2022-09-09 1187 瀏覽
一次揸車經過黃泥涌道發現NOOT見到個名咁特別就上網睇一睇,原來呢個名嘅意思係No OT,我估呢個老細以前返工成日都要OT。當然見到一間餐廳個名咁特別就緊係要嚟試一試啦!起初以為係一間裝修特別嘅Cafe,但入到店內真係好似有個魔法咁,令到人好放鬆嘅感覺,日頭賣啡,夜晚賣Beer,果然係No OT。點咗4款食物,包括:Snacks - Nachos Sourdough - Smoke Salmon & Avocado Panini - Coronation Chicken Pasta - Spaghetti CarbonaraNachos配上三種不同口感及味道的醬料,包括:Tomato SalsaCream SourGuacamoleTomato Salsa,入面配咗洋蔥及辣椒,酸酸辣辣幾開胃。Guacamole好香牛油果味Cream Sour 好軟滑Sourdough - Smoke Salmon & Avocado法包配上牛油果醬再加新鮮牛油果、沙律菜同煙三文魚,整體所有配料都好夾。Panini - Coronation Chicken傳統意大利嘅三文治,Panini麵包好鬆軟軟滑,

點咗4款食物,包括:
Snacks - Nachos
Panini - Coronation Chicken
Pasta - Spaghetti Carbonara
Nachos
配上三種不同口感及味道的醬料,包括:
Tomato Salsa
Cream Sour
Guacamole
Guacamole好香牛油果味
Cream Sour 好軟滑
Panini - Coronation Chicken
傳統意大利嘅三文治,Panini麵包好鬆軟軟滑,再配上咖哩雞絲,餡料味道真係回味無窮!
Carbonara
鋪滿芝士,再加上煙肉、洋蔥、菇,簡單嘅配料合併變成最佳嘅味道!
兩個人叫到成枱都係嘢食,但都可以食哂,撇除大食之外,最重要係每一款都好好味!
2022-09-06
2022-09-08 551 瀏覽
跟好姊妹於銅鑼灣晚飯後意猶未盡,純純的她想吃甜品,曳曳的我想喝酒!竟在不遠處找到一地方可滿足兩個願望識時務者為俊傑,很多餐廳現在都日間賣咖啡,晚間賣酒,跑馬地又有一家配合着港人的這生活習慣歡樂時光買二送一由5:50到8:50,營業時間至晚上10點,晚飯之後前來時間仍然充裕小店貼心地為想呼吸新鮮空氣的客人準備好室外座位,可悠哉地放鬆內裏裝修有些小復古感覺,顯出小心思經典復古綠白色地磚及擺放的家具隱隱傳遞北歐獨特且充滿溫暖感的氣息店內的咖啡,用上本地烘焙的咖啡豆亦會不定時更換來自世界各地豆商的精品咖啡豆,並詳細列出各款口味,偶爾來到能品嚐不一樣的滋味咖啡店的理念是咖啡越來越好,工作時數越來越短,所以取名為NOOT,希望大家不用加班和超時工作餐牌從簡,各品類約兩、三款選擇,毋需要太用腦研究我最關注的當然是酒類,紅白餐酒、汽酒、烈酒、啤酒應有盡有天氣炎熱,要了一瓶法國Chateau Gramboy Blanc 2020的Sauvignon Blanc,Semillon在法國西南方的葛蘭博城堡特殊的黏質土壤及砂土適合葡萄成長濃郁的花果香,巧妙地帶有水果酸!清爽溫和的口感,酒質細膩,是法國白酒入門
內裏裝修有些小復古感覺,顯出小心思
店內的咖啡,用上本地烘焙的咖啡豆
餐牌從簡,各品類約兩、三款選擇,毋需要太用腦研究
我最關注的當然是酒類,紅白餐酒、汽酒、烈酒、啤酒應有盡有
在法國西南方的葛蘭博城堡特殊的黏質土壤及砂土適合葡萄成長
Sauvignon Blanc, Semillon
濃郁的花果香,巧妙地帶有水果酸!清爽溫和的口感,酒質細膩,是法國白酒入門首選
滿足完自己之後就要照顧一下朋友的感受,甜品絕不能少
Chocolate & Nutella
Chocolate & Nutella 班戟有朱古力醬、榛子醬、生忌廉、焦糖香蕉及糖霜
Chocolate & Nutella
班戟賣相吸睛,細膩嫩滑的忌廉加上醇厚濃香朱古力,為班戟增添多份質感
Chocolate & Nutella
配以用火槍輕輕燒過的焦糖香蕉,一香一甜,更為口感加分
Chocolate & Nutella
吃了甜後,可到自助區倒杯免費的檸檬水清清口腔
日啡夜酒這概念真好,日間飲幾杯咖啡提提神,晚上吸收酒精放鬆身心,日夜都有得歎
2022-09-07
$229 (宵夜)
  • Sauvignon Blanc
  • Semillon
2022-09-01 61 瀏覽
黃昏時段最好chill 一chill,飲番一杯就最好享受。行經跑馬地馬場一帶,被一間cafe 吸引到,menu 上竟然有酒蒸飲品,哈哈…正好想飲番杯才回家。Clera Italy 來自於意大利嘅氣泡酒,輕盈清爽,充滿幽香又有鮮果味,酸度充足,氣泡質感軟綿,入口溫柔舒服。有青蘋果和花香,最適合配搭小食。Smoked Salmon, Avocado Sourdough Sourdough 非常軟熟。薄薄的一層牛油果醬,配合Cream Cheese,青瓜,羽衣甘藍和煙三文魚,層次豐富,簡單輕巧。Caesar salad爽口鮮甜,醬汁恰到好處,清新。
黃昏時段最好chill 一chill,飲番一杯就最好享受。

Clera Italy
來自於意大利嘅氣泡酒,

Sourdough 非常軟熟。

Caesar salad
爽口鮮甜,醬汁恰到好處,清新。

2022-09-01
$220 (其他)
🪟呢間𝗰𝗮𝗳𝗲有唔少攝影師都黎取景,店內外嘅色調、怖置都好好拍📸,日光與夜燈都有不同畫面,就好似佢地嘅餐點咁,日間有咖啡,夜晚有酒類,日啡夜酒兩種氣氛!☕️👧🏻Caca今次食乜嘢?🐔Chick wings $78 -小小辣嘅炸雞翼,配有款醬buffalo, honey mustard, bbq dips,小食必選👍🏻🍝Spaghetti Carbonara $118香烤過嘅煙肉片、松露、Parmesan cheese, 蛋王醬,口感好creamy。🥞Chocolate & Nutella pancake(推介🔥)$135超推—蛋味濃郁嘅香軟Pancake配上朱古力,榛子醬、焦糖香蕉、cream、糖霜,每一口都超幸福呀🥰🥃Hendricks $98 -係一杯咖啡酒,甜甜地有似橙啡嘅味道,不會醉😆

👧🏻Caca今次食乜嘢?
🍝Spaghetti Carbonara $118
Chick wings
2022-08-23
Chick wings
2022-08-31 44 瀏覽
NOOT (銅鑼灣)銅鑼灣黃泥涌道149號地舖依家好多餐廳都係日啡夜酒,好普遍,日間賣咖啡,晚間賣酒,符合白領需要。All Day Breakfast $148非常豐盛咁擺滿一盤,英式感十足,炒蛋非常滑,蛋香濃郁!香腸同煙肉味道濃郁啖啖肉,特大冬菇烤得好香,軟熟鮮甜又多汁,沙律菜同小蕃茄清新爽口,非常滿足!Spagetti Truffle Mushroom $135好濃黑松露味道,芝士醬汁好濃郁,非常均勻咁沾滿每一條意粉嘅所有面積,味道同口感當然一致唔會每啖都有落差。味道方面真係無得彈,濃郁又有啱啱好嘅糊口感,非常好味!New York Cheesecake $48芝士蛋糕真係非常芝士!每啖都係極之有份量嘅芝士,餅底好薄亦都唔會好有存在感,唔會有喧賓奪主之嫌,整片蛋糕都非常突顯到芝士嘅味道同口感!Pale Ink (Liqueur) $108本身就好鍾意咖啡,亦都有飲愛爾蘭咖啡,對於呢種同咖啡有密切關係嘅酒本身就有認識,呢款Pale Ink本身就帶有咖啡味,酒味反而唔濃烈,入口順滑,好好飲。Orange Juice $35除咗飲酒,炎炎夏日有杯果汁真係賞心愉悅,清涼解渴,果肉多多。
NOOT (銅鑼灣)
銅鑼灣黃泥涌道149號地舖

All Day Breakfast $148

New York Cheesecake $48

Pale Ink (Liqueur) $108

Orange Juice $35
先生找了的多間咖啡店都找不到有高質數的All day breakfast,終於在這週日在這裏找到。先生最不愛那些已預先煮好,凍凍的上碟,但這裏這個除了味道相當不錯外,而這款食材都是熱熱的,特別蕃茄仔🍅,炒蛋👍,磨菇,小心哦🥰。而食材款式都比較多,價錢都只是$148,性價比高,值得推介😋。環境坐位都舒適,但㕑房爐頭在舖中,有些美中不足係㕑房空氣抽氣比較弱,離開時身上帶有些油煙味,希望日後可有改善。另外這裏也非常歡迎狗狗的哦👍🐕‍🦺。
另外這裏也非常歡迎狗狗的哦👍🐕‍🦺。

All Day Breadfast

Latte Mocha
All Day Breadfast
  • AllDayBreadfast
2022-08-19 51 瀏覽
上網見到銅鑼灣呢度有一間好靚嘅Cafe今晚就特登約咗朋友嚟呢度打下卡飲吓嘢🤩💎 $135 Spaghetti Truffle Mushroom意粉嘅擺盤好靚😍好香黑松露味蘑菇都炒得好香口意粉醬汁好好味份量同朋友一齊食就啱啱好🤣💎 $85 Coronation Chicken Panini外皮煎香咗嘅雞肉三文治入面嘅雞肉配埋醬汁同生菜一齊食好夾😍擺盤亦都有沙律菜成個配搭好靚好健康 亦完全唔油膩.💎 $118 Chocolate & Nutella Pancake嚟到Cafe當然要試吓呢度嘅甜品今次就叫咗士多啤梨味嘅pancake配料好豐富有士多啤梨、藍莓、香蕉、好香嘅忌廉etc將配料夾埋pancake一齊食唔會好甜好油膩🥰配搭感覺啱啱好.💎$55 Macha Latte作為抹茶愛好者就叫咗一杯抹茶嘢飲嚟試一試上面嘅拉花好靚 畫得好仔細睇得出好有心機😍飲品入口有好香抹茶味抹茶同奶嘅比例啱啱好唔會太甜或苦一路同朋友傾偈一路飲就啱晒🥳.💎$65 Sapporo好驚喜😍估唔到嚟到Cafe都會係有酒精類飲品🤩今次就叫咗來自日本嘅啤酒好香啤酒味😍而且好易入口 女仔飲都啱哂
上網見到銅鑼灣呢度

成個配搭好靚好健康 亦完全唔油膩

嚟到Cafe當然要試吓呢度嘅甜品
今次就叫咗士多啤梨味嘅pancake
配料好豐富
有士多啤梨、藍莓、香蕉、好香嘅忌廉etc
將配料夾埋pancake一齊食

今次就叫咗來自日本嘅啤酒
好香啤酒味😍
而且好易入口 女仔飲都啱哂
2022-08-19 430 瀏覽
放工同丫妹係銅鑼灣搵食, 無意中發現咗呢間幾有復古味嘅Café。Café 跟地鐵站有段距離, 但平日未夠6點已經有唔少人幫襯。Menu上食物款式唔多, 相對下似乎係主打飲品, 而最有特色係Café 竟然會有酒飲!!! 但今晚我倆極之肚餓, 所以主要order咗兩個main courses 同埋dessert。慢活Café, 食物即叫即整, 預等一段時間, 趁住等野食時打下卡。【All Day Breakfast】HK$148賣相吸引令人開胃, 炒蛋超多蛋汁, 口感濕滑; 蕃茄仔林, 味道清甜多汁; 大蘑菇超juicy; 薯餅同麵包多士好脆; 脆皮腸鹹甜平均; 不過有兩片煙肉煎烤過, 稍為有咬口。【Spagetti Truffle Mushroom】HK$135意粉係有口感果種, 超多醬, 啖啖creamy, 松露味勁重, 仲有好多菇片, 正!!【Chocolate & Nutella pancake】HK$118Pancake軟熟有淡淡蛋香, 朱古力cream做得幼滑輕身, 加上榛子朱古力醬, 整體唔會過甜, 伴上焦糖香蕉、提子、士多啤梨, 賣相同味道一流, 值得推介!【New Yor

【All Day Breakfast】HK$148
All Day Breakfast

Spagetti Truffle Mushroom

【New York cheesecake】HK$48
Cheesecake芝士味濃郁, 質感很漿口, 不錯。
New York cheesecake
2022-08-19
All Day Breakfast
Spagetti Truffle Mushroom
New York cheesecake
2022-08-16 73 瀏覽
星期二上完課後,晚上和老公去了跑馬地一間cafe吃晚飯,這間不用加一又有wifi,超好。Coronation Chicken Panini香脆的帕尼尼麵包夾著香濃的咖哩雞,伴著新鮮的沙律菜吃,不錯。Spaghetti Carbonara 這是正宗的卡邦尼意粉,不用平時餐廳常用的忌廉,正宗用的是蛋黃,比平時吃得濃稠,鹹香鹹香的,好吃。Chocolate & Nutella Pancakes賣相很吸引,色彩繽紛,有兩層班㦸,夾著很多不同的水果,例如草莓、藍莓、香蕉、青提,還有燕麥和功克力忌廉,份量十足。Honey Cake起初害怕會過甜,結果甜度適中,忌廉綿滑,一層一層的,層次分別,我喜歡。Gin Hendrick’s 加了檸檬片中和了酒的苦味,容易入口。

Honey Cake
Honey  Cake

Gin Hendrick’s
加了檸檬片中和了酒的苦味,容易入口。
Gin Hendrick’s
2022-08-16
Honey  Cake
2022-07-31 72 瀏覽
星期六係無乜客人情況之下,Order咗兩杯野飲加一份sourdough, 野飲好快上到,但份sourdough 竟然等咗成半個鐘先到😅雖然食物質素ok, 但不會再來了
2022-07-27 70 瀏覽
相信好多打工仔都無可避免要OT,而呢度NOOT個名原來係NO OT而來,究竟有幾唔想OT先🤣🤣既然唔OT咁就一定有Happy Hour啦!好多人誤會左呢度裝修咁靚咁chill就係打卡Cafe,錯喇!呢度係有酒飲有HH㗎,5:50pm開始唔記得到7:50定8:50pm😆 銅鑼灣跑馬地返工既朋友留意吓喇!位置係銅鑼灣跑馬地交界,酒店再行入少少, 靜中帶旺 旺中帶靜 唔洗同人爭位 Cheers! 🍻🥂🍷🍸🍺🥃推介返,呢度有得飲白蘭樹下既咖啡甜酒 - 淡墨🖤淡墨加左梳打水之後好好飲好易入口,一次過飲左兩杯,唔鍾意飲酒/鍾意飲咖啡既朋友都一定會鍾意😎☝🏻野食方面唔算有好多選擇,鍾意有薯餅既all day breakfast 同埋好多磨菇同芝士既Truffle mushroom pasta! 記住趁熱食唔好掛住打卡喇!

既然唔OT咁就一定有Happy Hour啦!

推介返,呢度有得飲白蘭樹下既咖啡甜酒 - 淡墨🖤

淡墨
凍朱古力
2022-07-21 69 瀏覽
This is a late post but throwback to when i walked past and noticed this new cafe on the street just below my home. I noticed it a couple times from teh tram and one day I just decided to walk over for lunch, a luxury due to working from home hehehhe and it's not bad. The storefront is such a vibe but if you're sitting outside, you'll have to risk the heat and the sun being in your eyes lol
星期五的午餐都要Chill!跑馬地新開一間café,便要到來一試!Café設有室內外坐位,環境舒適,𣊬間有種放假的感覺~🍳All Day Breakfast ($148)麵包用上sourdough,口感較硬,但配上薯餅及蛋一齊食不錯~☕️Dirty ($42)可選擇nutty或fruity,醇厚的咖啡及微冰的牛奶十分夾,味覺的雙重口感啊~✨整體感覺:食物質素正常,勝於環境舒適,可與三五知己一齊度過休閒下午🥰

🍳All Day Breakfast ($148)

All  Day  Breakfast

☕️Dirty ($42)

Dirty

All  Day  Breakfast
Dirty
2022-06-24 73 瀏覽
跑馬地Chill Cafe☕️ <NOOT>近期喺IG見唔少網美post呢間Cafe最signature 既係門口嘅打卡位📷📸可惜天公不作美,有位 落大雨都冇得坐🤥餐廳內嘅環境都唔錯嘅 座位寬敞☺️- Smoke salmon and avocado sourdough🥑 💰$108三文魚各有三大塊,好足料!配埋牛油果蓉👍🏻但sourdough 烘得唔夠熱同脆口🤥- Strawberry Yogurt Pancake 🍓🥞 💰$138✨Pancake 口感鬆軟,上面係士多啤梨乳酪cream,酸酸甜甜,好好食!😍美味得黎又輕盈,可以過下甜品癮🤣- Flat White☕️ 💰$45- Mocha☕️ 💰$55咖啡可以選擇採用 Nutty or Fruity 既咖啡豆☕️我哋兩杯都揀用nutty ,香醇幼滑☺️個人覺得杯Mocha 朱古力味可以調濃少少🤏🏻Cafe 內有唔少打卡位📸係一個幾適合同朋友黎聚會既地方!
跑馬地Chill Cafe☕️ <NOOT>
近期喺IG見唔少網美post呢間Cafe
最signature 既係門口嘅打卡位📷📸
可惜天公不作美,有位 落大雨都冇得坐🤥

餐廳內嘅環境都唔錯嘅 座位寬敞☺️

三文魚各有三大塊,好足料!
配埋牛油果蓉👍🏻
但sourdough 烘得唔夠熱同脆口🤥

美味得黎又輕盈,可以過下甜品癮🤣

- Flat White☕️ 💰$45
- Mocha☕️ 💰$55
我哋兩杯都揀用nutty ,香醇幼滑☺️
個人覺得杯Mocha 朱古力味可以調濃少少🤏🏻

Cafe 內有唔少打卡位📸
係一個幾適合同朋友黎聚會既地方!
2022-06-21 58 瀏覽
去銅鑼灣行街,行到攰就搵間咖啡店坐下,但連續去幾間都full 晒,最後行左黎依間,可能因為唔喺中心區域,所以唔full。環境幾舒服,有outdoor 位置,但天氣大熱沒揀到。近門口有梳化位,有自然光,又舒服,好chill~今次咖啡揀左Long Black (Nutty),我覺得唔夠nutty,咖啡味有啲偏淡,個人唔鍾意。另外見佢有自家製既Honey Cake,所以都要左件黎試試。味道唔係好甜,質地都ok,不過不失。

2022-05-17
下午茶