2022-10-23 1584 瀏覽
月初係社交平台見到mum veggie cafe推出咗火龍果雪芭,所以就同朋友一齊去試下,味道唔錯,不過質感麻麻,冇一般雪芭咁滑身。烏冬拌有日式胡麻醬,表面放咗木耳絲同海苔粉,烏冬爽口彈牙,不過要另加$18感覺唔值,試一次就算。火龍果大蕉雪芭 ($45/ 1球)質感似沙冰咁硬,而且有好似納豆嘅黏液,可能因為加入大蕉黎整,食落好香火龍果同柚子味。日常定食 ($125/ 四項; $100/ 三項)熱/ 冷小碟 + 味噌湯 + 正氣黃薑飯/ 轉烏冬 (+ $18) + 麥茶 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀熱蓮藕五目煮本菇茶杯蒸 (蛋)浸煮高野豆腐片絲瓜南瓜薯餅 (蛋)野菜天婦羅蘿蔔冬菇車麩關東煮亞麻籽西蘭花薯蓉高野豆腐比較薄身,所以味道上冇居素屋咁入味,配上絲瓜、蒟蒻,清清哋幾啱夏天黎食。薯蓉味道偏淡,拌有燈籠椒、西蘭花、藜麥等食材。南瓜薯餅同野菜天婦羅依舊咁香脆好食。

火龍果大蕉雪芭 ($45/ 1球)

火龍果大蕉雪芭

日常定食 ($125/ 四項; $100/ 三項)

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

蓮藕五目煮
本菇茶杯蒸 (蛋)
浸煮高野豆腐片絲瓜
南瓜薯餅 (蛋)
野菜天婦羅
蘿蔔冬菇車麩關東煮
亞麻籽西蘭花薯蓉

2022-10-21
😌 小編依日喺新蒲崗做嘢,見到早前食過嘅MUM 日常野菜料理搬咗嚟附近,就決定晏晝食素![ 亂闖試食 ]🍽 三項定食 - 南瓜薯餅、薑蔥汁煮茄子 及 信田卷 配 正氣黃薑飯、味噌湯 及 麥茶 😋😋😋😋😋小編揀咗三款唔同煮法嘅熱食,🎃南瓜薯餅外面好鬆脆,內裏有好香甜、好軟綿嘅南瓜蓉;薑蔥汁煮茄子,🍆茄子食落有淡淡薑蔥味,又有麵鼓嘅鹹味;🫔信田卷好扎實,有蘿蔔各樣瓜果,腐皮卷乾身,但內餡有湯汁,有雙重口感!依次揀咗黃薑飯,好香亦好養胃!味噌湯同麥茶各自嘅味道都好出!😚午餐 💵💵 約港幣$100/人💁🏻‍♀️ 店舖採用好多本地食材入饌,依個價錢性價比好高!好值得支持!💪🏻

[ 亂闖試食 ]

午餐 💵💵 約港幣$100/人

2022-10-20
2022-10-05 1435 瀏覽
🍽️今次叫咗:日常定食-三項 (定食包含味噌湯、麥茶、正氣黃薑飯/五穀雜炊飯) $100🐯蓮藕五目煑呢款冇乜特別,炆煮嘅蓮藕丁~🐯本菇茶杯蒸蛋好滑溜,一杯有啲唔夠喉😆🐯浸煮高野豆腐片絲瓜其實平時唔太鍾意食絲瓜嘅,但係佢哋煮到冇咗嗰個滑潺潺嘅口感,少少脆身,芡汁比較清甜,無負擔~🐯南瓜薯餅外殼酥脆,裡面好creamy~南瓜甜到好似食緊甜品咁🥰🐯野菜天婦羅有蓮藕、南瓜、蕃薯,炸衣都幾薄,冇配天婦羅汁,可以食到食材最本身嘅味道🤭🐯蘿蔔冬菇車麩關東煑呢個關東煮最特別係入面有一個車麩嘅東西,我哋原本以為佢係柚子皮🤣原來係麵筋嘅一種~索滿晒關東煮嘅湯🤤🐯赤味噌田樂豆腐煎得稍微有啲燶嘅味噌豆腐,但都幾惹味💫應該係咁多款菜式入面相對比較重口味嘅款式。🐯薑蔥汁煑茄子有啲薑蔥絲喺上面,配埋一齊食好似食緊薑蔥炒茄子咁。🐯金平牛蒡普通嘅清炒牛蒡絲。🐯信田卷信田卷係由甜甜嘅腐皮包住紅蘿蔔同西芹,一啖落去幾種食材嘅汁水爆開,清新嘅配搭🍃🐯亞麻籽西蘭花薯蓉唔使好食到亞麻籽~整體係打碎左嘅西蘭花溝落薯蓉。成個自己食晒應該都幾膩🤣🐯山葵鮮淮山入口係滑溜溜咁,冰冰涼涼幾啱夏天💧但呢個🐯真係食唔慣,本身兩樣嘢都唔鐘意🤣由於我
🍽️今次叫咗:
🐯蓮藕五目煑
呢款冇乜特別,炆煮嘅蓮藕丁~

🐯本菇茶杯蒸
蛋好滑溜,一杯有啲唔夠喉😆

🐯浸煮高野豆腐片絲瓜

🐯南瓜薯餅
外殼酥脆,裡面好creamy~南瓜甜到好似食緊甜品咁🥰

🐯野菜天婦羅

🐯蘿蔔冬菇車麩關東煑

🐯赤味噌田樂豆腐
煎得稍微有啲燶嘅味噌豆腐,但都幾惹味💫
應該係咁多款菜式入面相對比較重口味嘅款式。

🐯薑蔥汁煑茄子
有啲薑蔥絲喺上面,配埋一齊食好似食緊薑蔥炒茄子咁。

🐯金平牛蒡
普通嘅清炒牛蒡絲。

🐯信田卷

🐯亞麻籽西蘭花薯蓉

🐯山葵鮮淮山
入口係滑溜溜咁,冰冰涼涼幾啱夏天💧
但呢個🐯真係食唔慣,本身兩樣嘢都唔鐘意🤣

由於我哋四個人,我哋將成個Menu嘅小菜揀晒,大家一齊share食🤣
個人覺得幾好食嘅係茶杯蒸、南瓜薯餅、野菜天婦羅、味噌豆腐、信田卷~
除咗小菜每款都好有心機咁料理之外,連個湯同麥茶都比一般好飲🫶🏻
五穀雜糧飯有唔少嘅豆子喺入面,所以睇落份曬細細,但係都幾飽肚。
至於正氣黃薑飯就係薑飯嘅味道🤣
想食得輕盈啲冇咁負擔嘅時候,呢間餐廳會係唔錯嘅選擇!
真係好似食緊屋企煮嘅飯菜咁🫶🏻

想有下次指數(5粒⭐️為最高):⭐️⭐️⭐️⭐️

想睇更多分享歡迎follow我哋嘅IG🥰 @tigeatallday
2022-08-05
2022-10-04 893 瀏覽
睇咗小儀介紹,今日專登揸車過去試下。同太太每人叫咗一個三項日常定食。餐牌選擇多,十幾款冷或熱碟,都好足夠。我哋叫咗 蘿蔔冬菇車麩關東煮,信田卷,蓮藕五目煮,炸物野菜天婦羅,紫薯紅菜頭青蘋果沙律,金平牛旁。每個餐都會跟味噌湯,麥茶,黃薑飯或五穀雜炊飯。自己就覺得味道剛剛好,唔會過濃味,絕對係一間值得 到訪嘅素食小店。如果揸車黎嘅,可以泊係越秀廣場。係商場後面(寧遠街出口)行過去都唔洗三分鐘,真係好近。
睇咗小儀介紹,今日專登揸車過去試下。
同太太每人叫咗一個三項日常定食。

餐牌選擇多,十幾款冷或熱碟,都好足夠。

每個餐都會跟味噌湯,麥茶,黃薑飯或五穀雜炊飯。

2022-10-04
2022-09-06 1761 瀏覽
友人推介一間位於新蒲崗嘅日式素食。 裝修好有台式文青feel. 啲檯係以前英國返學,要拎起個蓋。好特意。和另一半去試食,向店員推介,想試吓他們的特色食物,推介了以下兩個Four Deli 餐。總括另一半很喜歡這裡的食物,覺得健康得來又好味。我覺得偏淡了,可能是素食原因,沒有用鰹魚粉去調味🤔。亦可能係之前在日本居住嘅時候食過類似這些家常便飯的餸菜,有比較之下,我覺得偏淡了。Four deli $137茄子 - 偏oily天婦羅 - 炸得非常出色!夠簿夠脆👍🏻信田卷 - 偏淡番茄 - 酸酸地幾好食Hot soy milk (+$12)Ginger rice - 姜味可以濃些,純粹個人口味Four deli $125蓮藕 - 偏淡牛蒡 - 偏淡關東煮 - 偏淡蘋果沙律 - 紫薯好特別Mixed grain rice - 一般Kimchi $18 (沒有相片)好味的我自己最深印象係這個有機Marigold 熱茶,雖然偏貴,但好香、好清新!問咗店主,佢話係上水有機農場種植的。支持下本地產品啦!

Four deli $137
茄子 - 偏oily
天婦羅 - 炸得非常出色!夠簿夠脆👍🏻
信田卷 - 偏淡
番茄 - 酸酸地幾好食
Hot soy milk (+$12)
Ginger rice - 姜味可以濃些,純粹個人口味

Four deli $125

有機marigold
2022-07-14
有機marigold
2022-09-03 890 瀏覽
最近朋友帶咗我哋去新蒲崗依間日式素食料理🥢舖頭嘅裝修都好有心思!!好多循環再造嘅物件,例如我哋坐個張枱係用對門整嘅!🚪環境好日系,好打卡able📸佢哋嘅日常定食可以揀三項$100或者四項$125,定食包一碗味噌湯、麥茶同可以揀五穀雜炊飯或者正氣黃薑飯🍚今次我揀咗野菜天婦羅、本菇茶碗蒸🍥、亞麻籽西蘭花薯蓉🥦配正氣黃薑飯😆個野菜天婦羅係有冬菇、蓮藕同南瓜🎃,岀面層炸粉唔會好厚,而炸完都會係上面撒咗啲粉,令到個天婦羅即使冇個汁係到點嚟食,但都已經好夠味😙個茶碗蒸係真係得菇🤣但就會食到茹本身嘅味,而且佢本身個汁都鹹鹹地所以都好夠味😆個薯蓉入面係有加埋西芹有多啲口感而唔係食一patpat嘢咁😋亞麻籽本身就冇味,只係令到佢有多啲營養🫡最後個黃薑飯上面有啲薑絲係到,可能有少少黃薑味,所以齋食個飯都得🤣食完自己個啲餸之後就隔離飯香,試埋其他友人叫咗嘅餸🤩結果!我個人認為最好食嘅嘢全部都係友人叫嘅餸嚟😂✨南瓜薯餅🎃好好食!!係好岀南瓜味👍🏻個人覺得M字頭嘅南瓜薯餅都已經好好食,但依間嘅南瓜薯餅係食到最原始嘅南瓜味!!而且都好creamy 炸得好脆 唔會覺得好heavy!✨薑蔥汁煮茄子🍆身位一個唔食茄子嘅

✨南瓜薯餅🎃

✨薑蔥汁煮茄子🍆
身位一個唔食茄子嘅人,係友人嘅推薦下試咗一舊😶‍🌫️哇 超好食🤩首先個茄子煮得好腍,其次就係佢索晒啲薑蔥汁🤤由唔食茄子都變相再夾多舊食😂👍🏻

✨微糖有機豆乳 +$10
唔想飲麥茶可以考慮轉做依杯豆漿!好綿好有豆味😍同平時飲開嘅唔同,係飲得岀好濃嘅豆香🤤唔知有冇得揀,但友人個杯係熱嘅,話就熱其實入落係暖笠笠,所以入落都好舒服🥰

整體嚟講,啲餸係食得岀佢哋放咗好多心思去烹飪,煮岀蔬菜本身嘅味道,所以調味方面就冇咁其他地方濃。我個人就接受到同埋食落有好健康嘅感覺😂每樣餸個份量就會比較少,個個茄子就會相對大份啲啲,其他都係細細份咁。啲餸都唔怕會食到悶,因為有好多選擇同埋周不時會加新餸😋下次會想再嚟叫個茄子、南瓜薯餅同埋杯豆漿🤤

三項日常定食
2022-09-02
三項日常定食
  • 薑蔥汁煮茄子
  • 南瓜薯餅
  • 微糖有機豆乳
2022-08-24 938 瀏覽
Mum cafe離開咗Eaton food court一段時間後,一年前終於係新蒲崗開返。舊地區市貌同餐廳風格毫無違和感,好彩同一條街都有幾間餐廳,窩子cafe喺隔離。餐牌選擇同之前差唔多,十幾款冷或熱碟都好足夠。日式素食走健康路線,味道剛剛好,唔會過濃味。信田卷同蓮藕五目煮兩者蔬菜種類最多,唯一試過嘅炸物野菜天婦羅驚喜在唔太油膩,炸粉偏薄身。可幸嘅係Mum cafe依然係有heart,絕對係一間值得到訪嘅素食小店

2022-04-03
近年愈來愈興呢類以一小碟一小碟做賣點既日式店簡單黎講就係🤭日式既三餸飯小店有十幾款熱或冷既素食選擇岩晒乜都想試既貪心小豬們🐷最貼心係列明每款食材kcal 一目了然 令你有營之餘 亦食得放心🫶🏻⚑ 三款素食 $100⚑ 四款素食 $125✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎定食已包:⍥ 味噌湯 ❙ 史上最多料既味噌湯 唔會太鹹 食晒啲料 飲剩啲湯😂⍥ 麥茶 ❙ 健脾幫助消化所以我有飲 麥味的確幾香 感覺好健康正氣🤗⍥ 正氣黃薑飯 或 五穀雜炊飯 ❙ 正氣黃薑飯岩晒我呢啲寒底人🤭面頭真係有啲薑絲 微微黃薑味唔難接受 不過略嫌溫度唔夠。然後朋友揀左:⍥ 南瓜薯餅 ❙ 熱焫焫 勁香脆 南瓜香甜綿滑 面頭既蛋黃醬好肥仔 不過好好食 不能錯過😚⍥ 蘿蔔冬菇車麩關東煮 ❙ 正常發揮 至少所有野都稔🤣同腩肉有九成似既係車麩 即係麵筋 都係素食好常見既食材⍥ 薑蔥汁煮茄子 ❙ 茄子好稔 索晒啲汁好味道 但唔覺得同薑蔥有關係🤔我揀左:⍥ 赤味噌田樂豆腐 ❙ 就係一舊豆腐上面一pat麵豉味噌之類 唔難食既 係唔抵食姐🥲⍥ 信田卷 ❙ 咁多顏色未食已經加分 甘荀粟米仔豆角等
近年愈來愈興呢類

✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎

定食已包:

然後朋友揀左:

我揀左:

⍥ 信田卷 ❙ 咁多顏色未食已經加分 甘荀粟米仔豆角等 用腐皮紮實 口感豐富😝不過唔好咁韌更好

⍥ 柚子醋漬蕃茄 ❙ 好清新既冰涼蕃茄 柚子醋非常突出 整體好夾😋適合炎炎夏日

以呢個定價
我認為每小碟份量少左啲🤏🏻
但有飯氣落肚都好夠飽
質素亦未見突出
對我地黎講
進步空間係有既😘
2022-08-15 560 瀏覽
*✲゚*。🇯🇵健康素食料理小店💛之前呢間餐廳喺逸東酒店果陣已經bookmark左 宜家搬咗去新蒲崗終於去咗喇🤣 裝修幾有日系feel😛最推薦南瓜薯餅 外皮脆唔厚 入面滿滿南瓜蓉真係好好食😍野菜天婦羅都好食 無油膩感 有菇、南瓜、蓮藕💁🏻‍♀️本菇茶碗蒸蛋味好香 加左日式醬油同本菇感覺好正宗😋飯可以揀五穀飯/薑黃飯 或者加$15可以轉烏冬🙆🏻‍♀️可能因為素食 整體味道都比較淡 不過非常健康😆我比較鍾意食米氣 重口味少少🙊-✨ 日常定食(三項 $100; 四項 $125)-📍Mum Veggie Cafe @mum_veggie_cafe新蒲崗 仁愛街34號 G/F Shop B
*✲゚*。🇯🇵
健康素食料理小店💛

最推薦南瓜薯餅 外皮脆唔厚 入面滿滿南瓜蓉真係好好食😍
野菜天婦羅都好食 無油膩感 有菇、南瓜、蓮藕💁🏻‍♀️
本菇茶碗蒸蛋味好香 加左日式醬油同本菇感覺好正宗😋
飯可以揀五穀飯/薑黃飯 或者加$15可以轉烏冬🙆🏻‍♀️

可能因為素食 整體味道都比較淡 不過非常健康😆
我比較鍾意食米氣 重口味少少🙊
✨ 日常定食(三項 $100; 四項 $125)
新蒲崗 仁愛街34號 G/F Shop B
🐷最近新蒲崗開左間文青系素食店🌿 裝修走木系簡約風,環境都幾Chill,相信好多女仔都會中意💕 主打日式素食定食🍱 可以選擇三餸或四餸,配五穀雜炊飯或黃薑飯🍚 仲有味噌湯同麥茶🍵 絕對食得飽!口味偏清淡,相信好適合注重健康一族👍 (利申:個人唔太健康,最中意食垃圾食物🤭 間唔中都需要健康下清一清腸胃😂❤️新蒲崗 Mum 日常野菜料理 @mum_veggie_cafe👅Ⓑⓔⓝⓣⓞ ①▪︎本菇茶碗蒸🍳▪︎蘿蔔冬菇車麩關東煮▪︎紫薯紅菜頭青蘋果沙律🍎▪︎柚子醋漬蕃茄🍅👅Ⓑⓔⓝⓣⓞ ②▪︎南瓜薯餅▪︎野菜天婦羅🥦▪︎信田卷▪︎紫薯紅菜頭青蘋果沙律🍠📢𝙎𝙒𝙄𝙋𝙀 𝙁𝙊𝙍 𝙈𝙊𝙍𝙀❗❗💕#reneespk#spk#vegan#green#monday#sweet#relax#chill#happy#photos#hk#hkfoodie#hkeats#hkig#hkfoodie#foodporn#香港#work♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡ #food #foodie#eat #around #the #world#is#my #ultimate #goal #kol#pig#UBlogger

👅Ⓑⓔⓝⓣⓞ ①
▪︎紫薯紅菜頭青蘋果沙律🍠

📢𝙎𝙒𝙄𝙋𝙀 𝙁𝙊𝙍 𝙈𝙊𝙍𝙀❗❗
💕#reneespk

2022-08-04 451 瀏覽
最近食得多煎炸野,少有來到新浦崗,網上見到一間日式素食店,直接去試試,店內擺設有種日系而且懷舊嘅風格,食物可由客戶自行挑選,味道亦給人一種清新嘅感覺,不油不膩,適合注重健康嘅朋友
2022-07-29 494 瀏覽
我以前係黃竹坑店食過好幾次。香港本身已經好少好食既素食餐廳,所以黃竹坑店執左笠都覺得好可惜…估唔到係新蒲崗開番😍😍好鍾意食Mum,鍾意一餐飯可以食到咁多款餸菜,仲要可以自己mix and match🤩新蒲崗店一樣咁有水準!最鍾意食炸南瓜薯餅!!好足料既南瓜蓉😍😍必點蔥汁茄子!超入味😋😋紅菜頭蘋果沙律我都好喜歡😋係出面好少見到有第一次試食黃豆粉蕨餅,都好食呀😋😋兩個人都叫$125四款餸,飽到捧住個肚走🤩🤩🤩
估唔到係新蒲崗開番😍😍

最鍾意食炸南瓜薯餅!!好足料既南瓜蓉😍😍

必點蔥汁茄子!超入味😋😋
蔥汁茄子

紅菜頭蘋果沙律我都好喜歡😋係出面好少見到有
紅菜頭蘋果沙律

第一次試食黃豆粉蕨餅,都好食呀😋😋

兩個人都叫$125四款餸,飽到捧住個肚走🤩🤩🤩

蔥汁茄子
紅菜頭蘋果沙律
  • 黃豆粉蕨餅
2022-07-18 628 瀏覽
因為婆婆係素食者所以有時候都會專登搵啲餐廳帶婆婆食今次就嚟到新蒲崗呢一間小店見到佢係日式素食所以就試吓😍舖頭門口都好有日式感覺所以應該都吸引到唔少客人🎎佢嘅餐單入邊有好多份食物可以選擇🍽客人可以揀三樣四樣或者五樣視乎自己食量而定慣咗飲開咖啡我就揀咖啡☕️婆婆就揀咗蝶豆花花茶都普通 唔係會令人覺得特別嘅嘢飲至於食物種類方面都幾多選擇我就專登揀咗七樣嘢食不過同婆婆講2個人一齊食份量都算多食物外觀好好不過識落唔算好特別比較有記憶點嘅係可樂餅炸得剛剛好👍🏻👍🏻👍🏻至於其他食物無論係烏冬定係炒飯關東煮抑或是茶碗蒸又或者天婦羅都其實係幾普通勝在就係份量每款都係少少哋客人可以選擇自己喜歡嘅食物又可以試到好多款😃
因為婆婆係素食者

又或者天婦羅
都其實係幾普通
勝在就係份量每款都係少少哋
客人可以選擇自己喜歡嘅食物又可以試到好多款😃
喺朋友既強推之下終於黎試呢間素食 佢已經黎過𝟏𝟎幾次真係好誇張 講真平時既我真係唔會點食素食 今次試完真係幾驚喜 𝐩.𝐬.餐牌上每道菜都會寫埋卡路里 又幾細心୧(﹒︠ᴗ﹒︡)୨ 日常定食 ($𝟏𝟐𝟓/四項, $𝟏𝟎𝟎/三項)【冷/熱小菜+味噌湯+麥茶+五穀雜炊飯/正氣黃薑飯】✿ 南瓜薯餅🎃呢個南瓜薯餅炸得好香脆 入面既南瓜蓉好綿滑 南瓜味好濃✿ 野菜天婦羅野菜天婦羅有齊南瓜、蓮藕同埋冬菇 天婦羅面頭灑咗啲紫菜碎同海鹽 好好味~✿ 蘿蔔冬菇車麩關東煮關東煮既蘿蔔煮得好淋身好入味 係車麩咬落既感覺好軟身唔係咁食得慣 不過呢個關東煮配搭埋啲柚子胡椒醬食落好清新~🍋✿ 信田卷信田卷既賣相好精緻 用腐皮包住啲蘿蔔、粟米仔、四季豆同菇 腐皮同餡料都煮得好入味´༥`✿ 正氣黃薑飯黃薑飯有淡淡既黃薑粉味 上面仲有啲薑絲幾開胃🍚

日常定食 ($𝟏𝟐𝟓/四項, $𝟏𝟎𝟎/三項)
【冷/熱小菜+味噌湯+麥茶+五穀雜炊飯/正氣黃薑飯】

✿ 信田卷

✿ 正氣黃薑飯
黃薑飯有淡淡既黃薑粉味 上面仲有啲薑絲幾開胃🍚
2022-06-17 890 瀏覽
想吃得健康又有營養,本人極之推介Mum Veggie Cafe。今天小妹點了蓮藕、信田卷和薯蓉,配黃薑飯及面豉湯。每一道菜都吃出「媽媽」用心製作的味道,精緻得來絕不浮誇。簡簡單單卻讓人吃出幸福的感覺。真好!