餐廳: MR & MRS FOX
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-11-18 735 瀏覽
平日lunch time 想係鰂魚涌搵到一間坐得舒服的餐廳,這是其中的一間。我們上去餐廳二樓,叫了lunch set軟殼蟹沙律: 炸得好香脆、再配上微微的酸汁,好開胃chicken breast,是朋友叫的、但係佢話overcooked, 唔好食.Pan-seared sea bass: 這個煑得好香脆,肉質好嫩滑甜品叫了hazelnut chocolate tart: 這個榛子味好重,好濃郁❤️,不過忘了拍照😅人均消費:$320

我們上去餐廳二樓,叫了lunch set

軟殼蟹沙律: 炸得好香脆、再配上微微的酸汁,好開胃

人均消費:$320

2022-11-15 5217 瀏覽
上年生日選了這裡慶生 環境 ᴄʜɪʟʟ 得置身國外般今年再次到訪 餐點還是一樣的高質啊今次則品嚐了豐富滋味的 ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ 五道菜晚餐跟友人一起分享 就可以吃到 𝟿-𝟷𝟶 道菜式了𝙋𝙍𝙀-𝙎𝙏𝘼𝙍𝙏𝙀𝙍𓋪 𝘗𝘢𝘯-𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘎𝘳𝘢𝘴𓋪 𝘗𝘢𝘯-𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱𝘴味道香濃的鵝肝配無花果醬 清新又不膩原隻北海道帶子鮮甜軟淋ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ʙʀᴏᴡɴ ʙᴜᴛᴛᴇʀ 帶出濃濃香氣𝙎𝙏𝘼𝙍𝙏𝙀𝙍𓋪 𝘚𝘢𝘶𝘵𝘦𝘦𝘥 𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘔𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴𓋪 𝘊𝘩𝘢𝘳-𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴新鮮藍青口以濃郁的 ɢᴏʀɢᴏɴᴢᴏʟᴀ ᴄʀᴇᴀᴍ 佐醬炭燒八爪魚爽口惹味 份量也很多配以酸甜的紅菜頭泥 雪莉醋的藝術擺盤𝙎𝙄𝘿𝙀 𓋪 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘔𝘢𝘴𝘩𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰𓋪 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴 ( 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 )松露薯蓉真的超有驚喜 ( 而且很大一盤薯泥超 sᴏғᴛ 超軟綿 幾乎入口即化松露香氣十足 層次豐富讓整體口感不膩新鮮的香脆薯條配之後的主菜也一流喔𝙈𝘼𝙄𝙉 𓋪 𝘖𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰𓋪 𝘊𝘩𝘢𝘳-𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦
上年生日選了這裡慶生 環境 ᴄʜɪʟʟ 得置身國外般
炭燒八爪魚爽口惹味 份量也很多
配以酸甜的紅菜頭泥 雪莉醋的藝術擺盤
𝙎𝙄𝘿𝙀
𓋪 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘔𝘢𝘴𝘩𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰
𓋪 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴 ( 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 )
松露薯蓉真的超有驚喜 ( 而且很大一盤
薯泥超 sᴏғᴛ 超軟綿 幾乎入口即化
松露香氣十足 層次豐富讓整體口感不膩
新鮮的香脆薯條配之後的主菜也一流喔
𝙈𝘼𝙄𝙉
𓋪 𝘖𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰
𓋪 𝘊𝘩𝘢𝘳-𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘚𝘱𝘢𝘯𝘪𝘴𝘩 𝘚𝘱𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯
主菜的蘑菇意大利飯是素食
用上松露油燉煮 蘑菇口感豐富
配上鹹香的巴馬臣芝士脆片 味道再提昇
上次已經吃過的燒春雞 這次決定再點
以炭火烤得焦香 肉質仍保持 ᴊᴜɪᴄʏ 嫩滑 ❤
真的很值得 ᴇɴᴄᴏʀᴇ
𝘿𝙀𝙎𝙎𝙀𝙍𝙏
𓋪 𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘈𝘭𝘢𝘴𝘪𝘬𝘢 ( 𝘧𝘰𝘳 2 )
最後怎麼能不點招牌甜點火焰雪山呢
蛋白霜被酒炙燒後 酒味蠻濃
裡面的冰淇淋還是冰冰的 冷熱交加的口感
甜甜的又帶點酒味
為晚餐畫上完美句號
2022-11-07
2022-11-05 796 瀏覽
話說我訂咗12人大枱,3番4次打黎同親身落去比訂金,到左前日去食,竟然冇通知就話變左2張細枱,要12個男人迫不得已迫咁坐落去!服務員完全唔理我既要求,唯有自己走去找經理,但都係廢,只話幫我搬果2張枱拍埋做一世張,然後就走左!當時火都黎,佢地態度好差,完全唔想理你,話樓上做緊私人派對好忙,打發我番座位。好喇到坐低上餐前面包,佢竟然比3個我地12個人點分呀大佬,2人枱又係1個包,點解12人唔係6個,完全唔理解,問侍應,佢話焗緊,食住先,勁冇禮貌。之後我叫左牛排,完全係難食到咬唔到,沙律一般,杯ice lemon tea, 勁多ice, 完全係玩野,點都唔值350蚊個set lunch囉!仲未完,到我埋單都可以搞左大半個鍾,好彩我有check單,佢完完全全唔記得我比左deposit!!!! 點呀我話?你地究竟發生咩事咁令我失望同憤怒了呀?希望你地operation 都改善下啦!1樓勁唔夠侍應忙到甩碌,下面G/F原來企左10個侍應係度唔知做咩囉!仲好意思收我10%服務費!個包到我走果刻都未上到,焗左1個鐘?

2022-11-04
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
  • pork
2022-10-25 835 瀏覽
Mr and Mrs fox 是我第一餐生日飯,估唔到是美女請我😋點左set lunch ,appetiser 要左salad and pumpkin soup ,仲有黑麥包,salad 都有成4-5隻蝦, pumpkin soup 是用壺熱上,效果一流。要左一個pork and 一個beef ,估唔到佢地short rib 牛真係好好食,同好夠淋而pork 既蘋果醬都係佢地自家製好refresh ,而且見到好多人叫左cheese fries 🍟! 我下次都要點下!同想點dry aged 既steak 一試,之前食過roasted chicken 都好高質,brunch 未食到main course 已經全枱都係食物,期待再訪,特別鳴謝Cindy 請我食飯🥰好surprise! 佢下星期返去中環office 了唔知要分開幾耐😢Highly recommend short rib (+hkd 60)
唔知要分開幾耐😢

2022-10-19
慶祝紀念
生日
  • The  fox
2022-10-24 676 瀏覽
#cc西餐 #ccbrunch裝修之前已經開始食呢間高質西餐 本身裝修已經好靚好型格最近裝修之後更加適合打卡!佢地既Brunch好認真地係前菜 Breakfast之後再食主菜lunch 所以都幾特別🤭Brunch MenuAppetizerEgg Benedict & Banana Museli先黎係早餐 Egg Benedict 塊麵包烤得好香脆配上佢特製既hollandaise 小小香辣好惹味🤭個香蕉燕麥粥有少少果仁係入面好多口感MainWhole Spanish Chicken Char-Grilled Salmon Fillet 主菜叫左烤雞同三文魚個烤雞完全去骨整到好似扒煎到香脆 咁好適合懶人😝我會推薦鐘意食酸甜野又鐘意食魚既人試呢個 廚師用橙特製左一個酸酸甜甜既醬汁 好開胃又夠特別 🤭DessertChef SelectionCheesecake呢度個Cheesecake好特別係混合左巴斯克烤芝士蛋糕同冷凍既慕斯芝士蛋糕一次過可以食到兩種口感係個好創新既做法😍星期日黎個好Chill既brunch呢間必選啊~ @mrmrsfoxhk #飲食日記 #健康飲食 #美食推薦 # 香
#cc西餐 #ccbrunch

個烤雞完全去骨整到好似扒煎到香脆 咁好適合懶人😝

Dessert
Chef Selection
Cheesecake

#飲食日記 #健康飲食 #美食推薦 # 香港美食日記 #低卡飲食#foodiehk #美食推薦 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #healthyfood #氣炸鍋#氣炸鍋料理#氣炸鍋低卡食譜 #低碳飲食 #生酮飲食 #減肥料理 #減肥食譜 #低卡高蛋白 #高蛋白質 #cookery #麵包#烘培 #烘培食譜 #食譜 #家常菜
2022-10-14 769 瀏覽
Mr. & Mrs. Fox 位於鰂魚涌太古坊旁邊 鰂魚涌站A出口 過馬路後沿糖廠街直行就會見到 餐廳門口有個露天地方 鋪滿曬花花草草🌺🪴 好易認到Weekend Brunch 3 course $298 up💰1 appetizers, 1 main, 1 dessertAPPETIZERS:Egg Benedict & Muesli CupEgg Benedict 用料十足 面頭有啲魚子醬 食落帶微喊 入面有好多蟹肉🦀 好鮮味 之後有層菠菜 好健康 同埋一啲蔬菜既苦澀味都冇👍🏻重點個蛋黃好流心 一切開啲黃系咁流出黎 好治癒🤤Muesli Cup 系張燕麥 奇亞子等材料用奶撈成 面頭再加啲蜜糖 同有塊香蕉片🍌好吾好食就見仁見智啦😂MAIN:400g Canadian Pork Chop🐷lunch set 豬鞍需要加+48💰廚師用左燒安格斯既方法煮 單睇面頭既網紋已經好吸引 仲好大塊 好似釜頭排咁 好岩食肉獸胃口😂除左周邊有啲脂肪外 塊排本身都幾瘦 但只有中心部分有啲嚡 其他完全吾覺 都算吾錯😂MAINan-Seared Hokkaido Jumbo Scallop Fettucci

APPETIZERS:

400g Canadian Pork Chop🐷

lunch set 豬鞍需要加+48💰
400g Canadian Pork Chop

MAIN:
Pan-Seared Hokkaido Jumbo Scallop Fettuccine🍝

呢個北海道帶子海膽醬扁意粉真系細一😂海膽醬完全保留左海膽原有鮮味 加埋忌廉就更滑更creamy🥇
帶子非常大隻 面頭煎到少少焦 好香口 入面吾干身👍🏻火喉處理得非常好
麵質彈牙偏硬身

DESSERT:
Cheesecake & Chief Selection🍰

Cheesecake系傳統New York Cheesecake 甜度 硬度都適中😊
Chief Selection系Raspberry Mousse 比較甜 食左兩啖就放棄左😵‍💫

💭餐廳裝飾 食物質素都非常好🥰但set lunch吾包drink有啲失望🙈另外server都多甩漏 收碟時跌左2次野 好彩冇污髒到 Dessert又落錯左 同埋收錢個陣又計多左個set😵‍💫

2022-09-24
午餐
  • Pan-SearedHokkaidoJumboScallopFettuccine
2022-10-01 807 瀏覽
終於試到呢間,但坦言貴到一個點二人午餐$1000 埋單。但講到底食物質素係OK 既,但始終lunch hr 既時間,所以唔講得係Fine Dinning,Chill Out 係可以既。是次叫了Set Lunch 磨菇湯有驚喜,埋檯倒出來,而麵粉量少,主力由菇打成既湯。走地雞排,有炭燒及蜜糖味,全熟既雞,不過肉質超滑。所以食物質素加環境,豪一次係可以既。不過,後來又聽到呢間餐廳的小故事原來老闆娘特意開於此,聘用外國人,全店講英文,做中高價路線。為的是將太古坊旁這兩條街,打造成蘇豪區,再吸引好多小店進駐讓這商業區頓時開滿了餐廳,足夠應付每日冇數既打工仔。如果此故事係真,真係用心良苦。
終於試到呢間,但坦言貴到一個點

是次叫了Set Lunch
磨菇湯有驚喜,埋檯倒出來,而麵粉量少,主力由菇打成既湯。

走地雞排,有炭燒及蜜糖味,全熟既雞,不過肉質超滑。
所以食物質素加環境,豪一次係可以既。

不過,後來又聽到呢間餐廳的小故事
2022-09-28
2022-10-01 531 瀏覽
環境:裝修精美接待處:態度正常食物:魚有點咸,甜品唔錯服務:可能我英文唔好,衣著普通,一樓女外藉waitress態度非常之差。有啲狗眼看人低感覺,決定唔會再幫襯。
環境:裝修精美

接待處:態度正常

食物:魚有點咸,甜品唔錯

軟殼蟹
蛋糕
蛋糕
鰂魚涌。𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘥已久𝘔𝘳 & 𝘔𝘳𝘴 𝘍𝘰𝘹۶樓高三層۶食物高質۶環境舒適。G/F: 酒吧位置,還有露天座位,適合輕鬆的和朋友𝘏𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘩𝘰𝘶𝘳 1/F: 用餐地方比想像中大,環境舒適啊2/F: 書架打卡位,附有露台位置.𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑠𝑒𝑡 (𝐻𝐾 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑤𝑒𝑒𝑘)選擇很多啊.sᴛᴀʀᴛᴇʀ ۶ sᴛᴇᴀᴋ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ۶ ᴄʜᴀʀ-ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴏᴄᴛᴏᴘᴜs.ᴍᴀɪɴ ۶ ᴘᴀɴ-sᴇᴀʀᴇᴅ ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ᴊᴜᴍʙᴏ sᴄᴀʟʟᴏᴘ ғᴇᴛᴛᴜᴄᴄɪɴᴇ۶ 340ɢ ʙʟᴀᴄᴋ ᴀɴɢᴜs 1885 ʀɪʙ-ᴇʏᴇ.ᴅᴇssᴇʀᴛ ۶ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴀʟᴀsᴋᴀ.這間餐廳一直𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘥很久了,剛巧𝘏𝘒 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘸𝘦𝘦𝘬 便預訂了晚餐,本來是為了2樓的打卡位而來的,想不到整體食物質素也不錯啊,難怪平日晚上也差不多八成坐滿了。.除了牛扒燒得剛好,帶子意粉配上濃郁的海膽汁外,最印象深刻當然是甜品啊,即場點火視覺效果一流,切開還有自家製的雪糕很好吃,也很適合慶祝生日啊!.۶碎碎唸:環境、服務和食物也令人滿意,期待下一次白天的時
鰂魚涌。𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘥已久𝘔𝘳 & 𝘔𝘳𝘴 𝘍𝘰𝘹
۶樓高三層۶食物高質۶環境舒適。

1/F: 用餐地方比想像中大,環境舒適啊

ᴍᴀɪɴ

ᴅᴇssᴇʀᴛ
۶ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴀʟᴀsᴋᴀ
۶碎碎唸:
環境、服務和食物也令人滿意,期待下一次白天的時候再訪一次呢!
2022-09-17 572 瀏覽
Came on a public holiday and they only offered a brunch set. The complimentary bread sourdough was nice and warm. The entree was a mini egg Benedict with muesli. As I cut the egg in half, the yoke oozed out beautifully. Nice! I had the Japanese scallop fettuccine and the pasta was cooked to al dente. The sauce was beautiful and the presentation was delightful. The other main was the salmon and it was cooked perfectly. There were only three choices for dessert. As I don’t have a sweet tooth, I c

There were only three choices for dessert. As I don’t have a sweet tooth, I can’t comment on them but both plates were emptied like new
so I guess I don’t need to say more!

Won’t mind to come again to try their usual menu !

2022-09-12
午餐
Happy Friday🍻 又係時候介紹D氣氛好又relaxing嘅高質餐廳🥳 位於鰂魚涌太古坊嘅Mr & Mrs Fox 一直都深受歡迎,我自己都黎過幾次,超適合放工去放鬆吓😚🌃 環境 (4/5)餐廳有3層樓咁高,裝修行現代歐陸風格,到處都有綠色植物點綴,帶少少田園風🌳 樓上dining area燈光較暗,好有情調~不過略嫌二人座位嘅餐枱有d細,上菜唔太方便🤏🏻 Ground floor係bar area,音樂會比較大聲,亦都設有室外area,happy hour一流😆😋 食物 (4.5/5)🥩 Dry Aged Australian M5+ 450g Strip Steak $628🧀 Mac & Cheese $68🍝 Pan-seared Hokkaido Jumbo Scallop Fettuccine $258🍫 Crunchy Raspberry Milk Chocolate Stick $108超推薦呢度嘅dry aged steak!!!! 🥩 性價比超高🤩 一定要試佢個dry aged啊因為肉味真係濃郁好多🤤 嗌左medium rare,炭燒味好香💕 但今次略嫌有D

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (4.5/5)
🧀 Mac & Cheese $68

超推薦呢度嘅dry aged steak!!!! 🥩 性價比超高🤩 一定要試佢個dry aged啊因為肉味真係濃郁好多🤤 嗌左medium rare,炭燒味好香💕 但今次略嫌有DD 失手,食落似medium,不過問題都唔大嘅~

Mac & Cheese

我地另外嗌左個mac & cheese做side,拉芝超邪惡🤩🧀 食落啖啖cheese,好香濃,不過一次食太多就好易滯🙈

北海道帶子海膽醬意粉超驚艷🍝❤️ 海膽醬真係帶有海膽嘅鮮甜味,帶子夠大粒,不過得一粒好似有d孤寒🙈 Fettuccine夠粗夠厚,好有咬口,絕對會encore👍🏻

甜品方面,之前次次都食打卡一流嘅baked alaska😆 今次就試吓新嘢🍧 Chocolate stick裏面係raspberry sorbet,酸酸甜甜,好啱消滯😚

💰 價錢 (4/5)
Average price $500-600/pp (with alcohol)

Mr & Mrs Fox 嘅menu都幾多選擇,如果唔食扒都有好多肉類同海鮮選擇,豐儉由人😌 綜合食物質素同環境黎講,呢度性價比好高,難怪長期都咁多人🥰
....

Re-visited Mr and Mrs Fox, one of my favourite casual dining restaurants in Hong Kong 😚 The dry ages steaks are highly recommended! 🥩 Extremely meaty and tender; goes perfectly with mac & cheese as well 🧀 The Pan-seared Hokkaido Jumbo Scallop Fettuccine is a surprise! 🍝 Really appreciate the plating, very aesthetic and nicely presented ❤️ It's a very nice place to chill out and I'm sure I will be here again soon 😛
Mac & Cheese
2022-09-11 3808 瀏覽
THE “FOXTROT” Any 2 courses 💰$288 STARTER - CREAM OF TOMATO SOUP蕃茄酸酸甜甜的味道令人非常開胃,加入麵包脆粒,作為前菜很不錯~- TUNA TARTARE 吞拿魚碎中加入紅莓 草莓 芒果avocado purée,微酸的熱帶水果令口味層次更多重!可以夾雜着旁邊的脆餅一起吃,層次口感更棒!👍🏻MAIN🍽- CONFIT DUCK LEG 以炆焗方式烹調鴨腿,肉質軟熟,咬一口骨肉即分離☺️配以焦糖橙醬汁,非常清新的配搭!- BEETROOT RISOTTOVegetarian friendly!紅菜頭意大利繪飯,血紅色既造型,非常吸睛!當中加入Feta Cheese 及芝士脆餅,充滿鹹香味👍🏻DRINKS- Iced Cappuccino- Iced Lemon TeaDESSERT ✨絕對是我最愛的環節!- Baked Alaska 🔥外層是蛋白霜,中間是咖啡味雪糕店員會先燒熱酒,再淋上甜品上,營造出烈火熊熊的火焰🔥要準備好手機喇📸🤩軟綿綿的蛋白霜配上冰凍的咖啡雪糕,味道十分不錯!火焰雪山的造型及雪糕也是seasonal 的

STARTER
- CREAM OF TOMATO SOUP
- TUNA TARTARE
可以夾雜着旁邊的脆餅一起吃,層次口感更棒!👍🏻

MAIN🍽
- CONFIT DUCK LEG
以炆焗方式烹調鴨腿,肉質軟熟,咬一口骨肉即分離☺️
配以焦糖橙醬汁,非常清新的配搭!
- BEETROOT RISOTTO
Vegetarian friendly!
紅菜頭意大利繪飯,血紅色既造型,非常吸睛!
當中加入Feta Cheese 及芝士脆餅,充滿鹹香味👍🏻

DRINKS
- Iced Cappuccino
- Iced Lemon Tea

DESSERT ✨
絕對是我最愛的環節!
- Baked Alaska 🔥
外層是蛋白霜,中間是咖啡味雪糕
店員會先燒熱酒,再淋上甜品上,營造出烈火熊熊的火焰🔥
要準備好手機喇📸🤩
軟綿綿的蛋白霜配上冰凍的咖啡雪糕,味道十分不錯!
火焰雪山的造型及雪糕也是seasonal 的喔!
特別節日還可以畫碟,儀式感滿滿👍🏻

絕對係港女們會非常喜歡的餐廳!👍🏻
2022-09-08 987 瀏覽
三層高的餐廳,地下酒吧及設有露天座位,晚餐經常滿座!餐廳燈光偏暗,營造舒適寫意氣氛。餐廳的麵包口感鬆軟😀 我們order了non-alcoholic的班蘭檸檬汁,它是有汽的,加了sparkling water,很解渴,班蘭味很香,檸檬汁甜度適中😉鵝肝醬配以烤脆了的薄多士,加上新鮮無花果、士多啤梨和雜梅醬等酸酸甜甜食材之襯托,整個菜不會膩,但又能感受到鵝肝的油香。油甘魚刺身配以少量魚子醬,魚子醬的咸香帶出油甘魚的鮮味,加上少許柚子及檸檬汁,令整個小吃更平衡。照燒汁燒章魚走日本風,上面的羽衣甘藍有醋作適量調味,配上蘋果慕斯,添加一些歐陸色彩。三文魚煎得非常香脆,內裏肉質嫩滑,在三文魚底層的是芒果,酸甜的味道令整個菜感覺很輕盈及開胃。香煎北海道帶子煎得恰到好處,能吃到帶子的鮮味。牛扒我們叫了medium rare,牛扒的油光及烤網紋代表外面烤得香口,而切開後内部juicy有肉味,個人認為沾少許鹽比醬汁更合適,更能帶出牛肉味。忌廉菠菜的忌廉夠濃郁及厚,與菠菜的比例剛剛好。當你叫了火焰雪糕,侍應會在你的面前點火,有oreo、toffee味,甜度剛好,與雪糕很合襯

香煎北海道帶子煎得恰到好處,能吃到帶子的鮮味。

忌廉菠菜的忌廉夠濃郁及厚,與菠菜的比例剛剛好。

Pandan  Lemonade
Hamachi Terrine
Char-Grilled Salmon
Angus Rib-eye
2022-09-01 564 瀏覽
出糧日,跟同事約左中午飯來這裡豪食一餐😄平時都是G/F,今天安排了1/F,坐下來才發現原來每一層餐牌都不一樣的,1/F更吸引。餐廳環境很清幽,周圍都是草,很田園的風格,在公司都是望著電腦,趁機可以舒緩一下眼睛疲勞😎我們都叫了一個set lunch,有湯有主食有甜品有餐飲。蕃茄湯滿滿的一大碗,先有一點脆粒再係我面前加滿一大碗的湯,紅紅的,香濃蕃茄味,飲完已經飽肚了一半😂主食是紅菜頭意大利飯,上菜是紫紫紅紅,看著就覺得漂亮,擺盤亦十分精緻,放在面的有幾片薄脆,原來是芝士,飯的味道很creamy,少許甜甜的,沒有紅菜頭本身的怪味,相當夾的味道,很喜歡這個,很特別甜品是檸檬撻,小小的一個,酸酸甜甜,清新的檸檬香,雖是甜品,一點打不膩且還很開胃。最後餐飲凍檸茶是一天必備的吧😋飽飽的開心地回公司繼續上班,果然美食就是動力😋
出糧日,跟同事約左中午飯來這裡豪食一餐😄
我們都叫了一個set lunch,有湯有主食有甜品有餐飲。

最後餐飲凍檸茶是一天必備的吧😋

飽飽的開心地回公司繼續上班,果然美食就是動力😋
2022-08-27 569 瀏覽
去Staycation好多時package都會包早晚餐,但有時都想搵吓附近有咩餐廳試吓,呢間餐廳個名就聽咗好耐不過就未試過,既然今次有機會當然嚟試吓啦⋯一般食西餐其實冇乜特別,來來去去都係嗰類,點完餐後送上熱辣辣麵包,麵包出奇地好食(唔知係咪因為肚餓),再嚟致愛嘅生牛肉他他,用多士加埋牛骨髓伴牛肉他他,正👍🏻! 跟住有medium Rare嘅eye rib😋,食物質素算係average之上(我個人覺得咋),但今次反而有個期待就係‘火焰雪山’,因為唔係太多地方有得食,亦估唔到份量算大,如果有4個人Share會啱啱好。整體來講用餐都几滿意,走嘅時候見到下層Bar都好多人飲酒、chill吓,都唔錯喎!
2022-08-21