2023-10-28 27 瀏覽
去到海港城見到呢間餐廳超級日本風格,而且係我最鍾意嘅木系裝修,所以就入咗去食晚餐,我哋每人叫咗一個dinner set,都會奉送餐湯同埋飲品👍🏻是日餐餐湯係蘑菇湯,超級香濃蘑菇味,鍾意飲蘑菇湯嘅朋友一定要試吓明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉好香明太子,而且鮮蝦份量都唔少,茄汁味道濃郁,另外有少少蔬菜做配菜,入口唔錯☺️慢煮口切吉列豬柳飯定食呢一款定食有餃子同埋麵豉湯送,不過吉列豬柳略嫌乾身同好硬,感覺一般般

明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉

慢煮口切吉列豬柳飯定食
2023-10-18
10 分鐘 (堂食)
1K
2023-10-27 33 瀏覽
《木系甜品小清新💐》———————————————-#OhayobyOcio 🍃-呢間新開嘅cafe環境大又坐得舒服,行小清新風格,仲有維港景,望海開揚光鮮☀️,好適合同朋友坐低傾吓計☘️,啱哂享受慢活嘅文青們~-🥩 炭燒加拿大肉眼炒雜菜加拿大肉眼好大塊,入口啖啖肉唔黏牙,配埋炒雜菜一齊食都幾豐富😆-🧇 綠茶紅豆麻糬窩夫嚟呢度,甜品先係重點,窩夫打卡一流,非常igable 😍 內裡有麻糬軟淋嘅口感幾好味,質感軟綿,抹茶味香而濃郁,仲有滿滿嘅紅豆🫘再配搭雪糕一冷一熱咁食,簡直一流😚-⭐ 參考價錢︰(另收加一)炭燒加拿大肉眼炒雜菜:$237綠茶紅豆麻糬窩夫:$98🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$160
《木系甜品小清新💐》
———————————————-
#OhayobyOcio 🍃
🥩 炭燒加拿大肉眼炒雜菜
🧇 綠茶紅豆麻糬窩夫
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
炭燒加拿大肉眼炒雜菜:$237
綠茶紅豆麻糬窩夫:$98
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$160
2023-10-26
2023-10-27 19 瀏覽
在繁華的海港城內,這間日式餐廳是一個獨特的存在。裝修風格寬闊而優雅,充滿了和風的韻味,讓人在其中感受到一種獨特的寧靜與舒適。當你走進裡面,仿佛就能把城市的喧囂暫時放在一邊。我們點了兩個晚餐,一個是海鮮烏冬,一個是厚切豬扒便當。這裡的海鮮烏冬是用石鍋上菜的,海鮮種類豐富,新鮮且十分足料。烏冬麵條滑溜溜的,湯汁濃郁,每一口都能感受到海鮮的鮮美與烏冬的滑順,令人感到十分滿足。而那份厚切豬扒便當,更是讓人驚喜。豬扒厚得就像砌磚一樣,外皮炸得酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。每一口都能品嘗到豬肉的香甜,與炸皮的鬆脆完美結合,讓人忍不住一次又一次地品嚐。

2023-10-26 22 瀏覽
係海港城行完又想食下啲輕食就啱哂~呢度地方算大又坐落舒服~仲要有熟食同甜品☺️· 安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡 $148漢堡包係有搽少少牛油,會香啲🫡 牛肉唔會散仲好juicy,牛味都有嘅,仲有隻流心煎蛋☺️☺️成個burger係好厚好足料~另外仲有沙律同薯條,而蜜桃紅茶幾香用茶包無糖但幾好飲· OHAYO熔芝士炸雞 +$78炸雞個皮都脆唔會太乾都juicy嘅~薯條份量還好不過芝士就咁用左車打芝士無得拉絲同埋要盡快食因為好快凍,車打芝士結咗無咁好食🥹· 朱古力布朗尼窩夫 $98賣相係十分好😝好啱打卡🤣會有1球朱古力雪糕、brownie同4塊waffle,waffle好軟熟,熱辣辣加埋雪糕食好正!brownie就覺得有少少散,唔係我啱個款😛🍽 Ohayo by Ocio | 尖沙咀📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖

· 安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡 $148

· OHAYO熔芝士炸雞 +$78

· 朱古力布朗尼窩夫 $98

🍽 Ohayo by Ocio | 尖沙咀
📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖
2023-10-23 23 瀏覽
係海運大廈地下最邊邊有間和風Cafe,環境都寬敞,同埋可以見到海景🙆🏻‍♀️食物主要都係日式同西式fusion~🔸 吉列豬柳飯定食(HK$226)晚餐Set包餐湯同一杯飲品,呢個吉列豬定食有味噌湯、漬菜、餃子同白飯,豬柳好厚肉質偏硬同結實🍚🔸 熔芝士炸雞(+HK$78)炸雞熱辣辣,上面淋有芝士醬,芝士醬都幾濃,仲有薯條添🍟🔸朱古力布朗尼窩夫(HK$98)即叫即整嘅窩夫外脆內軟,配埋雪糕食就更有朱古力味,另外有布朗尼,朱古力控可以一試🍫

🔸 吉列豬柳飯定食(HK$226)

🔸 熔芝士炸雞(+HK$78)
炸雞熱辣辣,上面淋有芝士醬,芝士醬都幾濃,仲有薯條添🍟

🔸朱古力布朗尼窩夫(HK$98)
海港城開左間休閒cafe🤪叫得ohayo😌 餐廳當然係走日式風格 木系裝修簡潔明亮最特別係 呢度都有海景打卡🌊! 大把相影📷!我地閒日黎dinner 有dinner set揀✨ 都係主食+湯/沙律+飲品入座率大約一半~1️⃣安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡 $163+是日餐湯+熱玫瑰咖啡 (extra +$15.0)🍔大推burger🤪🤪呢個舊牛肉夠香又夠厚 juicy得黎又唔膩🤩仲要配埋最愛既炸薯條 粗薯條真係一流🍟另外補左$15 要杯rose latte🌹☕ 拉花好靚!味道都好好~同埋個杯都唔細~飲完食完係勁飽!!2️⃣慢煮厚切吉列豬柳飯定食 $148+是日餐湯+香草洋甘菊(熱飲)呢個我地影相耐左 食果陣凍左少少 炸皮淋左🥲但真係好厚切!🐽豬排有少少筋但可以接受~呢杯飲品係洋甘菊茶包黎 預左🤭正常發揮~

海港城開左間休閒cafe🤪
叫得ohayo😌 餐廳當然係走日式風格 木系裝修簡潔明亮
最特別係 呢度都有海景打卡🌊! 大把相影📷!

入座率大約一半~

1️⃣安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡 $163
+是日餐湯
+熱玫瑰咖啡 (extra +$15.0)
仲要配埋最愛既炸薯條 粗薯條真係一流🍟

同埋個杯都唔細~飲完食完係勁飽!!

2️⃣慢煮厚切吉列豬柳飯定食 $148
+是日餐湯
+香草洋甘菊(熱飲)
呢個我地影相耐左 食果陣凍左少少 炸皮淋左🥲
但真係好厚切!🐽豬排有少少筋但可以接受~
呢杯飲品係洋甘菊茶包黎 預左🤭正常發揮~
2023-10-22 28 瀏覽
海運大廈海港城一間日式餐廳 ohayo by ocio…… 裝修雅緻簡約, 座位舒適 , 面積寬敞, 是一個和家人 朋友 Chill 嘅好地方, 而且價錢不貴, 份量足夠 ,晚餐 包括是日餐湯和一杯飲品, 如果你選擇坐在吧檯位置 可以 欣賞 美麗的維多利亞港。明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉…… 148元首先 賣相 非常吸引, 材料新鮮豐富有鮮蝦, 茄子 ,矮瓜 ,香草鮮蝦味濃鬱新鮮 爽滑, 口感非常之好, 意大利粉酸酸甜甜 好 開胃, 麵條 爽口彈牙, 好好味道, 而且大大碟的足夠飽肚👍👍是日餐湯是 南瓜 紅蘿蔔湯( 晚餐附送)磨碎嘅南瓜和紅蘿蔔 creamy 幼滑可口, 味道清甜 的南瓜和紅蘿蔔, 營養豐富, 而且顏色鮮豔 非常 吸引, 真正能夠引起食慾😋😋😋😋👍👍 蜜桃紅茶( 晚餐附送)吃飽之後來一杯蜜桃紅茶 ,解渴 有助消化, 微微香的蜜桃, 加上 茶味濃鬱嘅紅茶, 值得推薦☕😋😋👍👍

明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉…… 148元

是日餐湯是 南瓜 紅蘿蔔湯( 晚餐附送)

蜜桃紅茶( 晚餐附送)

2023-10-21 17 瀏覽
好耐冇去海港城了,原來玩具反斗城旁邊開咗間日式嘅西餐廳,這間餐廳嘅枱櫈用了淺色木系色調,感覺好舒服,好光猛,仲可以望到海景呢。我哋兩個人都俾餐廳嘅甜品吸引住,最後都係忍唔住,一定要入去試試先⋯⋯我哋兩個女仔原本係俾甜品吸引左入嚟,後來見到這個芝士漢堡,又想食喎,於是決定一人一半試吓先,估唔到都好好食呀,份量都足夠,如果我一個人食,我之後一定食唔到甜品了,感恩有朋友一齊分享呢![安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡]$148食完漢堡,終於可以試吓最愛的甜品啦!兩個甜品望住已經好開心呀,諗緊食朱古力窩夫先,還是熱香餅先呢,朱古力控的我最後都係食咗朱古力窩夫先,朱古力雪糕真係好好食呢,窩夫口感鬆脆,份量感十足 ,焦糖香蕉加埋朱古力,都係我的最愛,好味道,其實佢有三款揀㗎,我下次一定會再食埋另外兩個呢![焦糖香蕉朱古力窩夫]$98最後我哋食埋餐廳的人氣甜品,賣相太吸引了,新鮮蜜瓜上有柔軟的熱香餅,熱香餅上有牛奶雪糕球,雪糕球及碟上有蜜糖星星,碟上鋪滿蜜糖,還有小蝴蝶裝飾呢,原來蜜瓜内更藏有幾粒蜜瓜果凍,這款甜品實在太吸引了,每日限定12份,賣完即止啦。[蜜瓜雪山熱香餅]$128好開心😃好舒服😌好味道😋

我哋兩個人都俾餐廳嘅甜品吸引
住,最後都係忍唔住,一定要入去試試先⋯⋯

[安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士漢堡]$148

[焦糖香蕉朱古力窩夫]$98

[蜜瓜雪山熱香餅]$128

好開心😃好舒服😌好味道😋的晚餐
2023-10-17
2023-10-19 23 瀏覽
呢晚同好朋友行完街就食晚餐~呢度既環境好舒服,仲有啲位可以望住海景架!!晚市有好幾款套餐可以揀,包埋餐湯同餐飲💕是日餐湯係南瓜甘荀忌廉湯~嗰湯好夠熱之餘仲有杏仁片喺面,增添濃湯既口感!!我揀左嗰 安格斯牛肉煎蛋火腿芝士漢堡,份量一啲都唔少~肉味香濃既漢堡配合芝士半融同半熟煎蛋!!夾埋清爽既生菜蕃茄真係無得輸!!!呢份漢堡仲有一份黑醋沙律同帶皮薯條添✨✨我哋當晚仲要左一份甜品一齊share👐👐我哋要左一份Tiramisu,蛋糕同樣大大份~仲有一球雪糕添~賣相精美,打卡一流,食完飲番啖熱餐茶就最正🤗🤗
呢晚同好朋友行完街就食晚餐~

呢度既環境好舒服,仲有啲位可以望住海景架!!

晚市有好幾款套餐可以揀,包埋餐湯同餐飲💕

是日餐湯係南瓜甘荀忌廉湯~

嗰湯好夠熱之餘仲有杏仁片喺面,增添濃湯既口感!!

我揀左嗰 安格斯牛肉煎蛋火腿芝士漢堡,份量一啲都唔少~

肉味香濃既漢堡配合芝士半融同半熟煎蛋!!

夾埋清爽既生菜蕃茄真係無得輸!!!

呢份漢堡仲有一份黑醋沙律同帶皮薯條添✨✨

我哋當晚仲要左一份甜品一齊share👐👐

我哋要左一份Tiramisu,蛋糕同樣大大份~

仲有一球雪糕添~

賣相精美,打卡一流,食完飲番啖熱餐茶就最正🤗🤗
2023-10-19 15 瀏覽
龍蝦海鮮泡飯(蕃茄龍蝦湯底) ($336):呢間咖啡店嘅龍蝦海鮮泡飯真係令人驚艷,湯底好出色!湯底用咗新鮮嘅蕃茄同鮮美嘅龍蝦熬煮而成,味道鮮甜而濃郁。龍蝦肉質鮮嫩,配上彈牙嘅海鮮,真係一絕!飯粒都好入味,吸收咗湯底嘅香氣。份量亦好豐富!燒蜜餞南瓜伴紅菜頭藜麥牛油果沙律 ($78):燒蜜餞南瓜帶嚟一啲焦糖嘅甜味,同紅菜頭同藜麥一齊食,口感豐富又有層次感。牛油果嘅滑膩質感同酸甜嘅沙律醬互相襯托,令味道更加豐富。整體上,健康又美味嘅選擇!七味黃金豆腐 ($78):豆腐炸得香脆金黃,入口即化。豆腐嘅質感同味道完全吸收咗調味料,十分均勻,木魚香口,令每一口都好有風味。凍榛子朱古力 ($20):朱古力嘅味道香濃,榛子嘅香氣豐富。佢凍得好好,口感綿密而且冰涼。好滿足!咖啡店嘅食物質素好高,味道出色,服務態度亦好好,價錢相對合理。如果你想慢慢傾下計,呢間咖啡店絕對係一個值得一試嘅地方!
龍蝦海鮮泡飯(蕃茄龍蝦湯底) ($336):

燒蜜餞南瓜伴紅菜頭藜麥牛油果沙律 ($78):

七味黃金豆腐 ($78):

凍榛子朱古力 ($20):

2023-10-19 12 瀏覽
芝士黑松露薯條芝士好濃厚而且份量好多覆蓋哂成份薯條,加上黑松露亦都舖滿成個底,薯條岩岩炸起脆卜卜食落好惹味而層次感十足。煙三文魚炒蛋all day breakfast搬盤精美而且睇落真係好健康,炒蛋份量好多而蛋味香濃,加上煙三文魚、煙肉、芝士腸同牛角包一齊食基本上都飽左7成。鹽燒牛板腱雜菜石鍋飯原鍋上好惹味而且牛板腱煎得岩岩好,肉質鮮嫩而且牛味十足,加上配料一齊食完全唔會漏,好高質既一道石鍋飯。朱古力麻糬窩夫應該係呢度既特色之一,麻糬完全溶入窩夫再加埋朱古力醬同埋一球朱古力雪球,口感好豐富又唔會太甜!
芝士黑松露薯條

煙三文魚炒蛋all day breakfast

鹽燒牛板腱雜菜石鍋飯

朱古力麻糬窩夫

2023-10-15 21 瀏覽
🎪 Ohayo by Ocio (尖沙咀)尖沙咀海港城海運大廈地下OTG19號舖之前吃過鑽石山既ocio,今次決定要黎尖沙咀分店食甜品,可以望埋海景🌊裝潢係小清新既文青風,環境超級加分,位和位之間好寬闊,用餐🍽體驗好舒服🫶🏻推介它既甜品😋🌟慢煮厚切吉列豬柳飯定食 $148晚餐價錢夠實惠,套餐$1️⃣4️⃣8️⃣,入面包餐湯和一杯$33以下既飲品。今晚揀左吉列豬定食,有埋味噌湯、漬菜、小食(餃子)和白飯,豬柳超級厚厚切,外層好香脆,肉質較結實,啖啖肉☺️配埋開胃醬汁,係吾錯既選擇🤓🌟朱古力布朗尼窩夫$98☝️招牌窩夫☝️窩夫外脆內鬆軟,四塊好大份‼️入口質地柔軟,配埋雪糕,冷熱交融,正正😋仲有三、四塊布朗尼,濕潤又濃郁既朱古力蛋糕,非常能夠滿足你既味蕾,係有
🎪 Ohayo by Ocio (尖沙咀)
尖沙咀海港城海運大廈地下OTG19號舖

🌟慢煮厚切吉列豬柳飯定食 $148

🌟朱古力布朗尼窩夫$98
2023-10-13 22 瀏覽
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈尖沙咀海景文青風日式西餐廳✨晚上同朋友到了海港城的ohayo by ocio 食飯順便行街 之前見過不少人介紹被燒到一直想試😳 餐廳位近海傍 透過窗户還可以看到海景好chill超適合打卡 環境走木系簡約設計但到處都有小擺設盡顯心思🤍晚市有多款定食套餐 亦提供小食 沙律及熱門的pancake甜品 套餐都係均一價$148包餐湯及飲品 只有幾款需要額外補錢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜西京醬燒三文魚柳伴時蔬 $148+$38 (7/10)因為想自己健康啲所以點左魚!南瓜餐湯味道天然口感creamy 不錯👍🏻主角三文魚柳配上蔬菜以及薯角做點綴 加入西京醬調味恰到好處味道甜甜的😋魚肉味道不腥更是非常厚身 蔬菜則配以露荀 胡蘿蔔 西蘭花等同樣加入調味料烹製 口感不乾都不會淡而無味𐂐 ⠜醬燒牛板腱肉雜菜石鍋飯 $148+$38 (7.5/10)係日式餐廳食韓式風味既石鍋飯感覺新奇🤣作為晚餐份量好多絕對夠飽 牛板腱肉厚肉之餘牛味愈嚼愈明顯 有驚喜喎!飯底用上珍珠米飯 𣊬間又覺得好日式😆建議問店員多要一份醬汁 拌入大量醬汁好有胃口✨𐂐 ⠜凍鮮奶咖啡 +$15 (7/10

尖沙咀海景文青風日式西餐廳✨

之前見過不少人介紹被燒到一直想試😳
餐廳位近海傍 透過窗户還可以看到海景好chill超適合打卡
環境走木系簡約設計但到處都有小擺設盡顯心思🤍

套餐都係均一價$148包餐湯及飲品 只有幾款需要額外補錢

係日式餐廳食韓式風味既石鍋飯感覺新奇🤣

𐂐 ⠜凍鮮奶咖啡 +$15 (7/10)
味道正常的凍奶啡

𐂐 ⠜奇異果芒果綠茶 +$15 (7/10)
配搭有特色~適合解渴用
@cheri_foodiary
2023-10-11 36 瀏覽
約咗朋友食飯 喺海港城呢個餐廳 近碼頭 一落船行幾分鐘就到 非常之方便 新裝修嘅呢間舖位 感覺好舒服 係北歐簡潔現代風格 又有無敵海景 坐得好舒服. 仲有卡位坐添 一啲都唔逼嘅. 食得幾舒服 😎晚餐套餐 餐牌上面嘅嘢都幾豐富 有意粉 豬手 牛扒 甜品 等等 我今晚就揀咗晚餐套餐 餐湯 🍲係薯仔椰菜湯感覺好creamy 有啲澱粉質 有少少sticky嘅感覺 好特別主菜 🥩炭燒10安士加拿大3A肉眼牛扒意粉配炒雜菜 牛扒好新鮮 好多肉汁 份量都好多兩個人食ok 配埋好香嘅 蒜蓉意粉 好飽肚 炒雜菜有我最愛嘅蘆筍 西蘭花 🥦甜品點咗個抹茶紅豆麻薯窩夫🧇真係有啲驚喜 綠茶味好出 裏面有煙煙韌韌嘅麻薯 熱辣辣上外脆內軟 真係好正餐飲加十蚊點咗個熱鮮奶咖啡☕️個拉花好靚我就飲熱朱古力 🍫覺得呢度嘢食好有水準唔算太貴又坐得舒服 約朋友嚟cafe傾計啱曬🩷

我今晚就揀咗晚餐套餐

覺得呢度嘢食好有水準唔算太貴
又坐得舒服 約朋友嚟cafe傾計啱曬🩷

• 綠茶紅豆麻糬窩夫
2023-10-11 28 瀏覽
雞扒多油又柴又又梗,麵豉湯有點鹹,白飯好食,迷你雜果雪糕窩夫,仲比飯早出,食完飯雪糕溶了一半,窩夫好食,侍應沒有靈魂,餐牌都解解錯,這家餐廳只適合食甜品,沒有下次
日式醬燒雞扒飯定食 加配迷 你雜果窩夫
雞扒多油又柴又又梗,麵豉湯有點鹹,白飯好食,
這家餐廳只適合食甜品,沒有下次

2023-10-11