2019-12-27
〈為食小肥兔〉最鍾意就係同〈獅子老公〉周圍捐窿捐罅去搵好嘢食。今日就來到長沙灣尋找一間隱世嘅人氣墨西哥小店🇲🇽🇲🇽🇲🇽小店係工廠大廈嘅一樓,理應閒日嘅晚上唔會太多人幫襯。但點知竟然差不多座無虛設,真係令我有點暗暗吃驚。嚟到墨西哥菜館當然要食卷餅,雖然係小店但都有好多款唔同嘅卷餅可以選擇,誠意度十足。〈墨西哥雞湯〉 $48當然要是最特色嘅墨西哥雞湯,淨係睇都見到有好多雞絲喺入面,好足料。第一啖飲落口已經感覺到勁有墨西哥風味!!微微地辣再加酸酸地同墨西哥嘅獨有香料調味,絕對風味十足。〈自家製炸蟹餅〉 $88可惜蟹餅就略嫌炸濃咗小小,如果稍為早返少少炸起會更好。但一切開入面真係超多蟹肉,好足料。絲絲嘅蟹肉混有墨西哥獨有嘅調味料和蔬菜絲,自己擠埋青檸汁同加少少調味醬來食都還不錯的。👌👌👌〈水牛城雞翼配酸忌廉〉$48 水牛雞翼帶少少微辣,味道非常惹味。再加上雞翼外皮煎得夠香脆,內裏亦夠juicy,不錯不錯。〈芝士玉米烤焗卷餅+手撕烤雞肉〉 $92所有卷餅都是即點即整,所以要稍等一下才有得吃。但是沒關係吧,熱辣辣的即點即整好才好味的嘛!! 沾有醬汁嘅卷餅中加有芝士和玉米,口感層次不錯,內裏仲有滿滿
小店係工廠大廈嘅一樓,理應閒日嘅晚上唔會太多人幫襯。
但點知竟然差不多座無虛設,真係令我有點暗暗吃驚。
沾有醬汁嘅卷餅中加有芝士和玉米,口感層次不錯,內裏仲有滿滿嘅香滑手撕雞肉同埋多款洋蔥和青椒等濃味的蔬菜條和墨西哥風味調味料,整個卷餅非常惹味,本兔和獅子老公都覺得好好吃。
〈墨西哥薄餅+煙燻手撕豬肉〉 $98另外這款不帶醬汁的墨西哥薄餅則令我們更喜出望外!!
薄餅烤得好乾爽香脆,內裏釀滿肉味激濃的手撕豬肉,面頭加上蕃茄粒,牛油果醬和洋蔥等墨西哥風配料,不知不覺就成碟食曬了。
總結:店內由兩位年輕小夥子一腳踢,雖然因為工作量極多而有些細節可能不及大餐廳般做得好。但我認為還是絕對值得支持的,因為他們絕對沒有因為忙碌而犧牲食品質素,你看閒日晚上都滿座就知道食物質素很高質。 希望他們可以加油努力,遲些換個位置更佳,招聘多些人手幫忙,發大來搞,我們這些愛好美食之人就更有福了,加油加油。💪💪💪