2021-01-30 307 瀏覽
今日特登過嚟試吓呢度啲咖啡!我一個人坐到一個角落睇晒全店,而且同其他枱有足夠嘅距離,好舒服!好自在!下午茶時間只係試咗Latte同埋Chocolate Sacher.Chocolate Sacher 係奧地利式嘅一種朱古力蛋糕!濃濃朱古力裏面有Apricot餡料,令到蛋糕有微酸味道,唔會太膩!我個人覺得個朱古力味可以,但係我比較喜歡軟少少嘅蛋糕,因為呢款係比較厚實!咖啡方面就有少少失望呀!因為我覺得比較淡咗少少,呢啲係個人嘅口味。如果係偏向手工咖啡濃啲會好啲!環境就都舒服!下次就要試吓佢哋出名嘅其他食物,例如:全日早餐、西班牙蛋餅!

有一間晨咁早就開嘅觀塘咖啡店~啱晒我呢啲鍾意飲杯咖啡之後就去做運動嘅人雖然朝早人流較少但係可能職員都會比較少啲有機會會比平時等耐少少啦不過唔緊要杯咖啡好飲咩都值得雖然地點唔係太方便因為唔太近地鐵站巴士站但係我就係鍾意呢一種休閒舒服嘅感覺
有一間晨咁早就開嘅觀塘咖啡店~
啱晒我呢啲鍾意飲杯咖啡之後就去做運動嘅人

雖然朝早人流較少
但係可能職員都會比較少啲
有機會會比平時等耐少少啦
不過唔緊要杯咖啡好飲咩都值得

雖然地點唔係太方便因為唔太近地鐵站巴士站
但係我就係鍾意呢一種休閒舒服嘅感覺
2021-01-27 252 瀏覽
⿻⿻ 𝘔𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘙𝘰𝘰𝘮 𓏲𓏱𓏭𓏭呢間宏利金融中心地下嘅cafe好闊落好舒服有幾塊大大嘅落地玻璃窗 大半間鋪都沐浴係自然光下 坐窗口位更加係充滿陽光 雖然到正午有啲曬 不過見到咁嘅天氣都係心情舒暢(✿︎´ ꒳ ` )♡︎佢地有幾款特色咖啡同特飲 試咗一杯叫2019 個名同介紹都充滿神秘感 上嚟先知係辣椒粉係面嘅咖啡 辣辣地有微微煙熏味都幾特別另一杯Earl Grey on the Cloud係凍飲 上面有一層輕盈嘅奶泡 整到雲咁款好靚 伯爵茶同红桑子嘅個種酸酸地嘅莓果味係唔錯嘅配搭~嘢食試咗幾出名嘅西班牙蛋餅 入面有充滿香氣嘅洋蔥薯仔煙肉 鹹味主要係煙肉到嚟 唔會太重口味 𓂒Tiramisu窩夫同想象中唔同 以為會係液體嘅tiramisu cream 結果係傑身嘅有少少失望 窩夫本身算香脆𓏲𓏱𓏭𓏭Omelet Frittata the Classic $88Tiramisu Waffle $782019 $44Earl Grey on the Cloud $40
⿻⿻
𝘔𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘙𝘰𝘰𝘮
𓏲𓏱𓏭𓏭

呢間宏利金融中心地下嘅cafe好闊落好舒服

𓏲𓏱𓏭𓏭
Tiramisu Waffle $78
2019 $44
Earl Grey on the Cloud $40
📍觀塘商廈內的悠閒空間 -- Master Room==========================呢間Cafe係@onelittleroom嘅姊妹店,臨近觀塘海濱,位於一棟商廈入面~餐廳環境寬敞舒適,裝修時尚有格調,就連餐具都好精緻!💖前排就同@majorinfood嚟試下😛不過我哋當日4:00去到有部分食物同甜品已經賣晒,如果大家想試到心頭好嘅話可能就要早少少去啦~🙈------------------------------⭐️全日窩夫早餐($118)本身好想試tiramisu waffle但好可惜賣晒,所以唯有轉戰all day breakfast 😹Waffle烘得好脆身,內裡空氣感比較高,蛋香亦唔太突出,同期望有啲落差🥺🥺其他配料有三文魚、香腸、黑松露炒蛋等等~味道正正常常,性價比唔太高🙈------------------------------⭐️西班牙蛋餅($88)蛋餅頗大份,最好同朋友share食💖食落頗有蛋香,內餡有薯仔粒同煙肉粒,口感豐富👍惟蛋餅內部整得濕潤少少嘅話會更出色呢~------------------------------⭐️Earl Grey On
📍觀塘商廈內的悠閒空間 -- Master Room
==========================
⭐️全日窩夫早餐($118)

⭐️西班牙蛋餅($88)

⭐️Earl Grey On the Cloud ($49)
呢杯飲品頗有驚喜‼️‼️飲落首先係清幽嘅伯爵茶味,後勁係一陣清甜嘅莓味湧出嚟,味道特別,值得一試!💖💖
整體嚟講食物正正常常,未有太大亮點,所以未必會再特意前嚟~但呢到勝在環境舒適寧戰鼓,同朋友嚟傾下計都係個唔錯嘅選擇^_^
賣相:8/10
名稱:Master Room
地址:觀塘偉業街123號宏利金融中心地下
前往方法:觀塘站B2出口

2021-01-17 554 瀏覽
❀ Master Room #觀塘 ❀❗️寬敞水泥風 商廈內良心Cafe ❗️——————————————————呢間位於觀塘新開嘅Cafe係 @onelittleroom 嘅姊妹店,位於宏利商業大廈地下,位置有少少偏僻,似係特登設置比宏利OL食飯嘅地方,但街外人都可以入去。有個百葉簾嘅窗口,有陽光照射嘅時候非常之靚🌞吸引咗唔少人去打卡,可惜我哋去嗰日冇陽光,但成間Cafe環境都好大,Cafe中央有張大木枱都係特別訂做,環境幾大幾舒適。食物就主要都係普通Cafe 嘢食,稍為特別少少係有窩夫、西班牙蛋餅,質素就正正常常🙈。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 全日窩夫早餐 $118 (3.8/5)為咗佢哋嘅獨特tiramisu窩夫而嚟,但可惜賣晒😢,唯有嗌呢個都有窩夫嘅全日早餐。窩夫係非常薄脆,有啲似春卷嗰種,不過內裏就冇乜蛋漿,欠缺煙韌嘅口感。另外配嘅都係全日早餐常見嘅食材,都係黑松露炒蛋、腸仔、茄汁豆、煙三文魚,味道正常。炒蛋都算滑,但就非常細🙈,另外煙三文魚都係得一塊,份量比較少。.☞ 西班牙蛋餅 $88 (3.9/5)難得係Cafe見到西班牙蛋餅🍳呢個就相對大份啲。內裏有少少薯仔粒同煙肉碎,覺得多啲會好
❀ Master Room #觀塘 ❀
❗️寬敞水泥風 商廈內良心Cafe ❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 全日窩夫早餐 $118 (3.8/5)
全日窩夫早餐

☞ 西班牙蛋餅 $88 (3.9/5)
難得係Cafe見到西班牙蛋餅🍳呢個就相對大份啲。
內裏有少少薯仔粒同煙肉碎,覺得多啲會好啲。
本身調味對我來講淡咗啲,自己額外加胡椒粉同鹽之後就幾唔錯。
用咗焗而唔係就咁煎嘅方法,唔會太老,底部會有少少燒燶都香👌🏻。
西班牙蛋餅

☞ Earl grey on the cloud $40 (4.5/5)
呢杯飲品真係好有驚喜🤩🤩🤩!
伯爵茶味非常清幽,在浸透着啲紅莓嘅甜味,表面加上非常輕盈嘅奶泡,又靚又好飲!
Earl  grey  on  the  cloud

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4.4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
Cafe環境的確幾大幾舒服,靚靚水泥phone加上落地玻璃,有日光嘅話更加靚😍不過本身位置有啲偏僻,我覺得食物質素未至於值得特登行入去🙈不過喺附近返工嘅話係個OK嘅選擇,而且💛。

Earl  grey  on  the  cloud
2021-01-17 325 瀏覽
之前喺Instagram度見到啲人post呢間咖啡店,見到佢店舖採用咗好多自然光,就吸引咗我過嚟影相打卡。佢嘅位置離地鐵站相對性有一段距離,行過嚟都應該要10至15分鐘。入到去,見到個大門口非常之開陽,座位唔算話好多,如果要過嚟食lunch嘅話,建議早少少。今日早咗少少過嚟,又未算太肚餓,所以就叫咗一杯cappuccino同檸檬桑苺流心鬆餅。咖啡味好濃郁,而且個拉花都好靚另外個鬆餅,相對性有啲乾,不過個檸檬味好出,個人覺得唔錯,唔會太甜,但唔係好流心!總括嚟講,呢間Cafe好適合人哋打卡,佢嘅自然光用嚟影相真係一流☺️

咖啡味好濃郁,而且個拉花都好靚

檸檬桑苺流心鬆餅
Cappuccino

檸檬桑苺流心鬆餅
Cappuccino
觀塘新開的cafe,係宏利金融中心入面地下。空間寬敞,窗口高枱對住落地玻璃。當日到達係門口張望左一陣,有店員安排座位。揀好食物後,係收銀處落單比錢再講低坐邊度。-💸全日窩夫套餐$118整體感覺普通,各種配料都係可以接受,但唔突出。想講下窩夫,兩塊加埋穿左四個窿,有偷工減料之嫌😂入面氣孔多,餅身薄,係屬於薄脆款窩夫,而非口感扎實類型。-💸西班牙蛋餅$88上面食落好似蒸蛋,下層鋪左d薯仔粒做底。蛋唔會煮得太老,薯粒咬落去係薯蓉口感。雖然配料只有煙肉燈籠椒同洋蔥,但蛋同薯粒加埋味道係非常討好,就算味道單一都想繼續食。-💸Hot chocolate$4275%朱古力,偏苦澀帶酸。千祈唔好諗住係甜甜地嘅朱古力就叫左😂唔係人人接受的味道!-💡去果次係假日,下午1點到達馬上有位,但1點半後門外開始現長龍。要食就早d到啦😎
💸全日窩夫套餐$118
💸西班牙蛋餅$88
💸Hot chocolate$42
2021-01-10
  • 西班牙蛋餅
2021-01-14 247 瀏覽
近年不斷有新cafe 開 原本我係一個新屎坑既人,但係越嚟越發覺中伏。去試親間間都勁多人,唔知點解🤪就算係平日都係咁多人,可能啲人全部咁幸福日日work from Home啦🥺明明係想搵個地方悠閒地坐下嘆吓咖啡,點知人山人海,咩mood 都冇晒!再加埋又限聚,為咗生意幾迫都坐爆,搵塊板格住就算數☹️聽日專登嚟呢間,其實係某大保險公司大廈ground floor ,其實離地鐵站都唔近㗎,專登行到過去見到咁迫都想掉頭走,但係附近又冇其他Cafe可以去😞一個人咖啡以為可以坐靠窗單邊位啦,輪唔到我,坐低咗想調又唔俾。唔開心 因為已經唸好想試佢d pastry ,可惜又獨孤一味得muffin 😩唯有勉為其難揀其中一款lemon raspberry. (原則上冇咩驚喜)咖啡因為唔想太普通,所以專登望下個drink list 睇下有冇d特別野,見到一杯叫2019,即管試下 結果good try. 🤗雖然我明知自己對smokey 野麻麻地 不過杯latte 真係有smokey ,spicy 同bitter 味道。幾特別 👍🏻聽隔離幾枱既人都分別提出d野食等左好耐,可能真係做唔切。其實為左生意想做多
聽隔離幾枱既人都分別提出d野食等左好耐,可能真係做唔切。
其實為左生意想做多d客我明 但係對於消費姐黎講⋯同埋cafe shop對於客人黎講空間感好重要。若果他朝一日我有幸開到一間cafe ,我希望我唔會為五斗米折腰。💪🏾💪🏾💪🏾
環境 : 由於新開,我們一去到就有位,不需要等候。餐廳有落地玻璃,光線充足,非常適合影相打卡。餐廳係餐具用品上都花了心思,精美細緻。食物 :  整體黎講食物味道唔錯,有驚喜 。唯獨是份量較為小,到喉唔到胃。如果作為下午茶還可以,Lunch的話份量就少了些,CP值不太高。跟餐沙律和湯西班牙蛋餅  $108冬蔭功帶子蝦意粉$118

跟餐沙律和湯
跟餐沙律和湯

西班牙蛋餅  $108

冬蔭功帶子蝦意粉$118
冬蔭功帶子蝦意粉
2020-12-29
冬蔭功帶子蝦意粉
2021-01-10 214 瀏覽
2021年1月3日星期日下午,來到觀塘偉業街的宏利金融大廈的Master Room。🙌Master Room原來是One Little Room的姊妹店😂。店内同樣可以看到2019年的反修例照片,照片絕對有新聞價值🙌。當天選了冬蔭功意大利麵🍤,以及朱古力特飲🍫。冬蔭功意大利麵,用料非常豐富,帶子非常鮮甜🙌。大蝦非常彈牙,但是醬汁是泰式辣醬。而且會感覺辣的程度,令你聯想到MIRROR的歌曲IGNITED😂焫焫焫焫焫焫著。餐飲,朱古力特飲,感覺有點苦味,而且味道和發哥周潤發在電影《賭神》之中😂,所食朱古力一樣用上75%的可可製作。
當天選了冬蔭功意大利麵🍤,以及朱古力特飲🍫。

冬蔭功意大利麵

焫焫焫焫焫焫著。

朱古力特飲

2021-01-03
下午茶
冬蔭功意大利麵
朱古力特飲
2021-01-07 304 瀏覽
原本見到佢賣相唔錯特登去試,上菜等左足足40分鐘,沙律唔催都唔上,期間等左15分鐘先講我點個餐冇得買住,要轉另一個,都算喇,竟然要我重新排一次隊再重新等!足足等左40分鐘,成個lunch time比晒你好冇?終於等到上菜,個burger係腥既,食到真係反胃,對唔對得住個價錢?雖然係lunch時間,店員亦有預前提及會等得耐少少,但係接近一個鐘嘅等待就真係難d接受,店員有禮貌,但整體安排同食物質責真係要注意下。

2021-01-04 314 瀏覽
係觀塘海濱附近新開既咖啡店☕️地方寬敞舒適,位置都吾少,每枱之間有一定距離,空間感十足~價錢定價相宜,選擇多,選用既餐具都好靚🤣好適合渡過休閑既下午!-Black truffle Angus beef burger ($118)安格斯漢堡牛味香濃又有肉汁,中間少少半生熟,好嫩口😋夾埋香濃既黑松露沙律醬同juicy大啡菇 仲有清新既生菜蕃茄,好豐富 🥳漢堡包鬆軟,焗得有少少脆口,包控表示漢意😌而伴碟既薯條🍟熱辣辣,啖啖薯蓉👍🏻-Earl grey on the cloud ($40)由Earl grey 打成奶泡,茶底係紅桑莓果茶,奶泡有淡淡茶香,飲落又有少少甜味,有驚喜🥰如果大杯少少就更好了!-仲有係d店員全部都超級nice ‼️✌🏻

Earl grey on the cloud ($40)

仲有係d店員全部都超級nice ‼️✌🏻
2021-01-03 241 瀏覽
味道一搬,個蛋無蛋味 口感唔係滑蛋,茄汁豆少得可憐,waffle 食落都脆但凍冰冰,成碟野好油😓最攪笑係野食黎到,問有冇牛油,waiter哥哥話要收$2,我已經😓😓😓(未試有餐廳要收2蚊牛油錢)咁我話是但啦,問係咪就咁比$2佢....佢話要出去排隊比錢🙄🙄🙄總結係 試一次夠😓

總結係 試一次夠😓

太喜歡這裏的天然光了☀️~很難得今天中午陽光普照 也難得我們坐到了窗口位置🤚🏻裝修和小擺設也是 超!級!文!青!工業風之中又帶點小清新的感覺🍃如果可以我想坐一日(被打).𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍🍽.全日窩夫套餐 $𝟷𝟷𝟾好豐富嘅配搭😍😍每種配料嘅份量都幾多~黑松露炒蛋入口十分綿滑😇窩夫外脆內軟整得好好食不過唯一小小嘅不足係如果可以有啲𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 / 蜜糖 之類可以沾會更加好💖套餐仲有煙三文魚,黑醋沙律,什菌,香草腸同焗豆~性價比超高🤪水波蛋卡邦尼意粉 $𝟷𝟷𝟾 ( 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑𝚜𝚎𝚝 )賣相打卡𝚊𝚋𝚕𝚎之餘!仲好好食🤤意粉軟硬度剛剛好 而且個汁好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢連埋水波蛋 再配濃濃嘅芝士味同煙肉成件事好完美🤭𝚃𝚛𝚒𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚞𝚏𝚏𝚒𝚗 $𝟸𝟼蛋糕超香朱古力味🍫入口濕度剛剛好 食落好綿好鬆軟!仲有好多朱古力醬~超邪惡😍😍𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟺𝟸入口香滑 但覺得稍為酸左啲🥺𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝙲𝚕𝚘𝚞𝚍 $𝟺𝟶上面嘅奶泡都打得幾滑特別嘅係𝚎𝚊𝚛𝚕 𝚐𝚛𝚎𝚢 𝚝𝚎𝚊外加嘅淡淡𝚛𝚊𝚜𝚙𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢味~好𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐!不過
太喜歡這裏的天然光了☀️~
很難得今天中午陽光普照 也難得我們坐到了窗口位置🤚🏻
裝修和小擺設也是 超!級!文!青!
工業風之中又帶點小清新的感覺🍃
如果可以我想坐一日(被打)

全日窩夫套餐 $𝟷𝟷𝟾
好豐富嘅配搭😍😍
每種配料嘅份量都幾多~
黑松露炒蛋入口十分綿滑😇
窩夫外脆內軟整得好好食
套餐仲有煙三文魚,黑醋沙律,什菌,香草腸同焗豆~
性價比超高🤪
全日窩夫套餐

水波蛋卡邦尼意粉 $𝟷𝟷𝟾 ( 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑𝚜𝚎𝚝 )
賣相打卡𝚊𝚋𝚕𝚎之餘!
仲好好食🤤
意粉軟硬度剛剛好 而且個汁好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢
連埋水波蛋
再配濃濃嘅芝士味同煙肉
成件事好完美🤭
水波蛋卡邦尼意粉

𝚃𝚛𝚒𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚞𝚏𝚏𝚒𝚗 $𝟸𝟼
蛋糕超香朱古力味🍫
入口濕度剛剛好 食落好綿好鬆軟!
仲有好多朱古力醬~
超邪惡😍😍

𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟺𝟸
入口香滑 但覺得稍為酸左啲🥺
Flat  White

𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝙲𝚕𝚘𝚞𝚍 $𝟺𝟶
上面嘅奶泡都打得幾滑
好𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐!
不過就細杯左啲 勁快就飲完

#hkfoodmapcafetour
#hkfoodmap觀塘

全日窩夫套餐
水波蛋卡邦尼意粉
Flat  White
2020-12-23 1825 瀏覽
又有新餐廳啦,通常都有一種衝動,即刻幫襯兩日,睇睇個質素嘅。第一日係下午茶時段,去到係無乜人,但窗口位都有人多。唔知店長係咪睇中呢個鋪位又大又光猛,的確,陽光透入嚟係靚(夏天未知)。第一日先黎一杯啡,肥威42元,無skim milk,唔算大杯,啡濃,但可以再熱啲。第二日黎係食lunch,有湯或沙律可以揀,隨餐有杯earl grey tea,或半價配其他飲品。我欣賞隻碟沙律係冷盤上,而湯係熱盤上。沙律唔錯,真係有西柚,汁配得可以,更fresh。水波蛋卡邦尼意粉,118元。味道還可,芝士味濃,蛋就剛剛就熟,如果個汁再實啲更好。我哋都覺得普通無論食物定啡唔夠熱,如果再熱啲會更好。

我哋都覺得普通無論食物定啡唔夠熱,如果再熱啲會更好。