2018-02-21 2540 瀏覽
西營盤以前地方比較隔涉,但而家有鐵路已經方便好多喇!呢間酒店都幾近地鐵站,五分鐘內就行到。六點去到就有得食,之前book咗位所以唔使等。一去到好有驚喜呀!!有好多刺身,最正係佢有赤蝦刺身!!每隻都大大隻,不斷refill,唔會冇。其他刺身就包括,三文魚,甜蝦,生蝦,北寄貝,鮑魚片等等....熟食方便都有唔少選擇例如有燒烤,有燒牛扒,燒羊扒,燒雞翼等等。甜品方面就相對少,蛋糕的種類少,而且唔太吸引。不過佢有一部自助班戟機,好多topping任你揀。總括嚟講如果鍾意食刺身嘅話,呢間buffet真係啱曬,淨係食刺身都夠回本

甜品方面就相對少,蛋糕的種類少,而且唔太吸引。

不過佢有一部自助班戟機,好多topping任你揀。

2018-01-22 10029 瀏覽
在九年半之前,我的港大教研中心合約工作結束。當時我上班的教研中心裡面的職員,中午為我在港大近「石塘咀」某間酒店,攪了一個半自助午餐的餞別宴。餞別宴後我就正式離開香港大學的工作崗位,在職場近乎跌跌撞撞,直到二零一一年找到「沙田」石門的工作為止。回想九年半之前的餞別午宴,我當時沒有刻意記錄下酒店,或者是餐廳的名稱,所以後來我不幸腦中風入院後,我一直都想不起,找不出該酒店的名字,直至年尾我在程式訂座下,才找到這一間酒店和餐廳的名字。而這酒店餐廳的名稱,就是「香港萬怡酒店」裡面的自助餐餐廳「MoMo Cafe」。「香港萬怡酒店」位於港島西的「石塘咀」,位置頗為接近「香港大學」,難怪九年前「港大」的同事們,會選擇在那裡為我搞餞別午宴。訂座後當晚我來到酒店,取得座位跟進入餐廳後,我一看見餐廳牆身還是木紋的啡色後,我就立刻一百巴仙確定了,我沒有選錯酒店餐廳,「香港萬怡酒店」的「MoMo Cafe」就是我要找的回憶之地。不過桃花依舊,人面全非,「MoMo Cafe」的侍應,跟當年的職員都可能已經有不少變動,食飯期間我跟他們傾談起來,才知道「MoMo Cafe」當年只是新開張的餐廳,所以才只辦「半自助午

不過桃花依舊,人面全非,「MoMo Cafe」的侍應,跟當年的職員都可能已經有不少變動,食飯期間我跟他們傾談起來,才知道「MoMo Cafe」當年只是新開張的餐廳,所以才只辦「半自助午餐」。

「MoMo Cafe」的食品,跟其他酒店自助餐相比,肯定不是最好的自助餐廳,有很多食品都還未提供得到,包括我喜歡的生蠔,以及我在正餐不能缺少的雞肉。

至於「Momo Cafe」裡面的其他食品,相對比較缺乏的食品,應該就是甜品類的西式蛋糕糕餅。因為「Momo Cafe」的西式糕餅,只有兩三碟小型的糕餅,跟被安排放在製作班㦸的機器旁邊而已。

反而「MoMo Cafe」其他的安排都算全面,例如「Momo Cafe」安排沙律區內,另外放置了三部供食客取用的飲品機。

「MoMo Cafe」飲品機裡面的飲品,除了一般咖啡跟清水之外,還另外有鮮橙汁提供,讓我可以安心在享用自助餐期間,另外有無咖啡因成份的飲品送飯,可以飲得無後顧之憂。

「MoMo Cafe」還在三部飲品的旁邊,還另外放置了其他的飲品和冰塊在旁邊侍候,似乎「MoMo Cafe」在飲品安排上,還比食品來得細心。

「MoMo Cafe」的主餐區,食品看似數目不少,只是種類還是未能符合我的喜好,我用一雙眼睛,幾乎掃描了「MoMo Cafe」整個的主餐區,就是如何也找不到,任何跟雞肉有關的菜式。

直至我找到燒烤食品區的位置,我連最基本的中式燒味豉油雞,都竟然找不到。反而給我無意中找到,燒烤區內竟然還有不少火雞肉,給食客選擇。我就不敢胡亂猜測,為什麼「MoMo Cafe」在聖誕節後仍有大量火雞供應,只知道「MoMo Cafe」火雞肉多得幾乎吃不完。

結果我先依照我平日食自助餐的習慣,先到了前菜區,選擇我的沙律菜、沙律醬汁跟配料,成為今晚自助餐前菜的沙律。

雖然「MoMo Cafe」的菜式不算很齊全,但是起碼還有我需要的甜味「日式芝麻醬」醬汁,還有吞拿魚跟粟米,所以要湊合成為我的自助餐沙律前菜,過程總算不太困難。

結果我在前菜區,自行砌出一碟「日式芝麻醬吞拿魚粟米沙律」配鮮芒果汁飲品一杯。芒果汁的味道很甜很新鮮,感覺不似濃縮果汁沖調出來的版本。

至於沙律那方面,沙律菜配上甜味的芝麻醬,感覺十分開胃,再配搭完整的粟米粒,本來已經很入味,只是吞拿魚肉質地偏乾,所以吞拿魚入口感覺會比較乾燥,不夠濕潤而已。

餐湯方面,我選擇了「MoMo Cafe」的「蕃茄忌廉湯」。雖然「蕃茄忌廉湯」說是加入了忌廉,但是我喝完始終覺得,「蕃茄忌廉湯」的味道偏酸,欠缺忌廉應該有奶油濃味感覺。

至於主菜,礙於「MoMo Cafe」沒有雞肉提供,所以我只能選擇火雞肉。不過不要緊,畢竟火雞跟一般的雞都屬於雞科的動物,食火雞跟食雞肉,其實都沒有太大分別吧?

未食火雞肉之前,我已經知道火雞肉肉質又厚又乾,沒有想到吃完後感覺比之前來得更深刻,只是點綴了少許「金巴梨汁」的火雞肉,口感始終是太韌了。

所以我吃完火雞肉之後,肚子已經飽了很多。沾上金巴梨汁的火雞肉,配搭蟹肉做材料炒成的「蟹肉荷葉飯」,我的「MoMo Cafe」自助餐大致上已經食飽,「MoMo Cafe」其他很多菜式不是與豬肉有關,就是不合我的口味。

眼看「MoMo Cafe」當晚自助餐的菜式不太符合我的口味,所以我吃完金巴梨汁火雞肉配蟹肉荷葉飯之後,我已經對餐廳其他菜式已經沒有太大胃口。

講真火雞肉雖然可以充當雞肉,但我始終無法戚「MoMo Cafe」內找到適合我食的雞肉主菜,感覺是少許失望的。

食完「金巴梨汁火雞肉配蟹肉荷葉飯」之後,我再選擇了一味「芝士焗小龍蝦配釀蟹蓋」。小龍蝦雖然是有芝士味,可惜蝦肉不夠新鮮,釀蟹蓋焗製時間過了火,結果蟹蓋焗得很脆,幾乎被我的餐匙壓碎。

跟着我再在燒烤區,拿了兩件燒羊仔髀肉,羊髀肉的肉羶味很重很濃厚,雖然我自問是可以食到羶味的人,但是對於很重羶味的燒羊仔髀肉,還是有點不習慣。

所以,當我吃完「金巴梨汁火雞配蟹肉荷葉飯」,跟釀蟹蓋之後,已經開始找尋「MoMo Cafe」的甜品和雪糕。我之前已經講過,「MoMo Cafe」的甜品選擇不多,而且放了在製作班㦸的機器旁邊。

加上「MoMo Cafe」甜品包括了含咖啡成份的蛋糕,所以現場剩下適合我的蛋糕已經不多,結果我只吃了一件甜味小蛋糕就算。

「MoMo Cafe」的食品種類雖然不多,符合我口味的食品亦寥寥可數,反而雪糕都還可以接受。因為「MoMo Cafe」至少還有「莫凡彼」的雪糕,而且雪糕櫃沒有職員看管或刮雪糕,食客可以自行選擇,任刮雪糕球。

結果我先選擇了,食「莫凡彼」的「意大利奶凍雪糕」跟「楓糖合桃雪糕」,跟着我再在雪糕上面,灑上了士多啤梨糖漿,可能「意大利奶凍雪糕」含有牛奶成份吧,所以雪糕很重奶味之餘,甜味還是很純厚。

「楓糖合桃雪糕」的味道就更有點微妙,因為我在楓糖的甜味之間,隱約感覺吃到有點像咖啡的感覺。之後我再刮了一次「冧酒提子雪糕」,跟「士多啤梨」口味雪糕,可能我還是酒力一般的關係吧,吃完含酒味的「冧酒提子雪糕」後,我感覺有點醉。

最後不得不提的是,「MoMo Cafe」的蛋糕甜品,味道效果竟然反而不及自製班㦸機器,以及製作出來的小班㦸。

我自製了兩塊班㦸之後,再在班㦸上面淋上了士多啤梨糖漿跟楓糖糖漿,班㦸的味道立刻變得很甜,而且甜味有多重複雜感覺,先有士多啤梨的果醬甜味,再有楓糖的純厚甜味,兩款醬汁的甜味層次都很不同,混合一起享用味道也沒有負面效果。

最後我已經把「MoMo Cafe」大部分豬肉以外的食品都已經試食過,再沒有甚麼食品可以再選擇,所以我亦把整晚自助餐晚餐完結,向侍應結了賬就拿下收據,離開「MoMo Cafe」。

「MoMo Cafe」侍應對我食自助餐未到十點,就已經結賬離開感到有點訝異,或許他們可能擔心,以為我對「MoMo Cafe」的自助晚餐,感覺不太滿意吧。

雖然我對「MoMo Cafe」自助餐不算是最滿意,但是我今次幫襯「MoMo Cafe」自助晚餐,基本上是想重拾九年前離開當日港大當日,跟同事食自助餐的點滴回憶而已。不過「MoMo Cafe」自助餐,單是讓我重拾寶貴集體回憶,這樣的經驗已經是無價。
2017-12-30
$348.6 (晚餐)
2018-01-22 3263 瀏覽
見HXXV Mall有優惠券,假日Lunch buffet $128位(餐廳再另收加一),網頁內商品簡介如下:「於四星酒店內一次盡享具亞洲風味的國際美食。大擦多款新鮮海鮮,包括凍龍蝦、凍蝦、青口、蜆、阿拉斯加雪蟹腳及即燒鮑魚。多款精緻甜品滿足你第二個胃,芝士餅、法式焦糖焗蛋、朱古力噴泉、Movenpick雪糕及即製班戟等應有盡有。」見咁平咁正,即買!點知去到,完全無凍龍蝦、凍蝦、青口、蜆、阿拉斯加雪蟹腳及即燒鮑魚!甜品又無法式焦糖焗蛋、朱古力噴泉喎!下!即係點?唔緊要,食其他囉,頭盤類沙律都算好味嘅。最有睇頭係煙鴨胸沙律同芝士,其他都係平價食物。點心就一般,其中拎左個蒸奶黃流沙包個底有大半個都濕左🤢!但流沙餡都好味😊最好味係珍珠雞😋拎左碗車仔麵,點左喇沙湯底,黑椒牛丸最好味,豬肉丸一Pat粉咁,肥牛肉無味架😑仲有個湯底,what!?喇沙味呢?碗湯無味架!淡味過清湯,完全失望😑好在甜品真係有Movenpick雪糕,係全個Buffet最好味的😓甜品只係得幾款,真係無語... ...奶茶、咖啡係自助形式供應。雖然唔係話貴,食物唔係難食,但質素真係好一般,真係有少少失望😥後記:心有不甘,再上返

奶茶、咖啡係自助形式供應。

後記:心有不甘,再上返HXXV Mall睇,掃下掃下見到相片。下!點解有2張Menu嘅相,就係我地食嗰啲食物,但真係無凍龍蝦、凍蝦、青口、蜆、阿拉斯加雪蟹腳及即燒鮑魚列出!難道圖文不符是常識吧!?
2018-01-21
2018-01-10 2360 瀏覽
Got a discount on a booking website.The waitress was quite astonished as she did not expect a local resident to come and eat alone.Personally, I feel the quality of food better than lunch as they are fresh and tasty, though not many choices are available.
2018-01-09
$138 (早餐)
  • Dim sum
2017-12-29 2884 瀏覽
第二次黎呢間Momo's Cafe, 都係覺得好好味首先第一轉一定係整個沙律食 生菜秋葵青瓜紅椒青椒粟米再加醋和千島醬,搞混完超好味 當然仲有其他醬混沙律食 可以試下唔同味道第二轉就拎左湯同點心 忌簾湯同蓮藕湯 我揀左中湯飲 淡淡地 冇咩味 應該加太水 所以飲左小小就冇飲了 點心就食左流沙包、燒賣、牛肉球、珍珠雞,點心的確唔錯除左珍珠雞外,樣樣都好好味 流沙包啲奶皇流出黎 實在太正了諗起都想再食最後就是食面了,可以自己揀餸,有牛丸 金菇 芽菜 冬菇 龍蝦丸 小棠菜 白菜仔 仲有四款面揀,煮熟後就可加上清湯/豬骨湯或喇沙湯底 最後仲食左勁多水果 不過就冇加甜品 因為已經好飽了 滿足~
第二次黎呢間Momo's Cafe, 都係覺得好好味

除左珍珠雞外,樣樣都好好味 流沙包啲奶皇流出黎 實在太正了
諗起都想再食
最後仲食左勁多水果 不過就冇加甜品 因為已經好飽了 滿足~
2017-12-29
2017-12-23 2453 瀏覽
西環嘅Momocafe 係我地公司嘅第二食堂,因為離公司太近,見客傾計嘅好地方,地方不算大,位唔多,中午自助餐食物種類唔多,以沙律同粉麵為主,但沙律配菜種類都幾豐富,而且夠新鮮,係注重健康嘅ol 首選,粉麵有多款選擇,有烏冬、油麵、喬麥麵、冷麵、公仔麵⋯自選配菜,好似車仔麵,價錢以種類劃分,可剩食沙律,亦都可以沙律加麵,價錢可以接受。
2017-12-05
10 分鐘 (堂食)
Booked a table after 13:30 to have an extra 5% discount.I was cautious enough to tell the waitress I booked through Openrice before seated. She seemed quite surprised but helped me to find the reservation anyway. If anyone wanna to book for the discount, I suggest to do it the same way.The food is just normal: salad bar with all the raw vegetables, some fruit cut in pieces(grape is somehow unique anyway).Hot dishes: steamed river fish, pork chop with soy sauce, basic types of dim sum in steamers
Hot dishes: steamed river fish, pork chop with soy sauce, basic types of dim sum in steamers.
The fish was nearly done by others so I had to turn it over myself to get some.
And there is a Chinese noodle stalk. However, I am practicing a low carb diet so I only picked some beef slices, mushroom and bean sprouts. The taste is a bit light but it is somehow because I chose chicken soup.
Desserts: browny, mango cheesecake, apple crumble mousse cake, chocolate mousse cake(too sweet that I didn't finish a tiny bite). Ice cream is delicious but I only had one ball before the staff collected all the food ><.

Generally speaking, it's a place for feeding up yourself with a balanced diet but not a place to enjoy. ($126.4)
2017-11-16
$126.4 (午餐)
  • Ice cream
  • fruits
2017-11-15 3821 瀏覽
上openrice睇人寫食評,好似幾好又幾多款式,點知中伏!! 去到冇咩選擇!刺身得幾款, 只有三文魚八爪魚吞拿魚同刺身蝦,熱食好普通, 羊架西冷扒全部都係食柴咁乾爭爭, 芝士焗龍蝦就乾巴巴鞋垃垃! 蒸海鮮只係得蜆瀨尿蝦, 睇其他人食平有嗰啲鵝肝漢堡之類都欠奉! 失望到食飽就走!相都唔想影! 完全冇食過咁差的buffet! 真係去食任食放題好過嚟呢度食buffet! 仲要幫老婆慶祝生日! 真係失望! 絕對冇下一次! 建議食之前去視察環境睇下係唔係有嘢食先好坐低!
2017-11-03 3289 瀏覽
Food n environment are nice, especial seafood: lobster & Emerald snail, valuable price with great wine n beer. Very good staff with great service. More smile would be great.
  • cold  dish:  Lobster
2017-10-22 4580 瀏覽
朋友聚會,想搵個舒服地方坐下傾計,就選了momo cafe食物方面沒有太多選擇,不過這個價位的lunch buffet總不能有期望吧!今日主打是沙律,原因是實在沒有其他選擇有胡麻豆腐、生菜、雜果、薯仔蛋、吞拿魚點心只有幾款, 只試過燒賣,不過不失吧!熱食只有炒飯、時蔬和炆牛腩.....麵檔可以自選蔬菜配料麵底和湯底,自己夾好材料後交給師傅煮這個是金菇秀珍菇魚腐筍片喇沙米線! 另加的配料有餃子,日式蘿蔔,咖哩雞翼尖和炆冬菇。炆冬菇很"淋"很入味等師傅煮麵時去試了這個pancake, 按掣等一分鐘就得啦有movenpick雪糕,所以我加了雪糕球, 冧酒提子不錯!如果不focus食物,其實以一個set lunch的價錢,整體ok啦!

今日主打是沙律,原因是實在沒有其他選擇
有胡麻豆腐、生菜、雜果、薯仔蛋、吞拿魚
點心只有幾款, 只試過燒賣,不過不失吧!
熱食只有炒飯、時蔬和炆牛腩.....

麵檔可以自選蔬菜配料麵底和湯底,自己夾好材料後交給師傅煮

等師傅煮麵時去試了這個pancake, 按掣等一分鐘就得啦

題外話/補充資料: 經旅行社買了coupon,每位不過$120 (連加一)
2017-10-21
2017-09-27 4250 瀏覽
得知推廣煎龍蝦為主題,地點雖稍遠也去試一試,加上價錢便宜,未訂位前已得知食評提及地方細,食品少,但基於本人主力食煎龍蝦,其它食品多少也不成問題 。踏入餐廳正如食評所講差不多,特別甜品蛋糕尤其少,而煎龍蝦雖則要排隊,但由於人客少再加上廚師不停烹調,本人品嚐煎龍蝦極具滿足,除此海鮮類的長腳蟹不停refill,至於品質也不差,而燒肉有西冷及羊架,西冷一般,但是羊架💯,特別肉質嫩滑,跟著食完幾球M品牌雪糕後,2人埋單700元也不用,對龍蝦發燒友來講係超值。

• 羊架
2017-09-23 2814 瀏覽
食蟹腳冇交剪,柴皮叉燒,隔夜燒鴨,油浸天婦羅,總數食物只有二十款,連雪榚都冇埋垃圾之中的垃圾$498一位,試過包你有無限想反枱的感覺,你只值十份一價錢永無再來!
2017-09-23 2528 瀏覽
紅白啤酒任飲,可以飲🉐️過啤了。沙律🉑️以,冷盆凍肉只得2⃣️款,冷蝦及紅蝦及蜆普通,熱盆有燒牛肉及羊扒煑得過熟及變成鹹鮮其餘熱盆有㚈觀不太吸引,牛油龍蝦肉霉,但是很多人排隊取,甜點蛋糕只有4款生果火龍果加西瓜,雪榚有6款。水茶啡自取。滙豐咭7折臉書65折。不要抱太大期望。
2017-09-21
2017-09-06 2750 瀏覽
近日在某個新購網見到有自助餐優惠咪試吓囉,反正我先生又生日,点都要出街食,咁就上網買咗三張香港萬怡酒店自助晚餐券,我見食物相片好似好吸引啤酒,紅,白酒又任飲,都幾低,環境還可以,食物選擇就少d,買点係龍虾,但係要食就要等最少15分鐘,個厨師得一個煎pan,最多都係煮到四至五邊龍虾,所以 製作需時,同埋好多人排隊!食物質素真係唔得,我相信可以又唯一賣点就係啤酒,紅,白酒任飲!
2017-09-06
慶祝紀念
生日
團購
2017-05-06 5251 瀏覽
為左慶祝母親節 今日就尼左萬怡酒店食自助餐,整體而言食物質素唔錯,但選擇小冇乜野食。推介:煙三文魚,龍蝦,蟹夾(?),青口,蜆,蝦其實佢冷盤全部都唔錯,幾新鮮,但有時有啲會冇洗乾淨,有沙,但咁既情況唔多。另外沙律千奇唔好加凱薩醬,好酸,一啲都唔好味🙈勁中意衣個茶樹茹紅棗雪耳燉湯 飲左2盅 飲完唔會口渴👍🏻葡撻又勁!好!味! 好鬆脆 正👍🏻Pancake又係必食 個皮脆卜卜 配上Haagen Dazs朱古力雪糕😋 雖然可以配生果 但我都係中意配雪糕😂

推介:煙三文魚,龍蝦,蟹夾(?),青口,蜆,蝦

另外沙律千奇唔好加凱薩醬,好酸,一啲都唔好味🙈

勁中意衣個茶樹茹紅棗雪耳燉湯 飲左2盅 飲完唔會口渴👍🏻

葡撻又勁!好!味! 好鬆脆 正👍🏻