2021-07-15 136 瀏覽
聽朋友講大圍好多文青Cafe店,多咖啡飲之餘,更加可以打卡。今日放假,瞓醒之後冇嘢做。決定去大圍逛一逛。行到咁上下又到午飯嘅時間。於是乎當然要搵食啦。唔打唔撞嘅情況下見到呢間食店。門面餐牌都幾吸引。於是乎就入去食。餐廳環境唔算大。但亦都唔會話坐得非常逼夾。午餐選擇有成19個咁多。最後我叫咗全日窩夫早餐。每個餐亦都會奉送是日餐湯,同埋配一杯$33以下嘅飲品。飲品方面,我加咗少少錢叫咗杯凍latte。是日餐湯係忌廉湯。忌廉湯非常滑,味道濃郁。Latte咖啡味濃郁。奶香味勁重。而糖水亦都係另外上,可以自己控制甜度。值得一讚。全日窩夫早餐。有炒蛋,雞扒,茄汁焗豆,沙律菜,香腸,三文魚,薯條同埋主角窩夫。分量非常之多。成個早餐入面我最鍾意係炒蛋。蛋味濃郁之餘,炒蛋嘅質地亦都非常之香滑。整體來講,我覺得呢一餐非常之好食。
於是乎就入去食。餐廳環境唔算大。但亦都唔會話坐得非常逼夾。
整體來講,我覺得呢一餐非常之好食。
2021-07-14 1072 瀏覽
🍽大圍親民cafe🍽推介指數❤️❤️❤️❤️🤍同朋友講起上次去煙廠街食cafe價錢親民,晚餐大約一百蚊左右有湯、主食同飲品,原來大圍都有分店。位置近大圍油站,向城門河方向。大門以海水藍作主調,門口擺放menu,仲有特惠外賣晚餐都幾吸引!樓底高,感覺空間感較大。🍽黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串HKD108 ✨面層有2串煙肉帶子串,每串都有3粒煙肉包住帶子。煙肉香煎、帶子軟滑新鮮。Risotto 聞落好香黑松露味,食落每啖都有香氣且熟成度剛好。🍽煙三文魚卡邦尼扁意粉HKD88✨面層大大片煙三文魚都遮唔住意粉山,醬汁濃稠度適中,扁意粉掛汁。配料仲有煙肉、雜菇同洋蔥,食落層次豐富。🍓草莓冰茶+HKD15✨晚餐可以自由選擇HKD33或以下飲品,或者加錢轉果茶、奶昔或者特飲等等。士多啤梨紅茶少甜少冰,有士多啤梨配襯,飲落士多啤梨味唔假。🧊凍咖啡✨晚餐配送飲品,飲落咖啡味香滑。🥣餐湯✨南瓜湯都幾香~總結:-食物❤️❤️❤️❤️🤍環境❤️❤️❤️❤️🤍服務❤️❤️❤️❤️❤️.··🏠 Ocio (積存街) (大圍) @ocio_kitchen 📍大圍積存街74-76號地下A舖
🍽大圍親民cafe🍽
推介指數❤️❤️❤️❤️🤍

🍽黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串HKD108

🍽煙三文魚卡邦尼扁意粉HKD88
凍咖啡  &  草莓冰茶

🍓草莓冰茶+HKD15

🧊凍咖啡
✨晚餐配送飲品,飲落咖啡味香滑。
餐湯

🥣餐湯
✨南瓜湯都幾香~

總結:-
食物❤️❤️❤️❤️🤍
環境❤️❤️❤️❤️🤍
服務❤️❤️❤️❤️❤️
📍大圍積存街74-76號地下A舖
凍咖啡  &  草莓冰茶
餐湯
2021-07-11 135 瀏覽
🥓🧅🍡🍄🍚黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串 $108這個意大利飯除了煙肉、帶子,睇下飯裡面有幾多食材(🧅洋蔥、🍄菇類、蘆筍等),食完煙肉帶子飯內仲有其他材料,飯質感唔太硬啱我,其他食過咁多間意大利飯,這間足料滿分,令到我好開胃,最緊要係配搭得好味道、令我好滿足 😋🥓🧅🍡🍚喜歡食意大利飯值得推介😋🐮🥩🍟🥗香烤美國肉眼配薯菜 $178抵食呀,牛扒份量大件,煎得香口,肉質入口嫩滑又多汁😋🌟真心推介給大家足料抵食😋
🥓🧅🍡🍄🍚黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串 $108
🥓🧅🍡🍚喜歡食意大利飯值得推介😋

🐮🥩🍟🥗香烤美國肉眼配薯菜 $178
抵食呀,牛扒份量大件,煎得香口,肉質入口嫩滑又多汁😋

🌟真心推介給大家足料抵食😋
香烤美國肉眼配薯菜
香烤美國肉眼配薯菜
2021-07-10 118 瀏覽
假期要去放鬆下,今次近近地食個晚餐,餐廳不算大,坐位以卡位設計。晚餐餐湯是忌廉粟米湯煙三文魚卡邦尼扁意粉卡邦尼汁忌廉味濃郁,醬汁口感幼滑,肩意粉口感煙韌有彈性,煙三文魚鹹香。芝士和牛漢堡包配薯條漢堡包有份量,包底香脆,有原粒白芝麻更香,和牛漢堡扒肉質鬆軟,好多肉汁,配搭香脆薯條好飽呀。芒果沙冰芒果味非常濃郁,大口大口飲會頭痛,慢慢品嚐都唔錯。天氣太熱啦,我再點了冰凍檸檬茶,減少油膩感,如果冷氣夠凍會更好。

晚餐餐湯是忌廉粟米湯

芝士和牛漢堡包配薯條

芒果沙冰
芒果味非常濃郁,大口大口飲會頭痛,慢慢品嚐都唔錯。

2021-07-09
2021-07-08 153 瀏覽
一間幾好食既餐廳好欣賞個奧斯牛肉漢堡,肉嫩又夠juicy唔錯唔錯,包面仲有烘過,牛味亦好濃,外賣用錫紙包住,返到家都仲好熱,抵讚又細心,講起都想再食另外叫咗個鮮茄海鮮意粉,番茄味唔多夠,不過不失,但個意粉既質感不錯野菌大蝦沙律,沙律菜好新鮮,餡料都好足,調味都不錯
一間幾好食既餐廳

野菌大蝦沙律,沙律菜好新鮮,餡料都好足,調味都不錯

外賣自取
2021-07-03 182 瀏覽
未試過,今日search下,先發現有呢間餐廳,咁就試吓外賣自取,都幾方便,叫咗三個意粉同埋一個小食拼盤,唔算貴,20分鐘後返到屋企,啲食物尚算熱,咁就同埋媽媽一齊試吓啦,估唔到效果幾好,應該係話性價比相當之高,我叫咗一個松露卡邦尼意粉,一個係雞扒意粉、一個係牛粒炒寬條麵,估唔到三個意粉都好夠味,連掩尖嘅媽媽都覺得幾好,會再幫襯嘅。美中不足嘅係,外賣選擇唔算多,而且唔知可唔可以自己電話直接落order而唔經OpenRice,當然送埋嘅嘢飲就更加好😅。

2021-06-22 327 瀏覽
舒適嘅大圍小店,店內提供甜食和鹹食,今次同朋友試咗佢哋嘅甜品,都唔錯💗亦有旺角同將軍澳嘅分店📍🍨🥞鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅(配雲呢拿雪糕): 3.5/5💜冰火交融嘅熱香餅同雲呢拿雪糕,味道甜美,口感好豐富,好滿足,賣相亦都好靚,只係旁邊嘅紅豆有啲太甜,有啲遺憾🍫75%朱古力心太軟𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐚𝐯𝐚 𝐜𝐚𝐤𝐞: 4/5一切落去心太軟,濃郁朱古力漿就流出,加上冰凍雲呢拿雪糕,好match🖤🤍,朱古力係偏向苦同濃(75%🍫),啱晒唔係好食得甜嘅人☺️📍Ocio (大圍)🐰: 4/5
亦有旺角同將軍澳嘅分店📍
🍨🥞鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅(配雲呢拿雪糕): 3.5/5

📍Ocio (大圍)
🐰: 4/5
鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅(配雲呢拿雪糕)
75%朱古力心太軟𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐚𝐯𝐚 𝐜𝐚𝐤𝐞
鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅(配雲呢拿雪糕)
75%朱古力心太軟𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐚𝐯𝐚 𝐜𝐚𝐤𝐞
是日中午餐湯是甘筍餐湯,本人實在太喜歡這個帶有香濃忌廉味的餐湯😍湯感非常幼滑,而且原汁原味,不會喝到一口都是咸咸的西湯味!主食方面選擇了鮮茄露笋雜菌意粉🍝值得推介。🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🧝🏻‍♀️有煮過飯的人就知道,要維持食材新鮮,還有煮出來要色香味俱全的話,一定要花心思準備,把整個流程考慮得清清楚楚才能做出一道又一道的美食👀🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸從一碗端上來的食物就能知道,這餐廳有用心準備食材🌟露笋和小蕃茄都是爽脆新鮮的,意粉沒有煮到和醬汁爛成一坨,而意粉本身都保持到自己的咬勁,充分理解所有食材都是即叫即煮👩‍🍳很值回票價🥂🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸唯一要抱怨一點,是餐廳冷氣不足。向樓面反應了一下,但也無解啦因為冷氣已開到最大。那麼希望這方面能有所改進吧,撥多一點點的收入改善一下冷氣問題,加上食物質素之高,自然也會吸引到更多的人客光臨啦🥳

2021-06-16 360 瀏覽
大圍的確好多野食但想揀返間 平民價 有質素嘅💛西餐 ocio真係最穩陣之前食過旺角分店 食物質素兩間都保持到 不過大圍呢間真係坐得有點迫😓當然食物最重要😋😋兩個人 叫兩個set 先嚟一個 是日餐湯@忌廉南瓜湯夠哂creamy 又夠南瓜味 有夠滑然後就係 #醬燒柚子蜜豬仔骨伴蟹肉芝士焗大啡菇及薯菜 個🍄大啡菇好好味😋啲餡都好creamy 又juicy 豬仔骨就一向都有質素 不過今次呢個醬就有點略酸 但肉質都嫩 又唔會太乾 #原隻魷魚龍蝦汁意大利飯 賣相夠哂吸引👍🏻👍🏻而且仲要係豬仔骨上菜先 食完豬仔骨先食個飯 擔心會唔會凍哂😅點知 因為🦑魷魚包著 砌開啲飯都仲要暖笠笠隻魷魚唔會煮到過哂龍 肉質剛好 而且夠厚身 好肉地🤣🤣龍蝦汁飯ok 份量夠哂多 仲有啲沙律菜🥗唔怕食到好heavy 本身仲想再叫多個dessert 不過冇quota 啦😅😅Btw, 我地仲各自叫咁杯野飲,埋單$300有找😉
大圍的確好多野食

2021-06-13
是日餐湯@忌廉南瓜湯
醬燒柚子蜜豬仔骨伴蟹肉芝士焗大啡菇及薯菜
2021-06-11 338 瀏覽
吃貨日常❤️ 位於大圍嘅「Ocio」 鄰近大圍港鐵站,步行大約6分鐘就到,非常方便🥰店舖名好有意思,Ocio 的西班牙文嘅意思係「休閒」,店面風格乾淨明亮、簡約,真係好有休閒、舒服嘅感覺,環境優雅,適合情侶約會,閨蜜聚會😘😘💖 安格斯牛柳配鵝肝 $148鵝肝與牛柳的完美搭配,每一口都嫩到爆汁,大塊牛扒配上香酥嫩滑的鵝肝,一口一個滿足😋😋 肉質鮮嫩多汁,7成熟岩岩好😆 慢火香煎優質安格斯牛柳🐮配上啖啖甘香鵝肝,豐郁口感令人回味無窮🤩🤩🤩藍莓芝士餅 +$18芝士蛋糕口味眾多,最經典嘅口味一定係藍莓芝士蛋糕🍰 香甜嘅藍莓醬鋪上面,配以藍莓芝士蛋糕,帶來濃濃莓香滋味☺️☺️☺️ 當濃郁嘅忌廉芝士同香甜多汁嘅藍莓醬完美融合之後, 其質感幼滑細緻,啖啖「芝」味讓您一試難忘😆😆😆食物味道👍👍👍👍用心製作👍👍👍👍食物價錢👍👍👍👍服務態度👍👍👍👍地理位置👍👍👍👍LIKE總數 20/25

吃貨日常❤️

地理位置👍👍👍👍
LIKE總數 20/25
2021-06-08
2021-06-10 239 瀏覽
與三兩知己到大圍的Cafe小聚,好好度過休閒的星期日。食物價廉物美All Day Breakfast(性價比高):大大份,有1.5人既份量(Waffle、沙津、一塊煙三文魚、滑蛋、腸仔、蕃茄汁豆、薯條)甜品(喜出望外,值得推介)多士系列 toast外觀看來平凡,很容易便錯過它。唔好以為只係double size實際上,外皮脆似普通嘅多士,內裡軟綿似焦糖布甸so surprise,誠意滿分💯啱晒開心share因為唔算太近火車站,人流唔多☺️簡直係休閒生活嘅開始。小店職員十分有禮
與三兩知己到大圍的Cafe小聚,好好度過休閒的星期日。

食物價廉物美

All Day Breakfast(性價比高)

甜品(喜出望外,值得推介

多士系列 toast
實際上,外皮脆似普通嘅多士,內裡軟綿似焦糖布甸
so surprise,誠意滿分💯
啱晒開心share

因為唔算太近火車站,人流唔多☺️簡直係休閒生活嘅開始。

小店職員十分有禮

2021-06-09 218 瀏覽
今晚同朋友過開黎大圍時見到OCIO既簡約裝修隨即就被吸引咗入去。入到去餐廳感覺很舒服,打開餐牌價錢一D都唔貴,仲有好多款式選擇。我叫咗OCIO All Day Breakfast, 窩夫外脆內軟充滿蛋香、炒蛋也很嫩滑、微微淸香的香草腸,再配上新鮮的麻醬沙律菜煙三文魚、即炸薯條連茄汁豆和香煎脆皮雞扒,感覺很豐富和飽足。朋友即叫了刺身帶子墨魚汁海鮮扁意粉,食物即將送到上枱香噴噴的墨汁味已很吸引,帶子和青囗也焗得剛好,吃下去仍很有鮮味。扁意粉也煮得剛好,有煙韌度,軟硬適中。整體感覺很好,環境舒服,職員態度親切,食材質數性價比高,會再來食。
2021-06-09 142 瀏覽
〰️黑松露帶子飯 $108個飯有好多配料,青紅椒洋蔥同埋雞髀菇,所以成個飯出嚟好甜🥰黑松露味道亦都好香濃食到最後都唔覺得膩最吸引嘅係個六粒煙肉帶子!帶子唔會overcook,啱啱好😌〰️波士頓龍蝦意粉 $138配料同頭先意大利飯嘅差唔多,但汁就充滿龍蝦味道~龍蝦好多蝦籽!意粉係扁意粉,海鮮汁沾哂係意粉上面🤪〰️是日餐湯餐湯係粟米忌廉湯,飲落好香忌廉味,都唔錯!〰️〰️📍 Ocio (積存街) (大圍)大圍積存街74-76號地下A舖
〰️黑松露帶子飯 $108
個飯有好多配料,
青紅椒洋蔥同埋雞髀菇,
所以成個飯出嚟好甜🥰

黑松露味道亦都好香濃
食到最後都唔覺得膩
最吸引嘅係個六粒煙肉帶子!
帶子唔會overcook,啱啱好😌

〰️波士頓龍蝦意粉 $138
配料同頭先意大利飯嘅差唔多,
但汁就充滿龍蝦味道~
龍蝦好多蝦籽!
意粉係扁意粉,
海鮮汁沾哂係意粉上面🤪

〰️是日餐湯
餐湯係粟米忌廉湯,
飲落好香忌廉味,都唔錯!

〰️〰️📍 Ocio (積存街) (大圍)
大圍積存街74-76號地下A舖

2021-05-25 289 瀏覽
@ocio_kitchenset dinner 有20個set可以選擇...意粉、漢堡、鋸扒、龍蝦等等香草鮮露芛花蚌炒扁意粉 ($88) : 份量大,冇乜香草味,花蚌亦冇乜味凍 green tea latte (跟set加$15,散叫就$43) : 幾大杯,可以自己落糖漿決定甜度,我選擇完全唔落宇治抹茶心太軟 ($69) : 都okay,keep到應該要有嘅水準加一後埋單 $189 Ocio (積存街) (大圍)大圍積存街74-76號地下A舖
@ocio_kitchen

加一後埋單 $189

Ocio (積存街) (大圍)
大圍積存街74-76號地下A舖
2021-05-21 244 瀏覽
曾經喺旺角食過呢間餐廳嘅甜品覺得都非常好味💕今次就試吓佢嘅主食係點架啦呢度嘅晚餐有得揀set dinner 總共有17款咁多 仲包括左餐湯同野飲😍呢度空間唔算大 但係勝在有沙發👍🏻👍🏻估唔到一間西餐廳入邊竟然有掛住海賊王懸賞嘅壁報🤣🤣南瓜湯 唔係糊仔杰撻撻嗰種但亦都唔係非常流質 無味果種而係保留到啖啖既南瓜味❤️呢個卡幫你意粉做得非常之出色好creamy 入味 入口都唔會太杰身 太漏超快就清曬成碟 仲有大大塊三文魚😚黑松露燴飯都整得好好食黑松露味非常之夠燴飯亦都唔會做得太冧身 仲食到原粒嘅飯煙肉串入邊嘅帶子非常之大粒😍完全冇雪藏味 配埋煙肉非常香😎呢度嘅檸檬茶 嘅糖水係另上 特別細心 茶味都好出整體呢間野係水準之上👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
曾經喺旺角食過呢間餐廳嘅甜品
覺得都非常好味💕