05-15
2015-06-01 980 瀏覽
上次黎淨係飲Mocha, 今次試新嘢先登登登登~~~香橙朱古力咖啡!唔錯~^^下次再飲先仲有試埋個黑松露雜菌扁意粉,有驚喜~~我最鍾意creamy醬汁加cheese~估唔到$40零蚊可以食到,真係好抵~喺荔枝角又多個落腳點^^
上次黎淨係飲Mocha, 今次試新嘢先

登登登登~~~香橙朱古力咖啡!唔錯~^^
下次再飲先

仲有試埋個黑松露雜菌扁意粉,有驚喜~~

喺荔枝角又多個落腳點^^
黑松露雜菌扁意粉