After a game of soccer, we were feeling slightly hungry and decided to grab some food to eat on our way back home. We walked past this stall and was attracted by their sandwich and drinks. Oink Square Coffee & Crêpe was located at Tak Hing Street, couple of minutes walk from Jordan MTR.They are a takeaway shop, serving sandwich, snacks, crepes, coffee, latte, frappe, soda drink, fruit smoothie and yogurt smoothie etc. Dark chocolate frappe was blended till smooth and creamy, with very strong cho

Dark chocolate frappe was blended till smooth and creamy, with very strong chocolate taste. It was perfect for dark chocolate lovers.
Lychee soda was perfect during this hot weather now, which was gassy and refreshing. It was sweet in taste, with the lychee sweet and juicy.
Pork cutlet sandwich came with pork cutlet, tomato, lettuce, cabbage, cheese and special sauce. The serving was huge, cut evenly into half. Bread was soft while pork cutlet was fried till crispy and juicy. Those veggie was crunchy and fresh, going well with the pork cutlet.
Egg salad sandwich was appetizing, with generous serving of minced egg white and york in it. Those veggie complimented nicely with the egg salad, which was fresh in taste.
2022-05-21 23 瀏覽
在佐敦的小路中見到這間韓式三文治,色彩繽紛,味道款式又多,除咗買三文治之外話有買其他特色嘅小食,仲有甜品可麗餅添,價錢來講大分又平😌如果想一個人食到兩封唔同味道,仲可以叫一半嚟食添.🤩🌟火腿蛋三文治 $36🥪Ham & Egg Sandwich 三文治都含有生菜、蕃茄、紫椰菜、芝士同秘製醬汁.呢款多咗火腿同埋雞蛋.味道方面,因為醬汁酸酸甜甜,咬落除咗開胃之外,仲好有健康嘅味道,好清新,唔會好鹹👍🏻🌟吞拿魚沙律三文治 $43🥪Tuna Salad Sandwich 吞拿魚醬完全塞爆成個三文治,超足料,而且吞拿魚嘅味道超濃郁,滿口甘香,配埋其他沙律菜一齊食,味道豐富.美味可口😙😙🌟日式蟹肉忌廉薯餅 3pcs $28Crab Meat Croquettes w/ cream外皮炸得鬆脆,入面包了好多忌廉餡,超creamy,配埋蛋黃醬一齊食味道更加出眾😙👍🏻🌟伯爵茶 latte $37☕️飲落有超香濃嘅奶茶味,但會比奶茶較為淡少少,而且不會太甜.😋🌟雲尼拿沙冰 $40🥤雖然係沙冰,飲落唔會覺得好凍,雲呢拿味超濃郁,淡淡香甜嘅奶香,飲完都唔會覺得好膩😝

🌟火腿蛋三文治 $36🥪

Crab Meat Croquettes w/ cream

🌟伯爵茶 latte $37☕️

🌟雲尼拿沙冰 $40🥤

2022-05-20 11 瀏覽
晚餐唔想咁heavy係佐敦附近搵到呢間cafe門面簡約 放滿肥嘟嘟三文治🥪夠哂吸晴 佢仲有分全份同半份花心 一次可以㨂多幾款😆每個肥嘟嘟三文治🥪都有蕃茄。生菜。紫椰菜。芝士同秘製醬汁每隻用料新鮮 包裝精美 就算滿滿餡料都唔怕漏出方便食用🔆蛋沙律肥嘟嘟三文治🥪厚厚生菜🥬層 厚蛋沙律都唔會漏🔆吞拿魚肥嘟嘟三文治🥪香口吞拿魚沙律🔆芥辣蟹柳肥嘟嘟三文治🥪最特別嘅係芥辣蟹柳沙律芥辣開胃醒神食過返尋味🔅凍朱古力咖啡咖啡味濃 唔會太甜或啖口🔅柚子梳打足料 飲前記得搞勻佢夏日炎炎 好醒神買肥嘟嘟三文治🥪 +$17 可加配$34以下飲品+$14 可加配原味薯條除此之外 仲有多款小食同可麗餅 下次要試試😋😋😋

晚餐唔想咁heavy
係佐敦附近搵到呢間cafe
門面簡約

放滿肥嘟嘟三文治🥪
夠哂吸晴

佢仲有分全份同半份
花心 一次可以㨂多幾款😆

每個肥嘟嘟三文治🥪
都有蕃茄。生菜。紫椰菜。芝士同秘製醬汁
每隻用料新鮮 包裝精美

同可麗餅 下次要試試😋😋😋

吞拿魚沙律肥嘟嘟三文治
芥辣蟹柳沙律肥嘟嘟三文治
  • 芥末蟹柳肥嘟嘟三文治
今日去開佐敦買野,順便買埋外賣返屋企食~揀咗附近既Oink Square Coffee & Crêpe,韓系咖啡店採純白裝修,主打外賣,有多款肥嘟嘟三文治、可麗餅、小食同特飲揀。所有三文治都係即叫即製,確保新鮮,落完ORDER行一陣再返黎就拎得~泡菜五花肉肥嘟嘟三文治賣相好吸引,拎起手漲卜卜,爆哂餡!有齊蕃茄、芝士、生菜、泡菜、五花肉,配埋秘製醬汁, 一啖咬落去,口感層次勁豐富~微辣泡菜岩岩好中和五花肉既肥膩感,重點係大量生菜好新鮮又爽脆,口感好正。蛋沙律肥嘟嘟三文治有大量爽脆又新鮮既生菜片、番茄、半溶芝士,再夾雜滋味蛋沙律、秘製醬汁,口感清新又健康,成個口感都好豐富,配搭好夾又好味~士多啤梨鮮奶特飲用上新鮮士多啤梨製成,飲落甜度岩岩好,啖啖酸中帶甜好開胃!焦糖瑪琪雅朵咖啡香醇濃厚既咖啡夾雜香甜焦糖味,唔錯喔!
今日去開佐敦買野,
順便買埋外賣返屋企食~

韓系咖啡店採純白裝修,主打外賣,
有多款肥嘟嘟三文治、可麗餅、小食同特飲揀。

所有三文治都係即叫即製,確保新鮮,
落完ORDER行一陣再返黎就拎得~

泡菜五花肉肥嘟嘟三文治
賣相好吸引,拎起手漲卜卜,爆哂餡!
有齊蕃茄、芝士、生菜、泡菜、五花肉,
配埋秘製醬汁, 一啖咬落去,口感層次勁豐富~
微辣泡菜岩岩好中和五花肉既肥膩感,
重點係大量生菜好新鮮又爽脆,口感好正。

蛋沙律肥嘟嘟三文治
有大量爽脆又新鮮既生菜片、番茄、半溶芝士,
再夾雜滋味蛋沙律、秘製醬汁,口感清新又健康,
成個口感都好豐富,配搭好夾又好味~

士多啤梨鮮奶特飲
用上新鮮士多啤梨製成,
飲落甜度岩岩好,
啖啖酸中帶甜好開胃!

焦糖瑪琪雅朵咖啡
香醇濃厚既咖啡夾雜香甜焦糖味,唔錯喔!
2022-05-15
午餐
2022-05-16 22 瀏覽
牛油果蟹柳沙律肥嘟嘟三文治 $54「限定產品」入面配料有芝士,蕃茄,沙律菜,蟹柳沙律,仲有份量嘅勁多既牛油果,牛油香口感細膩無比,配埋蟹柳沙律同芝士既咸甜加沙律菜既爽脆,仲有蕃茄既新鮮味道,成個口感好禮富,完全係天衣無縫既組合,難怪係限定產品,完全當之無愧吞拿魚沙律肥嘟嘟三文治 $43吞拿魚沙律味道調味岩岩好,食落感覺好有營養同健康,成個食落都唔會有負擔,三文治都好重料,難怪叫肥嘟嘟,真係無改錯名,份份都料多餡靚,大大啖食落去超滿足桃味乳酪沙冰 $42桃味勁清香,飲落酸甜酸甜咁,好有夏天既感覺,仲要沙冰打到勁creamy,完成唔怕有敏感牙齒,飲落好似飲緊杯好清新既奶昔咁,一定要試!拖肥牛奶咖啡 $35一打開個蓋,就聞到勁濃烈既拖肥味,再慢慢散出咖啡既香味,唔會太甜,咖啡表面就打左好厚既奶泡,好有誠意

牛油果蟹柳沙律肥嘟嘟三文治 $54「限定產品」

吞拿魚沙律肥嘟嘟三文治 $43

桃味乳酪沙冰 $42

拖肥牛奶咖啡 $35
2022-05-16 12 瀏覽
今日去咗尖沙咀逛街,逛了大半天後,覺得好疲倦。但又未到正餐時間,不想太早吃晚餐。忽然醒起佐敦有間三文治店好有名,所以來試一下啦!😆 小店環境不大,但每次經過都有不少人等候,看來生意不錯呀。三文治有好多款,今次先試試店員推介的兩款三文治吧。 南瓜蓉三文治 $44 甜蜜蜜的南瓜蓉,健康又有益,而且有美容功效。三文治吃起來好清爽,女生們可以試吓😙。 泡菜五花肉三文治 $42 惹味的五花肉三文治,我更加喜歡。三文治帶點辣度,刺激味蕾。 柚子梳打 $38 甜甜的柚子梳打,好解渴。 焙茶鮮奶特飲 $33焙茶味夠濃,即使冰溶了也夠味!

小店環境不大,但每次經過都有不少人等候,看來生意不錯呀。

三文治有好多款,今次先試試店員推介的兩款三文治吧。

南瓜蓉三文治 $44

泡菜五花肉三文治 $42

惹味的五花肉三文治,我更加喜歡。三文治帶點辣度,刺激味蕾。

柚子梳打 $38

甜甜的柚子梳打,好解渴。

焙茶鮮奶特飲 $33

焙茶味夠濃,即使冰溶了也夠味!
2022-05-15
2022-05-14 12 瀏覽
🥪日式燒汁雞扒三文治 $42雞扒厚肉多汁,雞皮仲煎得好香口。加埋生菜、紫椰菜、番茄,清新又健康。👦🏻覺得好啱做完gym食。🥪泡菜五花肉三文治 $42👩🏻本身比較怕生菜青味,不過因為泡菜份量超多,整體變得酸酸辣辣更容易接受。🍟芝士薯條 $30薯條幼身香脆,本身已經淋上芝士醬,仲有俾多兜車打芝士醬。芝士醬鹹香又creamy,忍唔住開多包薯片用埋啲醬😆。☕️夏威夷果仁latte $35口感滑膩,重堅果香。🥤荔枝梳打 $34清新唔死甜,仲好消暑。📍Oink Square Coffee & Crêpe (佐敦)佐敦德興街1號地下B2號舖
🥪日式燒汁雞扒三文治 $42

🥪泡菜五花肉三文治 $42

🍟芝士薯條 $30

☕️夏威夷果仁latte $35
口感滑膩,重堅果香。

🥤荔枝梳打 $34
清新唔死甜,仲好消暑。

佐敦德興街1號地下B2號舖
外賣自取
今日去佐敦工作經過德成街發現一間白色簡潔既韓系三文治咖啡店,玻璃櫃內放左好多脹卜卜又肥嘟嘟既三文治,當下立即肚餓😬細佬咁岩又喺附近工作中,決定買二份同佢開心分享🫠食物主打係肥嘟嘟三文治🥪,其實仲有小食同可麗餅選擇而且款式都不少🤗飲品方面有咖啡外,仲有鮮奶特飲、梳打同鮮果/乳酪梳打提供🥤雪櫃內仲有支裝飲品可以選擇。泡菜五花肉肥嘟嘟三文治$42韓式三文治當然唔可以不選韓國口味,脹卜卜入面有泡菜、五花肉、蕃茄、芝士仲有大量生菜同秘製醬汁🥬泡菜配五花肉係絕配,泡菜微微的辣解除了五花肉的油膩感,加上蕃茄芝士既香味再配合超爽脆既生菜,口感味道都好正🤭吉列炸蝦肥嘟嘟三文治$50炸得香脆既吉列炸蝦🍤芝士、蕃茄、紫椰菜再加大量生菜同秘製醬汁,口感超豐富🤤三文治有炸物真係特別開心,又有大量生菜感覺健康又可以平衡返每餐既需要😊蜜糖芥末薯條 $28我對蜜糖芥末四個字是沒有抵抗力的,可以即刻加個蜜糖芥末薯條高興一下😂大大條薯條加勁多蜜糖芥末醬,唔駛三分鐘已經比我地K.O左,真心讚一讚個包裝👏🏼盒子包裝加開窗蓋面,除左好拮外唔會焗淋個薯條,食既時候仲係條條脆口柚子梳打 $38落雨既日子比較納悶,梳打系列絕對幫到我
今日去佐敦工作經過德成街發現一間

泡菜五花肉肥嘟嘟三文治$42
韓式三文治當然唔可以不選韓國口味,

吉列炸蝦肥嘟嘟三文治$50
吉列炸蝦肥嘟嘟三文治

蜜糖芥末薯條 $28

蜜糖芥末薯條

柚子梳打 $38
落雨既日子比較納悶,梳打系列絕對幫到我打開胃口,柚子梳打味道清新可以幫我食到更多食物😏

雙重朱古力 $35
細佬話要朱古力為自己打打氣,雙重朱古力可以令佢好精神喎🤪朱古力味重但不是太甜

雙重朱古力

*總結:方便高質,即叫即製款色多

2022-05-13
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
吉列炸蝦肥嘟嘟三文治
蜜糖芥末薯條
雙重朱古力
2022-05-12 22 瀏覽
放工做到頭都塞晒😟,所以行咗出去佐敦散下心。第一次行經德成街發現原來呢頭都有唔少餐廳,不過毒毒一個就無癮坐低食吧。反而轉角間小店「Oink Square Coffee & Crêpe」吸引到我。店舖細細,主力做外賣生意🥡。佢主打三文治同飲品,好適合做早餐同午餐。不過呢排我無乜胃口,夜晚想食得輕盈啲,所以都啱食。泡菜五花肉肥嘟嘟三文治($42),叫得肥嘟嘟🐽,就證明三文治非常厚身,好足料。每份三文治嘅基本配料包括蕃茄、生菜、紫椰菜同芝士等,夾夾埋埋好色彩繽紛。🌶呢款泡菜味好突出,爽爽的,酸辣度顯著,食一啖已經好醒神!火腿蛋肥嘟嘟三文治($36),🥚火腿蛋係最經典嘅三文治口味,但只要整得好食都同樣有驚喜。雞蛋有兩種,分別係烚蛋同炒蛋。我自己其實比較鍾意呢款,因為秘製醬汁幾惹味,冇咁濃烈😉。另外值得一讚嘅係麵包本身幾鬆軟。柚子梳打(原價$34),嗌三文治可以用優惠價$17加配$34或以下嘅飲品🥤。其中一杯要咗柚子梳打🍊,佢加咗好多柚子蜜沖製,味道唔錯。熱焙茶鮮奶特飲(原價$33),Hojicha Latte好正🍵,口感細滑,甜度適中,而且滲透出經烘焙過嘅茶香,直到寫文呢刻都令我念念不忘🤤。總
熱焙茶鮮奶特飲
總括嚟講,呢間小店嘅出品幾有自家特色,佢啲三文治造型好靚靚🌈🥪,絕對可以引起人食慾。店主好有禮貌,用心經營,小店加油啊💪。
2022-05-04
5 分鐘 (外賣自取)
熱焙茶鮮奶特飲
2022-05-12 10 瀏覽
喺佐敦見到呢間賣爆餡三文治非常吸引!芥末蟹柳三文治 $40三文治用了白方包,厚身非常足料, 除了有蟹柳絲之外, 有新鮮生菜,番茄及芝士, 非常健康, 芥末醬令三文治更加出色😍 火腿蛋肥嘟嘟三文治$36呢份三文治一樣爆餡, 夾有有好多生菜, 蛋冇炒過嘅所以唔怕油,另外有火腿,番茄等, 材料非常豐富😋 洋蔥圈$30小食揀咗洋蔥圈,好脆口, 點埋醬汁就唔怕熱氣啦! 法式焦糖布甸牛奶咖啡 $35咖啡較順滑, 有香噴噴嘅焦糖布甸但又唔會好甜, 連平時唔太飲咖啡嘅家人都話好好飲 ☕ 柚子梳打 $34柚子味唔會太甜而且非常清涼, 好解渴!
喺佐敦見到呢間賣爆餡三文治非常吸引!

芥末蟹柳三文治 $40

火腿蛋肥嘟嘟三文治$36

洋蔥圈$30
小食揀咗洋蔥圈,好脆口, 點埋醬汁就唔怕熱氣啦!

法式焦糖布甸牛奶咖啡 $35

柚子梳打 $34
柚子味唔會太甜而且非常清涼, 好解渴!
2022-05-11 12 瀏覽
經過呢間舖頭,有好多款唔同嘅三文治,於是買返屋企試吓舖頭好貼心,有得買半份三文治,咁樣就可以試多啲味😛芥末蟹柳沙律肥嘟嘟三文治(左)南瓜蓉肥嘟嘟三文治(中)吞拿魚沙律肥嘟嘟三文治(右)三文治好大份,我食咗半件已經好飽真係好抵食,最鍾意食芥末蟹柳沙律三文治,芥末醬好好味,裏面仲有蕃茄芝士,好豐富!另外兩款都有蕃茄計時,南瓜蓉都好特別,感覺好健康!蟹肉忌廉薯餅,薯餅即炸,入面啲餡好飽滿!值得推介飲品方面,分別係伯爵茶latte ,焦糖瑪奇朵咖啡好難得焦糖瑪奇檔唔算太甜,但又食到焦糖嘅香味!下次要食埋其他口味嘅三文治,韓式嗰隻都好吸引!
經過呢間舖頭,有好多款唔同嘅三文治,於是買返屋企試吓

舖頭好貼心,有得買半份三文治,咁樣就可以試多啲味😛
芥末蟹柳沙律肥嘟嘟三文治(左)
南瓜蓉肥嘟嘟三文治(中)
吞拿魚沙律肥嘟嘟三文治(右)

三文治好大份,我食咗半件已經好飽

蟹肉忌廉薯餅,薯餅即炸,入面啲餡好飽滿!值得推介

飲品方面,分別係伯爵茶latte ,焦糖瑪奇朵咖啡
好難得焦糖瑪奇檔唔算太甜,但又食到焦糖嘅香味!

下次要食埋其他口味嘅三文治,韓式嗰隻都好吸引!
  • 日式蟹肉忌廉薯餅
  • 芥末蟹柳肥嘟嘟三文治
2022-05-09 37 瀏覽
放工買外賣回家吃、這家外賣店沒有堂食位置。餐牌上有各款三明治和飲品選擇。⭐️蛋沙律蛋沙律很新鮮,蕃茄味道清甜,吃起來很開胃。⭐️厚切原味薯條配芥末醬芥末醬真是一流,完全不辣,十分香甜,配這個薯條十分好吃。⭐️吉列豬扒肥嘟嘟三文治這款三明治是店家推介,吉列豬扒炸得剛剛好,外脆內嫩,配豬扒汁味道一流。厚厚的椰菜中和了吉列外皮的油膩感,雖然叫肥嘟嘟三文治,吃起來完全沒有肥膩感呢。⭐️抹茶鮮奶特飲適度的抹茶加上淡淡鮮奶,微微的甜度,入口很舒服,一滴不漏地喝光了。⭐️咖啡細細杯,但入口濃香。▫️所有食品和飲品都是店家即點即做的,所以可能需要等十幾分鐘,但新鮮即製的食品就是好吃,吃的時候你就會覺得是值得等的。
放工買外賣回家吃、這家外賣店沒有堂食位置。

餐牌上有各款三明治和飲品選擇。

⭐️蛋沙律
蛋沙律

蛋沙律很新鮮,蕃茄味道清甜,吃起來很開胃。

⭐️厚切原味薯條配芥末醬
厚切原味薯條配芥末醬

芥末醬真是一流,完全不辣,十分香甜,配這個薯條十分好吃。

⭐️吉列豬扒肥嘟嘟三文治
吉列豬扒肥嘟嘟三文治
吉列豬扒肥嘟嘟三文治

⭐️抹茶鮮奶特飲
抹茶鮮奶特飲

⭐️咖啡

細細杯,但入口濃香。

下午茶
2022-05-08 12 瀏覽
見好多人介紹呢間三文治店~睇相比佢澎湃嘅餡料深深吸引🥹早排終於有時間試😚第一下拎上手真係比佢嘅厚度嚇親!果然對得住肥嘟嘟三文治呢個稱號😌每款口味本身都有生菜、紫椰菜、蕃茄同芝士淨係菜都塞滿左半個三文治😧唔飽就奇啦🤰🏻!————🥪燒汁雞扒三文治雞扒即叫即煮 所以熱辣辣🥹咬一啖~即刻嘩~~~肉質超juicy又嫩滑再加埋海量嘅菜 熔熔地嘅芝士 同秘製醬汁真係啖啖肉又啖啖汁😍好味到傻左————🥪芥末蟹柳三文治呢款似夾左蟹籽沙律咁😚好開胃!開頭芥末味微嗆~幾refresh食到尾就覺得後勁凌厲😆好過癮同雞扒係另一種感覺 但一樣好好味🥹————🌽韓式芝士粟米猶如隱藏餐單般嘅超正小食😀佢唔係求其落d芝士粉/加兩塊芝士片喺面頭就算而係每粒粟米之間都滲透左熔化嘅芝士🧀仲要熱辣辣~芝士唔會dry到一pat pat推介比各大芝士迷😛————🥤Matcha Latte抹茶味好濃~係奶味唔重嘅latte食咁飽飲啖茶岩岩好🙉————食過一次就愛上左呢間小店🥰真心講句 三文治食第一啖已經好有驚喜~所有野都即叫即製🥹需時耐d 但值得等而且位置都幾方便💓仲大件夾抵食!!
見好多人介紹呢間三文治店~睇相比佢澎湃嘅餡料深深吸引🥹
早排終於有時間試😚第一下拎上手真係比佢嘅厚度嚇親!
果然對得住肥嘟嘟三文治呢個稱號😌

每款口味本身都有生菜、紫椰菜、蕃茄同芝士
淨係菜都塞滿左半個三文治😧唔飽就奇啦🤰🏻!
燒汁雞扒三文治

🥪燒汁雞扒三文治
雞扒即叫即煮 所以熱辣辣🥹
咬一啖~即刻嘩~~~肉質超juicy又嫩滑
再加埋海量嘅菜 熔熔地嘅芝士 同秘製醬汁
真係啖啖肉又啖啖汁😍好味到傻左
芥末蟹柳三文治

🥪芥末蟹柳三文治
呢款似夾左蟹籽沙律咁😚好開胃!
開頭芥末味微嗆~幾refresh

🥤Matcha Latte
抹茶味好濃~係奶味唔重嘅latte
食咁飽飲啖茶岩岩好🙉
食過一次就愛上左呢間小店🥰
真心講句 三文治食第一啖已經好有驚喜~
所有野都即叫即製🥹需時耐d 但值得等
而且位置都幾方便💓仲大件夾抵食!!
燒汁雞扒三文治
芥末蟹柳三文治
韓式芝士粟米
📍Oink Square Coffee & Crêpe (佐敦)佐敦德興街1號地下B2號舖< 韓式肥嘟嘟、脹卜卜三文治 🥪 >推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣️#呑拿魚沙律肥嘟嘟三文治🥪 💰$43三文治如其名一樣,真係肥嘟嘟,仲脹卜卜添,材料包括吞拿魚、邪惡嘅芝士、生菜、蕃茄💖 生菜疊咗幾層,口感爽脆 加埋半溶嘅芝士令成個三文治嘅口感更加昇華🥪早餐必選。❣#日式燒汁雞扒肥嘟嘟三文治🥪 💰$42燒汁雞扒好厚 但雞肉比較乾身 有少少扣分好彩有生菜、蕃茄等配搭,令到成個口感都唔會太乾❣#士多啤梨乳酪沙冰🍓 💰$40夏天飲應該幾Fresh 士多啤梨味香濃,整體味道唔會太甜❣️#Matcha #Latte 💰$36甜度適中 茶味較突出,奶味較少都幾好飲。

佐敦德興街1號地下B2號舖

< 韓式肥嘟嘟、脹卜卜三文治 🥪 >

推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#呑拿魚沙律肥嘟嘟三文治🥪 💰$43
三文治如其名一樣,
真係肥嘟嘟,仲脹卜卜添,
令成個三文治嘅口感更加昇華🥪早餐必選。

❣#日式燒汁雞扒肥嘟嘟三文治🥪 💰$42
燒汁雞扒好厚 但雞肉比較乾身 有少少扣分
好彩有生菜、蕃茄等配搭,
令到成個口感都唔會太乾

❣#士多啤梨乳酪沙冰🍓 💰$40
夏天飲應該幾Fresh
士多啤梨味香濃,
整體味道唔會太甜
香蕉士多啤梨鮮果沙冰

❣️#Matcha #Latte 💰$36
甜度適中 茶味較突出,奶味較少
都幾好飲。
抹茶鮮奶

香蕉士多啤梨鮮果沙冰
抹茶鮮奶
2022-05-06 1332 瀏覽
又喺星期三嘅外賣系列,因為星期三老婆都較忙、較多嘢要處理,所以,通常呢一晚都要做「無飯」夫妻,雖然,開放番晚市堂食,佢都未喺咁安心出去食,所以,都喺仍然買外賣居多。今次就試吓晌佐敦嘅外賣咖啡店「Oink Saur2 Coffee & Crêpe 」,試試佢哋嘅韓式肥嘟嘟三文治。小店正正開晌街角,所以,一眼就睇到,而地方有幾大,亦一眼睇晒,以潔白嘅白色為主調,簡潔明亮。餐牌底面兩頁,食物方面,主打就喺肥嘟嘟三文治,口款式非常之多,一共有成14款,以及可麗餅,亦有5款口味,都喺即點即做,仲提供多款小食添;而飲品好多元化,除鋪前凍櫃嘅罐裝飲品之外,仲有咖啡、鮮奶特飲、沙冰、梳打……等等,就算唔買嘢食,晌熱天飲杯鮮果沙冰都夠爽啦。最後,選上兩份三文治,加一款小飲,再配兩杯飲品,成為我哋非常豐富嘅晚餐。如果有留意到,忌廉薯餅嘅膠盒專登鎅開咗透氣,唔會被焗腍。日式蟹肉忌廉薯餅 $28一客有3大件,都算抵食,炸得靚仔金黃,最緊要喺入口唔油膩,而且,外層既薄又鬆脆,咔嚓應聲裂開,裡面嘅薯蓉好軟滑,當然,廿零蚊有3件就好抱太多期望有好多蟹肉啦,芥末蟹柳肥嘟嘟三文治 $40唔止得蟹柳,每份三文治嘅標明包括
,就算唔買嘢食,晌熱天飲杯鮮果沙冰都夠爽啦。
日式蟹肉忌廉薯餅 $28

日式蟹肉忌廉薯餅
日式蟹肉忌廉薯餅
芥末蟹柳肥嘟嘟三文治 $40

唔止得蟹柳,每份三文治嘅標明包括有蕃茄、生菜、紫椰菜同芝士,再拌以秘製醬汁,亦喺靈魂所在,睇相都見好多料,撐到真真正正嘅肥嘟嘟。講明芥末,堅有少少攻鼻架,但配以大量生菜及紫椰菜,感覺又好清爽喎,此外,裡面有非常多蟹柳,個蜜糖芥末汁底亦甘香好食,老婆大讚話正呀喂!
泡菜五花肉肥嘟嘟三文治 $42

款式眾多,真喺幾唔容易先揀到一款,泡菜配五花肉,感覺喺最韓式架啦,同樣三文治內已配有蕃茄、生菜、紫椰菜同芝士,一樣撐到漲卜卜。因為加咗咁多配料,所以,咬落去唔會話好辣,但泡菜卻帶出濃郁惹味感,五花肉本身應該幾肥吓,但食落又真喺唔覺喎,泡菜五花肉做三文治,確喺有啲驚喜。
雙重朱古力鮮奶特飲 $32

老婆一向有飲開唂咕,所以,一般嘅朱古力佢就嫌唔喺濃香,而呢杯雙重朱古力勁啱佢囉,一來朱古力味超濃郁,仲帶少少甘苦,二來以做鮮奶咖啡嘅技巧嚟做,加入綿密嘅奶泡,故口感非常細緻柔滑。
雙重朱古力鮮奶特飲
荔枝梳打 $34

通常啲梳打都喺搵糖水溝出嚟,但餐牌標明喺新鮮水果製造,單喺呢份誠意就要加分啦,入口好清爽,滲出陣陣清甜嘅荔枝香味,又唔會有種過份嘅死甜感,更以兩大粒荔枝做裝飾,襯個泡菜五花肉三文治,絕對喺最佳配搭。
荔枝梳打
雖然唔喺第一次食韓式三文治,但一樣有驚喜,而且,幾款食物都甚具質素,用料不賴,值得翻兜。
10 分鐘 (外賣自取)
雙重朱古力鮮奶特飲