2012-07-11 49 瀏覽
買了團購「$198 One and One 二人 Fusion 晚餐」,訂位時感覺這餐廳的人態度不太好,欠點禮貌,而且時間都很難book,平日夜晚都會full,所以到團購最後一天限期,才約到時間吃。餐廳的環境像一些舊式的酒廊或酒樓,而在進餐途中竟然有蚊子飛,另外所謂的live band只有一個叔叔唱,感覺有點lonely,不過現場的waitress態度又ok,比接電話的那個男人好。磨菇湯:有碎了的粒粒磨菇在裡面,不錯喝白酒:甜甜地幾好味,配海鮮好match,注意後面有些疊起的酒樓椅,這樣放置出來很奇怪香芒蟹子沙律:新鮮,好味,芒果甜生蠔兩隻較大兩隻較小,新鮮,配有檸檬和生蠔醬,甜蝦比一般的肥美,三文魚、鱆紅魚都ok原本團購餐是選兩種刺身,加$30就有齊三款茄肉大蝦意粉:意粉較粗身,但又不像茶餐廳那種發水意粉,醬汁均勻佈在意粉上,比較好吃,有幾隻新鮮蝦,不算大隻,這個主菜份量算是比較小肉眼扒:落order時沒有問我們要幾成熟,這裡有點扣分,正常西餐廳應該問,茶餐廳就不會問,肉眼扒友人說有點凍,而看上去似六七成熟,味道普通啦由於友人不太夠飽,所以在waitress的推介下,加點了辣酒煮螺,

餐湯:磨菇湯
磨菇湯:有碎了的粒粒磨菇在裡面,不錯喝
白酒
香芒蟹子沙律
香芒蟹子沙律:新鮮,好味,芒果甜
生蠔、甜蝦、鱆紅魚
原本團購餐是選兩種刺身,加$30就有齊三款
茄肉大蝦意粉
肉眼扒
辣酒煮螺
由於友人不太夠飽,所以在waitress的推介下,加點了辣酒煮螺,餐廳都花了一些時間去煮,螺肉都可以啦
罐頭雜果大菜糕
說好的咖啡奶凍變成了罐頭雜果大菜糕,真是失望啊,而這大菜糕是無咩味,加上又用罐頭雜果做,很無誠意呢

這間餐廳的食物整體都算可以,刺身類比較好,不過餐廳的環境氣氛比較古怪,又有蚊子,應該要改善一下呢。
題外話/補充資料: 這裡有個年輕的waitress,笑容很好看很迷人呢。
2012-07-10
餐湯:磨菇湯
白酒
香芒蟹子沙律
生蠔、甜蝦、鱆紅魚
茄肉大蝦意粉
2012-07-01 18 瀏覽
今日同BF拍拖仔,晚餐時間,BF忽然比驚喜我話JOIN 了團購,去一間叫ONE AND ONE樓上餐廳, 心諗:麥東東黎嫁一入去, 發現環境優雅,仲有BAND LIVE哇...好新奇, 小妹好少去呢D 餐廳, 因新餐廳較少人, 整個環境幾寧靜, 適合情侶去, WAITER 上菜後, 食物水準不錯,呢個刺身, 最愛呢個生蠔大隻鮮甜呢道菜有驚喜,以為團購難食>V<呢個肉眼扒煮到剛剛好, 軟林林, 正呢個豬扒太厚, 痳痳地, 較實,唔難食但一般食飽飽後, 仲有外國人唱 WAITING FOR YOU, 我同BF都好好FEEL, 滿足的一餐PS. BAND 唱的英文歌可能太舊,不太動, 但唱得不錯,如可以唱多D大眾化LOVE SONG更正
今日同BF拍拖仔,
晚餐時間,
BF忽然比驚喜我話JOIN 了團購,
去一間叫ONE AND ONE樓上餐廳,
心諗:麥東東黎嫁

一入去,
發現環境優雅,
仲有BAND LIVE
哇...好新奇, 小妹好少去呢D 餐廳,
因新餐廳較少人,
整個環境幾寧靜,
適合情侶去,
WAITER 上菜後,
食物水準不錯,
呢個刺身, 最愛呢個生蠔大隻鮮甜
呢道菜有驚喜,以為團購難食>V<
呢個肉眼扒煮到剛剛好, 軟林林, 正
呢個豬扒太厚, 痳痳地, 較實,唔難食但一般

食飽飽後, 仲有外國人唱 WAITING FOR YOU,
我同BF都好好FEEL, 滿足的一餐
PS. BAND 唱的英文歌可能太舊,不太動,
但唱得不錯,如可以唱多D大眾化LOVE SONG更正
2011-07-24
  • 肉眼扒
2012-05-29 28 瀏覽
我從來懶得寫食評,不過這次真的忍唔住了。當晚我們早到一個鐘6:00,待應生Ben有禮貌起安排我們在VIP房似的梳化休息,待餐枱佈置好才入座,單是服務已在香港少見了!7:00人齊了,先來湯和蟹籽沙津,都感覺良好!再來一大碟生蠔和刺身,真是非常感動每人有兩隻即開的大生蠔,仲郁郁吓ka.....仲有甜蝦刺身和三文魚剌身香滑到不知點講主菜有牛扒、豬胺等,賣相雖是普通一點,但入口總叫上級水準。每人包一杯餐紅白酒(本人覺得白酒較好)及一件香滑而不甜的咖啡奶凍。值得推介的是8:00p.m.後有live music,一邊聽著經典情歌,一邊進餐,簡直重拾拍拖的感覺。
我從來懶得寫食評,不過這次真的忍唔住了。

7:00人齊了,先來湯和蟹籽沙津,都感覺良好!
再來一大碟生蠔和刺身,真是非常感動

每人有兩隻即開的大生蠔,仲郁郁吓ka.....
仲有甜蝦刺身和三文魚剌身香滑到不知點講

主菜有牛扒、豬胺等,賣相雖是普通一點,但入口總叫上級水準。

題外話/補充資料: 我們買咗Groupon,每人都係$120。不過餐牌上都係$388二人餐,好似可以ask for discount.....????
2012-05-19
慶祝紀念
生日
2012-05-27 11 瀏覽
Groupon $198 二人餐~超值~ 餐湯 - 夠熱~生蠔, 三文魚, 鱆紅魚 - 新鮮~ 香芒蟹子沙律 -賣相很好~ 新鮮~ 和平時的蟹柳不同, 偏咸但可接受~ 法式豬鞍 - 豬鞍本身不特別~ 醬汁另上, 體貼~ 伴碟竟然是芝麻醬沙律, 簡直是bonus~ 紐西蘭肉眼扒 - 朋友的~咖啡奶凍- 和預期的深啡透明狀不同~ 略嫌份量有點小~ 環境 - 用鏡作牆, 視覺上很寬敞~ 和朋友不是面對面坐, 而是坐成"直角", 不太習慣~ 但好似很CLOSE~ 20:xx有live聽~ 服務 - 由訂台, 帶位, 上菜, 收碟, 到結帳, 各人都有禮, 勤快~+1: $20~*行錯路, 幾經辛苦才找到萬事昌廣場~
Groupon $198 二人餐~
超值~

餐湯 - 夠熱~
生蠔, 三文魚, 鱆紅魚 - 新鮮~
紐西蘭肉眼扒 - 朋友的~
咖啡奶凍- 和預期的深啡透明狀不同~ 略嫌份量有點小~

+1: $20~

*行錯路, 幾經辛苦才找到萬事昌廣場~
2012-05-15
2012-05-13 23 瀏覽
買了Groupon $199二人餐,見今日早放工,同老公上去食,真係驚喜大發現!頭盤:沙律,生蠔,甜蝦,三文魚(真係好新鮮,份量都ok)主菜:肉眼扒(係薄切,但好軟,好入味)甜品:咖啡果凍冇諗過咁平都會咁好食男店長仲好客氣添^^下次一定再嚟
2012-05-13
2012-04-22 45 瀏覽
我第一次寫食評~~食完忍吾住寫個食評先琴日打算一班朋友去聚舊試下間新餐廳可能間餐廳新開關係﹐人就少D但都幾有舊色情懷。。餐廳夜D有歌手唱歌..音響都吾錯我地一行人四個女仔一個男仔就叫左個四人餐食~首先上頭盤~叫O左個大韓蝦沙律﹐幾開胃口。之後上半打生蠔。。好似系南非蠔。。我平時真系吾食蠔但試下又吾惺。好鮮味!!!我D朋友都讚不絕口!!之後上刺身拼盤。有我最愛帶子刺身堅好食!!好鮮甜~~三文魚刺身都好好味。。暫時樣樣都令人好滿意!!之後送上南瓜湯!!好暖!南瓜味好重!正!!到主菜﹐叫左個豬排好有種GRILL的味道。雖然薄切但都好味。牛排賣相無甘好看但原來切出O黎生生地好"淋"!仲有我中意伴菜D薯仔BALL~~如果想食生D就要同WAITER講~~~終於到我食左全餐覺得最好食O既蟹籽帶子炒飯!!原來有D粟米同黑椒!好特別~~同埋擺得好吸引人!食飽飽之後上鴨胸意粉~~意粉都好味好嚼口~但我中意個飯多D~~~四人餐送支酒﹐叫左白酒因為配海鮮同蠔!美中不足系對BAND太大聲﹐如果細聲D OR夜D先唱。。因為食完飯先飲住酒欣賞人唱歌就更PERFECT啦~另外想讚系D野食吾需要等好耐~~服務都好好~~
我第一次寫食評~~食完忍吾住寫個食評先

琴日打算一班朋友去聚舊試下間新餐廳
可能間餐廳新開關係﹐人就少D但都幾有舊色情懷。。
餐廳夜D有歌手唱歌..音響都吾錯
我地一行人四個女仔一個男仔就叫左個四人餐食~
首先上頭盤~叫O左個大韓蝦沙律﹐幾開胃口。
大韓蝦沙律
之後上半打生蠔。。
南非蠔
好似系南非蠔。。我平時真系吾食蠔但試下又吾惺。好鮮味!!!
我D朋友都讚不絕口!!之後上刺身拼盤。
刺身拼盤
有我最愛帶子刺身堅好食!!好鮮甜~~三文魚
南瓜湯
豬排
牛排賣相無甘好看但
~~~
牛排
終於到我食左全餐覺得最好食O既蟹籽帶子炒飯!!
最好食O既蟹籽帶子炒飯
鴨胸意粉
另外想讚系D野食吾需要等好耐~~服務都好好~~

下次再去過先~~~
2012-04-21
最好食O既蟹籽帶子炒飯
鴨胸意粉
  • 蟹籽帶子炒飯
  • 刺身拼盤(帶子刺身
  • 三文魚刺身)