2022-09-26 3853 瀏覽
除左港式日式拉麵香港仲有種係款鬼式既拉麵叫做mashi no mashi係食和牛拉麵既係灣仔愛群道入面既後巷地點係灣仔同銅鑼灣中間都幾難搵同建築物仲有呢個意大利餐廳da domenico傳說一碟紅蝦意粉要過千蚊同埋個老細好似都係忽忽地既mashi no mashi係wagyumafia既另一條線wagyumafia以賣和牛聞名出名到碧咸都係捧場客門口職員又係講英文既外國人但其實餐廳係日本人開既食唔起和牛黑手黨就唯有食住和牛沾麵頂住先門口就係呢條樓梯同wagyumafia用同一個入口兩間餐廳星期日都係唔開既所以我地就清明節公眾假期一點鐘過黎都真係幾多人排隊門口仲要幾曬下第一次黎真係乜都唔識原來齋排隊係無得食既首先要係店入裡面部自助機買左飛先得餐廳只有兩款沾麵同丼飯三樣主食百五蚊起跳仲有餃子小食全部都係以和牛做主題同埋只收卡唔收現金就咁買左三舊水沾麵張飛有埋排隊號碼mashi no mashi入面座位好少加上呢間店特別多打卡港女所以都等左半個鐘先入得全吧檯座位望住師傅煮麵煎餃子燒和牛餐紙都係用英文寫隻馬騮係佢地招牌黎仲有個電話座先上左個和牛沾湯然後就係個招牌上菜方式因應我地不停轉機影相佢都
除左港式日式拉麵

廚師會配合打卡
整體其實唔討厭既
2022-04-05
2022-09-24 1360 瀏覽
作為沾麵控,當然要不停發掘香港有咩好食嘅沾麵店。Mashi no mashi 其實留意左好耐,佢係隔離主打和牛走高檔路線嘅「和牛黑手黨」嘅副線沾麵店。雖然叫穩世(因為location極遠離鬧市,座落響一條了無人煙嘅街道中),但其實人氣都一直相當高企,經常都有排長龍嘅情況。所以我哋放假就趁佢一開門就去幫襯。當日12:30 就到,基本上仲未有人唔洗排隊。落order係自助形式,有部自助販賣機,不過都會有職員輔助,服務非常周到。我哋點左兩款沾麵,試吓唔同口味。店舖座位唔算多,得bar枱位置,坐位都只有10個左右,唔怪得經常要排長龍啦🤣特製和牛沾麵 $150 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個湯有好濃旭嘅鰹魚味,可以掛倒麵(沾麵黎講係必須的),個麵都好煙韌,整體係好食。重點在於個和牛,佢只係用火槍係咁二燒左兩下,所以仲係好嫩顏色仲係好pink🤣,真係入口即溶,好有牛脂嘅香味,的確係正嘢黎。雖然份量唔多,但重質不重量,啲個價錢都值。激辛武士沾麵 $165 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻其實個麵係一樣,只係沾醬唔同,雖然叫極生但係其實唔係好辣。比較起上嚟,我鍾意原味多啲,因為個醬汁比較油膩,同個極肥美嘅和牛未係好完美配搭。

特製和牛沾麵 $150 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

激辛武士沾麵 $165 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
激辛武士沾麵
特製和牛沾麵

另外同和牛黑手黨一樣,上菜時職員會choke個樣擺pose俾你影相打卡,都係gimmick之一,未去過嘅應該值得一試。

食物:❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️
服務:❇️❇️❇️❇️
價錢:❇️❇️❇️❇️
翻兜指數:❇️❇️❇️❇️
2021-12-04
激辛武士沾麵
特製和牛沾麵
喺灣仔諗唔到食咩,突然諗起收藏好耐嘅和牛專門店,竟然本身冇目標就去試下,餐廳位置隱蔽,以為唔會有好多人,點知我太天真了,下晝3點幾都有好多人喺門外等▪️店內座位唔多,所以基本上都要等一等先可以入座,但係食完餐飯真係覺得好值得等😋記得喺門口部自動點餐機落左單先呀,唔好傻傻咁等▪️餐廳座位以bar枱設計,客人可以望住各位廚師忙住出單,上枱個陣廚師仲會好有型咁擺哂pose比我地影相,好有型😆▪️餐廳食物貴精不貴多,只專心serve三款主食,每款都好有水準👍▪️店員大多數都係講英文,好有禮貌,服務態度好好,我地問店員有冇廁所,店員仲親自帶到上廁所門口🍚 和牛丼𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗗𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 $𝟭𝟴𝟬和牛鋪滿哂成碗飯,份量好多🍚和牛用上尾崎和牛,牛肉全部都好粉嫩,口感軟滑,經過炙燒迫哂油香,油脂十足,加埋醬汁同生雞蛋令每塊牛更香滑最特別係珍珠米混入牛肉碎,日本生雞蛋撈飯已經好滋味,一啖和牛一啖飯仲多左一層牛肉粒,十分有層次😋🍜特製和牛沾麵 𝗧𝗼𝗸𝘂𝘀𝗲𝗶 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗧𝘀𝘂𝗸𝗲𝗺𝗲𝗻 $𝟭𝟱𝟬見到佢地嘅麵餅煮完會即刻浸冰,再涼乾令麵質好有彈性一邊望住廚師燒和牛一邊聞到香噴噴嘅牛味,味道一樣軟滑湯底香氣撲鼻,

🍚 和牛丼𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗗𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 $𝟭𝟴𝟬
和牛鋪滿哂成碗飯,份量好多🍚

見到佢地嘅麵餅煮完會即刻浸冰,再涼乾令麵質好有彈性

一邊望住廚師燒和牛一邊聞到香噴噴嘅牛味,味道一樣軟滑
湯底香氣撲鼻,牛味超濃郁,仲有好多牛肉粒,質地極濃稠,味道偏重,啱哂重口味人士,放入麵條後每條麵都可以沾上濃濃嘅湯汁😋

配料嘅溏心蛋半熟程度啱啱好,紫菜更加印上招牌猩猩,打卡一流

本身諗住咁貴肯定又係賣噱頭,但食完會比人一種好滿足而且絕對值得嘅感覺😳
  • 特製和牛沾麵
  • 和牛丼
☞ 鍾意食牛嘅朋友絕對聽過和牛黑手黨Wagyumafia🥩不過價位相對比較高,所以今次lunch就一試佢主打和牛丼同和牛沾麵嘅副線Mashi No Mashi🙆🏻‍♀️🍴和牛丼 Wagyu Donburi($180)❖ 因為我對佢expectation都幾高😂所以食完都有啲失望,和牛份量足夠可惜有幾塊都有筋同偏韌🫠個飯配埋個蛋黃食係好食嘅,不過食完完全唔飽😂個人認為試一次就夠🥲

🍴和牛丼 Wagyu Donburi($180)
相信鍾意食牛嘅大家都會聽過和牛黑手黨 wagyumafiahk 。今次就黎到佢嘅副線沾麵店 ,用相對親民嘅價錢一嚐高質尾崎和牛。食物選擇唔多,就只有激辛武士沾麵、特製和牛沾麵、和牛丼、和牛餃子。Weekend夜晚6點黎到,唔洗排隊,不過六半食完岀黎已經有條人龍。入座前需要先係自助點餐機落單。提提大家,餐廳係唔收現金架!信用卡、八達通就無問題~ 餐廳只有十個吧枱位, 凳都比較高,矮人//著短裙就唔係好方便啦~ 不過吧枱都有吧枱嘅好,廚師席前烹調,上菜時仲會擺岀霸氣甫士,超岩打卡▪️和牛丼 $180和牛丼望落細細碗,但肉嘅份量比想像中多喎!薄切嘅和牛滑嫩,經炙燒後,油香更突岀,不失牛味。底下嘅飯經調味,撈埋蛋黃真係無得輸。不過份量真係少左啲,女仔食完都未必飽。▪️特製和牛沾麵 $150熱辣辣嘅沾麵湯 味道濃郁得黎 唔會好漿口,入面仲有啲軟腍牛肉粒,略嫌佢偏鹹左啲。和牛大大塊幾滑嫩,沾麵彈牙好掛汁,配菜就有滑溜嘅溏心蛋、爽口嘅筍同椰菜。味道唔錯,不過肉嘅份量較少,所以食落就無和牛丼咁滿足。整體黎講,餐廳上菜速度超快,岀面排長龍嘅時候,都唔好意思食咁慢坐咁耐。如果想同朋友吹下水慢慢食,呢間餐廳就

▪️和牛丼 $180
和牛丼

和牛丼

不過份量真係少左啲,女仔食完都未必飽。

▪️特製和牛沾麵 $150
特製和牛沾麵

整體黎講,餐廳上菜速度超快,岀面排長龍嘅時候,都唔好意思食咁慢坐咁耐。如果想同朋友吹下水慢慢食,呢間餐廳就未必岩啦~ 不過無可否認,和牛質素的確唔錯,店員誇張嘅上菜方式亦令用餐體驗更為獨特。雖然價錢偏貴份量偏細,但一試無妨~
2022-08-12 280 瀏覽
*✲゚*。🥩必食人氣和牛丼🤤Bookmark左呢間超耐終於試到😆師傳拎住食物比食客影相真係好搞笑🤣佢個Menu 其實得幾個選擇 我試左和牛丼同特製和牛沾麵😋和牛丼雖然細細碗 但和牛份量都算多和牛微微燒過 入口即化嘅感覺真係好正🤤加埋個蛋黃撈飯食冇得輸💯 值得encore🥳至於特製和牛沾麵和牛份量就少啲沾麵湯好濃味 仲配左半隻溏心蛋😋個人覺得和牛丼好食D🤣不過都可以一試😝佢位置有少少難搵 係灣仔同銅鑼灣中間 但見好多人都話要排長龍🙈好彩我當日weekday dinner 6點幾去唔洗排就入得😛
-✨ 和牛丼 ($180)✨ 特製和牛沾麵 ($150)
-📍Mashi No Mashi @mashinomashi灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
*✲゚*。🥩

至於特製和牛沾麵和牛份量就少啲
沾麵湯好濃味 仲配左半隻溏心蛋😋
個人覺得和牛丼好食D🤣
不過都可以一試😝

✨ 和牛丼 ($180)
✨ 特製和牛沾麵 ($150)

📍Mashi No Mashi @mashinomashi
灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
2022-07-29
2022-07-25 353 瀏覽
⭐️Mashi No Mashi⭐️➡️灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖⁡🎀食物: 4.4/5🎀環境: 4/5 🎀服務: 4/5 Mashi No Mashi 一直在收藏名單已久,但怕人多排隊而遲遲未有到訪👀今次趁著平日早放工來碰碰運氣,6:30到來幸好是當晚第一批客人,入座不足十五分鐘後,店內十個吧枱位已滿🙈店外已開始有人龍……⁡👉🏻食物: 4.4/5點了兩款主食二人分享🥰⁡▪️和牛丼比想像中細碗,但因為牛肉多,尚算夠飽(再加上我有吃沾麵🤣)和牛片燒至七成熟左右,滿有油脂香、加上蛋黃汁入口十分滑,但牛味不算太濃。飯頗軟熟但沒有太大驚喜。整體是可以一試,但不一定會再覆桌。⁡▪️特製和牛沾麵如我般大食的朋友,緊記要加替玉!😂沾麵(熱)軟硬度適中、頗掛湯,唯替玉未瀝乾水令底部麵條帶水味及較軟,加上紫菜極硬,微微扣分。牛肉方面比起和牛丼的牛厚身,又較韌及柴,比較之下失色不少。⁡但我仍然非常喜愛這碗沾麵🙈因為沾麵汁濃而不太咸,正中我口味😋帶有啖啖鰹魚湯的香味,再配以和牛粒的牛油香,兩者相得益彰,我絕對會為了這碗沾麵再到訪🥰
⭐️Mashi No Mashi⭐️

點了兩款主食二人分享🥰

▪️和牛丼
▪️特製和牛沾麵

2022-07-21 270 瀏覽
呢間餐廳係「和牛黑手黨Wagyumafia」嘅姐妹店,喺2018年已經開咗🎉!呢度嘅招牌係大大片嘅尾崎牛 🐮 連巨星碧咸都親自嚟食一碗,可想言之呢度啲牛有幾吸引🤤呢度菜式剩係得三種,沾麵🍜,餃子🥟同埋和牛丼🐄!我自己覺得最出色嘅,就係個和牛丼。而且佢哋亦都燒過,令到啲油逼晒出嚟!入口軟滑,和牛片鮮甜脂香十足,加上流心蛋黃,簡直係一流😍地點方面,就真係唔係好就腳嘅,需要少少時間去搵。同埋順帶一提,佢哋唔收現金,淨係收credit card同八達通。
呢度嘅招牌係大大片嘅尾崎牛 🐮
連巨星碧咸都親自嚟食一碗,可想言之呢度啲牛有幾吸引🤤

呢度菜式剩係得三種,沾麵🍜,餃子🥟同埋和牛丼🐄!
我自己覺得最出色嘅,就係個和牛丼。
2022-06-29 383 瀏覽
🍜特製和牛沾麵 $150湯底濃郁,掛湯能力一流,而且入面好多和牛粒🤤🤤本身塊和牛有灸燒過所以好香,而且油脂充足☺️麵可以揀凍/熱,我揀左熱食,感覺熱食會入味D💁🏼‍♀️店鋪位置比較難搵,入面座位都好少,所以建議大家早D去😌餐廳門口有塊霓虹燈牌,師傅上菜既時候都會擺pose,大家可以打卡📸️

🍜特製和牛沾麵 $150

2022-06-29 290 瀏覽
本來想去NIKUSHOU,點知有人話尼間好多人介紹,就去Try Try 啦,去到點幾鐘,等左20分鐘,入到去見到盤入面的牛肉都知…..食物質素與價錢差得有D遠喔😒
A self-service kiosk is installed so you get to pay before getting in💰 Tummy recommends you to go during lunch time since my friend once waited for 45 minutes at night during weekdays but still could not get in.😢𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘋𝘰𝘯𝘣𝘶𝘳𝘪 HK$180Probably the highest CP value wangyu donburi in town! 🍱 There are around 4-5 pieces of wagyu within one bowl and almost the same mass as the rice 🍚  The wagyu is being slow-cooked and burnt using a flame gun🔥 The wagyu is also of high quality - you can see the marblin

𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘋𝘰𝘯𝘣𝘶𝘳𝘪 HK$180
Probably the highest CP value wangyu donburi in town! 🍱 There are around 4-5 pieces of wagyu within one bowl and almost the same mass as the rice 🍚  The wagyu is being slow-cooked and burnt using a flame gun🔥 The wagyu is also of high quality - you can see the marbling of the meat. 🥩 When you swallow them together with the yolk, it gives a buttery texture and juicy flavour 🤤 There is also some minced beef in the rice with some spice which further enhances the flavour 🌶️
2022-05-05
  • Wagyu Donburi
經朋友介紹下得知一間位於灣仔(係..又係灣仔)🤣有間遠離鬧市既拉麵店~正中小編最愛頭幾樣野食·唔駛問緊係去試下啦~放心點會留低大家呢😌一齊GoGoGo💨特製和牛沾麵💰$150+紫菜💰$10嘩😍好好食👏👏麵質係個種比意粉再粗身d不過好有咬口~和牛雖然薄但好大塊~咬落一口牛香🤩🤩🤩沾麵湯內有腩肉~大蔥等材料以製~落料唔馬虎好足料👍個湯底好濃但味精唔重~食完飲哂都唔會好口渴👍鐘意食紫菜既觀眾們$10一定要加黎試~唔係好易淋個種仲有logo睇👀好新奇🥳—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:無·得·輸!小編講完~🤣🤣🤣🤣講笑~不過人人鐘意既口味唔同~不過小編真係好推介大家去試下~記得帶8達通或者信用卡~門口有部自助售賣機禁~大家有時間黎開灣仔e頭一定要會一會佢👍👍

特製和牛沾麵💰$150+紫菜💰$10

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
無·得·輸!小編講完~🤣🤣🤣🤣
2022-06-10 193 瀏覽
嚟到呢度 當然要食佢哋個打卡和牛丼飯!睇個賣相都知道分量十足 面頭鋪滿堆到成座山咁嘅和牛肉片 牛味相當之濃郁 肉質仲好嫩滑又Juicy🐮再撈埋個蛋黃一齊食 真係好好食😋
嚟到呢度 當然要食佢哋個打卡和牛丼飯!
作為和牛黑手黨的副線沾麵店,Mashi No Mashi的人氣一直高企🔥今天週末來訪幸好早在開店前15分鐘到達,成功排在首位。準時開門入去,首先在自助購票機選好餐點,選擇非常簡單📱主食三款是激辛武士沾麵、特製和牛沾麵同和牛丼,加上和牛餃子就是全部食物了。餐廳只有10個座位,一張L字型吧檯圍著師傅炮製和牛沾麵,裝修以金屬風為主🎙配上自家吉祥物猴子大師,零距離接觸到烹煮過程。當師傅用火槍烤和牛時,油香佈滿整間店,不過煎和牛餃子的油鍋油溢味很重,影響食欲🥲這裏另一特色是上菜時會用雄亮的聲線以日語喊出食物名稱,再擺出一個型格姿勢🤲🏿不愧黑手黨之名,真是相當有氣勢😎🍜特製和牛沾麵 | $150 | 8.5/10採用了尾崎和牛牛腩代替叉燒🥓肉味十足有嚼口,麵條過冷河後有彈牙口感,粗度適中的太麵很掛汁。沾汁湯底用上和牛邊角料餚湯,有咸香味道😋不過牛肉的油脂感略少。🥩和牛丼 | $180 | 8/10上檯就嗅到炭燒油脂香氣,拌開橙黃色的雞蛋🥚吃一口嫩滑的牛肉,不過建議可多加飯量,因為肉片拌飯非常開胃,醬油更提升了滋味感😋

🍜特製和牛沾麵 | $150 | 8.5/10

🥩和牛丼 | $180 | 8/10
2022-06-02
2022-05-29 211 瀏覽
Second time here and it didn’t disappoint! We arrived at 1245 on Saturday and waited a bit for them to clean off the tables. Both of us ordered the wagyu beef don and I just can’t get over the super juicy and savoury wagyu beef slices! The rice got wagyu beef bits inside, further enhancing the wagyu experiencing. And thay egg is just a 💯 add on to the sophisticated taste experience