2022-07-09 567 瀏覽
價錢合理,菜式好味,服務也好親切!第一次來尖沙咀分店吃午餐, weekdays大概1:00來到,本來已經冇枱了,先坐咗喺吧枱,坐咗一陣之後,有其他人客吃完離開,服務員很好,幫我們安排坐枱,舒服好多!坐低有餐前麵包,配橄欖油黑醋~ Set lunch我點左水牛芝士沙律同黑松露意粉~ 兩道菜我都覺得好滿意!食咗一啖人哋嗌嘅吞拿魚他他 ,味道都好好呀!甜品揀咗Tirasmisu,大大杯,唔甜,食完個甜品啱啱好,真係好滿足 食完即刻想返去再食
價錢合理,菜式好味,服務也好親切!

坐低有餐前麵包,配橄欖油黑醋~

Set lunch我點左水牛芝士沙律同黑松露意粉

• 吞拿魚牛油果他他
  • Tuna  Tartare
  • Burrata  cheese
2022-07-01 541 瀏覽
尖沙咀呢間pici就幾年前食過🤭今次再黎試吓。同朋友叫咗個tasting menu試,$290按人頭計,可以揀1️⃣appetizer x2 + pasta x3 + dessert x22️⃣appetizer x3 + pasta x2 + dessert x2我哋揀咗兩款前菜👇🏻beef tartar,幾薄!加埋火箭菜食,正!另外梗係唔少得cold cuts🤭之後我哋嗌咗三款pasta👇🏻其實係有啲多,食唔晒🤭呢款係當日嘅Secret pasta🌟🌟🌟🌟蕃茄味濃郁!之後我哋再揀咗個貓耳仔👂🏻呢款都算係佢哋嘅signature dishes,但我就覺得麻麻地。最後嘅tagliolini truffle,雖然大家都好飽,但因為呢款實在太好食,最後都係清埋😎基本上甜品都係食咗兩啖已經食唔落,份量實在太多🫢

我哋揀咗兩款前菜👇🏻
beef tartar,幾薄!加埋火箭菜食,正!

另外梗係唔少得cold cuts🤭

之後我哋嗌咗三款pasta👇🏻其實係有啲多,食唔晒🤭

呢款係當日嘅Secret pasta🌟🌟🌟🌟蕃茄味濃郁!

基本上甜品都係食咗兩啖已經食唔落,份量實在太多🫢
  • Tagliolini Truffle
  • Cold  Cuts
  • Beef Tartare
2022-06-23 296 瀏覽
ℙ𝕀ℂ𝕀 .𝐴𝑙𝑙 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒𝑖𝑟 𝑝𝑎𝑠𝑡𝑎𝑠 𝑎𝑟𝑒 ℎ𝑎𝑛𝑑𝑚𝑎𝑑𝑒! 𝑊ℎ𝑒𝑛𝑒𝑣𝑒𝑟 𝐼 𝑤𝑎𝑛𝑡 𝑡𝑜 𝑒𝑎𝑡 𝑝𝑎𝑠𝑡𝑎𝑠, 𝑃𝑖𝑐𝑖 𝑎𝑙𝑤𝑎𝑦𝑠 𝑐𝑜𝑚𝑒 𝑡𝑜 𝑚𝑦 𝑚𝑖𝑛𝑑!𝑊𝑒𝑒𝑘𝑒𝑛𝑑 𝐵𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ 😌 $248Starters:✨ Vitello TonnatoThe tuna is very fresh and the sauce nicely matched with it! I just can’t stop eating!✨ Burrata CheeseCherry tomatoes, rocket leaves, olive oilBurrata cheese is always my favourite! The fresh cherry tomatoes brought some sourness to the cheese 😌Mains✨ RavioliThis is simply perfect! I love the mixture of smoked salmon, mascarpone, cherry tomatoes, caper
ℙ𝕀ℂ𝕀

𝑊𝑒𝑒𝑘𝑒𝑛𝑑 𝐵𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ 😌 $248

Starters:
✨ Vitello Tonnato

✨ Burrata Cheese

Mains
✨ Ravioli
This is simply perfect! I love the mixture of smoked salmon, mascarpone, cherry tomatoes, capers and lemon butter in the small piece of ravioli! Very rich and delicious!

✨ Chitarra King Prawn
The Squid ink linguini is Al Dante! I love the texture! The sauce is nicely blended with bisque, garlic and chilli.

✨ Tagliolini Truffle
The white truffle paste is so rich and creamy! And I love the freshly shaved black truffle that enriched the flavour of the pasta!

2022-06-05
  • Tagliolini Truffle
2022-06-17 341 瀏覽
/終於可以試到Pici啦! 佢地既意大利麵都係每日新鮮手製作 非常有誠意Lunch menu分別有3個set選擇 前菜以及意大利麵既款式都會有所不同 今次試左以下兩個set:.• 𝘚𝘦𝘵 𝘈 ($98): 𝘗𝘢𝘳𝘮𝘢 𝘏𝘢𝘮 (+$10), 𝘚𝘵𝘳𝘰𝘻𝘻𝘢𝘱𝘳𝘦𝘵𝘪 𝘗𝘢𝘳𝘮𝘦𝘴𝘢𝘯• 𝘚𝘦𝘵 𝘉 ($138): 𝘏𝘢𝘯𝘥𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘔𝘦𝘢𝘵𝘣𝘢𝘭𝘭𝘴 (+$10), 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦 𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯, 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶.🥓𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦巴馬火腿風乾18個月 鹹香味十足 可以配餐麵包食.🍅𝐇𝐚𝐧𝐝𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥𝐬秘製肉丸由豬肉 牛肉 蕃茄醬及巴馬臣芝士製成 煮到好入味 芝士味非常香濃 配埋蕃茄醬 好夾啊.🐟𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧煙三文魚忌廉扁面材料有車厘茄 時蘿香草 蒜頭 辣椒及煙三文魚 意粉煮既時間岩岩好 雖然加入辣椒碎 但辣味唔太出 調味鹹淡適中 每一啖都食到三文魚.🍴𝐒𝐭𝐫𝐨𝐳𝐳𝐚𝐩𝐫𝐞𝐭𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐞𝐬𝐚𝐧手卷螺旋意粉係素食意粉黎架 材料有巴馬臣忌廉 菠菜及合桃 一黎到嘅時候覺得賣相唔太吸引 點知試完之後覺得非常有驚喜
今次試左以下兩個set:
• 𝘚𝘦𝘵 𝘈 ($98):
• 𝘚𝘦𝘵 𝘉 ($138):
🥓𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦
巴馬火腿風乾18個月 鹹香味十足 可以配餐麵包食
🍅𝐇𝐚𝐧𝐝𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥𝐬
🐟𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧
🍴𝐒𝐭𝐫𝐨𝐳𝐳𝐚𝐩𝐫𝐞𝐭𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐞𝐬𝐚𝐧
手卷螺旋意粉係素食意粉黎架 材料有巴馬臣忌廉 菠菜及合桃 一黎到嘅時候覺得賣相唔太吸引 點知試完之後覺得非常有驚喜 巴馬臣芝士既味道好濃郁 螺旋意粉掛汁 口感好好
🥄𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
提拉米蘇既咖啡味以及酒味唔夠濃 有點太甜 但份量足夠
Pici
📍尖沙咀漆咸道南29-31號地舖
#anygoodfood_hk
#anygoodfood_tsimshatsui
📸 Pici成功令我對意粉改觀既手工意粉店細細個食親既意粉都係求其加啲肉醬上去撈勻 所以一路都好抗拒前幾年有朋友介紹Pici試過真係令我中意咗食意粉💛🍴Cold Cuts $130💛 8/10呢款差唔多係我每次食都必點因為本身好中意食parma hamPici係即切 所以特別新鮮每次食都好似有少少唔同而今次啲莎樂美腸切得好厚好有咬口🍴Orecchiette ‘Nduja 意式辣肉貓耳朵粉 $130💛 8.5/10貓耳朵粉非常煙韌辣肉充足解去忌廉既膩肉粒份量都唔會太少辣辣地令人想一啖接一啖🍴Lorighittas Seafood海鮮意大利戒指粉 $140💛 7/10醬汁偏辣 怕辣既朋友子可能叫其他款比較好海鮮份量足 但略嫌唔太新鮮🍴Tiramisu $60💛 9/10Pici既tiramisu好食已經街知巷聞所以都唔係度多作介紹個人覺得比Page Common更好食🫣💛如果第一次黎食既朋友仔推薦可以試吓Tasting menu$290 per head如果係2位用可以任選:2款前菜 3款意粉 2款甜品意粉份量算細 所以食3款都唔會太多
📸 Pici

可以任選:
2款前菜 3款意粉 2款甜品
意粉份量算細 所以食3款都唔會太多
2022-05-28
15 分鐘 (堂食)
Cold  Cuts
  • 海鮮意大利戒指麵
  • Chef’s Selection of Cold Cuts
  • 貓耳朵麵
2022-05-28 187 瀏覽
網上訂左位就唔需要等位,大家記得要先訂位呀午餐黎講都幾抵食百幾蚊一位就有齊starter, main & dessertStarter - Andrea's cold cuts - 個人喜歡食salami所以必點Vitello Tonnato - 就係tuna tartar咁,儀式感幾,打卡之餘又好味MainTagliolini Truffle - 松露愛好者,不能錯過Lasagna Classica - 比較唔推介,雖然味道都係好既,但份量相對其他款式比較少DessertTiramisu - 無苦kip味,幾好Panna Cotta - 推介試呢款,因為個奶凍係非常滑
網上訂左位就唔需要等位,大家記得要先訂位呀

Starter -

Main

Dessert
Tiramisu - 無苦kip味,幾好
Panna Cotta - 推介試呢款,因為個奶凍係非常滑
2022-03-30
2022-05-13 461 瀏覽
好掛住手打意粉🍝所以就諗都唔諗去PICI午餐都有啲strict一定要人齊先可以入座所以唔好諗住派一個代表去攞位先因為係冇意思嘅我哋叫咗三個lunch set頭盤係meatballs非常濃味 加入芝士餡 好味但好膩下次都係會食吞拿魚他他就一般同賣相一樣唔係好吸引Burrata Cheese 好好味😋三個pasta 我最愛Tagliolini Truffle好食到不得了 每次都要叫因為有一個朋友唔食牛所以叫咗兩個豬嘅意粉第一個係蕃茄豬面頰肉醬扁麵普通啦 三個之中唔推介嘅一個呢個辣豬肉忌廉汁扁麵都好味😋甜品就不約而同都要Tiramisu 食埋甜品飽咗全日
好掛住手打意粉🍝

Burrata  Cheese
Tagliolini Truffle
Tagliatelle  Sausage
  • Burrata  cheese
【PICI tasting menu🌅4款pasta都好好食】PICI tasting menu全日都有,主打hand made pasta,環境暗暗地,舒服又chillTasting menu2個人:2 starter+3 pasta+2 dessert3個人:3 starter+4 pasta+3 dessert4個人:4 starter+6 pasta+4 dessert最抵食係4個人。不過就無得book位,全walk in,假日weekend 1.5hr用餐時間,6點walk in,6點3就full house。✏✏✏✏✏✏✏👅味道:9/10🌌環境:9/10👍🏻推薦:9/10 ______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作tasting menu一開始有麵包toast,點橄欖油加醋1⃣Starter生牛肉薄切片 (💝9.5/10)吞拿魚牛油果

Tasting menu

✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

1⃣Starter
生牛肉薄切片 (💝9.5/10)
吞拿魚牛油果他他 (💝7.5/10)
Cold cuts (💝8/10)

hkdine360 嘴刁點評 💬: 生牛肉薄切片最好食,可以食到鮮紅色生牛肉,再配合草味好濃既rocket salad同一片片芝士味,係三款裏面口感同味覺最強嘅一款。
Cold cuts

Cold cuts 有兩款芝士,軟果隻食得出有濃啲發酵味,硬果隻似平時食開嘅芝士,但係硬身要咬先會慢慢溶化嘅口感,係容易入口嘅芝士。肉亦有兩款,圓形款脂肪分佈較多,片裝較圓形鹹,overall cold cuts都唔係好鹹,可放心選擇
吞拿魚牛油果他他

吞拿魚牛油果他他就一般,可能食開日本拖羅,所以覺得佢唔係好肥美,但至少食落無筋

2⃣Pasta
經典牛肉千層麵

經典牛肉千層麵 (💝7.5/10)
鮮刨黑松露細扁麵

鮮刨黑松露細扁麵 (💝9.5/10)
海鮮意大利戒指麵

海鮮意大利戒指麵 (💝8.5/10)
茄子芝士意大利雲吞

茄子芝士意大利雲吞 (💝7.5/10)

hkdine360 嘴刁點評💬: 眾望所歸,黑松露麵係最好味,上面嘅黑松露好薄身,所以撈起(撈勻)成個麵時,松露片可以融入麵中,另外喜歡佢嘅口感,掛汁量唔錯,通常又細又扁嘅意粉,隔一排之後就會吸乾水,變咗麵餅,但佢呢款唔會,放咗喺自己碟一排之後,仍然keep住好creamy
另外海鮮意大利戒指麵,係另一驚喜之選,有青口蜆肉同蝦頭,醬汁帶有蝦味之餘,辣辣地。戒指麵坊間實在少見,好有趣,口感煙煙韌韌,螺旋型,頭尾連埋一齊,形成一個好似炸洋蔥嘅圓形。
茄子芝士意大利雲吞,脆卜卜嘅茄子做topping有新鮮感,另有芝士片同蕃茄醬點綴, 意大利餛飩內餡係口味比一般芝士淡,呈白色,入口綿密嘅ricotta cheese,但略嫌芝士嘅選擇導致雲吞口味較淡,如廚師製作時加鹽同胡椒調味口味更佳。
千層麵,最上層係脆卜卜,好明顯係鮮鮮焗起出爐,加分,免治肉比正常食到嘅更細緻更細粒,所以唔係好咬到肉粒,個人喜好肉粒較大嘅千層麵

3⃣Dessert

Tiramisu (💝8/10)
Panna Cotta (💝7/10)

hkdine360 嘴刁點評💬: tiramisu口味更濃,濃濃咖啡味唔苦,甜度適中
panna cotta唔夠奶香,口感creamy絲滑,raspberry topping唔酸,但帶好多籽,影響口感
@hkdine360 每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post支持下!

*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆燈先會榮登IG story!快d睇下有咩心中餐廳!!
(📍各地區都有) Pici
  • Panna  Cotta
  • Classic Lasagna
  • Lasagna Classica
2022-05-06 250 瀏覽
同朋友兩個人lunch去食,叫左lunch setOrder嘅時候竟係可以嗌2個starter,3個pasta?原來今日係pasta of the day?唔肯定係一路都有定真係今日先有,不過真係幾開心,可以試3種唔同的pasta😍吞拿魚牛油果他他 好食生牛肉,對比起上面嗰他他,即刻遜色左,但都唔錯!要另外再加錢,先有黑松露食,個人來講幾鍾意❤️佢哋啲意粉係自家製,蛋味好重,好彈牙係欣賞嘅類似肉醬意粉,自己就覺得正正常常重點嚟啦,聽講係全成最好食嘅Tiramisu我覺得都幾好食,朋友話喺沙田嗰間分店好細杯,尖沙咀呢間分店勁大杯😂總括而言,真心推介,會再去食❤️
同朋友兩個人lunch去食,叫左lunch set
原來今日係pasta of the day?

吞拿魚牛油果他他 好食

生牛肉,對比起上面嗰他他,即刻遜色左,但都唔錯!

要另外再加錢,先有黑松露食,個人來講幾鍾意❤️

佢哋啲意粉係自家製,蛋味好重,好彈牙
係欣賞嘅

類似肉醬意粉,自己就覺得正正常常

重點嚟啦,聽講係全成最好食嘅Tiramisu

總括而言,真心推介,會再去食❤️
2022-04-30
慶祝紀念
生日
  • 吞拿魚牛油果他他
📍Pici 尖沙嘴 @picihk 每次同朋友食飯就超想食pici🤤又唔使諗又好食~🐟吞拿魚他他 呢一個他他嘅特色就係有埋牛油果🫶🏼吞拿魚偏林身 撈埋牛油果成碟前菜就好creamy(*ˉ︶ˉ*)🍝意式辣肉貓耳朵麵第一次覺得火箭菜咁好食🤤撈埋一齊平衡到意粉嘅膩~✨茄士芝士意大利雲吞我覺得依個雲吞麻麻哋 有一種粉粉地嘅感覺 同埋芝士係偏膩嘅texture🥲🥲🥲🥲依個唔係太啱我嘅口味!🍝鮮刨黑松露細扁意粉依間嘅鮮刨黑松露細扁意粉好好食!意粉比起其他分店幼♪( ´θ`)ノ超creamy!🍜經典牛肉千層麵我覺得呢間比較燶同芝士比較heavy啲😌可能係一時失手吧!其他分店比較好食!🍪提拉米蘇Tiramisu 係pici嘅signature♪( ´θ`)ノ正吖!🍷Prosecco 偏甜嘅香檳🤤✨怕苦嘅朋友可以試下!📍Pici 尖沙嘴 @picihk 地址: 尖沙咀漆咸道南29-31號地舖
📍Pici 尖沙嘴 @picihk

每次同朋友食飯就超想食pici🤤又唔使諗又好食~

🐟吞拿魚他他

🍝意式辣肉貓耳朵麵
第一次覺得火箭菜咁好食🤤撈埋一齊平衡到意粉嘅膩~

✨茄士芝士意大利雲吞

🍝鮮刨黑松露細扁意粉

🍜經典牛肉千層麵

🍪提拉米蘇

🍷Prosecco
偏甜嘅香檳🤤✨怕苦嘅朋友可以試下!

📍Pici 尖沙嘴 @picihk
地址: 尖沙咀漆咸道南29-31號地舖
说起香港人气最高的Pasta🍝,PICI必须占领一席之地,算不上最佳Pasta,但稳定的出品不会让人失望。·PICI是我一直追随的Pirata Group旗下餐厅,在香港的分店扩张迅速,菜品非常丰富,每家店还有几款限定。·工作日午市套餐有超高性价比,A la carte价格也比较客气,一个人想吃点好的,这家可以作为长期回购的食堂。·这次去的离我最近的尖沙咀店,刚来的时候没人,不一会儿就几乎坐满了,店面风格流露出一些欧式复古,不过整体有些陈旧。·【🦐海鲜意大利戒指面】第一次吃戒指面诶,造型蛮有趣的,不过并不秀气,简直像铁圈面了😂·炒料和调味都在线,酱汁基底是番茄酱,混合辣椒与大蒜一起炒的,还能感受到海鲜的咸鲜香味点缀其中。收汁理想,绵糊又平滑的酱汁份量一点不少,紧紧裹在面条上,入味绝佳。·意面口感一流,干净利落的咬断感伴随着柔韧却不会吃力的咀嚼感,太过瘾了!一种只有碳水才能给的安分,随着麦香在口腔中扩散油然而生~·海鲜有大虾、蛤蜊、青口,没想到品质都比较拉垮……给整份意面大大扣分。·【🍐火箭菜啤梨沙律】其貌不扬,食材也朴实简单,但却越吃越喜欢!覆盖在表面的洋洋洒洒的帕玛森芝士碎化开在蜂蜜
【🦐海鲜意大利戒指面】
【🍐火箭菜啤梨沙律】
其貌不扬,食材也朴实简单,但却越吃越喜欢!覆盖在表面的洋洋洒洒的帕玛森芝士碎化开在蜂蜜芥末油醋里,洋溢出丰富香浓、咸甜交织的奶香。松子仁给得大方,让火箭菜从青草香气中散发出一股油脂饱满的坚果香。
【🥖餐前面包】
应该是店家自制的法棍,默认是装袋封好了的(略感奇怪),带回去放了一天多吃的,麦香虽然有些流失,不过咀嚼感还是好的。
2022-03-23
  • Lorighittas
今年生日打算大吃大喝,食一啲bookmark 左好耐既餐廳,其中一間就係Pici❤️ 果然Pirata Group出品係信心保證🤩 我地叫左兩份set lunch (1 Starter + 1 Pasta + 1 Dessert),分別係$138同埋$158《Starters》◦ 餐包餐包係預先用紙袋裝好,烘熱左既餐包外脆內軟,再配埋橄欖油同黑醋都幾唔錯,同時令我更期待接落來既食物🤩◦ 吞拿魚他他人氣之選果然好有驚喜‼️吞拿魚粒都幾新鮮,配埋牛油果、醃製洋蔥同秘製醬汁一齊食相當開胃,份量都唔細😍同朋友share一份大家都表示唔夠喉好想再食🤤◦ 椰菜花白濃湯 (素)呢個湯係素湯,主要材料係椰菜花同杏仁,整體口味都幾濃郁,配埋杏仁令口感豐富同有質感,而且飲得出椰菜花味,味道淡淡地都幾清新😋《Pasta》◦蕃茄醬醃豬面頰肉寬扁麵手工意粉口感厚實彈牙,都幾特別,廚師手勢幾好,意粉既軟硬度岩岩好😋醃豬面頰肉干細細塊食落都幾香,紅酒蕃茄醬食得出幾濃幾香😝◦ 煙三文魚忌廉汁扁麵一份同樣煮得好出色,唔會太鹹或太硬,以煙三文魚配白汁,配埋小茴香、蒜頭、辣椒食落幾香,加上意大利車厘茄酸酸地幾特別☺️《Desse

《Starters》
◦ 餐包

◦ 吞拿魚他他

◦ 椰菜花白濃湯 (素)

《Pasta》
◦蕃茄醬醃豬面頰肉寬扁麵

◦ 煙三文魚忌廉汁扁麵

《Dessert》
◦ 提拉米蘇 Tiramisu
大名鼎鼎既嘅Tiramisu今日終於可以一試,每枱必點😆香醇既可可粉、濃香既咖啡味,再加埋香滑既cheese同cream,入口即溶🤤整體亦唔會好甜,真係好好食,值得推介😙

◦ 意式奶凍配紅莓醬Panna Cotta
意式奶凍都幾香奶味,口感順滑,紅莓醬食落幾有質感,唔會太甜,配埋一齊都係好好食😘

最後要稱讚Pici職員為我唱生日歌🎤,佢地有3個職員一齊過黎係上甜品個陣唱歌,然後仲幫我地影左張即影即有放入生日卡,再送多張$100 coupon,好貼心😝 用餐體驗十分良好,一定會再黎試下其他食物同埋Pirara Group其他餐廳🤩

📍Pici
灣仔進教圍16號地舖
荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖
西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖
中環蘇豪鴨巴甸街24-26號地舖
將軍澳澳南海岸唐賢街33號Capri Place地下G17號舖

如果你鍾意我既分享,希望你可以Like❤️、Share和Follow @ourfoodstephk
2022-04-04
慶祝紀念
生日
2022-04-07 178 瀏覽
Pici has been a staple for quality Italian for a while, but it’s the first time I tried out their weekday lunch deal!There are three difference price points according to the starter/main you choose. For starters we went with the Vitello tonnato, which had thin sliced veal covered with tuna mayo. So tasty that we engulfed it without even taking a photo!tagliatelle sausageItalian sausage and ‘nduja can’t go wrong, and it’s a perfect match with the Al dente homemade tagliatelle. Cherry tomatoes and

tagliatelle sausage
Italian sausage and ‘nduja can’t go wrong, and it’s a perfect match with the Al dente homemade tagliatelle. Cherry tomatoes and rocket gave even more texture to the dish.

tagliolini truffle
My all-time favorite at pici, I loved the chewy texture of their tagliolini. Abundant amount of truffle on top gives intense flavor to the pasta. Yum!
2022-03-26 239 瀏覽
#_bigfoodbaby意大利菜#_bigfoodbaby尖沙咀Pici應該個個都差唔多食過/聽過?呢間係🤰🏻好少何會不斷encore嘅餐廳🤣因為lunch set真係幾抵食🤣👍🏽仲未食過嘅真係要試吓!佢lunch menu有得揀2 courses/ 3 courses🤰🏻揀咗3 cources(starters+pasta+desset&drinks)都係$128!喳omg🌝Tiramisu 呢個一定要擺第一個推介💁🏻‍♀️🤰🏻覺得全城最好味Tiramisu頭幾名黎,Mascarpone cheese 打得超Creamy超香濃奶味,仲見到粒粒黑色雲尼拿籽,而塊蛋糕吸哂濃濃啡啡酒味,Balance 得好好,而且真係好大杯🤣🌗秘製肉丸(starter)又係兩粒大大粒,齋食前菜都可能飽咗,建議呢個一定要share😂肉丸係juicy ge,但🤰🏻都係覺得過鹹🤭加埋cheese同醬更鹹😵‍💫🌖Green salad (starter)又係大盤到可以當主菜食🤣整體正常發揮👍🏽可以做恆常選擇🌝意大利青口寬麵🤰🏻不嬲唔鍾意食青口,所以呢個係朋友揀嘅,但🤰🏻都試咗少少,估唔到有驚喜🤩青口細細隻一啲都唔
#_bigfoodbaby意大利菜
#_bigfoodbaby尖沙咀

Pici應該個個都差唔多食過/聽過?
呢間係🤰🏻好少何會不斷encore嘅餐廳🤣
因為lunch set真係幾抵食🤣👍🏽
仲未食過嘅真係要試吓!

🌝Tiramisu
呢個一定要擺第一個推介💁🏻‍♀️
🤰🏻覺得全城最好味Tiramisu頭幾名黎,
仲見到粒粒黑色雲尼拿籽,
而塊蛋糕吸哂濃濃啡啡酒味,
Balance 得好好,
而且真係好大杯🤣

🌗秘製肉丸(starter)
又係兩粒大大粒,
齋食前菜都可能飽咗,
建議呢個一定要share😂
肉丸係juicy ge,
但🤰🏻都係覺得過鹹🤭
加埋cheese同醬更鹹😵‍💫

🌖Green salad (starter)
又係大盤到可以當主菜食🤣
整體正常發揮👍🏽
可以做恆常選擇

🌝意大利青口寬麵
🤰🏻不嬲唔鍾意食青口,
所以呢個係朋友揀嘅,
但🤰🏻都試咗少少,
估唔到有驚喜🤩
青口細細隻一啲都唔腥唔鞋口唔un
而且加咗蒜蓉一齊整好香🌝👍🏽滿意之作
(早知揀呢個啦..)

🌗經典牛肉醬闊帶麵
其實手工意粉麵質係可以嘅,
比較偏硬有口硬?
但呢碟都係普通肉醬意粉味咁啦⋯⋯
同粒肉丸差唔多味🥲
前菜同主菜好似都食緊同一樣野咁🥲
又鹹😵‍💫但望埋佢價錢…
ok la收貨嘅,
但晚市食就一定唔值😌

🌗意大利雲吞(左下)
Umm點解同碟肉醬意粉咁似樣嘅?😂
傻傻分不清(?)
食落去…..
果然,味道同上😵‍💫

📍Pici (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖

📍Pici (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南29-31號地舖

📍Pici (中環)
中環蘇豪鴨巴甸街24-26號地舖

📍Pici (荔枝角)
荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖

📍Pici (西環)
西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖

📍Pici (將軍澳)

2022-03-15 199 瀏覽
之前食過Pici嘅黑松露意粉 覺得佢嘅手工意粉好好味😋今次食lunch試吓其他lunch menu可以揀2 courses $98或者3 courses $128/$148巴馬火腿🐷本身以為得兩塊,上枱發現份量都幾多吞拿魚醬小牛肉🐮初頭俾賣相嚇咗嚇,點解得吞拿魚醬原來小牛肉喺底😆🍝大蝦濃汁黑細麵🦐黑細麵唔硬有口感,好襯微辣嘅濃郁醬汁個汁真係好濃,啱晒重口味嘅我地同蝦肉都配搭得好好👍🏻👍🏻👍🏻🍝手卷螺旋意粉🌱好簡單嘅配搭,只有合桃、菠菜同parmesan cheese 🧀 手卷粉偏軟身,螺旋紋掛汁一流👍🏻醬汁比較重奶味,朋友覺得好”so”😅呢個未必會encore🙊Tiramisu 好creamy,唔算太甜Overall都係意粉最好味☺️📍Pici (尖沙咀)尖沙咀漆咸道南29-31號地舖
之前食過Pici嘅黑松露意粉
覺得佢嘅手工意粉好好味😋
今次食lunch試吓其他

巴馬火腿🐷
本身以為得兩塊,上枱發現份量都幾多

吞拿魚醬小牛肉🐮
初頭俾賣相嚇咗嚇,點解得吞拿魚醬
原來小牛肉喺底😆

🍝大蝦濃汁黑細麵🦐
黑細麵唔硬有口感,好襯微辣嘅濃郁醬汁
個汁真係好濃,啱晒重口味嘅我地
同蝦肉都配搭得好好👍🏻👍🏻👍🏻

🍝手卷螺旋意粉🌱
手卷粉偏軟身,螺旋紋掛汁一流👍🏻
醬汁比較重奶味,朋友覺得好”so”😅
呢個未必會encore🙊

Tiramisu 好creamy,唔算太甜
Overall都係意粉最好味☺️

📍Pici (尖沙咀)