2023-12-02 28 瀏覽
今日同朋友收工過咗嚟海運呢邊買啲嘢,我見到佢呢度有間新開嘅餐廳,啲甜品好似幾靚咁水入去試吓。我哋叫咗一個dinner set,佢會跟咗個餐湯同埋飲品。你今晚嘅係蘑菇忌廉湯,未飲已經聞到好香,而且好幼滑。主食揀咗個德國豬手。佢個外表嚟到嘅時候真係好乾,好似唔係太討好。但係當你切開見到中間嘅時候真係不得了,因為中間要真係好嫩,而且仲好多汁添。最重要嘅係佢個外皮一啲都唔硬,反而仲好脆添。不過佢個酸椰菜就唔夠酸,如果可以再算啲嘅話個解膩嘅程度會更加好。飲品方面佢會跟住一杯$33以下嘅餐飲,但全部都係熱飲嘅選擇。我揀咗呢一杯白桃烏龍茶,不過原來佢只係茶包,但係都幾香嘅。然後我哋叫咗個小食拼盤,你個拼盤都豐富。而佢個辣椒醬係令到人哋有啲驚喜,忍唔住樣樣都要點佢。當中佢隻炸蝦真係好大隻,最重要嘅係佢隻蝦係好彈牙,唔係啲腍啤啤嘅合成蝦。最後我哋揀咗個焦糖鐵板疏呼厘,我個賣相係幾靚㗎。不過佢就唔係我想像中嘅疏乎厘,佢係比較實心似蛋糕果款。其實佢呢間餐廳嘅裝修都幾靚。而且仲有海景添,不過可能係閒日嘅關係就冇乜人。所以職員都希望啲客人可以集中門口位置,唔俾人坐入邊,希望下次有機會嘅話可以坐到打卡位啦。

最後我哋揀咗個焦糖鐵板疏呼厘,我個賣相係幾靚㗎。

不過佢就唔係我想像中嘅疏乎厘,佢係比較實心似蛋糕果款。

其實佢呢間餐廳嘅裝修都幾靚。

2023-11-30
尖沙咀今年3月新開了一家向海日系餐廳,180°大海景,是拿個行程廂就乘船出走的節奏ᵎᵎᵎᵎ high chair 和帆布窗簾也超漂亮,不費力就能拍出日系少女風的照片♡知道Ocio 的朋友也熟悉他們的甜品,另外還有set lunch~ 𝙁𝙤𝙤𝙙ଘ Ohayo芝士瀑布安格斯牛肉漢堡$148牛肉很厚,juicy,配熱溶芝士是挺不錯的,薯條另外用藍子裝好,量很足夠´༥`ଘ ohayo 蜜瓜雪山熱香餅 $128舊讀者應該有看過Jenny 吃蜜瓜pancake,這次再試,風味依然,蜜糖星星雪糕、soufflé pancake 和半個大蜜瓜仍是十分吸引˙º̬˙𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨𖠚 菠蘿藍柑橘梳打 $48又來菠蘿特飲,看這杯藍藍的很配海景就叫了,跟餐加錢就嗌到~ 味道正常發揮,能想像出來~Ocio 以往一向以甜品作招徠,但是店內環境一直都是普普~ 這次有大大海景,還rebrand 了作ohayo,是挺有feel 的,尖沙咀海景餐廳,價錢合理,這間要收藏起來吧ˊᵕˋ )ଓ𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩海景high chair 位

𝙁𝙤𝙤𝙙

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
海景high chair 位
  • ohayo 蜜瓜雪山熱香餅
2023-11-27 31 瀏覽
Cafe走日式風格,所以枱櫈都係木造或者雲石造,隔離仲有海境。🍴海鮮奶油雞湯石鍋湯烏冬:有大大粒蝦🍤、帆立貝及大量木魚絲,奶油湯有點淡,所以烏冬掛唔到湯。🍴芝士流心蛋南瓜🎃鍋伴脆單骨雞翼:味道係夾既,原個南瓜上造型可愛。🥗燒蜜餞南瓜伴紅菜頭藜麥牛油果沙律: 超足料!醋汁偏甜,個人中意呢個汁。南瓜煮淋啲就更好。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
餐廳以米白色為主調,周圍仲印有好得意嘅熊仔公仔,打卡一流~而且坐得都幾舒服,幾啱同朋友嚟Chill住食!磨菇湯:勁濃郁,好好飲!!磨菇味好出,忌廉湯底又好香好滑,飲完即刻打開晒個胃,可以準備食好嘢😆日式醬燒雞扒定食 $148 :配以味曾湯、漬菜、小食和白飯。雞扒鮮嫩多汁,醬汁香濃不膩,味曾湯清甜鮮味,漬菜爽脆開胃,小食係炸餃子,炸到金黃酥脆,香氣四溢,點埋酸酸甜甜嘅醬汁食,非常惹味。加配烤芝士肉丸伴自家制薯蓉 $78 :喺綿密嘅薯蓉上面,加入鮮嫩多汁嘅肉丸,再加入大量芝士,好正!層次豐富,肉丸好好食,薯蓉又夠多!橙汁:正常發揮,至少飲得出係新鮮橙汁,而唔係現盛果汁先生啲friend😆酸度較高,夠晒解膩!

磨菇湯:

日式醬燒雞扒定食 $148 :
配以味曾湯、漬菜、小食和白飯。

加配烤芝士肉丸伴自家制薯蓉 $78 :

橙汁:
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍖 ᖴᖇOᗰ TEᑎᗪEᖇ TO ᑕᖇIᔕᑭY @ 🌟 Ohayo by Ocio《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食:Crispy Pork Knuckle With Sauerkraut HKD 237.👽 大媽幾間分店都食過,最鍾意就係佢成日會轉餐牌,每一次嚟套餐嘅內容都可能會唔一樣,今次呢就試咗呢一款從來未試過嘅「脆香原隻豬手伴酸椰菜」。.🍖 本身諗住一人叫一份套餐,但係上枱後發現佢嘅SIZE一啲都唔細,好大隻豬手,一個人根本冇可能食得晒,於是就決定一齊分啦。豬手炸得外皮非常鬆脆,但係唔好以為啲肉會好晏喎,咬落係嫩架,好神奇。配上酸椰菜,帶出一啲清爽酸味,有消膩嘅效果。.🍟 揀咗配薯菜真係好正確,薯條係粗身嘅呢!同豬手嘅肉肉完美配合,超邪惡!.🍲 套餐仲包括同嘢飲,今次係雜菜羅宋湯,同埋揀要熱咖啡。個湯幾濃郁,都算多蔬菜,幫助開胃。.😋 呢款鹹豬手真係令我覺得幾驚喜,估唔到個調味同烤嘅火候會咁不錯,同埋價錢真係幾抵,大家有機會遇到呢個餐牌嘅時候可以試吓。.📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖☎️ +
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Hot  Coffee
2023-11-23 184 瀏覽
因為去尖咀行街,所以Book左台食飯上網睇相見到係好靚既cafe,黎到都覺得好靚但由開始上餐開始,對餐點既感覺就愈來愈差首先佢用韓式既銀色金屬杯裝水,感覺同餐廳格調不夾叫左芝士炸雞,好多粉,冇乜肉係芝士醬唔係真芝士,個薯條只有頭半分鐘脆,好明顯係未炸得夠,食落粉粉的感覺個牛扒較韌,又多筋,雖然冇打算係會好好質素的牛,但似乎真係普通左啲呢間店還是比較適合食甜品呢個窩夫好鬆軟好熱,配上雪糕係一流意粉同朱古力都唔錯整體來講,牛扒都係去返專食牛扒嘅地方啦黎呢度食甜品先係最正
因為去尖咀行街,所以Book左台食飯
上網睇相見到係好靚既cafe,黎到都覺得好靚

但由開始上餐開始,對餐點既感覺就愈來愈差
首先佢用韓式既銀色金屬杯裝水,感覺同餐廳格調不夾

叫左芝士炸雞,好多粉,冇乜肉

朱古力布朗尼窩夫

呢間店還是比較適合食甜品
呢個窩夫好鬆軟好熱,配上雪糕係一流

意粉同朱古力都唔錯
整體來講,牛扒都係去返專食牛扒嘅地方啦
黎呢度食甜品先係最正
朱古力布朗尼窩夫
2023-11-21 48 瀏覽
位於海運大廈玩具反斗城隔離
裝修幾靚,白色木系、自然風。
空間感十足,坐得幾舒服,睇到海景,慢慢坐放空下。
價錢親民,而家餐廳仲有新張優惠,經OpenRice訂位,晚市套餐85折。 晚市套餐
奉送跟餐湯和飲品(揀咗熱檸茶水) 是日餐湯
南瓜湯,淡淡南瓜味,幾Creamy。 煙三文魚炒蛋全日早餐 $148
超級大份,好豐富,有煙三文魚、芝士腸、煙肉、炒蛋、粟米、迷你牛角包、沙律菜、茄汁豆、仲有好多薯條。
All Day Breakfast,樣樣都有少少,好滿足。炒蛋好嫩滑,薯條炸到好香脆。 蒜香牛油炒雜菜 (跟餐+$68)
炒得好香蒜蓉牛油味,椰菜、西蘭花、椰菜花、蘿蔔、豆角。蔬菜爽口新鮮。牛角包 $28
牛角包🥐一定要加熱,超級香脆,牛油味好香濃,夾埋炒蛋同煙肉一齊食好正。 朱古力脆酥 $28
朱古力香濃,唔會太甜,餐廳的包做得好出色。
位於海運大廈玩具反斗城隔離
裝修幾靚,白色木系、自然風。
空間感十足,坐得幾舒服,睇到海景,慢慢坐放空下。

晚市套餐
奉送跟餐湯和飲品(揀咗熱檸茶水)

是日餐湯
南瓜湯,淡淡南瓜味,幾Creamy。

煙三文魚炒蛋全日早餐 $148

蒜香牛油炒雜菜 (跟餐+$68)

牛角包 $28

朱古力脆酥 $28
朱古力香濃,唔會太甜,餐廳的包做得好出色。
用餐優惠
試食活動
2023-11-21 30 瀏覽
放工去到海港城行街,原來底層新開了一間cafe,呢到的裝修帶木調,座位寬敞,好適合打卡。我們點了一個dinner set,包一個course、餐湯和飲品。是日餐湯係蘑菇湯,用上大量蘑菇熬製而成,香濃十足,十分creamy。All-day breakfast每次來cafe必點All-day breakfast!呢到的All day好豐富,有牛角包、炒滑蛋、香腸、煙肉、煙三文魚、烤番茄、清新沙律和炸薯條。一次滿足幾個願望,十分喜歡即炸薯條,食到唔停口。鑊仔伯爵茶雪山熱香餅輪到重頭戲:甜品!呢間cafe有幾款甜品都好出名,包括窩夫、心太軟和熱香餅!最後我們揀左呢個鑊仔伯爵茶雪山熱香餅,即點即製,用上小型鐵鑊仔擺盤夠曬得意,熱香餅有d似平時食的梳乎里pancake,但就唔係空氣感行先,而係香濃蛋香味!加上伯爵茶味唔會過甜,配上一口雪糕,十分滿足。熱洋甘菊茶晚餐仲有一杯飲品,就揀左熱洋甘菊茶幫助解膩,飯後呷一口品嚐回甘味。下次經過海港城又想搵cafe可以嚟試下。

All-day breakfast

鑊仔伯爵茶雪山熱香餅

熱洋甘菊茶

下次經過海港城又想搵cafe可以嚟試下。
2023-11-21 52 瀏覽
行街行到攰攰地,見到呢間Cafe好日系,望一望個Menu,係我想食嘅嘢,同朋友諗都唔諗即刻衝入去Tea set:宇治抹茶紅豆窩夫配雲呢拿雪糕要大讚抹茶紅豆窩夫做得非常出色,因為新鮮整起,所以個外皮超級脆而且雪糕超級滑,一啖熱辣辣嘅窩夫,一啖凍冰冰嘅雪糕,隔住嚟食好有口感蒜香牛油單骨雞翼:由於單骨雞翼,所以非常易入口亦都係新鮮炸起,所以口感非常鬆脆雞翼底配咗薯條,略嫌粗薯條有少少鹹坐窗口位可以望住呢個維港景食無論朝早同夜晚,都會好靚,成個環境都好好好適合情侶或者朋友嚟傾偈食飯
行街行到攰攰地,見到呢間Cafe好日系,
望一望個Menu,係我想食嘅嘢,
同朋友諗都唔諗即刻衝入去

Tea set:宇治抹茶紅豆窩夫配雲呢拿雪糕
要大讚抹茶紅豆窩夫做得非常出色,
因為新鮮整起,所以個外皮超級脆
而且雪糕超級滑,一啖熱辣辣嘅窩夫,
一啖凍冰冰嘅雪糕,隔住嚟食好有口感

蒜香牛油單骨雞翼:
由於單骨雞翼,所以非常易入口
亦都係新鮮炸起,所以口感非常鬆脆
雞翼底配咗薯條,略嫌粗薯條有少少鹹

坐窗口位可以望住呢個維港景食
無論朝早同夜晚,都會好靚,
成個環境都好好好適合情侶或者朋友嚟傾偈食飯

2023-11-20 47 瀏覽
#20231116 📝📍 Ohayo by Ocio @ohayo.byocio尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖 🍽️鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓283-284號舖將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🥢 #是日餐湯 💭 之前試過尖沙咀間ocio @ocio_kitchen ,今次試埋佢另一條line,menu大致都差唔多,係個dinner set既main有啲分別,好記得上次食個餐湯係紅湯,🐷仲話間野咁日式竟然有啲茶餐廳風味😂今次係南瓜忌廉湯,match返間野既style,南瓜既甜香好出,但同時個湯好幼滑,面頭有幾塊杏仁片有野咬下都幾有心思🎃.#明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉 $148💭 基本上明太子配意粉呢個配搭本身就無得輸,呢個再加左啲茄汁令個味再豐富啲🥫仲有啲芝士粉係面頭,成個意粉一啲都唔單調喇🧀️海鮮都數量都唔少,蝦有足足6隻🦐仲有啲蜆肉同八爪魚粒🐙對得起價錢啦.#鹽燒牛板腱肉雜菜石鍋飯 $148+$38💭 見到有好多枱都有叫,睇落幾吸引🤩紫菜底下色彩繽紛,有紅色既辣泡菜🔴有黃色既醃蘿蔔🟡又有綠色既酸瓜🟢三隻配菜都好刺激味蕾
#20231116 📝
📍 Ohayo by Ocio @ohayo.byocio
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓283-284號舖
將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🥢 #是日餐湯

#明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉 $148

#鹽燒牛板腱肉雜菜石鍋飯 $148+$38
💭 見到有好多枱都有叫,睇落幾吸引🤩紫菜底下色彩繽紛,有紅色既辣泡菜🔴有黃色既醃蘿蔔🟡又有綠色既酸瓜🟢三隻配菜都好刺激味蕾,仲有其他野菜食好健康,個牛板腱食落淋身有牛味,加少少黑椒落去已經好好味,完全唔需要平時食石鍋飯啲辣醬😬

🥢 #芒果綠茶
🥢 #蜜桃紅茶
💭 佢啲水果茶係聞落好香但飲落完全唔甜,搞到🐷都有啲唔捨得飲晒佢,呢間舖好正有落地玻璃位,食完飯可以嘆下茶欣賞下海景,chill下打下卡咁,都係一種高級既享受📸

#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #鑽石山美食 #🐷在鑽石山 #將軍澳美食 #🐷在將軍澳 #🐷_食
2023-11-16 80 瀏覽
今次呢間餐廳走🌴木系小清新風格,估唔到大商場都有d比較靜嘅Cafe,仲要望海幾寫意🛥😍。同朋友每人叫咗一個👯‍♀️晚市套餐,套餐有餐湯、主菜同一杯$33嘅飲品。是日餐湯🥘係南瓜湯,南瓜嘅天然甜味加上暖粒粒嘅湯幾開胃。主菜就叫咗以下兩款:1️⃣海鮮奶油雞湯石鍋湯烏冬🦐烏冬係稻庭嗰類,份量多而且幾有口感幾煙靭,內有最吸睛嘅大扇貝❗️仲有🦐鮮蝦、🦀蟹柳、獅子狗,都幾足料,on top加埋滿滿嘅鰹魚乾碎碎,加埋成個湯底味道幾正。2️⃣鹽燒牛板腱肉雜菜石鍋飯牛板腱嘅🐮牛味濃郁同有咬口,呢個部位冇咁肥,啱哂要減重/健身嘅朋友。話說通常都好少會hou雜菜,但呢度係用牛油炒過好香,幾有誠意👍。漬物嘅黃蘿蔔都幾出色,另外都仲有d泡菜同醃青瓜送飯,不過飯入面嘅汁都已經好夠味了😌餐飲🫖️就叫咗蜜桃紅茶同芒果綠茶,冇落糖飲,覺得咁樣更易飲到茶香。紅茶濃郁配上🍑淡淡蜜桃味不俗,綠茶就聞落勁香🥭芒果味但入口先係綠茶味,芒果味就後續出場,幾唔錯👍 應該加上適量糖就更可以帶出香味啦😌

是日餐湯🥘係南瓜湯,南瓜嘅天然甜味加上暖粒粒嘅湯幾開胃。

主菜就叫咗以下兩款:

1️⃣海鮮奶油雞湯石鍋湯烏冬🦐

2️⃣鹽燒牛板腱肉雜菜石鍋飯

2023-11-15
去到尖沙咀行吓街 醒起呢到有間悠閑cafe 想舒舒服服食Dinner就二話不說地揀咗Ocio🪴鍾意呢到既淺木色家具🍂 裝潢充滿文青感覺 夠晒舒服而晚市套餐最抵食😚😆安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士 $148🍔🍟安格斯牛肉製成漢堡肉 食落牛肉味濃郁 肉汁極度豐富🥰 炸得好香口🍟 抵食之餘仲要配埋餐湯 今次嘅餐湯係蘑菇湯🍄蘑菇味香濃Ohayo by Ocio📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖

安格斯牛肉煙火腿煎蛋芝士 $148🍔🍟
安格斯牛肉製成漢堡肉 食落牛肉味濃郁

Ohayo by Ocio
📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖
2023-11-15 38 瀏覽
放工再次到 Ohayo by Ocio 享用了他們的Dinner Meun, 很喜愛他的日式木系裝潢,再配上愛可小熊插畫,感覺舒適寫意!🥰Dinner menu 包餐湯、主菜和飲品。時日餐湯為磨菇湯🥣,這碗湯熱騰騰地送上桌,湯的質地濃郁滑順,帶著淡淡的蘑菇香氣。湯的口感非常順滑,入口即化,我可以明顯感受到新鮮的蘑菇粒粒。😋接著,主菜上桌了,一份明太子鮮蝦海鮮茄汁意粉🍝。這道意粉的外觀非常誘人,鮮紅的茄汁醬汁與意粉完美融合在一起。明太子的鮮味在每一口都能品嚐到,而新鮮的蝦和海鮮更是增添了豐富的口感。意粉麵條煮得剛好,彈牙有嚼勁。😋今次我選擇了朱古力布朗尼窩夫🧇作為甜點。布朗尼窩夫外層酥脆,內部濕潤且濃郁的朱古力味道。它與忌簾、朱古力雪糕和醬汁完美搭配,為整個餐點增添了甜蜜的結尾。😋最後飲埋杯熱檸水暖胃,清新又醒神!為忙碌了一天的我加油!🥰

最後飲埋杯熱檸水暖胃,清新又醒神!為忙碌了一天的我加油!🥰
2023-11-14 43 瀏覽
又老一歲真系好唔想面對,因為我真系好中意海,所以朋友帶我去海運大廈個邊食晚餐,Ohayo by Ocio系一間海景cafe,可以對住個海景食嘢真系好chill !我地嗌了2份晚市套餐,加2款小食,每人有一份是日餐湯,南瓜湯來的,唔算太濃稠,但飲落清爽。OHAYO 熔芝士炸雞原以為小食應該好細份,點知大到嚇親,炸雞外脆內軟,食落juicy,最正系個芝士醬,非常香濃,除左炸雞之外仲有薯條,真系好大份。德國腸拼盤一份4大條,共2款,肉質幼嫩,咸淡味適中,我喜歡有香草的那一款,如果有啤酒親更好。炭燒加拿大3A肉眼 (10oz)唔知點解每年生日,我都一定要食牛扒,照舊嗌左5成熟,要薯菜。勁大塊,唔算好厚,但真系好大塊,熟度剛剛好,內裡粉紅色,肉質頗柔軟,牛味香濃,但略嫌脂肪多了一點。脆香只豬手拌酸椰菜即焗嘅關係,豬手比較遲先上菜,又系勁大份,已經飽到唔系好食得落😂。豬皮可能有小小烤過龍,硬了一點,但味道是不錯的,有的最愛的酸椰菜,加分。同埋伴菜的薯角好好食,好香脆。原本想試嚇佢哋嘅松餅,見隔離枱食好正咁,但真系勁飽,唯有留返下次先再試。

OHAYO 熔芝士炸雞

德國腸拼盤

炭燒加拿大3A肉眼 (10oz)

脆香只豬手拌酸椰菜

2023-11-06
2023-11-13 28 瀏覽
去海港城玩具反斗城買玩具後, 隔離有一間木系、走自然風的西餐廳,環境很舒服。 腳已不由自主地走進去,吃一個休閒的午餐了。餐廳內的中庭位設置了一些植物、藤椅,木系的裝潢加上維港景色盡收眼底。午市套餐的種類都幾多,我叫了一客日式照燒雞扒定食。 前菜可以選擇餐湯或沙律, 南瓜湯香濃幼滑,內有一些杏仁片增加咬口。日式餃子皮脆肉厚是一款不錯的前菜。照燒雞扒分量不少,很嫩滑內裡仍有澎湃的肉汁。最令人驚喜的是這碗白飯,洋溢著日本的米香。 最後來一杯鮮奶咖啡,咖啡香濃拉花漂亮,就這樣看著維港慢活了半天。

日式餃子皮脆肉厚是一款不錯的前菜。