2022-04-06 1104 瀏覽
在銅鑼灣進入跑馬地的街頭有新開了不久的 ɴᴏᴏᴛ 為了避開新 ᴄᴀғᴇ 人很多的節奏選了個大早上到達 小確幸如願坐到打卡位然而寧靜的 ᴄᴀғᴇ ᴠɪʙᴇs 也只維持了五分鐘 下一組客人坐沙發位 超吵 ...𓋪 𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 & 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘚𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )sᴏғᴛ ᴏᴘᴇɴɪɴɢ 餐牌食物款式不算很多11 ᴀ.ᴍ 前只有 ᴘᴀɴɪɴɪ, sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ 跟 ᴘᴀsᴛʀʏ 輕食供應午後才有小食跟意粉喔本來想吃 ᴘᴀɴɪɴɪ 又怕太飽 最後還是選了 sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ~ sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ 兩塊 上面塗滿牛油果蓉擺盤算是滿用心的 有小玫瑰花形的煙三文魚ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 還有 ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇsᴇ 跟青瓜 整體上算是蠻新鮮的組合可惜酸種麵包本體太硬 如果再軟熟一點就好了咖啡可以選 ɴᴜᴛᴛʏ / ғʀᴜɪᴛʏ 咖啡豆拿鐵奶味蠻濃的 算是不錯 作為早餐 整體上不過不失啦 不過因為所有餐點都是單點 價錢略貴性價比不算十分高如果有 ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ / ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ 就更好了!
在銅鑼灣進入跑馬地的街頭
有新開了不久的 ɴᴏᴏᴛ
為了避開新 ᴄᴀғᴇ 人很多的節奏
選了個大早上到達 小確幸如願坐到打卡位
然而寧靜的 ᴄᴀғᴇ ᴠɪʙᴇs 也只維持了五分鐘
下一組客人坐沙發位 超吵 ...
𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )
sᴏғᴛ ᴏᴘᴇɴɪɴɢ 餐牌食物款式不算很多

作為早餐 整體上不過不失啦
不過因為所有餐點都是單點 價錢略貴
性價比不算十分高
2022-02-21
$140 (早餐)
2022-07-31 0 瀏覽
星期六係無乜客人情況之下,Order咗兩杯野飲加一份sourdough, 野飲好快上到,但份sourdough 竟然等咗成半個鐘先到😅雖然食物質素ok, 但不會再來了
2022-07-27 29 瀏覽
相信好多打工仔都無可避免要OT,而呢度NOOT個名原來係NO OT而來,究竟有幾唔想OT先🤣🤣既然唔OT咁就一定有Happy Hour啦!好多人誤會左呢度裝修咁靚咁chill就係打卡Cafe,錯喇!呢度係有酒飲有HH㗎,5:50pm開始唔記得到7:50定8:50pm😆 銅鑼灣跑馬地返工既朋友留意吓喇!位置係銅鑼灣跑馬地交界,酒店再行入少少, 靜中帶旺 旺中帶靜 唔洗同人爭位 Cheers! 🍻🥂🍷🍸🍺🥃推介返,呢度有得飲白蘭樹下既咖啡甜酒 - 淡墨🖤淡墨加左梳打水之後好好飲好易入口,一次過飲左兩杯,唔鍾意飲酒/鍾意飲咖啡既朋友都一定會鍾意😎☝🏻野食方面唔算有好多選擇,鍾意有薯餅既all day breakfast 同埋好多磨菇同芝士既Truffle mushroom pasta! 記住趁熱食唔好掛住打卡喇!

既然唔OT咁就一定有Happy Hour啦!

推介返,呢度有得飲白蘭樹下既咖啡甜酒 - 淡墨🖤

淡墨
凍朱古力
2022-07-21 30 瀏覽
This is a late post but throwback to when i walked past and noticed this new cafe on the street just below my home. I noticed it a couple times from teh tram and one day I just decided to walk over for lunch, a luxury due to working from home hehehhe and it's not bad. The storefront is such a vibe but if you're sitting outside, you'll have to risk the heat and the sun being in your eyes lol
星期五的午餐都要Chill!跑馬地新開一間café,便要到來一試!Café設有室內外坐位,環境舒適,𣊬間有種放假的感覺~🍳All Day Breakfast ($148)麵包用上sourdough,口感較硬,但配上薯餅及蛋一齊食不錯~☕️Dirty ($42)可選擇nutty或fruity,醇厚的咖啡及微冰的牛奶十分夾,味覺的雙重口感啊~✨整體感覺:食物質素正常,勝於環境舒適,可與三五知己一齊度過休閒下午🥰

🍳All Day Breakfast ($148)

All  Day  Breakfast

☕️Dirty ($42)

Dirty

All  Day  Breakfast
Dirty
2022-06-24 52 瀏覽
跑馬地Chill Cafe☕️ <NOOT>近期喺IG見唔少網美post呢間Cafe最signature 既係門口嘅打卡位📷📸可惜天公不作美,有位 落大雨都冇得坐🤥餐廳內嘅環境都唔錯嘅 座位寬敞☺️- Smoke salmon and avocado sourdough🥑 💰$108三文魚各有三大塊,好足料!配埋牛油果蓉👍🏻但sourdough 烘得唔夠熱同脆口🤥- Strawberry Yogurt Pancake 🍓🥞 💰$138✨Pancake 口感鬆軟,上面係士多啤梨乳酪cream,酸酸甜甜,好好食!😍美味得黎又輕盈,可以過下甜品癮🤣- Flat White☕️ 💰$45- Mocha☕️ 💰$55咖啡可以選擇採用 Nutty or Fruity 既咖啡豆☕️我哋兩杯都揀用nutty ,香醇幼滑☺️個人覺得杯Mocha 朱古力味可以調濃少少🤏🏻Cafe 內有唔少打卡位📸係一個幾適合同朋友黎聚會既地方!
跑馬地Chill Cafe☕️ <NOOT>
近期喺IG見唔少網美post呢間Cafe
最signature 既係門口嘅打卡位📷📸
可惜天公不作美,有位 落大雨都冇得坐🤥

餐廳內嘅環境都唔錯嘅 座位寬敞☺️

三文魚各有三大塊,好足料!
配埋牛油果蓉👍🏻
但sourdough 烘得唔夠熱同脆口🤥

美味得黎又輕盈,可以過下甜品癮🤣

- Flat White☕️ 💰$45
- Mocha☕️ 💰$55
我哋兩杯都揀用nutty ,香醇幼滑☺️
個人覺得杯Mocha 朱古力味可以調濃少少🤏🏻

Cafe 內有唔少打卡位📸
係一個幾適合同朋友黎聚會既地方!
2022-06-21 38 瀏覽
去銅鑼灣行街,行到攰就搵間咖啡店坐下,但連續去幾間都full 晒,最後行左黎依間,可能因為唔喺中心區域,所以唔full。環境幾舒服,有outdoor 位置,但天氣大熱沒揀到。近門口有梳化位,有自然光,又舒服,好chill~今次咖啡揀左Long Black (Nutty),我覺得唔夠nutty,咖啡味有啲偏淡,個人唔鍾意。另外見佢有自家製既Honey Cake,所以都要左件黎試試。味道唔係好甜,質地都ok,不過不失。

2022-05-17
2022-06-16 39 瀏覽
跑馬地近期最hit既cafe 見到好多附近做完運動/放狗人士都會入去chill下 門口非常打卡able 值得黎呃下like食物方面 不過不失 panini烘得超脆 有少少界口不過餡料係ok既雞翼好惹味 不過細仔左少少 但都推薦Cafe最重要既啡我個人覺得有進步空間叫左杯nutty既凍美 飲落偏酸偏fruity 苦味又出 有待改善環境寧靜 都坐得舒服 但留意一點既係 地址雖然寫跑馬地 但事實上近銅鑼灣多點 想去打卡既朋友可以留意下

食物方面 不過不失 panini烘得超脆 有少少界口
不過餡料係ok既
雞翼好惹味 不過細仔左少少 但都推薦

Cafe最重要既啡
我個人覺得有進步空間

2022-05-15 106 瀏覽
人數:2個(女)日期:4月尾時間:4:00天氣:涼放假同家姐chill下~家姐帶左我去呢間cafe門口已經好打卡feel,有兩張細枱,每邊坐到2個人左右,影啲假日相係幾啱feel叫左個honey layer cake,bagel, matcha latte 同latte整體評分:中上 🥯🥯🥯Honey later cake:食落未有好特出honey味,同我本身對呢種鮮奶油口感好麻麻Bagel:加左cream cheese (分開上)包嘅口感未算好煙韌,偏軟身飲品:matcha latte正常~可以叫少糖👍🏻latte 叫左nutty flavour 香氣夠,但熱飲要等cool down少少先入口會更順服務:幾親切,不錯~環境:vintage igable清潔:滿意
人數:2個(女)
日期:4月尾
時間:4:00
天氣:涼

放假同家姐chill下~家姐帶左我去呢間cafe

整體評分:中上 🥯🥯🥯
服務:幾親切,不錯~
環境:vintage igable
清潔:滿意
雖然位於跑馬地 但係佢嘅位置係比較近銅鑼灣 行入去都幾方便😆內裏裝修有些小復古感覺😌復活節期間去嗰陣時 店員仲好窩心咁送咗每人一粒復活蛋🐣🤍-🥑smoked salmon and avocado ($108)🍝spaghetti truffle mushroom ($135)煙三文魚牛油果多士又係我一定會點嘅選擇🤭擺盤幾用心 香脆多士上搽左咗牛油果醬 面頭鋪咗一朵朵嘅羽衣甘藍同卷得好靚嘅煙三文魚花🥳白色一粒粒嗰啲係忌廉芝士 整體味道配埋青檸汁都幾清爽😛煙三文魚份量其實幾多 不過如果多士大塊啲會更滿足!點嘅意粉份量就好大🤣🤣黑松露味好香好濃郁 灑滿左芝士絲勁吸引 不過真係要趁熱食 如果唔係會黐埋一舊舊嘥晒😆

2022-04-29 93 瀏覽
.每日都想好似餐廳名咁”NO OT”, 希望今晚真係得🥹 黎左幾次食物嘅質素都幾穩定, 特別鐘意呢款香港比較少見嘅英式三文治 - ”Coronation Chicken Panini”另外佢哋不時都會轉下佢哋嘅手冲豆, 之前係台灣豆, 今次就係荷蘭豆, 估唔到有驚喜喎, 好重🍑, 唔知下次佢會試到邊個國家嘅豆呢🤗.🔻🍽 NOOT📌 地址: 銅鑼灣黃泥涌道149號地舖.#tummysreadyatcausewaybay #tummysreadyforcafe #tummysreadyfordessert #tummysreadyforcake
🔻
🍽 NOOT
📌 地址: 銅鑼灣黃泥涌道149號地舖
【鬧市中寧靜嘅cafe 既打卡又work friendly 】跑馬地 鄰近銅鑼灣,絕對係旺中帶靜嘅地方,環境舒服😌有幾個打卡位-門口的座位同近窗邊的玻璃枱,有著絕美的采光幸運的係當日weekend 3:30都有位,但可惜嘅係限聚坐唔到最靚近窗嘅位,好sad 🫠 soft opening 有啲日子唔開要注意✅ 欣賞有fruity nutty 豆簡, work-friendly,環境靚,食物都ok🫠🫠 等候時間稍耐🫠🫠衛生可能要注意,可能有植物關係有幾多小蚊滋幾disturbing, 要係甘揮手趕走佢地,但最後坐左一陣舊蛋糕都未食完就已經被蚊滋痴住… 然後杯啡都遭殃…🥲 呢方面襯soft opening 嘅時候建議改善下___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨New York cheesecake $48入口順滑,少許偏甜,如果加返sour cream平衡甜味就更加好😋😋✨coronation chicken panini $85當日應該係漏左單…我哋傻傻咁等左半個鐘..原來漏單,當日唔係fullhouse,佢出啡/野食嘅速度稍慢味道都唔錯,panini呈金黃色有壓紋望落

🫠🫠 等候時間稍耐
呢方面襯soft opening 嘅時候建議改善下
___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨New York cheesecake $48

味道都唔錯,panini呈金黃色有壓紋望落好吸引🤤雞肉可以更多

✨iced black $43
✨dirty $42
Both coffee fruity 好飲,算係好耐冇飲甘有要求、質素嘅fruity coffee,相信nutty都有保證
Dirty 見到漸變👍🏻👍🏻
2022-04-19 67 瀏覽
NOOT雖在跑馬地 但在時代廣場走過去都不算太遠 😚室內室外都有位置 裝修有心思 帶點懷舊復古風格店內座位頗多 有不少卡位~最靚的兩個座位就係門口位置 拍照打卡很不錯📸.🔸ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ $148🔸🔸ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ $135🔸All Day Breakfast正常發揮 不過不失 未見太大驚喜反而蘑菇意粉幾好食 芝士同truffle味都頗突出整體食物質素比想像中好 但以這個份量來說 定價略高了一點勝在環境挺舒適 同朋友坐低傾下計很不錯.🔸ᴄᴀꜰꜰᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ $42🔸🔸ᴘɪᴄᴄᴏʟᴏ $35🔸NOOT咖啡可以揀選nutty / fruity 的咖啡豆分別來自兩間本地roaster口感順滑 飲落奶味感覺比較重 拉花幾靚 但很快就出哂泡泡有點可惜
NOOT雖在跑馬地 但在時代廣場走過去都不算太遠 😚
室內室外都有位置 裝修有心思 帶點懷舊復古風格
店內座位頗多 有不少卡位~
最靚的兩個座位就係門口位置 拍照打卡很不錯📸

NOOT咖啡可以揀選nutty / fruity 的咖啡豆
分別來自兩間本地roaster
口感順滑 飲落奶味感覺比較重
拉花幾靚 但很快就出哂泡泡有點可惜
NOOT is a new coffee shop that opened in my neighbourhood recently. It's quite popular as it's closer to Causeway Bay than the actual heart of Happy Valley. It has a nice entrance way and you will always find someone there taking a selfie.On this weekday, I decided to give it a try as there was seats available.Menu is in English only. There is no 10% service charge and you order at the cashier where they will bring the food to you.I ordered a latte ($42). It was smooth with a nice bit of latte a

I ordered a latte ($42). It was smooth with a nice bit of latte art. A tiny bit of nuttiness with not too much milk.

I always want a bit of cake with my coffee so chose the New York Cheesecake ($48). It seemed they always seem to run out of any other cakes as every time I've wandered by, this is the only cake available. I start to wonder if they offer any other cake? Or is it a weekend only thing because I only come here on weekdays? Any ways ... the cake was ok. Creamy and rich. Oddly it had no crust so it was just one creamy texture with no real distinct flavour.  So, it was like eating cream. I think a little bit of crust would have made it pop. But then I'm picky about cakes and cheesecakes are often on the bottom of my must order list.

It was a nice cafe but not worth waiting for a table for.
2022-04-01
環境靚之餘~店既人都超級nice✨見住附近既居民幫襯嘆杯咖啡chill一陣٩(๑⃙⃘˙ᵕ˙๑⃙⃘)۶——————————————————————✨Ordered: • Coronation Chicken Panini🥪 ($85) <3.5/5>好似三文治咁但用既包係意大利麵包✨夾心Coronation Chicken其實啫係咖喱雞肉啊~咖喱醬易入口~完全唔辣既✨有啲意外會係呢個mix and match~( ๑⃙⃘ˊ꒳​ˋ๑⃙⃘) • Spaghetti Carbonara🍝 ($135) <4/5>係傳統方式煮既卡邦尼意粉~啫係用蛋黃啊‪❤︎‬‪⸝⸝⸝唔太杰身~唔會太膩ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧意粉硬度適中!不過啲煙肉就偏咸左少少~但整體唔錯( ๑⃙⃘ˊ꒳​ˋ๑⃙⃘) • Flat White☕️ ($45) <4/5>**佢地既latte art超靚啊~😍😍睇得又飲得⸜(*ˊᗜˋ*)⸝⋆* Instagram | @foodinframe.hk
環境靚之餘~店既人都超級nice✨
——————————————————————
✨Ordered:

好似三文治咁但用既包係意大利麵包✨
咖喱醬易入口~完全唔辣既✨

係傳統方式煮既卡邦尼意粉~
意粉硬度適中!
不過啲煙肉就偏咸左少少~
但整體唔錯( ๑⃙⃘ˊ꒳​ˋ๑⃙⃘)

• Flat White☕️ ($45) <4/5>
**佢地既latte art超靚啊~😍😍