嚟到呢一間咖啡店,第一時間點咗香橙朱古力系列嘅飲品。喺滋潤嘴巴嘅同時,我逐啖嚐到朱古力嘅香濃,再配合到一丁點嘅香橙清新,兩者相融,正!朱古力蛋糕,嘩,每一層都充滿驚喜,質地細膩得嚟唔甩身,搭配朱古力同香橙,咬一口落去真係幸福到炸裂🤤。飲膩咗傳統咖啡,試吓佢哋嘅Flat White,真係得!奶泡細滑到不得了,溫暖嘅咖啡香味直籠心房,滑過喉嚨那刻,舒服到不想講嘢,肯定返嚟再飲。而家講吓個長黑咖啡(Long Black),如果你鍾意嘅係濃郁一啲嘅口味,跟我揀唔加水就對啦!仲有,試吓佢哋嘅奶油多士吖!朱古力蛋糕已經夠幸福,多士攞上嚟,奶油香噴噴,一啖咬落去就係哂簡單嘅小確幸😊。喺咖啡同小食中間,你可以感受到舒適與簡樸共存嘅氛圍。港式小食同洋氣咖啡,混合咗香甜同熱情,係我呢次飲食體驗中最窩心嘅部分啦!✨

近排無乜心水話周六朝早想去邊度食早餐,嚟嚟去去都喺食番嗰幾間,所以,「我的星期六美孚早餐」系列都好耐無乜功課交。最近,又落MaCafe食早餐,見有款「新餐肉芝味捲」,老婆食嘢偏素,自然幾想試,就寫一寫,當個記錄。餐廳環境唔多講喇,因為呢間店都寫過好幾次,總之周六朝都有幾多人幫襯。今次嘅新品,晌凍櫃內擺晒樣品出嚟,睇落喺幾吸引,當然,成品出嚟個樣會差少少啦。散點個芝味捲要$30.5,而連飲品嘅套餐賣$35,真喺無乜理由唔叫套餐。新餐肉芝味捲 + 鮮奶咖啡 $35鮮奶咖啡就唔講,因為以前都講過,其實,佢哋啲咖啡都嚟差嘅,加上連鎖店,水準保持到。至於個捲,喺厚身嘅簿餅摺成,口感都軟熟,最緊要夠熱烘烘,而裡面夾有好多新餐肉粒,煎得甘香,又混了好多芝士,廣告牌喺話加倍,一口咬落去真喺爆晒餡,味道確喺唔錯,邪惡感十足。有食過植物肉都知,其實啲植物肉都幾貴吓,隨時比真肉還貴,仲加埋杯鮮奶咖啡,賣$35真喺好抵吓。如果去啲咖啡店,咖啡幾十,鬆餅、三文治要又廿幾、三十。以上可以講喺代老婆寫嘅食評,而小弟呢次都喺食McCafe嘢,平平哋揀咗磨菇粟米芝味多士套餐,唔特別就唔多寫,總之,輕輕鬆鬆又一餐咁啦,食
新餐肉芝味捲 + 鮮奶咖啡 $35

新餐肉芝味捲 + 鮮奶咖啡
新餐肉芝味捲
以上可以講喺代老婆寫嘅食評,而小弟呢次都喺食McCafe嘢,平平哋揀咗磨菇粟米芝味多士套餐,唔特別就唔多寫,總之,輕輕鬆鬆又一餐咁啦,食完又行上馬騮山走轉短嘅
$35 (早餐)
2020-11-23 324 瀏覽
尋晚食完個海底撈自煮火鍋後,肚子覺得空蕩蕩的所以約10:00便會hubby去McCafe食個蛋糕當宵夜本來想提早感受一下聖誕氣氛,打算試一下新出既麥提莎蛋糕,可惜可能太夜既緣故已經售完。我便點了一個Earl Grey Cake和Latte...可惜是有點失望了,可能本人不太特別偏好Earl Grey既茶味,所以蛋糕只屬一般,而Latte淡味似水,質素下降了...希望只係屬個別情況吧...畢竟之前一直覺得這裡的咖啡性價比不錯👌🏻
尋晚食完個海底撈自煮火鍋後,肚子覺得空蕩蕩的
所以約10:00便會hubby去McCafe食個蛋糕當宵夜

2020-11-19
宵夜
2020-06-02 151 瀏覽
Most of employees are friendly, had been very nice to me. Used to visit a few times a week.When it comes to the taste of food, and pastry. I would give them an average. Normal croissant is awful, and almond croissant just meets the standard.  I tried the cake multiple times. I am not sure, occasionally, I would like to try it again. Cold drinks don’t meet a high standard. Black coffee and latte are considerable, but not the best for me. Nevertheless, I have seldom been tried the black coffee as

Black coffee and latte are considerable, but not the best for me. Nevertheless, I have seldom been tried the black coffee as well as the pineapple chicken toast.

It is pricey compared with taste and quality.
2020-02-14 178 瀏覽
好開心,喺呢個情人節裏面,我同我個仔去食麥當勞,我個仔偷偷地買咗呢盒 情人節蛋糕畀我食。真係單親媽咪的浪漫。However,浪漫唔代表好食!浪漫同味道係兩個唔同嘅terms!Peachy Rose Mousse Cake 情人節-蜜桃軟心玫瑰蛋糕好浪漫,造型好靚,顏色好靚,蛋糕外面質地軟綿綿,切落去都係好濕潤,口感好rich好柔軟,玫瑰嘅味道太sweet,內裹嘅桃好清香但太甜,唯一缺點,亦都係最大缺點就係好甜,好甜,堅好甜! 我唔係甜魔,我頂唔順呢種甜 😖配埋一杯玫瑰朱古力,其實都幾浪漫。不過最大問題就係,呢杯朱古力係好甜, 其實我真係唔受得好甜嘅嘢。

真係單親媽咪的浪漫。
However,浪漫唔代表好食!
浪漫同味道係兩個唔同嘅terms!

我唔係甜魔,我頂唔順呢種甜 😖

配埋一杯玫瑰朱古力,其實都幾浪漫。

2019-08-30 186 瀏覽
今日一個人無無聊,又唔想留係屋企發悶,所以就走左落去McCafe諗住嘆返杯咖啡,叫左杯凍long black加個合桃鬆餅,我發現McCafe而家既咖啡愈來愈有進步,佢咖啡既味道而家都幾岩我口味,唔會淨係得苦味,完全帶出到咖啡既香味,飲落仲帶少少回甘!果然,愈做愈好,同埋價錢又平,值得推薦👍🏻
2019-08-27 158 瀏覽
每朝返工前都要飲咖啡嘅我,通常會喺屋企附近間mc cafe飲杯咖啡先去搭地鐵。有時會順便點個早餐食。簡mc cafe主要原因係貪佢近屋企,哈哈呢間mc cafe座位雖多,但係每天都超多人特別係紅日,好在今日係平日,就好少少。long black 可以選擇加水同唔加水,我要飲好濃,就選擇咗唔加水了。另外再點咗個奶油多士。(其實已經買咗點心返屋企食,純粹想飲咖啡見到奶油多,又發口痕)買咖啡可以儲印仔,滿4個印可以換一杯咖啡。但係原來如果係食下午茶餐的話就無得儲。平常一杯中long black 加多士,$34。下午茶就$32。差$2,儲印仔送咖啡感覺比較划算呢好在我多數都係早上去的
好在我多數都係早上去的
2019-08-27
寫「我的星期六美孚早餐」系列都好幾年,叫做想試嘅都試過晒,而呢區嘅食肆又唔會有咩大轉變,無論喺指新餐廳,抑或啲餐牌,變化真喺唔大。而晌咁多間餐廳中,就以McCafe幫襯最多,因為質素穩定,性價比高。今早又嚟,喺有目的而來,就喺想重溫玉桂卷嘅滋味,皆因三月初去咗個長旅行,晌個小鎮食到好味嘅玉桂卷。美孚呢一間麥記,雖然麥當勞同McCafe分開兩邊,但堂座就撈埋一齊。話佢性價比高,因為一來有啲優惠價咖啡供應,二來點咗飲品,就可以以優惠價點一份烘焙或包點產品,非常划算。意大利泡沫咖啡($14)、提子玉桂卷(+$11)老婆揀咗佢最心水嘅「雞肉菠蘿意式包(+$14)」,以前嘅食評交都介紹過,今次就唔多寫,而我就一早定好目標食「提子玉桂卷」,再嘆杯優惠價嘅泡沫咖啡。落單後會幫你烘焗翻熱一下,味道唔錯,頗有玉桂香,但可以再加重少少,令佢更有個性,而口感都夠晒鬆脆,富牛油香。其實個玉桂卷正價要$16,依家加配價只需$11,仲要幾大個吓,所以,都算抵食。成日都聽到啲人講McCafe啲咖啡唔得架,唔及乜乜乜咖啡店,其實,一講到McCafe啲人就拉佢等同麥記,隨即標籤咗佢同樣喺平價嘢。講真,如果你真喺有細心品
意大利泡沫咖啡($14)、提子玉桂卷(+$11)

意大利泡沫咖啡、提子玉桂卷
意大利泡沫咖啡、提子玉桂卷
成日都聽到啲人講McCafe啲咖啡唔得架,唔及乜乜乜咖啡店,其實,一講到McCafe啲人就拉佢等同麥記,隨即標籤咗佢同樣喺平價嘢。講真,如果你真喺有細心品嚐過,McCafe啲豆其實一啲都唔差,喺混合咗秘魯、墨西哥、埃塞俄比亞嘅豆
$25 (早餐)
大驚喜👍肉汁好juicy 磨姑好有咬感配埋爽脆生菜令到無咁油膩呢個signature 不負眾望啊仲有個芒果好夏令涼浸浸雖然咖啡味道唔係太出色但勝在有靚靚花紋如果以$26.5 的一杯咖啡而言,性價比都算高架…
大驚喜👍
肉汁好juicy 磨姑好有咬感
配埋爽脆生菜令到無咁油膩
呢個signature 不負眾望啊

仲有個芒果好夏令
涼浸浸

雖然咖啡味道唔係太出色
但勝在有靚靚花紋
如果以$26.5 的一杯咖啡而言,性價比都算高架…
2018-04-04 263 瀏覽
萬事達廣場的麥Cafe 總是人頭湧湧, 星期六日公眾假期去總是插不出丁個位置,一家4、5口, 外傭姐姐, 去荔枝角公園野餐的, 去人地屋企玩的, 全都插進這間小小的麥當奴, 我想, 即使麥記打通到去到銀龍個鋪位仍然一樣湧擠。春天到, 雖然大地回春, 但食欲明顯不濟, 所以只叫了一杯中杯size 的Latte 算數,可能人比較多, 而且叫套餐又可以加8蚊轉即調咖啡, 所以等待時間明顯比較長,好了, 終於等到我的那杯了,E? 為什麼這樣輕的呢?雖然平時時堂飲, 用瓦杯上, 但我也經常在其他Mc Cafe 買外賣走,喝完所有泡泡後, 發覺萬事達廣場的Latte 明顯泡多水(咖啡)少,嗯, 很失望,下次不如買兩杯細的Cappuccino 份量可能更多。逼不得已, 劣評。
我想, 即使麥記打通到去到銀龍個鋪位仍然一樣湧擠。
可能人比較多, 而且叫套餐又可以加8蚊轉即調咖啡,
所以等待時間明顯比較長,
好了, 終於等到我的那杯了,
E? 為什麼這樣輕的呢?
嗯, 很失望,
下次不如買兩杯細的Cappuccino 份量可能更多。
逼不得已, 劣評。

Latte
Latte
2017-11-16 486 瀏覽
愛上麥當勞咖啡,即磨咖啡,絕對有水準,跟大型連鎖咖啡店有得比。由於附近工作的關係,經常到這分店來食早餐,這間店的清潔姐姐很好裡禮貌,連續幾天都來這間店飲咖啡,清潔姐姐已認得我,服務態度很好聖誕節來臨,麥當勞推出了薑餅人咖啡,可愛的薑餅人,賣相可愛,今日叫咗一杯試吓,薑味較濃,咖啡味道較淡,但晨早飲一啖薑味,感覺很暖胃此外,麥當勞咖啡店的麵包都很有水準,龍蝦意式麵包夠軟熟,冰鮮龍蝦但都夠彈,口感很好。另外,如叫多士,份量很大,十分滿足及飽肚,一定足夠全日的能量
晌好耐日子前都寫過美孚萬事達嘅McCafe,自從大裝修後,麥記就幫襯咗幾次,但McCafe就反而未幫襯過,今早就輪到嚟McCafe嘆早餐。新裝修後嘅麥記,感覺當然比舊嘅型格咗,摩登啲,主要喺啲枱櫈無咗膠,燈光又調和咗。但比舊鋪,最唔同喺麥記嘅快餐區域同McCafe嘅咖啡店區域唔再明顯有區分,入到嚟,都無分邊度喺麥記,邊度喺McCafe。平日就唔知佢啲生意喺點,但星期六朝就非常好人,就算小弟9:30pm嚟到,都仲喺人山海。咪以為嚟McCafe食早餐貴,識揀都可以好划算。因為有啲特價嘅特色咖啡,依期仲喺做緊榛子鮮奶咖啡只買$17杯,點咗嘢飲,又可以以優惠價點麵包、三文治產品,夾埋都唔使$30,但就質素比一般茶記嘅三文治餐高好多,亦比起去星巴克類嘅咖啡店,點同類產品平一半,但質素絕對唔差得幾多。黑糖全麥包 $13一份有兩片,可以揀配果醬(正價$16.5)或配忌廉芝士(正價$20),但買指定飲品,選忌廉芝士,都只喺$13一客。落咗單後,麵包都會烘熱奉客,咬落脆口,又有少少粗糙嘅原麥感,堅有朕朕黑糖香。再搽上忌廉芝士,厚厚嘅忌廉芝士配麥多,非常好食,皆因啲忌廉芝士極軟滑,淡淡芝士香味唔會太搶黑糖
黑糖全麥包 $13

一份有兩片,可以揀配果醬(正價$16.5)或配忌廉芝士(正價$20),但買指定飲品,選忌廉芝士,都只喺$13一客。落咗單後,麵包都會烘熱奉客,咬落脆口,又有少少粗糙嘅原麥感,堅有朕朕黑糖香。再搽上忌廉芝士,厚厚嘅忌廉芝士配麥多,非常好食,皆因啲忌廉芝士極軟滑,淡淡芝士香味唔會太搶黑糖嘅香
,如果喺巴馬臣或車打就會太搶喇!
雞肉火腿碎蛋芝味多士 $13

正價賣$24,優惠價只喺$13,真喺超抵食之選,其實,對上一次嚟老婆又喺揀依一款多士,因為佢盡量戒紅肉,又少食太重牛油嘅牛角酥類嘅包。就算再食,水準無跌,至少餡料無縮水,份量仍然十足,有雞肉火腿、碎蛋、車打芝士,點好餐再烘焗,所以入口外層好脆口,鹹鹹香香,餡料又滿到瀉
雞肉火腿碎蛋芝味多士
因為黑糖全麥包嘅忌廉芝士都有搽剩,所以,就搽埋落件多士度,實行雙重「芝」味,味道更正!
榛子鮮奶咖啡 $17

兩公婆今回都喺點榛子鮮奶咖啡,一來做特價,確實抵飲,二來之前飲過,水準不俗,拉花喺個太陽哥哥(定喺姐姐呢?),畫得唔錯吖,望落夠朝氣。味道上,既有咖啡嘅醇香,又有榛子嘅香味,口感算喺圓滑均勻。
榛子鮮奶咖啡
順帶一提,晌McCafe買一杯熱飲或凍飲(樽裝嘢飲除外),可以儲一個印仔,儲夠4個印仔就送一杯細杯裝熱飲,算喺變相買4送1,一般大概都有一個月時間俾你儲,兩公婆嚟食兩次都已經儲到,入場門檻低,所以,久唔久就會嚟密密幫襯……兩次
如果你覺得麥記啲快餐式漢堡喺垃圾食物,其實,只喺俾多少少嚟McCafe,會喺不一樣嘅選擇,食到「麥」有所值嘅出品。
$30 (早餐)
2016-10-12 356 瀏覽
今日心血來潮想試下個最近推出的芝士撻,起碼唔使排長龍啦。見到個撻放係櫥窗裡面都幾靚仔,雖然二十蚊一個但係都照試試啦。佢並非新鮮出爐,而係用微波爐番丁,感覺已經有點失望。賣相幾好因為中間有少少焗燶,外皮好淋,明顯因為焗好後放得太耐,正因為淋所以皮唔夠挺身好易碎,塊皮而且又無香味,至於芝士心就無流心效果,不過芝士味夠,又唔會好甜,但整體實在失色。
今日心血來潮想試下個最近推出的芝士撻,起碼唔使排長龍啦。
晌美孚區,打正旗號嘅咖啡室,應該有Wolf Den Cafe、 Starbucks Coffee、Pacific Coffee Company 及McCafe,前3者都去過食早餐,喺差McCafe未食過佢嘅早餐,查實,同老婆都有間唔時晌星期六落麥記食早餐,不過,McCafe就真喺未幫襯過,所以,造就今次點都要幫襯一下。雖然都喺叫Cafe,但黐住麥記嘅就算硬件似,環境都喺似番麥記,依個大家都心裡明白。所以,我哋都專登揀個窗邊位,感覺嘈雜聲細啲。Mochaccino $26(中杯)老婆揀咗新推出嘅雞肉火腿醉蛋芝味多士配中杯Mochaccino。老婆原意屬朱古力咖啡(Mocha),不過McCafe喺無嘅,但相類似嘅就有一款叫Mochaccino,即喺朱古力加意式泡沫咖啡,仲以朱古力粉灑上「M」字招牌標記,味道其實一啲都唔差,奶泡豐厚,咖啡味亦醇香,跟朱古力味都做到平衡唔搶味,大大杯都只喺$26,抵啦,只可惜無帶張花旗信用卡晌身,否則有免費升級,可以再大杯啲啫。雞肉火腿醉蛋芝味多士 +$13問過店員,依款新出嘅產品喺無正價,所以,只有買嘢飲再加配,但加配價非常抵,只喺$13。份多士非常足料,集
,所以,造就今次點都要幫襯一下。
Mochaccino $26(中杯)

Mochaccino
雞肉火腿醉蛋芝味多士 +$13

份多士非常足料,集雞肉火腿、醉蛋、芝士,點好餐再烘焗,外層好脆口,不過攤耐咗都幾快變腍,可以嘅話盡快食,而餡料滿瀉,確喺「芝」味
Hazelnut Latte $16

小弟一向喺慳家,所以揀榛子鮮奶咖啡(Hazelnut Latte),因為做緊推廣,細杯只賣$16
(正價要$24);再配一份雞肉菠蘿意式包,咁就夠晒!依款特惠飲品只限細杯,想補錢轉大杯喺唔得嘅。拉花喺個太陽小姐,拉得唔錯吖,再者,讓人望落夠朝氣
。味道上,算唔差,口感圓滑均勻,富榛子香味。
Hazelnut Latte
雞肉菠蘿意式包 +$13

個包本身正價單售要$24,就算我點咗杯特惠飲品,都可以用優惠價配依款包,所以,計落喺頗划算嘅組合。
雞肉菠蘿意式包
麵包採用意大利拖鞋包,再烘熱先奉客,所以,烘壓完更似拖鞋呀。咪睇佢壓到扁咗啲,其實包內有唔少餡,雞肉中有啲菠蘿嘅甜味,又有啲芝士嘅香味,確喺幾好食
。其實,我喺唔太鍾意佢哋喺唔喺都用烘壓機,尤其依個包採用拖鞋包,烘壓完脆就脆口咗,但失卻包身嘅軟熟感。
雞肉菠蘿意式包
麥記俾人嘅印象普遍都喺差啲,連帶McCafe都被拉低咗少少檔次,其實,McCafe出品一向唔錯,善用埋啲優惠,絕對食到一入物有所值嘅早餐
$34 (早餐)
2016-02-01 309 瀏覽
在這種天氣BBQ, 燥……未覺,不過吃喝一些甜,身體(或心理)感覺上會有滋潤的成效。在Sweet Memory系列中,香橙朱古力飲品外還有香橙朱古力咖啡及香橙朱古力蛋糕。添加了香橙朱古力的咖啡,讓咖啡的醇苦帶來衝擊,可以用「香甜味美」來形容。 蛋糕的濕潤是在我預期之外,朱古力與香橙的味道很配,這是沒有改變的事實,尤其是面頭那塊醇黑朱古力,拼下來吃是太美味了!
$50 (其他)
紀念日