2019-12-27 143 瀏覽
〈為食小肥兔〉最鍾意就係同〈獅子老公〉周圍捐窿捐罅去搵好嘢食。今日就來到長沙灣尋找一間隱世嘅人氣墨西哥小店🇲🇽🇲🇽🇲🇽小店係工廠大廈嘅一樓,理應閒日嘅晚上唔會太多人幫襯。但點知竟然差不多座無虛設,真係令我有點暗暗吃驚。嚟到墨西哥菜館當然要食卷餅,雖然係小店但都有好多款唔同嘅卷餅可以選擇,誠意度十足。〈墨西哥雞湯〉 $48當然要是最特色嘅墨西哥雞湯,淨係睇都見到有好多雞絲喺入面,好足料。第一啖飲落口已經感覺到勁有墨西哥風味!!微微地辣再加酸酸地同墨西哥嘅獨有香料調味,絕對風味十足。〈自家製炸蟹餅〉 $88可惜蟹餅就略嫌炸濃咗小小,如果稍為早返少少炸起會更好。但一切開入面真係超多蟹肉,好足料。絲絲嘅蟹肉混有墨西哥獨有嘅調味料和蔬菜絲,自己擠埋青檸汁同加少少調味醬來食都還不錯的。👌👌👌〈水牛城雞翼配酸忌廉〉$48 水牛雞翼帶少少微辣,味道非常惹味。再加上雞翼外皮煎得夠香脆,內裏亦夠juicy,不錯不錯。〈芝士玉米烤焗卷餅+手撕烤雞肉〉 $92所有卷餅都是即點即整,所以要稍等一下才有得吃。但是沒關係吧,熱辣辣的即點即整好才好味的嘛!! 沾有醬汁嘅卷餅中加有芝士和玉米,口感層次不錯,內裏仲有滿滿

小店係工廠大廈嘅一樓,理應閒日嘅晚上唔會太多人幫襯。

但點知竟然差不多座無虛設,真係令我有點暗暗吃驚。

沾有醬汁嘅卷餅中加有芝士和玉米,口感層次不錯,內裏仲有滿滿嘅香滑手撕雞肉同埋多款洋蔥和青椒等濃味的蔬菜條和墨西哥風味調味料,整個卷餅非常惹味,本兔和獅子老公都覺得好好吃。

〈墨西哥薄餅+煙燻手撕豬肉〉 $98另外這款不帶醬汁的墨西哥薄餅則令我們更喜出望外!!

薄餅烤得好乾爽香脆,內裏釀滿肉味激濃的手撕豬肉,面頭加上蕃茄粒,牛油果醬和洋蔥等墨西哥風配料,不知不覺就成碟食曬了。

總結:店內由兩位年輕小夥子一腳踢,雖然因為工作量極多而有些細節可能不及大餐廳般做得好。但我認為還是絕對值得支持的,因為他們絕對沒有因為忙碌而犧牲食品質素,你看閒日晚上都滿座就知道食物質素很高質。    希望他們可以加油努力,遲些換個位置更佳,招聘多些人手幫忙,發大來搞,我們這些愛好美食之人就更有福了,加油加油。💪💪💪

2019-12-10 163 瀏覽
隱藏於工廠大廈之中,從門的墨西哥帽已經知道是主打墨西哥的風情。這個獨特的主題吸引了我的好奇心去試一試。而且擺設都帶有墨西哥小鎮的味道,非常配合主題。整齊而井然有序,讓客人讓到放心。枱上有辣椒醬和墨西哥卷必有的酸辣醬汁,亦都是任君選擇。酸辣醬完全是精粹!烤燒雞扒飯雞扒有點乾身,較厚身的位置還有肉汁,但薄身的部分就硬到不得了。幸好,加了五味粉調味,不然味道會較為淡味。而蕃茄是典型酸酸的,非常開胃和滋味。旁邊的小沙律配菜也是酸酸辣辣的。炒到微黃且粒粒分明,還有少量蒜味。雖然有點似海南雞的油飯,但炒得更加乾身。

烤燒雞扒飯
2019-12-10 131 瀏覽
荔枝角工廈搵到好食嘅墨西哥菜,香港真係好少。餐廳環境裝修都幾有風味,餐牌選擇亦都好多,仲要價錢唔貴。叫咗炸甜粟米球,細細粒新鮮即炸,好香脆,而且入邊夠creamy,有粟米粒甜甜地幾好食。雞肉鐵板燒熱辣辣,喺鐵板上邊雞肉唔算「鞋」,而且仲有薄餅皮包住食,配唔同醬汁。烤焗卷餅分量幾多,我哋仲加咗煙燻手撕豬肉,面上有不同醬汁,充滿墨西哥風味,入面啲餡非常之多,口感豐富。蜜糖雞翼都幾好食,有少少辣味。呢度食物全部都係新鮮整,味道又唔錯,所以幾好食。

蜜糖雞翼都幾好食,有少少辣味。

呢度食物全部都係新鮮整,味道又唔錯,所以幾好食。
2019-12-06 127 瀏覽
無意中發現億利工業大廈有間墨西哥餐廳,門面不大,但被佢餐牌吸引左入去,系墨西哥風情主題,好多牛油果類食物。墨西哥薄餅配手撕烤雞肉,有青蔥,雜芝士,牛油果醬,碎蕃茄粒,酸忌廉,好特別的口感,尤其系食到酸忌廉,非常有墨西哥的風格,牛油果creamy,口感綿密。玉米薄脆沙律,加配了大蝦,牛油果控不要錯過,沙律fresh,配合得很好。最值得推薦的系,墨西哥特色菜,嫩雞肉鐵板燒,鐵板系列一定夠香口,熱辣辣的嫩雞肉用餅皮包起,沾上墨西哥特色醬料,別有一番風味!

2019-12-03 80 瀏覽
今日朋友話荔枝角工廈有間墨西哥菜好似幾好食,所以我們就試一試😋餐廳裝修以深色木材為主,牆上仲有不少特式掛畫。睇下餐牌都有唔少特式嘅墨西哥菜🤤我地叫左墨西哥玉米餅,蟹餅,炸魚薯角,黑松露蘑菇意粉。牛油果奶昔同可樂😊墨西哥玉米餅玉米餅入面有豆蓉,芝士,酸芝士等等,面仲有蕃茄粒粒食落到唔錯,我地仲加左蘑菇同牛肉😍店員好貼心去幫我地配搭🥰佢話蘑菇同牛肉最好分開,會更好食☺️仲好貼心咁幫我地切左2份👍🏻黑松露雜菌蘑菇白汁意粉材料好多蘑菇❤️食落個意粉都幾重蘑菇味😍仲有啖啖嘅黑松露味😌自製炸蟹🦀餅,好香好脆,味道仲好鮮甜😋入面真係好多蟹肉😆炸魚同脆薯角食落好炸魚外脆內軟😊薯角都唔算太辣👍🏻牛油果🥑奶昔飲落都好重奶味。估唔到奶昔又同牛油果🥑幾夾🙌🏻

墨西哥玉米餅

黑松露雜菌蘑菇白汁意粉

自製炸蟹🦀餅,好香好脆,味道仲好鮮甜😋入面真係好多蟹肉😆

炸魚同脆薯角
食落好炸魚外脆內軟😊薯角都唔算太辣👍🏻

牛油果🥑奶昔飲落都好重奶味。估唔到奶昔又同牛油果🥑幾夾🙌🏻
2019-12-03
  • 特色蟹餅
2019-11-27 48 瀏覽
肚餓既時候去到邊就食到邊,途經見到好多人在𨋢位置排晒隊,望吓做乜咁多入,原來呢座工業大廈係有食䮇,仲係有好多間,咁就上去睇下有乜好嘢食先😛😛上到去竟然比我發現左有間甘特式既墨西哥菜👏👏周圍睇下,見到有間門口幾吸引,而且仲有我鐘意食既醬燒豬肋骨,認真抵食既原條醬燒豬肋骨,烤得香,肉嫩滑,配菜粟米🌽、薯角,燒烤醬汁,好味惹味⋯⋯嫩🐔鐵板燒配即烤焗薄餠➕三款醬汁配薄餅加上3款不同醬汁,白色的酱汁—-creamy又soft綠色得醬汁—-spicy 配合口味一流😊😊蕃茄碎洋蔥—-fresh的感覺即烤焗簿餅—-皮薄香脆有口感一向好小飲奶昔既我,職員推薦牛油果奶昔,甘就試吓有什麼特別,果然係直得推介的一款飲品,香濃的牛油果🥑香甜滑溜,而且牛油果🥑味相當濃郁😋😋裝修設計富有色彩,食和坐都非常之舒適✌️✌️✌️交通又方便,荔枝角地鐵站一上就係附近,下次可以約埋三五知己又去食過👏👏👏
上到去竟然比我發現左有間甘特式既墨西哥菜👏👏

嫩🐔鐵板燒配即烤焗薄餠➕三款醬汁
配薄餅加上3款不同醬汁,
白色的酱汁—-creamy又soft
綠色得醬汁—-spicy 配合口味一流😊😊
蕃茄碎洋蔥—-fresh的感覺

即烤焗簿餅—-皮薄香脆有口感

裝修設計富有色彩,食和坐都非常之舒適✌️✌️✌️

2019-11-26 69 瀏覽
好少食墨西哥菜,呢間2人打理既餐廳絕對推介簡單但又帶出墨西哥氣氛既裝修店舖唔大,今次係第二次到訪今日只有一位在場,煮又係佢,服務又係佢但食物水準仍然高企,出菜亦好快手,真心抵讚水牛城雞翼,好入味墨西哥薄餅,上面有牛油果醬同蕃茄粒,感覺好健康牛扒鐵板燒,捲入餅皮食一流,d洋蔥吸哂d汁好正另外可根據個人喜好加入牛油果醬,蕃茄粒同酸忌廉芝士海鮮焗飯,冇估錯d飯應該有炒過先焗,唔會焗到d飯淋哂,出黎仲係粒粒分明極推介牛油果奶昔,出面飲唔到,個比例係岩岩好迷迭香柚子梳打同青檸梳打
好少食墨西哥菜,呢間2人打理既餐廳絕對推介

簡單但又帶出墨西哥氣氛既裝修
店舖唔大,今次係第二次到訪
今日只有一位在場,煮又係佢,服務又係佢
但食物水準仍然高企,出菜亦好快手,真心抵讚

水牛城雞翼,好入味

墨西哥薄餅,上面有牛油果醬同蕃茄粒,感覺好健康

牛扒鐵板燒,捲入餅皮食一流,d洋蔥吸哂d汁好正
另外可根據個人喜好加入牛油果醬,蕃茄粒同酸忌廉

極推介牛油果奶昔,出面飲唔到,個比例係岩岩好

迷迭香柚子梳打同青檸梳打
2019-11-24
2019-11-19 37 瀏覽
原來荔枝角有咁多隱世美食!今日同朋友嚟到荔枝角億利中心一樓依間picoso到食墨西哥菜,離到已經見到裝修勁靚,好墨西哥風情🤟🏻而且職員哥哥全程勁有禮貌,抵讚🤗見到Menu好多菜式種類都有,有飯、麵、墨西哥卷、唔同種類嘅小食同飲品,而且食物味道有驚喜!⭐️巴哈炸魚、辣味脆薯王:熱辣辣,炸到脆卜卜,薯條好重薯仔味😛⭐️水牛城雞翼四隻:用咗啤酒、辣椒等醮料醮制,雞翼好入味,而且唔會辣,必食特色小食⭐️芝士玉米烤卷餅:裏邊材料超豐富,有洋蔥絲、碎芝士,配住酸忌廉牛油果醬食勁好味,味道好夾⭐️黑松露白菌磨菇意粉:真係勁重黑松露味,我最愛omggggg😍⭐️迷迭香柚子梳打:超多柚子蓉,配住梳打飲勁解渴🤟🏻
⭐️迷迭香柚子梳打:超多柚子蓉,配住梳打飲勁解渴🤟🏻
2019-11-16 487 瀏覽
I was craving for Mexican food after seeing my friends having taco, quesadillas and nachos! And I found there’s one nearby so I couldn’t wait to try it.It was a small restaurant located inside the industrial building but never underestimated the quality of the food! They offered quite a number of choices but I knew what I wanted to eat. Tacos and burrito! And at first I thought the portions were small, but it’s HUGE! I was full until dinner time. I chose the grilled chicken with tacos. I liked t
I chose the grilled chicken with tacos. I liked the choice of pico de gallo as it had a thicker consistency compared to traditional salsa. It went pretty well with the taco. And the grilled chicken had a curry flavour, which really caught my attention.
The burrito was pretty decent too! The smoked pulled pork was a good choice. One thing to criticise about the burrito was the tortilla wrap was a bit too thick.
I couldn’t wait to try their quesadillas, nachos and other Mexican food!
Taco  with  grilled  chicken
Big  burrito  with  smoked  pulled  pork
Complimentary  beverage
Taco  with  grilled  chicken
2019-10-06 922 瀏覽
呢排約食飯真係好傷腦筋。。。要搵一個可以同埋小朋友嘅地方,荔枝角真係好!而朋友揀咗呢間墨西歌餐廳,都好呀!反正未試過!收工未夠七點已到達餐廳,已有幾枱客,坐低等朋友啦!等咗約廿分鍾左右終於嚟到,呢個時候店員才奉上水比我地。。。點解我一個坐低唔比呢?揀咗一陣,朋友出去點餐。。。食飽已經九點多。。。急急埋單走喇,費事無車返屋企!當晚收到電話我缺席,要出示返單據才可更改,太過份,坐低已經唔即刻比水我,仲要話我無到。。。失望

揀咗一陣,朋友出去點餐。。。

墨西歌薄脆

紫椰菜牛肉卷
唔記得咩意粉
朱古力邦李
2019-09-24 938 瀏覽
今日約左朋友係荔枝角食飯,荔枝角雖然係工廈區,但內裡都隱藏左唔少出色特色菜,所以決定約朋友黎依度揾間聽講由2個年人打理既特色菜(墨西哥菜),依度地方唔大,所以一定要book位,如果唔係真係有排等,我地book左7點,去到竟然得1枱客,心諗中伏,食飯時間冇客,但當我地食到一半,d客一直入,爆晒場,原來荔枝角食飯時間係7點半咁晏事前相食到一半既相,係爆場,仲有人係出面等位我地2個人叫左4樣野食炸蟹餅,啖啖蟹肉,香而不油墨西哥餐點少得墨西哥卷,我地揀配手斯豬肉,卷既份量好大,d豬肉絲好足料,好多肉汁Mexican Paella個份量好大,材料好足,d飯軟硬剛好,最怕食一d一係好淋,一係好硬既質地,好入味最後點少得水牛雞翼,好入味,好滑依度得2位年輕人,但服務態度都好好,野又好食,抵佢咁多人幫襯

事前相

食到一半既相,係爆場,仲有人係出面等位

我地2個人叫左4樣野食
炸蟹餅,啖啖蟹肉,香而不油

Mexican Paella

最後點少得水牛雞翼,好入味,好滑

2019-09-24
  • 特色蟹餅
  • 墨西哥薄餅QUESADILLA~煙燻手撕豬肉
2019-09-02 999 瀏覽
第一次食墨西哥菜,原來都幾好食,有好多牛油果菜式,亦有很多番茄🍅,好清新健康。位於荔枝角工廈內的picoso,佈置花了不少心思,充滿濃濃的墨西哥氣氛。先來墨西哥濃湯,勁多番茄粒,好足料,還有牛油果係裡面,味道香濃,仲有少少Tabasco 的香辣味,幾有墨西哥風味。前菜有香脆沙律配三文魚,沙律用一個炸得香脆的薄脆盛載,三文魚柳煎得外脆內嫰。雞翼炸得香脆入味,蟹餅亦脆卜卜,美味。烤豬仔骨好入味,肉質juicy嫰滑。牛油果奶昔好香滑,好解渴,非常清新。最後的brownie 十分滋味,朱古力味濃郁,而且半溶狀態,有少少似心太軟😋😋😋😋😋

2019-09-01
2019-07-07 1412 瀏覽
墨西哥菜🇲🇽這間專吃墨西哥菜式的餐廳細細間, 只有一個店員和一個廚師, 沒想到食物質素是幾高的。香港沒有太多墨西哥式餐廳, 我應該會再來這裡的。牛油果奶昔很creamy🥑, 牛油果的味道和牛奶的味道balance得幾好, 沒有互相搶對方的味。墨式香甜粟米 — 這個是我會推薦的小食, 粟米很香甜, 上面灑上辣粉, 令人開胃的。墨西哥玉米餅 - 配料再另外加入了炒蘑菇。玉米餅裡面本身有牛油果蓉、扁豆蓉、粟米粒、洋蔥。玉米餅本身的質感是淋身的, 牛油果蓉份量多, 食落很惹味!墨西哥燒雞大大份, 旁邊還有燒粟米。燒雞很惹味, 一點兒也不乾身, 食落幾juicy, 雞肉幾嫩滑, 微辣。
墨西哥菜🇲🇽

2019-07-07
  • 雜錦蘑菇墨西哥薄餅
2019-07-07 969 瀏覽
一直沒有留意原來公司附近有墨西哥餐廳,聽同事評價不錯,於是我們放工就過去試試!地方不算很大,大約有7至8張枱,員工好有禮貌,感覺親切!一般墨西哥的夾餅、粟米脆片都有,買有很多不同種類的菜式。這天想吃點蔬菜又吃點肉XD首先點了玉米薄脆沙律,另外再加上三文魚,這個沙律真的色香味俱全,非常豐富!簡直打破了我對沙律因有菜的思想!玉米薄脆做的大碗子盛載著沙律,有新鮮沙律菜,好軟滑的牛油果,還有不同的芝士絲,三文魚煎得好香,調味合適!再點了自家製炸蟹餅,有兩大件,外層炸得好香脆,裏面有好多蟹肉絲,相當足料,非常鮮味!最後點了西冷牛扒鐵板燒,上碟的時候熱辣辣,鐵板「吱吱」聲,好香!最有心思的地方是附上三種醬,有牛油果醬,酸忌廉,番茄醬,各有特色!還有薄餅可以夾着肉一齊吃,滿有風味的!想不到工廈都有美食!

地方不算很大,大約有7至8張枱,員工好有禮貌,感覺親切!

想不到工廈都有美食!
2019-06-21
2019-07-05 763 瀏覽
平時放工都想搵個地方HAPPY HOUR, CHILL一CHILL, 朋友發掘到呢間工廈墨西哥菜! 價錢都好合理, 就黎食個happy dinner!Pulled Pork Nachos $104呢度既nachos可以簡唔同的配料,我地簡左手撕豬肉,有肉咬下,增加左nachos的口感!-Wings of Fire $48香炸雞翼配蜜糖汁,辣辣地好惹味!好岩飲啤酒~-Picoso Style Corn $42將粟米燒好 再點上特製既沙律醬同芝士粉~-Soup of the Day $32蘑菇湯,濃味d會比較好~-Mexican Paella $178同平時西班牙海鮮飯好似,不過我鐘意呢個飯粒比較乾身,海鮮亦好足料,有大蝦青口三文魚魷魚等等~雖然舖頭環境細細,人手亦都唔多,但係服務都好好~下次黎要試下墨西哥薄餅!

Pulled Pork Nachos $104

Wings of Fire $48

炸雞翼配蜜糖汁,辣辣地好惹味!好岩飲啤酒~
Picoso Style Corn $42

將粟米燒好 再點上特製既沙律醬同芝士粉~
Soup of the Day $32

蘑菇湯,濃味d會比較好~
Mexican Paella $178

雖然舖頭環境細細,人手亦都唔多,但係服務都好好~
下次黎要試下墨西哥薄餅!
  • 牛油果醬配玉米薄脆