2023-09-14 1169 瀏覽
🥂𝟸 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎𝚜 𝚂𝚎𝚝 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟷𝟺𝟾🥂呢個set lunch包一個自助salad buffet🥗 一個main course🍽️ 再加一杯嘢飲或者甜品🍮 佢淨係星期一至五先有環境好舒適🙈 去嘅時候係閒日所以可以揀坐窗邊嘅位置 望住愉景灣沙灘嘅一流海景😍 呢個價錢包以上嘅嘢再加上可以對住個海景chill下🌊 而且員工態度都好好🥳 性價比唔錯👍🏻-🍝 𝙻𝚒𝚗𝚐𝚞𝚒𝚗𝚎 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊一開始點嘅時候以為係普通好似出面食到嘅pasta🤣 但發現無論係外觀定味道都頗有驚喜🥰 車厘茄🍅青瓜🥒嘅配撘好清新🤤 面頭嘅芝士碎份量啱啱好🧀 食得多都冇好滯嘅感覺🙈 不過略嫌淡味咗少少🤏🏻 可能想唔太重味會突顯fresh嘅感覺🧐-🐟 𝙵𝚒𝚜𝚑 & 𝙲𝚑𝚒𝚙𝚜 另一個set lunch就係我個人最鐘意食嘅fish and chips🥳 傳統英式鱈魚炸得外脆內軟🤩 裏面本身嘅肉汁鮮嫩 完全唔乾🤤 薯條方面係粗身嗰隻🍟 同其他餐廳相差唔大🙈 不過個人唔鐘意食青豆🤢 所以佢嘅青豆醬味道就麻麻地🥺 但比起其他餐廳嘅炸魚薯條算係中上嘅級數🤩-好味程度:🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽💰人均
🥂𝟸 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎𝚜 𝚂𝚎𝚝 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟷𝟺𝟾🥂
回頭度:🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽
💰人均消費:$100-$200
2023-08-19 801 瀏覽
第一次去愉景灣食飯~去之前睇過 網路紅人 嘅騙案, 好怕會撞中..好彩無事!Moofish係位於一樓嘅, 有無敵海景, 陽光曬入嚟好舒服, 坐到唔捨得走.個廁所好靚好乾淨, 個洗手液好香!嗌左個Spaghetti & Meatballs $140  肉丸茄醬意粉表現幾好個重點係手打和牛丸, 好重牛味, 估唔到呢到嘅西餐廳會咁識揀牛丸, 值得一讚! 嗌多左個Moofish Fish Sandwich 招牌魚柳三文治 $145 貪佢有「招牌」兩個字, 果然無伏. 魚柳外面炸得好香, 入面好多汁. 望住個海, 聽到身邊嘅外國人傾計, 好異國風情feel~薯條份量又多, 成個餐根本夠晒兩個人(香港人)食.
第一次去愉景灣食飯~
去之前睇過 網路紅人 嘅騙案, 好怕會撞中..好彩無事!

個廁所好靚好乾淨, 個洗手液好香!
Spaghetti & Meatballs肉丸茄醬意粉
Moofish Fish Sandwich 招牌魚柳三文治
貪佢有「招牌」兩個字, 果然無伏.

薯條份量又多, 成個餐根本夠晒兩個人(香港人)食.
2023-07-30
Spaghetti & Meatballs肉丸茄醬意粉
Moofish Fish Sandwich 招牌魚柳三文治
2023-01-17 1799 瀏覽
🌺 MooFish Fish Sandwich (招牌魚柳三文治) $145 份魚柳勁大份, 有成塊面咁大配合他他醬一流🌺 Confit of Duck (油封鴨髀) $255油封鴨唔係個個地方都整得好食, 呢間真心唔錯, 唔會太咸, 肉質仲好嫩,配菜係忌廉菠菜, 夾埋食唔會膩🌺 Fillet Mignon (Pepper Sauce) (菲力牛扒) $290牛扒煎到岩岩好5成熟, 扒外層包左一層煙肉, 超有水準小編ig page @foodie_masian 👈🏻記得follow埋同比個like👍🏻支持下🥰~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 MooFish地址: 愉景灣D'Deck1樓103號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
份魚柳勁大份, 有成塊面咁大配合他他醬一流

🌺 Confit of Duck (油封鴨髀) $255
配菜係忌廉菠菜, 夾埋食唔會膩

牛扒煎到岩岩好5成熟, 扒外層包左一層煙肉, 超有水準

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 MooFish
地址: 愉景灣D'Deck1樓103號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
  • ConfitofDuck
2022-12-15 1223 瀏覽
餐廳兩層高,座位充足,室內用上西班牙風格裝潢,帶點簡約歐洲設計,十分舒適。店員服務態度不好,全使用英文。餐牌貼心有列明中文翻譯,食客不怕溝通問題。食物方面 - Moofish Pulled pork tacos 墨西哥手撕豬肉卷餅︰手撕豬肉份量多,一絲絲豬肉質地嫩滑。雖然燒肉汁偏甜,但配上一小片牛油果、生菜絲、大辣椒一片、芫茜,已經足以中和甜膩。頂端再加少量酸辣醬,增強開胃感。用墨西哥餅包著吃,整體完全不油膩。Shrimp & Salmon Fettuccini 蝦肉三文魚茄醬闊條麵︰蝦當然使用雪藏裝,沒有鮮味。相反三文魚味道濃郁,微咸卻不膩。可惜兩者份量很少。闊條麵完全吸收醬汁,茄醬蕃茄味不酸偏淡,但每條麵條沾上特濃郁奶油香,整體像奶油白汁多於茄醬闊條麵。因為麵汁油膩,加上麵條份量等同二人份的多!吃不完。飲品方面︰Cabernet Merlot, McLaren Vale, AU不是好的餐紅酒,可以有其他更好選擇。總結︰我對餐廳評分主要看重於食物味道、質素及擺盤。至於服務態度及內在環境,只是Bonus。所以以食物來說,性價比很高。唯一House red, House white 的選

因為麵汁油膩,加上麵條份量等同二人份的多!吃不完。

不是好的餐紅酒,可以有其他更好選擇。

總結︰
唯一House red, House white 的選擇質素偏低。
2022-12-11
  • Moofish Pulled pork tacos
  • Shrimp & Salmon Fettuccini
2022-12-08 942 瀏覽
Weekend 想去個小旅行我哋就會揀去愉景灣上次去過Zak’s食 覺得非常不錯今次就試吓姊妹餐廳 Moofish~餐廳內可以望住一片海同沙灘🏖️加上藍白色嘅設計好chill!而且食物都好食架!🔸生蠔($時價)愛食蠔嘅我哋叫咗一打,蠔肉新鮮口感爽身、甜美,我哋叫咗枝白酒配蠔,chill~🔸海鮮鍋($240)❇️好味!有嘅蝦、魷魚、青口、蜆、鱸魚…全部都好新鮮! 湯汁充滿番茄同海鮮嘅甜脆多士沾嚟食,yummy!🔸啤酒炸魚薯條($190)❇️炸漿好脆、好鬆,非常正!魚肉厚身而滑溜多汁好好味!😋🔸香辣雞肉串($130)❇️又係好正!好脆、肉嫩、甜甜辣辣感覺似食韓式甜辣炸雞雞鎚肉做成棒棒糖狀,方便食用,超推!🔸墨西哥脆片($125)好大份,焗香嘅墨西哥脆片上有大量芝士、牛油果醬、酸忌廉,送酒啱哂。🔸朱古力新地($75)有cream、朱古力雪糕、牛奶雪糕、brownies ,一杯有哂幾種滋味,雪糕都好香滑,love it!!🔸白酒($310)海邊、海鮮,加埋白酒就是最好嘅配搭
Weekend 想去個小旅行
我哋就會揀去愉景灣
上次去過Zak’s食 覺得非常不錯
今次就試吓姊妹餐廳 Moofish~
餐廳內可以望住一片海同沙灘🏖️
加上藍白色嘅設計
好chill!
而且食物都好食架!

🔸生蠔($時價)
愛食蠔嘅我哋叫咗一打,蠔肉新鮮
口感爽身、甜美,我哋叫咗枝白酒配蠔,chill~

🔸海鮮鍋($240)❇️
好味!有嘅蝦、魷魚、青口、蜆、鱸魚…
全部都好新鮮! 湯汁充滿番茄同海鮮嘅甜
脆多士沾嚟食,yummy!

🔸啤酒炸魚薯條($190)❇️
炸漿好脆、好鬆,非常正!
魚肉厚身而滑溜多汁
好好味!😋

🔸香辣雞肉串($130)❇️
又係好正!
好脆、肉嫩、甜甜辣辣
感覺似食韓式甜辣炸雞
雞鎚肉做成棒棒糖狀,方便食用,超推!

🔸墨西哥脆片($125)

🔸朱古力新地($75)

🔸白酒($310)
海邊、海鮮,加埋白酒
就是最好嘅配搭
早排去過愉景灣,一試[密室逃脫]的滋味,又真係幾好玩喎,玩完當然要醫肚,而愉景灣廣場又多餐廳,究竟去邊間好呢?其實上幾次同太太及囝囝入去,都有人問我有無試過 Moofish。午餐時段都差不多滿座,看來都幾受愉景灣居民歡迎。而且餐廳位處二樓,面對無敵沙灘景致,又有海風放題徐徐吹送,伴妳食飯,真係感覺好舒服。午市套餐只在星期一至五的中午12點至3點供應。TO START首先係頭盤,客人可以選擇沙律吧,DIY自己鍾意既沙律,若果意猶未盡,只要加多$25,就可以食多一碟。如果對沙律無興趣,大可選擇是日餐湯,而今日係椰菜花湯,質感好滑,而且椰菜花的香味好突出,不錯。MAINS共有四款,可任擇其一。Grilled U.S Pork Loinwith gratin potato, tomato provencal and whole grain mustard sauce烤美國豬扒配薯批,普羅旺斯烤番茄,原粒芥末醬豬扒薄切,所以食落不會太韌,配以芥末醬消弭了油膩感,最意想不到係薯批非常出色,每片都是薄切,層次分明,好味。至於另外三款是Pan-Roasted Duck Breastwith frenc

午餐時段都差不多滿座,看來都幾受愉景灣居民歡迎。

午市套餐只在星期一至五的中午12點至3點供應。

TO START

MAINS

共有四款,可任擇其一。
Grilled U.S Pork Loin

烤美國豬扒配薯批,普羅旺斯烤番茄,原粒芥末醬

with french bean, buttered carrot and blueberry sauce(烤鴨胸 配四季豆,牛油胡蘿蔔,藍莓醬)、Pan-Seared Sole Fillet with roasted herbed potatoes, kenya beans and a lemon beetroot sauce(香煎龍脷魚 配薯蓉,肯亞四季豆,檸檬紅菜頭醬汁)以及 Mini Ratatouille served with poached egg and rustic bread(普羅旺斯燉菜 配水波蛋,麵包)

FINISHERS

甜品
Double Chocolate Brownie
served with vanilla ice cream

濃朱古力布朗尼伴雪糕

朱古力Brownie味道濃郁,將置面的雲呢拿雪糕慢慢溶化,甜度都幾高,但又好吸引喎。
如果不太喜歡甜品,又可以來一杯咖啡或凍檸茶,邊嘆邊睇風景。

P.S : 2 Courses/選2道菜午餐套餐/ $148
3 Courses/選3道菜午餐套餐/ $168
+10% Service Charge

2022-09-02 1871 瀏覽
17.08.2022 星期三 午MooFish by ZAKS繼續愉景灣三日兩夜之旅,行程第二天的中午,選擇了MooFish,原來這間餐廳是附屬於我前一晚吃過的ZAKS。ZAKS在樓下,而MooFish在樓上。但兩者有明顯分別,MooFish的裝修以藍色為主,很清新的感覺,用電話訂枱,原本以為會像ZAKS有向海戶外的座位,但原來戶外座位很少,中午太熱也不想選擇,職員直接帶我們入內坐近窗口座位,透過大大的玻璃窗,遠眺海景也不錯。中午有午餐set lunch,分別兩道菜$148、三道菜$168,包括一次的自助沙律吧、餐湯、主菜一款、還有香蕉船 配雪糕或咖啡/茶;看來又豐富又抵食。可惜主菜烤肉眼扒欠奉,轉羊扒,之前一晚在ZAKS已經試過羊扒不好吃,當然不會再叫;其他雞胸、魚柳漢堡、意粉又不吸引,所以我們最後選擇散叫 。Vegetable Salad雜菜沙律$140Roasted carrot, beetroot and sun dried tomatoes with mixed leaves andbroccoli in a balsamic dressing topped with goa
17.08.2022 星期三 午
MooFish by ZAKS

Vegetable Salad雜菜沙律

Vegetable Salad雜菜沙律$140
broccoli in a balsamic dressing topped with goats cheese and toasted almonds
餐牌有詳細描述,沙律菜、多種蔬菜配上羊乳酪和烤杏仁,這個是我很喜歡的沙律。

Crab Linguine $165 蟹肉意大利粉
a combination of crab meat, olive oil, garlic, white wine, tomatoes with a touch of spice
蟹肉加上番茄,少少辣味,是一個開胃美味的菜色
Crab Linguine 蟹肉意大利粉

Seafood Risotto $190 海鮮意大利飯
Medley of fresh seafood in a horb and cream tomato sauce
幾款海鮮和奶油番茄醬混合在一起,味道濃郁,好吃。
Seafood Risotto 海鮮意大利飯

Seafood Stew $240
這個海鮮番茄湯鍋有驚喜,包括多款海鮮,青口,三文魚,大蝦,龍脷魚,魷魚,鮮甜美味無比,推介,必試之選。
Seafood Stew

Banana Smoothies
1 Lime Soda
1 Banana Milkshake
飲品也不錯呀

環境坐得舒適,周遭有海景、食物美味,但中途突然有可怕的小動物在枱底跑過兩次,其他食客相信無留意,我也未試過在餐廳內遇上,通常只有在一些鬧市後卷見到。因為跑得太好,無相為證,幸好在餐廳用膳後也無不適,惟有大家自己留神。

2022-08-17
Vegetable Salad雜菜沙律
Crab Linguine 蟹肉意大利粉
Seafood Risotto 海鮮意大利飯
Seafood Stew
  • Crab Linguine 蟹肉意大利粉
  • Seafood Risotto 海鮮意大利飯
  • Seafood Stew 海鮮番茄湯鍋
2022-01-29 2057 瀏覽
第五波疫情殺到,夜晚禁堂食逼使我哋要出去買外賣,當zaks無開而旗下嘅moofish有開,而且做緊買二送一優惠時,吸引咗我哋想試下😄今次我哋叫咗香茅雞肉菠菜意大利飯,蝦肉三文魚醬意大利粉,同埋香煎吞拿魚沙津~一打開份量係比想像中大份,兩個人都有d難食得曬,食物溫度都仲維持到,賣相已經令我哋流曬口水🤤我本身就麻麻地意大利飯,因為覺得普遍比較膩,口味比較單一,但呢個意大利飯完全打破咗常規,一食落去個陣好香嘅香茅味令我為之一振!奶油味唔會過膩,加上每一啖醒神嘅香茅味,簡直欲罷不能,食唔停口,食到一粒都無剩😋熱門嘅意大利粉都好足料,另外沙津亦比平時出面多些花款,附送的醬料好好味,吞拿魚煎得好香😋我哋已經期待堂食會係點!😎

我哋已經期待堂食會係點!😎
2022-01-23
外賣自取
  • 香茅雞肉菠菜意大利飯
  • 蝦肉三文魚茄醬意粉
  • 香煎吞拿魚沙津
為食Niki去搵好嘢食來到愉景灣好想搵一間坐得舒服又望到海🌊嘅餐廳chill下我覺得來MooFish可以滿足曬D願望🌟食物質素方面其實亦有意外驚喜😋香蒜白酒煮青口配蒜蓉包🍞🧄青口好新鮮全部都開晒口脹卜卜一啲腥味都冇配蒜蓉包吸埋湯汁係絕配炸魚薯條🍟傳統嘅炸魚薯條配上青豆泥炸魚保留左肉汁~非常Juicy蜆肉炒意粉🍝意粉口感好不錯亦都有好多蜆肉分量十足整體來講我覺得呢度嘅食物質素有返咁上下環境亦都好唔錯服務唔差亦都唔會趕人走愉景灣心水推介❤️
為食Niki去搵好嘢食

服務唔差亦都唔會趕人走
愉景灣心水推介❤️
香蒜白酒煮青口
2021-12-16 905 瀏覽
If you are on the lookout for a relaxing one-day outing in Hong Kong, I would highly recommend Discovery Bay. We opted for one of the seaside restaurants on the second floor, which had a beautiful view of a tranquil stretch of beach by the Discovery pier, dotted with a few scattered palm trees 🌴 against a canvas of pale blue sky and a vast mass of greenery, truly the perfect spot for a relaxing afternoon. Food was very reasonably priced and of decent quality too. 🌮Chicken Tacos HKD 85 (4pcs) 💭T

🌮Chicken Tacos HKD 85 (4pcs)
💭The chicken tacos were reflect for a quick bite. They were quite petite in size and pretty standard in terms of taste (though I do like my tacos with more complexity in terms of flavour), considering the price and the view, I have no complaints.
Chicken  tacos
Chicken  tacos

🍔 Buttermilk chicken & bacon burger w/ french fries HKD 120
💭The burger was ginormous with four strips of crispy bacon and a thick layer of juicy buttermilk fried chicken, definitely more than enough to leave anyone feeling full and satisfied!
Buttermilk  chicken  and  bacon  burger
今天於愉景灣相約一衆友人家庭聚會,我倆早到了點,找吃!在碼頭旁這家餐廳,有無敵大海景,人氣旺盛,應該不錯,進去吧。它有Set Lunch 及 A La Carte,我們先從A La Carte中挑了這海鮮鍋 “seafood stew”,內有三文魚、盲曹、魷魚、蝦、青口和蜆,全部食材都香滑新鮮,蕃茄湯味道適中,不會太酸,那蒜蓉包也是神來之筆,一啖海鮮一啖湯或一口麵包,好味!我們也從套餐Menu𥚃點了一個“煎西冷牛扒”,牛不是什麼上等貨,但它也很用心做了些焗三色椒和茄子做配菜,牛上面還有塊蔥花牛油,原來底下還有一塊煎洋蔥,很有驚喜!其實這個套餐顏值一樣出眾還有這個加25塊但只可拿一次的self served salad bar,選擇雖不算多,但總有幾款合心意的,而且店主沒取巧,碟挺大,一定夠飽夠滿足,讓我從拾小時候在Pizza Hut 拿沙律鬥高的回憶!我也點了個mango smoothies,清新、無添加、濃郁的乳酪味,在這麼熱辣辣的日子,無得輸!
今天於愉景灣相約一衆友人家庭聚會,我倆早到了點,找吃!

它有Set Lunch 及 A La Carte,

2021-09-23
2021-09-10 985 瀏覽
入到愉景灣當然要試下入面嘅餐廳 其實呢到都好多不同類型餐廳選擇因為唔算特別肚餓 都喺想食下pasta/ pizza 所以選擇咗呢間原本諗住叫個pizza 點知無 轉做千層麵 都無🥲🥲-🎏墨西哥卷餅 (辣雞) Chicken Tacos✨✨ 💰$85除咗有辣雞肉 仲有牛油果 cream 同一舊辣椒(真喺辣的) 有辣通常都好惹味 少少酸幾開胃卷餅底唔喺話好脆戈隻 口感煙煙韌韌-🎏蝦肉三文魚茄醬意粉 Shrimp & Salmon Fettuccini✨ 💰$155意粉軟硬恰到好處 芝士唔會過份地多 食完唔算好漏三文魚有少少腥味 只喺食咗少少 但蝦好甜好彈牙-🎏Caramel Candied Popcorn 💰$85如果想打下卡可以嗌佢戈幾款特別飲品味道普通 只喺個樣岩打卡
原本諗住叫個pizza 點知無 轉做千層麵 都無🥲🥲

🎏Caramel Candied Popcorn 💰$85
如果想打下卡可以嗌佢戈幾款特別飲品
味道普通 只喺個樣岩打卡

2021-08-26 619 瀏覽
同成班friends入愉景灣 未揀到食咩之際見到1樓moofish嘅藍白風格裝修非常吸引仲可以望住成個沙灘景即刻拍板食依間💙🤍💙🤍Set lunch有salad bar烤雞肉比較乾身 但其他樣樣都唔錯喔Mushroom cannelloni類似千層麵不過係卷起一條條咁食既依度大概有四條入面係包住蘑菇好特色⭐️Pineapple chicken入面仲有長米炒飯不過食落就冇咩菠蘿味嘅Rump stick好大份😋由於salad bar同main course太大份嘅關係我地四個人叫3個set已經飽飽😋
同成班friends入愉景灣 未揀到食咩之際

好大份😋

由於salad bar同main course太大份嘅關係
我地四個人叫3個set已經飽飽😋

2021-08-20 681 瀏覽
放假嚟到大嶼山探朋友,點少得入去愉景灣行一轉,chill下relax下呢!呢間餐廳嘅位置係近沙灘嗰邊,本身想去食zaks,但zaks嘅外圍落晒帳幕,好昏暗,享受唔到陽光。所以上咗去一樓嘅Moofish,同zaks都係同一間公司。上到去嘅環境同樓下完全唔同,上面以白色同藍色做主調,側邊全部都係玻璃窗,光猛開揚好多。我哋被安排坐窗邊位,好開心呀!我哋叫咗set lunch,揀咗沙律同埋main course,沙律係去自助吧自己拎,但只可以拎一次,要再出去拎嘅就要加錢。沙律吧啲食物都幾好味,除咗沙律菜之外,仲有煎雞胸、炒椰菜花飯、烚蛋等等,顏色望落去都好豐富㗎!之後到主菜,我哋揀咗煎牛扒拼薯條,薯條好出色,炸得好脆口好好味,唔使點茄汁都好好食!但塊牛扒就有啲失色啦,好薄身,又煎得好乾,唔夠肉汁,識落有啲韌同埋多筋!不過呢度嘅環境實在太正,望到沙灘,又見到藍天白雲,所以補返數啦!

2021-08-18 573 瀏覽
同小朋友係北商場嗰邊玩完搭巴士過嚟呢邊搵嘢食,行過見到呢間個環境幾靚價錢又唔貴就入去試吓!因為時間尚早,仲可以有窗口位坐👏🏻坐低左侍應同我哋講,頭盤同沙律都有買一送一嘅優惠woooo👏🏻本來已經覺得價錢合理,而家直情覺得係抵食❤️叫咗兩個頭盤一個係軟殼蟹迷你漢堡,嚟到見到有四個😱$175絕對對得起呢個價錢。味道又唔差軟殼蟹好脆,個包包甜甜地好好味😋小朋友都鍾意食。另一個就帶咗墨西哥脆片加左牛肉,嘩勁大堆😵‍💫😵‍💫😵‍💫,又係脆卜卜好野味,不過有少少辣小朋友就唔係好啱啦!呢個最後尾係食唔晒。仲有叫咗兩個意粉同1份肉眼扒買單先發現原來意粉都有買一送一😱😱😱呢度所有嘢都好大份,眼見其他人叫嘅沙律都堆到好高好大碟! 境又靚,野食好味之餘又抵食☺️☺️☺️☺️
因為時間尚早,仲可以有窗口位坐👏🏻

叫咗兩個頭盤

仲有叫咗兩個意粉同1份肉眼扒