2023-08-31 91 瀏覽
上次同朋友嚟飲咗杯咖啡就話要再嚟今次嚟開附近就再一次幫襯約埋朋友食返個lunch依次帶埋小朋友嚟,叫咗個chocolate muffin俾佢我點咗個香煎三文魚柳配紫薯蓉上次點咖啡,今次試綠茶,點咗Signature絕對無失望三文魚柳煎得香脆而且唔會好多油擺盤完全係加分Chocolate Muffin對我嚟講甜咗少少但飲返Iced Cube Green Tea又啱啱好如果下次再有機會嚟牛頭角都會再想飲埋其他嘢😉
上次同朋友嚟飲咗杯咖啡就話要再嚟
今次嚟開附近就再一次幫襯
約埋朋友食返個lunch
我點咗個香煎三文魚柳配紫薯蓉
上次點咖啡,今次試綠茶,點咗Signature
絕對無失望
三文魚柳煎得香脆而且唔會好多油
擺盤完全係加分
Chocolate Muffin對我嚟講甜咗少少
但飲返Iced Cube Green Tea又啱啱好
如果下次再有機會嚟牛頭角
都會再想飲埋其他嘢😉
此店與這一年來新開的打卡店比較,最大分別是佈置簡約,多一份古典,少一份花巧,燈光從外來引入,光影明媚,開懷心情油然而生。此店不只屬於一部份人,對於愛品嚐食物,欣賞環境的人都是佳選。 .【MG Café】位於觀塘海濱嗰邊嘅MG Tower,喺觀塘區嚟講屬於旺中帶靜嘅地段,如果晏晝放Lunch唔想咁多人逼埋一齊,呢度都算係一個唔錯嘅選擇。走進餐廳便被餐廳的裝潢所吸引,有大量常見的西式擺設,還有開揚的吧枱。雖然有不同的西式料理,但係是次訪行是衝著店家的咖啡而來🔳紐西蘭牛肉眼扒配紅酒汁以一間Café shop嚟講,一般serve嘅都係輕食多,肉眼扒算係比較少見。今次嗌咗嘅係Medium,上碟時見到嘅係兩塊薄切嘅肉眼,配以少量薯條喺底同埋一整個烤蒜頭喺面,擺盤嚟講相當靚仔!肉眼味道尚算唔錯,可惜嘅係火候控制得麻麻,有部分位置係Medium Rare至Rare嘅程度,而且旁邊個醬汁偏酸,整體感覺係尚可接受!🔳法國春雞、牛肝菌忌廉汁燴意大利飯呢道Risotto賣相相當吸引,面頭隻法國春雞外皮燒到脆卜卜,肉質鮮嫩多汁,調味都好到位!Risotto嘅醬汁都幾濃郁,燴飯嘅飯粒就略嫌生咗啲,但係如果係中意有

雖然有不同的西式料理,但係是次訪行是衝著店家的咖啡而來

🔳紐西蘭牛肉眼扒配紅酒汁

🔳法國春雞、牛肝菌忌廉汁燴意大利飯

Risotto嘅醬汁都幾濃郁,燴飯嘅飯粒就略嫌生咗啲,但係如果係中意有口感嘅朋友就應該會覺得幾唔錯!

🔳Hot Latte & Cappuccino
伴著咖啡香,家的味道愈濃,兩杯咖啡嘅拉花都好靚,味道奶感偏濃厚,飲落唔覺好重咖啡因,作為晏晝提神飲返杯係一個好唔錯嘅選擇!

食物擺盤,要讚一下店家的用心,佢地將整個既LUNCH SET 擺得好好睇,每個配料既擺位都增加成個菜既美感,朋友影相時話,咩角度影都咁靚,真係賞心悅目!
  • 法國春雞、牛肝菌忌廉汁燴意大利飯
  • Hot Latte
2023-08-19 95 瀏覽
放假去了觀塘海濱散步,但天氣實在太熱,即刻入了去附近的MG Café食返個午餐,順便散下暑氣。餐廳主打多款的輕食,還有意粉及扒。野菌忌廉湯忌廉十分濃郁幼滑,有粒粒的野菌。牛角酥上枱前還微暖,十分酥脆。Blue Crab meat & Avocado egg Benedict 水煮蛋時間控制準確,一切開蛋王漿流出,十分幼滑,鬆餅香脆,中間有些菠菜、牛油果及蟹肉,鮮味十足。紐西蘭牛肉眼扒配紅酒汁肉眼要了五成熟,切開中間還呈粉紅色,表面煎至焦香,肉質嫩腍有肉汁,還有香味十足的原個焗蒜頭及炸至金黃香脆的薯條。最後飲返杯Americano。

餐廳主打多款的輕食,還有意粉及扒。

野菌忌廉湯
忌廉十分濃郁幼滑,有粒粒的野菌。

牛角酥
上枱前還微暖,十分酥脆。

紐西蘭牛肉眼扒配紅酒汁

最後飲返杯Americano。
2023-08-16 81 瀏覽
之前上網見到觀塘海濱附近有間餐廳好吸引🤩前幾日終於去左試喇🤩成間餐廳行英倫風格🇬🇧樓底較高🙌🏻空間感十足☺️墻上用左唔同咖啡用具做裝飾☕️好特別亦有格調🎶好適合打卡📷餐廳主打精緻輕食同埋創新咖啡飲品🤪每款都好吸引😋睇下我哋試左邊幾款🥰😋🍔燒雞扒,大啡菇,牛油梨漢堡包漢堡包好大個😱一個人絕對食唔曬🤭包烘得啱啱好👌🏼小小脆仲有淡淡手油香🧈雞扒超大塊😆有小量黑椒調味💕配埋牛油果🥑蕃茄🍅羅馬生菜🥬口感豐富😋😋🥩紐西蘭牛肉眼扒配紅酒汁大推👍🏻高溫處理下完全鎖住肉汁🤤咬落去仲帶少少脂肪🤭啖啖香濃牛肉味😝底部仲有蘇脆薯條🍟🧄蒜頭烤過灑上迷迭香🌿忍唔住食埋佢😋😋☕️Honey Coffee 呢度咖啡出名👍🏻我哋要試一試🥰咖啡香又甘☺️好順滑😉入口唔會酸🔅混合埋honey 一齊飲🍯有另一種新嘗試🥰唔會過甜☺️又幾夾😍😋🍌Chocolate Banana Snow 好適合打卡嘅飲品🍸賣相吸引🤩超真材實料💯完全有驚喜👋🏻由焦糖香蕉帶頭🤣之後係滑滑嘅cream 🧁中間係香濃帶點兒苦澀嘅朱古力🍫底部係滿滿嘅香蕉肉🍌每啖都好豐富💖我哋係MGcafe 食完仲係海濱道公園散步👨‍👩‍👧好適合一家大細親子日🥰下次再試埋其他野食先

之前上網見到觀塘海濱附近有間餐廳好吸引🤩
前幾日終於去左試喇🤩
成間餐廳行英倫風格🇬🇧
樓底較高🙌🏻空間感十足☺️
墻上用左唔同咖啡用具做裝飾☕️
好特別亦有格調🎶好適合打卡📷

餐廳主打精緻輕食同埋創新咖啡飲品🤪
每款都好吸引😋睇下我哋試左邊幾款🥰

😋🍔燒雞扒,大啡菇,牛油梨漢堡包
漢堡包好大個😱一個人絕對食唔曬🤭包烘得啱啱好👌🏼

😋🥩紐西蘭牛肉眼扒配紅酒汁
🧄蒜頭烤過灑上迷迭香🌿忍唔住食埋佢😋

😋☕️Honey Coffee
呢度咖啡出名👍🏻我哋要試一試🥰

😋🍌Chocolate Banana Snow
好適合打卡嘅飲品🍸賣相吸引🤩超真材實料💯

我哋係MGcafe 食完仲係海濱道公園散步👨‍👩‍👧
好適合一家大細親子日🥰下次再試埋其他野食先😋
2023-08-13
2023-08-16 40 瀏覽
餐廳位於觀塘海濱公園附近,裝潢採用英倫風格,昏黃燈光作點綴,添上典雅氣息,加上落地玻璃窗設計,採光一流,坐得舒適。北海道帶子、美國蘆笋配菠菜忌廉汁燴意大利飯 ($158)意大利飯相當入味,味道香濃,質感軟腍中帶點煙韌,口感彈牙又creamy。香烤美國極黑豬胺架配大啡菇、野箘忌廉汁 ($178)香氣撲鼻,肉汁飽滿,爽口鬆化,帶有少少脂香。Caramel Amber Latte ($62)層次分明,每一啖都有濃郁的焦糖香,下層更有伯爵茶啫喱,口感層次非常豐富。
北海道帶子、美國蘆笋配菠菜忌廉汁燴意大利飯 ($158)
香烤美國極黑豬胺架配大啡菇、野箘忌廉汁 ($178)
香氣撲鼻,肉汁飽滿,爽口鬆化,帶有少少脂香。
Caramel Amber Latte ($62)
2023-08-15 90 瀏覽
觀塘海濱靚靚打卡餐廳,行觀塘海濱發現左呢間餐廳,環境新正亮麗,幫襯既客人為數不少,我地俾佢環境吸引左就入去至於食物方面,我揀左Breakfast Fantasy里面有腸仔,沙津,煙肉,黑松露炒蛋,大啡菇,烤菠蘿,車厘茄,豬肉片及烤麵包等等我覺得吾錯呀,好好食,沙律醬汁都好味,肉類又易入口甜品叫左Chocolate muffin,出爐熱辣辣香噴噴,濃香朱古力味,中間有流心好甜,甜到入心,係好好食果種甜另外飲品叫左兩杯,分別係Chocolate Banana Snow,粒粒香蕉係里面好甜,面上既香蕉片串串配上蕉糖好甜,朱古力十分香濃,愛朱古力人士必點,仲有粒粒棉花糖,口感更好更香濃推薦!另外一杯係Banana Almond Mocha,好香甜呀,面上有杏仁片,朱古力及香蕉味道突出,好飲除左環境,食物都吾差呀,而且仲可以打卡影相,店裡環境好適合影相打卡,復古風格亦係吾少人喜歡既,店員服務又有禮貌,讚

至於食物方面,

我揀左Breakfast Fantasy

我覺得吾錯呀,好好食,沙律醬汁都好味,肉類又易入口

Chocolate Muffin

推薦!
Chocolate Banana Snow

Banana Almond Mocha

Breakfast Fantasy
2023-08-14
Chocolate Muffin
Chocolate Banana Snow
Banana Almond Mocha
Breakfast Fantasy
  • chocolate banana snow
2023-08-13 43 瀏覽
週末到觀塘海濱行逛一下,在海濱對面的商業大廈地下有一間Cafe☕️便決定先吃個午餐Cafe 以柔和的木色及白色為主,週末時大概下午1點便滿座 🍴Blue Crab Meat & Avocado Egg Benedict ($148)流心蛋熟度剛好🍳蟹肉鮮味,配搭牛油果、蕃茄及新鮮菠菜,令班尼狄整體感覺更加清爽✨ 🍴Slow Cook Chicken & Avocado ($98)(croissant Sourdough toast)慢煮雞肉爽嫩,同樣配搭蕃茄及牛油果等🥑選擇了酸種包,健康又美味 🍴Chocolate Muffin ($32)某些日子總是想吃一點朱古力甜品,餐牌上標明這是handmade的,果然沒失望🤤流心的朱古力在切開外面微脆又有點咬口的muffin時流出,朱古力味香濃👍🏻適合喜愛甜食的人士 🍵Chocolate Banana Snow ($62)是朱古力奶與香蕉味的熱飲,上層是香蕉及半溶的棉花糖😽下層還有香蕉粒 🍹Pineapple Oolong Shaken Tea ($58)清新又茶味香的菠蘿🍍特飲

Cafe 以柔和的木色及白色為主,週末時大概下午1點便滿座

(croissant Sourdough toast)

🍴Chocolate Muffin ($32)

🍵Chocolate Banana Snow ($62)

清新又茶味香的菠蘿🍍特飲
2023-08-13
  • Blue Crab Meat & Avocado Egg Benedict
  • Slow Cook Chicken & Avocado
  • Chocolate Muffin
2023-08-13 36 瀏覽
同朋友行觀塘海濱傾下計,傾下傾下肚餓是但搵間野食下,食完都覺得唔錯。Egg Benedict。英式滾水蛋加蛋黃醬配上Ham,有兩塊小多士。個蛋黃醬整得唔錯,幾香,又唔膩,食晒隻蛋加個多士都唔會太“溜”。煙三文魚蝦玉米卷。煙三文魚夠味,蝦就唔係好重味同無咩醬,個卷既味道都唔錯,有fresh既感覺。牛排。出乎意料之外好食,牛排味幾濃,係熟左少少,老左dd。但焗蒜好好味,平時我都係食一兩粒,今次食晒成舊🤣間cafe環境好舒服,傾偈休息一流。

間cafe環境好舒服,傾偈休息一流。

2023-08-10 37 瀏覽
這間位於海濱附近的cafe看起來非常具有雅致的英式風格,並且擁有落地玻璃,讓陽光灑落其中,給人一種輕鬆愉快的感覺。他們的美食選擇豐富,包括全日早餐和精緻的甜點。Beetroot Spaghetti with Hokkaido Scallops & US Asparagus $158北海道帶子 蘆筍配紅菜頭 忌廉汁燴意大利粉意粉賣相優雅,份量十足,粉條粗身入味呈現美麗的粉紅色,帶子鮮嫩彈牙,加上忌廉汁,整體味道不錯。Blue Crab Meat & Avocado Egg Benedict $148水波蛋一切蛋黃流出非常治癒,配上金黃濃郁的荷蘭醬,非常完美。中間有蕃茄、藍蟹肉、牛油果和羽衣甘藍,一咬大啖食非常美味,口感豐富。伴有新鮮爽脆沙律菜。Basque Burnt Cheese cake with MOVEPICK $68蛋糕濃郁的芝士味道,外層有焦香口感,內部綿密幼滑,中間還有流心口感。口感豐富,芝士味道濃郁,配以雲呢拿 Movenpick,好正。Kyoto Uji Matcha Bean mousse $68 京都宇治抹抹茶慕斯口感軟棉,抹茶味道香濃,加入少許紅豆餡,整體味道不會

北海道帶子 蘆筍配紅菜頭 忌廉汁燴意大利粉

京都宇治抹抹茶慕斯口感軟棉,抹茶味道香濃,加入少許紅豆餡,整體味道不會過甜,還有金箔點綴,顯得非常高貴。

2023-08-05
2023-08-10 36 瀏覽
上星期天和朋友來這家位於觀塘海濱的餐廳吃早餐真的很喜歡往海濱的餐廳跑,不管是將軍澳,觀塘還是尖沙咀餐牌上主打大眾的西式餐點我們兩個人點了Jasmine MojitoIce LatteSlow Cooked Chicken and Avocado CroissantEgg BenedictBasque Burnt(orange)Cheese cake每一道菜品都很好拍,很精緻的路線牛角酥酥酥脆脆還有很濃的黃油香,雞肉很嫩,整體都是走清爽路線Egg benedict酸酸的,混合煮得很恰當,一戳開就流心的蛋黃液,是吃這道菜最爽的一刻了最後要誇誇甜品,這個巴斯克橙味芝士蛋糕意外好吃.蛋糕體中間部分半流心,芝士味有,橙香味有,推薦推薦~兩杯飲料也是和菜品一樣走好看清新路線,都很不錯餐廳氣氛很讓人放鬆,假日來吃個早餐,心情愉悅的
上星期天和朋友來這家位於觀塘海濱的餐廳吃早餐
真的很喜歡往海濱的餐廳跑,不管是將軍澳,觀塘還是尖沙咀
餐牌上主打大眾的西式餐點
我們兩個人點了
Jasmine Mojito
Ice Latte
Egg Benedict
每一道菜品都很好拍,很精緻的路線

兩杯飲料也是和菜品一樣走好看清新路線,都很不錯

餐廳氣氛很讓人放鬆,假日來吃個早餐,心情愉悅的
2023-08-09 30 瀏覽
呢間位於海濱旁既Cafe,以歐式復古設計裝潢😚好有情調💗💫 Blue Crab Meat & Avocado Egg Benedict $148Egg Benedict配搭鮮甜既藍蟹肉🦀,輕輕切開Egg Benedict🍳,蛋漿就流出黎,配搭酸甜既荷蘭醬同經烤過既鬆餅麵包,簡單好味!牛油果令整體口感更Creamy~🤪💫 Breakfast Fantasy $138呢款All day breakfast勁豐富😝包括甘筍酸種麵包、爆汁既芝士香腸、黑松露炒蛋、Parma Ham、煙肉、Juicy既大啡菇、沙律菜同車厘茄🤭令人好滿足!💫 Chocolate $56 (H-10ox) / $56 (C)💫 Kyoto Uji Matcha $56 (H-10ox) / $56 (C)呢度既飲品拉花幾精緻,朱古力味道濃香不膩、抹茶入口細膩香甜,帶點微甘🍵,兩杯飲品都唔錯
呢間位於海濱旁既Cafe,以歐式復古設計裝潢😚好有情調💗

💫 Breakfast Fantasy $138

2023-08-08 19 瀏覽
✨ 𝑀𝒢 𝒞𝒶𝒻𝑒(ू•‧̫•ू⑅) ⁡趁假日悠閑造訪了一家近海旁西式咖啡廳餐廳從外觀到內部裝潢都展現著別緻而舒適的氛圍走歐陸風格 讓人彷彿置身於歐洲的咖啡廳⁡🎀 <米蘭香草醬天使麵配烤雞胸> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶⁡一上枱覺得擺盤幾用心雞胸天使麵配香草醬為健康之選雞胸肉煎得幾香兩大塊挺厚身過熟了一些夾雜了蕃茄醬為沾滿青醬味道的麵條添上層次⁡🎀 <豬鞍架配野菌忌廉汁> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶⁡豬鞍扒厚身啖啖肉Juicy惟火喉過了點配菜的雜菌很好吃薯條亦不馬虎炸得酥脆搭配一點點鹽兩者不用沾醬也夠味⁡🎀 <Chocolate Banana Snow> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶⁡香蕉朱古力口感豐富兩者的甜美完美交融朱古力的濃郁口感中感受到香蕉蓉配上棉花糖融化於熱朱古力加分加分⁡🎀 <Passion Fruit Chia Shaken Tea> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶⁡熱情果手搖茶清新解渴酸甜味自然喝完有種愉悅感令人心情放鬆⁡整體評分:😋味道: 7.5/10🌠環境: 9/10💰價錢: 二人人均約$200*☼*―――*☼*―
✨ 𝑀𝒢 𝒞𝒶𝒻𝑒(ू•‧̫•ू⑅)

趁假日悠閑

💖 MG Cafe
📍觀塘海濱道133號萬兆豐中心2號舖
📞2345 1128

2023-08-08 43 瀏覽
假期約朋友到觀塘海濱, 早上是紅色暴雨警告,實在令人有點擔心, 轉眼中午時段已變得天朗氣清。 朋友選擇的cafe在牛頭角站附近, 原來牛頭角站行過來觀塘海濱,相對更方便。餐廳優雅精緻充滿英倫風格, 樓底高舒適寬敞。 假日也有套餐, 重點是餐湯原來是非常認真的, 香濃幼滑 用料十足。點了兩個主菜, 份量比想像中多, 性價比很高。牛肉醬 田螺肉 野菌 忌廉汁長通粉田螺肉鮮甜彈牙, 香濃的牛肉醬和忌廉汁, 包裹著彈牙的長通粉。 即叫即煮熱呼呼的 ,十分美味。香煎大虎蝦番茄醬意大利飯大虎蝦彈牙鮮甜, size比想像中大, 用料很新鮮。 意大利飯 茄味香濃, 米粒煙煙韌韌 的, 配搭rosemary味道更加突出。不過,飯量真的比較多, 下次再來或會要求減少一半飯量😄😄。熱檸蜜, 味道酸酸甜甜很滋潤的感覺。Dirty咖啡, 這裡絕對是飲咖啡的好地方, 質感甘醇幼滑, 味道香濃, 還有很多款式的咖啡等我回來再試。

牛肉醬 田螺肉 野菌 忌廉汁長通粉

香煎大虎蝦番茄醬意大利飯
不過,飯量真的比較多, 下次再來或會要求減少一半飯量😄😄。

熱檸蜜, 味道酸酸甜甜很滋潤的感覺。

2023-08-08 20 瀏覽
相熟多年的同事生日,決定在公司附近找一家比較decent的西餐廳跟他慶祝一下,選了MG cafe因為方便又頗得體,又不會太貴。幸好等了一會兒就有位,還要是窗口位,可以望到海濱😚都適合做商務lunch同事點了「黃鰭吞拿魚、紅蝦配墨魚忌廉汁燴意大利飯」,吞拿魚肉鮮嫩細膩,紅蝦大大隻兼鮮甜,而墨魚忌廉汁配白飯好易入口,食到嘴巴牙齒變黑,好搞笑😆而我就點了「NZ Rib Eye Steak with Red Wine Jus」,並加了$20要餐湯。紐西蘭肋眼牛排我點了7成熟,煎得恰到好處,肉質鮮嫩多汁!我吃一口肉就挖一粒大蒜吃,取得一個好的balance~薯條香脆美味,不會太熱氣餐湯飲完不會好「漏」,值得加錢去飲同事點了特色飲品「Pineapple Odong Shaken Tea」,他說挺特別,清新怡人,有淡淡烏龍茶香,在炎炎夏日裡特別解渴餐牌:

都適合做商務lunch

餐湯飲完不會好「漏」,值得加錢去飲

餐牌:

2023-08-07 23 瀏覽
其實上幾次同狗狗落海濱散步時都俾依間𝙲𝚊𝚏𝚎吸引,今次同大少係觀塘海濱參加完活動後終於有機會入食午餐啦!廳樓底高所以好有空間感,座都幾舒服。而我就好鐘意佢擺放一些咖啡用具作為裝飾,令到整體都好有格調,啱晒嚟C𝚑𝚒𝚕𝚕返下。除左有主Menu 之外,仲有Lunch Set選擇。最後大少就叫左個Lunch Set,我就叫左個主菜。我地加配左個是日餐湯係 青口周打湯,整個湯味都好濃郁,入面有青口同薯蓉等配菜,所以個味道係唔錯嘅。大少餐飲嘅Honey Lime,我地加錢轉為凍飲,味道好清新。我就叫左杯Pineapple Oolong Shaken Tea,菠蘿味好出,但又帶有點點嘅烏龍茶味道,兩者個味好夾,啱晒我依個菠蘿控。大少嘅 香煎大虎蝦配蕃茄醬意大利飯,對於第一次食意大利飯嘅大少嚟講係有驚喜嘅,佢話個飯質感唔錯,加上有好香嘅蕃茄醬,加埋芝士溶化後嘅拉絲,同埋煎香嘅大虎蝦,加埋一齊令到個飯好好食。 我嘅主菜係 香烤美國極黑豬胺架配大啡菇、野菌忌廉汁,先嚟個豬胺架係超厚身,但又烤得剛剛好,所以唔會韌之餘仲好Juicy。另外,不得不提個大啡菇,同樣好厚身之外,食落好軟身得嚟又有咬口,所以食完我對

我嘅主菜係 香烤美國極黑豬胺架配大啡菇、野菌忌廉汁,先嚟個豬胺架係超厚身,但又烤得剛剛好,所以唔會韌之餘仲好Juicy。另外,不得不提個大啡菇,同樣好厚身之外,食落好軟身得嚟又有咬口,所以食完我對大啡菇嘅感覺真係大大改善呀!
2023-08-04
  • 香烤美國極黑豬胺架配大啡菇、野菌忌廉汁
  • Pineapple Oolong Shaken Tea