2017-06-05 956 瀏覽
pink coffee係呢區黎講算係偏貴,五十蚊左右得一個飯或意粉,但係無飲品既。咁如果十蚊內可以加個汔水我係無問題既。但問佢佢話無。佢其實係半西餐廳,咖啡店先係重點。所以逼人最多剩係可以叫佢啲咖啡,一係唔好飲野 啲咖啡閒閒地都廿幾蚊起跳,食個lunch真係唔想用咁多錢飲野。同埋其實食意粉,食咖哩飯,用凍mocha送飯真係唔係好夾,怪怪地。我就食意粉既今日,質素好正常無問題。但係野飲方面,如果有番啲汔水叫下真係好好多。我見佢平時午市都唔係好爆,我諗都係呢個原因?
咁如果十蚊內可以加個汔水我係無問題既。但問佢佢話無。

2017-06-01 537 瀏覽
週末, 唔想去星巴巴或者其他coffeeshop 同人逼~ 所以今次去呢間~ 可能係工業區關係, 到週末, 唔係好多人. 所以覺得好舒服~ 地方比較大,  座位比較寬鬆, 舒服~ 咁其實就嗌jor 一個意粉和雞批.味道總括不錯, 飲品嗌jor 一個紫薯鮮奶 (類似), 不過就過甜~ 建議要求小甜!
2017-05-06
2017-05-25 335 瀏覽
食lunch的時候,見平時附近既餐廳都食過行經過pink coffee,覺得佢地內部裝修得唔錯,所以同埋同事一齊入去打算試下新野。餐牌選擇很少,只得三款意粉選擇最後揀左蒜香蝦仁意粉意粉太乾身,所謂既蒜香只係用上李錦記蒜蓉醬碟野用5隻蝦,李錦記,意粉整出來收58蚊 連凍飲收成80蚊環境好舒服,不過食物同飲品真係非常之唔得,無論食物質素同可以選擇的種類都真係非常之有待改善,雖然荔枝角區食野偏貴,姑勿論食物質素,個價錢都唔合理,大貴
食lunch的時候,見平時附近既餐廳都食過
餐牌選擇很少,只得三款意粉選擇
最後揀左蒜香蝦仁意粉
意粉太乾身,所謂既蒜香只係用上李錦記蒜蓉醬
碟野用5隻蝦,李錦記,意粉整出來
收58蚊 連凍飲收成80蚊
蒜香蝦仁意粉
2017-05-25 239 瀏覽
今日忙左成個朝早,天氣又麻麻地咁,想心情好d,所以決定lunch食好dd!!! 經過Pink Coffee 見裡面環境唔錯又唔多人就去試下la~ 今次叫左個"雜菌松露醬意粉",唔算等得太耐,味道不過不失la,無太大驚喜,但個餐唔包飲品 (跟餐飲品減$9) 有d貴low!!! 佢地ge coffee唔算得特別,不過環境係幾唔錯,服務員都nice,係加分ge~~而且有個位置放下相幾有心思arrrr!!!
今日忙左成個朝早,天氣又麻麻地咁
2017-05-22
10 分鐘 (堂食)
午餐
2017-05-21 250 瀏覽
裝修好舒服嘅地方,又唔太多人,幾個friend傾吓計,歎吓coffee, quite a nice place! 食咗個American breakfast & earl grey....
2017-04-15 499 瀏覽
復活節要返工已經好頹,唸住lunch time特登嚟到呢間Pink cafe可以放鬆下心情,叫左個海蜆卡邦尼意大利粉,我唸係我有史以嚟覺得最難食既一次,卡邦尼意粉真係好難整得難食,你個汁一望就知係白汁,白汁都算,係衰到直情係無味,成碟嘢唔夠熱,啲蜆又有沙簡直不知所謂,你咁既水準收我58蚊?你邊一忽值號?一睇就知碟嘢無heart煮既!唔洗旨意再幫襯!
海蜆卡邦尼意大利粉
2017-04-15
見完客 , 見到呢間cafe outlook 唔錯, 咪試下lor , 環境都大大地又多坐位選擇 , 有沙發坐就好la , 可惜俾人坐哂 , 我唯有坐硬板橩la , 間cafe要自己order 左野食先 , 都唔平, 咁就$70 ~香港地食餐好d的飯都$60/$70 蚊,真係好難儲錢, 仲玩想買樓真係發下夢中六合彩好過~食完飯好去附近馬會碰碰運氣 。

香港地食餐好d的飯都$60/$70 蚊,真係好難
儲錢,
仲玩想買樓真係發下夢中六合彩好過~

食完飯好去附近馬會碰碰運氣 。
題外話/補充資料: 可以留意下cafe的裝飾
2017-04-03
  • coffee
2017-04-01 282 瀏覽
星期六,天氣晴一個人在荔枝角嘆下午茶,不想去大集團Coffee shop,找到一間工廈附近的cafe, Pink Coffee 環境十分舒適,空間很大,有一點異國情懷,主要工業風的裝修和佈置薄荷朱古力(Grande) $40 , 很濃朱古力味,少少薄荷,都唔錯雜菌松露醬扁意粉 $48,份量適中,賣相都ok, 可惜味道太咸,很失望意粉配飲品平$9 蚊,下午茶黎講,價錢很貴,呢度都係飲野比較好, 食物一般,味道唔太ok, 呢個價錢黎講唔太抵食
星期六,天氣晴

2017-04-01
由於是日同媽媽食午餐,Lunch break 13:00先去食,周圍都無咩位,媽媽提議試一間Coffee shop,我無意見所以一同前往Pink Coffee。本身一入到去 覺得環境ok,多文青燈,有Classic feel,去到叫野食果到,野食款式唔多,價錢中等,但加飲品及其他極唔抵,人手極不足,只有意粉會送過黎比你,飲品及其他需要自己出去拎,無服務可言。我點左個青芥末忌廉和牛粒意大利粉,味道不過不失,青芥末味略嫌唔夠,牛粒又小又細粒。媽媽則點了烤雞肉沙津,味道也是不過不失,但醬不錯。但這間Coffee shop最大問題是人手不足,雖然環境不錯,但周圍枱面都是垃圾,完全沒有服務員清理,非常影響食慾,不會有下一次!

青芥末忌廉和牛粒意大利粉
烤雞肉沙津
2017-03-27
2017-02-22 683 瀏覽
公司搬咗嚟荔枝角咁耐,去嚟去去都係公司附近果幾間(其實係一間,日日去咁濟,唔洗諗,下次寫番),今日想試吓新嘢...之前bookmark咗荔枝角啲餐廳,今日就由pink coffee開始!喺門口放住A字午餐餐牌架~只有4個選擇,比較局限... 小妹揀咗鴨胸意粉,另加hazelnut latte = $48 + $32 (latte) + $4 (hazelnut syrup) - $9 (跟餐飲品減$9)~我比較早到,好似12半前就點完餐坐低咗喇~因爲時間尚早,餐廳內有好多位,環境好靚好舒服,有木櫈位,梳化位,仲有啲bar枱位,我搵咗個2人位坐低~~Latte好快就有,個意粉大概等咗15分鐘啦~個presentation幾靚~鴨胸塊同蜜桃片伴碟,個汁係茄汁,酸酸甜甜~幾開胃~我俾70分! 而杯hazelnut latte,說實話,小妹唔係好識飲咖啡,俾唔到專業嘅食評,但個人喜好而言,杯latte係好難飲嘅!好苦好澀!應該係個syrup唔啱我 整體而言,$75食咗個70分嘅意粉+唔合格嘅latte,性價比真係非常之低,而且附近有咁多選擇,所以我一定唔會再嚟食!

Latte好快就有,個意粉大概等咗15分鐘啦~

意式鴨胸意大利粉
2017-02-20
2017-01-03 941 瀏覽
荔枝角 • Pink Coffee ☕️晏就食個lunch,見到幾靚就入左去明太子大蝦忌廉意粉 個忌廉汁其實幾好食 好creamy 好好食不過如果要飲野就要加錢冇set都幾貴
荔枝角 • Pink Coffee ☕️
晏就食個lunch,見到幾靚就入左去
明太子大蝦忌廉意粉
個忌廉汁其實幾好食 好creamy 好好食
不過如果要飲野就要加錢冇set都幾貴
公眾假期同朋友gathering ,原本去荔枝角另一間餐廳,但係嗰間因為公眾假期所以無開到。好彩有兩手準備,去依一間較地鐵站遠少少嘅餐廳。向荔枝角地鐵站行大概8分鐘左右,就黎到一間門牌未有名嘅餐廳,望咗一陣見到餐牌上邊嘅餐廳名就知道找啱左。間餐廳都好大,可以坐到40人左右。牆上嘅裝飾係一個好大嘅鐘。 可能係公眾假期嘅關係,中午時段只有三個餐可以選擇,價錢大約你40幾至60幾蚊左右,飲品另叫。荔枝蟹柳番茄意粉不過不失,味道唔係太濃,但蟹柳食落口有少少凍,最特別係有我最愛荔枝(三粒罐頭荔枝)。熱榛子朱古力- 同出邊飲到嘅大牌子差唔多,個人覺得太甜,飲到一半已經忍唔住問佢攞左杯熱水飲。可能係新開嘅關係,門口掛住個牌話響Facebook 打卡可以送一款鹹味批或者朱古力榛子批。 有唔使錢嘅嘢一定唔執輸。朱古力榛子批我向食完意粉之後食,尚有一點餘溫,裏面既朱古力醬仲係溶既,朱古力味好重,好好食。但個批完全係敗筆,個批被太霖,一啲都唔脆,好似放咗好耐咁。

荔枝蟹柳蕃茄意粉

2016-10-08
用餐優惠
試食活動
2016-09-19 1386 瀏覽
Pink Cafe在工廠大廈林立地區,是一種工廈裡的小清新。與友人去了D2的手作市集,收獲不多,友人提議再到美荷樓和賽馬會創意中心再逛逛,路過Pink Cafe又到內走走。因為時間已是下午,意粉沙律已告售罄,所以只簡單點了一件批和一杯咖啡。Pink cafe用的是公平貿易咖啡。叫了一個三文魚露荀批,三文魚味很濃,是三文魚碎入蛋批的。露荀味道卻不太夾,覺得用磨菇代替或者乾脆抽起露荀好一點。蛋批的蛋漿打得很滑,批底不算很脆,但是吃下去也算香口。Masala Latte是一種很少見的Latte,印度香料茶咖啡。打開杯蓋已經有一股香料味,似肉桂又似咖喱。喝下去則似港式茶記的鴛鴦,有茶味又有咖啡味。滑口的感覺是很少在咖啡裡見到的。與其說是一杯咖啡,不如說是一杯鴛鴦,浪子覺得這杯飲品很值得推薦,畢竟能喝到的地方不多,味道也非常不錯。裝璜很有特色,又大又多座位。我想平日下午應該有很多附近工作的人躲在這兒吧?

Pink cafe用的是公平貿易咖啡。

蛋批的蛋漿打得很滑,批底不算很脆,但是吃下去也算香口。
三文魚露荀批
Masala Latte

2016-09-17
三文魚露荀批
Masala Latte
2016-07-20 1651 瀏覽
今日同同事都冇帶飯,又見呢間coffee shop近近地就黎左呢度食。是日午餐:香草蜆肉意大利粉🍝食落香草味都幾香,意大利粉軟硬程度適中但醬汁比較稀整體味道較清。蜆肉食落都幾厚肉,可惜蜆肉數量比較偏少只有數粒。🙁
是日午餐:香草蜆肉意大利粉🍝
蜆肉食落都幾厚肉,可惜蜆肉數量比較偏少只有數粒。🙁
2016-07-19
2016-06-27 1396 瀏覽
草莓窩夫 Strawberry waffle $32 & 玫瑰櫻花忌廉品酪冰 Rose Sakura Prappenio $42欣賞strawberry jam 夠酸😗😗,而且waffle 有即焗熱番... Belgian waffle texture 始終不是我的菜(中間似包,偏硬,唔脆)至於杯野飲呢,一開始係比佢少女系粉紅色同limited edition 吸引住,毫不猶豫就order 左佢😂😂見到佢有落足rose/Sakura jam, 但味道似 artificial 花味, 味道偏甜, 而且好假...唔.....不是我的菜+1但值得一贊係cafe 環境好正,特別係露天坐係虅椅上, 好岩同fd 吹水gathering~~ 其實佢pasta set 都係4x-5x 幾抵,下次有機會可以一試