觀塘工廠區都有高質餐廳+酒吧仲有大大個螢幕直播足球賽事絕對適合一大班朋友過嚟食飯吹水飲嘢而且價錢適中人均消費$300今次我哋就叫咗兩個主菜兩杯嘢飲同埋兩個甜品—烤牛肉木瓜沙律 $118個沙律汁酸酸地好開胃而且沙律汁嘅份量適中唔會話太少囉唔使又或者太多水浸烤牛肉都食得出肉質好嫩嘅不過切得比較薄份量比較少如果多多兩三塊比較好😂—燒美國肉眼扒(10oz) $258呢塊肉眼扒個份量就真係夠晒啦食到好香嘅燒烤味道而且好多肉汁五成熟啱啱好值得一試👍🏻—芒果奶凍 (中秋限定)$68嗰日去到店員話呢個甜品係中秋限定所以就轉左去試吓都好食嘅但係唔算話好特別呃下like係唔錯既—好立克心太軟配雪糕 $68個心太軟就真係超高質一定要試好立克味超濃而且好鬆軟差啲有衝動想叫多個😂
觀塘工廠區都有高質餐廳+酒吧

一定要試
好立克味超濃而且好鬆軟
差啲有衝動想叫多個😂
2018-09-28 377 瀏覽
係觀塘海濱長廊散完步,經過附近見到呢間美國菜餐廳😋估唔到係工廠區都會有咁特式既西餐食😆😆試左個水牛城雞翼同蟹肉Risotto雞翼好好食🤤🤤味道有點濃,我鍾意😋Risotto都好好食,仲好多蟹肉十分足料😍
試左個水牛城雞翼同蟹肉Risotto
雞翼好好食🤤🤤味道有點濃,我鍾意😋
Risotto都好好食,仲好多蟹肉十分足料😍
2018-09-27 348 瀏覽
觀塘有好多咗工廠大廈 有好多樓上cafe都開喺呢頭 今日本身想去嗰間cafe話全座大廈停咗食水 所以就去咗對面街嘅呢間食😗 整體環境幾舒服 舖頭都幾大 不過就係冷氣大咗啲 同店員反映咗之後 佢幫我地較細咗啲👍🏻 假日嘅中午12點到下午5點有brunch食 價錢唔算太平 但cafe嚟講都合理🤔 我地嗌咗個墨西哥雞肉早餐 太陽蛋燒牛脷三文治 同埋蟹肉藏紅花忌廉汁意大利飯墨西哥雞肉早餐 份量算多 雞胸肉好滑又juicy 脆薯粒都幾多 點埋sour cream真係好正⭐️ 點牛油果醬都好好食太陽蛋燒牛脷三文治 原本配薯條嘅 我地改咗要沙律🥗 上碟時 佢都係俾咗薯條我地😅 我地問可唔可以要沙律 佢話補返碟沙律俾我地 牛脷好林 食落口都好juicy 幾唔錯😋蟹肉藏紅花忌廉汁意大利飯 份量較少 但個飯好creamy 又幾多蟹肉 同有露筍🙊 都幾好食總括嚟講 都幾好食🤤 係一個好豐富嘅午餐😻 會再幫襯

總括嚟講 都幾好食🤤 係一個好豐富嘅午餐😻 會再幫襯
2018-09-27 278 瀏覽
放工到附近吃飯,看到一家酒吧西餐廳打算去試試。Splash hkd78顏色偏暗黃卻飄霧,入口感覺鮮甜帶檸檬香,喝下卻有嗆辣感,滿新鮮。MM Burger(五成熟) hkd1326 oz 自家製牛肉漢堡肉汁豐富,入口鮮嫩,咬下鬆軟有彈性,肉味濃郁。配上芝士蕃茄等增加清爽感,減低油膩配搭合適。大蝦扁麵。碎蝦乾白酒汁 hkd128扁意粉爽滑彈牙煙韌比較挺身,醬汁較清淡不稠,碎蝦與大蝦仁混在意粉內,吃下輕盈健康,意粉粉量多,男生也夠飽。燒澳洲羊冧扒(五成熟) hkd198羊扒整份份量足,每件肉厚肥瘦夾帶。廚房控制火喉剛剛好五成,刀刃切下鬆軟,肉身肉質幼嫩軟熟,切下滲出肉汁,濃度味夠不咸。

放工到附近吃飯,看到一家酒吧西餐廳打算去試試。

Splash hkd78

MM Burger(五成熟) hkd132

大蝦扁麵。碎蝦乾白酒汁 hkd128

燒澳洲羊冧扒(五成熟) hkd198
2018-09-23 411 瀏覽
週末來到觀塘尋食,想搵一間坐得舒服的餐廳hea 下食下野,行過見到門口幾靚就入去試下😆一進去,就有職員禮貌帶我們坐低,週末中午時分,餐廳不算多人,位置好寬闊,環境都好安靜,好啱週末hea 既地方!今次叫了兩個lunch set , 一個牛朳,一個沙拉!好快就有野食賣相都好令個朳生熟啱啱好,好juicy, 吾錯木瓜沙律最有驚喜,有d 似泰國的木瓜沙律,d 汁好好味,加埋d 炒合桃。正!Latte 都好吾錯下次會再來!

今次叫了兩個lunch set , 一個牛朳,一個沙拉!

好快就有野食

賣相都好令

個朳生熟啱啱好,好juicy, 吾錯

Latte 都好吾錯

下次會再來!
紐西蘭肉眼朳
烤牛肉木瓜沙律
紐西蘭肉眼朳
烤牛肉木瓜沙律
近年,觀塘區酒吧餐廳數目愈來愈多,由數年前歷史較長的Pacific bar到現在,已經多不勝數。位於觀塘海旁附近的Moreish & Malt,經典美式cafe 酒吧裝修,藍白色裝潢與海旁地點特別連繫,進入門前已額外加分,而食物及員工服務亦相當不錯,算是觀塘區酒吧來說值得推薦的酒吧餐廳。1. 特色拼盤以水牛城辣雞翼+墨西哥芝士洋蔥餡餅+吞拿魚餅乾。三款分店暢銷小食作前菜送酒,非常不錯!雞翼是傳統美式炸雞翼,先以多款調味料醃製,再以高溫炸至深啡色,再於表面上搽上辣醬,雞翼夠香,辣味濃,當晚更配了一杯冰凍的Hoegaarden味道相當夾。而同行友人則吃了芝士洋蔥餡餅,餡餅皮即叫即做,表面香口,入口熱燙,餡餅內的芝士及洋蔥碎混合肉醬,對比坊間聲稱土炮的墨西哥餅,這間是我吃過最好食的,絕對大力推薦!一客拼盤配3款自家制醬,包括芝士醬、薄荷醬及美式辣醬。薄荷醬感覺最奇怪,芝士醬味道最有特色。而吞拿魚餅乾味道相對普通。2. 墨西哥粟米片同樣都是經典的墨西哥前菜,對比美式炸薯條,墨西哥粟米片顯得更健康。粟米片上倒了一大堆微辣的蕃茄醬及牛油果醬。牛油果🥑味道新鮮,配搭粟米片入口微甜,當中還有忌廉芝士混

1. 特色拼盤

2. 墨西哥粟米片
同樣都是經典的墨西哥前菜,對比美式炸薯條,墨西哥粟米片顯得更健康。粟米片上倒了一大堆微辣的蕃茄醬及牛油果醬。牛油果🥑味道新鮮,配搭粟米片入口微甜,當中還有忌廉芝士混合,味道出奇地夾,配搭啤酒同樣一流。

3. 燒美國牛扒
雖然份量只有10oz,但扒類可另免費送薯條/自家沙律/什菜/芝士通心粉整體是足夠的。愛健康的我選擇了自家製紫椰菜絲,下單後約15分鐘已送到,不錯。牛扒選了五成熟,來到枱前是確實5成,這點非常欣賞,但整塊牛扒入口多筋,亦不太軟霖,牛肉味不太重,或可能是雪味未散所致,而椰菜絲建議再加其他蔬菜如生菜絲、火箭菜、紅毛菜等,口感會再好一點,單純用紫椰菜絲我個人不太喜愛。

4. 是日甜品拼盤
士多啤梨芝士蛋糕配阿華田流心軟心,配搭有新意,特別是阿華田軟心味濃,女士們會特別喜愛。

是日晚餐服務只亦有耐性介紹,絕對加分
小食拼盤
墨西哥粟米片
燒美國肉眼扒
小食拼盤
墨西哥粟米片
燒美國肉眼扒
2018-09-04 417 瀏覽
今晚相約左一班好友到觀塘呢間餐廳食美國菜。由於大家都係減肥中,所以只係叫左小食,飲下野吹下水。呢碟燒腩肉正正岩曬我地做下酒菜,腩肉表面有微微燒焦嘅香味,個腩肉都淹得好夠味,唔會過鹹,味道剛剛好。由於係五花腩肉,所以舊肥膏都好大舊,唔想甘膩可以配埋D蘿白一齊食。下酒菜又點可以少得雞翼?所以我地叫左個水牛芝士雞翼,味道都可以,但唔算特別好吃,芝士味再濃郁D,應該會更好。最後仲叫左份Nachos,呢個值得一試👍🏻,個牛油果配酸忌廉配酸辣醬再配埋芝士非常多重口感,好好味!
今晚相約左一班好友到觀塘呢間餐廳食美國菜。
由於大家都係減肥中,所以只係叫左小食,飲下野吹下水。

2018-08-21 431 瀏覽
今天跟男友吃這家美國菜,這裡的環境比較暗,人挺多,挺熱鬧。我們叫了一個七成熟的西冷牛排,配炸薯條。肉質鮮味,不會太韌。薯條也不錯。價錢稍貴,大約兩百多。我們還叫了牛尾寬條麵。可能我不太喜歡牛尾,而且個人不喜歡太硬身的麵條,所以這道菜不合我胃口。本來男友想喝酒,因為happy hour 買一送一。可是我有點感冒,還是乖乖地點了壺朱古力橙味熱茶。聞起來濃濃的朱古力味,但喝起來就是茶味,挺有趣。兩人一起喝剛剛好。
今天跟男友吃這家美國菜,這裡的環境比較暗,人挺多,挺熱鬧。

2018-08-13 370 瀏覽
觀塘隱藏了很多好餐廳今次去了間朋友推介的美國餐廳餐廳地方都算寬敞,近門口有高枱給客人Happy Hour🍸內裡晚上燈光昏暗,氣氛一流,又播著最hit 的歐美歌🎼星期五放工黎呢到飲酒食飯傾計一流這兒的白酒和Sparkling Wine🍾 很不錯,我們4人便開了兩枝,價錢也不貴食物方面小吃點了🐶黑松露薯條(58)和🐶Nachos (72),份量足,兩款小吃都舖滿醬汁,夠晒濃味!另外點了個經典的🐶卡邦尼意粉(118),這個意粉夠入味,正常水準主菜以還有🐶燒美國肉眼扒配焗芝士通心粉!肉眼扒燒得剛剛好,保留肉汁另外芝士通心粉焗得剛剛好,芝士超夠味最好以甜品🐶心太軟雪糕(68) 作結,甜品都做得好不錯,心太軟外脆內軟做得出色加上曲奇雪糕,口感滿分
觀塘隱藏了很多好餐廳
今次去了間朋友推介的美國餐廳
餐廳地方都算寬敞,近門口有高枱給客人Happy Hour🍸
內裡晚上燈光昏暗,氣氛一流,又播著最hit 的歐美歌🎼
星期五放工黎呢到飲酒食飯傾計一流
另外芝士通心粉焗得剛剛好,芝士超夠味

2018-08-08 356 瀏覽
今日係朋友既生日,一早揀定呢間同佢慶祝,夜晚開始會多人所以最好book定位。我地叫左個開心晚市二人套餐$398再加多個意粉,價錢都ok仲有野飲。先嚟個餐包同2個蘑菇忌廉餐湯,蘑菇湯都唔錯,湯幾香幾濃。牛油果三文魚籽蟹肉脆餅-呢個前菜幾特別,食落又幾夾,餅夠脆,魚籽新鮮。係口中爆開又幾好味。燒美國肉眼扒(10oz)配炸薯條 +$30-加左$30升級呢個肉眼扒,完全係值得。叫左5成熟,燒到啱啱好,肉未夠濃又唔老,好好食。薯條新鮮炸起熱辣辣。烤蕃茄什菌扁麵-味道唔會太酸,有少少芝士粉係面增加香味,麵煮得都Q彈。大蝦扁麵配乾白酒汁$128-另外叫左呢個意粉,好香酒味同蒜味,大蝦都彈牙,唔錯。套餐仲包2杯餐飲。整體嚟講都好食,下次會再嚟。
先嚟個餐包同2個蘑菇忌廉餐湯,蘑菇湯都唔錯,湯幾香幾濃。

牛油果三文魚籽蟹肉脆餅-

燒美國肉眼扒(10oz)配炸薯條 +$30-
薯條新鮮炸起熱辣辣。

烤蕃茄什菌扁麵-
味道唔會太酸,有少少芝士粉係面增加香味,麵煮得都Q彈。

大蝦扁麵配乾白酒汁$128-
另外叫左呢個意粉,好香酒味同蒜味,大蝦都彈牙,唔錯。
套餐仲包2杯餐飲。
整體嚟講都好食,下次會再嚟。
係觀塘蒲左幾個月了... 每次經過呢一間有格調之餘又帶有神秘感既餐廳都想入黎試😛到今日..進入係觀塘區生活既倒數日子終於鼓起勇氣入黎食飯! 同時..食完呢一餐亦令我好後悔點解唔早d入黎試😭😭當我就快行到入口時.. 天開始落起綿綿細雨🌧行到門口亦見到餐廳已經轉用呢個welcome signage..😆呢度其實一半係酒吧區🍺一半係用餐區🍴環境氣氛很不錯呢~不過呢度無乜冷氣... 連怕凍既我都覺得有少少熱員工主動介紹食物, 又有禮貌, 抵讚: )呢個Steak Night Menu係逢星期一,二先會出現架咋!! 咁岩今日係星期二..梗係要試試~(絕對絕對絕對係高性價比之選!!! 詳情繼續睇落去)今日跟Steak Night Menu既湯:: 甘筍甜薯湯🥕飲到濃郁的甘筍香加磨得幼細既薯蓉: > 但一D都無滯既感覺蒜粒沾上筍香之餘 仍然保留到本身既香蒜味係令人十分舒服既一碗湯A La Carte menu無.. 得星期一二Steak Night Menu先至有既U.S. Hanger Steak! 200g燒美國牛隔膜肉扒 $188牛味果然好突出!!🥩店家無落多餘既調味已經好正...5成
到今日..進入係觀塘區生活既倒數日子
當我就快行到入口時.. 天開始落起綿綿細雨🌧
呢度其實一半係酒吧區🍺一半係用餐區🍴
環境氣氛很不錯呢~
不過呢度無乜冷氣... 連怕凍既我都覺得有少少熱
員工主動介紹食物, 又有禮貌, 抵讚: )
呢個Steak Night Menu逢星期一,二先會出現架咋!! 咁岩今日係星期二..梗係要試試~
(絕對絕對絕對係高性價比之選!!! 詳情繼續睇落去)
飲到濃郁的甘筍香加磨得幼細既薯蓉: > 但一D都無滯既感覺
蒜粒沾上筍香之餘 仍然保留到本身既香蒜味
係令人十分舒服既一碗湯
U.S. Hanger Steak 200g燒美國牛隔膜肉扒
牛味果然好突出!!🥩
店家無落多餘既調味已經好正...5成熟拿掐得剛剛好無over到~
咬落亦都比一般牛扒更有口感...
5成係岩岩好~ 多過5成既話就會似牛肉乾架喇~🐮
薯條都非常出色呢! 新鮮炸起 薯味濃郁🥔🥔
唔沾茄汁就咁食先至係王道!😼
燒牛脷配焦糖洋蔥蛋黃醬$78
十分juicy燒得夠香... 第一次咁鐘意厚牛舌, 雖然有d過咸但我鐘意😆
食開淡味既朋友可以沾焦糖洋蔥蛋黃醬中和返
沙律菜亦覺新鮮~~ 整體不錯... 咸味少返D就perfect架喇
蟹肉藏紅花忌廉汁意大利飯
無諗過..最有驚喜既竟然會係risotto:: 蟹肉藏紅花忌廉汁意大利飯$138
藏紅花+脆口的炸煙肉碎粒 令到食落有脆脆的口感
而Cream sauce亦做我很出色 濕潤度很適中
最鐘意既係中間夾雜住爽口的翠肉瓜,, 增強口感💚
呢個risotto本身已帶有蟹肉香🦀
仲要加埋藏紅花粉所以都係同樣問題:: 有D過咸~
坦白講..雖然過咸.. 但係我暫時食過最喜愛的一份risotto

跟餐甜品可以揀Mousse Cake/雪糕.... 我地揀左雪糕,,, 今日口味係Cookies n Cream
你以為跟餐會係頹頹畢一球雪糕比你??? 錯了!!
Cookies n Cream Ice-Cream
呢份跟餐雪糕真係超有誠意呀❤兩大球Cookies n Cream雪糕加左焦糖!🍯
仲有大量開心果碎同少量清甜既芒果粒💛
真心高質.... 一路食一路覺得自己好幸福😛
紐約芝士餅
紐約芝士餅$68 比平時食到既更大份呢!
但重點還是質素... 成件蛋糕質感都好鬆軟
芝士味足夠, 藍梅醬亦都唔吝嗇
令我地食得好飽亦好滿足喇^^~
Lychee Rose
Lychee Rose $68 (右)
Homemade rose syrup+Roselle tea+Lychee
有樣有內涵🌹果味同花香味分佈得平均的一杯~
Different Martini (Lychee)
Different Martini (Lychee) $88🍸 (左)
飲落口先感受到既係清香既荔枝味... 但隨後既Vodka味都好強
所以唔岩我飲🤣
總結:: 係值得推介比任合飯局的一間有氣氛餐廳 ~
性價比亦都係好高,, 所以呢一晚亦都見到有好多屬於社會上唔同界別既客人都有!
喜歡西餐的... 又或享受氣氛情調的, 呢一間都值得一試呢: )
2018-07-24
Cookies n Cream Ice-Cream
Lychee Rose
2018-07-26 225 瀏覽
食Tea一直都好貴,趁住呢個假期,一直都好想試吓去high Tea,上網見到呢間嘅價錢都相對比較平,就決定book呢間去食。小食三層拼盤 $148 (2人用)個價錢都真係幾合理,第一層牛油果蟹肉脆片,其實食唔到牛油果味,蟹肉都冇乜,但上面有魚子,再加上厚厚嘅沙律醬。第二層炸雞柳配薄荷蛋黃醬,炸雞柳食落有少少辣味,個薄荷蛋黃醬嘅色好靚,其實係甜甜地嘅醬汁,呢個配搭都唔錯。第三層墨西哥玉米片配每三種醬料,呢個墨西哥玉米片上面有一啲嘅芝士,但係芝士分埔唔均勻,上面仲Jim上咗三種嘅醬汁,覺得如果分開醬料會比較好,因為朋友唔想食辣味既,都會污染埋。質素唔算特別好,但個價錢相對性真係比其他食Tea嘅平好多。

小食三層拼盤 $148 (2人用)
2018-07-23 237 瀏覽
今日去左觀塘食飯,一間酒吧feel既餐廳,環境又大又靚,lunch又有lunch set menu,選擇又多又吸引!我叫左一個沙律前菜,蜜糖芥末汁什豆沙律,香甜醬汁份量唔多唔會太膩,沙律爽脆清甜,非常開胃!主菜有意粉有沙律有扒類,款款吸引,我叫左ribeye steak,五成熟,用木板上,賣相好吸引!牛扒濃香多汁充滿炭燒香,伴上忌廉薯蓉,牛肉帶有筋位,有咬口,薯蓉幼滑充滿牛肉香氣。餐飲是凍檸菜,香甜清新,午餐質素高非常滿意。

2018-07-17 176 瀏覽
今晚約左 friend 放工食飯,又唔想去太遠,就揀咗一間係 Kwun Tong ga 西餐廳。7點幾去到,都幾多人,但好在我地兩個人,好快就有位。我地叫左個 set, 星期五晚,一定要啤啤佢。個 Ribs 好 juicy,唔乾。食完仲可以任座,傾下計!

7點幾去到,都幾多人,但好在我地兩個人,好快就有位。

我地叫左個 set, 星期五晚,一定要啤啤佢。

個 Ribs 好 juicy,唔乾。

食完仲可以任座,傾下計!

2018-07-02 158 瀏覽
Amazing American food with great atmosphere. Although the location is a little bit far from MTR station, street parking at night is an option. I tried a special beer whose name I forgot, just ask. The price is reasonable. Good for meeting friends and watching sports tv.