2020-07-23 58 瀏覽
純粹行過見好多人食 門口佈置得唔錯 所以走入去坐​環境超逼夾 同隔離個位坐得好close​Lunch set的食物普普通通 無咩驚喜​​味道👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻​番兜🍉​(最高分x5)​
純粹行過見好多人食 門口佈置得唔錯 所以走入去坐​

服務👍🏻👍🏻​
番兜🍉​
(最高分x5)​
午餐
呢間係永遠喺我💛店list嘅top5! CP值超高嘅一間店~⠀終於黎recommend比大家啦~⠀.⠀🍈玫瓏蜜瓜雪山🏔️$98⠀★蜜瓜好fresh好juicy,好清甜🥰 夏天食真係岩哂!⠀★聽聞係日本蜜瓜啊!好滾動🤣⠀★有「熱香餅蛋糕」、雲呢拿雪糕、蜜糖星星同埋啫喱喺入面,個combination 都幾特別⠀★熱香餅蛋糕好fu-a fu-a 好鬆軟,但佢又唔係海綿蛋糕嗰種,佢比較似更加軟熟嘅清蛋糕,軟綿綿🥰⠀🍵Green tea latte🍼(跟餐補差價)⠀好似見無咩人叫呢個,但身為#抹茶控 點會唔叫黎試下喎⠀★雖然無拉花,但我真心覺得品質一啲都唔差⠀★抹茶味超濃!濃到我以為佢用左沏茶的方法黎沖,好日式嘅感覺, 連泡泡都超濃matcha味😋★不過鍾意奶多嘅朋友仔未必岩,因為茶味真係會濃到有種甘醇嘅味道,可能有少少cover左奶香味⠀★但超鍾意抹茶嘅你一定要試,濃郁嘅茶味完全令到成杯latte嘅味唔會太甜~我個人認為其實兩者都算balance到⠀★好鍾意個匙羹😍櫻花啊~以為自己去左日本飲抹茶食靜岡蜜瓜🤣⠀⠀🍳鑊仔伯爵茶雪山熱香餅🥞⠀$78⠀★熱香餅同上面係一樣嘅,濃濃嘅蛋香味🤣⠀★熱香餅蛋

.⠀
🍈玫瓏蜜瓜雪山🏔️$98⠀
★聽聞係日本蜜瓜啊!好滾動🤣⠀

🍵Green tea latte🍼(跟餐補差價)⠀
好似見無咩人叫呢個,但身為#抹茶控 點會唔叫黎試下喎⠀
★雖然無拉花,但我真心覺得品質一啲都唔差⠀

🍳鑊仔伯爵茶雪山熱香餅🥞⠀$78⠀
★熱香餅同上面係一樣嘅,濃濃嘅蛋香味🤣⠀
★熱香餅蛋糕入面都有伯爵茶醬流出黎🤣⠀
★唔好影咁耐相😂~因為佢個鑊仔係裝住比較濃稠嘅伯爵茶醬加cream, 凍左就會一pat pat😂 同埋會造成伯爵茶醬太甜嘅後果⠀
★雪糕都係vanilla味,唔會話超甜,但其實配埋熱嘅熱香餅同伯醬茶醬係會做到多種口感~真係會有冰火交融嘅感覺😂⠀

可能睇到呢度,你會覺得價錢都唔係好平咋喎~教下大家~如果大家淨係去食甜品,可以等佢嘅宵夜套餐出黎嗰陣食🤔around 20:30-21:00🤔 嗰陣啲價錢係會打左個折同會變左套餐~e.g. $78–> $5X-$68 包野飲⠀
(之前食過幾次都係食呢個menu,我諗而家仲有掛🙈)⠀
所以我超推薦大家去食!⠀
玫瓏蜜瓜雪山
Green  tea  Latte
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
宵夜
玫瓏蜜瓜雪山
Green  tea  Latte
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
今時今日, 要趕係6點前就食晚餐, 都有個好處, 就係叫午餐set當晚餐吃, 路過見到門面幾靚, 有d圖案插畫, 被吸引了入去一行二人叫左兩個午餐set(居然下午5點仲有得叫, 正), 我叫左醬燒豬肋骨窩夫, 睇仲有窩夫好特別, 先講豬肋骨, 大大塊, 夠軟熟入味, 整碗外貌精致, 用心之作, 窩夫配糖漿,滿足埋食甜品既想法, 抵哂, 我朋友叫左奥斯BBQ醬春雞配薯條, 用得店家既名黎做食物名, 無理由唔試, 黎到有半隻雞,都算大隻, BBQ醬唔太甜, 好食, 薯條份量多, 而且似即炸, 兩個餐都有餐湯, 我地最多兩個人都食唔哂, $79 一個set, 絕對性價比高另外叫左兩杯唔洗加錢既茶,加埋餐廳環境, 如果唔係就快6點關門, 真係想坐多陣嘆埋杯茶

醬燒豬肋骨窩夫
奥斯BBQ醬春雞配薯條
2020-07-20 88 瀏覽
今日出旺角買文具準備開學,買完已經係午餐時間,所以食完午餐先歸家。行行下,無意中找到OCIO……午餐都已經好多選擇,但太肚餓喇,於是大家都各自叫左一個意粉,還有餐湯及餐飲。先黎粟米忌廉湯及凍檸檬茶走甜和 iced house coffee。照燒汁牛柳粒意粉($58)~牛柳粒充滿牛肉香味,有肉汁,一d都唔鞋口。意粉軟硬度適中,味道均勻。黑松露卡邦尼意粉($65)~黑松露香氣滿溢,蛋黃醬比例適中,意粉內的煙肉,磨菇都豐富。來個簡簡單單一個午餐,已夠享受。

照燒汁牛柳粒意粉

黑松露卡邦尼意粉

來個簡簡單單一個午餐,已夠享受。
2020-07-20
照燒汁牛柳粒意粉
黑松露卡邦尼意粉
2020-07-20 59 瀏覽
天氣咁熱,有時真係要搵間cafe坐低休息下。食個下午茶,傾吓計就3個鐘。平時都要排下隊,今日幾好彩😚,無人等位,所以一黎到就有位🤩。🔻焦糖香蕉朱古力窩夫 $68🔻極力推薦朱古力fans一定要食。微暖嘅窩夫🧇,上面有4片好香嘅焦糖香蕉,配上朱古力粒雪糕,未食已經好吸睛👀。切開焦糖香蕉🍌時,會聽到焦糖卜一聲裂開🤩,視覺既享受。窩夫好香朱古力🍫味,切一格,加啲香蕉🍌,加啲雪糕🍦,一啖食落口,多重口感,冷暖交替,甜度恰好👍🏻🔻玫瓏蜜瓜刨冰 $59🔻熱辣辣🥵最正就係食刨冰🥶。玫瓏蜜瓜🍈係期間限定😯,所以要試下。刨冰🍧好香蜜瓜味,頂有雲尼拿雪糕🍦,然後有鮮果伴碟。第一啖,透心涼🧊,第二啖,香甜蜜瓜味,加上雲尼拿雪糕,為整個刨冰🍧增添一份奶香味🤤天氣咁熱,有時真係要搵間cafe坐低休息下。食個下午茶,傾吓計就3個鐘。平時都要排下隊,今日幾好彩😚,無人等位,所以一黎到就有位🤩。

2020-07-20 46 瀏覽
好耐之前都黎食過tea,呢到既甜品都好多選擇好吸引!今次同男朋友再黎食個tea,叫左一個玫瓏蜜瓜刨冰一個士多啤梨果醬pancake~因為之前食過窩夫,所以就無試啦士多啤梨果醬pancake睇個樣都知好fluffy,仲震震下,好好玩!食落蛋味好香,又鬆軟,好好味!加埋球雲尼拿雪糕同埋士多啤梨果jam,更甜更好食!另外玫瓏蜜瓜蜜瓜刨冰賣相都好ig-able!熱死辣辣食刨冰真係幾正,另外仲有杯練奶食到一半再加真係好正!
好耐之前都黎食過tea,呢到既甜品都好多選擇好吸引!
因為之前食過窩夫,所以就無試啦

加埋球雲尼拿雪糕同埋士多啤梨果jam,更甜更好食!
另外玫瓏蜜瓜蜜瓜刨冰賣相都好ig-able!

2020-07-18 61 瀏覽
Overrated restaurant with crowded environment, poor AC and hot inside, and Disastrous dining experience Food looks good but taste average, cold drinks are warm, understaffed to take your order.good luck enjoying your food in a packed hot noisy environment, definitely can ruin your mood

2020-07-18
2020-07-16 35 瀏覽
食完晚餐過黎呢邊搵甜品食兩個女仔食唔多👭見店外氣氛幾好所以就揀左呢間之前就未試過喇原來佢地都有晚餐店內都比較昏暗,幾岩同朋友傾下計🗣👥MENU基本上都會有圖,所以大概都會知係咩黎💜鑊仔伯爵雪山$7️⃣9️⃣呢個係伯爵茶味非常濃鑊仔係熱,然後個汁都係熱既.咁雪山就係蛋糕上面既雪糕又凍又熱咁, 口感唔錯,味道就不過不失喇我地2個都覺得唔錯,但下次會食過第二隻味🍵抹茶班戟心太軟 $8️⃣9️⃣呢個甜品都係假既抹茶味黎既入面個心太軟係有流汁係一個好甜既汁不過其實呢個甜品口感好好佢有個PANCAKE皮包住個流汁蛋糕上面加埋雪糕,賣相真係唔錯既下次都係要試下其他味
食完晚餐過黎呢邊搵甜品
兩個女仔食唔多👭
見店外氣氛幾好所以就揀左呢間
之前就未試過喇
原來佢地都有晚餐

店內都比較昏暗,幾岩同朋友傾下計🗣👥

MENU基本上都會有圖,所以大概都會知係咩黎

💜鑊仔伯爵雪山$7️⃣9️⃣
呢個係伯爵茶味非常濃
鑊仔係熱,然後個汁都係熱既.
咁雪山就係蛋糕上面既雪糕
又凍又熱咁, 口感唔錯,味道就不過不失喇
我地2個都覺得唔錯,但下次會食過第二隻味

🍵抹茶班戟心太軟 $8️⃣9️⃣
呢個甜品都係假既抹茶味黎既
入面個心太軟係有流汁
係一個好甜既汁
不過其實呢個甜品口感好好
佢有個PANCAKE皮包住個流汁蛋糕
上面加埋雪糕,賣相真係唔錯既
下次都係要試下其他味
2020-07-14
小弟平時都唔打食評,但今日食呢間餐廳真係非一般既難食。我地叫左4樣野:午市套餐-蒜香辣蜆肉意粉蜜瓜冰水牛城雞翼伯爵茶古早味蛋糕1. 意粉好乾身,食落去好似便利店買既即食意粉。2. 蜜瓜冰有好重既化學劑既味,唔係用新鮮既蜜瓜汁。雪糕係好cheap既雲呢拿雪糕3. 雞翼好明顯係用冷藏雞翼,啲肉好鞋4. 個古早味蛋糕唔係台式個隻而係平時係麵包舖賣個隻雪芳蛋糕。伯爵茶醬超甜,死甜個隻。我地都好意外點解叫左4道菜可以冇一樣係好食,亦都好意外點解佢地係openrice既評分係咁高,可能係我地口味獨特。
小弟平時都唔打食評,但今日食呢間餐廳真係非一般既難食。

我地叫左4樣野:

午市套餐-蒜香辣蜆肉意粉
蜜瓜冰
水牛城雞翼
伯爵茶古早味蛋糕

1. 意粉好乾身,食落去好似便利店買既即食意粉。
3. 雞翼好明顯係用冷藏雞翼,啲肉好鞋

2020-07-12 31 瀏覽
疫情在家避疫似乎有差不多半年沒有到旺角走走了剛好跟朋友在旺角中心範圍走了一圈餓了就找來一間小店吃個Brunch餐廳不但近來有很多人大力支持而且細少得來的確很Yummy!由於愛玩小生和同行的朋友都是Waffle 控想不想就點了兩個Waffle 套餐1)All Day Breakfast 首先要給讚的就是餐廳的炒蛋,滑口得來夠厚,有點似玉子的口感,是我最喜歡的!其次份量一點也不算少,沙律、脆皮腸、細件Waffle,已經很飽肚了!2)龍蝦Waffle 套餐當我們看到Menu 上的龍蝦套餐,大家都雙眼發亮,二口不說就點了這個套餐!芝士焗細龍蝦,不但帶起肉質彈牙的龍蝦肉香味,而且不覺油膩,值得一試!不過,配搭整塊Waffle 難免有點單調,總算滿足我們的周末Brunch願望的!唯一有樣唔好就係小店空間太細、有少少迫啦
疫情在家避疫
似乎有差不多半年沒有到旺角走走了
剛好跟朋友在旺角中心範圍走了一圈
餓了就找來一間小店吃個Brunch
餐廳不但近來有很多人大力支持
而且細少得來的確很Yummy!

由於愛玩小生和同行的朋友都是Waffle 控
想不想就點了兩個Waffle 套餐
1)All Day Breakfast

2)龍蝦Waffle 套餐

唯一有樣唔好就係小店空間太細、有少少迫啦

Ocio依間店成日都好滿座🤣不過佢又真係幾好味幾抵食嘅所以我又黎encore啦😝-🍝香蒜海鮮意粉 $83愛蒜之人必點啊😍 真係超香超惹味!!用料都好豐富有冬菇 青椒 魷魚 八爪魚蝦🤣🤣意粉份量都頗大 絕對飽飽🤰🏻-🍫朱古力榛子窩夫配燒棉花糖 $65Ocio有好多甜品嘅選擇 我就試佢嘅窩夫佢地即叫即整 熱辣辣好好味Topping有燒棉花糖 軟腍腍勁match🤪再點上朱古力雪糕 perfect🍦我地仲加咗$15轉咗蜜桃沙冰好清甜好爽🍑 滿足仔💛
Ocio依間店成日都好滿座🤣
不過佢又真係幾好味幾抵食嘅
所以我又黎encore啦😝
🍝香蒜海鮮意粉 $83
愛蒜之人必點啊😍 真係超香超惹味!!
用料都好豐富

再點上朱古力雪糕 perfect🍦
我地仲加咗$15轉咗蜜桃沙冰
好清甜好爽🍑 滿足仔💛
2020-07-10 36 瀏覽
疫情以嚟太少出街,星期六下午茶終於約到朋友去試呢間熱店。個地點難搵,不過好彩唔駛排隊,店內裝修都幾靚。做功課見到有人話【鑊仔伯爵茶雪山熱香餅】麻麻地,而我朋友都係決定試,嗯,賣相用嚟呃like一流:--每人試咗一啖,咬落口感係好「特別」,似棉花糖,好多粉,又少少煙韌……唔係我杯茶。我揀咗【焦糖香蕉朱古力窩夫】,因為想試下香蕉上面果層焦糖:--嘩,好大碟焦糖係用火槍燒到又香又脆口,不過圖中右下角果塊太燶,有苦味,同埋蕉側條邊都黑咗。窩夫淋身,但同雪糕好夾,整體嚟講,成碟係令我幾滿足。跟餐加芝士薯條,意外驚喜:芝士醬好香,薯條唔會炸得太燶,同埋我不嬲鍾意粗身薯條多過麥記果種幼身。拉絲~~~最後講下杯單嗌嘅蘋果熱茶 ($39):--點解會有玫瑰花茶味嘅?好俗,似飲香水。總之,好彩趕得切第三波疫情之前食到呢餐,心情靚。

做功課見到有人話【鑊仔伯爵茶雪山熱香餅】麻麻地,
而我朋友都係決定試,嗯,賣相用嚟呃like一流:

--每人試咗一啖,
咬落口感係好「特別」,
似棉花糖,好多粉,又少少煙韌……
唔係我杯茶。

我揀咗【焦糖香蕉朱古力窩夫】,
因為想試下香蕉上面果層焦糖:

--嘩,好大碟

焦糖係用火槍燒到又香又脆口,
不過圖中右下角果塊太燶,
有苦味,同埋蕉側條邊都黑咗。

窩夫淋身,但同雪糕好夾,
整體嚟講,成碟係令我幾滿足。

跟餐加芝士薯條,意外驚喜:

芝士醬好香,薯條唔會炸得太燶,
同埋我不嬲鍾意粗身薯條多過麥記果種幼身。

拉絲~~~

最後講下杯單嗌嘅蘋果熱茶 ($39):

--點解會有玫瑰花茶味嘅?

好俗,似飲香水。

總之,好彩趕得切第三波疫情之前食到呢餐,心情靚。
2020-07-04
  • 芝士焗薯條
2020-07-10 36 瀏覽
有日夜晚10點半想同朋友搵個地方hea下飲杯野搵到呢間網上同店舖門口都寫住營業時間到12點半既舖頭,餐牌仲好似好吸引,滿心歡喜入去食嘢。點知一入去,店員就話last order,得番甜品食喎。我哋就覺得奇怪 咁早last order?原來佢話今日「想」收11點半😅咁我哋當時就以為熱食甜品分開last order,咁熱食last order冇所謂呀,我地都係食甜品姐。於是就照叫左一份pancake加兩杯野飲,我預1個鐘食完走人,唔會阻人收工。點知等左幾個字,甜品一上到,店員又再話今日收早。。。食到一半都冇,已經拎住地拖出嚟催多次,當時餐廳仲有半滿客人,個個都未食完。。我忍唔住問,唔係收11點半咩?店員話因為再做清潔,所以11點3要走😅😅😅其實我覺得如果疫情關係早閂門都真係唔緊要,但最少改番門口營業時間個牌呀。。。一早知咁趕我咪食第二間/叫少樣野囉🤦🏻‍♀️食個甜品食到咁趕 仲要好似我哋阻住佢哋咁 真係好慘😑食物質素冇問題,店員都好好禮貌,但唔會再幫襯,好驚佢哋啲營業時間又彈出彈入,下次食午餐都早收呀。
有日夜晚10點半想同朋友搵個地方hea下飲杯野
點知等左幾個字,甜品一上到,店員又再話今日收早。。。
店員話因為再做清潔,所以11點3要走😅😅😅
2020-07-09 35 瀏覽
約左個fd食lunch明明平日 但條街都好多人原本想食carbonara My favourite 🤣但都係俾少少新意最後叫左明太子帆立貝意粉朋友就叫左紅酒燴牛舌飯眼細睇唔清楚 完全唔知會有餐湯😂😂以為淨係得main + 飲品忌廉湯啖啖粟米 好香質地算係較杰身果種明太子帆立貝意粉第一次食明太子做醬汁又岀奇地同個忌廉汁夾 好濃郁帆立貝唔會煮到un 份量都ok 有4粒好鐘意啲意粉有啲椒/蔬菜食到咁上下 可以清一清 無咁膩紅酒燴牛舌飯牛舌係大大舊 好厚身 真係大到牛腩咁😂😂朋友叉住 大啖大啖咬 好好笑食落係好軟熟果種 我鐘意呢個質感朋友就話鐘意爽口果款(我覺得佢係鐘意日式串燒)牛舌食得岀有紅酒味 另外個醬汁就似洋蔥汁個飯係炒飯 好欣賞好耐無見過跟炒飯底啦😍Lunch set包$33內既飲品凍奶茶岩岩好 唔洗加錢😆😆糖奶都係自己加 係英式果款奶茶
約左個fd食lunch

好鐘意啲意粉有啲椒/蔬菜
食到咁上下 可以清一清 無咁膩

紅酒燴牛舌飯
牛舌係大大舊 好厚身 真係大到牛腩咁😂😂
朋友叉住 大啖大啖咬 好好笑
食落係好軟熟果種 我鐘意呢個質感
朋友就話鐘意爽口果款(我覺得佢係鐘意日式串燒)
牛舌食得岀有紅酒味 另外個醬汁就似洋蔥汁
個飯係炒飯 好欣賞
好耐無見過跟炒飯底啦😍

Lunch set包$33內既飲品
凍奶茶岩岩好 唔洗加錢😆😆
糖奶都係自己加 係英式果款奶茶

2020-07-09
位於煙廠街既Ocio主打All Day Breakfast,價錢雖然偏少少貴,但係勝在份量大,樣樣野都好足料,晚上仲有Set Dinner可以選擇,一共有16款,有選擇困難症既最好去之前睇下食咩🤣每個Set都會有餐湯同埋1杯$33以下既飲品------1. Ocio All Day Breakfast $98 8/10非常足料既All Day Breakfast,有窩夫🧇、炒蛋、雞扒、烤過既蕃茄......其中最有印象係入面既窩夫,入口香脆,唔加醬汁都好好味呀🤤2.照燒汁牛柳粒意粉 7.5/10 $89意粉炒得非常入味😋牛柳粒既份量都好多,入面仲有青椒紅椒洋蔥,配搭得好好,亦增加不少口感3.水牛城雞翼 $39 7.5/10每個餐都可以加錢去試下唔同既小食,我同朋友就揀左水牛城雞翼,雞翼好多汁,燒到岩岩好,另外配上Ocio既特別醬汁,值得一試

------

2.照燒汁牛柳粒意粉 7.5/10 $89