餐廳: no.11
資訊:

2021-03-14 82 瀏覽
入到長洲唔係食海鮮,而係食呢間新開嘅咖啡店,佢嘅裝修係成間白色舖頭咁嘅,好有文清氣息,我2:00去到,但竟然都仲要等位,就知道幾有人氣啦。叫咗一碟混合味道的egg Benedict,有煙三文魚咩同埋煙肉味。仲叫咗個蟹肉牛油果焗薯,一杯dirty coffee and cappuccino! 嘢食嚟到嘅時候我真係心心眼左,因為個賣相好吸引。佢嘅egg benedit有別於一般餐廳,佢嘅麵包似係而家用緊最hit ge 酸種麵包,食落去撈埋egg benedict 真係好滿足,煙肉同煙三文魚配搭非常之好。至於蟹肉牛油果焗薯,就非常足料,食咗半個我已經飽飽地了。至於咖啡呢,我覺得係中上,可以同出面市區嘅咖啡店有得揮!依個價錢來講,有啲咁高質嘅咖啡都算係唔錯㗎啦,所以大家喺長洲想放鬆一下,唔一定要食海鮮,可以試吓依間餐廳㗎

至於蟹肉牛油果焗薯,就非常足料,食咗半個我已經飽飽地了。
至於咖啡呢,我覺得係中上,可以同出面市區嘅咖啡店有得揮!

2021-03-14 341 瀏覽
香港地方不是很大,還是可以找到地方像度假般的一樣,就是長洲。來到長洲遊玩,一天的時間已經很足夠。長洲的食肆特別多,來享受渡假的感覺,當然要找一間餐廳環境舒適,食物味道不錯,便選上了no. 11。no. 11 只是開業了一個半月,雖然食物選擇不多,但有其吸引之處,食物賣相精美,收費實惠,就能吸引食客前來,確實是一家不會讓食客失望,能享受美好時光的餐廳。******************************no.11,就位於長洲中興新街11號地鋪,所以餐廳名字是這樣由來。餐廳室內坐位不算多,還有室外坐位供應,無論室外還是室內,都識人坐得舒適。在天氣不熱的情況之下,坐在室外,吹著微風,更是享受。餐廳提供的食物主要有,全日供應的早餐、賓尼蛋 和焗薯,還可以加錢添加額外食物。此外,漢堡包 以漢堡和雞堡為主,漢堡都是配上薯條一客,或者加錢另配其他食物,價錢收費由幾十至百多元不等。飲品方面,一般餐茶類別、汽水都有供應,當然不少得,不同款式的咖啡。餐飲凍檸茶,甜度適中,茶味清香,也算不錯。牛油果醬賓尼迪蛋 HKD92,已有沙律配備,另外加 HKD12 加配煙三文魚,賣相相當討好,更沒想到未味道如

餐飲凍檸茶,甜度適中,茶味清香,也算不錯。

牛油果醬賓尼迪蛋 HKD92,已有沙律配備,另外加 HKD12 加配煙三文魚,賣相相當討好,更沒想到未味道如此出色。賓尼迪蛋配上荷蘭醬,帶點微酸味道,非常開胃。流心的賓尼迪蛋汁,配上牛油果醬,放在酸種麵包多士而吃,非常之夾,牛油果醬味道很香,還有煙三文魚咸香味,有不同味道在口中出現,確實有點驚喜。

全日早餐 HKD98,另外加 HK12 加配煙三文魚,食物擺放非常吸引。炒蛋非常滑溜,香腸煎香之後帶點煙香味好吃,更沒想到大啡菇的菇味如此清香,煙肉煎得香口,煙肉脂肪不算多,吃上口也不覺油膩。茄汁豆味道不錯,最感意外就是牛角包,牛角包非常酥香鬆軟,吃上口回味無窮,還有不少沙律菜,用上雜莓製成做醋汁,酸甜開胃,可以抵消肉類的油膩感,吃完整個全日早餐,吃得飽肚又滿足,確實抵食。

• 牛油果醬賓尼迪蛋
  • 全日早餐
2021-03-14 111 瀏覽
兩年冇嚟長洲,話長唔長,話短唔短,但就變化頗大,變得冇咁悶,仲多咗好西食,呢間上次大胃嚟都唔覺有嘅,試吓先啱啱行完山睇完奇石,行到身水身汗,杯柚子杯又大杯又解渴,啱晒嚟親cafe點會唔飲啡吖?呢杯latte夠晒賞心悅目,而且振奮埋疲憊嘅身軀三文魚好綿,同toast好軟熟,彼此合作無間譜出美味班尼迪蛋實在出色,有蛋味得嚟仲提升埋三文魚嘅味道同toast嘅質感呢個組合令人好滿足,唔多鍾意食腸同煙肉嘅大胃都覺得好好味好少cafe有賣焗薯,而且質素奇高,薯肉打成蓉再混合蟹肉,鬼斧神工其實呢間食物比飲品質素更高章,嚟長洲真係可以食吓,冇走寶

柚子茶

鮮奶咖啡

煙三文魚賓尼迪蛋

三文魚好綿,同toast好軟熟,彼此合作無間譜出美味

牛油果醬蟹肉焗薯

呢個組合令人好滿足,唔多鍾意食腸同煙肉嘅大胃都覺得好好味

其實呢間食物比飲品質素更高章,嚟長洲真係可以食吓,冇走寶
2021-03-13
柚子茶
鮮奶咖啡
煙三文魚賓尼迪蛋
牛油果醬蟹肉焗薯
雖然遠離煩囂入長洲,但週末就係要夠hea。尤其我哋呢啲九龍人,入長洲最極都12點。又由於晏起身,通都早餐午餐一齊食,All day breakfast 絕對係首選。估唔到佢嘅蟹肉牛油果焗薯咁有誠意。至少唔係普通餐廳咁hea比啲焗豆,沙律汁又別出心裁~ 個Burger要讚嘅都係個汁!其次係個包,好鬆軟,食晒都唔會覺得「銀」胃。不過個人覺得雞肉Burger好食過牛肉。薯條係原隻薯仔炸,不過不失。咖啡只得無糖漿款,希望會引入大路嘅焦糖、榛子糖醬,滿足下我呢啲鍾意多口味嘅人。
蟹肉牛油果焗薯All  Day
2021-03-13
5 分鐘 (堂食)
蟹肉牛油果焗薯All  Day
  • 芝士雞肉漢堡
2021-03-11 178 瀏覽
今日再來個離島自由痕, 自我感覺良好一番,  行完一輪山, 當然食埋個early dinner才走人, 今日同朋友揀左呢間位於長洲的新Cafe No.11, 平日Cafe收 18:00, 我地17:00 準時開餐。No.11 係一間小島Cafe, 座位分室外及室內兩種, 坐室外食野, 呢啲天氣, 清風送爽, 感覺好舒服。價錢好平易近人Latte ($36)入口啡味好濃, 咖啡是順滑的, 微酸, 不苦澀‚ 高水準。All day breakfast ($98)實在太吸晴了, 食物排位好靚, 色彩繽紛奪目, Lunch 食咗好少嘢, 呢個 all day breakfast 冇叫錯, 份量足。煙肉 ~ 半肥瘦嘅煙肉煎到脆卜卜, 食落又唔太乾身兼冇油淋淋嘅感覺, 夠晒香口。煙三文魚 (加配+$14) ~ 三文魚肉質滑溜, 帶點煙燻嘅香氣, 香香鹹鹹, 好食。香腸 ~ 皮是脆的, 香腸食落唔鹹, 有少許芝士嘅香味, 個人比較喜歡這樣淡口的香腸。牛角包 ~  酥皮鬆化到不得了, 內裏卻是軟綿綿的, 又酥又香, 掂炒滑蛋 ~ 香噴噴, 又滑又juicy。焗啡菇 ~ 爽口多汁芝士焗蕃茄 ~ 芝士火炙

價錢好平易近人

Latte ($36)
入口啡味好濃, 咖啡是順滑的, 微酸, 不苦澀‚ 高水準。
Latte ($36)

All day breakfast ($98)
All day breakfast ($98)

炒滑蛋 ~ 香噴噴, 又滑又juicy。

焗啡菇 ~ 爽口多汁

芝士焗蕃茄 ~ 芝士火炙至表面有少許焦香, 令芝士嘅鹹香更為突出, 配上清新多汁帶點微酸嘅蕃茄, yummy。

沙律 ~ 我懷疑 no.11 既廚師係老細, 呢個All day breakfast一啲都唔hea, 沙律係用佢哋嘅自家沙律汁, 新鮮紅莓打汁加陳醋等配製, 莓味好清香, 酸酸香香, 有少許甜味, 混合爽脆嘅沙律菜, 健康得黎又好食。

牛油果醬芝士漢堡包配 ($68)
朋友之選, 漢堡包既色相都唔錯, 咁同我個all day breakfast嘅色相比, 就梗係冇得比喇。

漢堡包餡配車打芝士、紫洋蔥、生菜、酸瓜、蕃茄及自家醬汁, 當然仲有件煎得熱辣辣漢堡扒。

太吸引了......咬左一口, 牛肉好juicy, 配搭埋個芝士醬汁, 大滿足。

甜薯條 (薯條轉甜薯+$8)
甜薯炸得好乾身又脆口, 甜甜地, 不經不覺畀我食咗佢一半。

絕對可以返兜的一間平靚正Café, 全日免加一。
  • all day breakfast
2021-03-06 80 瀏覽
抗疫疲勞,難得放假入長洲,放鬆心情之餘,品嘗當地美食也是一種享受。來到cafe可以坐室內,仍然有180度開放式落地玻璃,與室外風景連成一體,悠閒而放鬆。同時設有露天茶座,坐在室外,心情特別放鬆,非常符合到家休閒嘅氣氛。鮮奶咖啡Caffe Latte$36餐廳堅持每朝營業前調整咖啡豆即研磨度和萃取時間,務求制作一杯令人滿意的咖啡。雙層芝士漢堡Double Cheese Burger$82非常邪惡的雙層芝士漢堡一口咬落去,濃列的牛肉香味再加上雙重芝士,香濃肉味令人消魂。薯條,厚身又有質感,鬆軟香脆。如于即炸出爐,送入口中還保持熱度。賓尼迪蛋Mix Benedict$98班尼迪蛋的靈魂在於它的水煮蛋和荷蘭醬,用刀切開,蛋黃緩緩流出,然後與香濃的荷蘭醬結合,再與多士一齊送入口中,口感濃稠,滑順。店內有自助飲水和潔手液。每一位入去的人客都需要先探熱,室內衛生清潔,整體來講留下美好印象,還可以趁機打咭。

鮮奶咖啡Caffe Latte$36

雙層芝士漢堡Double Cheese Burger$82

賓尼迪蛋Mix Benedict$98

2021-03-05 94 瀏覽
🔎no.11 (長洲)長洲都愈來愈多Cafe 今次揀咗一間清新簡潔嘅小Cafe 仲有室外位置㗎 天氣好或者帶狗仔都可以坐室外-🔹Double Cheese Burger $82個Burger癲咗咁厚 分兩啖都咬唔哂🤣 下次都係唔好貪心食單層夠了 千島醬加埋啲芝士仲要流哂出嚟🤤 仲有蕃茄、生菜同洋蔥 整體唔會好油膩 好滿足 重點係可以+$8轉番薯條🔝雖然好鍾意食薯條 但只要有番薯條嘅地方我都一定會轉🔹All Day Breakfast $98差唔多有哂我鍾意嘅元素 牛角包、大啡菇、香腸、茄汁豆、沙律菜、炒蛋 呢啲都係我最愛 另外仲有煙肉同芝士焗蕃茄呢個價錢呢個質素我收貨架啦 唯一挑剔下嘅話可能係個牛角包再焗耐dd脆d就夠🔹Iced Americano $33🔹Iced Latte $36每次都係飲呢兩樣 咖啡都幾好 不過如果用環保飲筒會更加分📍長洲中興新街11號地鋪🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_長洲#食在長洲#cafe系列
🔎no.11 (長洲)
🔹Double Cheese Burger $82

🔹All Day Breakfast $98

🔹Iced Americano $33
🔹Iced Latte $36
每次都係飲呢兩樣 咖啡都幾好 不過如果用環保飲筒會更加分

📍長洲中興新街11號地鋪
2021-03-03 67 瀏覽
好耐無黎長洲,趁平日放假入黎行下。長洲出名都係一d小食,朋友話多左好多打卡餐廳,就自己黎explore下。 下午茶行過呢間,有室外同室內感覺幾chill既餐廳,主要食西式野,唔算貴,試試佢。食物兩頁紙,仲有張飲品menu, 忘了影。大概十幾到二十個位,幾好坐。兩人各叫一個main同野飲,埋單剛好250。首先,朋友既煙三文魚Benedict。好欣賞佢個乾既西柚,幾有心思。 煙三文魚同個蛋份量都好多,塊煙三文魚係完全cover晒個多士,基本上食完個包都仲有好多淨。 荷蘭醬味道不錯,最欣賞係佢個沙律汁,出面食唔到既味道,酸酸甜甜,好fresh. 出色. 再來係我既美式焗薯加all day breakfast. 本身無預到有咁多野食,真係好大份! 食完已經唔使再食大魚蛋平安包。 焗薯好香牛油味,配上凍凍的sour cream正! 炒蛋就好健康,感覺少油少鹽,其他食物都正常。 好可惜我地都唔飲coffee, 呢兩杯就中規中矩啦。

食物兩頁紙,仲有張飲品menu, 忘了影。

大概十幾到二十個位,幾好坐。

兩人各叫一個main同野飲,埋單剛好250。

煙三文魚班尼迪

美式焗薯

好可惜我地都唔飲coffee, 呢兩杯就中規中矩啦。
煙三文魚班尼迪
美式焗薯
2021-02-23 101 瀏覽
搬左入長洲之後, 我就成為左NO.11的常客 中意佢的環境同食物 價錢仲要好經濟👍🏽佢位於天后廟附近, 環境比碼頭果邊靜D 適合大家享受一個寧靜的早上☀️而家天氣仲好清涼 所以我中意坐出面 可以曬下太陽 又有微風的感覺除左環境, 食物方面都非常出色 呢度的早餐去到11:30 訓到11點都仲可以食到班戟早餐 $52呢度的早餐除左主食外, 都會配炒蛋, 香腸同沙律 份量非常足夠班戟一食就知係即叫即整 邊邊位好脆 但整體非常鬆軟配上牛油香同埋maple syrup 同連鎖快餐店的真係天壤之別炒蛋做得好好 唔會過熟 仲見到半熟的蛋液沙律都好有誠意 特別係個沙律汁 唔係普通的蛋黃醬/ 黑醋汁 我相信係自己調配的紅莓汁 食落帶小小酸 好清新牛油果蟹肉焗薯全日早餐 $128呢個全日早餐的份量十分大 岩哂大食有為除左上面提過的炒蛋同香腸 仲有sourdough toast 同埋焗蕃茄而主角牛油果蟹肉焗薯 真係好好好好好食!!!佢的焗薯同一般的不同 唔係原個薯仔拎去焗而係先挖出薯仔肉 加入蟹肉 再放返入薯仔入面焗令到薯仔好軟滑 而且每一啖都有蟹肉的鮮味 超勁量蟹肉 加上牛油果蓉 減低油膩感最後 呢度的咖啡
搬左入長洲之後, 我就成為左NO.11的常客
中意佢的環境同食物 價錢仲要好經濟👍🏽
佢位於天后廟附近, 環境比碼頭果邊靜D
適合大家享受一個寧靜的早上☀️

而家天氣仲好清涼 所以我中意坐出面
可以曬下太陽 又有微風的感覺

除左環境, 食物方面都非常出色
呢度的早餐去到11:30 訓到11點都仲可以食到

我相信係自己調配的紅莓汁
食落帶小小酸 好清新

牛油果蟹肉焗薯全日早餐 $128
呢個全日早餐的份量十分大 岩哂大食有為

而主角牛油果蟹肉焗薯 真係好好好好好食!!!
佢的焗薯同一般的不同 唔係原個薯仔拎去焗
而係先挖出薯仔肉 加入蟹肉 再放返入薯仔入面焗

最後 呢度的咖啡都好出色 強烈推薦大家都黎自己試下❤️❤️❤️
2021-02-22 290 瀏覽
最近假期入長洲,人流唔算多,正好放鬆心情,可以悠閒一下,散步時見到有間cafe,裝潢都幾型格,而且仲有outdoor座位,係太陽下進餐,感覺都好舒服。食物主要all day breakfast 同漢堡包,飲品有咖啡、朱古力、茶、汽水……選擇唔算多,但勝在質素高。賣相吸引,份量十足,價錢合理。先點餐付款,店員會送食物到座位。all day breakfast $98有牛角包、煙肉、香腸、蘿勒芝士焗蕃茄、焗豆、炒蛋、大啡菇、沙律……極之豐富。滑蛋好嫩好香,大啡菇肉厚多汁,仲好夠味。沙律酸酸甜甜好開始清新。最有heart係焗豆同牛角包,前者微暖,後者微脆酥香,仲有牛油香。蘿勒同芝士都好香,味道好夾蕃茄。香腸同煙肉煎得唔錯,唔會乾,咬落都仲有汁。Dirty $36沖得很好,上層係濃郁帶香嘅熱咖啡,下層係冰凍牛奶,漸層染色效果做得好。要一大口飲,可以飲到冷熱口感,濃郁咖啡味與香純牛奶味,可以更明顯飲到兩個味道。Chocolate Milk $40拉花好靚,朱古力味道濃重,好rich好厚身,甜度都高,但飲完唔膩,因為加左牛奶,令飲品更香滑。Double Cheese Burger $82 Swee

all day breakfast $98

Dirty $36

Chocolate Milk $40

Double Cheese Burger $82
Sweet Potato Fries +$8

轉左蕃薯條,特別甜美,多份香味,感覺唔會好膩,同更乾爽脆身。

漢堡包超級大個,兩層漢堡肉超厚身,肉質鬆化好重牛肉味,都有d肉汁,芝士味濃郁,個千島醬好滋味,麵包煎到微脆,內裡柔軟,口感幾好。
2021-02-20
午餐
2021-01-26 159 瀏覽
星期六專登入長洲諗住感受下渡假嘅感覺,好多餐廳選擇,不過呢一間cafe遠處睇已經覺得同其他餐廳唔同,裝修比較有型格,裡面格局寬敞舒適,所以就入去試吓!原本諗住早餐都應該無咩選擇,但佢地嘅蜜糖雞扒早餐幾有驚喜,麵包又烘過,夠大份飽肚。仲可以轉牛角包嘅,推介!杯cappuccino 都好好飲,成個早餐嘅CP值好高!午餐仲有burger揀,下次去都想試一試!
2021-01-23
$60 (早餐)
2021-01-08 269 瀏覽
本身入到黎長洲係打算食島中坊研點知太多人排隊🥲🥲我同男朋友又有啲肚餓就放棄咗諗住周圍行吓睇吓有咩食結果行經依間餐廳見到裝修幾靚食物有望落唔錯幾IGable😆所以就決定入去食結果都冇令我哋失望🥰店員服務友善啲食物應該係即叫即整所以都要等左陣先有食物麵包有烘過,加分👍🏻雞扒雖然炸過,但都好嫩滑番茄同生菜都好新鮮望落好似all day breakfast 🍳 幾IGable個酸種麵包好出色炒蛋好滑😋焗薯d薯蓉加埋牛油果醬入口好smooth同creamy 杯mocha就比較普通🙊咖啡味同朱古力味都唔算突出
本身入到黎長洲係打算食島中坊研
結果都冇令我哋失望🥰
店員服務友善
啲食物應該係即叫即整
所以都要等左陣先有食物

麵包有烘過,加分👍🏻
雞扒雖然炸過,但都好嫩滑
番茄同生菜都好新鮮

2021-01-03
午餐
No.  11  芝士雞堡
2020-12-20 311 瀏覽
#Tiff哥 給自己休閒的時間,不需要理由每次入長洲都匆匆忙忙好似都無乜時間係長洲發掘下新事物幸好有間近近地嘅cafe新開就去試試✨早餐提供至11:30 份量都夠Brunch食我想食嘅粟米湯通粉同牛奶班戟都賣晒我諗應該幾好食先咁多人叫最後order左蜜糖雞扒 餐配炒蛋、沙律及腸仔蜜糖雞扒,味道唔錯因為係BBQ街市買醃好晒個種嘅味道🥲好期待佢係堅蜜糖搽面個種 #點知唔係😞炒蛋係幾impressive 厚身 嫩滑 熟得啱啱好沙律份量大 醬汁帶酸少甜 整體係健康的擺碟都靚 我幾欣賞個裝修 係有格調嘅工業風只係樓面一人 出菜比較耐 飲品都要等25分鐘先有coffee奶泡表現出眾 咖啡豆味道偏大眾 #不過不失仲有午市嘅burger未試 咖啡想再試其他款期待佢會surprise到我#本地人都讚嘅cafe#no11 #長洲cafe #no11cafe #食評 #hkfoodie #foodiehk
#Tiff哥 給自己休閒的時間,不需要理由

每次入長洲都匆匆忙忙
好似都無乜時間係長洲發掘下新事物
幸好有間近近地嘅cafe新開
就去試試✨

早餐提供至11:30 份量都夠Brunch食
我想食嘅粟米湯通粉同牛奶班戟都賣晒
我諗應該幾好食先咁多人叫
最後order左蜜糖雞扒 餐配炒蛋、沙律及腸仔
炒蛋

仲有午市嘅burger未試 咖啡想再試其他款
期待佢會surprise到我
#本地人都讚嘅cafe

2020-12-20
15 分鐘 (堂食)
$90 (早餐)
炒蛋
Mocha