2021-05-11 946 瀏覽
之前買過幾次蛋糕,如果唔係貪你靚真係唔會買,不過以後都唔會再幫襯,啱啱一落單即刻比埋錢。之後我想改個名牌做中文。打返鋪頭打極都無人聽,個whatsapp 電話打去就 cut 線,whatsapp 覆話要自己打去鋪頭,到終於鋪頭有人聽就話已經寫左名牌,再改要比$10。我夜晚7點先拎,尼頭一落單就即刻寫好?我都係做餐廳,咁嘅服務態度真係趕客走…真係嬲嬲地想叫佢WhatsApp影返張相,我比多十蚊雞同我掉左個舊牌佢

我都係做餐廳,咁嘅服務態度真係趕客走…

2021-05-04 696 瀏覽
女朋友放工買了Tony Wong的蛋糕作飯後甜品, 感覺窩心, 非常感恩, Tony Wong的單件蛋糕可以媲美酒店餅房的價錢, 一件六十多元也超乎我的想像, 畢竟它是一間連鎖餅店. 沒有點它Trademark的玫瑰蛋糕, 而是點了芒果拿破崙以及Earl Grey Mousse Cake. 後面者味道和口感合乎期望, 伯爵茶茶香不過太濃烈, 但味道持久, 還帶微微的花香; Mousse口感順滑但夠挺身, 用叉叉起來不會容易地溜走; 朱古力餅底可可味偏重, 口感也夠脆, 與伯爵茶Mousse形成了甘味和口感的層次感. 可是前者作為Tony Wong出身的帝苑餅房的成名作, 是不應該失手的, 但買回來立即吃的千層酥口感不脆而甚硬, 甚至用叉也要花點氣力才插得下去, 內裡也沒甚麼厚密的層次, 就像吃塊放入雪櫃很久的餅乾一樣, 當然千層酥的牛油香味也不太感受到, 就算芒果如何出色也補償不了, 更何況它的芒果出水甚多, 影響本身的味道和Mousse層的口味感, 我唯有說是因為時間問題, 不夠新鮮, 看看能為其的失手開脫吧!

2021-02-28 1439 瀏覽
本人一向只有對拿破崙情有獨鍾,一家人入去件件都想試,點知愈買愈多,眼闊肚窄最後食唔哂,我唔想浪費只好包底,點知一食就不停口個人加起來獨吞3件,乜指標都爆燈我一向不喜歡食蛋糕尤其是花巧的,這次體驗改寫我對花巧蛋糕的看法,值得推介
個人加起來獨吞3件,乜指標都爆燈
2021-02-21 994 瀏覽
係Tony Wong既faceboook見到2月13-14日會出返Ruby Diamond於是就出去九龍城買返個黎食但見到個價錢真係o哂嘴太貴喇 72蚊🙈以前食落口會食到繽紛樂既味道但今次再食已經唔同左味lu
係Tony Wong既faceboook見到
以前食落口會食到繽紛樂既味道
但今次再食
已經唔同左味lu

2020-12-06 1975 瀏覽
好耐以前食過沙田那間,當時點了朱古力玫瑰花,印象都好食,但覺得貴。事隔多年,能力也高了,想再食高質蛋糕慶祝一下,在九龍城走了一遍,最終心怡Tony Wong發現蛋糕款式多了很多呢!竟然有我至愛伯爵茶味,二話不說選了這one two tea cake,外表優雅不在話下,味道一流,香滑茶味適中,蛋糕鬆軟有質感,非常好味推介
推介
2020-11-13
10 分鐘 (外賣自取)
我老公好鍾意食拿破侖,所以近幾年佢生日我都係TonyWong買生日蛋糕今次咁Hard feeling係因為佢地聽電話個staff既態度今年係第一次係TonyWong個網店訂生日蛋糕(以前都係直接係門市訂)比左錢之後有個TonyWong既staff打黎話蛋糕最早可以一點拎,問我會幾點拎,我就話應該2點幾3點到到拎蛋糕當日我晏就有野做未必走得開,想早啲拎蛋糕,就打電話問係咪可以1點拎聽電話個staff d態度勁串,話你講左3點就3點架啦,師傅係即刻整即刻比你架,今日師傅好忙架我話你同事問我幾點拎,又話最早一點可以 如果唔可以早d拎,咁我晏啲拎呢?但係我可能要好夜先得,所以問佢幾點關門佢話8:30關門,8點前一定要拎我話咁如果聽日拎呢?佢話一樣係今日整架個蛋糕,我地既蛋糕隔夜無咁好食架我話即係我一定要今日拎啦,咁我睇吓幾點拎佢話咁你今日拎?幾點拎呢?我話你都話三點後先有得拎,又一定要8點前拎,幾點拎有咩分別呢?佢話你考慮完再打黎啦就Cut左我線我果下真係勁嬲,如果唔係比左錢,我會情願係街是但買個蛋糕都唔食TonyWong蛋糕味道係同我係尖沙咀買過幾間酒店既拿破侖有d似,但係黎緊幾年都唔想再買

我話你同事問我幾點拎,又話最早一點可以
佢話8:30關門,8點前一定要拎
我話咁如果聽日拎呢?
佢話一樣係今日整架個蛋糕,我地既蛋糕隔夜無咁好食架
我話即係我一定要今日拎啦,咁我睇吓幾點拎
佢話咁你今日拎?幾點拎呢?
佢話你考慮完再打黎啦就Cut左我線

蛋糕味道係同我係尖沙咀買過幾間酒店既拿破侖有d似,但係黎緊幾年都唔想再買佢地既蛋糕住
2020-11-13 1241 瀏覽
同事生日想買個靚靚哋嘅蛋糕影相留念最終揀咗Tony Wong,相信佢嘅玫瑰花蛋糕冇人唔識不過講真就志在影相多過食架喇揀咗朱古力味,再加埋白朱古力花瓣,都唔算好甜呢個價錢算不錯啦
同事生日想買個靚靚哋嘅蛋糕影相留念
最終揀咗Tony Wong,相信佢嘅玫瑰花蛋糕冇人唔識
不過講真就志在影相多過食架喇
揀咗朱古力味,再加埋白朱古力花瓣,都唔算好甜
呢個價錢算不錯啦
生日
2020-09-28 1755 瀏覽
db cheesecake $54 雙重芝士的雙重味道內的藍芝士稍為弱有點模糊, yuzu chiffon $52 柚子雪芳蛋糕比較多味道同複雜的組合。期間限定: Cherry blossoms mousse cup $60 (連一個特別為這甜品而設的小杯) 最特別的只係個杯, 櫻花味道沒太特出。

db cheesecake 雙重芝士
yuzu chiffon 柚子雪芳蛋糕
2020-04-04
yuzu chiffon 柚子雪芳蛋糕
2020-09-23 1271 瀏覽
好耐之前食過Tony Wong既🌹蛋糕,打卡就一流,但味道就一般🙈花瓣係好甜既糖,最入面就係一個超級迷你既蛋糕🤣4個人分只係食到幾啖😂勢估唔到西餅好食勁多🙊仲要每款都好精緻好cute🤩忍唔住每件都要影個close-up🤓大部分淨係睇外表都估唔到係咩味,充滿神秘感👍難為買果個要不停上網睇番係咩黎,然後逐一介紹🤓☝️
Unicorn BB
稀少糖黑森林
朱古力紅桑莓慕絲蛋榚
伯爵茶蛋糕
2020-09-11
10 分鐘 (外賣自取)
Unicorn BB
稀少糖黑森林
朱古力紅桑莓慕絲蛋榚
伯爵茶蛋糕
2020-09-01 1223 瀏覽
一直聽過Tony Wong的名字,知道他寫的甜品書,近日終順路經過九龍城分店。一進店,展示櫃內琳琅滿目的精緻糕點非常會吸引眼球。向店員點完餐後,目光圍著店內環境上打個轉。裝潢簡約而高貴,感覺置身五星級酒店品嘗下午茶般。點了玫瑰花瓣朱古力蛋糕外賣。賣相如圖,藝術品的樣子,非常優雅,不捨得切開啊(玫瑰花形狀,男送女一流!)。糖膠做的花瓣,不會太甜。蛋糕口感幼滑,芝士味濃郁而不膩,餅底實而不易散。終於一嘗享負盛名的Tony Wong甜品,沒有驚為天人的感覺,但不失為一客賞心悅目的甜點。

2020-07-19
2020-08-03 1212 瀏覽
貓山王雪芳蛋糕-超級好食,係我食過嘅榴槤蛋糕裏面最好食嘅一款,出面係雪芳蛋糕,好鬆軟,裏面一切開有榴槤果肉同榴槤蓉係入面,好正啊.Pink Rose-顏值100分,成朵玫瑰花,好靚,花瓣一層層係白朱古力,裏面係士多啤梨味嘅蛋糕獨角獸蛋糕-白朱古力配莓果,酸酸甜甜Piggy Papa-出面係一層啫喱配酸酸甜甜嘅草莓醬喺裏面.桃-桃味蛋糕有一層啫喱再配上滿滿的果肉芒果拿破崙-一如以往地好食,好酥脆,好多cream.雜莓拿破崙-同芒果拿破崙一樣只係變咗雜莓,我本人比較鍾意食芒果味.

獨角獸蛋糕-白朱古力配莓果,酸酸甜甜

桃-桃味蛋糕有一層啫喱再配上滿滿的果肉

芒果拿破崙-一如以往地好食,好酥脆,好多cream.

2020-06-22 1297 瀏覽
父親節,難離難捨想抱緊些,決定買個蛋糕孝敬下老豆。九龍城人每逢佳節買蛋糕都要去Tony Wong, 因為質素咁耐以黎都保持到,雖然價錢貴左好多,但都係我一家既不二之選。今次揀左經典既Gold Medal, 即係朱古力蛋糕。1磅蛋糕盛惠$480,肉赤。蛋糕附上朱古力牌寫住Happy Father's Day, 老豆見到都開心。雖然睇落好細,不過我地一家食完都覺得好飽。蛋糕有唔同layer, 展現出幾種朱古力味既層次同口感,好豐富。而且唔會太膩,可能係加左茶落中間,食落解膩同有種fresh 既感覺。惟一缺點係餅底太厚,係成個蛋糕美中不足既影響。你話值唔值,我覺得係香港要搵一間質素高而穩定既蛋糕店唔係容易事,俾多幾十買個質素保證,我覺得可以。咁當然平多一百幾十作為消費者既我就最開心,不過後果可能係會買多左,食肥左。祝父親節快樂!
父親節,難離難捨想抱緊些,決定買個蛋糕孝敬下老豆。

祝父親節快樂!
gold  medal
gold  medal
  • Gold  Medal
2020-06-21 885 瀏覽
今日父親節,我點都要對自己和屋企人好啲!知道九龍城有間出名嘅蛋糕店Tong Wong 很多人都會去幫襯和訂蛋糕🎂,就算貴少少都係值得嘅,因為孝順父母係我應分的!我三日前已經plan 好去訂,好彩jer,因為佢哋嘅booking 已經排到三點後!D個什果海綿蛋糕(2磅)都成$760真係有啲貴,但係食咗就覺得貴都係值得,佢不但生果又多又新鮮,士多啤梨和芒果一啲都吾酸,仲有金奇異果🥝,款款生果都好甜好正!另外佢嘅cream 好creamy 一啲都唔漏啊!仲有海綿蛋糕好鬆化,好軟身,真係好味到不得了!貴真係有佢嘅道理!
今日父親節,我點都要對自己和屋企人好啲!
貴真係有佢嘅道理!
2020-05-16 1280 瀏覽
相信大家都聽過甜品大師Tony Wong既大名,前排就行過九龍城,就買左兩件cake,一於試試佢舖頭出品!第一件叫coconut bb,坦白講,見到一個西餅咁似椰子🥥真心想笑😂出嚟!其實呢個係椰子味既慕斯。出面椰殼用左milk chocolate做,而中間就加左椰子味慕斯同椰絲!雖然係慕斯,但因為keep住凍,所以唔會話好水好稀咁!而頂就有芒果🥭同菠蘿🍍,食落個味道幾清新!第二個係低糖版既拿破崙蛋糕🍰,外皮酥脆,但入面外然保留左口感,所以食落好鬆化,有層次感,中間既吉士份量剛剛好,又香滑。生果就正正常常啦!我最鐘意係佢呢個係低糖版🥰,食落唔會有種甜到漏既感覺!本身訂蛋糕寫蛋朱古力牌唔應該政治審查。感謝佢地間舖無呢一類既憂慮!甜品係高質,行過附近有既不妨試試!

Coconut  BB
Rare  Sugar  Napoleon
Coconut  BB
Rare  Sugar  Napoleon
2020-04-24 1491 瀏覽
只會再食拿破崙🙈🙈.話說好多人呢間野既芒果拿破崙好得,用黎做生日蛋糕就至正😍原先波波生日諗住訂個大蛋糕同佢賀壽既,但佢又話怕一個蛋糕兩個人又食唔晒😂😂😂一齊食就點會食唔晒呀😆係怕唔好食個陣要我呢個老人家一個人食晒既姐🤣🤣所以最後只係買左兩件cake 😝試試水溫先🤓.兩件都係用稀有糖整既☺️感覺就係健康😂 拿破崙個件脆脆唔太甜食完都覺得唔夠喉😆但綠茶個件呢👉🏻👈🏻堪稱近期食左最難食既綠茶蛋糕,如果合埋眼唔睇樣又唔知價錢咁去食🙈一定會估佢係街坊麵包店廿蚊樓下既假味綠茶cake 🤣🤣個問題係佢宜家差不多$50 件🤪不過,下次就真係會訂成個芒果拿破崙黎食😋睇下係唔係再好食啲😍
只會再食拿破崙🙈🙈