2024-01-19 40 瀏覽
星期日放假去港島區遊閒一下,去咗灣仔街市附近嘅藍屋、黃屋影下相打下咭,之後經過OVO garden被店內既裝修同植物吸引,而裡面既「OVO cafe」為我既假日增添色彩,餐廳裝修充滿綠色植物,令人心情放輕鬆,而且係素食餐廳,食物質素高,色香味俱全,絕對值得推介。我哋點左午市套餐,十分超值,首先係烏冬雜菇卡邦尼,一份熱辣辣嘅焗烏冬,烏冬彈牙,質感豐富。小食鹽酥素雞脾亦都好特別!鹽酥素雞脾炸得香脆,內裡嘅素雞脾鮮嫩多汁。🍜🍗🌶️🥦😋另外,咖哩喇沙湯麵亦都好吸引!咖哩湯底濃郁香辣,配上彈牙嘅湯麵同多款配料,真係一碗美味嘅湯麵!小食紫薯甘栗餅炸得金黃酥脆,內裡嘅紫薯甘栗餡香甜可口,一咬就流出美味!而特色飲品-芒果熱情果沙冰,芒果同熱情果味道鮮甜,再加上冰涼嘅沙冰,非常解渴又清爽!菠蘿荔枝沙冰亦都非常誘人!菠蘿同荔枝嘅組合清爽又果香十足,真係夠涼快!🍧🥭🍛🍲🥗🍠🍍🍒最後食埋甜品- 朱古力番蕉西多士配雪糕球!真係好味😋,西多士炸得金黃酥脆,內裡嘅朱古力同香蕉組合濃郁香甜,再配上雪糕球,味道更加豐富!賞心悅目又美味!🍌🍫🍞🍦😍「OVO cafe」令人放鬆心情,享受美食,絕對係一個值得推介嘅地方!🌿🍽️

近年多咗人鍾意食素,除咗健康啲,對環境亦好啲🌏。而家食齋已經唔只係得中菜咁簡單,西餐素食同樣做得精緻又好味😍。灣仔呢間園森風餐廳🌳主打西式素菜,款式選擇極多,仲有甜品食,環境又靚,好似去咗一間慢活打卡Cafe咁🍀。Menu上面亦會有Icon標明返有冇落蛋同奶🥚🥛,有部份食物更係純素,健康啲,小朋友同老人家都啱食👌🏻!🍚黑松露野菌燉飯 $128 🩷聞到好香,味道都好好味🤤!本身見到係"燉飯"以為會係好軟糯,但佢係偏向意大利飯口感,飯粒偏濕同有少少煙韌,飯質整得恰到好處✨。菇菌唔算落得多,但勝在黑松露味夠重,會令人食完一啖接一啖。好推介⭐️!🍔純素impossibleMeat漢堡 配薯條$138一場嚟到一定要試吓impossible Meat!佢同牛肉一樣係有豐富嘅鐵質同蛋白質,營養上面唔輸真肉,仲係低脂肪同低卡𠻹✨。肉質睇落係冇真肉咁實淨,會有少少似午餐肉漲卜卜嘅感覺🥩。食落唔會碎開晒,味道亦唔太鹹,唔差嘅。不過芝士粉落得太多同好散🌚,好易食到成枱都係。🥐鮮果牛角窩夫配雪糕球 $78估唔到素菜店都有咁多甜品選擇,有蛋糕、雪糕芭菲🍨,牛角窩夫都有幾款口味揀!我就揀咗呢個鮮果版🥭🫐,有兩塊鬆脆

🍚黑松露野菌燉飯 $128 🩷
聞到好香,味道都好好味🤤!

🍔純素impossibleMeat漢堡 配薯條$138

一場嚟到一定要試吓impossible Meat!

不過芝士粉落得太多同好散🌚,好易食到成枱都係。

🥐鮮果牛角窩夫配雪糕球 $78

我就揀咗呢個鮮果版🥭🫐,有兩塊鬆脆嘅Croffle,仲有好多新鮮生果同沙津菜食,賣相同味道都好唔錯☺️。

如果同行有小朋友👧🏻,幾推介嗌呢個,順便食多啲蔬果,健康啲嘛!

🍹芒果冷萃白桃烏龍茶 $23 (跟餐-$20)
🍹熱情果梳打 $40 (單點)

QR Code落單見佢冇得揀少甜,原來糖份同冰量都處理得非常好👍🏻,夠Fresh之餘唔係好甜。幾鍾意佢杯芒果白桃,有大大粒芒果食🥭,果肉清甜又解渴,好好飲!

Btw 呢度仲有咖啡同花茶飲㗎💁🏻‍♀️!

‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧
而家好多餐廳都行Fusion同新派路線,睇完呢度個Menu真係顛覆咗我對素菜店嘅固有諗法💫。呢間餐廳係可以Bookmark低,介紹畀啲減緊肥或者想食得健康啲嘅朋友食😀!
‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧
2024-01-13
2024-01-17 45 瀏覽
昨天星期日朋友帶咗我去灣仔呢間素食餐廳 OVO CAFE 食下午茶!😋😊😎💃一入到嚟就見到有大量嘅植物同鮮花!😍🌷💐🌿好似去咗一個花園、好chill同好relax!😃仲有好多打卡位呀!🙈😎💃好適合鍾意打卡嘅我!👍1. 鹽酥素雞脾、川辣杏鮑菇$782. 朱古力香蕉西多士配雪糕球(奶、蛋)凍紅石榴汁$683. 全日早餐、凍西柚汁$1384. 蛋白檸檬批(蛋、奶)$48 熱清新水果茶$34OVO CAFE:灣仔灣仔道1號地舖

1. 鹽酥素雞脾、川辣杏鮑菇$78
2. 朱古力香蕉西多士配雪糕球(奶、蛋)凍紅石榴汁$68
3. 全日早餐、凍西柚汁$138
4. 蛋白檸檬批(蛋、奶)$48 熱清新水果茶$34

OVO CAFE:灣仔灣仔道1號地舖
2024-01-16 36 瀏覽
一向知道食素健康有益!朋友仔同我去🌱OVO CAFE!位於灣仔,入面以多款盆裁擺設作裝飾🪴🎍、以銀色圓球作吊飾、加上以柔和燈光色調,令人感覺舒服!鹽穌素雞脾+川辣杏鮑菇($78)是道小食,素雞脾是用腐皮卷捲起,外表似雞脾,幾特別!🍗而杏鮑菇好香,口感彈牙!加上少少辣夠惹味!😋全日早餐($138)配凍西柚汁包括有漢堡扒、芝士粟米流心蛋大啡菇、紫薯金栗餅、纯素麵包、芒果柚子沙律及楊枝金露,真係好豐富!🤗朱古力香蕉西多士配雪糕球($68)配凍石榴汁切了粒粒香蕉配粒粒西多士,淋上朱古力醬汁及香滑雪糕,又夠惹味濃郁!甜品方面🥧😋,就叫了蛋白檸檬批$48軟身檸檬批有酸酸甜甜之口感,餅底也香脆,令人回味!熱清新水果茶 (餐飲加$34)大大壺!入口散發陣陣鲜果香味、色澤味道有啖啖香甜,好味到連鮮果也食埋!OVO Cafe灣仔灣仔道1號地下

鹽穌素雞脾+川辣杏鮑菇($78)
是道小食,素雞脾是用腐皮卷捲起,外表似雞脾,幾特別!🍗
而杏鮑菇好香,口感彈牙!加上少少辣夠惹味!😋

全日早餐($138)配凍西柚汁

朱古力香蕉西多士
配雪糕球($68)配凍石榴汁
切了粒粒香蕉配粒粒西多士,淋上朱古力醬汁及香滑雪糕,
又夠惹味濃郁!

甜品方面🥧😋,就叫了蛋白檸檬批$48
軟身檸檬批有酸酸甜甜之口感,餅底也香脆,令人回味!

熱清新水果茶 (餐飲加$34)

OVO Cafe
灣仔灣仔道1號地下
2024-01-14
$180 (其他)
2024-01-16 41 瀏覽
ᴏᴠᴏ ᴄᴀғᴇ灣仔純素cafe🌱超多植物滿怖環境置身呢度,勁relaxing😆烏冬雜菇卡邦尼🍝超creamy,烏冬勁掛汁!仲有癲大粒大啡菇😆今次仲揀咗套餐~包左兩款小食香芒沙律🥗超清新!川辣杏鮑菇(辣,五辛)🍄呢度嘅menu好細心,每一個都會提示辣度/蛋/奶杏飽菇食菇都辣辣地,但好惹味!咖哩喇沙湯麵🍜仲叫咗個喇沙,咖哩味勁濃郁!食落都幾辣🫣🫣配咗油麵一流徐伯天貝薄餅(奶)🍕呢度嘅pizza都好值得食!超薄脆~即叫即整,仲好濃芝士🧀Cappuccino☕️咖啡拉花好靚呀,超有質感!叫套餐仲可以半價加飲品添😆📍OVO CAFE (灣仔)灣仔灣仔道1號地舖#灣仔美食 #香港美食 #灣仔純素 #純素cafe #vegancafe #灣仔好去處 #灣仔cafe #hkvegancafe #hkveganfoodie
ᴏᴠᴏ ᴄᴀғᴇ

灣仔純素cafe🌱超多植物滿怖環境
置身呢度,勁relaxing😆

烏冬雜菇卡邦尼🍝
超creamy,烏冬勁掛汁!
仲有癲大粒大啡菇😆

今次仲揀咗套餐~包左兩款小食
香芒沙律🥗超清新!
川辣杏鮑菇(辣,五辛)🍄
呢度嘅menu好細心,每一個都會提示辣度/蛋/奶
杏飽菇食菇都辣辣地,但好惹味!

咖哩喇沙湯麵🍜
仲叫咗個喇沙,咖哩味勁濃郁!
食落都幾辣🫣🫣配咗油麵一流

徐伯天貝薄餅(奶)🍕
呢度嘅pizza都好值得食!
超薄脆~即叫即整,仲好濃芝士🧀

Cappuccino☕️
咖啡拉花好靚呀,超有質感!
叫套餐仲可以半價加飲品添😆

📍OVO CAFE (灣仔)
灣仔灣仔道1號地舖

不仔細看還真的看不出是ℂ𝕒𝕗𝕖店😳將花藝與ℂ𝕒𝕗𝕖集於一身多元化推動綠色生活及素食文化餐廳主打西式新派素食主義四周有不少綠色植物擺設🪴🌿超有心思佈置得像園林一樣環境清幽且充滿大自然氣息伴素晚餐$𝟙𝟠𝟠(包括餐湯+沙律+小食+主菜+飲品) 餐湯甘荀南瓜湯🥣香甜濃郁的南瓜湯中帶點淡淡甘荀味沙律鮮果沙律🥗有多款雜果如火龍果,西瓜,車厘茄,芒果等,新鮮爽脆的沙律菜,配黑醋汁胃口大開小食紫薯甘栗餅🍠🌰外層酥脆,紫薯🍠入口軟綿,裡面加入粒粒甘甜的栗子🌰主菜日式咖喱吉列豬扒飯🐷🍛素豬扒厚切炸到金黃色,用植物肉製成,口感跟真正豬扒有𝟠成相似,輕盈無負擔,其他配菜有紅蘿蔔🥕,土豆🥔,西蘭花等,日式咖喱味道較甜超下飯😋飲品凍紅石榴汁🍹喝到淡淡酸酸甜甜的石榴味,清新解膩炸魚配薯條🐟🍟素魚柳外皮炸得香脆,無論味道與口感跟一般的炸魚沒有分別,配搭薯條🍟香脆可口,份量十足💯
不仔細看還真的看不出是ℂ𝕒𝕗𝕖店😳
將花藝與ℂ𝕒𝕗𝕖集於一身多元化
推動綠色生活及素食文化
餐廳主打西式新派素食主義
四周有不少綠色植物擺設🪴🌿
超有心思佈置得像園林一樣
環境清幽且充滿大自然氣息

伴素晚餐$𝟙𝟠𝟠
(包括餐湯+沙律+小食+主菜+飲品)

餐湯
甘荀南瓜湯🥣
香甜濃郁的南瓜湯中帶點淡淡甘荀味

沙律
鮮果沙律🥗

紫薯甘栗餅🍠🌰
外層酥脆,紫薯🍠入口軟綿,裡面加入粒粒甘甜的栗子🌰

日式咖喱吉列豬扒飯🐷🍛
日式咖喱吉列豬扒飯🐷

飲品
凍紅石榴汁🍹
喝到淡淡酸酸甜甜的石榴味,清新解膩
凍紅石榴汁

炸魚配薯條🐟🍟
炸魚配薯條🐟

2024-01-12
日式咖喱吉列豬扒飯🐷
炸魚配薯條🐟
今年嘅第一餐生日飯🎂係老公同我一齊食嘅👩🏻‍❤️‍👨🏻,記得上年去完💙藍屋🏠都有經過呢度,呢度係香港島灣仔區嘅活化地產項目,前身係舊灣仔街市~OVO Cafe讓你置身於🌸花海中的西式素食咖啡店😳,原來唔止係裝飾,仲係一間花店嚟㗎🎍,一直都想試吓,估唔到今年嘅生日🎂就嚟咗呢度啦!🥰黑松露野菌燉飯🍄+西蘭花🥦菜湯+水果盤🍈+OVO沙嗲串燒;日式咖哩吉列豬扒飯🍛+ 花枝魚餅+ 🍍鮮果楊枝金露+芒果沙冰🥭+日本蜂蜜香梨🍐汽酒🍸雖然見到又有豬扒、又有串燒,食落口⋯⋯唔講唔知真係素食嚟㗎😆!我最鍾意個沙嗲串燒😋好惹味!!! 花枝魚餅🍥入面好有咬口😋口感真係同花枝一模一樣!😍呢度仲好好👍🏻唔收切餅費㗎!🤩 好啱慶祝生日,因為呢度係花店,😌☝🏻可以俾個surprise你嘅另一半💐
OVO Cafe讓你置身於🌸花海中的西式素食咖啡店
😳,原來唔止係裝飾,仲係一間花店嚟㗎🎍
,一直都想試吓,估唔到今年嘅生日🎂就嚟咗呢度啦!🥰

黑松露野菌燉飯🍄
+西蘭花🥦菜湯+水果盤🍈+OVO沙嗲串燒;
日式咖哩吉列豬扒飯🍛+ 花枝魚餅
+ 🍍鮮果楊枝金露
+芒果沙冰🥭+日本蜂蜜香梨🍐汽酒🍸

花枝魚餅🍥入面好有咬口😋口感真係同花枝一模一樣!

2024-01-03
慶祝紀念
生日
  • OVO沙嗲串燒
2024-01-11 119 瀏覽
今日初一,中午和朋友去了位於灣仔 三級歷史建築物內的素食餐廳 – Ovo Café。餐廳結合花店與餐廳於一身,樓底很高 園林佈置 擺滿了綠色植物,加上簡約木系風格, 充滿大自然感覺,在這種環境下食素,簡直係洗滌心靈之旅😎Jumbo set 包括主菜、前菜、小食、甜品和飲品。主菜點了竹炭impossible meat漢堡$158,朋友比較少吃素,不太相信是植物肉🤭,因為她覺得漢堡扒的口感、味道和賣相都是和真牛肉一模一樣,非常驚喜。前菜:南瓜湯味道幾濃小食:紫薯甘栗餅外脆內軟,非常甘甜。甜品:焦糖蘋果蛋糕,口感鬆軟,但蘋果味不夠突出,可能是被焦糖味蓋過了,整體味道偏甜。凍鮮奶咖啡跟餐+$21。我點了一份輕食配飲品,然後再加甜品。韓式野菜蟲草花炒粉絲$88,輕食同樣配有餐湯和小食,和朋友一樣點了南瓜湯,小食選了鹽酥素雞髀,其實是用腐皮卷成,咬落都幾juicy😆熱玫瑰岩鹽鮮奶咖啡,跟餐+$21,略帶少許咸味和淡淡的玫瑰🌹香味。鮮果芭菲杯$68,底部是西米露,上面舖滿大量生鮮生果,包括火龍果、西瓜、菠蘿、芒果粒,頂部是雪糕球,非常豐富😋

餐廳結合花店與餐廳於一身,

樓底很高 園林佈置 擺滿了綠色植物,

Jumbo set 包括主菜、前菜、小食、甜品和飲品。
主菜點了竹炭impossible meat漢堡$158,
竹炭impossible meat漢堡

竹炭impossible meat漢堡

前菜:南瓜湯味道幾濃
餐湯

小食:紫薯甘栗餅外脆內軟,非常甘甜。
凍鮮奶咖啡跟餐+$21。

我點了一份輕食配飲品,然後再加甜品
韓式野菜蟲草花炒粉絲$88,
韓式野菜蟲草花炒粉絲

鹽酥素雞髀

其實是用腐皮卷成,咬落都幾juicy😆

熱玫瑰岩鹽鮮奶咖啡,
熱玫瑰岩鹽鮮奶咖啡

跟餐+$21,略帶少許咸味和淡淡的玫瑰🌹香味。

鮮果芭菲杯$68,
鮮果芭菲杯

2024-01-11
5 分鐘 (堂食)
鮮果芭菲杯
2024-01-11 33 瀏覽
食素唔只對身體健康有幫助 對環境亦有好處 朋友介紹有間喺灣仔好有名嘅健康素食餐廳⭐️OVO Cafe⭐️店內有大量嘅植物 加上木製嘅餐枱同餐椅🪵 猶如置身於大自然之中 環境非常舒適 餐牌亦註明材料有否包含「奶」「蛋」「五辛」等等 令全素、蛋奶素或五辛素等嘅素食者可以容易選擇 非常貼心❤️ SET 1 $198黑松露野菌燉飯 餐湯 鮮果沙律 忌廉芝士西蘭花 加配熱玫瑰岩鹽鮮奶咖啡 $21套餐嘅擺盤好靚 黑松露野菌真係絕配 味道非常香濃 燉飯軟硬度啱啱好 小朋友都食咗唔少SET 2 $188四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉 餐湯 鮮果沙律 OVO沙嗲雞串 冷泡桂花烏龍茶四重芝士唔洗講又係我呢個芝味控嘅最愛😍 買相好吸引 焗得好香 用Impossible Meat整嘅肉醬 同普通肉醬口感一樣 意粉嘅韌度啱啱好 瑪嘉烈特芝士薄餅 $118新鮮焗好嘅薄餅真係好香脆 滿滿嘅芝士加上新鮮嘅車厘茄 簡單嘅材料已經令到個薄餅非常滋味 原來素食都可以整到好出色👍🏻 下次希望可以試埋甜心 - 朱古力香蕉西多士配雪糕球

SET 1 $198
黑松露野菌燉飯 餐湯 鮮果沙律 忌廉芝士西蘭花
加配熱玫瑰岩鹽鮮奶咖啡 $21

SET 2 $188

瑪嘉烈特芝士薄餅 $118

2024-01-07 43 瀏覽
網上有唔小人提過食素嘅好處:食素救地球、食素減少碳排放、食素健康等等,亦有人因為宗教信仰規範 又或者 減預殺生而選擇食素。一向「素食」 以清淡為主,但OVO cafe嘅「素食」而經進化到同同肉類9成相似,唔講唔會發現係素黎,味道更加唔洗講咁好味,令食肉獸如我都念念不忘。1️⃣炸物拼盤 $ 98.002️⃣熱情果梳打 $ 40.003️⃣芒果熱情果沙冰 $ 46.004️⃣鮮果楊枝金露 $ 50.005️⃣笨朱牛角窩夫配雪糕球 $ 68.006️⃣竹炭Impossible Meat漢堡 晚餐 $ 198.00配餐湯,沙律,忌廉芝士西蘭花 及 桂圓紅棗茶山

1️⃣炸物拼盤 $ 98.00
2️⃣熱情果梳打 $ 40.00
3️⃣芒果熱情果沙冰 $ 46.00
4️⃣鮮果楊枝金露 $ 50.00
5️⃣笨朱牛角窩夫配雪糕球 $ 68.00
配餐湯,沙律,忌廉芝士西蘭花 及 桂圓紅棗茶山
2024-01-04 30 瀏覽
唔少明星素食後都 keep 得幾好,於是今次搵左比較特別 d 既 素食 cafe .來到灣仔 ovo cafe.步進餐廳,彷彿進入花園世界,讓人頓感恬靜感覺。雖然是素食,但食物選擇多,甜品更是你估唔到。叫了兩份套餐,套餐包括湯,沙律,主食和飲品。是日餐湯 鮮果沙律 ,賣相靚,六邊形顏色碗裝載食物。蘑菇汤好香,沙律清新可口。主食四重芝士醬流心蛋扁意粉(五辛, 奶, 蛋)一層層芝士鋪在寬面,當揭開面紗時,拉絲隨即可見。攪勻流心蛋,寬麵更添香滑。黑松露野菌燉飯黑松露野菌香噴噴的,飯粒面層中間點綴了黑色松露,粒粒飯香和菇一起品嚐,口感很好。小食:鍋菜花(辣,五辛)和紫薯甘栗餅兩款小食都有驚喜,菜話微辣爽口,紫薯甘栗餅外脆內粉甜。甜品朱古力香蕉西多士配雪糕球(奶蛋)和朱古力榛子酥餅(蛋,奶)完全無唸過係素餐廳可以品嚐到,而且味道不錯。凍紅石榴汁美顏微酸開胃之選。整體而言,綠園環境舒適恬靜,食物滋味,價錢吸引,套餐不用$ 200,而且無加一服務費,值得舌尖再有!

叫了兩份套餐,套餐包括湯,沙律,主食和飲品。

主食
四重芝士醬流心蛋扁意粉(五辛, 奶, 蛋)

黑松露野菌燉飯

小食:鍋菜花(辣,五辛)和紫薯甘栗餅
兩款小食都有驚喜,菜話微辣爽口,紫薯甘栗餅外脆內粉甜。

甜品
朱古力香蕉西多士配雪糕球(奶蛋)和朱古力榛子酥餅(蛋,奶)
完全無唸過係素餐廳可以品嚐到,而且味道不錯。

凍紅石榴汁
美顏微酸開胃之選。

2024-01-03 46 瀏覽
朋友話想食素,搵左間幾出名既餐廳🥗餐廳除左擺放木系餐桌之外,仲擺放著鮮花同埋多盤植物。環境氣氛都好舒服!當日坐滿客人,原來咁多素食愛好者!!!晚餐套餐好抵食,有齊主食、餐湯、沙律、小食同埋飲品。餐牌上會列明食物既成分,十分細心。川辣杏鮑菇杏鮑菇汁多鮮嫩有淡淡既甜味,麻而不辣。脆素雞髀脆素雞髀第一次食!原來係用腐竹捲着雪條棍香炸而成,脆卜卜帶點椒鹽味道!🍝四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋意粉 $188淨係賣相已經非常吸引!🧀🧀🧀🧀四重芝士焗到微焦,仲有隻流心蛋🍳係面。肉醬同平時食開既味道分別不大,將流心蛋撈均,意粉充滿蛋香仲有芝士拉絲,口感順滑惹味。黑松露野菌燉飯 $198意大利飯軟稔中帶點煙韌,松露野菌味十分香濃,滲透飯中,好味😍😍。​朱古力香蕉西多士 $68西多士入面有朱古力醬,但又唔會太甜。一口雪糕一口西多士,一冷一熱,口感豐富。仲有朱古力醬配香蕉,超級滿足。香蕉奶昔 +$24香甜順滑。焦糖鮮奶咖啡 +$23充滿濃郁焦糖同埋咖啡香氣,口感層次豐富。
朋友話想食素,搵左間幾出名既餐廳🥗
當日坐滿客人,原來咁多素食愛好者!!!

晚餐套餐好抵食,有齊主食、餐湯、沙律、小食同埋飲品。
餐牌上會列明食物既成分,十分細心。

川辣杏鮑菇
杏鮑菇汁多鮮嫩有淡淡既甜味,麻而不辣。

脆素雞髀

黑松露野菌燉飯 $198

朱古力香蕉西多士 $68

香蕉奶昔 +$24
香甜順滑。

焦糖鮮奶咖啡 +$23
充滿濃郁焦糖同埋咖啡香氣,口感層次豐富。

嗰日約咗食素嘅朋友出嚟食飯,上網睇咗啲評語之後我揀咗喺灣仔嘅OVO Cafe,貪佢坐得舒服環境靚🍀去到都見到好多素食人士,佢哋都食得好開心🌸間唔中一次go green對身體都好啲,下次會再過嚟食🍎晚市套餐會跟咗沙律、甘筍湯同埋紫薯甘栗餅,幾好食同埋好飽肚。🍔徐伯天貝漢堡天貝味道甜中帶甘,有種好獨特嘅香味,每次食都覺得食唔停口,同菠蘿嘅甜味好夾,不過如果加番啲醬汁會冇咁乾。🍕Impossible meat 薄餅餅底係薄身香脆嘅嗰隻,雖然叫impossible meat薄餅 ,但等覺得芝士同蕃茄仔先係主角。呢兩種食才好夾,蕃茄甜甜酸酸,中和咗滿滿芝士嘅膩,配上薄身香脆嘅餅底啱啱好,如果係厚身嘅,就會令到個薄餅份量太heavy,亦都食唔到impossible meat嘅香味。🍫朱古力心太軟朱古力心太軟超級流心好滿足,配上新鮮嘅生果,又滿足到我食甜品嘅胃又可以平衡朱古力嘅甜度。

🍔徐伯天貝漢堡

🍕Impossible meat 薄餅

🍫朱古力心太軟
灣仔依間「OVOCafe」因為與OVOGarden相連,所以個室內環境都有好多植物,同佢嘅素食主題互相呼應,佢哋嘅Menu有提供適合唔同類型素食者嘅素食菜式選擇,包括全素、純素、蛋奶素、奶素、蛋素等等,咁樣嘅Menu設計其實好好,好適合素食新手去循序漸進咁接受素食,慢慢鍾意上素食,另外,估唔到依度環境、服務都唔錯,但居然無收取加一服務費,而且晚市套餐嘅飲品如果想飲果汁以外嘅飲料,只需要支付以飲品原價半價即可享用。竹炭lmpossible Meat漢堡(套餐$198),竹炭麵包口感鬆軟,Impossible Meat漢堡扒食落好Juicy,不論香味、肉味都頗接近牛肉,純素芝士,配料包括有番茄、洋蔥、生菜、番茄醬。咖喱喇沙湯麵(套餐$178),不論係香葉五香滷肉卷、香菇貢丸,還是魚片頭,即使變成咗素食版,都還原到佢原來嘅味道,配料包括有竹笙、怡保芽菜、西蘭花、紅蘿蔔、豆卜,咖喱喇沙口感稠身,味道香辣帶甜,麵條口感煙韌。忌廉芝士西蘭花(跟餐$0),西蘭花口感爽脆帶腍,忌廉、芝士味道鹹香,令西蘭花食落唔會覺得好清淡,絕配嘅搭配。花枝魚餅(跟餐$0),魚餅口感外酥脆內彈牙,食落有鮮味,以蒟蒻製作

花枝魚餅(跟餐$0),魚餅口感外酥脆內彈牙,食落有鮮味,以蒟蒻製作花枝粒,真係還原到個口感,配以炸蝦片、泰式甜辣醬食用,味道更佳。

是日餐湯(跟餐$0),甘荀南瓜湯,口感Creamy,南瓜味道濃郁,飲落好香甜。

鮮果沙律(跟餐$0),包括有芒果、橙車厘茄、火龍果、菠蘿、香蕉、車厘茄、生菜,食落好新鮮,配以黑醋食用,食落好清爽。

鮮果楊枝甘露(單點$50),內有火龍果、芒果、西米露,略嫌沒有柚子,如果椰汁內有加入芒果汁再作底漿,味道應該會更加正宗,因為依家偏向係鮮果椰汁西米露。

蛋白檸檬批(單點$48),表面鋪有杏仁片、蛋白霜、蜂蜜,檸檬批味道酸溜,餅底口感酥脆。

鮮果冷萃熱情果烏龍茶(跟餐$23),內有熱情果、菠蘿、香橙,茶味濃香。

凍紅石榴汁(跟餐$0),味道酸甜,飲落好清新。
  • 餐湯
  • 咖喱喇沙湯麵
  • 花枝魚餅
  • 蛋白檸檬批
2024-01-01 29 瀏覽
餐廳佈置非常時尚,店內有很多盆栽🪴,以園林作主題的餐廳好有特色,感覺非常舒適,可以完全在一個寧靜又雅致的環境下休息一下,靜靜地品嘗精美的素食。餐廳有各種不同的套餐和單點,套餐分為特上套餐和輕食餐(主菜、前菜、甜品、飲品、小食),份量有所不同,賣相非常精美,令人又賞心悅目的感覺。主菜🌟Impossible肉醬扁意粉(五辛) 很多人覺得好奇怪,為何素食也有肉醬當然這個肉醬不是真的肉類製品,但是質感非常似真正肉醬,蕃茄味濃,有洋蔥碎粒,意大利軟硬適中,也不錯。前菜🌟香芒沙律 沙律🥗有新鮮芒果及生菜、車厘茄,十分清新。小食🌟OVO沙嗲雞串(蛋) 這個沙嗲雞串有驚喜,因為沙嗲非常之惹味,識落完全不覺得是素食,十分開胃,不過如果有小朋友的就不要叫這個,因為十分辣,質感真的和普通串燒無異。主菜🌟徐伯天貝漢堡好多人都知天貝由大豆製成,對改善血管、骨骼和腸道健康有一定的幫助,含豐富蛋白質。當然,味道一定無真正的牛肉漢堡這麼好味,但天貝真的比較健康,少油份,對瘦身也有幫助。另外,漢堡內的菠蘿有減低乾的感覺。小食🌟鹽酥素雞脾 這個素雞脾相當出色,細佬竟然食了兩隻😂 腐皮包裹着素雞脾外層,炸到非常香脆可口。甜

主菜
🌟Impossible肉醬扁意粉(五辛)

前菜
🌟香芒沙律
沙律🥗有新鮮芒果及生菜、車厘茄,十分清新。

小食
🌟OVO沙嗲雞串(蛋)

🌟徐伯天貝漢堡

🌟鹽酥素雞脾

甜品
🌟焦糖蘋果蛋糕
這個焦糖蘋果蛋糕非常香甜,上面焗到脆脆地,下面的蛋糕就鬆軟,相當不錯。

飲品
🌟玫瑰latte
賣相好靚,玫瑰花香,咖啡又多幼滑。

🌟熱朱古力
不會太甜,有一塊曲奇跟飲品,小朋友好開心。

2023-12-18