2021-06-22 65 瀏覽
白熊小編的朋友都是 #bagel控 bookmark了超長的list讓我去選 這次到訪Mono Lab卻是我的貝果初體驗🤣其實我一向不明白為什麼bagel能賣到這麽貴...不就是麵包而已嗎🤭Mono Lab位於荷李活道的舊唐樓中 門口非常低調 我和我的路痴朋友也數次錯過入口而不停跟門口擦身而過(物以類聚😵)cafe有室外跟室內的位置 因為當時是天氣不太熱加上拍照比較美我們就選了室外的位置 (注意室外的位置有可能會有其他客人shisha喔)餐牌的選擇不算很多 bagel 48元 cheese cake 58元 pound cake 68元 我真的不明白為什麽我的朋友每次約吃午餐都會在之前吃一份大大的早餐然後出來說吃不下🤣於是我們共點了2分bagels🥯-🌟-黑糖薑汁椰汁年糕 $48話說我們是衝著他們的tiramisu bagel 而去的 但因為近農曆新年🧧當天的special是椰汁年糕 bagel 一開始當然有一點小失望😢但是這個貝果也有驚喜!友人喜歡焦香一點也突意請店員烤久一點 bagel本體很chewy 裡面也有一顆顆橙色的年糕 雖然我覺得整體還好 但也很欣賞他們創新的嘗試!Marg

-🌟-
黑糖薑汁椰汁年糕 $48

Margherita cheese bagel $48
既然bagel是這裡的名物 鹹點也一定要試 友人說這個很像吃pizza 旁邊的cream cheese上面有煙肉碎 就普通~

Homemade Lemonade $55
看到這裡大家應該都知道我超愛lemonade derr~酸酸甜甜 我很喜歡💕

-🌟-
如果大家讀到這裡應該會看見我講普通、還好很多次 🤭打卡位置不算很多 但是也坐得蠻舒服的 和朋友吃飯 最重要的也是同行的夥伴吧
2021-06-12 88 瀏覽
近呢幾年Bagel炙手可熱既程度真係可以同mirror媲美,無論cafe、網店都可以見到bagel既蹤影,可想言之bagel真係幾咁受歡迎,因為佢同咖啡真係好match今次呢間咖啡店位於中環既上樓大廈,地方唔算就腳,上到去地方都唔係好大,有室外同室內可以卑你揀,裝修以木色同黑色為主,食物方面就以輕食為主,當然最出名就係佢地自家製既bagel太空船草莓朱古力貝果聽個名我對個bagel係有少少fantasy,點樣太空船法呢,見到真身我係笑左既,太空船係咁咩😆Anyway味道先係最實際,睇落just for fun既一圈草莓cream cheese真係又軟滑又好味,仲有d草莓乾粒係上面,酸酸甜甜咁同朱古力味bagel好夾,好好食呀瑪格麗特pizza貝果呢個咸食pizza味既Bagel,番茄味好重,亦都食到咸咸香香既芝士,bagel煙韌唔硬,咸食都好出色White Coffee奶啡我鍾意配Nutty味既豆,所以揀了Bolivia 呢款酸味相對較低既豆,雖然個拉花就一般般啦,但成杯個咖啡豆同奶好夾,先飲到香甜,aftertaste係帶有堅果味Begal既味道係出面食唔到,又特別又好味,咖啡亦都相

White Coffee
White  coffee

Begal既味道係出面食唔到,又特別又好味,咖啡亦都相當不錯,雖然bagel唔算平,但我都會推介Bagel控去試下

White  coffee
令人不斷想回訪嘅咖啡店 每次嚟嘅氣氛都好好 而且好喜歡佢哋coldbrew🥳每次嚟完都好開心🤍-🍓Apollo Strawberry Chocolate Bagel🥯好夢幻嘅太空船bagel🥳呢個士多啤梨朱古力味我本身仲驚甜膩 但完全唔會😛面頭嗰圈係帶微微酸甜嘅士多啤梨忌廉 食落感覺好輕盈 仲有啲士多啤梨乾🍓有種食士多啤梨味pocky嘅感覺😆Bagel內包住朱古力醬 甜度好適中 而且覺得佢嘅bagel口感進步咗!第一次黎食係似麵包多啲 今次食嚼勁明顯加強左 而且佢係偏實淨嗰種😆〰️☕️Mocha & Cream Bagel🥯面頭嗰圈忌廉係用茅屋芝士 忌廉芝士同埋 咖啡酒做 口感都係偏輕型 而且甜度同樣適中 我不過唔知點解我食到微微檸檬清新香😆但咖啡味道唔突出 所以呢方面有少少失望 要加強啲先突出到mocha嘅感覺🤔個bagel就同頭先草莓嗰個差唔多~鍾意佢哋個朱古力味唔係好甜嗰隻 而係會帶微微朱古力甘☺️

〰️
☕️Mocha & Cream Bagel🥯

2021-05-29 82 瀏覽
🥯椰汁年糕bagel 鹹味bagel ,有年糕嘅煙韌,bagel 既咬口。🫔肉桂bagel 卷免頭有檸檬嘅糖粒,內有肉桂、合桃,口感豐富。咖啡還好,bagel有點偏貴。(🌟5分滿分)🍽整體推薦度:4/5😋好味道:4/5💰價錢合理度:3.8/5🎡打卡度:3.8/5
🥯椰汁年糕bagel
鹹味bagel ,有年糕嘅煙韌,bagel 既咬口。

🫔肉桂bagel 卷
免頭有檸檬嘅糖粒,內有肉桂、合桃,口感豐富。

咖啡還好,bagel有點偏貴。

(🌟5分滿分)
🍽整體推薦度:4/5
😋好味道:4/5
💰價錢合理度:3.8/5
🎡打卡度:3.8/5
2021-05-24 79 瀏覽
這間樓上店主打特色Bagel,本身想叫抹茶或tiramisu味,但原來已經無出😱,見佢出咗個新口味:花生醬肉鬆手工麻薯貝果$48,自己本身好like這些食材,決定試吓,另外叫了杯Organic Raw Sticky Chai Tea$60,首先個Bagel真係要熱食先得,如果唔係真係好。。韌🙈,不過其實個店員都有溫馨提示的只係我影相📸️影到佢已經唔熱,不過我覺得個花生醬味唔夠出,肉鬆的䶢香也不夠出,另外如果多啲餡會好啲,我反而覺得杯茶幾好飲.服務也ok的.
2021-05-19 86 瀏覽
難得放假想搵間cafe食下好野,飲杯正野涼下,見到ig有人介紹呢間野,睇相好似好好食咁,就上openrice睇下食評,見咁多好評就去左,點知...入到去第一樣迎接我嘅係黑面嘅staff,接著係超細聲地同我講「咖啡得翻一款,bakery仲有」聽佢咁講以為得咖啡同bakery兩樣野,咖啡得翻一款,聽到其他人叫先知原來其他野飲係仲有嘅。食物質素...嗌左個黑芝麻豆腐芝士蛋糕,除左黑芝麻粉味,我咩味都食唔到,仲嗌左個芝士bagel,除左咸到盲都開眼,冇其他形容,最後仲嗌左個matcha latte嘅,等左成十分鐘先俾到我,以為好好飲啦,點知就係綠茶粉溝奶,完全冇味,一杯咁嘅野咁就55蚊。總結就係百幾二百蚊唔知食左d咩垃圾。
2021-05-06 110 瀏覽
📍: Central✨: Matcha tiramisu bagel ($48)Bagel in @monolab.hk ☺️ asked several friends about the tiramisu bagels, the feedback was pretty average (sample size:3). Went to try this bagel cause it looks so good , matcha flavour was slightly weak and i was expecting more texture in this bagel🥲 10/10 for the appearance but 5/10 for taste. Note that outdoor area is for shisha in this cafeee!Value of money: 💰💰💰Taste: 😋😋😋Environment :😍😍😍 Revisit: ✅(just for coffee or other dessert)
📍: Central

Value of money: 💰💰💰
Taste: 😋😋😋
Environment :😍😍😍
Matcha  tiramisu  bagel
2021-05-05 63 瀏覽
中環Cafe林立,要搵間啱自己嘅都唔係容易。Openrice搵到呢間位於SOHO荷里活道商廈嘅樓上舖,又係一間唔搵都唔知有呢間嘅存在~ 同女朋友上到黎發現原來Cafe係連埋平台,我地怕熱就坐喺室內,想曬下太陽又想一路食野又食下Shisha嘅朋友就可以坐下室外~睇到MONO Lab嘅Bagel比較出名,不過我地啱啱食飽飯今次食件cake下次再食Bagel~============================== 黑芝麻絹豆腐芝士蛋糕 $48有幾件期間限定蛋糕揀,有basque burnt cheesecake,海鹽焦糖朱古力蛋糕等等,我地偏好呢件黑芝麻絹豆腐芝士蛋糕!食落除左有淡淡嘅芝麻香外仲有豆腐嘅綿滑,一件唔夠皮呀~ Ice Latte $45Latte都有幾種唔同嘅單品豆揀,我地聽Barista介紹左隻比較Nutty嘅豆做Ice Latte,記得佢講tasting note有少少似麥精,果真有啲似麥精 可惜嘅係我地星期日上黎,人流比較多亦好多人喺外面排隊所以我地都唔好意思坐太耐,下次再黎坐chill過啦! MONO Lab📍中環荷里活道31-33號7樓

黑芝麻絹豆腐芝士蛋糕
黑芝麻絹豆腐芝士蛋糕 $48

Ice Latte
Ice Latte $45

MONO Lab
📍中環荷里活道31-33號7樓
黑芝麻絹豆腐芝士蛋糕
Ice Latte
✨草莓朱古力貝高 $48 🍓🥯外觀非常吸引,有朱古力餡料嘅位置較為煙韌,不過其他位置個texture就做唔到bagel嘅口感。朱古力餡料味道唔錯,應該係用左黑朱古力整,唔會唔甜,加埋士多啤梨醬酸甜味道啱啱好👌🏻✨Flat White $45 ☕️🤤🤤🤤咖啡豆有3款可以揀,我就偏向鍾意清新啲嘅味道,所以揀左Ethiopia Guji Buku Sayisa G1,入口飲到果香嘅味道同花香嘅氣息✨
✨草莓朱古力貝高 $48 🍓🥯

✨Flat White $45 ☕️🤤🤤🤤

2021-04-24
  • Flat  white
🥯Mono Lab🧪☕️MONO LAB位於中環荷里活道一棟舊式大廈頂樓 室內座位好密 都幾擠迫下 有戶外位嘅不過呢排天氣咁熱應該會熱死Cafe有茶、抹茶、焙茶、單品朱古力等非咖啡類的選擇. 至於烘焙產品主打有貝果 呢個嘅口味會成日轉變🥯今次叫左期間限定嘅 Mocha &cream bagel 🥯 ($58)包體十分厚實用刀係完全切唔到 一食落去過份煙韌冇返咁上下牙力真係食唔到🤣😄感覺朱古力味多過咖啡味似食朱古力包多啲不過最值得一提就係頂層嘅cream好好食😋用咗自家製茅屋芝士 少量忌廉芝士同埋咖啡酒製成 食落去口感比一黎cream cheese 清新Green tea latte 🍵($50)Hojicha latte ($50)焙茶味略嫌不足整體來說性價比較低 如果鍾意超級煙韌 唔怕食到牙攰嘅朋友可以試吓🤪 不過價錢都幾進取🤨坐嘅環境又擠迫 暫時都不會回頭

🥯Mono Lab🧪☕️

Mocha &cream bagel

今次叫左期間限定嘅
Mocha &cream bagel 🥯 ($58)
感覺朱古力味多過咖啡味似食朱古力包多啲
不過最值得一提就係頂層嘅cream
Green tea latte 🍵($50)
Hojicha latte ($50)
焙茶味略嫌不足

2021-04-20 57 瀏覽
最近成日見倒呢間cafe好吸引咁所以weekend早d黎試下 廢事太多人要等好耐~位置其實都幾難搵🤣 要搭部好懷舊既𨋢上去的🤣雖然地方細細 但都有d outdoor位置原來係比人shisha的~日頭都可以shiga既cafe真係好少見😂見倒tiramisu bagel好吸引 好似係鎮店之寶🤣所以諗都無諗就揀左佢啦仲見倒有芝士蛋糕 所以叫左野飲就叫左兩倍matcha latte首先要讚下個matcha latte先超級濃郁 係我飲過最濃綠茶既matcha latte🤤完全唔會太甜 剛剛好🥺tiramisu bagel切開見倒入面好令係朱古力醬 食既時候小心外層d粉🙈bagel夠煙韌 朱古力味一定無得輸又靚又好味~!cheesecake都夠rich既~不過bagel特別d
最近成日見倒呢間cafe好吸引咁
所以weekend早d黎試下 廢事太多人要等好耐~
位置其實都幾難搵🤣 要搭部好懷舊既𨋢上去的🤣
雖然地方細細 但都有d outdoor位置
原來係比人shisha的~
日頭都可以shiga既cafe真係好少見😂

bagel夠煙韌 朱古力味一定無得輸
又靚又好味~!

cheesecake都夠rich既~不過bagel特別d
2021-04-19 74 瀏覽
中環果邊有好多唔錯嘅cafe, 今次就去左呢間Mono Lab歎番個Sunday Brunch😋我地大概12點去到,見大部份客人都會選擇坐係戶外天台位,而我地就揀左坐室內。聽聞佢地嘅bagel味道都唔錯,而且經常會有新口味,作為bagel fans嘅我當然唔可以錯過喇😋✨Margherita Bagel ($48)呢款口味對我黎講並唔算新鮮,唔少bagel shop都有出。Bagel食落有淡淡嘅蕃茄香,同上方嘅芝士相配得宜,正正係經典嘅Margherita味道;係bagel中間塗上特調嘅sour cream, 成個味道都唔錯😋口感方面呢度嘅bagel偏軟淰,相對黎講冇咁有咬口。✨Apollo Strawberry Chocolate Bagel相對Margherita, 呢款口味對我黎講就更有新鮮感。包體係朱古力味,但味道同樣唔算突出,入面夾雜左少許嘅朱古力醬。反而bagel上方嘅士多啤梨醬味道較重,為成個bagel增加唔少甜度😋✨Sea Salt Toffee Dark Chocolate Cheesecake ($58)我唔係特別好cheesecake, 但見佢係朱古力味就叫黎試下

✨Margherita Bagel ($48)

我唔係特別好cheesecake, 但見佢係朱古力味就叫黎試下🤣食落冇一般cheesecake 味道咁酸,朱古力味唔算話好突出,甜度適中。

✨Matcha Latte ($55)
Matcha Latte可以清楚見到抹茶同牛奶兩個Layers, 望落非常吸引,打卡一流,但味道就冇咩特別,反而呢到嘅咖啡比較出色。

2021-04-19 1024 瀏覽
*∗⃰*⁕ 中 環 𝘔𝘖𝘕𝘖 𝘓𝘈𝘉 *⁕∗*∗ 姊妹聊天好地方☕打卡貝果配咖啡✨⠀⠀⠀« Sᴜᴍᴍᴀʀʏ »⠀貝果口味獨特、造型漂亮⠀拍照打打卡真的好棒~⠀質地個人未算很愛⠀也有可能是因為翻熱問題⠀不過味道是真的不錯的⠀我自己會更愛這次吃的蛋糕呢⠀不過環境其實不錯,很適合跟朋友聊天⠀真的蠻好坐的~~也有戶外露天位置⠀不過現在夏天應該會有點熱啦⠀星期天1pm左右到達 剛好有一張4人台 幸運!⠀⠀⠀▪ 太空船草莓朱古力貝果 $48⠀Aᴘᴏʟʟᴏ Sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ Cʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ Bᴀɢᴇʟ⠀貝果不知是否翻熱的緣故⠀質地有點偏黏靭 不算是我最愛的貝果質地⠀包體是巧克力味的 有一點半融巧克力粒在裡面⠀面頭有一圈粉紅色的ᴄʀᴇᴀᴍ⠀吃下去有點像草莓乳酪 蠻清爽的~⠀打卡之餘,味道也比我想像中好吃呢⠀⠀▪ 摩卡貝果 $48⠀Mᴏᴄʜᴀ Bᴀɢᴇʟ⠀貝果質地有同樣的問題⠀這個不同在於上面的奶油⠀還有包體應該是ᴍᴏᴄʜᴀ口味的⠀⠀▪ Cᴏʟᴅ Bʀᴇᴡ - Mᴏʀɴɪɴɢ Wɪɴᴇ $60⠀@_lazybread 點的 Cold Brew⠀喝下去酒香味不算突出⠀⠀▪ Iᴄᴇᴅ Bʟᴀᴄᴋ $

« Sᴜᴍᴍᴀʀʏ »⠀
貝果口味獨特、造型漂亮⠀
拍照打打卡真的好棒~⠀
質地個人未算很愛⠀
也有可能是因為翻熱問題⠀
不過味道是真的不錯的⠀
我自己會更愛這次吃的蛋糕呢⠀
不過環境其實不錯,很適合跟朋友聊天⠀
真的蠻好坐的~~也有戶外露天位置⠀

質地有點偏黏靭 不算是我最愛的貝果質地⠀
包體是巧克力味的 有一點半融巧克力粒在裡面⠀
面頭有一圈粉紅色的ᴄʀᴇᴀᴍ⠀
吃下去有點像草莓乳酪 蠻清爽的~⠀
打卡之餘,味道也比我想像中好吃呢⠀

▪ 摩卡貝果 $48⠀
Mᴏᴄʜᴀ Bᴀɢᴇʟ⠀
貝果質地有同樣的問題⠀
這個不同在於上面的奶油⠀
還有包體應該是ᴍᴏᴄʜᴀ口味的⠀

@_lazybread 點的 Cold Brew⠀
喝下去酒香味不算突出⠀

▪ Iᴄᴇᴅ Bʟᴀᴄᴋ $45 ⠀
Eᴛʜɪᴏᴘɪᴀ - Oʀᴀɴɢᴇ . Bʟᴏssᴏᴍ . Tᴀɴɢᴇʀɪɴᴇ Pᴇᴀᴄʜ⠀
Bᴏʟɪᴠɪᴀ - Fʟᴏʀᴀʟ . Bᴇʀʀɪᴇs . Wʜɪᴛᴇ Tᴇᴀ⠀
兩隻豆一款比較溫和,另外一款比較Fruity⠀
但喝下去我們覺得分別不太大~⠀

巧克力味道好淡~⠀
完全沒有濃郁的可可⠀
聽 @twintwin.food 說熱的好喝太多⠀
建議大家點熱的朱古力啦⠀

▪ Tᴏғғᴇᴇ Cʜᴄᴏʟᴀᴛᴇ Bᴀsǫᴜᴇ Cʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ $58⠀
個人覺得個頭比較小 有點少貴啦⠀
如果可以淋上更多拖肥醬⠀
相信層次感會更豐富⠀

.⠀⠀
ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀⠀
Tᴏғғᴇᴇ Cʜᴄᴏʟᴀᴛᴇ Bᴀsǫᴜᴇ Cʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ ⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀
ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_cafe #168hk_coffee #168hk_cake⠀⠀
ᴛᴀsᴛᴇ #168hk_notbad⠀⠀⠀⠀
Lᴏᴄᴀᴛion#168hk_central ⠀⠀⠀
Rᴇᴠɪsɪᴛ¿ maybe ⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀
MONO Lab⠀
中環荷里活道31-33號7樓⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2021-04-15 70 瀏覽
📍中環 -#MONO Lab——-Matcha Tiramisu Bagel -Rum Berries Basque Burnt Cheesecake -Hojicha Latte-70% Chocolate——終於嚟到MONO Lab啦一開始想去MONO Lab 係因為Tiramisu Bagel而去,但係我去個陣 個Tiramisu Bagel已經轉左款 變咗Matcha味🍵 作為一個抹茶控 緊係要去試下啦🤤-🥯🍵呢個Matcha Tiramisu Bagel 個賣相唔夠Chocolate Tiramisu Bagel 吸引 👉🏻👈🏻 呢個Bagel口感唔錯 但係Matcha味唔夠濃同香 有Matcha粉嘅位置味道會好少少 黃色個個皮 甜甜地 有少少似墨西哥包個皮🤣🤣整體嚟講都好食 不過Matcha味可以再濃啲 就好了🥺——-Rum Berries Basque Burnt Cheesecake 呢個冧酒雜莓巴斯克芝士蛋糕 比想像中好食😋Cheesecake 口感cream 唔太硬 加咗餅底+雜莓 口感更豐富 冧酒味唔算濃 不錯不錯👍🏻——-70% Chocolate呢杯朱古力有
📍中環

-Hojicha Latte
反而焙茶拿鐵 仲好飲過杯朱古力
我推介杯Hojicha Latte💛💛💛

-整體嚟講 有啲失望👉🏻👈🏻
不過會想再去多次 希望試到Chocolate Tiramisu Bagel 同埋再去嘅話 我會揀飲Matcha Latte🙈
2021-01-11
下午茶
  • -Hojicha Latte
2021-04-11 1603 瀏覽
最近Bagel小店好似愈開愈多,而Begal的其中一個身世係始於1683年,據說當時一位猶太麵包師設計出馬蹄形麵包,獻給擊退土耳其大軍的波蘭國王,但這個說法只是其中一個,真實故事已經無從稽考。周末到中環遊走,搵到一間售賣手工bagel的小店,立即出發!Mono Lab的Bagel全部出自自家烘焙師的手,款式更會不定期update,本身想試網上見到嘅Tiramisu Begal,不過店會話已經無供應,所以只好揀其他款。 Mocha & Cream Bagel 用咗店入面嘅單品濃縮咖啡和法國Valrhona 100%朱古力粉製作扭紋包,面層的cream同樣是自家製,茅屋芝士、少量忌廉芝士和咖啡酒混合而成,Bagel口感煙韌,內裡更有流心朱古力,配搭味濃但口感輕盈的cream,互相配搭得剛剛好。Apollo Strawberry Chocolate Bagel 少女風Bagel,面層有草莓脆脆,草莓芝士醬軟滑帶草莓香,配合黑巧克力牛奶貝果,味道相當夾,但Mocha & Cream Bagel驚喜啲。Hojicha Latte $50入口有焙茶味,口感溫潤,不過太多冰,唔飲得太凍嘅話記得少冰。

Hojicha Latte

Hojicha Latte $50
Morning Wine

Morning Wine $60
睇到個名就知道係有酒味嘅咖啡,味道較Fruity,而且真係有微微Winey味。

雖然位於舊唐樓之中,但環境都好舒適,走工業風,有分室內同戶外位,室內窗邊位就對住大館,建議可以早少少到揀返個心水位置慢慢坐。

餐牌選擇