2020-01-21 1491 瀏覽
又到放返嘅時間,黎美心食個稻亭烏冬吃過雞扒飯,今次就試吓咖喱魚柳飯。咖喱汁真心唔錯,小辣。唔好睇飯量好似好多,其實跟埋啲汁食都差唔多食晒。魚柳炸得脆,皮夠薄。車厘茄都唔錯。價錢又抵。

2020-01-17 65 瀏覽
去附近食飯,想順便去海旁行下,就先去咗香港大會堂嘅美心就食嘢。今日叫咗黑椒雞扒配炒雜菜飯,飲熱檸茶。黑椒汁唔錯,可以多少少。雜菜就普普通通啦,可以多啲囉咁平。雞扒算OK,但係有啲洗費。不過40幾蚊冇乜好要求啦。

今日叫咗黑椒雞扒配炒雜菜飯,飲熱檸茶。

2020-01-13 60 瀏覽
我食晏嘅時間,今日想抖下戲,行咗去香港大會堂嗰頭嘅美心食嘢。試吓面,有到庭烏冬揀,唔錯。仲係龍蝦湯底,更街吧。之前喺大學站試過都唔錯。呢度食完一樣keep到水準。雞扒係剪得香,但係比較少。個湯都唔錯,可以稀dd量多番少少,成份嘢就飽肚多少少更加好。

2020-01-05 50 瀏覽
年尾流流有啲鋪頭山左,晏就出去食飯唯有就近去美心。美心啲嘢算平,上菜又快,今日就揀咗雞扒同腸仔飯。要黑椒汁。飲熱檸茶。飯量就夠嘅,黑椒汁都OK,啲蔬菜普普通通。
年尾流流有啲鋪頭山左,晏就出去食飯唯有就近去美心。

飯量就夠嘅,黑椒汁都OK,啲蔬菜普普通通。

2019-05-29 797 瀏覽
耐唔時就會食吓美心MX, 呢間大會堂分店有好多兒時回憶呢!看着餐牌,選擇困難症又發作了⋯⋯美心燒味很是著名,但今天忽然想吃咖哩,就點了紅咖哩魚柳椰香飯$42,加配上湯浸菜$10、青檸雜果啫喱$5、冰桶奶茶$9。椰香咖哩果然充滿椰香味,還可以免費加飯多汁,淡淡泰式微辣包着每粒飯,估佢唔到仲有D after taste 𠻹,比較起來上湯浸菜稍為失色,湯底偏咸。啫喱水份比例太多,冇質感,可從餐單刪減。冰桶奶茶濃厚掛杯,必點。連鎖快餐來説,價錢、味道已著實不錯了。
耐唔時就會食吓美心MX, 呢間大會堂分店有好多兒時回憶呢!

連鎖快餐來説,價錢、味道已著實不錯了。
2019-05-18
  • 燒味、咖哩
2018-09-17 702 瀏覽
快餐店可以滿足不同人嘅需要,有D為咗快快食完返公司再做,有d人為咗填飽個肚,我就兩者皆是,快餐店嚟講美心MX(但現在已經改名為MX)都做得唔錯,起碼選擇多。朋友A叫豬扒炸魚柳加酥皮龍蝦湯,份量大,夠熱,加上又濃又杰嘅汁,飽肚一流。味道不過不失。湯既酥皮就好似一塊麵團,保溫一流。我叫巧手小菜湯羹-其實即係粟米湯,生炒骨+白飯。西炒骨份量唔少,酸酸甜甜的,加罐粟米湯,其實應該係加碗粟米湯,又有精力再勞動了。
豬扒炸魚柳加酥皮龍蝦湯

2017-11-25 723 瀏覽
因為晚間有約,趕時間,所以晚餐去咗美心食义燒切雞飯。雞肉滑嫩,义燒肉質好正。好有咬勁。有义燒汁混入白飯。好食。白飯軟硬適中。义燒切雞份量好足。杯熱奶茶好飲。埋單$47。
題外話/補充資料: 白飯軟硬適中。
2017-11-24
熱奶茶
2017-03-31 648 瀏覽
連續幾日無飯落口,今日去左食快餐,叫左多飯叉鴨加凍奶茶,盛惠48,係呢邊已算係超值,餐餐食好ya,有時都要貼地d,始終香港人得個捱字,什麼也不是,唉,食飽努力做啦!香港人而家變曬自助又幾方便,科技先進,成本加在消費者身上你明,不過店員好快手,好快就有得食,個飯不算細,叉燒幾好睇,鴨肉唔多,無叫瘦都有瘦叉,而且幾厚切。最正係奶茶,不過無得叫少冰下,一啖就無曬,唉,呢頭食飯好少選擇,自裝修後呢間算幾好味!