2022-04-14 146 瀏覽
- bad indication of shop location, difficult to find the shop since no famous “landmark” is shown nearby. - no phone number and no Chinese at website, lack of communication with clients, particularly Chinese customers. - no iced packing for ice cream takeaway, impossible for long journey.- no Cantonese speaking staff, implying that Chinese customers are not welcomed. - no cutlery available for a costly whole cake order at HKD 800.- no pre-sale service and enquiry cannot be responded in a timely
- no pre-sale service and enquiry cannot be responded in a timely manner and thus disappointing to find that ice-cream cake cannot be preserved in a properly iced packing in a hot weather, leading to a risk of melting under sunny days.

2022-04-14
10 分鐘 (外賣自取)
$800 (其他)
慶祝紀念
生日
2022-04-12 116 瀏覽
The place was sooo crowded, waited about 30 minutes in line. A man who I guess was the manger? Was standing near the door, and he seemed a but annoyed at us. The staff passing out samples were so friendly though. Eventually, I managed to try a few flavours and decided to get 3 scoops. Definitely pricey, don't think I will come back considering their seats are also not that comfortable.
‼️要打齊兩針先入到去估唔到呢間過咗一排都仲咁多人食🤣超多味道選擇 叫3球share係最抵食螞蟻人一定要試!3 scoops $90Tofu fa 豆腐花 [🇭🇰限定] (7.5/10)豆腐味幾出!最特別係薑汁味特地用粉紅色去還原返🤣唔好講笑 都真係有啲辣甜甜辣辣整體好夾🤍口感食落似平啲雪糕多啲🤔無咁似gelato//Egg tart 蛋撻 [🇭🇰限定] (8.5/10)佢地雖然唔係最似香港蛋撻但都超好食 因為蛋味好濃😍如果要講 佢更似bakehouse葡撻或者creme brulee咁🤤又濃又滑 而且口感好豐富會有一粒粒酥皮 配開心果味都好好食💗💗//Pistachio 開心果 (9.5/10)特濃🥹必食💚一放入口即刻話好好食❗️一匙雪糕濃到食咗200粒開心果咁🤣而且有啲果仁碎碎係裡面最有gelato個種黏稠chewy嘅口感再去一定回購!!!價錢:7.5/10味道:8.5/10打卡:8/10環境:8/10服務:7/10回頭:9/10更多食評請follow danzi.foodfolio🤍

‼️要打齊兩針先入到去
估唔到呢間過咗一排都仲咁多人食🤣
超多味道選擇 叫3球share係最抵食
螞蟻人一定要試!

3 scoops $90
Tofu fa 豆腐花 [🇭🇰限定] (7.5/10)
豆腐味幾出!最特別係薑汁味
特地用粉紅色去還原返🤣
唔好講笑 都真係有啲辣
甜甜辣辣整體好夾🤍
口感食落似平啲雪糕多啲🤔無咁似gelato
Egg tart 蛋撻 [🇭🇰限定] (8.5/10)
佢地雖然唔係最似香港蛋撻
但都超好食 因為蛋味好濃😍
又濃又滑 而且口感好豐富
會有一粒粒酥皮 配開心果味都好好食💗💗
Pistachio 開心果 (9.5/10)
特濃🥹必食💚一放入口即刻話好好食❗️
一匙雪糕濃到食咗200粒開心果咁🤣而且有啲果仁碎碎係裡面
最有gelato個種黏稠chewy嘅口感
再去一定回購!!!

價錢:7.5/10
味道:8.5/10
打卡:8/10
環境:8/10
服務:7/10
回頭:9/10

更多食評請follow danzi.foodfolio🤍
2022-03-26 115 瀏覽
H Code美食多 澳洲過江龍去咗未🤫可以先試食 豆腐花 蛋撻 TIRAMISU…三款都好有興趣但最後冇揀🤣🍦3 SCOOPS💰HKD90(Rating:8.6/10)經過多番試食考慮 最後要咗呢3款 全部都好味🥳1. Pistachio Praline其實係右邊黃黃地嗰款 完全冇色素但開心果味突出 最正係有praline 即係類似帶糖漿嘅果仁碎 食落好香2. Salted Coconut & Mango Salsa最左🥥鍾意食椰子味一定會喜歡💕雖然係sorbet但其實似椰漿雪糕 帶微鹹🧂mango salsa 唔會好搶 呈現出嚟係獨立嘅jam 整體幾有層次感3. Macadamia Crunch呢球最底影唔到🥲雪糕本身果仁味唔係好濃 但啲果仁碎超好食!唔係硬實會攝牙嗰種 較似chocolate bar裏面帶點脆但又有啲juicy嘅nuts 另外有似waffles嘅脆餅 絕對滿足到鍾意食有脆餅餡雪糕嘅人😛不過食耐咗呢款比較之下會偏甜其實都仲有味想試 想再去👻close-up係想俾大家知下一秒隻手遭殃👏🏻溶得幾快!

經過多番試食考慮 最後要咗呢3款 全部都好味🥳

1. Pistachio Praline

3. Macadamia Crunch

2022-03-21 141 瀏覽
呢間澳洲過江龍我幾個月前就聽過佢個名😝,想試好耐但又冇刻意去搵,有一日同小助手行過見到一間舖頭幾特別行入去就發現原來係一直想食嘅雪糕店🍨順帶一提佢有啲口味喺香港獨有㗎。-呢間舖頭最唔好嘅一樣嘢就係太多款啊😂🙌🏻因為我係有選擇困難症嘅但係一於收集範圍揀自己最鍾意嘅,不過最好就係可以俾你試咗你鍾意嘅味道先再決定,但係我都有啲唔好意思所以食咗兩隻就揀咗嗰兩隻😂$60/scoop,$75/scoop,$90/scoops🍨-黑芝麻湯圓芝麻味都非常濃郁,入邊仲夾雜啲芝麻湯圓非常過癮,但係食得多就會有少少膩嘅感覺。開心果係我真係好推介嘅口味,非常之濃郁
黑芝麻湯圓
開心果係我真係好推介嘅口味,非常之濃郁
2022-01-05
2022-03-15 100 瀏覽
疫情下現眾生相再有什麼荒誕離奇的事都不會驚訝倒不如食返個甜品開心下🤣在接近沒有堂食的時間Messina 依然人頭湧湧大掛排長龍只為買一杯雪糕兩球雪糕$75其實三球更划算,但要吃得完才好買,因為很真材實料,一個人食兩球都已經很飽🤭❤波森莓乳酪味重,略甜,莓果有不少❤班蘭椰子椰子味比較搶,淡淡班蘭味❤海鹽椰子配芒果莎莎椰子味好出,芒果醬有果肉,味道比較清爽雪糕整體偏甜,奶味夠入口香濃,走重口味肥爆路線,下次想試埋薄荷朱古力味🥰
疫情下現眾生相
再有什麼荒誕離奇的事都不會驚訝
倒不如食返個甜品開心下🤣

在接近沒有堂食的時間
Messina 依然人頭湧湧
大掛排長龍只為買一杯雪糕

兩球雪糕$75

❤波森莓
乳酪味重,略甜,莓果有不少

❤班蘭椰子
椰子味比較搶,淡淡班蘭味

❤海鹽椰子配芒果莎莎
椰子味好出,芒果醬有果肉,味道比較清爽

2022-02-04
外賣自取
2022-03-11 111 瀏覽
好開心~ 中於可以食到Messina 既雪糕啦~ 同朋友穿梭左中環嘅石板街~ 終於到達Messina啦~ 太空感覺的裝修~ 門口有好多唔同嘅蛋糕,好似Mario 既蘑菇仔咁~ 非常得意😎到長長嘅雪糕選擇區,熱情嘅職員會為你介紹各種口味,朋友話朱古力口味係經典又出名,排晒長龍都要試既味道~ 所以我哋要左一球朱古力一球新口味,新口味是類似肉桂的口味~ 食落頭三啖都係肉桂味獲勝,但係佢個甜得來有啲似代糖,所以食多幾啖就會覺得麻麻地。但朱古力味真心出色呀!無論食幾多啖都係咁香濃幼滑,我覺得朱古力味下次可以再試,個人應為朱古力應該一球酸酸地既味道會更佳!
好開心~ 中於可以食到Messina 既雪糕啦~

所以我哋要左一球朱古力一球新口味,新口味是類似肉桂的口味~
食落頭三啖都係肉桂味獲勝,
但係佢個甜得來有啲似代糖,所以食多幾啖就會覺得麻麻地。
心情好要食雪糕, 心情唔好更加要食!唔知有無人同我一樣熱愛雪糕,每次食完雪糕都有種莫名嘅滿足感,心情立即變好~ 今次就食咗以下3款口味 (1 sᴄᴏᴏᴘ $60 / 2 sᴄᴏᴏᴘs $70 / 3 sᴄᴏᴏᴘs $80)🤤 ☕️ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 一入口感覺好似食緊ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ咁, 尤其鍾意佢ᴍɪx埋浸咗ᴇsᴘʀᴇssᴏ 嘅ʟᴀᴅʏғɪɴɢᴇʀs, 如果咖啡酒味再濃啲就ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ喇😛 🍫ᴄʜᴏᴄ ғᴏɴᴅᴀɴᴛ朱古力味頗濃, ᴅᴀᴘ ᴅᴀᴘ下會食到好似可可豆嘅味道(我估係~), 同平時食到嘅朱古力雪糕味道會有少少唔同🧐 🌰ᴍᴀᴄᴀᴅᴀᴍɪᴀ ᴄʀᴜɴᴄʜ 本身呀妹想試先揀咗呢隻味,點知食食下又幾好食喎😜 雪糕底係ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟɪsᴇᴅ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄʜᴏᴄ & ᴍᴀᴄᴀᴅᴀᴍɪᴀ ɢᴇʟᴀᴛᴏ, 味道無想像中咁甜咁漏, 最驚喜係夏威夷果仁夠脆口新鮮, 值得一試👍🏻 -📍Messina (中環)中環砵典乍街37-43號嘉寶商業大廈地舖 #foodiachk_central #foodiachk_dessert

☕️ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ

🍫ᴄʜᴏᴄ ғᴏɴᴅᴀɴᴛ

🌰ᴍᴀᴄᴀᴅᴀᴍɪᴀ ᴄʀᴜɴᴄʜ
📍Messina (中環)
中環砵典乍街37-43號嘉寶商業大廈地舖

#foodiachk_central
#foodiachk_dessert

2021-11-02
15 分鐘 (堂食)
2022-02-22 110 瀏覽
不久之前看到這間澳洲雪糕店竟然在香港開了分店剛好可以彌補疫情前去澳洲時吃不到的遺憾更奇妙的是在誤打誤撞之下竟然可以排隊排第一重點是開門前半小時已經超級多人排隊看來不少人跟我一樣也是慕名而來喔••••••••••••••••••••••••••••••🍨 Two - Scoops 🍨 $75選了Pistachio Praline Gelato 和Passion Fruit Sorbet 兩個口味開心果味道的gelato有分兩種一種是有顆粒的一種是順滑的這次選了有顆粒的感覺有些果仁在軟滑的雪糕裡面會比較好吃如果是不喜歡顆粒的可以選Pistachio (應該是這樣分辨吧不對的話請留言更正🙈)開心果的味道蠻濃顆粒也蠻多幾乎每一口都能夠吃到開心果仁牛奶的味道也頗濃郁吃下去好順滑奈何真的有點過甜了吃完整杯一定要喝蠻多水passion fruit口味也很好吃熱情果的味道很足一吃下去首先會吃到熱情果的酸味再來才會吃到甜味簡直就像是在吃冰了的熱情果果汁一樣不過這個也是過甜了要比較的話我覺得這個比開心果的還要甜要吃完整杯都真的會有一點負擔好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️環境挺舒服位
不久之前看到這間澳洲雪糕店竟然在香港開了分店

簡直就像是在吃冰了的熱情果果汁一樣
不過這個也是過甜了
要比較的話我覺得這個比開心果的還要甜
要吃完整杯都真的會有一點負擔
好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

環境挺舒服位子還蠻多的而且都蠻寬敞的
職員都是外國人
所以真的有感覺到好像在澳洲喔
價錢算蠻貴的一球已經要$60
我個人覺得在附近的話順便來吃一次就好
回購意願:🌕🌕🌕(5顆為滿分)
2022-02-20 95 瀏覽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍Messina (Central)🍴呢間雪糕店係為食妹仲係澳洲讀書嘅時候已經經常去,知道佢嚟咗香港開分店所以就同朋友仔瘋狂去食😍😍入到店舖就見到好搶眼嘅大型menu,超過三十款口味任君選擇,仲有每日特別限定味道,有選擇困難症都真係唔知點揀好😵‍💫,好彩可以試食,如果有味道想試,店員都超級chill 同 nice,試好多款都得,可以試啱先買,全部口感好幼滑仲可以拉絲添🤤🤤店舖仲自設工場,用透明嘅膠板隔住,可以畀大家睇到整個製雪糕過程,見到材料都係澳洲直送,再由外籍師傅將材料倒入雪糕機慢慢攪拌就成為一桶桶嘅gelato喇😋~ 3 scoops ($90)• Pistachio 🍴最最最推薦大家食一定係pistachio,每次去都係必食之選!👍🏻👍🏻👍🏻超香濃嘅開心果味,開心果控一定滿意,唔好搞錯咗pistachio praline喎,會淡開心果味同甜好多㗎👀• Christmas pudding (brandy, candied fruit & brown sugar gelato)🍴係聖誕特別版🎄,係有少少酒味嘅黑糖蛋糕味,再加咗少少果乾,真係會有食christmas pud
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍Messina (Central)

~ 3 scoops ($90)
• Pistachio

• Christmas pudding
🍴係聖誕特別版🎄,係有少少酒味嘅黑糖蛋糕味,再加咗少少果乾,真係會有食christmas pudding 嘅溫暖感覺☺️

• Tofu fa
🍴呢個豆腐花味幾岀嘅,但係中間有幾舊大大粒嘅黃糖塊,為食妹就覺得太甜同唔夾唔係好欣賞🤭

• Old gregg
(bailey gelato with butterscotch sauce)
🍴呢款係當日限定口味,百利甜酒味幾濃,就算加咗butterscotch sauce都唔會太甜,好味😋

• Malt brownie
(vanilla malt gelato with brownie)
🍴呢款都係當日限定,麥芽味唔算好重,有少少畀brownie嘅甜味蓋過咗,似普通朱古力味🤔

• Egg tart
🍴呢款係香港獨有口味🇭🇰,驚喜位係真係有好多酥皮碎,幾有蛋味真係似食緊蛋撻不過甜咗少少,但係非常值得一試😌

• Panna cotta with fig jam
🍴無花果醬唔突出淨係覺得有啲假甜味,panna cotta亦都無咩奶香味,呢個有啲失望😣

• Tiramisu
🍴酒味唔重但係好香好濃咖啡味,mascapone 芝士味亦都好濃滑,好好味嘅tiramisu😚

• How now brown covv
(yogurt with peanut butter cookies & choc chip)
🍴乳酪味雪糕帶微酸幾清新,加番花生醬曲奇同朱古力碎又變番好邪惡,不過為食妹覺得唔算好特別,試一次就得🤭

• Black sesame tong yuen
🍴黑芝麻味極濃又唔太甜超好食😍😍,中間加入咗細細粒嘅mochi,唔太似湯圓嘅但係mochi同黑芝麻味都好夾,大推👍🏻👍🏻👍🏻
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💲💲

2022-02-18 100 瀏覽
🇭🇰Messina·呢間我之前間超多人推介 一路都好想試 但係gelato呢樣野真係要天時地利人和先食得🤭😈難得個日去開中環 又有朋友仔都想食就終於食到啦😍😍·1 Scoop $60 l 2 Scoops $75 l 3 Scoops $90Pistachio l Black Sesame Tong Yuen l Grind & Shine l Hong Kong Milk Tea l Egg Tart我食完就明點解咁多人推介佢 因為佢真係好好味🤤佢所有gelato質感都好好 我自己就最中意佢個開心果味 佢係真係好濃開心果味 係食到最後一啖都仲係好濃 依家諗翻都覺得正😍😍之後佢個湯圓味又係好濃芝麻味 好似食緊芝麻糊咁😈Grind & Shine就係咖啡味為主既 上面仲有啲果仁脆脆 佢個咖啡味香得黎唔會太澀 就算我唔中意飲咖啡都覺得好正☕之後個港式奶茶都唔錯 又係好香醇 調味好好 不過就無上面個3款咁驚艷 反而佢個蛋撻味我自己就覺得麻麻地 因為佢比較淡 唔係好食得出個蛋味咁🤭🤣🤣·#rbyeat#rby甜品飲品#rby中環·📍中環砵典乍街37-43號嘉寶商業大廈地舖
🇭🇰Messina
Pistachio

#rbyeat
#rby甜品飲品
#rby中環
📍中環砵典乍街37-43號嘉寶商業大廈地舖
20 分鐘 (堂食)
Pistachio
2022-02-17 91 瀏覽
因為天氣太凍同去果時係6點,終於唔洗排隊食依一間人氣的意大利雪糕!!!之前係IG同路過都見到大排長龍,果然名不虛傳!!兩個人share 3 scoops 岩岩好~ 叫左Pistachio, Milk Tea 同 Tiramisu Pistachio係我食過最濃最香嘅開心果味!! 超濃郁又滑,完全唔會好膩,自己可以食曬一球!! Milk Tea就係珍珠奶茶果隻偏奶味的味,好香奶味,好滑,不過就係三球之中最快溶的味~而個人就中意茶味重的奶茶,所以就覺依隻一般,不過就係間鋪香港限定味,可以試下~ Tiramisu係比想像中偏甜,咖啡算濃,最surprise 係佢有lady finger,仲要浸滿咖啡,口感一流!! 整體黎講,我食果3隻味都好好食,但價錢都幾貴,1球要$60,買3球$90就最抵,平均1球$30 就合理好多~~

📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝廿幾款口味既Gelato🤩要小心選擇味道!🤯錯誤示範揀錯組合真係甜到起痰💩❞🍨𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨 (𝟑 𝐒𝐜𝐨𝐨𝐩𝐬) $903大球真係好有份量🤩可惜我呢個組合整體好甜好膩😢(試完味都揀錯😓)不過其實試完味發現大部份既味都係偏甜😥我諗係外國口味gelato特色(?)🙈💬‼️建議味道揀甜+酸+有口感(脆脆/果仁)既combo會最好 以下係半錯誤示範🥲▪️💚𝘗𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 (4/5)我一直都target 所以味都唔冇試就揀左😚果然好香濃 口感順滑而厚身😙揀得冇錯👍🏻▪️🌿🥥𝘗𝘢𝘯𝘥𝘢𝘯 & 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 (3/5)試味個時明明好中意🤥斑蘭同椰子味都好香濃 係一試就有「係佢啦」既感覺!😮可惜愈食愈甜 成scoop咁食到最後真係甜到漿口起痰😫 btw佢係sorbet 但口感都依然好milky完全冇冰感😍呢個唔建議揀🥴(💬‼️𝘼𝙡𝙩𝙚𝙧𝙣𝙖𝙩𝙞𝙫𝙚: 𝘚𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 & 𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘚𝘢𝘭𝘴𝘢🥭試完覺得椰子味唔夠濃 但佢更酸甜 整體應該會fresh好多👀)▪️🍫𝘊𝘩𝘰𝘤 𝘍𝘰𝘯𝘥𝘢𝘯𝘵 (3.5/5)至於底下既𝘊𝘩𝘰𝘤 𝘍𝘰𝘯𝘥𝘢𝘯𝘵係男友揀既 多得佢揀左呢個先可以叫
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕

Gelato  3  Scoops
🍨𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨 (𝟑 𝐒𝐜𝐨𝐨𝐩𝐬) $90

▪️💚𝘗𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 (4/5)

▪️🌿🥥𝘗𝘢𝘯𝘥𝘢𝘯 & 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 (3/5)

▪️🍫𝘊𝘩𝘰𝘤 𝘍𝘰𝘯𝘥𝘢𝘯𝘵 (3.5/5)
至於底下既𝘊𝘩𝘰𝘤 𝘍𝘰𝘯𝘥𝘢𝘯𝘵係男友揀既 多得佢揀左呢個先可以叫做中和下甜味😂(雖然我內心唔想揀朱古力味 以為都係basic野🤫) 因為佢夠晒濃苦 同dark chocolate差唔多 仲要再rich d添! 朱古力控可以揀😚

(💬‼𝘼𝙡𝙩𝙚𝙧𝙣𝙖𝙩𝙞𝙫𝙚: 𝘔𝘢𝘤𝘢𝘥𝘢𝘮𝘪𝘢 𝘊𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩🌰試完覺得冇咩特別 純粹有d果仁口感 所以冇揀…😥但原來有啲咬口嘅element係好重要😭)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Messina
中環砵典乍街37-43號嘉寶商業大廈地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_甜品
2022-02-15 74 瀏覽
🍦🍨雪糕控出動~🥳😍作為嗜甜一族對雪糕🍦毫無抵抗能力😋來自澳洲嘅過江龍Gelato Messina日日都排長龍😂有成四十隻好口味🍦,當中仲有三款係香港限定口味😍有蛋撻🥧、港式奶茶🥤和豆腐花第一次食就試下Tiramisu 同Chocomint 🍫兩款先,Tiramisu好Creamy唔會死甜, 而且層次豐富, 香濃嘅牛奶味, 咖啡味亦好突出, 好食~~Chocomint 嘅薄荷味唔係好出, 反而奶味比較突出, 同預期有小小落差~💸💸雖然有D貴, 一球$60, 兩球$75, 三球$90, 但Tiramisu 值得一試~
🍦🍨雪糕控出動~🥳😍

作為嗜甜一族對雪糕🍦毫無抵抗能力😋

2022-02-10 82 瀏覽
Just need a little sweetness in life🍯 .澳洲一間頗有名氣的意大利雪糕店!佢一開我就好想去試,最近去開中環終於比我食到😜佢星期六日都幾多人,要排隊🤭。.🍨🍨2 scoops $75Lemon sorbet + Pistachio gelato佢地有得試味架,可以試下係咪鍾意嗰隻味先買,不過6點後就冇啦!.🍋🍋sorbet口感好滑冇冰粒,係好細緻嘅沙冰咁。味道酸酸甜甜,個人嚟講覺得偏酸😂 清爽之選.🟢🟢開心果算係佢地嘅signature! 佢地啲Gelato質感好綿密同時又好黏糯。而味道 開心果味真係好濃,第一啖有啲驚喜😂好似一次過食咗好多粒開心果!不過我覺得甜咗少少🤏🏻.佢實在有太多口味,重有幾款hong kong special,搵日再去試去😜😋
🍨🍨2 scoops $75
10 分鐘 (堂食)